IDEA StatiCa novinky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IDEA StatiCa novinky"

Transkript

1 strana 1/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa novinky verze 5

2 strana 2/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa... 3 Natočení podpor... 3 Pružné podpory... 3 Únava a mimořádné návrhové situace... 4 Změny a opravy v EN a EN IDEA StatiCa Concrete... 6 Redistribuce a redukce vnitřních sil... 6 Omezení posudku interakce... 7 Uživatelské šablony vyztužení... 7 Posudky plošných prvků ze Scia Engineer... 9 Zadání třmínků kolem otvorů v průřezu IDEA StatiCa Steel Požární odolnost ocelových konstrukcí IDEA StatiCa Connection Nové výrobní operace Odsunuté čelní desky Přípoje příhradových prutů Zárodky s čelními deskami Přivařené čelní desky Výstupní protokoly Analytický model a posudky IDEA StatiCa Prestressing Prefabrikovaný a spřažený nosník Nadvýšení, umístění podpor do návrhové pozice Vylepšení v posouzení průřezu Časově závislá analýza (TDA) Nelinearita dotvarování ve fázích výstavby Uživatelské šablony dodatečně předpjatých kabelů IDEA StatiCa BIM Aktualizace IDEA projektu z programů midas Civil, SCIA Engineer, and RFEM Import části konstrukce ze SCIA Engineer do IDEA StatiCa Import Výsledkového prutu z programu RFEM... 22

3 IDEA StatiCa Natočení podpor strana 3/22 IDEA StatiCa novinky Do aplikace IDEA StatiCa Nosník (3D) a IDEA StatiCa Rám byla zavedena nová možnost natočení podpor. Pružné podpory Lokální souřadný systém (LSS) podpory lze vztáhnout k nosníku Pružné podpory je nová funkcionalita v aplikacích IDEA StatiCa Nosník a IDEA StatiCa Rám (podobně jako v aplikaci IDEA StatiCa Sloup), Umožňuje zadat tuhost podpor pro posun a rotaci (v závislosti na modelu 2D/3D), Pro prefabrikovaný nosník je možné definovat tuhost i pro dočasné podpory v jednotlivých fázích výstavby. Svislá deformace tuze podepřeného nosníku

4 Svislá deformace se zadanou tuhostí strana 4/22 IDEA StatiCa novinky Únava a mimořádné návrhové situace Definice zatěžovacích stavů, skupin zatížení a kombinací na únavu a pro mimořádné návrhové situace je nyní dostupná v IDEA StatiCa Nosník, rám a BIM.

5 strana 5/22 IDEA StatiCa novinky Změny a opravy v EN a EN V současné době podporována norma Eurokód 2 je EN : 2004/AC listopad 2010 Nové změny a realizované opravy v IDEA StatiCa Concrete a Prestressing: ČSN EN , návrh Z2 leden 2014 ČSN EN : 2006/NA, ČSN EN : 2006/Změna AC, ČSN EN : 2006/NA/Změna Z1,

6 strana 6/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa Concrete Redistribuce a redukce vnitřních sil V oblastech, kde betonový prvek splňuje určité podmínky, je možné snížit momenty a posouvající síly nad podporami podle EN , ustanovení , (8) a (6) a redistribuovat momenty podle ustanovení 5.5. Redukované návrhové vnitřní síly = ekonomický návrh Nastavení lze provést na nosník průběžný přes podporu nebo pro monolitické spojení nosníku a podpory se zadanou šířkou podpory.

