Úhrada za ústřední vytápění bytů II

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úhrada za ústřední vytápění bytů II"

Transkript

1 Úhrada za úsřdní vyápění byů II Anoac Článk j druhým z séri příspěvků, krými jsou prsnovány dlouholé výsldky prác na Tchnické univrziě v Librci v oblasi rozpočíávání nákladů na vyápění pomocí poměrových indikáorů. Torické i prakické výsldky jsou v současné době ověřny na víc nž milionu insalací v ČR a SR. Příspěvk s zabývá mchanismm rozpoču nákladů na vyápění mzi jdnolivé užival a rozbírá problémy vyplývající z výkladu vyhlášky MPO č. 45/95 Sb. v znění vyhlášky č. 85/98 Sb. v vzahu k současné lgislaivě. Doc. Ing. Josf Paočka,CSc. Ing. Zdněk Viamvás, CSc. Librc VIPA CZ s.r.o., Kadlická 0, Librc 5, l./fax.: , -mail: vipa@vipa.cz, wb:

2 Úhrada za úsřdní vyápění byů II Doc. Ing. Josf Paočka, Csc. Ing. Zdněk Viamvás, Csc. Úvod Poziivní dopad insalac poměrových indikáorů na hydraulickou sousavu úsřdního vyápění, jjí provoz a současně docilované snížní spořby pla cnrálně vyápěného domu j nzpochybnilný. Uživalé byů mají možnos hospodaři s plm podl vlasního uvážní, ovšm s vědomím jdnoznačné závislosi mzi konomickým využíváním pla a násldující úhradou. Ta přdsavuj podíl byu nbo i jdnolivé mísnosi na clkových nákladch vyápěného clku (dům, skupina domů, případně clé sídlišě). Tno vyápěný clk j v lgislaivě (vyhl. 45/95 Sb., v znění vyhl. 85/98 Sb.) nazýván zúčovací jdnoka. Pro každou zúčovací jdnoku musí bý po skonční účního období známa clková finanční čáska, krá má bý rozpočíána na jdnolivé byy. Sanovní éo čásky vychází z pravidl pro vorbu cny vydávaných každoročně výměrm minisrsva financí. Rozhodující čásí jsou zpravidla náklady na palivo, lkrickou nrgii,obsluhu, dodávku vody a další. Přdměm ohoo článku nní sanovní éo čásky, al rozpoč éo čásky na jdnolivé byy. Kririum rozpoču a využií údajů poměrových indikáorů Algorimus rozpoču clkové čásky na jdnolivé byy, případně mísnosi j závislý na dfinování zv. spravdlivé úhrady a z oho odvozné filozofi využií indikovaných hodno. K objasnění ohoo problému poslouží několik násldujících oázk a odpovědí, zformulovaných na základě dlouholé orické výzkumné činnosi pracovníků Tchnické univrziy v Librci prakicky ověřné na víc jak milionu rozpočů. Odpovědi jsou formulovány s pohldu ří hldisk, krými s auoři řídili běhm clé výzkumné činnosi: ) Tchnická provdilnos ) Ekonomická fkivnos 3) Spravdlnos rozpoču úhrady za vyápění ad ) Hldisko chnické provdilnosi j zřjmě njméně konrovrzní, nboť záměr buď lz nbo nlz ralizova. Mnohá sanoviska k chnické provdilnosi rsp. nprovdilnosi jsou však čas od času poplaná nschopnosi problém vyřši. Skučnos, ž někdo něco nzná jšě nznamná, ž j o chnicky nprovdilné. Takovéo ndnc s objvily u řady firm, kré s ndokázaly chnicky vyrovna s vyhláškou č. 85/98 Sb. 6. ods. 4. ad ) V oblasi měřní pla, zjména pak v oblasi aplikac různých ypů poměrových indikáorů s jdná o závažný problém, nboť poměrové měřní pokud s provádí pomocí drahých sysémů můž mí problmaickou návranos. Uživalé byů zpravidla nmají možnos rozhodnou o ypu indikáorů a sysému rozúčování, al na druhé sraně uo mnohdy problmaickou chniku plaí. ad 3) Zřjmě njsložiějším a njproblmaičějším hldiskm j dfinování spravdlivé úhrady, zn. spravdlivého rozpoču clkové čásky na jdnolivé byy, případně až na jdnolivé mísnosi. Jdnoznačné dfinování spravdlivé úhrady j základní podmínkou njn pro odborné firmy, kré rozpoč provádějí, al i pro konkréního užival byu, krý musí mí možnos laické konroly rozúčování. Odpovědi na níž uvdné oázky nní možno v rámci ohoo článku vyčrpávajícím způsobm dokladova. Pokud budou vznsny doazy, nbo námiky proi odpovědím bud možno v rámci odborné diskus dojí k koncnzu směrovaném k prospěchu uživalů byů.

3 ) J výpoč prováděný v souladu s vyhláškou 45/95 Sb. v znění vyhlášky 85/98 Sb., komnářm k ěmo vyhláškám, normami ČSN EN 834 nbo ČSN 835, s pomocí crifikovaných poměrových odpařovacích i lkronických indikáorů spravdlivý? Vyhláška jdnoznačně dfinuj kririum rozpoču podl dosahované průměrné ploy v mísnosi. Pokud rozdíly v úhradách mzi srovnalnými byy činí několikanásobk (podl údajů SEI až šsinásobk), pak by při rspkování základních fyzikálních zákonů z oblasi rmokiniky musly bý v plně a rozměrově srovnalných bych dosahovány násldující ploy: - jsliž lvnější by má průměrnou plou 5 C, pak by ploa dražšího byu musla bý 75 C Q Q = k S ( i k S ( i ) ) = i i = 6 z oho = 6( ) + = 6 (5 3) + 3 = 75 C, () kd k, k - součinilé prosupu pla S, S - plocha obvodového plášě, - ploy mísnosi - vnkovní ploa - jsliž dražší by, v krém užival byu plm nšří a dosahuj průměrnou plou 5 C, pak musí bý ploa v byě šřícího užival byu z rovnic () 6,67 C i 5 3 = + = 3 + = 6, i C V cnrálně vyápěném domě však nní možno při rspkování opných sysémů podl ČSN 0600, ČSN 060, ČSN 0605 výš uvdných plo dosahova njn z hldiska zákonů fyziky, al i s ohldm na poby lidí. Z oho důvodu j odpověď na první oázku jdnoduchá. Rozpoč j chnicky provdilný, konomicky fkivní, al v jdnolivých případch výrazně nspravdlivý. Obchodní firmy, kré pouz aplikují při rozpoču úhrady za vyápění přvzaé normy a právní přdpisy z zmí, kd vyápění j rozpočíáváno podl dodaného pla (DIN, vropská norma ČSN EN 834, ČSN EN 835) s snaží zpochybňova rozpoč podl dosahované průměrné ploy pomocí různých zamňujících argumnů o nmožnosi rozúčování podl dosahované ploy.v éo oblasi j čská lgislaiva v vzahu k uživalům byů výrazně pokrokovější, nboť rozpoč podl dodaného pla numožňuj jakoukoliv násldnou konrolu uživalm byu.tvrzní, ž při použií kriria průměrné dosahované ploy by musla bý měřna ploa v sřdu mísnosi jdn mr nad zmí kulovým ploměrm vypadá sic odborně, al uživalé byů bydlí zpravidla v clém byě a nikoliv v omo jdiném bodě.rovněž naproso zavádějící argumn, ž dodakové zdroj pla (slunční nrgi, chnické vybavní byu, poby lidí ad.) vylučují možnos spravdlivého rozpočíávání podl dosahované ploy, by byl njvýš použilný proi sysému přímo snímajícím průměrnou plou byu. Možnos spravdlivého rozúčování pomocí poměrových indikáorů podl dosahované ploy při xisnci dodakových zdrojů j možno dokladova násldujícími ploními a výkonovými souvislosmi. Uváděné číslné hodnoy přdsavují dva konkréní rálné případy ploních závislosí z nkončně mnoha možných. Průběh křivk a, b jdnoznačně prokazuj rálnou možnos rozpoču podl dosahované průměrné ploy i v případě dodakových zdrojů pla, ak jak j výhradně prováděno sysémm VIPA.

