Návrh číslicově řízeného regulátoru osvětlení s tranzistorem IGBT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh číslicově řízeného regulátoru osvětlení s tranzistorem IGBT"

Transkript

1 Návrh číslicově řízeného reguláoru osvělení s ranzisorem IGB Michal Brejcha ČESKÉ VYSOKÉ ČENÍ ECHNICKÉ V PRAZE Faula eleroechnicá Kaedra eleroechnologie

2 OBSAH: 0. Úvod Analýza Rozbor sávajícího zapojení Možné variany zapojení Fázové řízení proi spínání PWM Harmonicá analýza Nároy na součásy a zapojení Měnič napěí PWM při 0 Hz Obvodové řešení Použiý miroprocesor IGB a jeho budící obvod Napájení miroprocesoru a budícího obvodu Ošeření zámiů lačíe Ošeření vsupů pro A/D převod Odlehčovací obvod pro IGB..... Program PWM Savový diagram programu pro PWM Savový auoma omuniace s uživaelem Počíadlo Regulace napájení Vlasnosi Sériové zapojení Filrování výsupního napěí Fázově řízený měnič napěí Obvodové řešení Způsob napájení řídících obvodů Obvod synchronizace Program fázového řízení Savový diagram fázového řízení Přerušení pro spínání a synchronizaci Vlasnosi Sériové připojení záěže

3 3.3.. Zajišění dosaečného napěí v jednolivých čásech obvodu EMC Závěr Sručné porovnání všech řešení reguláorů osvělení Apliace fázového řízení pomocí riau Apliace fázového řízení pomocí IGB Apliace regulace PWM pomocí IGB Slovo závěrem Použiá lieraura Příloha A: Plošný spoj esovacího přípravu pro PWM Příloha B: Seznam součáse pro příprave PWM Příloha C: Plošný spoj esovacího přípravu pro fázové řízení Příloha D: Seznam součáse pro příprave fázového řízení... 5.

4 0. Úvod Cílem práce je navrhnou číslicovou regulaci osvělení žárového zdroje, a aby ji bylo možno použí v podobě lačíového spínače v síťovém rozvodu 30 V. Realizace má bý založena na sávajícím zapojení s riaem, erý má bý nahrazen spínacím ranzisorem IGB. Součásí práce je aé zhodnocení výhod a nevýhod použií obou druhů spínacích prvů v apliaci sřídavého měniče napěí. Jeliož má zařízení pracova v rozvodné síi, je nedílnou součásí návrhu, aé opimalizace z pohledu EMC. Sřídavý měnič napěí je zpravidla zařízení s fázovým spínáním. Jeho princip je na obr.. Efeivní hodnoa výsupního napěí je úměrná úhlu sepnuí α. Je více než zřejmé, že oo napěí nemá sinusový průběh a jeho hrany při spínání jsou poenciálním zdrojem rušení. obr. : Fázové řízení napěí Dřívější realizace podobných zařízení byla založena výhradně na spínání riaem, jehož momen sepnuí byl nasaven časovou onsanou spojení odporu poenciomeru a apaciy ondenzáoru. Rozpínání probíhalo auomaicy po průchodu proudu nulou. Obvod byl jednoduchý a zabíral velmi malý prosor. Jeho nevýhoda ví v om, že není možné oamžiě rozsvíi nebo zhasnou zdroj svěla, ale je nuné posupně nasavova svi oáčením poenciomeru. vedený nedosae lze řeši použiím inegrované logiy či procesorem a lačíovým ovládáním. Použiím procesoru se značně rozšiřují možnosi celého obvodu. Není už nuné se spoléha na přirozené vypínací vlasnosi riau a lze se zaměři i na jiné spínací prvy a jiné způsoby spínání. Ja bylo uvedeno, ao práce se ýá realizace zařízení s ranzisorem IGB. Mimo o se zaměříme aé na možnos rychlého spínání záěže a regulaci výsupního napěí pomocí sřídy. 3.

5 . Analýza.. Rozbor sávajícího zapojení obr. : Schéma zapojení vývojové desy pro fázové řízení napěí Na obr. je zapojení vývojové desy pro fázové řízení napěí pomocí riau. Momen sepnuí lze nasavova buďo lačíem nebo poenciomerem R0. Kerý z jmenovaných ovládacích prvů bude právě funční určuje sav přepínače. Záěž lze zapoji mezi příslušné svory přímo u riau, nebo do série s celým přípravem při současném zraování ěcho svore. Při sériovém zapojení, je nuné změni program, proože napájecí napěí na procesoru je v uo chvíli odvozeno od napěí na riau a en proo nesmí bý rvale sepnu. Procesor se programuje přímo v desce přes deseipinový oneor připojený programáoru. Zdroj napěí pro procesor se zísává pomocí jednocesného usměrňovače a sabilizáoru vořeného rezisory R4 a R5, Zenerovou diodou D, diodou D a ondenzáory C3, C8 a C9. V průběhu opačné poloviny periody síťového napěí, erá nedodává energii do napájení miropočíače, je proudový odběr hrazen z nabiého ondenzáoru C3. Dále podle [] přechází miroprocesor v době vypnuého spínání do úsporného režimu HAL, čímž se výrazně sníží odběr proudu. Výhody ohoo počínání nejsou sice v apliační poznámce dále rozvedeny, ale v daném zapojení se dají předpoláda určié úspory energie. Velios zrá je dána rozdílem napěí mezi zdrojem a ondenzáorem, omu je řeba ješě připočía energii, erá se z ondenzáoru odebere a spořebuje v miroprocesoru. Proože Zenerova dioda drží onsanních 5,6 V, bude výsledná zracená energie při nenabíjení ondenzáoru C3 menší než při jeho nabíjení. Poud předpoládáme, že časová onsana nabíjení apaciy C 3 bude dosaečně ráá a, že nabií dojde hned na začáu sinusovy, de je rozdíl napěí ješě malý, bude výsledná zracená energie na rezisorech R4 a R5 při nabiém i vybiém ondenzáoru C3 přibližně sejná. spořenou energii lze pa vyjádři jao energii dodávanou (j. aé odebíranou) do ondenzáoru C3. Pro nabií na 5,6 V a vybií na 4 V dosáváme: 6 W C C ( ) ( 5, 6 4 ) 3, 6 mj 3 W 3, 60 Pμ p 0, 8 W 0, 0 síť 4.

6 Pro určení zracené energie na rezisorech R4 a R5 předpoládáme sinusový proud bez sejnosměrné složy. a jina vždy vzniá jednocesným usměrněním, ale v daném zapojení a při daných hodnoách součáse ji lze zanedba: S Z j R ωc j R ωc R j π ( ωc) ( π ) j , 6 j5, 47 P jq , 67 edy zracený výon na srážecích rezisorech R4 a R5 je 0,6 W. Za podobných předpoladů a při uvážení pouze poloviny periody napájecího napěí pro výon zracený na Zenerově diodě (resp. výon zracený v první půlperiodě na miroprocesoru) přibližně plaí: 5, 6 30 P ZEN 0, 067 W Z 450 P 9 ( π ) Zráový výon na rezisorech R a R: R , 07, W Další zráy vzniají na sepnuém riau. Podle [] lze připoji přípravu až záěž W, pro erou je zde uvedena výonová zráa na riau při nulovém úhlu sepnuí 4,8 W. Na měřícím přípravu je z oho důvodu ria připojen chladiči, s nímž ale v případě použií zapojení jao smívače v rabici vypínače, de je omezený prosor, se nedá počía. Proo bude výsledný maximálně připojielný výon a ím i zráy nižší. Zráy pro menší zaížení viz [4]. Na závěr je řeba zhodnoi zráy vzniající v odlehčovacím obvodu riau. Zracený výon bude nejvěší ve chvíli, dy se bude ondenzáor C4 nabíje na maximální napěí a zároveň bude v u chvíli docháze sepnuí riau a všechna energie z C4 se spálí na rezisoru R8. eno děj začíná na začáu půlperiody, dyž dojde vypnuí riau a ondenzáor C4 je zcela vybi. Průběh proudu zísáme řešením diferenciální rovnice: m sin( ω ) R i( ) i( τ ) dτ (.) C Pro i( 0 ) 0 vychází: RC () I sin( ω ϕ) e sin( ϕ) 0 i m (.) Zde ϕ arcg( / ωrc) (.3) m I m R ωc (.4) Kondenzáor C4 bude nabi na maximální napěí ve chvíli, dyž proud projde nulou j. musí plai: sin R C ( ω ϕ) e sin( ϕ) 9 (.5) 5.

7 což je nelineární rovnice, erou lze řeši pouze numericy napřílad meodou bisece (Newonova meoda není vhodná): 5, 00 ms Odud jasně plyne, že napěí ondenzáoru C4 v daný momen bude rovno ampliudě síťového napěí. Energie, erá se pa zraí při sepnuí riau bude rovna celové energii dodávané do odlehčovacího obvodu: W cel m 0, C ( ω) sin( ω ϕ) sin( ω) sin( ϕ) e d I sin I m m m cos 0 ( ϕ) m I m sin ω Po dosazení vyjde: W cel 0, 7 mj sin ω 5, 00ms ( ω ) ( ϕ) sin ( ω) sin( ω arcg( ωrc) ) 0 R C R e ω Z R 0, (.6) 3 Wcel 07, 0 Pz max 0, 07 W 0, 0 Ja je vidě, zráy v celém obvodu jsou v porovnání se záěží minimální a při běhu naprázdno v podsaě jen o málo věší než 0,43 W. Vzhledem omu, že podle apliačních poznáme vyhovuje zařízení aé požadavům EMI a navíc se jedná o zapojení s malým počem součáse, bude velmi obížné vyvoři jiné zapojení, eré by dosahovalo podobných vali... Možné variany zapojení Měnič napěí lze připoji vůči záěži paralelně nebo sériově. Ja již bylo řečeno, při paralelním zapojení je napájecí napěí řídících obvodů nezávislé na napěí záěže. Navíc je zde možné připoji filr na vsup měniče a ím sníži hladinu rušení šířící se zpě do síě. Nevýhodou ohoo zapojení je fa, že měnič má dvě vsupní a dvě výsupní svory, je edy nuné ho připojova čyřmi (minimálně řemi) vodiči a v případě jeho použií jao reguláoru osvělení v byovém rozvodu nemá sejné připojení jao lasicý vypínač. Sejného připojení lze dosáhnou pouze se sériovým měničem, o je vša vyoupeno nemožnosí obvod odruši a nasavi velios efeivní hodnoy napěí na maximum. Nároy na hladinu rušení sériového měniče jsou edy mnohem vyšší než omu bylo v předchozím případě. Jao spínače se využívají yrisory, riay nebo výonové ranzisory. Použií yrisorů se ýá především obvodů s velými výony. Aby bylo možné řídi obě polariy napěí i v omo případě, náleží aždé fázi vždy dva vzájemně aniparalelně zapojené. Spínání ěcho součáse lze řídi výhradně fázově, j. po sepnuí v určié fázi půlperiody je řeba vždy čea na dosažení nulové hodnoy proudu, dy yrisor nebo ria přirozeně vypíná. Odud plyne, že na určiou dobu přicházíme o možnos řízení nebo zásahu ve výonovém obvodu. Výhodou naopa je, že po sepnuí již není nuno dodáva energii do řídící elerody yrisoru resp. riau (GAE). 6.

