Nepohodlí způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nepohodlí způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit"

Transkript

1 Základní principy Nepohodlí je subjektivní a obtížně měřitelné. Příčin vibrací je mnoho a je obtížné je identifikovat. Nalezení příčiny vibrací usnadňuje znalost některých základních principů. Základní principy Frekvence Frekvence (měřená v Hz) určuje, jak často se událost, jako je pohyb, opakuje. Oscilace, která se opakuje třikrát za sekundu, má frekvenci 3 Hz. Oscilace a rozkmit Vibrace vznikají, když je něco uvedeno do opakujícího se oscilačního pohybu. Rozkmit je výška poloviny oscilace (Y/2). Oscilace je pociťována jako nepohodlná v rozmezí frekvence 0 až 25 Hz. Oscilace s frekvencí vyšší než 25 Hz jsou pociťovány jako hluk. Y T= čas oscilace Y = oscilace T Scania CV AB 2016, Sweden 1 (23)

2 Rezonanční frekvence Rezonanční frekvence je primárně určována hmotou a tuhostí (pružinová konstanta) systému. Každá komponenta má proto rezonanční frekvenci, která závisí na její hmotě a typu pérování. Základní principy Rezonanční frekvence s nárůstem hmotnosti klesá a se zvýšením tuhosti narůstá. Rezonanční oscilace Pokud je rušivá frekvence shodná s rezonanční frekvencí, bude se objevovat rezonanční oscilace. Rezonanční oscilace je obvykle zaznamenána s výrazným zvýšením rozkmitu. Tlumení Tlumení chrání konstrukci před neřízenou oscilací. Jedním typem tlumení je tlumení třením, což znamená, že se pohyb zpomaluje třením mezi dvěma povrchy, které se pohybují vůči sobě. Pokud dochází ke tření, přeměňuje se kinetická energie na teplo. Výkonnost tlumení třením se zvyšuje rychlými pohyby nebo větším třením. Scania CV AB 2016, Sweden 2 (23)

3 Vibrace Vibrace Rezonanční oscilace ve vozidle obvykle nastanou v rozmezí frekvence od 1 do 13 Hz. Identifikace vibrací, které způsobují nepohodlí Při identifikaci problému s vibracemi je důležité zjistit, jak je nepohodlí pociťováno a kdy k němu dochází. Odpověď na otázky při identifikaci příčin vibrací vám pomůže nalézt níže uvedená tabulka. Otázka Ano Ne Poznámky 1. Jak jsou vibrace vnímány, zrakem nebo sluchem? 2. Jsou vibrace například ve volantu, sedadle nebo jiné části vozidla? 3. Přicházejí vibrace z přední nebo zadní části? 4. Lze vibrace vnímat tak, že mají směr? 5. Jsou vibrace ovlivněny rychlostí vozidla? Pokud ano, při jaké rychlosti k vibracím dochází a kdy jsou vibrace největší? 6. Jsou vibrace ovlivněny brzděním? 7. Jsou vibrace ovlivněny točivým momentem motoru (sešlápnutím pedálu spojky, zrychlením, brzděním motorem)? 8. Jsou vibrace ovlivněny otáčkami motoru? Pokud ano, při jakých otáčkách motoru jsou vibrace největší? 9. Jsou vibrace ovlivněny výběrem rychlostního stupně? Pokud ano, při jakém rychlostním stupni jsou vibrace největší? Scania CV AB 2016, Sweden 3 (23)

4 Vibrace Otázka Ano Ne Poznámky 10. Jsou vibrace ovlivněny tím, zda je povrch vozovky rovný nebo nerovný? 11. Jsou vibrace ovlivněny čelním větrem, bočním větrem či větrem zezadu? 12. Jsou vibrace ovlivněny zvednutou vlečenou nápravou, změněnou výškou vozidla nebo přenosem zatížení? 13. Jsou vibrace ovlivněny tím, zda má vozidlo přívěs, nebo ne? 14. Jsou vibrace ovlivněny tím, jak moc je vozidlo zatíženo, nebo typem zatížení? 15. Bylo v souvislosti s výskytem vibrací změněno cokoli na vozidle nebo na jeho nástavbě? Scania CV AB 2016, Sweden 4 (23)

5 Vibrace Zkušební jízda Při zkušební jízdě pořiďte fotografie vozidla a přívěsu a použijte tyto fotografie při komunikaci se společností Scania. Při zkušební jízdě mějte na paměti: Pokud je vozidlo vybaveno vzduchovým pérováním, zkontrolujte výšku vozidla a poznamenejte si hodnotu. Zkontrolujte výšku kabiny a poznamenejte si hodnotu. Zkušební jízdu proveďte za stejných podmínek, jako když podle řidiče došlo k vibracím. Zkušební jízdu vozidla proveďte spolu s řidičem, abyste pochopili, které vibrace dle řidiče způsobují nepohodlí. Při zkušební jízdě provádějte následující činnosti a odpovídejte na otázky uvedené pod hlavičkou Identifikace vibrací, které způsobují nepohodlí: Jeďte s maximálním povoleným zatížením. Při jízdě z kopce dojeďte na neutrál. Brzděte motorem. Jeďte se sešlápnutým spojkovým pedálem. Jeďte s odpojeným a zapojeným návěsem. Jeďte na dálnici nebo jiné rovné vozovce. Jeďte způsobem, který podle slov řidiče vytváří vibrace. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (23)