4 ploa vsupní vody [ 0 C] 00 75% 80% % 60 b X% a ploa vrané vody [ 0 C] Obr.: Změna ploy oopné vody při průoku oopným ělsm [ 0 C] 5,3 [ 0 C] 0,7 sř [K] 30,5 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 33,69 S [m] 7,8 X [%] 56, N [W] 0 m [kg s - 7,98x0-3 Z [W] 0 G [kg h - 8,7 I [W] 550 P [W] ,0 59,39 94, ,7 5,0 67, ,53 43,8 43, ,34 37,63 3, ,03 3,3 5, ,47 7,76-9, ,56 3, ,9 0, ,30 7, ,8 5, 0 33,69,98 Tab. Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa viz. křivka a na obr. [ 0 C] 30,50 [ 0 C] 0,7 sř [K] 9,79 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 0,85 S [m] 7,8 X [%] 70, N [W] 53 m [kg s -,00x0-3 Z [W] 000 G [kg h - 7,8 I [W] 550 P [W] ,0 59,39 506, ,4 3,43 3, ,4 7,7 80, ,38 9,67 -,5 60 5,99 5,8-46, ,59,88-70,55 40,8,57 30,57 0,86 0,8 0,47 0 0,97 0,6 0 0,85 0,4 Tab. Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa viz. křivka b na obr. vnkovní ploa ploa mísnosi ploa vsupní vody ploa zpěné vody S plocha oopného ělsa N plný zisk (zráa) z okolních mísnosí Z plný zisk (slunc, spořbič,osoby ad.) sř sř sřdní ploa vody sřdní logarimický ploní spád I plná zráa mísnosi P výkon oopného ělsa X procno savbní výšky oopného ělsa zdola m průok vody G průok vody ploa oopné vody v mísě x ploní spád v mísě X δ orická (koncpční) chyba indikac δ = 00 - sř. ) Co j příčinou výrazných chyb v rozúčování prováděných v smyslu norm a vyhlášk podl oázky? Malá rozlišovací schopnos odpařovacích indikáorů. Problmaická spoušěcí ploa lkronických indikáorů. Tploní rozažnos měrné kapaliny. Posuv sřdní ploy oopného ělsa vlivm škrcní průoku. Chybná filosofi rozpoču pro mísnosi s cloročně uzavřným oopným ělsm. Použií nobjkivních koficinů polohy byu v domě. Aplikac výpoču na základě skučně insalovaného oopného ělsa bz ověřní souladu mzi výkonm oopného ělsa a plnými zráami vyápěné mísnosi. 3) Má užival byu možnos laické konroly rozúčování?

5 U indikáorů a sysémů rozpočů prováděných podl usanovní ČSN EN 834 a ČSN EN 835, nmá užival byu možnos provés konrolu správnosi rozpoču. Vyhláška č. 85/98 Sb. jdnoznačně uvádí, ž kririm rozpoču j dosahovaná průměrná ploa v vyápěných mísnosch. Pro užival byů j npřijalné, aby ao snadno konrolovalná hodnoa byla suplována počm dílků jak odpařovacích, ak i lkronických indikáorů. J na odborných firmách, aby indikované údaj dokázaly za pomocí fyzikálních zákoniosí přransformova do rozúčování ak, aby užival byu dosal podklad, v krém můž odčís názv a vlikos vyápěné mísnosi a dosahovanou průměrnou plou. Jdině akovéo rozúčování, kré úhradu za vyápění podloží údaji o dosahovaných ploách v mísnosch s určiou podlahovou plochou lz považova za rozpoč v smyslu vyhlášky č. 85/98 Sb. 6 ods. 4. Bohužl modické pokyny k vyhlášc jsou právě poplané normám ČSN EN 834 a ČSN EN 835, kré pojm rozpoč podl dosahované ploy nznají. Úplně zavádějící a znužilný j pak komnář ciuji: V případě správného dimnzování a vyrgulování sousavy úsřdního vyápění v zúčovací jdnoc lz náměr indikáoru vynásobi podlahovou plochou mísnosi s oopným ělsm. V omo vrzní komnář přisuzuj nunos souladu výkonu oopného ělsa s plnými zráami jn rozpoču s použiím podlahové plochy a zcla opomíjí nunos správného dimnzování výkonu oopného ělsa pro jakýkoliv sysém poměrového měřní. Tchnicky j možné ralizova rozpoč podl dosahované ploy, al pokud njsou v vyúčování uvdny, ak užival byu nmá možnos rozúčování zkonrolova. Konrolu zaím umožňuj pouz aplikac sysému VIPA. S hldiska konomické fkivnosi nlz nuvádění ploních poměrů hodnoi. Sic o nic nsojí, al na druhé sraně o nic npřináší. Spravdlnos rozpoču j nkonrolovalná. V řadě prospků a propagačních mariálů j uváděno, ž firmy provádějící rozúčování mají k dispozici dokumnaci všch používaných oopných ěls, zjména co s ýká jjich jmnoviých výkonů. Z cníku prací pak j možno odčís položku za mapování skučně insalovaných oopných ěls a jjich jmnoviých výkonů.bohužl nikdo nuvádí jako podmínku spravdlivého rozúčování soulad mzi insalovaným výkonm oopných ěls a plnými zráami jdnolivých mísnosí. Tuo podmínku nzná ani norma ČSN EN 835. Jsou i firmy, kré uvádějí pouhou znalosnsalovaného jmnoviého výkonu jako přdnos odpařovacích indikáorů a přdnos rozúčování podl dodaného pla. V snaz přdjí zdlouhavému dokazování výš uvdného požadavku na soulad j možno provádě číslné porovnání ploních a výkonových poměrů na dvou sjně vlkých oopných ělsch, umísěných v prosřdí s rozdílnou ploou. Průok j sřízn, ak, aby v mísě insalac indikáorů (75%) byla sjná ploa oopného ělsa např. 69 C (viz abulky 3,4 a obr.). ploa vsupní vody [ 0 C] % 75% 80% X% = 7,65 0 C = 3,95 0 C ploa vrané vody [ 0 C] Obr.. Změna ploy oopné vody při prosřdí o ploách = 7,65 C viz. ab.3, = 3,95 viz ab. 4