8 Pro efeivní hodnou výsupního napěí při odporové záěži lze odvodi vzah (viz [0]): ( α ) sin π α (.7) rms rms π Je jasné, že řídící charaerisia aového měniče není lineární. Nejvíce podobná přímce je ao závislos pouze v případě čisě induivní záěže. Zde se vša lze nasavova řídící úhel π pouze v inervalu, π. obr. 3: Řídící charaerisia při fázovém řízení výsupního napěí a odporové záěži Nemožnos zásahu do výonového obvodu v době sepnuého yrisoru lze obejí požiím yrisoru GO. en vša vypnuí vyžaduje zdroj záporného napěí mezi gaem a aodou. eno zdroj navíc musí bý schopen odsá přebyečný proud nosičů náboje eoucí yrisorem. Vzhledem ěmo vlasnosem se yrisor GO pro apliaci jednoduchého měniče napěí nehodí. Dalším možným spínacím prvem je výonový ranzisor zpravidla MOSFE nebo IGB. Podobně jao yrisor je schopen vés proud pouze jedním směrem, proo je běžně zapojen v můsovém usměrňovači. Po celou dobu sepnuí je řeba na řídící elerodě ranzisoru udržova požadovanou úroveň signálu. V důsledu oho nezrácíme onrolu nad výonovým obvodem, erý lze dyoliv vypnou. Zároveň vša při fázovém řízení je řeba zjišťova dosažení nuly proudu (napěí) jinými prosředy, proože již nelze využí přirozené vypínání jao v případě yrisorů. Jinou možnosí je použií ranzisoru jao spínače PWM. Výonový obvod je zde spínán vysoou frevencí a výsupní úroveň napěí je řízena poměrem doby sepnuí a vypnuí spínače. Výhodné je zejména o, že již není nuné sledova průchody nulou síťového napěí. 7.

9 Pro efeivní hodnou výsupního napěí o záladní frevenci f 50 Hz při spínání f 0 Hz posupně odvodíme: n f 0, sepnuí za periodu inegrova posačí přes polovinu periody n 99 rms 0 í 0 ( i S ) n u () d ( ) m sin ω i ( ) ( ) ( ) ( i S ) n i S n cos ω sin ω d rms 4 rms i 0 i i 0 d ( ( i S ) ) sin( i ω) ω i (.8) n S sin ω (.9) rms i 0 π ao vypadá celý vzorec řídící charaerisiy. Zde S je sřída a ω je úhlová frevence síě. Poud se na něj pozorně podíváme, zjisíme, že suma druhého zlomu pod odmocninou při vysoých spínacích frevencích nabývá velmi malých hodno nebo nuly. Nuly nabývá v ěch případech, dy perioda spínání je celisvým násobem čvriny periody síě. Že omu a opravdu je, lze odvodi obr. 4. Každopádně se jedná o náš případ (násobe je 00), proo lze zlome vylouči a zísáme následující vzah: n S n S rms rms rms i 0 rms S (.0) Výsledný vzah se značně zjednodušil. Bohužel ani v omo případě nemá charaerisia lineární závislos na proměnné sřídě. o vša lze velmi snadno obejí programově. Sačí použí následující úpravu pro dosazování sřídy: (.) S S S S max rms rms Řečeno slovy, omu aby bylo výsupní napěí lineárně závislé na nasavené sřídě posačí, aby měnič nasavoval vadrá éo žádané sřídy. Výsledy vzahů (.0) a (.) jsou graficy znázorněny na obr. 5. Kmioče nad mezí slyšielnosi 8.

10 obr. 4: Spínání celisvým násobem čvriny periody - spínaná sinusova předsavuje druhý zlome pod odmocninou ve vzahu (.9) obr. 5: Řídící charaerisia při řízení výsupního napěí pomocí sřídy (f 0 Hz) 9.

11 0..3. Fázové řízení proi spínání PWM Výhoda PWM v možnosi linearizace závislosi výsupního napěí na řídícím signálu byla již disuována v minulé apiole. Zde se zaměříme na další rozdíly v podobě obvodového řešení, zrá, EMC apod..3.. Harmonicá analýza Obsah harmonicých ve výsupním signálu bude do značné míry ovlivňova i vyzařování rušivých napěí zpě do síě. Za předpoladu síě složené jen z paraziních odporů a odporové záěže bude sperum rušivého napěí oožné se sperem proudu. Spera výsupních průběhů zísáme aproximací Fourierovou řadou: () ( ) ( ) ( ) 0 0 sin b cos a a u ω ω (.) Pro oeficieny éo řady v případě PWM plaí následující vzahy: () ( ) ( ) ( ) i S i i m d cos sin d cos u a ω ω ω (.3) () ( ) ( ) ( ) i S i i m d sin sin d sin u b ω ω ω (.4) Posup výpoču ěcho inegrálů byl již proveden v [], proo zde budou uvedeny jen výsledné vzahy. ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) i S i i S i i m cos cos a ω ω π (.5) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) i S i i S i i m sin sin b ω ω π (.6) Ve sejné práci je uveden aé závěr, že nejmenší poče harmonicých slože obsahuje signál pro 50 % sřídu a zároveň mají yo harmonicé maximální ampliudy. Pro účely analýzy budeme proo používa signál s ouo sřídou. Podobně pro výpoče oeficienů fázového řízení plaí následující vzahy: () ( ) d cos u a 0 ω ( ) ( ) ( ) ( ) d cos sin d cos sin m ω ω ω ω ω ω π α π π α (.7) () ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) d sin sin d sin sin d sin u b m ω ω ω ω ω ω ω π α π π α 0 (.8) Řešení má podobný posup, proo budou i zde uvedeny pouze výsledné vzahy. Jedná se o aniperiodicou funci, proo obsahuje pouze liché harmonicé složy: ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) α α π cos cos a m (.9) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) α α π sin sin b m (.0)

12 Pro a a b plaí vzahy: m a ( ( ) ) α π cos m b ( sin( α ) α ) π (.) (.) obr. 6: Ampliudy harmonicých při spínání 0 Hz pro S 50 %.

13 obr. 7: Ampliudy harmonicých při fázovém řízení pro α π/ Podobně jao v předchozím případě i zde jsou ampliudy harmonicých slože nejvěší pro úhel sepnuí rovný polovině periody. Výsledné ampliudy harmonicých slože (prvních 0) pro poloviční sřídu jsou zobrazeny v grafech na obr. 6 a obr. 7. Graf na obr. 6 je rochu maoucí. Harmonicé zde nejsou přesně v násobcích 0 Hz, ale liší se od ohoo násobu vždy o 50 Hz na obě srany. o je dáno především ím, že inegrování proběhlo pro periodu síě 0,0 s. Vycházejí a harmonicé vždy v násobcích frevence 50 Hz, a proože se jedná o aperiodicý průběh, jsou o násoby liché. Proože harmonicá složa nemůže mí z oho důvodu násobe 0 Hz (sudé číslo), náleží vždy dvě sousední ampliudy vzdálené od sebe 00 Hz sobě. Dále je zřejmé, že něeré harmonicé mají nulovou hodnou. o je pro změnu dáno ím, že daný graf plaí pro S 50 %. Jiné sřídy signálu obsahují i yo harmonicé složy. Dle očeávání první harmonicá odpovídá svojí ampliudou požadované sřídě pouze při spínání PWM 0 Hz (obr. 6). Pro fázové řízení je obecně jiná (obr. 7). Poud by se podařilo výsup filrova a, aby zbyla jen první harmonicá složa, zísáme a v prvním případě lineární závislos efeivní hodnoy výsupního napěí na sřídě, aniž bychom museli něja upravova řízení měniče, ja omu bylo u vzahu (.). o je důležié zjišění, proože aový obvod by bylo možné realizova i bez použií procesoru. Z hledisa EMI je méně výhodné spínání PWM, proože obsahuje harmonicé složy s velou ampliudou na vyšších miočech, než je omu u fázového řízení. Je jasné, že bez filrovaného nebo síněného výsupu, se ady pravděpodobně neobejdeme. Na druhou sranu se dá očeáva, že vyšší miočy umožní zmenši rozměry všech filrů. Výsupní vedení se může chova jao anéna a ruši oolní zařízení. Filr na vsupu měniče je samozřejmosí..

14 Přesože je nuné použií dvou filrů, jsou výhody spínání PWM naoli výrazné, že první pous vyvoři reguláor osvělení vedl právě ouo cesou. V rámci ohoo úmyslu bylo aé vyvořeno esovací zapojení a vybrány jemu příslušející součásy..3.. Nároy na součásy a zapojení Při výběru součáse se nejvěší důraz ladl na IGB ranzisor, erý musel mí aové dynamicé vlasnosi, aby vyhověl spínání vysoou frevencí. Právě z oho důvodu nebyly vhodné ranzisory s malým budícím napěím gau ( Gh do, V). Jejich spínací a rozpínací časy jsou oiž o něoli řádů vyšší, než je omu u ranzisorů s Gh přibližně 5 V. Proo mají i mnohem vyšší zráy při opaovaném spínání. Sřední hodnou zrá v závislosi na frevenci spínání lze vyjádři vzahem: P AV ( f ) ( P P P ) f ( E E ) f I f (.3) on on off off p on Zde P jsou zráové výony, E zracené energie, CEon je napěí mezi oleorem a emiorem při sepnuém ranzisoru, IC proud oleorem, p doba sepnuí a f frevence spínání. Ponechme zaím druhý člen rovnice (.3) sranou, proože en vyjde u obou druhů ranzisorů sejný. ranzisor s nízým budícím napěím je napřílad yp SGB0NB40LZ s následujícími paramery []: Eon, 4 mj, Eoff 5 mj, Gh max, V Po vyčíslení zrá pouze pro spínání a vypínání vychází při f 0 Hz: 3 ( f ) ( E E ) f (, 4 5) W Pon / off on off 48 o je zráový výon blízý výonu záěže, což je nemyslielné. Proo byl zvolen ranzisor SGB0NC60KD [3] i přeso, že je němu řeba vyvoři budící obvod s vyšším napěím než je napěí procesoru. Paramery ohoo ranzisoru jsou ve sručnosi následující (pro 5 C): Eon 87 μ J, Eoff 6 μj, Gh max 6, 5 V, CEsa, 3 A V Zráy vypočeme za předpoladu, že proud oleorem je roven maximální efeivní hodnoě proudu záěží I, A, j. jaoby byl ranzisor sále plně sepnu. vedený předpolad je podobný přiblížení se sřídě 00 %: P off 6 ( f ) ( E E ) f I ( 87 6) , 4, 98 4, 4 9, W on / off on off CE C 38 Výslede je pochopielně maximální výonová zráa na ranzisoru. V reálných podmínách lze očeáva zráy nižší. Ale už eď je jasné, že při použií PWM budou zráy vyšší, než omu bylo v případě zapojení riau s fázovým řízením. CEon C p Odpovídá P záěž 500 W. 3.

15 . Měnič napěí PWM při 0 Hz Ja název napovídá, ao apiola se zabývá dříve zmíněným měničem napěí s PWM. Kromě oho je zde popsána onsruce přípravu pro esování, erý byl původně použi i v případě fázového řízení... Obvodové řešení obr. 8: esovací obvod... Použiý miroprocesor Miroprocesor byl předepsán zadáním, jedná se o yp S7FLIES5 [4]. Dále jsou uvedena jen sručná faa ýající se další onsruce esovacího obvodu. Byl zvolen procesor v pouzdře DIP8 pro vsazovanou monáž s ím, že na samoný plošný spoj se procesor umisťuje do precizní paice. Procesor lze provozova při napájecích napěích od 3,3 V do 5,5 V s definovanou pracovní oblasí v závislosi na frevenci s možnosí volby 4.