6 Vibrace od vozovky Vibrace způsobené vozovkou mohou být způsobeny následujícími faktory: Stav vozovky Vadné tlumiče kabiny Nesprávně nastavená výška podvozku vozidla nebo kabiny Oslabená nástavba Silně vibrující volant (shimmy) Volant vibruje nepřetržitě při frekvenci 8 12 Hz. Vibrace mají Nevyváženost kol 1. Omyjte špinavé pneumatiky a ráfky. velký rozkmit. 2. Vyměňte nebo opravte poškozené pneumatiky a ráfky. Vibrace v systému řízení (flutter) Volant vibruje při frekvenci 7 10 Hz a má nízký rozkmit. Vibrace se objevují při jízdě na rovných vozovkách při rychlosti 10 až 100 km/h a mizí při snížené nebo zvýšené rychlosti. Klepání do volantu Dynamická nevyváženost v kolech. 3. Seřiďte nesprávný záklon rejdového čepu na všech řízených nápravách. 4. Vyvažte kola, která jsou dynamicky nevyvážená. 5. Pokud problém přetrvává, seřiďte nesprávnou geometrii řízení. Vyvažte kola, která jsou dynamicky nevyvážená. Volant sebou trhá nebo silně a nepravidelně vibruje při frekvenci Vadné tlumiče pérování Vyměňte tlumiče pérování. 8Hz. Oscilační pohyb v řízené nápravě Seřiďte nesprávnou geometrii řízení. Scania CV AB 2016, Sweden 6 (23)

7 Skákavé pohyby v podvozku Svislé pohyby kabiny při frekvenci 1 1,5 Hz. Zadní přesah rámu je příliš slabý. Zesilte přesah rámu. Podélné pohyby kabiny. Rušivá frekvence od vozovky se shoduje s rezonanční Vyměňte tlumiče pérování na přední nápravě. frekvencí v podvozku, která následně vytváří rezonanční oscilace. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (23)

8 Vibrace od pneumatik a kol Vibrace od pneumatik a kol mohou vzniknout, pokud kola nejsou jednotná, jsou nevyvážená nebo mají odlišné vlastnosti pryže kolem běhounu. To má za následek výchylky výkonu na nápravách. Vibrací si lze nejzřetelněji všimnout při jízdě na rovných vozovkách a frekvence se s nárůstem rychlosti zvyšuje. Příklady příčin nejednotných kol: Nevystředěné kolo. Oválné kolo. Nerovnoměrné opotřebení. Scania CV AB 2016, Sweden 8 (23)

9 Odraz pneumatiky Odraz pneumatiky se objevuje na rovných i nerovných vozovkách. Určitá míra odrazu pneumatiky je normální. Odraz pneumatiky se objevuje u pneumatik zadní nápravy. Příčinou odrazu pneumatiky je to, že se část tlumení nárazů provádí pomocí pneumatiky místo systému pérování. Protože pneumatiky nemají dostatečné tlumení, začnou pneumatiky a podvozek oscilovat s vlastním kmitočtem. U vozidel se vzduchovým pérováním může dojít k odrazu pneumatiky v případě, když jede vozidlo bez zatížení nebo s malým zatížením. U vozidel s odpružením listovými pery může dojít k odrazu pneumatiky bez ohledu na to, jak je vozidlo zatíženo, riziko je ale největší, když vozidlo není zatíženo. Určitá míra odrazu pneumatiky je normální u nezatížených stavebních vozidel a u tahačů pro těžkou dopravu s konfigurací kol 6x4 vybavených odpružením listovými pery Když je vozidlo odpruženo na hnacích zadních nápravách, kabina se pohybuje podélně. Vibrace se vyskytují při frekvenci 2 5 Hz. Tuhý systém pérování v kombinaci s příliš malým tlumením v pneumatikách vede k tomu, že se vozidlo na pneumatikách odráží. Upravte nahuštění pneumatik a zkontrolujte, zda se změnila frekvence pohybů. Scania CV AB 2016, Sweden 9 (23)

10 Preventivní opatření Kontrola předních kol UPOZORNĚNÍ Nepodpírejte nápravu stojany. Použijte podpěry pouze jako bezpečnostní opatření pod přední nápravou. 1. Zvedněte přední nápravu pomocí zvedáku. 2. Umístěte podpěry pod přední nápravu. 3. Odstraňte všechny kameny uvízlé v pneumatikách. 4. Roztočte kolo při rychlosti 40 km/h nebo vyšší. Zkontrolujte u pneumatiky radiální házivost, ovalitu nebo vibrace. 5. Zkontrolujte radiální házivost u pneumatiky a ráfku. Poznamenejte si pozici největší radiální házivosti na straně pneumatiky a na straně ráfku. 6. Za účelem snížení příliš velké radiální házivosti lze pneumatikou ve vztahu k ráfku otáčet. Pozice největší radiální házivosti pneumatiky a ráfku by měla být 180 od sebe. Poznámka: Nikdy nejezděte s koly, které způsobují vibrace. Scania CV AB 2016, Sweden 10 (23)

11 Kontrola pneumatik na hnacích nápravách UPOZORNĚNÍ Nepodpírejte příčku závěsu podpěrami pro nápravu. Podpěry pro nápravu by měly být pod příčkou závěsu použity pouze jako bezpečnostní opatření. 1. Zvedněte kola na hnacích nápravách pomocí zvedáku umístěného ve středu nápravy. 2. Umístěte podpěry pro nápravu pod příčku závěsu. 3. Omyjte pneumatiky a ráfky. Odstraňte všechny kameny uvízlé v pneumatikách. 4. Vyměňte nebo opravte poškozené pneumatiky a ráfky. 5. Roztočte kola při rychlosti 40 km/h nebo vyšší. Zkontrolujte, která kola způsobují vibrace. Zkontrolujte radiální házivost u pneumatiky a ráfku. Radiální??házivost nesmí přesáhnout 1,5 mm. 6. Demontujte kola a roztočte poloosu. Zkontrolujte, zda vibruje. Zkontrolujte radiální házivost nebo ovalitu. 7. Za účelem snížení příliš velké radiální házivosti lze pneumatikou ve vztahu k ráfku otáčet. Pozice největší radiální házivosti pneumatiky a ráfku by měla být 180 od sebe. Další informace o kontrole pneumatik získáte v autorizovaném servisu Scania. Poznámka: Nikdy nejezděte s koly, které způsobují vibrace. Montáž kol Namontujte kolo, naolejujte matice a utáhněte je křížem s utahovacím momentem 600 Nm. Scania CV AB 2016, Sweden 11 (23)