7 Omezení posudku interakce strana 7/22 IDEA StatiCa novinky Posudek interakce vnitřních sil může být potlačena ve vzdálenosti "d" od pozice maximálního momentu, viz EN , ustanovení Uživatelské šablony vyztužení Nevyhovují Vám naše přednastavené šablony vyztužení? Chcete Vaše uživatelské vyztužení opakovaně používat? Používáte často obecné nebo spřažené průřezy, kde nejsou přednastavené šablony vyztužení? Pomocí správce šablon můžete svou šablonu vyztužení uložit pod názvem a obrázkovým náhledem. Uživatelská šablona výztuže může být vytvořena z průřezu obecného tvaru a obecným uspořádáním výztuže. Výztuž neztrácí informace o svých vzájemných vztazích a závislostech. Použitím šablony do průřezu s jinými rozměry, jsou všechny výztužné vložky automaticky obnoveny.

8 strana 8/22 IDEA StatiCa novinky Sdílení šablon mezi uživateli vybrané šablony je možné uložit do souboru a opětovně načíst na jiném počítači. Manažer šablon vyztužení umožňuje třídit šablony do složek, mazání, editaci jména a popisu, uložení do souboru, načtení nových šablon ze souboru. Šablony vyztužení jsou dostupné v aplikacích: IDEA StatiCa RCS, BIM, Nosník, Rám, Sloup.

9 Posudky plošných prvků ze Scia Engineer strana 9/22 IDEA StatiCa novinky Import z SCIA Engineer do IDEA StatiCa RCS byl rozšířen tak, aby rozměry desek a vnitřní síly mohly být importovány podél řezu 2D prvků. Vhodná SCIA xml šablona je k dispozici jako součást IDEA StatiCa nastavení.

10 Zadání třmínků kolem otvorů v průřezu strana 10/22 IDEA StatiCa novinky

11 IDEA StatiCa Steel Požární odolnost ocelových konstrukcí K produktu IDEA StatiCa Steel byl doplněn podrobný posudek požární odolnosti pro ocelové konstrukce podle EN Posudek požární odolnosti je dostupný v IDEA StatiCa BIM a dále pro Nosník, Rám a Sloup. Posudek je standardně vypnutý a je možné jej aktivovat na nastavení normy. Možnosti nastavení výpočtu expozice a ochrany. strana 11/22 IDEA StatiCa novinky Vzorce 4.24 a 4.26, resp. 4.26b normy jsou plně respektovány pro nechráněné ocelové prvky. Jakýkoliv z ocelových posudků může být proveden na průřezu obecného tvaru.

12 IDEA StatiCa Connection Nové výrobní operace strana 12/22 IDEA StatiCa novinky Řada konstrukcí, které mohou být vypočteny pomocí programu IDEA StatiCa Connection jsou následující: Odsunuté čelní desky Přípoje sekundárních nosníků na hlavní nosníky. Přenos momentu i osové síly. Přípoje příhradových prutů Šroubovaný nebo přivařený prvek na nový styčníkový plech, na jakýkoliv již existující plech nebo na pásnici kteréhokoliv prutu.

13 Zárodky s čelními deskami strana 13/22 IDEA StatiCa novinky Přípoje na čelní desky odsunuté od nosného prvku. Montážní styky svařovaných dílců. Přivařené čelní desky Zesílení stěn uzavřených i otevřených profilů. Výstupní protokoly Detailní výkresy jednotlivých položek plechů doplňují výstupní protokol a jsou dalším krokem pro CAD/CAM rozhraní. Výkresy plechů Pro všechny plechy generujeme výkres podle skutečného tvaru.

14 strana 14/22 IDEA StatiCa novinky Výkaz materiálu - seznam operací Jednotlivé výrobní operace přidávají do styčníku plechy, šrouby a svary. Nově poskytujeme výkaz všech těchto položek.