16 inerního RC osciláoru. V esovacím zapojení bylo použio nasavení 5 V s inerním RC osciláorem 8 MHz. Procesor disponuje 6 vsupně výsupními pory ošeřených inegrovanou dvojicí ochranných diod zapojených vůči napájecímu napěí procesoru a zemi. Všechny pory romě PA3 (RESE) lze využí pro A/D převod přes muliplexer. esovací zapojení využívá pory PA a PA5. A/D převod je realizován posupnou aproximací a jeho nejraší možný čas převodu je 3,5 μs. Přesnos (nebo případně rychlos) převodu ovlivňuje sériový odpor mezi měřeným zdrojem napěím a porem, erý by neměl dle doumenace [4] bý věší než 8 Ω. Každý z porů s A/D převodem lze aéž využí pro generování exerního přerušení s možnosí volby hrany vsupního signálu. Další přerušení se ýají dvou číačů, reseu a je zde aé jedno sofwarové. Pin PA0 je použi pro ovládání buzení IGB, o bude zmíněno později. Přes pin PA4 je možné vypína sabilizáor napájení 35 V. Komuniace s uživaelem probíhá pomocí jediného lačía na pinu PA, druhé lačío slouží pouze pro rese obvodu (PA3).... IGB a jeho budící obvod V [3] je uvedeno, za jaých podmíne byly změřeny doby sepnuí a vypnuí ranzisoru. Aby se yo doby příliš neprodlužovaly, bylo pořeba se ěmo podmínám co nejvíce přiblíži. Rychlos sepnuí ranzisoru IGB nejvíce ovlivňují paraziní apaciy gau vůči emioru a oleoru. Proo je řeba mí budící obvod s co nejmenším sériovým odporem. Spínací doby byly změřeny pro RG RGE 0 Ω, GE 5V. Dosáhnou a malých odporů není snadné, proo byla učiněna následující úvaha. Sériový odpor zdroje s apaciou gau voří obvod přechodného děje prvního řádu s průběhem podle obr. 9 a časovou onsanou τ R C. Z obrázu je parné, že při vyšším napájecím napěí dosáhneme požadované úrovně napěí mnohem dříve. Pro dvojnásobné napěí dosáhneme původního maxima v cca 0,7 násobu časové onsany. V eno momen je napěí na apaciě při původním napájecím napěí eprve poloviční. Ovšem na řídící elerodu nelze připojova libovolně vysoé napěí. Proo při dosažení maxima je řeba, aby zareagovala regulace a zamezila dalšímu nárůsu napěí. a je v esovacím obvodu zajišěna zpěnovazebním sabilizáorem, erý se aé sará o o, aby při olísání napájení (vyhlazeného pouze ondenzáorem C5) neolísalo napěí na gau. Obvod sabilizáoru (budiče) voří výsupní ranzisory procesoru, rezisory R až R3, ranzisory Q5 a Q6 a dioda D6. Proože ranzisory procesoru jsou ypu MOS, chovají se při sepnuí jao malý odpor R s (odpor análu). o je rozdíl oproi bipolárním ranzisorům, proože y mají i při sauraci minimální napěí mezi oleorem a emiorem 0,45 V. Odpor análu je podle charaerisi v [4] zhruba něde olem 00 Ω. Výsupní napěí sabilizáoru bylo sanoveno na V, což by mělo sači pro dosaečné sepnuí IGB a zároveň o předsavuje určiou rezervu pro olerance součáse. V případě, že chceme maximálně rychlý převod. Pozor, ne všechna přerušení jsou sejná, něerá lze použí jen v režimech HAL apod. 5.

17 obr. 9: Přechodný děj prvního řádu pro různá napájecí napěí obr. 0: Budící obvod IGB v režimu sabilizace Při návrhu bylo nuné zajisi, aby proud do bází ranzisorů byl zanedbaelný vůči proudům odporových děličů. K omu, abychom eno požadave splnili posačí, dyž proud do báze bude alespoň deserá menší než je proud děličem. Minimální proudový zesilovací činiel pro daný yp ranzisoru je v aalogu uveden h e 00. Za předpoladu, že při sabilizaci nebude proud oleorem ranzisoru Q6 věší než ma, sanovíme proud odporovým děličem dvacerá vyšší než je proud báze: I I h c b (.) e 3 0 I 0 I 0 0, ma del b 00 6.

18 Režim sabilizace budícího obvodu nasává ve chvíli, dy je na výsupu pinu PA0 nízá úroveň. Pa je možné celý sabilizáor přeresli dle obr. 0. Referenční napěí je dáno napěím BE ranzisoru Q6. Při sanoveném napěí a proudu děličem lze urči hodnou odporu rezisoru R3 z Ohmova záona: BE 0, 7 R R 00 6, 9 Ω 3 s 3 I 0, 0 del Nejbližší hodnoa je 6,8 Ω. Napěí na oleoru Q6 je sejné jao souče napěí na rezisorech R, R3 a Rs. Za předpoladu sejných napěí BE obou ranzisorů, je výsupní napěí rovno úbyu napěí na R: R výs BE BE 0, 7 0, 7 V Odud plyne: R R 0 Ω 3 I del 0, 0 Zbývá již jen urči R, na erém vša závisí i maximální výsupní proud sabilizáoru při nabíjení apaciy gau. Předpoládané napěí na vsupu sabilizáoru se pohybuje od 0 do 35 V. Výsledný výsupní proud po usálení bude velmi malý. Odpor sabilizáoru v době spínání je dán vzahem (.). R R nab (.) he ranzisory BC546B jsou určeny pro proudy do 00 ma. Vzhledem omu, že proud nabíjející apaciu gau bude ranzisorem Q5 procháze relaivně ráou dobu vůči periodě spínání 50 μs, lze uo hodnou značně přesáhnou. S ohledem na spolehlivos bylo oo maximum sanoveno na 00 ma. eď již lze za uvážení vzahu (.) vyčísli hodnou odporu rezisoru R: max 35 R R h h Ω nab e e I 0, max Hodnoa odporu byla sanovena na 33 Ω. Ješě provedeme onrolu na velios proudu oleorovým obvodem Q6 po usálení: Rmin Rmax 0, 7 35, 7 I I ; I 0, ; 0, 0, ; 0, 67 ma cq6 děěli děěli 3 3 R R Vybíjení apaciy gau probíhá a, že při vysoé úrovni na poru PA0 je ranzisor Q6 v sauraci a přes diodu D6 uzemňuje řídící elerodu. Zapojení bylo nejdříve odzoušeno pomocí obvodu 4069 (inverory), u erého byl předpolad, že výsupní ranzisory jsou velmi podobné výsupním ranzisorům procesoru. V omo případě bylo na výsupu sabilizáoru naměřeno přesně V. Avša při použií procesoru se výsupní napěí snížilo na cca 0 V. o nebylo až a velým převapením, proože referenční napěí báze Q6 je jisě méně než zmíněných 0,7 V. S obvodem 4069 bylo na výsupu vyšší napěí pravděpodobně proo, že odpor sepnuých MOS ranzisorů byl nižší než v případě procesoru. Ačoliv je výsupní napěí nižší, než jsme původně očeávali, bylo zapojení ponecháno beze změny. V případě, že by bylo požadováno napěí vyšší, lze oho dosáhnou zvěšením hodnoy odporu rezisoru R. 7.

19 ..3. Napájení miroprocesoru a budícího obvodu Pro spínání IGB, je nuné mí DC zdroj napěí, erý bude schopen udržova napěí mezi gaem a emiorem. Je edy řeba zajisi, aby byl jeho nízý poenciál spojen s emiorem. Proože spínací prve i DC zdroj jsou přímo spojeny se síťovými vodiči, dochází galvanicému spojení uzlů. Obvylé řešení ohoo problému spočívá v použií oddělovacích ransformáorů. o vša v našem případě, de jsou vysoé nároy na zabraný prosor zařízení, nepřichází v úvahu. obr. :Náhradní zapojení napájení řídících obvodů Jedinou možnosí ja aový zdroj napěí řeši, je použií spodní čási Graezova můsu jao společného uzlu. Aby bylo napájecí napěí nezávislé na sepnuí spínače S (obr. ), nelze využí celého usměrňovače pro spínač, ale je nuné odebíra proud mezi uzly, eré jsou paralelně vůči záěži i spínači S, j. uzly A a C, napájení přes diodu DA. Napájení přes diodu DB již nezávislé není. Proud se uzavírá přes záěž a proo při sepnuí spínače S dojde omu, že poenciál uzlu C je sejný jao poenciál uzlu B a dobíjecí proud a přesává éci. Je nuné upravova celé napěí síě, j. 30 V rms na požadovanou úroveň napájecího napěí. K omu slouží omezovač napěí. en je složen z rezisorů R5 a R8, diod D7 a D0, ranzisorů Q7 a Q8 a elerolyicého ondenzáoru C5. Zenerova dioda 39 V společně s rezisorem R5 a ranzisorem Q8 omezuje maximální nabíjecí napěí ondenzáoru C5, erý je zdrojem energie pro další obvody. Maximální výsupní napěí je a dáno vzahem: Po dosazení vychází: C 5 max Zen GSh (.3) C V Dioda D0 zde zabraňuje vybíjení ondenzáoru C5 přes dělič z rezisorů R7 a R7. Konsruce ranzisoru Q8 je aová, že mezi S a D je přechod PN, erý vede v opačném směru (sruury MOSFEů viz [5] srana 90). Jeliož napájení řídící eleroniy nelze provés jina než jednocesným usměrněním, je řeba přebyečný poenciál sráže odporově. o je spojeno s výonovou zráou, e eré dochází na rezisoru R8 a drainu ranzisoru Q8. Ja bude zmíněno později, byly činěny pousy, ja ji co nejvíce omezi a právě z ohoo důvodu je v zapojení ješě ranzisor Q7, erým lze uvés Q8 do nevodivého savu snížením napěí GS pod prahovou hodnou. Rezisor R8 lze zraova pomocí propojy JMP3. a musí bý vždy rozpojena, poud omezovač napěí pracuje v lineárním režimu, edy dyž Q8 vede proud po celou půlperiodu. Odpor rezisoru R8 omezuje maximální hodnou nabíjecího proudu ondenzáoru C5 na 00 ma: 8.

20 30 C5 min 35 0 R 56 Ω 8 I max 0, a zároveň se dělí o celovou výonovou zráu s ranzisorem Q8. Zráový výon na rezisoru bude v lineárním režimu zhruba dán odběrem proudu na výsupu omezovače, erý byl sanoven na 5 ma: PR 8 R8 I výs 500 0, 05 0, 34 W Celový zráový výon na obou součásách odhadneme na záladě efeivní hodnoy půlperiody napěí síě sníženého o polovinu minimálního napěí na apaciě C5 (sřední hodnoa DC napěí v celé periodě). Pro efeivní hodnou půlperiody síťového napěí plaí vzah: / m rms rms ( ( )) rms / m sin d ω 0 Výonová zráa je pa dána vzahem: 30 0 ( / ) I 0, 05, W (.4) PR 8,Q 8 rms / výs výs 9 Na ranzisor Q8 a připadá zráa: PQ 8 PR 8,Q 8 PR 8, 93 0, 34, 95 W Odpor rezisoru R5 je volen a, aby při ampliudě síťového napěí elo diodou D7 5 ma. Relaivně vysoá hodnoa proudu byla původně volena vůli lepším dynamicým vlasnosem při spínání Q8, erý je a buzen z vrdšího zdroje. Hodnou odporu určíme z Ohmova záona: R 30 I D7 max , 005 D7 5 57, Ω Nejbližší hodnoou je 56 Ω. Maximální výonovou zráu je řeba urči pro zraovanou propoju JMP3 a sepnuý ranzisor Q7. Pa je efeivní hodnoa napěí na omo rezisoru zhruba rovna efeivní hodnoě napěí půlperiody podle vzahu (.4). rms 30 PR 5 0, 47 W R ,5 W rezisor zcela dosačuje, proože podobný sav nemůže rva dlouho, jeliož je ím odpojeno i dobíjení C5. Ve všech osaních případech je pa výonová zráa nižší. Zráy na D7 jsou dány efeivní hodnoou proudu, erý zde proéá při vypnuém Q7. en určíme z efeivní hodnoy napěí na R5 sníženého o polovinu napěí na Zenerově diodě: rms D I, 56 ma D7 R Výonová zráa je pa: 3 P I 39, , W D7 D7 D7 9.