6 [ 0 C] 60,94 [ 0 C] 7,65 sř [K] 43,9 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 46,7 S [m] 7,8 X [%] 53,5 N [W] 0 m [kg s - 0,07 Z [W] 0 G [kg h - 6,7 I [W] 435 P [W] 435 [ 0 C] 6,6 [ 0 C] 3,95 sř [K] 37,3 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 47,9 S [m] 7,8 X [%] 53,65 N [W] 0 m [kg s - 0,05 Z [W] 0 G [kg h - 54,83 I [W] 098 P [W] ,0 6,45 44, ,39 57,74 33, ,04 53,39 3, ,0 49,36 4, ,9 45,64 5, ,85 4,0 -, ,67 39, ,73 36,08 0 5,0 0 48,49 33,36 30, ,7 8,5 Tab.3 Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa v prosřdí o ploě i = 7,65 C viz. obr ,0 56,5 50, ,36 5,4 37, ,0 47,07 6, ,04 43,09 5, ,4 39,46 5, ,07 36, -3, ,0 33, ,3 30,8 0 5, ,33 7,7 5, ,9 3,4 Tab.4 Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa v prosřdí o ploě i = 3,95 C viz. obr. ploa vsupní vody [ 0 C] % 80% % X% ploa vrané vody [ 0 C] Obr.3. Změna ploy oopné vody po zvýšní průoku z hodnoy 0,07 kg s - na 0,088 kg s - viz. ab. 5. Při rozpoču úhrady za přdpokladu sjných poloh mísnosí v domě al s rozdílnými plnými zráami, nuně musí vyjí při indikaci sjné ploy sjná úhrada za vyápění jak podl kriria rozpoču podl dodaného pla, ak podl kriria rozpoču podl dosahované ploy. V obou případch j rozpoč chybný, nboť nní sjný výkon oopných ěls a ím dodané plo za určiý čas, nní ani sjná ploa. Pokud rgulačním zásahm j. zvýšním rsp. snížním průoku upravím plou mísnosi na sjnou hodnou např. 0 C (viz. ab.5,6 a obr. 3,4) bud úhrada opě chybná, nboť v omo případě j podíl výkonů mzi oběma oopnými ělsy rovn hodnoě 0,667, podíl rychlosí odparu 0,5, podíl indikac lkronických indikáorů 0,85. Ani při volbě plné pohody jako kriria rozúčování nní úhrada správná, nboť za sjnou plnou pohodu jsou indikovány a ím i vypočíány rozdílné úhrady.

7 ploa vsupní vody [ 0 C] % 80% % X% ploa vrané vody [ 0 C] Obr.4. Změna ploy oopné vody pro snížní průoku z hodnoy 0,05 kg s - na 0,00945 kg s - viz. ab.6 [ 0 C] 68,03 [ 0 C] 0 sř [K] 48,03 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 57,70 S [m] 7,8 X [%] 5,94 N [W] 0 m [kg s -,88x0 - Z [W] 0 G [kg h - 03,73 I [W] 70 P [W] 70 [ 0 C] 5,07 [ 0 C] 0 sř [K] 3,07 [ 0 C] 80,0 [ 0 C] 34,50 S [m] 7,8 X [%] 55,83 N [W] 0 m [kg s - 9,45x0-3 Z [W] 0 G [kg h - 34,0 I [W] 804 P [W] ,0 60,0 5, 90 77,36 57,36 9, ,75 54,75 3, ,5 5,5 8, ,87 49,87 3, ,60 47,60-9, ,43 45, ,36 43,36 0 6,39 4, ,50 39, ,70 37,70 Tab.5 Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa po rgulačním zásahu viz. obr ,0 60,0 87, ,3 5,3 6, , 45, 4, ,3 39,3, ,07 34,07 6, 50 49,5 9,5-7, ,6 5,6 30 4,, 0 39,7 9,7 0 36,7 6,7 0 34,50 4,50 Tab.6 Tploní a výkonové hodnoy oopného ělsa po rgulačním zásahu viz. obr.4 Z uvdných příkladů vyplývá, ž jmnoviý výkon oopného ělsa musí bý v souladu s jmnoviými zráami vyápěné mísnosi. Pokud o firmy provádějící rozpoč nuvádějí jako nunou podmínku spravdlivého rozpočíání, ak o buď nznají nbo o záměrně zamlčují. 4) Co j základní a spořbní složka úhrady? Tyo pojmy jsou dosačně dfinovány, jak vyhláškou, ak komnářm. Z své podsay přdsavuj základní složka úhrady jakýsi paušál, krý zaplaí každý užival byu bz ohldu na innziu využívání oopných ěls. Základní složka úhrady j počíána z zv. započialné podlahové plochy byu, o j i z mísnosí bz oopného ělsa s případným přpočm na jdnonou výšku sropů a začlnění mísnosi podl oho zda sousdí s mísnosí s oopným ělsm. Spořbní