12 Pneumatiky s hlubokým vzorkem Zkontrolujte, zda je použit správný typ pneumatiky. Pneumatiky s hrubým vzorkem mohou být zdrojem vibrací. Scania CV AB 2016, Sweden 12 (23)

13 Vibrace z hnacího ústrojí Pokud je nástavba sestavena nesprávně, mohou se přirozené vibrace z hnacího ústrojí přenášet do jiných částí vozidla. Vibrace z hnacího ústrojí jsou přenášeny do jiných částí vozidla. Části hnacího ústrojí se dotýkají nástavby nebo podvozku. Odpružení hnacího ústrojí není dostatečně tlumeno. Zkontrolujte, zda byly namontovány správné silentbloky. V případě potřeby je vyměňte. Vyměňte všechny poškozené silentbloky. Kabina se dotýká nástavby nebo podvozku. Odpružení kabiny nebo systém sklápění kabiny je namontován nesprávně. Kabina vibruje do stran při frekvenci 7 7,5 Hz. Vibrace se vyskytují při rychlosti 80 až 95 km/h na rovných vozovkách. Frekvence vibrací se mění s rychlostí. Statická nevyváženost Nejednotná kola nebo odlišné vlastnosti pryže kolem běhounu. Více informací o činnostech naleznete pod hlavičkou Vibrace od pneumatik a kol. Scania CV AB 2016, Sweden 13 (23)

14 Vibrace z motoru Vibrace způsobené motorem jsou často pociťovány v celém vozidle, jak při stání, tak i při jízdě. Frekvence klikové hřídele a : Když otáčky motoru klesnou pod cca 2000 otáček za minutu, vyskytují se vibrace se stejnou frekvencí, jako je otáčení klikového hřídele. Když je plynový pedál uvolněn rychle, je rozkmit větší. Když je motor zatížen, vyskytují se vibrace při stejných otáčkách motoru bez ohledu na výběr rychlostního stupně. Při volnoběhu běží motor nepravidelně. Frekvence zapálení b : Vibrace se vyskytují v celém vozidle se stejnou frekvencí, jako je frekvence zapálení. a. Frekvence klikové hřídele = otáčky motoru/60 b. Frekvence zapálení = (otáčky motoru x n)/60, kde n = počet válců/2 Chcete-li rozsáhlou kontrolu vibrací motoru, obraťte na autorizovaný servis Scania. Mechanická nevyváženost v motoru Nesprávné nebo poškozené odpružení motoru Vibrace související se spalováním. Nesprávně seřízený vstřikovací systém. Otevírací tlak vstřikovače je příliš nízký. Zkontrolujte, zda mají přední silentbloky správné barevné kódování. V případě potřeby je vyměňte. Vyměňte všechny poškozené silentbloky. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Scania CV AB 2016, Sweden 14 (23)

15 Vibrace z rozvodů K vibracím z rozvodů dochází v důsledku odchylek točivého momentu a výkonu, které se vyskytují v rozvodech. Vibrace ze spojovacího hřídele Ze spojovacího hřídele často do vozidla působí reakční síly. Velké úhly kardanového kloubu poskytují větší reakční síly. α α Vibrace se vyskytují v celém vozidle s vysokou frekvencí, která se mění v závislosti na rychlosti. Vibrace se vyskytují při rychlosti 70 až 90 km/h a k jejich změně dochází se zvednutím nebo snížením výšky vozidla a pokud je vlečená náprava zvednuta nebo ne. Vibrace se vyskytují při nízké rychlosti a vysokém zatížení motoru, například při rozjíždění do kopce, nebo jízdě do prudkého kopce. Vibrace se vyskytují při vysoké rychlosti a nejsou ovlivněny tím, zda je vlečená náprava zvednuta nebo ne, ani tím, zda se změnila výška vozidla. Chcete-li rozsáhlou kontrolu vibrací rozvodů, obraťte se na autorizovaný servis Scania. Nevhodné úhly kardanového kloubu (α). Nevhodné úhly kardanového kloubu se vyskytují, když je změněna geometrie spojovacího hřídele, což může například nastat, pokud je přesunuta podpůrná nosná deska nebo je namontována dělená hřídel pomocného náhonu (split shaft PTO). Nevyváženost spojovacího hřídele. Nastavte správnou výšku vozidla, pokud je nesprávná. Pokud se vibrace vyskytnou při nízké rychlosti, aktivujte při jízdě rychlé ovládání ELC. Pokud je spojovací hřídel poškozen, vyměňte ho. Pokud odpadlo některé z vyrovnávacích závaží, namontujte ho. Vyměňte jakýkoli kříž kardanu, který má vůli. Scania CV AB 2016, Sweden 15 (23)