21 Velios apaciy C 5 je určena pro onsanní odběr proudu 5 ma, erý má bý dodáván po celou periodu s maximálním rozdílem napěí 5 V. Celá perioda je požadována z oho důvodu, že zde byla předsava dobíjení apaciy ondenzáoru C5 jen jediným ráým pulsem během éo periody. Za ěcho podmíne plaí následující vzah: duc Δ i C I C (.5) C C 5 d Po dosazení vychází: I C 0, 05 0, 0 C5 0 μf Δ ( 35 0) Nejbližší hodnoou je μf. Napájecí napěí pro procesor je zísáváno z napěí na C5 pomocí rezisoru R4 a Zenerovy diody D5. Jde o lasicé zapojení sériového sabilizáoru. Na výsup je navíc připojen ondenzáor C o apaciě 00 nf, erý zde má bý podle doporučení v [4]. Nevýhodou ohoo řešení napájení je, že výsledná výonová zráa bude vždy sejná, bez ohledu na o ja velý proud je odebírán procesorem. Rezisor R4 je zvolen a, aby i při minimálním sanoveném napěí na C5 mohl procesor odebíra 5 ma při 5, V (Zenerovou diodou neeče proud): R I min 0 5, 0, 005 C 5 min D5 4, 98 Ω Hodnoa odporu byla sanovena na 3,3 Ω. Pro maximální odebíraný proud a výonovou zráu R4 při maximálním napěí na C5 plaí následující vzahy: I R 35 5, 3300 C5 max D5 proc,max 9 4 ( ) ( 35 5, ) ma C5 max D5 P 0, 7 W R4 R Maximální zráa na Zenerově diodě D5 je dána vzahem: PD 5 D5 I proc, max 5, 0, mw..4. Ošeření zámiů lačíe Zámiy lačíe by se měly ošeřova pomocí programu. V případě lačía L je paralelní ondenzáor nuný vzhledem omu, že je sem připojen vývod reseu procesoru. Vniřní rezisor ohoo pinu a ondenzáor C a voří reseovací obvod. Hodnoy součáse byly převzay z původního zapojení a nebyly nija ověřovány. Podobně je omu i v případě druhého lačía. Podle doporučení v [6] by měly bý hodnoy R a C pro obvody CMOS: R MΩ, C 0 nf ; nebo vypočíány pro mezní mioče v rozsahu 50 až 00 Hz, což je přibližně deseinásobe maximální frevence spínání lačía obsluhou. yo hodnoy součáse jsou vša naoli rozdílné oproi původnímu zapojení, že bylo od změn usoupeno...5. Ošeření vsupů pro A/D převod Během vyvíjení měniče s PWM byly vyvořeny celem ři esovací plošné spoje. Problém prvních dvou spočíval především v malé univerzálnosi. Mezi další nedosay pařila nepříomnos odlehčovacího obvodu a aé ošeření vsupů pro A/D převod. Na ěcho 0.

22 vsupech nebyly původně připojeny dolní propusi, což se občas projevovalo nesabilním chováním celého zařízení. yo A/D vsupy jsou dva, jeden pro snímání napěí síě a druhý pro proud IGB. Maximální napěí, eré lze na vsup přivés je 5 V. Velios síťového napěí je edy upravena děličem z rezisorů R7 a R7. Velios odporů byla sanovena s ohledem na přesnos A/D převodu, j. že výsupní odpor děliče nesmí přesahova 8 Ω. Pro en plaí vzah podle héveninova eorému (viz např. [7]): R R R výs (.6) R R Výsupní odpor je edy vždy menší než je nejmenší odpor děliče. Pro výsupní napěí naprázdno plaí vzah: R výs vs (.7) R R Zde R je odpor děliče zapojený paralelně záěži. Při návrhu byla zpracována abula v MS Excel s ombinacemi vyráběných hodno rezisorů. Zde byla vyhledána opimální ombinace aová, aby při ampliudě síťového napěí bylo napěí na výsupu děliče co nejblíže 5 V. Přiom musel bý dodržen požadave na velios nejmenšího odporu. Zjišěné hodnoy rezisorů jsou následující: R7 430 Ω, R7 6, 8 Ω. Výsupní odpor a napěí pro ampliudu síťového napěí jsou určeny vzahy (.6) a (.7): , 80 R výs 6, 69 Ω 3 ( 430 6, 8) 0 3 6, 80 výs, max 30 5, 06 V 3 ( 430 6, 8) 0 Mezní mioče pro dolní propusi byl sanoven 00 Hz, což je přibližně polovina maximální vzorovací frevence A/D převodu. Pro mezní mioče jednoduchého RC článu plaí (viz. [7]): f MEZ (.8) π RC Odud vyjádříme apaciu a po dosazení vyjde: C 37 pf π f R π 0 6, 69 0 výs Nejbližší hodnoou je 0 pf. Podobně je určena dolní propus pro snímání proudu. Zde je proud měřen přes boční 0,39 Ω. Proože výsupní odpor zapojení IGB a bočníu je příliš malý pro realizaci dolní propusi, byl do série se vsupem procesoru zařazen rezisor R3 o veliosi Ω. Kapacia C8 je opě určena vzahem (.8): C8 59, nf 5 π f R π výs Nejbližší hodnoou je C,5 nf. Celová výonová zráa na rezisorech R7 a R7 je dána efeivní hodnoou poloviny periody síťového napěí: rms 30 PR 7,R7 60, 6 mw 3 0 ( R R ) ( 430 6, 8) 7 7.

23 Zráy na rezisoru R3 jsou zanedbaelné a na rezisoru R5 závislé na sepnuí IGB a připojené záěži. V rajním případě může bý efeivní hodnoa proudu až, A. Odud plyne: P R R I 0, 39,, 9 W Odlehčovací obvod pro IGB Původní zapojení obsahovalo ve výonovém usměrňovači diody se závěrným napěím 400 V. Ja se vša uázalo, při něerých esech vzniala při spínání dosaečná přepěí pro průraz závěrně polarizovaného PN přechodu. Proo byl usměrňovač přesavěn diodami s RRM 000 V a vybaven odlehčovacím obvodem. Návrh součáse do ohoo obvodu obvyle vyžaduje znalos hodnoy spínané indučnosi. a je v našem případě dána síí a ěžo ji můžeme zjisi. Proo bude výpoče proveden jina. Předpoládáme, že při rozpínání ranzisoru, vešerý proud přebere ondenzáor C. Proud obvodem pa lesá lineárně nule, eré dosáhne v čase:, 5. fall Pa napěí na apaciě a ím pádem i na ranzisoru bude mí velios danou vzahem:, 5 fall I 0, 65 I fall 0 0 C d C, (.9) 0 5 fall C oo napěí by v našem případě nemělo ani při maximálním proudu přesáhnou hodnou 30 V. Po dosazení hodno vyjde: 9 0, 65 I 0 fall 0, 65, 8 0 C4 346 pf 30 m obr. : Odlehčovací obvod a předpoládaný průběh proudu ondenzáorem Nejbližší hodnoou je 330 pf. Hodnoa rezisoru je dána jedna časem p, za erý se musí apacia ondenzáoru C4 vybí a aé maximálním proudem IGB. Podle [5] pro ni plaí vzah: I CE max, erý může éci p C R (.0) I CE max I L C.

24 Zde C je počáeční napěí na ondenzáoru a I L je proud záěží. Vybíjecí čas určíme jao jedno proceno z periody PWM: 0, 0 0, 0 p 500 ns f 0000 pwm Maximální proud ranzisorem v daném provedení (pouzdro D PAK) je 6 A. Po dosazení zísáváme pro odpor rozsah: p C C 30 5, Ω R4 85, 6 Ω I CE max I L 6, Na záladě ohoo výpoču byla zvolena hodnoa R Ω... Program PWM Vyváření programu pro měnič řízený PWM je velmi snadné. Není zde oiž nuné se sara o synchronizaci spínání s napěím síě a procesor sám navíc posyuje pro eno yp řízení hardwarové prosředy. Proože spínání probíhá na sále sejné frevenci, sará se samoný program pouze o nasavování sřídy.... Savový diagram programu pro PWM obr. 3: Savový diagram pro řízení PWM Program se sládá ze čyř záladních bloů. Jao první probíhá inicializace, zde se nasaví režimy porů, požadovaná přerušení, počáeční sav reguláoru napájení a onečně frevence PWM a počáeční sřída. Součásí inicializace reguláoru napájení je i nasavení A/D převodu pro měření úrovně napěí v síi por PA. 3.

25 Dalším bloem je savový auoma, erý zprosředovává omuniaci s uživaelem. Sleduje sav lačía a počíadla miliseund. Na záladě doby sepnuí a příznau inremenace pa rozhodne na jaou hodnou má bý nasavena sřída, provede příslušné výpočy a určí svůj další sav. Následuje blo regulace napájení, de je možné zapína a vypína reguláor na záladě napěí v síi. Bude probráno dále. V průběhu celého programu od inicializace dochází pravidelně po ms přerušení od číače procesoru. Program pa sáče do podprogramu počíadla. en může provés pouze jednu ze dvou operací a opusi přerušení. První operací je inremenace počíadla, ou druhou je pa jeho nulování. Sav počíadla je globální proměnná a proo jej lze čís ze zbývajících čásí programu. 4.

26 ... Savový auoma omuniace s uživaelem obr. 4: Savový diagram savového auomau Měnič je řízen pouze na záladě savu lačía a délou jeho sepnuí. rčení výsledné sřídy a probíhá v něolia rocích: ) rčení zda je lačío sepnuo, ) zjišění zda se jedná o jeden sis nebo o držení, 3) nasavení sřídy soově v případě jednoho sisu, návra do bodu ) 4) plynulé nasavování poud jde o držení lačía, po uvolnění návra do bodu ). Jedná se o posupnou sevenci roů, oddělenou podmínami a časovými inervaly. Je nesmyslné vyčáva na mísě programu až do vypršení daného inervalu nebo podmíny, 5.