15 Analytický model a posudky strana 15/22 IDEA StatiCa novinky Výpočtový model byl dále laděn a vylepšen. Výsledky byly verifikovány pro shodu s komponentní metodou. Podepření podle typů prutů Připojené prvky mohou být různého typu, podle toho, jak jsou schopné přenášet zatížení. Správné nastavení je důležité, aby se eliminovaly parazitní vnitřní síly a momenty, které vzniknou při použití skutečného tvary styčníku a které se ve zjednodušených metodách zanedbávají. Zatížení XYZ prvek je schopen přenášet všech 6 složek vnitřních sil Zatížení XY prvek přenáší jen zatížení v rovině XY vnitřní síly N, Vy, Mz Zatížení XZ prvek přenáší jen zatížení v rovině XZ vnitřní síly N, Vz, My Zatížení X prvek přenáší jen zatížení v rovině X osová síla N Spoj Deska na desku přenáší všechny složky vnitřních sil. Přípoj na smykovou desku (praporek). Přípoj může přenášet zatížení pouze v rovině XZ. Vnitřní síly N, Vz, My. Přípoj příhradového prvku. Přípoj může přenášet zatížení pouze osovou sílu N.

16 Otvory pro šrouby strana 16/22 IDEA StatiCa novinky Na základě testovacích a verifikačních příkladů jsme upravili tvorbu sítě na čelních deskách a vkládáme automaticky otvory pro šrouby. Tím bude lépe zohledněno oslabení ohýbaných i tažených desek. Posudky U posudků patek nyní prezentujeme efektivní plochu kontaktu desky s betonem (zelená barva napětí v betonu vyhovuje) a dále se u tažených kotevních šroubů prezentují kužele (jehlany) pro posudek vytržení. Pro přenesení smyku ve spáře mezi ocelovým patním plechem a patkou je nyní možné zohlednit kotevní šrouby.

17 strana 17/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa Prestressing Prefabrikovaný a spřažený nosník Jakýkoliv typ prefabrikovaného nebo spřaženého nosníku může být analyzován a navržen - nepředpjaté vyztužené spřažené prvky a předpjaté (předem, dodatečné, hybridně). Můžete použít katalogové nebo zcela obecné průřezy pomocí modulu IDEA StatiCa CSS (průřez). Zcela využijte výhody spřažů Nadvýšení, umístění podpor do návrhové pozice Bylo zavedeno významné vylepšení funkcionalit souvisejících s vnitřními dočasnými podporami. Můžete definovat požadované nadvýšení uprostřed rozpětí pomocí nastavení vnitřních dočasných podpor ve fázi výstavby "Betonáž spřažené desky" pro vyrovnání deformace. Vzdálenosti (několika), vnitřních dočasných podpor se mohou navzájem lišit.

18 strana 18/22 IDEA StatiCa novinky nadvýšení 10mm Další zlepšení je možnost umístit vznikající podpory do projektované polohy. Tudíž, aktuální odchylky, které se objevily v pozicích nových podpor během předchozích fáze výstavby, budou odstraněny. Dočasné podpory lze definovat jako pružné podpory a krajní dočasné podpory lze otočit ve směru, ve kterém budou působit ve fázích výstavby. Vylepšení v posouzení průřezu Byly zavedeny některé zlepšení metod pro navrhování předpjatých a spřažených průřezů. Zjednodušení a vyjasnění zadání vnitřních sil a počátečního stavu průřezu v samostatně v IDEA StatiCa RCS. Výpočet ramene v předpjatých a spřažených průřezech na základě přírůstků deformace, a to od stavu dekomprese (respektování přírůstku napětí v předpínací výztuži v tlačené oblasti). Vylepšení metody pro výpočet smykového napětí ve spřahující spáře z rozdílu normálových sil působícími na jednotlivé části průřezu mezi 2 sousedními řezy o optimalizace pozic řezů, o zpřístupnění výpočtu pro spřaženou desku, která není vyztužena žádnou podélnou výztuží