16 Rány na zadní nápravě Vibrace se vyskytují v celém vozidle při frekvenci 3,5 5,5 Hz. Vibrace se nejčastěji vyskytují, když se používá TC (ovládání trakce) v kombinaci s vysokým točivým momentem poloosy, lehkým zatížením a zadní nápravou se vzduchovým pérováním. Vysoký točivý moment poloosy se vyskytuje například při rozjíždění do kopce. Vibrace hnacího ústrojí Vibrace z čelního větru Vibrace ve vozidle může způsobit i čelní vítr a boční vítr, jako například, když začne oscilovat střešní reklama. Kola na hnacích nápravách prokluzují, v důsledku čehož mají kola tendenci se odrážet. V hnacím momentu se pak vyskytne odchylka, která je ovlivňována odrážecím pohybem a vytváří vibrace. Vibrace se vyskytují v celém vozidle při frekvenci 5 6 Hz. Vibrace se vyskytují u vozidel s lehkým zatížením při jízdě na měkkém povrchu. Kola na hnací nápravě trhavě prokluzují, což způsobuje oscilace v rozvodech. Tento typ vibrací je normální a nevyžaduje žádnou činnost. Tento typ vibrací je normální a nevyžaduje žádnou činnost. Scania CV AB 2016, Sweden 16 (23)

17 Reakční síly ve vozidle Reakční síly ve vozidle Oscilace rámu Oscilace rámu je rezonanční oscilace podvozku s nástavbou, kde rušivá frekvence přichází od kol. Oscilace rámu se stává nepohodlnou, pokud je rozkmit oscilace dostatečně velký a tlumení je nedostatečné. Rezonanční frekvence rámu je 5 7 Hz. Rezonanční oscilace v rámu se může objevit při rychlostech 60 až 85 km/h, kdy je rušivá frekvence od kol 5 7 Hz. Rezonanční oscilace v rámu se může také objevit při poloviční rušivé frekvenci, tzn. při rychlosti km/h Scania CV AB 2016, Sweden 17 (23)

18 Reakční síly ve vozidle Umístění pomocného rámu Pomocný rám se musí potáhnout vpřed a přichytit k rámu podvozku co nejblíže přední nápravy. Tím se sníží zatížení rámu podvozku a zmenší riziko vibrací rámu. Maximální povolená vzdálenost mezi středem přední nápravy a přední hranou pomocného rámu je 600 mm Umístění prvního upevnění Pro účinné působení proti vibracím rámu je nutné umístit přední bod upevnění nástavby co nejblíže přední nápravy. Maximální povolená vzdálenost mezi středem přední nápravy a předním upevňovacím šroubem v pomocném rámu je 725 mm Scania CV AB 2016, Sweden 18 (23)

19 Další informace o upevnění pomocného rámu naleznete v dokumentu Výběr pomocného rámu a upevnění. Reakční síly ve vozidle Rám vibruje svisle při frekvenci 5 7 Hz. Vibrace se objeví při Oslabený rám rychlosti km/h, na rovných i nerovných vozovkách. Vibrace Oslabený pomocný rám jsou ovlivněny změnami v podmínkách zatížení. Oslabená nástavba Upevnění pomocného rámu je příliš pružné Utáhněte všechna upevnění, která jsou uvolněna. Také zkontrolujte, zda je správná vzdálenost od středu přední nápravy k nejpřednějšímu upevnění na pomocném rámu. Nedostatečné tlumení potlačuje oscilace Zkontrolujte, zda jsou upevnění pomocného rámu správného typu, zda jsou umístěny správně a zda jsou utaženy správným točivým momentem. Statická nevyváženost Vibrace od pneumatik nebo kol Více informací o činnostech naleznete pod hlavičkou Vibrace od pneumatik a kol. Přípojné vozidlo Proveďte zkušební jízdu bez přívěsu. Pokud příznaky zmizí, proveďte diagnostiku závad a napravte chyby u přívěsu. Scania CV AB 2016, Sweden 19 (23)

20 Oscilace rámu u tahačů s návěsem Reakční síly ve vozidle Návěs vibruje při frekvenci 5 7 Hz. Vibrace se objeví při rychlosti km/h, na rovných i nerovných vozovkách. Statická nevyváženost Vibrace od pneumatik nebo kol Více informací o činnostech naleznete pod hlavičkou Vibrace od pneumatik a kol. V zatížení byly provedeny velké změny, což mění rezonanční frekvenci, a tím i rychlost, při které se vyskytují oscilace. Proveďte zkušební jízdu s tahačem a různými typy návěsů. Pokud má tahač například valníkový návěs, může být nahrazen cisternou, která je tužší. Scania CV AB 2016, Sweden 20 (23)

21 Pohyby náprav Reakční síly ve vozidle K bočnímu pohybu podvozku dochází, pokud je náprava odpružena na pneumatikách a začne oscilovat s vlastním kmitočtem. Pohyb se může vyskytnout tehdy, když jedno z kol přejede přes velkou nerovnost na vozovce Vibrační boční pohyb podvozku při frekvenci Hz. Vibrace se objevují při jízdě na rovné vozovce rychlostí km/h. Příliš nízký tlak vzduchu v pneumatikách. Vibrace od pneumatik nebo kol. Zvyšte tlak vzduchu v pneumatikách. Více informací o činnostech naleznete pod hlavičkou Vibrace od pneumatik a kol. Scania CV AB 2016, Sweden 21 (23)

22 Pohyby podvozku Reakční síly ve vozidle V systému pérování vozidla dochází k velkým pohybům ve svislém směru. Pokud je nedostatečné pérování přední nápravy, přenáší se pohyb do kabiny, což je zde vnímáno jako svislý pohyb. Pokud je nedostatečné pérování zadní nápravy, přenáší se pohyb do rámu, což je v kabině vnímáno jako podélný pohyb Kabina nebo rám vibruje při frekvenci 1 1,5 Hz. Vibrace se vyskytují, když vozidlo projíždí přes značnou nerovnost, například spoj mostu nebo železniční přejezd. Opotřebované tlumiče pérování. Velké zatížení s těžištěm daleko vzadu na vozidle, například dlouhý převis nebo jeřáb namontovaný v zadní části. Vyměňte tlumiče pérování. Scania CV AB 2016, Sweden 22 (23)