27 proo je vhodné řeši daný posup sevenčním auomaem, do erého se budeme ve smyčce vrace. Proože se jedná o mnoho podmínových věvení, není vhodný vývojový diagram, a proo je na obr. 4 děj znázorněn savovým diagramem. Zde je vidě, že po sisu lačía na méně ja jednu seundu dochází oamžiému rozsvícení nebo zhasnuí žárovy. Při delším sisu se začne sřída po aždých 0 ms o jedniču zvyšova nebo snižova, doud nedosáhne své mezní hodnoy...3. Počíadlo obr. 5: Vývojový diagram přerušení počíadlem Snahou bylo vyvoři co nejjednodušší podprogram přerušení, aby byl co nejméně ovlivňován běh hlavního programu. Při přeečení číače procesoru L-imer dojde volání podprogramu počíadla. Zde se nejdříve zonroluje požadave na vynulování počíadla. Poud je příznaový bi CLR nasaven, pa je počíadlo vynulováno a přízna je shozen. Samoné číání pa lze zasavova a opě spoušě příznaovým biem RN...4. Regulace napájení Ja již bylo řečeno, regulace napájení byla umísěna do esovacího zapojení ve snaze omezi zráy vzniající při nabíjení apaciy C5 respeive při lineárním režimu reguláoru. Výchozí předsavou je, že po nabií ondenzáoru se vešerý proud odebírá ze síě a rozdíl poenciálů mezi síí a výsupem je mařen na sériovém odporu regulace. obr. 6: Lineární režim reguláoru Nabíjení apaciy při jednoovém sou samo o sobě nemůže nidy proběhnou s vyšší účinnosí ja 50 %. ohoo maxima lze dosáhnou pouze při nabíjení až do uončení 6.

28 přechodného děje v a je nezávislé na sériovém odporu ([7]). Při posupném zvyšování napěí je siuace poněud lepší, proože velios proudu je závislá na derivaci ohoo napěí. Pomalejší změna napěí a znamená menší nabíjecí proud, ím menší zráy na sériovém prvu a vyšší účinnos dodávané energie. Proo nevhodnějším způsobem ja omezi zráy, by bylo zísávání napěí z počáu sinusovy a po dosažení určié maximální hodnoy jej odpoji. obr. 7: Regulace napěí, vlevo nejvhodnější, vpravo realizovaná aový průběh je na obr. 7 vlevo. Aby nebylo nuné spínání v nule napěí, byla pro počáeční esování naprogramována jednodušší regulace, erá je znázorněna na oméž obrázu vpravo. a spočívala pouze v onrole úrovně napěí a vypínání reguláoru ve chvílích, dy ao úroveň přesáhla 55 V. ao realizovaný reguláor suečně funguje a spínaný ranzisor se zahřívá poznaelně méně než je omu v případě lineární regulace. Bohužel se vša projevily dále popsané necnosi, vůli erým bylo řeba od ohoo návrhu regulace, alespoň v případě měniče PWM usoupi. obr. 8: Napěí na C5 společně s řídícími pulsy do reguláoru První problém se projevil při snímání napěí v měřícím uzlu M6, edy na oleoru IGB. Spínání napájení řídící eleroniy na začáu sinusovy vyváří přepěí v síí. a jsou zde proože vypínáme obvod, erým proud nepolesl na nulu. Vzhledem e onsruci odlehčovacího obvodu jsou při jeho připojení špičy napěí při vypnuém IGB ješě vyšší, proože se jimi nabíjí apacia C4. Vše je vidě na obr. 9. Nuno poznamena, že esovací obvod byl při ěcho měření napájen z regulovaného zdroje, na jehož výsupu je ransformáor. Po připojení filru se siuace mírně zlepšila. Je řeba zraova odpor R8 pomocí JMP3 7.

29 Nedocházelo již a vysoým nárůsům napěí na oleoru (obr. 0) a síť se zdála bý zcela odrušena. Filr byl sesaven v rámci semesrální práce a jeho popis lze nají v []. Jde o yp se 3. supněm realizovaný Buerworhovou aproximací. Proože eno filr nemá příliš valiní frevenční charaerisiu, dochází při prudých změnách proudu jeho miům, což je dobře vidě na začáu průběhu. Poud se zaměříme na druhou čás řídícího pulsu, erá spíná na sesupné hraně sinusovy, zjisíme, že zde žádným přepěím nedochází. Spínání zde je méně vhodné, proože se jedná o soovou změnu napěí, ale i a o posyuje určié omezení zrá. Nevýhodou je, že zde musíme zajisi vypínání v nule napěí a synchronizaci reguláoru se síí. Na přípravu není synchronizaci žádný jiný prosřede než A/D převodní měřící úroveň napěí na děliči z rezisorů R7 a R7. I při nejvěší snaze se v době realizace nepodařilo vyvoři sabilní program reguláoru, erý by spínal na sesupné hraně sinusovy. Ja se mnohem později uázalo, dyž byla řešena synchronizace pro fázového řízení, věl problém pravděpodobně v přerývání přerušení a uvedený reguláor lze opravdu vyvoři i s A/D převodníem. Avša než mohl bý program znovu realizován, došlo desruci přípravu a na další esování nezbyl čas. Přeso je nuné říci, že řešení synchronizace ímo způsobem není příliš vhodné a je lepší vyvoři pro eno účel specializovaný obvod. obr. 9: Vznilá přepěí na oleoru IGB, vlevo bez odlehčovacího obvodu, vpravo s odlehčovacím obvodem (napájeno z regulovaného zdroje) obr. 0: Přepěí naměřená na oleoru ranzisoru při napájení přes filr 8.

30 .3. Vlasnosi Nyní se zaměříme na zjišěné vlasnosi spínání PWM a ponecháme sranou způsob napájení řídících obvodů. Mezi výhody spínání PWM romě jednoduchosi programu paří aé sálos svěelného ou. Při fázovém řízení s velým řídícím úhlem je zřeelné pobliávání zdroje svěla. o u PWM nehrozí, proože časové inervaly mezi pulsy jsou dosaečně ráé. Další výhodou je, že při použií dosaečně valiního filru (0 Hz) je vsup smívače naproso odrušen a proud má v podsaě sinusový průběh. Na druhou sranu filr s vyšší orajovou frevencí propusného pásma propouší daleo vyšší rušení než by omu bylo v případě fázového řízení. Nejvěším zjišěným neduhem je přepěí při spínání, erá vysoupala až do blízosi 500 V. Lze je mírně sníži odlehčovacím obvodem nebo filrem na vsupu. Právě při použií pouze odlehčovacího obvodu a regulaci napájení eleroniy, erá je popsána výše, došlo e zničení přípravu. o se salo následem epelného přeížení ranzisoru Q8, erý byl namáhán vyšším napěím. S výše uvedeným ješě souvisí poíže při použií smívače jao sériového prvu v rozvodné síi..3.. Sériové zapojení V omo zapojení bylo řeba přisoupi jiné regulaci napájení řídících obvodů, než omu bylo v předešlém případě. Předešlá regulace oiž již nebyla možná vzhledem omu, že e spínání výsupu dochází během celé sinusovy což ve své podsaě, při odvozeném napěí z napěí na spínacím prvu, znemožňuje A/D převod. obr. : Průběh napěí na oleoru ranzisoru IGB pro S > 50 % - vypínání v době napájecích pulsů pro ondenzáor C5 Navržené řešení spočívalo ve spínání ranzisoru Q8 nízou frevencí vždy na určiou dobu, než se dobil ondenzáor C5. V uo dobu byl vždy ranzisor IGB auomaicy vypnu. Průběh spínání nebyl nija synchronizován s napěím síě. Proože spínací frevence byla sanovena na 400 Hz, bylo zaručeno, že v napájecí půlperiodě bude vždy minimálně jeden pulz mí dosaečné napěí, aby nabil ondenzáor C5. Zráy u ohoo řešení jsou vyšší než v předešlém případě, ale ne o mnoho. Opě vzniají spínací špičy, což je dobře parné na obr.. 9.

31 O použií filru se v omo případě nedá uvažova, jeliož a přicházíme o možnos sériového zapojení. Byly činěny návrhy na řešení filrace sériového spínače, ale po posupném eoreicém ověřování byl učiněn závěr, že o fyzicy realizova nelze. Sačí omu naproso jednoduchá úvaha, erou ovšem auor na samém počáu neudělal a neušeřil si ím práci se sériovým spínáním PWM. obr. : Sériově zapojené spínání s filrovaným vsupem Pro předsavu si vezmeme eoreicý obvod na obr.. Spínací prve je zde v sérii se záěží a je doonale odfilrován a, že zbyem obvodu eče sinusový proud o frevenci síě. K omu, aby bylo možno regulova napěí na záěži 3, je řeba, aby se na svorách spínače vyvářel úbye napěí. Napěí na záěži je pa dáno vzahem: 3 (.) a pro proud plaí: 3 I (.) R Z Proože eno proud proéá všemi prvy obvodu, musí jeho součin s napěím na spínači určova výon, erý zde vzniá. eno výon může bý dvojího druhu. Buď se jedná o činný výon, proud je ve fázi s napěím a charaer spínání je oožný s připojeným rezisorem, nebo je jalový, proud je posunuý vůči napěí o 90 a aumulovaná energie se vrací do síě. Je jasné, že první případ je nám ničemu. Druhý případ je ěžé, možná nemožné realizova..3.. Filrování výsupního napěí Posledním problémem řešení uvedeného měniče je filrování výsupního napěí. Poud bychom ponechali výsup nefilrovaný, dá se měnič použí jen pro ráé přívodní vodiče e zdroji svěla. y by navíc neměly vés vedle jiných síťových vodičů, vůli případné induivní nebo apaciní vazbě. obr. 3: Spínané apaciy Bohužel při důladném prozoumání bylo zjišěno, že prosé připojení filru na výsup není možné. Mezi vsupem a výsupem oiž vzniá ombinace apacia-spínač-apacia. Jedná se v podsaě o problém spínaných apaci ([8]) a v žádném případě se nejedná o bezezráový obvod. Zráy jsou ím věší, čím věší je rozdíl poenciálů mezi oběma 30.

32 apaciory. Obvod jao cele má opě evivalenní zapojení v rezisoru. Navíc jde o velmi rychlý děj a zracená energie se a může vyzáři i v podobě eleromagneicé vlny. Je žádoucí edy ondenzáor z výsupu spínače odsrani. a ovšem vznine obvod, de spínáme induor. Jeho proud po rozpojení spínače se nemá udy uzavíra a vznine a opě přepěí. Po zvážení jiných možnosí, eré nejsou praicy žádné, se jao jediné východiso jeví obvod na obr. 4. Jde o zapojení známého snižujícího měniče, erý se používá ve spínaných zdrojích. am se jedná o sejnosměrná napěí a proo spínač S je nahrazen diodou. Proože se v omo případě jedná o sřídavý měnič, proo diodu nemůžeme použí. Oba spínače musí bý aové, aby v eréoliv polariě napěí bylo možné řídi jejich sepnuí. obr. 4: Snižující měnič (Buc converer) Řízení dvou spínačů už přesahuje apliaci jednoduchého smívače, erý by měl bý plnohodnonou náhradou zapojení s riaem. Proo bylo od dalších pousů v omo směru usoupeno. Pro úplnos zmiňme ješě něeré vlasnosi zařízení v zapojení na obr. 4. Nejvěším úsalím je synchronizace obou spínačů, dy nesmí dojí sepnuí obou najednou. Zároveň se nedá počía s ím, že proud spínačem S bude mí v aždém oamžiu opačný směr než je případný zraový proud. Proo se nedají na jeho mísě použí yrisory nebo jim podobné součásy. Dalším problémem je pravděpodobně realizace budících obvodů pro spínání, eré se už asi neobejdou bez galvanicého oddělení od řídící eleroniy. Za předpoladu, že by vše uvedené bylo vyřešeno, by mělo posačova navrhnou hodnoy výsupní indučnosi a apaciy jao pro lasicý filr. supně. Pa bychom na výsupu měli zísa sinusový průběh o sejné periodě ale jiné ampliudě než je průběh vsupního napěí. 3.