19 Časově závislá analýza (TDA) strana 19/22 IDEA StatiCa novinky Změny konstrukčního modelu, průřezů nebo zatížení jsou modelovány pomocí fází výstavby. Jsou respektovány účinky dotvarování, smršťování a stárnutí. Nelinearita dotvarování ve fázích výstavby Časově závislá analýza byla rozšířena o možnost nelineárního výpočtu součinitele dotvarování podle EN , ustanovení (4) v případě, že napětí betonu v tlaku v čase t 0 převyšuje hodnotu 0,45 f ck (t 0 ). Zatím byla hodnota napětí v betonu omezena na 0,45 f ck (t 0 ). Tato podmínka nemusí být splněna po zavedení nelinearity dotvarování, která zvyšuje úspornost návrhu. Uživatelské šablony dodatečně předpjatých kabelů Umožňují vytvoření uživatelských šablon u dodatečně předpjatých průřezů po délce nosníku. Můžete si uložit šablonu s názvem a obrázkovým náhledu. Tvar kabelu neztrácí informace o svém zadání a závislosti na nosníku a geometrii průřezu. Použitím šablony na nosníku s jinými rozměry se pozice kabelů automaticky obnoví (většinou relativně k min/max rozměrům průřezu, těžištní ose,...). Sdílení šablon mezi uživateli vybrané šablony je možné uložit do souboru a opětovně načíst na jiném počítači. Manažer šablon umožňuje třídit šablony do složek, mazání, editaci jména a popisu, uložení do souboru, načtení nových šablon ze souboru.

20 strana 20/22 IDEA StatiCa novinky Použití uživatelsky definovaných šablon je další možnost jak vložit kabel do projektu.

21 strana 21/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa BIM Aktualizace IDEA projektu z programů midas Civil, SCIA Engineer, and RFEM Nová aktualizace umožňuje provádět opakovaný import konstrukčního modelu, který byl dříve upraven v 3D aplikaci. To umožňuje iterativní návrh. Údaje zadané při navrhování betonových nebo ocelových dílců (výztuž, vzpěrné délky, atd.), zůstávají zachovány. Změny původního modelu jsou automaticky přeneseny do nového modelu Aktualizace projektu z programu midas Civil.

22 Provedené změny lze kontrolovat a sledovat v "logu" strana 22/22 IDEA StatiCa novinky Import části konstrukce ze SCIA Engineer do IDEA StatiCa Můžete importovat jen vybranou část konstrukce. To zjednodušuje návrh v IDEA StatiCa. Uživatel si vybere prvky pro návrh v nastavení pro export do XML souboru. Takzvané "uživatelské výběry" mohou být použity k identifikaci příslušné části konstrukce. Import Výsledkového prutu z programu RFEM Je možné importovat nový typ prvku "Výsledkový prut" z programu RFEM 5. Tento typ prvku umožňuje integrovat vnitřní síly z 2D plošných prvků a definovat mu průřez a materiál. Železobetonový a ocelový posudek může být proveden po importu do IDEA StatiCa. Tento nový typ prvku může být také použit pro navrhování předpínacích kabelů v RF Tendon a RF Tendon Design (IDEA moduly v RFEM5).

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 1/12 Hello colleagues, IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 2/12 Hello colleagues, Uprostřed listopadu jsem dokončili další verzi IDEA Connection s řadu zajímavých

Více

IDEA StatiCa novinky. verze 5.4

IDEA StatiCa novinky. verze 5.4 IDEA StatiCa novinky verze 5.4 IDEA StatiCa Prestressing Spřažený spojitý nosník Postupná výstavba spojité konstrukce Hlavním vylepšením ve verzi 5 v části beton a předpjatý beton je modul pro analýzu

Více

Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0

Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0 Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0 Release notes IDEA StatiCa Steel version 8.0 2/12 OBSAH KOMBINACE V KOMBINACI... 4 ZATĚŽOVACÍ STAVY PŘIŘAZENY DO VÍCE SKUPIN ZATÍŽENÍ V KOMBINACÍCH...