23 Vibrace při brzdění Reakční síly ve vozidle Volant vibruje při frekvenci okolo 7 Hz nebo 14 Hz. Vibrace se vyskytují při lehlém brzdění při rychlosti 40 nebo 80 km/h. Frekvence vibrací odpovídá rychlosti vozidla. Chcete-li rozsáhlou kontrolu vibrací z brzd, obraťte se na autorizovaný servis Scania. Vibrace volantu Vibrace volantu se mohou vyskytnout u všech řízených náprav. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Oválný brzdový buben v důsledku nečistoty mezi ráfkem a brzdovým bubnem, nebo mezi brzdovým bubnem a nábojem. Oválnost brzdového bubnu může také způsobit poškozený ráfek nebo špatně nasazené kolo. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Vibrace se vyskytují při lehkém brzdění při nízkých rychlostech. Deformovaný brzdový buben. Vyměňte brzdový buben. Volant vibruje při frekvenci Hz. Vibrace se vyskytují při intenzivním brzdění při vysokých rychlostech. Frekvence vibrací se mění podle rychlosti vozidla. Volant vibruje při frekvenci 8 14 Hz. Vibrace se vyskytují při lehlém brzdění a frekvence se mění podle rychlosti vozidla. Spálená místa v brzdovém bubnu. Zdeformovaný brzdový kotouč nebo odchylky v tloušťce brzdového kotouče. Vyměňte brzdový buben. Zkontrolujte přizpůsobení brzd. Pro další činnosti se obraťte na autorizovaný servis Scania. Vyměňte brzdový kotouč. Scania CV AB 2016, Sweden 23 (23)

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence Základní principy Základní principy Zhoršení komfortu je subjektivní a obtížně měřitelné. Přestože k tomu dochází velmi často, neexistuje žádné standardní řešení pro odstranění problému. Pro identifikaci

Více

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka.

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisternové nástavby jsou považovány za extra torzně tuhé

Více

Provedení pomocného rámu

Provedení pomocného rámu Obecné Obecné Pomocný rám může být použit pro následující účely: Poskytuje vůli pro kola a všechny ostatní díly, které vyčnívají nad rám. Poskytuje tuhost a snižuje napětí v zadním přesahu. Chrání rám

Více

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech Obecné informace o jeřábech Umístění jeřábu má velký vliv na provedení upevnění. Zde naleznete několik doporučení pro umístění za kabinou, umístění vzadu montovaných jeřábů a uprostřed montovaných jeřábů.

Více

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou jsou považovány za torzně pružné. Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou

Více

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé.

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Obecné informace o čerpadlech na beton Obecné informace o čerpadlech na beton Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Provedení Nástavbu vyrobte tak pevnou a tuhou, aby sama

Více

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Popis prací. Platí pro převodovky GA866 a GA867/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania:

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Popis prací. Platí pro převodovky GA866 a GA867/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Všeobecně Všeobecně Platí pro převodovky GA866 a GA867/R Přípravky Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Číslo dílu Označení 82 320 Plošinový zvedák 98 405 Upevňovací příčka a držák 98 655-9

Více

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy Koncový nosník Všechna nákladní vozidla s velkým zatížením na zadním přesahu musí mít koncový nosník nebo centrálně namontovanou příčku závěsu. Pokud výrobce nástavby plánuje namontovat koncový nosník

Více

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku Obecné informace o změně zadního přesahu Obecné informace o změně zadního přesahu Tovární přizpůsobení Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm. Náhradní díly Boční příčky rámu

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Pomocný náhon je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, kolik energie je potřeba k pohybu

Více

Přelakování podvozku, náprav a ráfků kol

Přelakování podvozku, náprav a ráfků kol Všeobecné informace o lakování Všeobecné informace o lakování DŮLEŽITÉ! Společnost Scania doporučuje, aby se komponenty z měkkého a poddajného materiálu nelakovaly, protože barva může mít vliv na trvanlivost

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy provozu využívající nákladní vozidla vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla dodaného z výrobního závodu o určitou formu nástavby. Obecné

Více

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál Volitelné výstupní signály Volitelné výstupní signály Tento dokument popisuje volitelné výstupní signály, které jsou k dispozici v konektoru C493, pin 8-12 (konektor pro rozšířenou funkcionalitu). Tyto

Více

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden 00:01-08 Vydání 1 cs-cz Produktové informace pro záchranné složky Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S Scania CV AB 2016, Sweden Před prostudováním informací... 3 Kapaliny ve vozidle... 4 Elektrický

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O.

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. Zpracoval: DUCOM spol. s r. o. Verze: 1.01 Tyto bezpečnostní pokyny jsou nedílnou součástí

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu

Komponenty pro hydraulickou výbavu Všeobecné informace Všeobecné informace Z výrobního závodu lze objednat kompletní hydraulický systém. Je také možné objednat samostatné komponenty pro hydraulickou výbavu, například pro tahače snávěsem

Více

00:01-06. Produktové informace pro záchranné složky. Nákladní vozidla. Platí pro řadu P, G a R. Vydání 1. Scania CV AB 2009, Sweden

00:01-06. Produktové informace pro záchranné složky. Nákladní vozidla. Platí pro řadu P, G a R. Vydání 1. Scania CV AB 2009, Sweden 00:01-06 Vydání 1 cs Produktové informace pro záchranné složky Nákladní vozidla Platí pro řadu P, G a R 308 626 Scania CV AB 2009, Sweden Obsah Obsah Před prostudováním informací... 3 Otevření čelní masky...