33 3. Fázově řízený měnič napěí Poé co bylo zjišěno, že řízení reguláoru osvělení pomocí PWM není vhodné, vráil jsem se e oncepci fázového řízení. Počáeční pousy využívaly sejné zapojení jao je na obr. 8. Zde se obvod nedařilo pomocí A/D převodu synchronizova s napěím síě. Bez valiní synchronizace se vša při omo způsobu řízení nelze obejí. Poé co esovací příprave vyhořel bylo řeba vyrobi nový obvod, jeliož dříve realizované plošné spoje se pro fázové řízení niera nehodily. Z čási z nedosau času bylo navrženo co nejjednodušší zapojení, eré vša již počíá se snímáním nuly napěí v síi. 3.. Obvodové řešení obr. 5: Schéma zapojení pro esování fázového řízení Zapojení budícího obvodu a lačíe zůsala nezměněna. Změnil se pouze způsob napájení obvodů a přibyl synchronizační člen v podobě ranzisoru Q Způsob napájení řídících obvodů Obvod procesoru je napájen přes sériový sabilizáor z rezisorů R4, R5, R8 a Zenerovy diody D5. V době opačné půlperiody síťového napěí je energie hrazena z nabiého 3.

34 ondenzáoru C5. Obvod v oolí napájecích vývodů procesoru je ve své podsaě sejný, jao en co je na obr.. Hodnoy odporů byly sanoveny pro efeivní hodnou proudu 0 ma: rms / 30 R 6, 6 Ω 5, 8, I m 0, 0 Vzhledem omu, že je řeba zásobova proudem ješě budící člen byl celový odpor snížen na výsledných, Ω. Výsledná výonová zráa na sériových rezisorech je přibližně rms / 30 PR 8,R5,R4, 7 W R 00 5, 8, Jedná se o relaivně vysoý výon, proo by měl bý výsledný odpor dosažen sériovým spojením více rezisorů. ao hodnoa zrá by zároveň měla zhruba odpovída výsledným celovým zráám v řídícím obvodu. obr. 6: Dělič napěí Proože proud napájející budící člen je při 30 V zhruba: nap 30 I bud < ma, R dá se zanedba vůči proudu, erý eče rezisory R8, R5 a R4. Pa napájení budícího členu lze realizova přes dělič sesavený z ěcho rezisorů, aniž bychom museli použí nějaou napěťovou referenci. Dělící poměr určíme pro dané výsupní napěí a ampliudu síťového napěí: výs 30 n 0, 09 m 30 Pro odpory v děliči na obr. 6 a plaí: R Rcel n 00 0, Ω R Rcel R Ω Nejbližší hodnoou pro R (R4) je Ω a ím rezisor R má hodnou, Ω. Hodnoa R je vyvořena dvěma rezisory R8 a R5, na aždý a připadá 5,6 Ω. Při opačné půlperiodě se proud budícího obvodu hradí z ondenzáoru C8. Jeho apaciu určíme pro odběr proudu ma, rozdíl napěí 5 V a dobu rovnou polovině periody: I Δ 0, 00 0, 0 C8 667 nf Δ 5 Nejbližší hodnoou je 680 nf. Zbývá pouze ověři, zda časová onsana nabíjení C8 je mnohem menší než polovina periody síťového napěí. Pro výsupní odpor děliče plaí vzah (.6): ( R R ) R R výs 98 Ω R R R

35 Časová onsana přechodného děje je: 9 τ R výs C μs o je zhruba dvaceina poloviny periody síě Obvod synchronizace Synchronizační zapojení je vořeno PNP ranzisorem Q7, rezisory R7, R9, všemi rezisory sabilizáoru R8, R5, R4 a ondenzáorem C7, erý je zde jen vůli odrušení rychlých změn. Funce je velice jednoduchá. ranzisor Q7 pracuje ve spínacím režimu. Signál synchronizace je zísáván z uzlu mezi oleorem ohoo ranzisoru a rezisorem R9. Ve chvíli, dy je v síi nulové napěí nebo opačná půlperioda napěí, je napěí na emioru vyšší než napěí na bázi a ranzisorem eče oleorový proud. Při půlperiodě napěí síě, erá oevírá diodu D8, se zmenšuje rozdíl napěí mezi bází a emiorem a proud bází začne lesa. K jeho úplnému zániu dojde zhruba při 5 V napěí síě. ím zanine i proud oleorovým obvodem a na rezisoru R9 je nulový úbye napěí. Saurační oleorový proud je dán vzahem: E EC I ( 3.) C R 9 Po dosazení zísáváme podmínu: 5 0, 5 I C 0, 66 ma 6800 Pro proud báze plaí vzah (.). Po dosazení zísáme jeho minimální hodnou: 6 I C min I B min 3, 3 μa h 00 E min Aby byla saurace ranzisoru zaručena, sanovíme proud bází zhruba řirá vyšší, j. 0 μa. Odpor rezisoru R7 je ím určen Ohmovým záonem: R I B 5 0, E EB Ω Hodnoa apaciy ondenzáoru C7 byla sanovena pro mezní mioče olem 50 Hz. Nižší hodnoa ohoo mioču by mohla způsobi pomalé reace synchronizačního obvodu a o je nechěný sav. Mezní mioče je dán vzahem (.8): C7 6 pf 4 π f R π MEZ 8, 5, 4 Sanovená hodnoa je 330 pf. 3.. Program fázového řízení Během vyváření programu nejvěší poíže souvisely se synchronizací. Ja bude vidě dále, řešení využívá ři druhy přerušení. Proože přerušení A imeru nasává velmi časo, docházelo omu, že během zpracovávání jednoho, z druhých dvou došlo e generování něolia požadavů o oo přerušení. yo požadavy vša program nemohl zaznamena a a se choval sice relaivně sabilně, ale nevyonával o co měl. 34.

Výkonová nabíječka olověných akumulátorů

Výkonová nabíječka olověných akumulátorů Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 211 13 2 Výkonová nabíječka olověných akumuláorů Power charger of lead-acid accumulaors Josef Kadlec, Miroslav Paočka, Dalibor Červinka, Pavel Vorel xkadle22@feec.vubr.cz,

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 Vniřní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1 EKHBRD014ACY1

Více

Práce a výkon při rekuperaci

Práce a výkon při rekuperaci Karel Hlava 1, Ladislav Mlynařík 2 Práce a výkon při rekuperaci Klíčová slova: jednofázová sousava 25 kv, 5 Hz, rekuperační brzdění, rekuperační výkon, rekuperační energie Úvod Trakční napájecí sousava

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Kaedra obecné eleroechniy Faula eleroechniy a inforaiy, VŠB - U Osrava ELEKRIKÉ SROJE - rozdělení, druhy provedení, vlasnosi, dienzování. Rozdělení elericých srojů (přehled). Označování elericých srojů

Více

REV23.03RF REV-R.03/1

REV23.03RF REV-R.03/1 G2265 REV23.03RF Návod k monáži a uvedení do provozu A D E B C F G2265C_REV23.03RF 15.02.2006 1/8 G K H L LED_1 LED_2 I M 2/8 15.02.2006 G2265C_REV23.03RF Pokyny k monáži a volbě umísění vysílače REV23.03RF

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

PREDIKCE OPOTŘEBENÍ NA KONTAKTNÍ DVOJICI V TURBODMYCHADLE S PROMĚNNOU GEOMETRIÍ

PREDIKCE OPOTŘEBENÍ NA KONTAKTNÍ DVOJICI V TURBODMYCHADLE S PROMĚNNOU GEOMETRIÍ PREDIKCE OPOTŘEBENÍ NA KONTAKTNÍ DVOJICI V TURBODMYCHADLE S PROMĚNNOU GEOMETRIÍ Auoři: Ing. Radek Jandora, Honeywell spol s r.o. HTS CZ o.z., e-mail: radek.jandora@honeywell.com Anoace: V ovládacím mechanismu

Více

Spektrum 1. Spektrum 2. Výsledné Spektrum. Jan Malinský

Spektrum 1. Spektrum 2. Výsledné Spektrum. Jan Malinský Jan Malinsý V omo doumenu bude odvozeno sperum vysenuého sinusového signálu pomocí onvoluce ve frevenční oblasi. V časové oblasi e možno eno vysenuý signál vyvoři násobením obdélníového ( V a sinusového

Více

Analogový komparátor

Analogový komparátor Analogový komparáor 1. Zadání: A. Na předloženém inverujícím komparáoru s hyserezí změře: a) převodní saickou charakerisiku = f ( ) s diodovým omezovačem při zvyšování i snižování vsupního napěí b) zaěžovací

Více

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK Úloha V.E... sladíme 8 bodů; průměr 4,65; řešilo 23 sudenů Změře závislos eploy uhnuí vodného rozoku sacharózy na koncenraci za amosférického laku. Pikoš v zimě sladil chodník. eorie Pro vyjádření koncenrace

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Teorie obnovy. Obnova

Teorie obnovy. Obnova Teorie obnovy Meoda operačního výzkumu, kerá za pomocí maemaických modelů zkoumá problémy hospodárnosi, výměny a provozuschopnosi echnických zařízení. Obnova Uskuečňuje se až po uplynuí určiého času činnosi

Více

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY - 54-10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Základní princip analogově - číslicového převodu Analogové (spojié) y se v nich ransformují (převádí) do číslicové formy. Vsupní spojiý (analogový) doby

Více

6. Optika. Konstrukce vlnoploch pro světlo:

6. Optika. Konstrukce vlnoploch pro světlo: 6. Opi 6. Záldní pojmy Těles, erá vysíljí svělo, jsou svěelné zdroje. Zářivá energie v nich vzniá přeměnou z energie elericé, chemicé, jderné. Zdrojem svěl mohou bý i osvělená ěles (vidíme je díy odrzu

Více

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ

5. MĚŘENÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘENÍ PROUDU A NAPĚTÍ 5. MĚŘEÍ FÁZOVÉHO ROZDÍLU, MĚŘEÍ PROUDU A APĚÍ měření fázového rozdílu osciloskopem a číačem, další možnosi měření ϕ (přehled) měření proudu a napěí: ealony, referenční a kalibrační zdroje (včeně principu

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0. Měření rozpylového magneického pole ransformáoru, měření ampliudové permeabiliy A3B38SME Úkol měření 0a. Měření rozpylového magneického pole ransformáoru s oroidním jádrem a jádrem EI. Změře indukci

Více

7. GENERÁTORY PRAVOÚHLÝCH KMITŮ A PULSŮ

7. GENERÁTORY PRAVOÚHLÝCH KMITŮ A PULSŮ 7. GENEÁOY PVOÚÝ KMIŮ PŮ Generáory pravoúhlých kmiů s logickými členy G 7 = k = nf G 7 = 7 Ω = nf - 8 µs 8 µs 8 µs = ln (u / r ) = ln (,/,) = ln, 8 µs, =,.( ) 7 u =,7 kω = nf 8 µs 7 7 G 7 7 G 7 V < K

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projeku Označení maeriálu Název školy Auor Temaická oblas Ročník Anoace Meodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.14 Inegrovaná sřední škola echnická Mělník, K učiliši

Více

13. OSCILOSKOPY, DALŠÍ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE A SENZORY

13. OSCILOSKOPY, DALŠÍ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE A SENZORY 13. OSCILOSKOPY, DALŠÍ MĚŘICÍ PŘÍSTROJE A SENZORY analogový osciloskop (základní paramery, blokové schéma, spoušěná časová základna princip synchronizace, pasivní sonda k osciloskopu, dvoukanálový osciloskop

Více

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut. 21. konference Klimaizace a věrání 14 OS 01 Klimaizace a věrání STP 14 NÁVRH CHLADIČ VNKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakula srojní, Úsav echniky prosředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvu.cz ANOTAC

Více

Popis obvodu U2407B. Funkce integrovaného obvodu U2407B

Popis obvodu U2407B. Funkce integrovaného obvodu U2407B ASICenrum s.r.o. Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. (02) 4404 3478, Fax: (02) 472 2164, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = Popis obvodu U2407B

Více

Funkční měniče. A. Na předloženém aproximačním funkčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funkci danou tabulkou:

Funkční měniče. A. Na předloženém aproximačním funkčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funkci danou tabulkou: Funční měniče. Zadání: A. Na předloženém aproximačním funčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funci danou tabulou: proveďte: U / V / V a) pomocí oscilosopu měnič nastavte b) změřte na něm jeho

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu.