8 složka úhrady j odvislá od využívání oopných ěls, přdsavuj míru využií insalovaného výkonu. Problémm j indikac cloročně uzavřného oopného ělsa, kd náměr odpařovacích i lkronických indikáorů j zpravidla nulový. V ěcho případch zrácí smysl i koficiny polohy byu, nboť jakékoliv číslo násobné nulou j vždy nula. Dřív uvdný odkaz na chybnou filozofii indikac cloročně uzavřného oopného ělsa j jdnou z příčin chybných rozpočů a vd k omu, ž uživalé vniřních, méně nrgicky náročných byů, kří dosahují při úplném uzavřní oopných ěls ploy 7- C mají možnos uo chybnou filozofii znužíva. Při úplném uzavřní oopných ěls pak plaí jn základní složku úhrady, např. 30%. V porovnání s průměrnou ploou vyápěných mísnosí měli by však plai víc nž 80% nákladů. Tuo nzaplacnou čás ovšm zaplaí i, kří z jakýchkoliv důvodů (např. okrajové byy) nmohou zcla uzavří oopná ělsa. Porovnáním ako sanovných úhrad pak vychází několikanásobné rozdíly v plabách mzi sřdovými a okrajovými byy. Jak bylo již uvdno, žádný korkční koficin o nmůž napravi. Uváděním objkivních dosahovaných průměrných plo v vyúčování j dána njn již uvdná možnos násldné konroly rozúčování uživalm byu, al můž bý konrolním fakorm již při vlasním rozúčování. Provádějící organizac by ak sami mohly konrolova správnos svých rozpočů. Zaím však j siuac aková, ž jakkoliv nspravdlivý rozpoč j zdůvodňován souladm s usanovními uvdnými v oázc. Z mnoha prakických měřní vyplývá, ž ploní inrval mzi nvyápěnými a přápěnými mísnosmi j asi 0 C. To znamná rozsah plo 5-5 C. Spravdlivá úhrada pak přdsavuj podíl Q Q = ks( i k S ( i ) ) = i i 5 3 = =, Too však j podíl úhrady mzi dvěma mísnosmi éhož byu. Pokud by s jdnalo o podíl mzi byy, lz očkáva hodnou podílu výrazně nižší, zjména při bych rval obydlných. Filozofi indikac a násldného rozúčování zcla uzavřných oopných ěls j zásadně jinak řšna u indikáorů a sysému VIPA. Indikáor insalovaný na zpěné rubc oopného ělsa snímá průběžně plou zpěné rubky. V důsldku cilivého lkronického vyhodnocování jsou indikovány zcla rálnou hodnoou i zcla uzavřná oopná ělsa (nikoliv nulou). Při uzavřní oopného ělsa dojd k ochlazní zpěné rubky na plou mísnosi. Ta závisí na poloz byu v domě, udíž cilivá indikac raguj odlišně na plou uzavřného oopného ělsa jinak v okrajové mísnosi a jinak v sřdové mísnosi. Za plou mísnosi 9 C při uzavřném oopném ěls nuně vychází úhrada u sysému VIPA vyšší, nž za plou 5 C. U sysému VIPA udíž odpadají problémy s zv. krádžmi pla, kré chybná filozofi odpařovacích a lkronických indikáorů ndokáž posihnou.

MECHANICKÉ KMITÁNÍ TLUMENÉ

MECHANICKÉ KMITÁNÍ TLUMENÉ MECHNICKÉ KMITÁNÍ TLUMENÉ V skučnosi s čás nrgi u všch mchanických pohybů přměňuj vlivm řní a odporu prosřdí na plo, a nní dy využia V om případě s vlikosi po sobě jdoucích ampliud zmnšují a kmiající sousava

Více

Přechodové jevy RC. Řešení přechodového jevu v obvodech 1. řádu RC. a) varianta nabíjení ideálního kondenzátoru u C (t)

Přechodové jevy RC. Řešení přechodového jevu v obvodech 1. řádu RC. a) varianta nabíjení ideálního kondenzátoru u C (t) čbní xy pro Elkrochnik Ing. Kindrá Alxandr Přchodové jvy Účlm éo knihy j nači sdny řši přchodové jvy v obvodch. řád yp a sznámi j s oricko problmaiko přchodových jvů v obvodch. řádů yp. Přchodové jvy v

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

4. PRŮBĚH FUNKCE. = f(x) načrtnout.

4. PRŮBĚH FUNKCE. = f(x) načrtnout. Etrém funkc 4. PRŮBĚH FUNKCE Průvodc studim V matmatic, al i v fzic a tchnických oborch s často vsktn požadavk na sstrojní grafu funkc K nakrslní grafu funkc lz dns většinou použít vhodný matmatický softwar.

Více

296/2015 Sb. VYHLÁKA

296/2015 Sb. VYHLÁKA 296/2015 Sb. VYHLÁKA z dn 26. října 2015 o chnicko-konomických paramrch pro sanovní výkupních cn pro výrobu lkřiny a zlných bonusů na plo a o sanovní doby živonosi výrobn lkřiny a výrobn pla z obnovilných

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Číslo projku Názv projku Číslo a názv šablony klíčové akvy Dgální učbní marál CZ..07/.5.00/4.080 Zkvalnění výuky prosřdncvím CT / novac a zkvalnění výuky prosřdncvím CT Příjmc podpory Gymnázum, Jvíčko,

Více

Úhrada za ústřední vytápění bytů V

Úhrada za ústřední vytápění bytů V Úhrada za úsřdí vyápěí byů V Aoa osldí z sér čláků o poměrovém měří pojdává o vzahu poměrového a zv. absoluího měří pla, a poukazuj a další, zaím méě zámou možos využí poměrovýh dkáorů VIA, krou j korola

Více

Vliv prostupů tepla mezi byty na spravedlivost rozúčtování nákladů na vytápění

Vliv prostupů tepla mezi byty na spravedlivost rozúčtování nákladů na vytápění Vlv prostupů tpla mz byty na spravdlvost rozúčtování nákladů na vytápění Anotac Fnanční částky úhrady za vytápění mz srovnatlným byty rozpočítané frmam používajícím poměrové ndkátory crtfkované podl norm

Více

8.1 Systémy vytápění a chlazení a mikroklima budov

8.1 Systémy vytápění a chlazení a mikroklima budov 100+1 příklad z chniky posřdí 8.1 Sysémy vyápění a chlazní a mikoklima budov Úloha 8.1.1 Uč ozdíl opaivní ploy v dvou zadaných mísch (křslo) mísnosi s daným ozložním povchových plo. ploa vzduchu 21, ploa

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Katedra fyziky ZÁKLADY FYZIKY I. Pro obory DMML, TŘD a AID prezenčního studia DFJP

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Katedra fyziky ZÁKLADY FYZIKY I. Pro obory DMML, TŘD a AID prezenčního studia DFJP NVEZTA PADBCE FAKLTA CHEMCKO-TECHNOLOGCKÁ Kadra fyzky ZÁKLADY FYZKY Pro obory DMML, TŘD a AD prznčního suda DFJP NDr. Jan Z a j í c, CSc., 005 3. ELEKTCKÝ POD 3. ZÁKLADNÍ POJMY Pod pojmm lkrcký proud chápm

Více

Model spotřeby soukromého sektoru (domácností)

Model spotřeby soukromého sektoru (domácností) Makokonomická analýza přdnáška Modl spořby soukomého skou (domácnosí) Přdpoklady Exisují pouz domácnosi j. uvažujm pouz spořbu nxisují žádné invsic. Exisuj pouz jdn yp spořbního saku. Exisují pouz dvě

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

Časové řady typu I(0) a I(1)

Časové řady typu I(0) a I(1) Aca oconomca pragnsa 6: (2), sr. 7-, VŠE Praha, 998. ISSN 572-343 (Rukops) Časové řady ypu I() a I() Josf Arl Úvod Př analýz konomckých časových řad má smysl rozlšova saconární a nsaconární časové řady.

Více

L HOSPITALOVO PRAVIDLO

L HOSPITALOVO PRAVIDLO Difrnciální počt funkcí jdné rálné proměnné - 7 - L HOSPITALOVO PRAVIDLO LIMITY TYPU 0/0 PŘÍKLAD Pomocí L Hospitalova pravidla určt sin 0 Ověřní přdpokladů L Hospitalovy věty Přímočarým použitím věty o

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Seznámíte se s pojmem primitivní funkce a neurčitý integrál funkce jedné proměnné.