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

Co je nového 2017 R2

Co je nového 2017 R2 Co je nového 2017 R2 Co je nového v GRAITEC Advance BIM Designers - 2017 R2 Obsah STRUCTURAL BIM DESIGNERS... 4 STEEL STRUCTURE DESIGNER 2017 R2... 4 Možnost "Připojit osu do uzlu"... 4 Zarovnání" otvorů...

Více

Steel Series. Co je nového

Steel Series. Co je nového 2019 Steel Series Co je nového Obsah ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL SERIES... 5 ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL CONNECTION DESIGNER... 5 Nový typ spoje Čelní deska štítového sloupu... 5 Nový typ spoje Spojení

Více

IDEA StatiCa Steel edice Expert

IDEA StatiCa Steel edice Expert Cena / za uživatele / Eur / lokální licence Trvalá licence Pronájem Produkt License Servis 3 měsíce 12 měsíců 36 měsíců IDEA StatiCa Steel Expert 1 695 297 254 678 1 526 IDEA StatiCa Steel Enhanced 2 695

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 IDEA StatiCa Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 Praktické použití programu IDEA StatiCa pro návrh betonových prvků Složitější případy

Více

Co je nového 2019 R2

Co je nového 2019 R2 Co je nového 2019 R2 Obsah AKTUALIZACE... 4 NOVÁ VERZE ITALSKÉ NORMY NTC 2018... 4 Změna koeficientů zatížení pro ostatní stálé zatížení... 4 Doplnění nových tříd betonu... 5 Nové a aktualizované odkazy

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra Prostorová tuhost Nosná soustava podsystém gravitační přenáší zatížení vyplývající z působení gravitačních sil stropy, sloupy s patkami, základy podsystém stabilizační ztužidla, zavětrování, rámové vazby,

Více

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 Požární odolnost řetěz událostí Θ zatížení 1: Vznik požáru ocelové čas sloupy 2: Tepelné zatížení 3: Mechanické zatížení R 4:

Více

Telefon: Zakázka: Položka: Dílec: masivní zákl.deska

Telefon: Zakázka: Položka: Dílec: masivní zákl.deska RIB Software SE BALKEN V18.0 Build-Nr. 31072018 Typ: Železobeton Soubor: Základová deska na pružném podloží.balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Základová deska na pružném podloží masivní

Více

LÁVKA HOLEŠOVICE KARLÍN

LÁVKA HOLEŠOVICE KARLÍN SITUACE 1:2000 Konceptem mostu je prostorová křivka (niveleta mostu) vinoucí se krajinou a reagující plynule na výškové a půdorysné požadavky zadání. Jemná prostorová křivka je konstruována jako plynulá

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Schöck Isokorb typ KS

Schöck Isokorb typ KS Schöck Isokorb typ 20 Schöck Isokorb typ 1 Obsah Strana Varianty připojení 16-165 Rozměry 166-167 Dimenzační tabulky 168 Vysvětlení k dimenzačním tabulkám 169 Příklad dimenzování/upozornění 170 Údaje pro

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

Schöck Isokorb typ QS

Schöck Isokorb typ QS Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ Obsah Strana Varianty připojení 182 Rozměry 183 Pohledy/čelní kotevní deska/přídavná stavební výztuž 18 Dimenzační tabulky/vzdálenost dilatačních spar/montážní tolerance

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

NÁVRH OCELOVÝCH STYČNÍKŮ A PŘÍPOJŮ

NÁVRH OCELOVÝCH STYČNÍKŮ A PŘÍPOJŮ NÁVRH OCELOVÝCH STYČNÍKŮ A PŘÍPOJŮ KDO JSME Vyvíjíme software pro stavební inženýry, výrobce konstrukcí, konzultanty a další profesionály, kteří analyzují a dimenzují konstrukce. Náš vývojový tým zkoumá,

Více

Telefon: Zakázka: A Položka: H08 Dílec: ŽB nosník

Telefon: Zakázka: A Položka: H08 Dílec: ŽB nosník RIB Software AG BALKEN V16.0 Build-Nr. 13062016 Typ: Železobeton Soubor: Úvodní příklad.balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Dílec A122832015 Nosník o 4 polích H08 ŽB nosník Systémové informace