Signálky V. Signálky V umožňují světelnou signalizaci jevu. Signalizace a měření Signálky V funkce echnické údaje Signálky V umožňují svěelnou signalizaci jevu. v souladu s normou: ČS E 60 947-5-1, ČS E 60 073 a IEC 100-4 (18327); jmenovié napěí n: 230 až 400 V

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V RNĚ RNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE PRUŽNÉ SPOJKY NA PRINCIPU TEKUTIN FLEXILE COUPLINGS

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Hlavní body. Úvod do nauky o kmitech Harmonické kmity

Hlavní body. Úvod do nauky o kmitech Harmonické kmity Harmonické kmiy Úvod do nauky o kmiech Harmonické kmiy Hlavní body Pohybová rovnice a její řešení Časové závislosi výchylky, rychlosi, zrychlení, Poenciální, kineická a celková energie Princip superpozice

Více

Bipolární tranzistor jako

Bipolární tranzistor jako Elekronické součásky - laboraorní cvičení 1 Bipolární ranzisor jako Úkol: 1. Bipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi. 2. Unipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi.

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV Popis reguláoru pro řízení směšovacích venilů a TUV Reguláor je určen pro ekviermní řízení opení jak v rodinných domcích, ak i pro věší koelny. Umožňuje regulaci jednoho směšovacího okruhu, přípravu TUV

Více

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. 239 043 478, Fax: 241 492 691, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Oba dva obvody

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH CVIČENÍ Č. Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Osrava 0 Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická

Více

IMPULSNÍ TECHNIKA II.

IMPULSNÍ TECHNIKA II. IMPULSNÍ TECHNIKA II. OBSAH II. DÍLU Předmluva 3 7 Generáory piloviých průběhů 4 7. Paramery lineárně se měnícího napěí 4 7.2 Funkční princip generáorů piloviého napěí 5 7.3 Generáor s nabíjením kondenzáoru

Více

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N PLL Fázový deekor Filr smyčky (analogový) Napěím řízený osciláor F g Dělič kmioču 1:N Číače s velkým modulem V současné době k návrhu samoného číače přisupujeme jen ve výjimečných případech. Daleko časěni

Více

Informace pro objednání

Informace pro objednání Časové relé DIN 17,5 - mm -M/-S/-A Časové relé s monáží na DIN lišu, sandard 17,5-mm, mulifunkční Univerzální napájecí napěí 24 až 230 VAC / 24 až 48 VDC Unikání bezpečnosní mechanismus zamezující neoprávněné

Více

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2 STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTOTECNICKÁ FENŠTÁT p.. Jméno: JAN JEK Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENEÁTO FNKCÍ Číslo měření: 6 Zkoušené předměy: ) Komparáor ) Inegráor ) Generáor unkcí Funkce při měření:

Více

4. LOCK-IN ZESILOVAČE

4. LOCK-IN ZESILOVAČE 4. LOCK-IN ZESILOVAČE Záladní princip Fázově cilivý deeor (PSD) s řízeným směrňovačem - vlasnosi Fázově cilivý deeor (PSD) s číslicovým zpracováním signál - vlasnosi Vysoofrevenční Loc-in zesilovač X38SMP

Více

Jakost, spolehlivost a teorie obnovy

Jakost, spolehlivost a teorie obnovy Jakos, spolehlivos a eorie obnovy opimální inerval obnovy, seskupování obnov, zráy z nedodržení normaivu Jakos, spolehlivos a obnova srojů Jakos vyjadřuje supeň splnění požadavků souborem inherenních znaků.

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny KINEMATIKA. Základní kinemaické veličiny Tao čá fyziky popiuje pohyb ěle. VZTAŽNÁ SOUSTAVA je ěleo nebo ouava ěle, ke kerým vzahujeme pohyb nebo klid ledovaného ělea. Aboluní klid neexiuje, proože pohyb

Více

Výroba a užití elektrické energie

Výroba a užití elektrické energie Výroba a užií elekrické energie Tepelné elekrárny Příklad 1 Vypočíeje epelnou bilanci a dílčí účinnosi epelné elekrárny s kondenzační urbínou dle schémau naznačeného na obr. 1. Sesave Sankeyův diagram

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Unverza Tomáše Ba ve Zlíně ABOATONÍ VIČENÍ EEKTOTEHNIKY A PŮMYSOVÉ EEKTONIKY Název úlohy: Zpracoval: Měření čnného výkonu sřídavého proudu v jednofázové sí wamerem Per uzar, Josef Skupna: IT II/ Moravčík,

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ ROUD ráce a výkon TENTO ROJEKT JE SOLUFINANCOVÁN EVROSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZOČTEM ČESKÉ REUBLIKY. ráce a výkon elekrického proudu rochází-li elekrický proud jakýmkoli spořebičem,

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

Jsme rádi, že jste si vybrali prístroj INDUSTRIAL SCIENTIFIC a vrele Vám dekujeme.

Jsme rádi, že jste si vybrali prístroj INDUSTRIAL SCIENTIFIC a vrele Vám dekujeme. INSTALACNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD Réf.: NPM32TC PLYNOVÁ DETEKCE Jsme rádi, že jse si vybrali prísroj INDUSTRIAL SCIENTIFIC a vrele Vám dekujeme. Udelali jsme všechno proo, aby Vám eno výrobek sloužil k naprosé

Více

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2 Cvičení 1 Lineární rovnice prvního řádu 1. Najděe řešení Cauchyovy úlohy x + x g = cos, keré vyhovuje podmínce x(π) =. Máme nehomogenní lineární diferenciální ( rovnici prvního řádu. Funkce h() = g a q()

Více

4. Gomory-Hu Trees. r(x, z) min(r(x, y), r(y, z)). Důkaz: Buď W minimální xz-řez.

4. Gomory-Hu Trees. r(x, z) min(r(x, y), r(y, z)). Důkaz: Buď W minimální xz-řez. 4. Gomory-Hu Tree Cílem éo kapioly je popa daovou rukuru, kerá velice kompakně popiuje minimální -řezy pro všechny dvojice vrcholů, v daném neorienovaném grafu. Tuo rukuru poprvé popali Gomory a Hu v článku[1].

Více

Odrušení plošných spoj Vlastnosti plošných spoj Odpor Kapacitu Induk nost mikropáskového vedení Vlivem vzájemné induk nosti a kapacity eslechy

Odrušení plošných spoj Vlastnosti plošných spoj Odpor Kapacitu Induk nost mikropáskového vedení Vlivem vzájemné induk nosti a kapacity eslechy Odrušení plošných spojů Ing. Jiří Vlček Tento text je určen pro výuku praxe na SPŠE. Doplňuje moji publikaci Základy elektrotechniky Elektrotechnologii. Vlastnosti plošných spojů Odpor R = ρ l/s = ρ l/t

Více

e) U ( ) ( ) r 1.1. Ř EŠENÉPŘ ÍKLADY PDF byl vytvořen zkušebníverzífineprint pdffactory

e) U ( ) ( ) r 1.1. Ř EŠENÉPŘ ÍKLADY PDF byl vytvořen zkušebníverzífineprint pdffactory . Signá ly se souvislým časem Ř EŠENÉPŘ ÍKLADY r.. a) Urč ee sřednía eeivníhodnou signálů na obr.., jejich výon a energii za č as =. d) = b) e), 5ms c) ),5V -,5V Obr... Analyzované signály. Sředníhodnoa:

Více

ZÁKLADY POLOVODIČOVÉ TECHNIKY

ZÁKLADY POLOVODIČOVÉ TECHNIKY Obsah 1. Úvod ZÁLDY POLOVODČOVÉ THNY. Polovodičové prvky.1. Polovodičové diody.. Tyrisory.. Triaky.4. Tranzisory. Polovodičové měniče.1. směrňovače.. Sřídače.. Sřídavé měniče napěí.4. Plzní měniče.5 Měniče

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učebního materiálu předmět, tematický celek ročník CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_ZIL_VEL_123_20

Více

KIV/PD. Sdělovací prostředí

KIV/PD. Sdělovací prostředí KIV/PD Sdělovací prosředí Přenos da Marin Šime Orienační přehled obsahu předměu 2 principy přenosu da mezi 2 propojenými zařízeními předměem sudia je přímá cesa, ne omuniační síť ja se přenáší signály

Více

POKUSY S OPERAČNÍMI ZESILOVAČI Studijní text pro řešitele FO Přemysl Šedivý, gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové. Úvod

POKUSY S OPERAČNÍMI ZESILOVAČI Studijní text pro řešitele FO Přemysl Šedivý, gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové. Úvod POKUSY S OPEAČNÍMI ZESILOVAČI Sdijní ex pro řešiele FO Přemysl Šedivý, gymnázim J K Tyla, Hradec Králové Úvod Operační zesilovače (OZ) původně vznikly jako složié elekronické obvody pro náročné požií při

Více

10. Charakteristiky pohonů ve vlastní spotřebě elektrárny

10. Charakteristiky pohonů ve vlastní spotřebě elektrárny 0. Charakeriiky pohonů ve vlaní pořebě elekrárny pořebiče ve V.. ají yo charakeriické vlanoi: Příkon Záběrný oen Doba rvání rozběhu Hlavní okruhy pořebičů klaické konvenční epelné elekrárny jou:. Zauhlování

Více

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace

SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM SOMFY IB. Technická specifikace SBĚRNICOVÝ ŘÍDICÍ SYSTÉ SOFY IB Technická specifikace 1. Úvod Řídicí sysém SOFY IB je určen pro ovládání nejrůznějších zařízení sínicí echniky s moorickým pohonem roley, markýzy, žaluzie, screeny,... Rozsah

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE VYTVÁŘENÍ TRŽNÍ ROVNOVÁHY VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ Ing. Michal Malý Školiel: Prof. Ing. Jiří

Více

Mechanismy s konstantním převodem

Mechanismy s konstantním převodem Mechanismy s konsanním přeodem Obsah přednášky : eičina - přeod mechanismu, aié soukoí, ozubené soukoí, předohoé a paneoé soukoí, kadkosoje a aiáoy. Doba sudia : asi hodina Cí přednášky : seznámi sudeny

Více

Časová analýza (Transient Analysis) = analýza časových průběhů obvodových veličin

Časová analýza (Transient Analysis) = analýza časových průběhů obvodových veličin Časová analýza (Transien Analysis) = analýza časových průběhů obvodových veličin - napodobování činnosi ineligenního osciloskopu, - různé způsoby dalšího zpracování analyzovaných signálů (zejména FFT).