Seznámíte se s pojmem primitivní funkce a neurčitý integrál funkce jedné proměnné. INTEGRÁLNÍ POČET FUNKCÍ JEDNÉ PROMĚNNÉ NEURČITÝ INTEGRÁL NEURČITÝ INTEGRÁL Průvodc studim V kapitol Difrnciální počt funkcí jdné proměnné jst s sznámili s drivováním funkcí Jstliž znát drivac lmntárních

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

Modely veličin spojitých v čase funkce spojité v čase Binární matematické operace konvoluce a korelace

Modely veličin spojitých v čase funkce spojité v čase Binární matematické operace konvoluce a korelace Modly vličin spojiých v čas funkc spojié v čas Binární mamaické oprac konvoluc a korlac Základní informac Na konvoluci lz nahlíž jako na nudnou mamaickou opraci mzi dvěma funkcmi s jjími vlasnosmi a zákoniosmi.

Více

1/77 Navrhování tepelných čerpadel

1/77 Navrhování tepelných čerpadel 1/77 Navrhování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování akumulace epla bilancování inervalová meoda sezónní opný fakor 2/77 Paramery epelného čerpadla opný výkon Q k [kw]

Více

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP Doazníkové šeření 1 - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Polička Poče odpovědí 21 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V jakých oblasech výborně či velmi dobře spolupracujee

Více

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV Popis reguláoru pro řízení směšovacích venilů a TUV Reguláor je určen pro ekviermní řízení opení jak v rodinných domcích, ak i pro věší koelny. Umožňuje regulaci jednoho směšovacího okruhu, přípravu TUV

Více

4.3.2 Vlastní a příměsové polovodiče

4.3.2 Vlastní a příměsové polovodiče 4.3.2 Vlastní a příměsové polovodič Přdpoklady: 4204, 4207, 4301 Pdagogická poznámka: Pokud budt postupovat normální rychlostí, skončít u ngativní vodivosti. Nní to žádný problém, pozitivní vodivost si

Více

Projekční podklady Vybrané technické parametry

Projekční podklady Vybrané technické parametry Projekční podklady Vybrané echnické paramery Projekční podklady Vydání 07/2005 Horkovodní kole Logano S825M a S825M LN a plynové kondenzační kole Logano plus SB825M a SB825M LN Teplo je náš živel Obsah

Více

Technický list. Trubky z polypropylenu EKOPLASTIK PPR PN10 EKOPLASTIK PPR PN16 EKOPLASTIK EVO EKOPLASTIK PPR PN20 EKOPLASTIK FIBER BASALT CLIMA

Technický list. Trubky z polypropylenu EKOPLASTIK PPR PN10 EKOPLASTIK PPR PN16 EKOPLASTIK EVO EKOPLASTIK PPR PN20 EKOPLASTIK FIBER BASALT CLIMA Technický lis Trubky z polypropylenu PPR PN10 Ø 20-125 mm PPR PN16 Ø 16-125 mm PPR PN20 Ø 16-125 mm EVO Ø 16-125 mm STABI PLUS Ø 16-110 mm FIBER BASALT PLUS Ø 20-125 mm FIBER BASALT CLIMA Ø 20-125 mm max.

Více

0.1 reseny priklad 4. z

0.1 reseny priklad 4. z Uvadim dva rsn priklad, abch pokud mozno napravil zmak na cvicni. Js o okomnuju pris.. rsn priklad 4. z 9.. Najd sandardni fundamnalni maici pro Cauchho ulohu = 7 + + 5 = Prislusna maic j 7 5 a jji vlasni

Více

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13.

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13. Měřicí a řídicí chnika přdnášky LS 26/7 REGULACE (pokračoání) přnosoé csy akční člny rguláory rgulační pochod Blokoé schéma rgulačního obodu z u rguloaná sousaa y akční čln měřicí čln úsřdní čln rguláoru

Více

= 1, což však má oprávnění jen v určitých situacích. V takovémto případě lze chování produkce vystihnout závislostí K L

= 1, což však má oprávnění jen v určitých situacích. V takovémto případě lze chování produkce vystihnout závislostí K L 3 lasické funkční vary v orii produkc 3. COBB- DOUGASova produkční funkc Tno funkční var popisuj vzah mzi produkcí a výrobními fakory prác a kapiál mocninným vyjádřním j. (3.) kd s pro paramry zpravidla

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2.

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2. 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR.2.0 10HPIN IVAR.2.0 12HPIN IVAR.2.0 12HPIN ELEC 3) Charakerisika použií: předsavuje převrané a designové řešení klimaizací provedení

Více

Tabulky únosnosti tvarovaných / trapézových plechů z hliníku a jeho slitin.

Tabulky únosnosti tvarovaných / trapézových plechů z hliníku a jeho slitin. Tabulky únosnosi varovaných / rapézových plechů z hliníku a jeho sliin. Obsah: Úvod Základní pojmy Příklad použií abulek Vysvělivky 4 5 6 Tvarovaný plech KOB 00 7 Trapézové plechy z Al a jeho sliin KOB

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2.

TECHNICKÝ LIST 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR HPIN IVAR HPIN IVAR.2. 1) Výrobek: KLIMATIZACE BEZ VENKOVNÍ JEDNOTKY 2) Typ: IVAR.2.0 8HP IVAR.2.0 10HPIN IVAR.2.0 12HPIN IVAR.2.0 12HPIN ELEC 3) Charakerisika použií: předsavuje převrané a designové řešení klimaizací provedení

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

MECHANIKA PRÁCE A ENERGIE

MECHANIKA PRÁCE A ENERGIE Projek Efekivní Učení Reformou oblasí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a sáním rozpočem České republiky. MECHANIKA PRÁCE A ENERGIE Implemenace ŠVP Učivo - Mechanická

Více

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli NA POMOC FO Pád vodivého rámečku v maneickém poli Karel auner *, Pedaoická akula ZČU v Plzni Příklad: Odélníkový rámeček z vodivého dráu má rozměry a,, hmonos m a odpor. Je zavěšen ve výšce h nad horním

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

ANALÝZA SPOTŘEBY ENERGIE VÍCEZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

ANALÝZA SPOTŘEBY ENERGIE VÍCEZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Simulace budov a echniky prosředí 21 6. konference IBPSA-CZ Praha, 8. a 9. 11. 21 ANALÝZA SPOTŘBY NRGI VÍCZÓNOVÝCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Vladimír Zmrhal Úsav echniky prosředí, Fakula srojní, České vysoké

Více

7. Soustavy lineárních diferenciálních rovnic.

7. Soustavy lineárních diferenciálních rovnic. 7 837 4:3 Josf Hkrdla sousavy liárích difrciálích rovic 7 Sousavy liárích difrciálích rovic Příklad 7 3 + 5 + ( ) ξ 3 + ( ) ξ Maicový zápis 3 5 + 3 ( ) ξ ( ) ξ Dfiic 7 (sousava liárích difrciálích rovic