Více

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ KONSTRUKČNÍ ZÁSADY, kotvení výztuže Minimální vnitřní průměr zakřivení prutu Průměr prutu Minimální průměr pro ohyby, háky a smyčky (pro pruty a dráty) φ 16 mm 4 φ φ > 16 mm 7 φ Minimální vnitřní průměr

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

Betonové konstrukce (S)

Betonové konstrukce (S) Betonové konstrukce (S) Přednáška 10 Obsah Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Tabulkové údaje - nosníky Tabulkové údaje - desky Tabulkové údaje - sloupy (metoda A, metoda B, štíhlé sloupy

Více

ČSN EN OPRAVA 1

ČSN EN OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.50; 91.010.30; 91.080.40 Říjen 2009 Eurokód 2: Navrhování betonových konstrukcí Část 1-2: Obecná pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru ČSN EN 1992-1-2 OPRAVA

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Spřažené konstrukce Obsah: Spřažení částečné a plné, styčná

Více

Konstrukční systémy vícepodlažních budov Přednáška 5 Stěnové systémy Doc. Ing. Hana Gattermayerová,CSc Obsah

Konstrukční systémy vícepodlažních budov Přednáška 5 Stěnové systémy Doc. Ing. Hana Gattermayerová,CSc Obsah Konstrukční systémy vícepodlažních budov Přednáška 5 Doc. Ing. Hana Gattermayerová,CSc gatter@fsv.cvut.cz Literatura Obsah Rojík: Konstrukční systémy vícepodlažních budov, CVUT 1979, předběžné a podrobné

Více

Eurocodes Solutions. Navrhování předpjatých konstrukcí

Eurocodes Solutions. Navrhování předpjatých konstrukcí Eurocodes Solutions Navrhování předpjatých konstrukcí Eurocodes Solutions Beton jako stavební materiál se stal nejrozšířenějším stavebním materiálem na světě. Je oblíbený především pro svou přizpůsobivost

Více

Telefon: Zakázka: Prefabrikovaný vazní Položka: D10 Dílec: Trám D10

Telefon: Zakázka: Prefabrikovaný vazní Položka: D10 Dílec: Trám D10 RIB Software SE BALKEN V18.0 Build-Nr. 31072018 Typ: Železobeton Soubor: Atyp Prefa.Balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Prefabrikovaný vazní Vazník s proměnným průřezem D10 Trám D10 Systémové

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

IDEA Connections Přípoje

IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka IDEA Connections IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Connections Obsah 1.1 Požadavky programu... 4 1.2 Pokyny k instalaci programu... 4 2 Ovládání...

Více

Ocelobetonové konstrukce

Ocelobetonové konstrukce Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁU Navrhněte ohybovou výztuž do železobetonového nosníku uvedeného na obrázku. Kromě vlastní tíhy je nosník zatížen bodovou silou od obvodového pláště ostatním stálým rovnoměrným

Více

Advance Design 2014 / SP1

Advance Design 2014 / SP1 Advance Design 2014 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2014 přináší několik zásadních funkcí a více než 240 oprav a vylepšení. OBECNÉ [Réf.15251] Nová funkce: Možnost zahrnout zatížení do generování

Více

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2 Novinky programu SCIA ESA PT verze 5.2. Úvod Tento dokument popisuje zásadní změny programu SCIA.ESA PT 5.2 oproti jeho předešlé verzi 5.1. Nejsou zde uvedeny všechny změny a nezabývá se seznamem odstraněných

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

Bibliografická citace VŠKP

Bibliografická citace VŠKP Bibliografická citace VŠKP PROKOP, Lukáš. Železobetonová skeletová konstrukce. Brno, 2012. 7 stran, 106 stran příloh. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav betonových