Více

Newtonův zákon III

Newtonův zákon III 2.4.3 1. Newonův záon III Předpolady: 020402 Pomůcy: ruličy, ousy oaleťáu Pedaoicá poznáma: Je nuné posupova a, aby se před oncem hodiny podařilo zada poslední přílad. Př. 1: Jaý byl nejdůležiější závěr

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Tranzistor polopatě. Tranzistor jako spínač

Tranzistor polopatě. Tranzistor jako spínač Tranzistor polopatě Ing. Jiří Bezstarosti Úlohou toho článku není vysvětlit fyzikální činnost tranzistoru, ale spíše naznačit způsoby jeho použití. Zároveň se tento článek bude snažit vysvětlit problematiku

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Ústí nad Labem. Příloha č.1. K SMĚRNICI č. 1/2015 - ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola Ústí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Ústí nad Labem. Příloha č.1. K SMĚRNICI č. 1/2015 - ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola Úsí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Úsí nad Labem GSM úsředna: +420 725 596 898, mob.: +420 739 454 971, hp://www.zsrabasova.cz IČ 44553145, BANKOVNÍ SPOJENÍ -

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál ELSO, Jaselská 177 28000 KOLÍN, Z tel/fax +420-321-727753 http://www.elsaco.cz mail: elsaco@elsaco.cz Stavebnice PROMOS Line 2 LOGI Technický manuál 17. 04. 2014 2005 sdružení ELSO Účelová publikace ELSO

Více

Kroužek elektroniky 2010-2011

Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/10 418 01 Bílina tel. 417 821 527 http://www.ddmbilina.cz e-mail: ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina 2010-2011 1 (pouze pro

Více

MULTIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ

MULTIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ N Elekrická relé a spínací hodiny MULIFUNKČNÍ ČASOVÁ RELÉ U Re 1 2 0 = 1+2 Ke spínání elekrických obvodů do 8 A podle nasaveného času, funkce a zapojení Především pro účely auomaizace Mohou bý využia jako

Více

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY 2. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY měření magneické indukce a inenziy magneického pole (sejnosměrné pole - Hallova a feromagneická sonda, anizoropní magneorezisor; sřídavé pole - měřicí cívka) analogový

Více

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav V- Usměrňovače 1/1 Komutace - je děj, při němž polovodičová součástka (dioda, tyristor) přechází z propustného do závěrného stavu a dochází k tzv. zotavení závěrných vlastností součástky, a) komutace diod

Více

JAN JUREK MĚŘENÍ NA IMPULSNÍCH OBVODECH. AKO v tranzistorovém zapojení AKO s časovačem NE 555. Jméno: Podpis: Název měření: Třída: E4B Skupina: 2

JAN JUREK MĚŘENÍ NA IMPULSNÍCH OBVODECH. AKO v tranzistorovém zapojení AKO s časovačem NE 555. Jméno: Podpis: Název měření: Třída: E4B Skupina: 2 STŘEDÍ ŠKOLA ELEKTROTECHICKÁ FREŠTÁT p. R. Jméno: JA JUREK Podpis: ázev měření: MĚŘEÍ A IMPULSÍCH OBVODECH Zkoušené předměy: AKO v ranzisorovém zapojení AKO s časovačem E 555 Třída: E4B Skupina: Číslo

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

I. STEJNOSMĚ RNÉ OBVODY

I. STEJNOSMĚ RNÉ OBVODY Řešené příklady s komentářem Ing. Vítězslav Stýskala, leden 000 Katedra obecné elektrotechniky FEI, VŠB-Technická univerzita Ostrava stýskala, 000 Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů

Více

! " # $ % # & ' ( ) * + ), -

!  # $ % # & ' ( ) * + ), - ! " # $ % # & ' ( ) * + ), - INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA FYZIKA METODIKA Mechanické kmiání a vlnní RNDr. Ludmila Ciglerová duben 010 Obížnos éo kapioly fyziky je dána ím, že se pi výkladu i ešení úloh využívají

Více

7. Měření kmitočtu a fázového rozdílu; 8. Analogové osciloskopy

7. Měření kmitočtu a fázového rozdílu; 8. Analogové osciloskopy 7. Měření kmioču a fázového rozdílu; Měření kmioču osciloskopem Měření kmioču číačem Měření fázového rozdílu osciloskopem Měření fázového rozdílu elekronickým fázoměrem 8. Analogové osciloskopy Blokové

Více

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI OBJÍMKA VÁZANÁ RUŽINOU NA NELAKÉM OTOČNÉM RAMENI SEIFIKAE ROBLÉMU Rameno čvercového průřezu roue konanní úhlovou rychloí ω Na něm e nasazena obímka hmonoi m s koeicienem ření mezi ní a ěnami ramene Obímka

Více

Klíčová slova: Astabilní obvod, operační zesilovač, rychlost přeběhu, korekce dynamické chyby komparátoru

Klíčová slova: Astabilní obvod, operační zesilovač, rychlost přeběhu, korekce dynamické chyby komparátoru Asabilní obvod s reálnými operačními zesilovači Josef PUNČOCHÁŘ Kaedra eoreické elekroechniky Fakula elekroechnicky a informaiky Vysoká škola báňská - Technická universia Osrava ř. 17 lisopadu 15, 708

Více

Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III

Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III - 1 - Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III (c) Ing. Ladislav Kopecký, srpen 2015 V p edchozí ásti tohoto lánku jsme dosp li k zapojení horního spína e se dv ma transformátory, které najdete

Více

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13.

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13. Měřicí a řídicí chnika přdnášky LS 26/7 REGULACE (pokračoání) přnosoé csy akční člny rguláory rgulační pochod Blokoé schéma rgulačního obodu z u rguloaná sousaa y akční čln měřicí čln úsřdní čln rguláoru

Více

Impulsní LC oscilátor

Impulsní LC oscilátor 1 Impulsní LC oscilátor Ing. Ladislav Kopecký, 2002 Upozornění: Tento článek předpokládá znalost práce Rezonanční obvod jako zdroj volné energie. Při praktických pokusech s elektrickou rezonancí jsem nejdříve

Více

Popis obvodů U2402B, U2405B

Popis obvodů U2402B, U2405B ASICenrum s.r.o. Novodvorská 99, Praha Tel. (0) 0 78, Fax: (0) 7 6, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = Popis obvodů U0B, U0B Funkce inegrovaných

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu

způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu Vodivost v pevných látkách způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu Pásový model atomu znázorňuje energetické stavy elektronů elektrony mohou

Více

El2.C. Podle knihy A Blahovec Základy elektrotechniky v příkladech a úlohách zpracoval ing. Eduard Vladislav Kulhánek

El2.C. Podle knihy A Blahovec Základy elektrotechniky v příkladech a úlohách zpracoval ing. Eduard Vladislav Kulhánek Spš lko PŘÍKOPY El. viční z základů lkochniky. očník Podl knihy Blahovc Základy lkochniky v příkladch a úlohách zpacoval ing. Eduad ladislav Kulhánk yšší odboná a sřdní půmyslová škola lkochnická Faniška

Více

1.5.4 Kinetická energie

1.5.4 Kinetická energie .5.4 Kineicá energie Předolady: 50 Energie je jeden z nejoužívanějších, ale aé nejhůře definovaelných ojmů ve sředošolsé fyzice. V běžném živoě: energie = něco, co ořebujeme vyonávání ráce. Vysyuje se

Více

10 Lineární elasticita

10 Lineární elasticita 1 Lineární elasicia Polymerní láky se deformují lineárně elasicky pouze v oblasi malých deformací a velmi pomalých deformací. Hranice mezi lineárním a nelineárním průběhem deformace (mez lineariy) závisí

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015 Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015 ZAŘÍZENÍ PRO KOMPLETNÍ ÚDRŽBU A TESTOVÁNÍ OLOVĚNÝCH AKUMULÁTORŮ Martin HLAVIZNA Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Nad Stráněmi

Více

Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi Technické dodací podmínky Výrobky válcované za epla z konsrukčních ocelí se zvýšenou odolnosí proi amosférické korozi Technické dodací podmínky Podle ČS E 02- září 0 výroby Dodávaný sav výroby volí výrobce. Pokud o bylo v objednávce

Více

Řešení úloh 1. kola 53. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autořiúloh:J.Thomas(1,4,7),M.Jarešová(3),I.ČápSK(2),J.Jírů(5) P.

Řešení úloh 1. kola 53. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autořiúloh:J.Thomas(1,4,7),M.Jarešová(3),I.ČápSK(2),J.Jírů(5) P. Řešení úloh. ola 53. ročníu fyziální olympiády. Kategorie B Autořiúloh:J.Thomas(,,7),M.Jarešová(3),I.ČápSK(),J.Jírů(5) P. Šedivý(6).a) Objem V ponořenéčástiválečuje63%objemu V celéhováleču.podle Archimedova

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita omáše Bati ve Zlíně LABORAORNÍ CVIČENÍ ELEKROECHNIKY A PRŮMYSLOVÉ ELEKRONIKY Název úlohy: Měření frekvence a fázového posuvu proměnných signálů Zpracovali: Petr Luzar, Josef Moravčík Skupina:

Více

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů inové transformátory inové transformátory Při požadavu na transformaci impedancí v široém frevenčním pásmu, dy nelze obsáhnout požadovanou oblast mitočtů ani široopásmovými obvody, je třeba použít široopásmových

Více

Regulátor MaxVU. Stručný návod k použití

Regulátor MaxVU. Stručný návod k použití WEST Control Solutions Regulátor MaxVU Stručný návod k použití Informace, obsažené v tomto návodu, podléhají změnám bez předchozího upozornění. Překlad z anglického originálu firmy West Control Solutions.

Více

Požárně ochranná manžeta PROMASTOP -U (PROMASTOP -UniCollar ) pro plast. potrubí

Požárně ochranná manžeta PROMASTOP -U (PROMASTOP -UniCollar ) pro plast. potrubí Požárně ochranná manžea PROMASTOP -U (PROMASTOP -UniCollar ) pro plas. porubí EI až EI 90 00.0 PROMASTOP -U - požárně ochranná manžea monážní úchyky ocelová kova nebo urbošroub ocelový šroub s podložkou

Více

= T = 2π ω = 2π 12 s. =0,52s. =1,9Hz.

= T = 2π ω = 2π 12 s. =0,52s. =1,9Hz. XIII Mechanicé itání Příad 1 Těeso itá haronicy s periodou 0,80 s, jeho apituda je 5,0 c a počátečnífáze nuová Napište rovnici itavého pohybu /y = 0,05 sin, 5πt) / Stručné řešení: Patí T = 0,8 s = ω =

Více

Seznámení s přístroji, používanými při měření. Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice

Seznámení s přístroji, používanými při měření. Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice Cvičení Seznámení s přístroji, používanými při měření Nezatížený a zatížený odporový dělič napětí, měření a simulace PSpice eaktance kapacitoru Integrační článek C - přenos - měření a simulace Derivační

Více

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola Diamantová suma - řešení příladů.ola. Doažte, že pro aždé přirozené číslo n platí.n + 2.n + + n.n < 2. Postupujeme matematicou inducí. Levou stranu nerovnosti označme s n. Nejmenší n, pro než má smysl

Více

Inovace a vytvoření odborných textů pro rozvoj klíčových. kompetencí v návaznosti na rámcové vzdělávací programy. education programs

Inovace a vytvoření odborných textů pro rozvoj klíčových. kompetencí v návaznosti na rámcové vzdělávací programy. education programs N V E S T C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační progra: Název oblas podpory: Název projek: Vzdělávání pro konkrenceschopnos Zvyšování kvaly ve vzdělávání novace a vyvoření odborných exů pro

Více