Více

Zadavatel MSSS Vejprty, S. K. Neumanna 842, Vejprty

Zadavatel MSSS Vejprty, S. K. Neumanna 842, Vejprty Energeický audi. 13487 1. Úvodní čás 1.1 Idenifikační údaje Zadavael Obchodní jméno: MSSS Vejpry, S. K. Neumanna 842, 431 91 Vejpry Sauární zásupce: Mgr. Per Husák, řediel Idenifikační číslo: 46789863

Více

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti Měření výkonnosi údržby prosřednicvím ukazaelů efekivnosi Zdeněk Aleš, Václav Legá, Vladimír Jurča 1. Sledování efekiviy ve výrobní organizaci S rozvojem vědy a echniky je spojena řada požadavků kladených

Více

základní pojmy základní pojmy teorie základní pojmy teorie základní pojmy teorie základní pojmy teorie

základní pojmy základní pojmy teorie základní pojmy teorie základní pojmy teorie základní pojmy teorie Tori v strojírnské tchnologii Ing. Oskar Zmčík, Ph.D. základní pojmy používaná rozdělní vztahy, dfinic výpočty základní pojmy žádnou součást ndokážm vyrobit s absolutní přsností při výrobě součásti dochází

Více

... víc, než jen teplo

... víc, než jen teplo výrobce opných konvekorů... víc, než jen eplo 2009/2010.minib.cz.minib.cz 1 obsah OBSAH 4 ÚVOD 6 příčné řezy konvekorů 8 PODLAHOVÉ KONVEKTORY bez veniláoru 9 COIL - P 10 COIL - P80 11 COIL - PT 12 COIL

Více

PJS Přednáška číslo 2

PJS Přednáška číslo 2 PJS Přdnáška číslo Jdnoduché lkromagncké přchodné děj Přdpoklady: onsanní rychlos všch očvých srojů (časové konsany dlší nž u l.-mg. dějů) a v důsldku oho frkvnc lkrckých vlčn. Pops sysému bud provdn pomocí

Více

1. Určíme definiční obor funkce, její nulové body a intervaly, v nichž je funkce kladná nebo záporná.

1. Určíme definiční obor funkce, její nulové body a intervaly, v nichž je funkce kladná nebo záporná. Matmatika I část II Graf funkc.. Graf funkc Výklad Chcm-li určit graf funkc můžm vužít přdchozích znalostí a určit vlastnosti funkc ktré shrnm do níž uvdných bodů. Můž s stát ž funkc něktrou z vlastností

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

STUDIUM DEFORMAČNÍCH ODPORŮ OCELÍ VYSOKORYCHLOSTNÍM VÁLCOVÁNÍM ZA TEPLA

STUDIUM DEFORMAČNÍCH ODPORŮ OCELÍ VYSOKORYCHLOSTNÍM VÁLCOVÁNÍM ZA TEPLA STUDIUM DEFORMAČNÍCH ODPORŮ OCELÍ VYSOKORYCHLOSTNÍM VÁLCOVÁNÍM ZA TEPLA Martin Radina a, Ivo Schindlr a, Tomáš Kubina a, Ptr Bílovský a Karl Čmil b Eugniusz Hadasik c a) VŠB Tchnická univrzita Ostrava,

Více

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut. 21. konference Klimaizace a věrání 14 OS 01 Klimaizace a věrání STP 14 NÁVRH CHLADIČ VNKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakula srojní, Úsav echniky prosředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvu.cz ANOTAC

Více

1/91 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel

1/91 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel 1/91 Navrhování a bilancování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování roční opný fakor TČ sezónní opný fakor sousav Tepelné čerpadlo 2/91 Q k odběrová srana Q k P el Q

Více

Analogový komparátor

Analogový komparátor Analogový komparáor 1. Zadání: A. Na předloženém inverujícím komparáoru s hyserezí změře: a) převodní saickou charakerisiku = f ( ) s diodovým omezovačem při zvyšování i snižování vsupního napěí b) zaěžovací

Více

SP2 01 Charakteristické funkce

SP2 01 Charakteristické funkce SP 0 Chararisicé func Chararisicé func pro NP Chararisicé func pro NV Náhld Náhodnou proměnnou, nbo vor, L, n lz popsa funčními chararisiami: F, p, f číslnými chararisiami: E, D, A, A 4 Co s dá z čho spočía:

Více

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Jana Soukopová Anoace Příspěvek obsahuje dílčí výsledky provedené analýzy výdajů na ochranu živoního prosředí z

Více

Schöck Isokorb typ KST

Schöck Isokorb typ KST Schöck Isokorb yp Obsah Srana Základní uspořádání a ypy přípojů 194-195 Pohledy/rozměry 196-199 Dimenzační abulky 200 Ohybová uhos přípoje/pokyny pro návrh 201 Dilaování/únavová odolnos 202-203 Konsrukční

Více

Maxwellovy a vlnová rovnice v obecném prostředí

Maxwellovy a vlnová rovnice v obecném prostředí Maxwellovy a vlnová rovnie v obeném prosředí Ing. B. Mihal Malík, Ing. B. Jiří rimas TCHNICKÁ UNIVRZITA V LIBRCI Fakula meharoniky, informaiky a mezioborovýh sudií Teno maeriál vznikl v rámi proeku SF

Více

Phillipsova křivka a její vypovídací schopnost v podmínkách české ekonomiky v letech

Phillipsova křivka a její vypovídací schopnost v podmínkách české ekonomiky v letech Phillipsova křivka a jjí vypovídací schopnos v podmínkách čské konomiky v lch 1993-005. Karl Škr Absrak Tao prác má za cíl analyzova vzah mzi nzaměsnanosí a inflací v Čské rpublic za období 1993 005. První

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE VYTVÁŘENÍ TRŽNÍ ROVNOVÁHY VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ Ing. Michal Malý Školiel: Prof. Ing. Jiří

Více

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA 3. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6.-7. září 2006 Analýza cilivosi NPV projeku na bázi ukazaele EVA Dagmar Richarová

Více

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. 239 043 478, Fax: 241 492 691, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Oba dva obvody

Více

Úhrada za ústřední vytápění bytů III

Úhrada za ústřední vytápění bytů III Úhrada za ústřední vytápění bytů III Anotace V této třetí části se chceme zabývat dalšími otázkami souvisejícími s problematikou deklarovanou v nadpisu. Formulujeme pojmy spravedlivá úhrada za vytápění

Více

FYZIKA 3. ROČNÍK. Nestacionární magnetické pole. Magnetický indukční tok. Elektromagnetická indukce. π Φ = 0. - magnetické pole, které se s časem mění

FYZIKA 3. ROČNÍK. Nestacionární magnetické pole. Magnetický indukční tok. Elektromagnetická indukce. π Φ = 0. - magnetické pole, které se s časem mění FYZKA 3. OČNÍK - magntické pol, ktré s s časm mění Vznik nstacionárního magntického pol: a) npohybující s vodič s časově proměnným proudm b) pohybující s vodič s proudm c) pohybující s prmanntní magnt

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

I. MECHANIKA 8. Pružnost

I. MECHANIKA 8. Pružnost . MECHANKA 8. Pružnost Obsah Zobcněný Hookův zákon. ntrprtac invariantů. Rozklad tnzorů na izotropní část a dviátor. Křivka dformac. Základní úloha tori pružnosti. Elmntární Hookův zákon pro jdnoosý tah.