Více

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02)

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02) Podklad k příkladu S ve cvičení předmětu Zpracoval: Ing. Petr Bílý, březen 2015 Návrh rozměrů Rozměry desky a trámu navrhneme podle empirických vztahů vhodných pro danou konstrukci, ověříme vhodnost návrhu

Více

Telefon: Zakázka: Dvoupolový nosník s p Položka: XY Dílec: Trám XY

Telefon: Zakázka: Dvoupolový nosník s p Položka: XY Dílec: Trám XY RIB Software SE BALKEN V19.0 Build-Nr. 20052019 Typ: Železobeton Soubor: Předpětí.Balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Dvoupolový nosník s p Nosník s předpětím XY Trám XY Systémové informace

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup P. Schaumann, T. Trautmann University o Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze 1 ZADÁNÍ V příkladu je navržen částečně obetonovaný

Více

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. 3. Tenkostěnné za studena tvarované O Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. Tloušťka plechu 0,45-15 mm (ČSN EN 1993-1-3, 2007) Profily: otevřené uzavřené

Více

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky Základní případy Sloup uložený na desce Patka, soustředěné zatížení Bezhřibové stropní desky Smyková odolnost nevyztužené desky τ c je smyková pevnost desky [MPa] Smyková pevnost desky závislá na stupni

Více

Scia Engineer 2011.1 a 2012

Scia Engineer 2011.1 a 2012 Tractebel Engineering - Musée des Confluences - Lyon, France - image isochrom.com Novinky ve verzích Scia Engineer 2011.1 a 2012 Radim Blažek Program semináře Přednášky 1 www.nemetschek-engineering.com

Více

Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS:

Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS: Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS: Pro objekt dle níže uvedených schémat nakreslit pro vybrané prvky výkres tvaru a výztuže. Po dohodě s garantem předmětu lze řešit obdobné konstrukční

Více

14/03/2016. Obsah přednášek a cvičení: 2+1 Podmínky získání zápočtu vypracovaná včas odevzdaná úloha Návrh dodatečně předpjatého konstrukčního prvku

14/03/2016. Obsah přednášek a cvičení: 2+1 Podmínky získání zápočtu vypracovaná včas odevzdaná úloha Návrh dodatečně předpjatého konstrukčního prvku 133 BK5C BETONOVÉ KONSTRUKCE 5C 133 BK5C BETONOVÉ KONSTRUKCE 5C Lukáš VRÁBLÍK B 725 konzultace: úterý 8 15 10 email: web: 10 00 lukas.vrablik@fsv.cvut.cz http://concrete.fsv.cvut.cz/~vrablik/ publikace:

Více

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti.

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. 9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. Spřažené ocelobetonové konstrukce (ČSN EN 994-) Spřažené nosníky beton (zejména lehký)

Více

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce?

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce? NK 1 Konstrukce Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc. - Uspořádání konstrukce - Zásady

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY Stránka 1 z 5 Verze 1 (duben 2008) STRUČNÝ POPIS STROPNÍ KONSTRUKCE Pokládání žebrových stropů ze železobetonu s prefabrikovanými nosníky za svařované prostorové

Více

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem Stavba: Stavební úpravy skladovací haly v areálu firmy Strana: 1 Obsah: PROSTAB 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2 2. Seznam použité literatury 2 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0 IDEA StatiCa Concrete Novinky ve verzi 9.0 Duben 2018 Obsah HLAVNÍ VYLEPŠENÍ... 3 IDEA STATICA DETAIL... 3 POSOUZENÍ MEZNÍHO STAVU POUŽITELNOSTI (MSP)... 3 VYZTUŽOVÁNÍ PŘES VÍCE PRVKŮ... 4 POLOMĚR ZAOBLENÍ

Více

Smyková odolnost na protlačení

Smyková odolnost na protlačení Smyková odolnost na protlačení Základní případy Sloup uložený na desce Patka, soustředěné zatížení Bezhřibové stropní desky Smyk protlačením myková odolnost evyztužené desky τ c je smyková pevnost desky

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

6. Skelety: Sloupy, patky, kotvení, ztužidla.

6. Skelety: Sloupy, patky, kotvení, ztužidla. 6. Skelety: Sloupy, patky, kotvení, ztužidla. Sloupy: klasifikace z hlediska stability, namáhání sloupů, průřezy, montážní styky. Kloubové patky nevyztužené a vyztužené, dimenzování patek, konstrukční

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D.