Více

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení

pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Obsah přednášky : pneumatiky a kola zavěšení kol odpružení řízení Podvozky motorových vozidel Podvozky motorových vozidel - nápravy 1. Pneumatiky a kola. Zavěšení kol 3. Odpružení

Více

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY PNEUMATIKY: ZÁKLADNÍ PRVEK BEZPEČNOSTI Pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou. Kontaktní plocha pneumatik odpovídá přibližně velikosti dlaně, proto je nezbytné kontrolovat

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla ozdělení podle vztahu k nápravě 1. řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu). řízení celou nápravou (především přívěsy) ozdělení

Více

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Rozdělení podle vztahu k nápravě řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu) řízení celou nápravou (především

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝBĚR PNEUMATIK Rozměr pneumatik stejně jako váhový a rychlostní index jsou výrobcem propočítány tak, aby zaručovaly maximální bezpečnost a pohodlí na cestách.

Více

1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F)

1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F) 1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F) 2. Výber skupiny pneumatík (podľa toho aké sú na vozidle namontované) 3. Výber minimálneho predpísaného zbrzdenia

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému Všeobecně Všeobecně Pro provoz hydraulické výbavy je možno objednat komponenty z výrobního závodu. K dispozici jsou následující komponenty: Ovládání Nádrž hydraulického oleje s tlakově omezovacím ventilem

Více

Plochý pedál. Příručka prodejce DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828. Nepatřící do sad PD-GR500. SILNIČNÍ MTB Trekking. Městský/ komfortní bicykl

Plochý pedál. Příručka prodejce DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828. Nepatřící do sad PD-GR500. SILNIČNÍ MTB Trekking. Městský/ komfortní bicykl (Czech) DM-PD0001-03 Příručka prodejce SILNIČNÍ MTB Trekking Městský/ komfortní bicykl URBAN SPORT E-BIKE Plochý pedál DEORE XT PD-M8040 SAINT PD-MX80 PD-M828 Nepatřící do sad PD-GR500 OBSAH DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ...

Více

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů Obecné informace o šroubových spojích Obecné informace o šroubových spojích Šroubové spoje mohou být vytvořeny jako třecí spoje, svorkové spoje nebo kombinace obou. V třecím spoji je zapotřebí přibližně

Více

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA Doporučení CITROËN - cesta k dokonalé údržbě vozidla PNEUMATIKY JSOU ZÁKLADNÍMI PRVKY BEZPEČNOSTI A PODMÍNKOU DOBRÝCH JÍZDNÍCH

Více

UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA

UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Sada pro výměnu brzdy Užitkové vozidlo Twister nebo Workman Číslo modelu 136-1199 Form No. 3407-722 Rev A Návod k instalaci DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Důležité upozornění, poučka 65 Tento výrobek obsahuje

Více

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ!

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ! Obecné Obecné Všechny svary musí být provedeny profesionálně kvalifikovanou osobou. Vyvarujte se svařování v rámu podvozku, jelikož svařování zvyšuje riziko tvoření prasklin okolo svárů. To je obzvláště

Více

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor Všeobecné informace o tahačích Všeobecné informace o tahačích Tahače jsou určeny k tažení návěsů, a proto jsou vybaveny točnicí, která usnadňuje výměnu přívěsů. Pro optimální využití tahače a nenarušování

Více

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy BEP (Parametry výměny nástavby) jsou kódy, které identifikují jedinečné cíle na vozidle, aby usnadnily přenos informací mezi výrobcem vozidla a výrobcem nástavby. BEP kódy se řídí mezinárodním standardem

Více

Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy přeprav pomocí nákladních vozidel vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla o nějakou formu nástavby. Účelem výpočtů zatížení náprav je optimalizovat

Více

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O PNEUMATIKÁCH Pneumatiky: základní prvek bezpečnosti Pneumatiky jsou jediným spojením mezi vozidlem a vozovkou. Styčná plocha s vozovkou

Více

R Doporučení pro montáž/demontáž

R Doporučení pro montáž/demontáž R140.06/CK/01-06/2014 R140.06 Doporučení pro montáž/demontáž NISSAN: OPEL: R.V.I.: RENAULT: VAUXHALL: Interstar (I, II a II FL) Movano (A, A FL a A FL 2) Mascott Master II, Master II phase 2 a phase 2

Více

R Doporučení pro montáž/demontáž

R Doporučení pro montáž/demontáž R157.32 Doporučení pro montáž/demontáž AUDI: SEAT: SKODA: VOLKSWAGEN: A1, A2 Cordoba IV, Ibiza (III, IV, V) Fabia (FL, II), Roomster, Rapid Polo (VII, VIII, IX), Fox Obj. č. UE 6R0407621E IDENTIFIKACE

Více

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně

Název zpracovaného celku: Řízení automobilu. 2.natočit kola tak,aby každé z nich opisovalo daný poloměr zatáčení-nejsou natočena stejně Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 14.9.2012 Název zpracovaného celku: Řízení automobilu Řízení je nedílnou součástí automobilu a musí zajistit: 1.natočení kol do rejdu změna

Více

Tipo C 44. Obsah. strana. jako náhradní díly 4. - Schéma zavěšení zadních kol 4 GEOMETRIE KOL. - Geometrie předních kol 5 - Geometrie zadních kol 6

Tipo C 44. Obsah. strana. jako náhradní díly 4. - Schéma zavěšení zadních kol 4 GEOMETRIE KOL. - Geometrie předních kol 5 - Geometrie zadních kol 6 Zavěšení kol a kola Obsah strana ZAVĚŠENÍ PŘEDNÍCH KOL - Schéma zavěšení předních kol 1 - Prvky zavěšení předních kol dodávané jako náhradní díly 2 ZAVĚŠENÍ ZADNÍCH KOL - Schéma zavěšení zadních kol 4

Více

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ!