Více

213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. června 2001,

213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. června 2001, 213/2001 ve znění 425/2004 VYHLÁŠKA Minisersva průmyslu a obchodu ze dne 14. června 2001, kerou se vydávají podrobnosi náležiosí energeického audiu Minisersvo průmyslu a obchodu sanoví podle 14 ods. 5

Více

1/82 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel

1/82 Navrhování a bilancování tepelných čerpadel 1/82 Navrhování a bilancování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování roční opný fakor TČ sezónní opný fakor sousav Tepelné čerpadlo 2/82 Q k odběrová srana Q k P el Q

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Unverza Tomáše Ba ve Zlíně ABOATONÍ VIČENÍ EEKTOTEHNIKY A PŮMYSOVÉ EEKTONIKY Název úlohy: Zpracoval: Měření čnného výkonu sřídavého proudu v jednofázové sí wamerem Per uzar, Josef Skupna: IT II/ Moravčík,

Více

Dotazníkové šetření- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření- souhrnný výsledek za ORP Doazníkové šeření- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Chomuov Poče odpovědí 26 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.4/4.1./B8.1 1. V jakých oblasech výborně či velmi dobře spolupracujee se sousedními

Více

Protipožární obklad ocelových konstrukcí

Protipožární obklad ocelových konstrukcí Technický průvoce Proipožární obkla ocelových konsrukcí Úvo Ocel je anorganický maeriál a lze jí ey bez zvlášních zkoušek zařai mezi nehořlavé maeriály. Při přímém působení ohně vlivem vysokých eplo (nárůs

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. Realizace úspor energie Střední škola zemědělství a služeb, Město Albrechtice. Nemocniční 11, Město Albrechtice

ENERGETICKÝ AUDIT. Realizace úspor energie Střední škola zemědělství a služeb, Město Albrechtice. Nemocniční 11, Město Albrechtice Miroslav Baručák ENERGOS Sídlišě Beskydské 1199 744 01 FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM ENERGETICKÝ AUDIT Realizace úspor energie, Nemocniční 11, název předměu EA daum vypracování 24. srpna 2013 energeický specialisa

Více

TEPELNÁ ZÁTĚŽ VOZU MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY

TEPELNÁ ZÁTĚŽ VOZU MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Simulac budov a tchniky prostřdí 214 8. konfrnc IBPSA-CZ Praha, 6. a 7. 11. 214 TEPELNÁ ZÁTĚŽ VOZU MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY Vladimír Zmrhal ČVUT v Praz Fakulta strojní, Ústav tchniky prostřdí -mail: Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

Zásady hodnocení ekonomické efektivnosti energetických projektů

Zásady hodnocení ekonomické efektivnosti energetických projektů Absrak Zásady hodnocení ekonomické efekivnosi energeických projeků Jaroslav Knápek, Oldřich Sarý, Jiří Vašíček ČVUT FEL, kaedra ekonomiky Každý energeický projek má své ekonomické souvislosi. Invesor,

Více

SROVNÁNÍ KOLORIMETRICKÝCH ZKRESLENÍ SNÍMACÍCH SOUSTAV XYZ A RGB Jan Kaiser, Emil Košťál xkaiserj@feld.cvut.cz

SROVNÁNÍ KOLORIMETRICKÝCH ZKRESLENÍ SNÍMACÍCH SOUSTAV XYZ A RGB Jan Kaiser, Emil Košťál xkaiserj@feld.cvut.cz SROVNÁNÍ KOLORIMETRICKÝCH ZKRESLENÍ SNÍMACÍCH SOUSTAV XYZ A RGB Jan Kaisr, Emil Košťál xkaisrj@fld.cvut.cz ČVUT, Fakulta lktrotchnická, katdra Radiolktroniky Tchnická 2, 166 27 Praha 6 1. Úvod Článk s

Více

k 1 P R 2 A t = 0 c A = c A,0 = A,0 c t Poměr rychlostí vzniku produktů P a R je konstantní a je roven poměru příslušných rychlostních konstant.

k 1 P R 2 A t = 0 c A = c A,0 = A,0 c t Poměr rychlostí vzniku produktů P a R je konstantní a je roven poměru příslušných rychlostních konstant. Ra simulánní Ra bočné (onurnční) Njjnoušší přípa - vě monomolulární ra: ro časovou změnu onnra láy plaí ( + ) + Řšním éo ifrniální rovni pro počáční pomínu R osanm závislos na čas v varu 0,0 ( ) +,0 (analogi

Více

Výroba a užití elektrické energie

Výroba a užití elektrické energie Výroba a užií elekrické energie Tepelné elekrárny Příklad 1 Vypočíeje epelnou bilanci a dílčí účinnosi epelné elekrárny s kondenzační urbínou dle schémau naznačeného na obr. 1. Sesave Sankeyův diagram

Více

Zjednodušený výpočet tranzistorového zesilovače

Zjednodušený výpočet tranzistorového zesilovače Přsný výpočt tranzistorového zsilovač vychází z urční dvojbranových paramtrů tranzistoru a pokračuj sstavním matic obvodu a řšním této matic. Při použití vybraných rovnic z matmatických modlů pro programy

Více

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu.

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu. Signalizace a měření Signálky V funkce echnické údaje Signálky V umožňují svěelnou signalizaci jevu. v souladu s normou: ČS E 60 947-5-1, ČS E 60 073 a IEC 100-4 (18327); jmenovié napěí n: 230 až 400 V

Více

Práce a výkon při rekuperaci

Práce a výkon při rekuperaci Karel Hlava 1, Ladislav Mlynařík 2 Práce a výkon při rekuperaci Klíčová slova: jednofázová sousava 25 kv, 5 Hz, rekuperační brzdění, rekuperační výkon, rekuperační energie Úvod Trakční napájecí sousava

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N PLL Fázový deekor Filr smyčky (analogový) Napěím řízený osciláor F g Dělič kmioču 1:N Číače s velkým modulem V současné době k návrhu samoného číače přisupujeme jen ve výjimečných případech. Daleko časěni

Více

REV23.03RF REV-R.03/1

REV23.03RF REV-R.03/1 G2265 REV23.03RF Návod k monáži a uvedení do provozu A D E B C F G2265C_REV23.03RF 15.02.2006 1/8 G K H L LED_1 LED_2 I M 2/8 15.02.2006 G2265C_REV23.03RF Pokyny k monáži a volbě umísění vysílače REV23.03RF