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Obsah Stanovení pérové konstanty poddajné podpory... - 3-1.1 Princip stanovení

Více

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz STAVEBNÍ KONSTRUKCE Témata k profilové

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Schöck Isokorb typ KF

Schöck Isokorb typ KF Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ Obsah Strana Části prvku/technické údaje/upozornění 52 Přídavná stavební výztuž 53 Montážní návod 54-57 Kontrola správného postupu návrhu 58 Požární bezpečnost/třídy

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

Novinky v. Dlubal Software. Od verze 5.04.0058 / 8.04.0058. Nové přídavné moduly. v hlavních programech. v přídavných modulech.

Novinky v. Dlubal Software. Od verze 5.04.0058 / 8.04.0058. Nové přídavné moduly. v hlavních programech. v přídavných modulech. Dlubal Software Obsah Strana 1 Nové přídavné moduly Novinky v hlavních programech 4 Novinky v přídavných modulech 5 3 Novinky v Březen 015 Od verze 5.04.0058 / 8.04.0058 Dlubal Software s.r.o. Anglická

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVENÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES SPORTOVNÍ HALA EXHIBITION

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly.

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. 8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. Střešní ztužení hal: ztužidla příčná, podélná, svislá. Patky vetknutých sloupů: celistvé, dělené, plastický a pružný návrh. Rámové halové konstrukce:

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

Obsah. Co je nového v Advance Design 2017 NOVÝ... 5 RŮZNÁ VYLEPŠENÍ A OPRAVY... 31

Obsah. Co je nového v Advance Design 2017 NOVÝ... 5 RŮZNÁ VYLEPŠENÍ A OPRAVY... 31 Co je nového 2017 Obsah NOVÝ... 5 GRAITEC Advance BIM Designers... 5 Pracovní postup Advance Design - Advance BIM Designers... 8 Výstup: Karta Výsledky výpočtu... 13 Zprávy BIM Designer... 14 Synchronizace

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy.

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy. Dlubal Software Obsah Strana 1 Nové přídavné moduly Hlavní programy 3 Přídavné moduly 3 Novinky RFEM 5 & RSTAB 8 Version: 5.05.009 / 8.05.009 (C) www.gbi-statik.de Dlubal Software s.r.o. Statické a dynamické

Více

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ŽELEZOBETONOVÁ KONSTRUKCE PARKOVACÍHO DOMU REINFORCED CONCRETE STRUCTURE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ŽELEZOBETONOVÁ KONSTRUKCE PARKOVACÍHO DOMU REINFORCED CONCRETE STRUCTURE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

LANGERŮV TRÁM MOST HOLŠTEJN

LANGERŮV TRÁM MOST HOLŠTEJN LANGERŮV TRÁM MOST HOLŠTEJN Ing. Jiří Španihel, Firesta - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Konference STATIKA 2014, 11. a 12. června POPIS KONSTRUKCE Most pozemní komunikace přes propadání potoka Bílá

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET

TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET TECHNICKÁ ZPRÁVA + STATICKÝ VÝPOČET realizačního projektu Akce: Investor: Místo stavby: Stupeň: Projektant statiky: KANALIZACE A ČOV TŘEBENICE - ČOV sdružený objekt obec Třebenice, 675 52 Lipník u Hrotovic

Více

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno

Více