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ! Proveďte všechna uzemnění nástavby v rámu podvozku v levé boční příčce rámu. Při uzemnění provedeném v pravé boční příčce rámu bude docházet ke ztrátám napětí, záporný pól akumulátoru je připojen k levé

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Duben 2014 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel ZÁKLADNÍ přímé přímé přímé přímé TECHNICKÉ vysokotlaké vysokotlaké vysokotlaké

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd

CZ.1.07/1.5.00/34.0581. Opravárenství a diagnostika. Princip a části kapalinových brzd Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OAD_2.AE_01_KAPALINOVE BRZDY Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Pavel Štanc Tematická oblast

Více

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku Obecné informace o blatnících a zástěrkách Obecné informace o blatnících a zástěrkách V několika zemích platí právní požadavky, které regulují použití blatníků a zástěrek, například se jedná o evropské

Více

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod Úvod Úvod Pro usnadnění manévrování vozidla při použití hákového nakladače nebo sklápěcí nástavby, může být zapotřebí dočasně zvýšit otáčky motoru. Pokud se ke zvýšení otáček motoru u vozidel s plně automatickým

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

Aktivace pomocného náhonu s dělenou hřídelí pomocí BWS

Aktivace pomocného náhonu s dělenou hřídelí pomocí BWS Všeobecné informace o funkci Všeobecné informace o funkci Pomocný náhon s dělenou hřídelí se používá především, pokud jsou požadovány velké výkony na výstupu. Výhodou je to, že poloosy jsou odpojeny a

Více

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu zapis_casti_stroju_spojky08/2012 STR Bc 1 z 6 13. Hřídelové spojky Rozdělení: spojují #1 a přenáší mezi nimi otáčivý #2 Schéma zapojení spojky #4 Další funkce spojek vyrovnávají vyosení spojovaných hřídelů

Více

Hnací hřídele. Téma 7. KVM Teorie vozidel 1

Hnací hřídele. Téma 7. KVM Teorie vozidel 1 Hnací hřídele Téma 7 KVM Teorie vozidel 1 Hnací hřídele Kloubový hnací hřídel Transmise Přenáší točivý moment mezi dvěma převodovými ústrojími Převodové ústrojí na výstupu je obvykle pohyblivé po definované

Více

podvozek 1 Podvozek k dostavbě 8 2 Podvozek k dostavbě 8 4

podvozek 1 Podvozek k dostavbě 8 2 Podvozek k dostavbě 8 4 POHON / VÝŠKA PODVOZKU / ROZVOR NÁPRAV (rozměry v dm) Podvozek k dostavbě Podvozek k dostavbě 6 2 Podvozek k dostavbě 6 4 Podvozek k dostavbě 8 2,5 RAPDT-GR Podvozek k dostavbě,5,5 64,5 RADDT-GR 53 53

Více

R159.44/CZ/01-08/2014

R159.44/CZ/01-08/2014 R159.44 Doporučení pro montáž/demontáž CITROËN: PEUGEOT: Berlingo, C3 (I a II), C5, C5 FL, C4, C4 B7, C3 Picasso, C4 Picasso, DS3, DS4, DS5, 307, 307 Restyling, Partner, 207, 308, 3008, 5008, RCZ, 208,

Více

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020 Přizpůsobená délka zadního přesahu Přizpůsobená délka zadního přesahu Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm mezi limitními hodnotami 750 mm a 5 200 mm (viz obrázek). Povolená

Více

Varování a doporučení. Všeobecně. Demontáž Odpojte akumulátor Příručky pro opravu Umístěte přední stranu do servisní pozice

Varování a doporučení. Všeobecně. Demontáž Odpojte akumulátor Příručky pro opravu Umístěte přední stranu do servisní pozice Stránka č. 1 z 10 Příručky pro opravu AUDI A4 (8D2, B5) 1.8 T Rok výroby: 01/95-11/00, KW/HP: 110/150, Obsah: 1781, Kódy motorů: AEB, ARK, ANB, APU, AWT, Typ karoserie: limuzína AUDI A4 1.8 20V Turbo AEB

Více

Bezpečnost. Obecné. Bílá nebo červená univerzální sluneční clona Hnací jednotky Groundsmaster a Reelmaster. Během provozu stroje.

Bezpečnost. Obecné. Bílá nebo červená univerzální sluneční clona Hnací jednotky Groundsmaster a Reelmaster. Během provozu stroje. Form No. Bílá nebo červená univerzální sluneční clona Hnací jednotky Groundsmaster a Reelmaster Číslo modelu 30349 Číslo modelu 30552 3408-265 Rev D Návod k instalaci DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Důležité

Více

Ate Bosch Ferodo TRW Lucas

Ate Bosch Ferodo TRW Lucas Vibrace předních kotoučových brzd vozů Škoda Octavia I roků výroby 1997 až 2006 Technická informace výrobců brzdových kotoučů značek Ate Bosch Ferodo TRW Lucas Týká se brzdových kotoučů následných katalogových

Více

LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D

LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D LESNÍ TECHNIKA 770D HARVESTOR 770D Probírky ještě efektivněji - s harvestorem John Deere 770D Technické parametry a pracovní charakteristiky harvestoru John Deere 770D předurčují jeho nasazení zejména

Více

Doporučení. KONTROLY Nejčastější poruchy ložiska zavěšení ZAVĚŠENÍ LOŽISKO A SADA ZAVĚŠENÍ KOL

Doporučení. KONTROLY Nejčastější poruchy ložiska zavěšení ZAVĚŠENÍ LOŽISKO A SADA ZAVĚŠENÍ KOL 02-M- 12/2015 LOŽISKO A SADA KOL Doporučení Ložisko zavěšení a izolátor je nutné měnit současně s tlumičem, obojí je nutné vždy měnit v párech. Výměna těchto dílů je nedílnou součástí výměny tlumiče; tímto

Více

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.9.2012 Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Náprava vozidla je část automobilu, jehož prostřednictvím jsou dvě protější vozidlová