Více

Úloha VI.3... pracovní pohovor

Úloha VI.3... pracovní pohovor Úloha VI.3... pracovní pohovor 4 body; průměr,39; řešilo 36 sudenů Jedna z pracoven lorda Veinariho má kruhový půdorys o poloměru R a je umísěna na ložiscích, díky nimž se může oáče kolem své osy. Pro

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ADV17 EKHBRD014ADV17 EKHBRD016ADV17

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ADV17 EKHBRD014ADV17 EKHBRD016ADV17 Vniřní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011ADV17 EKHBRD014ADV17 EKHBRD016ADV17 EKHBRD011ADY17 EKHBRD014ADY17 EKHBRD016ADY17 EKHBRD011ADV17 EKHBRD014ADV17 EKHBRD016ADV17 EKHBRD011ADY17

Více

( ) = [m 3 /s] (3) S pr. Ing. Roman Vavřička, Ph.D. Postup:

( ) = [m 3 /s] (3) S pr. Ing. Roman Vavřička, Ph.D. Postup: ČVUT v Praze, Fakula srojní Úsav echniky prosředí Posup: ) Výpoče pořebného hmonosního a objemového průoku eplonosné láky vody z kalorimerické rovnice A) HMOTNOSTNÍ PRŮTOK Q m c [W] () ( ) m kde: Q c [kg/s]

Více

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK Úloha V.E... sladíme 8 bodů; průměr 4,65; řešilo 23 sudenů Změře závislos eploy uhnuí vodného rozoku sacharózy na koncenraci za amosférického laku. Pikoš v zimě sladil chodník. eorie Pro vyjádření koncenrace

Více

G2265cz REV23RF REV-R.02/1. Montážní návod C F. CE1G2265cz /8

G2265cz REV23RF REV-R.02/1. Montážní návod C F. CE1G2265cz /8 G2265cz REV23RF REV-R.02/1 cz Monážní návod A D E B C F CE1G2265cz 26.08.2002 1/8 G K H L I M 2/8 26.08.2002 CE1G2265cz CZ Monáž a uvedení do provozu přijímače REV-R.02/1 1. Monáž Posupuje podle obrázků

Více

2. Frekvenční a přechodové charakteristiky

2. Frekvenční a přechodové charakteristiky rkvnční a přchodové charaktristiky. rkvnční a přchodové charaktristiky.. Obcný matmatický popis Přchodové a frkvnční charaktristiky jsou důlžitým prostřdkm pro analýzu a syntézu rgulačních obvodů a tdy

Více

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA 4 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 11-12 září 2008 Analýza rizikových fakorů při hodnocení invesičních projeků dle kriéria

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka systému HXHD125A8V1B

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka systému HXHD125A8V1B Vniřní jednoka sysému Obsah Srana 1. Definice pojmů... 1 1.1. Význam varování a symbolů... 1 1.2. Význam použiých ermínů... 1 2. Všeobecná bezpečnosní opaření... 2 3. Úvod... 2 3.1. Obecné informace...

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Tiul předpisu: Nařízení vlády o sanovení podmínek pro zařazení skupin výrobců, zajišťujících společný odby vybraných zemědělských komodi, do

Více

Návod k obsluze. Venkovní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011AAV1 EKHBRD014AAV1 EKHBRD016AAV1

Návod k obsluze. Venkovní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011AAV1 EKHBRD014AAV1 EKHBRD016AAV1 Venkovní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011AAV1 EKHBRD014AAV1 EKHBRD016AAV1 EKHBRD011AAY1 EKHBRD014AAY1 EKHBRD016AAY1 EKHBRD011AAV1 EKHBRD014AAV1 EKHBRD016AAV1 EKHBRD011AAY1 EKHBRD014AAY1

Více

Aplikace VAR ocenění tržních rizik

Aplikace VAR ocenění tržních rizik Aplkac VAR ocnění tržních rzk Obsah: Zdroj rzka :... 2 Řízní tržního rzka... 2 Měřní tržního rzka... 3 Modly... 4 Postup výpočtu... 7 Nastavní modlu a gnrování Mont-Carlo scénářů... 7 Vlčny vyjadřující

Více

SPOLUPRÁCE SBĚRAČE S TRAKČNÍM VEDENÍM

SPOLUPRÁCE SBĚRAČE S TRAKČNÍM VEDENÍM SPOLUPRÁCE SBĚRAČE S TRAKČNÍM VEDENÍM Josf KONVIČNÝ Ing. Josf KONVIČNÝ, Čské dráhy, a. s., Tchnická ústřdna dopravní csty, skc lktrotchniky a nrgtiky, oddělní diagnostiky a provozních měřní, nám. Mickiwicz

Více

Návod k obsluze. Venkovní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím RKHBRD011AAV1 RKHBRD014AAV1 RKHBRD016AAV1

Návod k obsluze. Venkovní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím RKHBRD011AAV1 RKHBRD014AAV1 RKHBRD016AAV1 Venkovní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda RKHBRD011AAV1 RKHBRD014AAV1 RKHBRD016AAV1 RKHBRD011AAY1 RKHBRD014AAY1 RKHBRD016AAY1 RKHBRD011AAV1 RKHBRD014AAV1 RKHBRD016AAV1 RKHBRD011AAY1 RKHBRD014AAY1

Více

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace XXVI. ASR '2 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, April 26-27, 2 Paper 2 Vliv funkce příslušnosi na průběh fuzzy regulace DAVIDOVÁ, Olga Ing., Vysoké učení Technické v Brně, Fakula srojního inženýrsví,

Více

1. Okrajové podmínky pro tepeln technické výpo ty

1. Okrajové podmínky pro tepeln technické výpo ty 1. Okrajové podmínky pro tpln tchncké výpo ty Správné stanovní okrajových podmínk j jdnou z základních součástí jakéhokol tchnckého výpočtu. Výjmkou njsou an tplně tchncké analýzy. V násldující kaptol

Více

900 - Připojení na konstrukci

900 - Připojení na konstrukci Součási pro připojení na konsrukci Slouží k přenosu sil z áhla závěsu na nosnou konsrukci profily nebo sropy. Typy 95x, 96x a 971 slouží k podložení a uchycení podpěr porubí. Připojení podle ypů pomocí

Více

Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena

Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena Ploché výrobky válcované za epla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro váření za sudena ČSN EN 10149-1 Obecné echnické dodací podmínky Dodací podmínky pro ermomechanicky válcované Podle ČSN EN 10149-12-2013 ČSN

Více

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉ SOFY IB Technická specifikace 1. Úvod Řídicí sysém SOFY IB je určen pro ovládání nejrůznějších zařízení sínicí echniky s moorickým pohonem roley, markýzy, žaluzie, screeny,... Rozsah

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.10.2014 COM(2014) 675 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE nahrazující sdělení Komise o harmonizovaném rámci návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

Nové indikátory hodnocení bank

Nové indikátory hodnocení bank 5. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 8. - 9. září 2010 Nové indikáory hodnocení bank Josef Novoný 1 Absrak Příspěvek je

Více