Více

Uzemnění a napájení. Všeobecné informace. Uzemnění v rámu podvozku. Tento dokument obsahuje následující informace:

Uzemnění a napájení. Všeobecné informace. Uzemnění v rámu podvozku. Tento dokument obsahuje následující informace: Všeobecné informace Tento dokument obsahuje následující informace: G32 Všeobecné informace Uzemnění funkcí nástavby v rámu podvozku Uzemnění funkcí nástavby v kabině Napájení pro funkce nástavby Uzemnění

Více

Diagnostika vozidel mechanické části

Diagnostika vozidel mechanické části Diagnostika vozidel mechanické části Pro zjištění technického stavu vozidla slouží kontroly jednotlivých částí automobilu z hlediska jejich funkce nebo opotřebení. Mezi základní kontroly patří kontroly

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... BRZDY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... BRZDY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... FUNKCE BRZD Po sešlápnutí brzdového pedálu přenáší hlavní brzdový válec brzdnou sílu hydraulickým tlakem prostřednictvím nestlačitelné brzdové kapaliny k brzdovým

Více

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania:

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Všeobecně Všeobecně Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Přípravky Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Číslo dílu Označení 99 309 Přípravek pro otáčení 99 318 Podpěra motoru 99 502

Více

Nápravy motorových vozidel

Nápravy motorových vozidel Nápravy motorových vozidel Rozdělení náprav podle funkce : řídící ( rejdové ) -nebo- pevné ( neřízené ) poháněné (hnací i nosné) -nebo- nepoháněné (pouze nosné) Co tvoří pojezdové ústrojí? Kolová vozidla

Více

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo)

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo) Všeobecné informace o objednávkách Všeobecné informace o objednávkách Objednávka pomocných náhonů a elektrických příprav pro pomocné náhony přímo z výrobního závodu. Dodatečná montáž bude značně nákladná.

Více

kapitola 87 - tabulková část

kapitola 87 - tabulková část 8700 00 00 00/80 VOZIDLA, JINÁ NEŽ KOLEJOVÁ, JEJICH ČÁSTI, SOUČÁSTI A PŘÍSLUŠENSTVÍ 8701 00 00 00/80 Traktory a tahače (jiné než tahače čísla 8709) 8701 10 00 00/80 - Jednonápravové malotraktory p/st 3

Více

Úprava pneumatického systému

Úprava pneumatického systému Úpravy a podmínky přestavby Úpravy a podmínky přestavby DŮLEŽITÉ! Přestavba brzdového systému, která vyžaduje přeprogramování řídicí jednotky, musí být provedena pouze v autorizovaném servisu Scania. Nepoužívejte

Více

GEOMETRIE NÁPRAV C5 B3BP166D B3BP168D

GEOMETRIE NÁPRAV C5 B3BP166D B3BP168D GEOMETRIE NÁPRAV C5 Kontrolní a seřizovací podmínky : Správný tlak vzduchu v pneumatikách. Uvedení vozidla do referenční výškové polohy. Ozubená tyč řízení nastavená ve střední (nulové) poloze (viz příslušná

Více

Učební texty Diagnostika snímače 4.

Učební texty Diagnostika snímače 4. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Praxe Fleišman Luděk 9.12.2012 Potenciometrický snímač pedálu akcelerace Název zpracovaného celku: Učební texty Diagnostika snímače 4. U běžného řízení motoru zadává řidič

Více

TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA

TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA PRODUKTIVITA S nákladními vozidly TATRA budete produktivnější! Díky unikátnímu konstrukčnímu řešení bez žebřinového rámu mezi podvozkem a nástavbou

Více

Přední náboj / zadní náboj (kotoučová brzda)

Přední náboj / zadní náboj (kotoučová brzda) (Czech) DM-HB0005-03 Příručka prodejce SILNIČNÍ MTB Trekking Městský/ Komfortní bicykl URBAN SPORT E-BIKE HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505 FH-TX505 Přední náboj / zadní

Více

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon.

ELIOS 230 220 210. Agilní výkon. ELIOS 230 220 210 Agilní výkon. Agilní výkon na míru. Zejména podniky chovající dobytek, obhospodařující louky a zpracovávající zeleninu, ale také uživatelé mimo zemědělství patří k široké řadě zákazníků

Více

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX je jedna z nejvlivnějších firem v průmyslu stavebních strojů s vedoucím postavením na trhu s výrobky a ochrannými značkami. Téměř pro každý

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Souhrn PGRT

Obecné informace o spotřebě paliva. Souhrn PGRT Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Spotřeba paliva vozidla je ovlivněna několika faktory: Pneumatiky Šetrný způsob jízdy Stav vozidla 03:60-02

Více

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2 Všeobecné informace Všeobecné informace Hlavní centrální elektrická jednotka je umístěna za ochranným krytem pod přístrojovou deskou před sedadlem spolujezdce, viz obrázek. Poznámka: Nepracujte s hlavní

Více

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků Obecné informace o vyvažovací výbavě Obecné informace o vyvažovací výbavě Vyvažování nákladu vozidla lze provádět různými způsoby v závislosti (mimo jiné) na použití a typu nástavby nebo typu pérování.

Více

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně

Automatická poloha neutrálu. Všeobecně Všeobecně Všeobecně Tato funkce je k dispozici na vozidlech s následujícími funkcemi: Automatická převodovka Plně automatickým systémem Opticruise (vozidla bez spojkového pedálu). Pro zvýšení komfortu

Více

Rotační pohyb kinematika a dynamika

Rotační pohyb kinematika a dynamika Rotační pohyb kinematika a dynamika Výkon pro rotaci P = M k. ω úhlová rychlost ω = π. n / 30 [ s -1 ] frekvence otáčení n [ min -1 ] výkon P [ W ] pro stanovení krouticího momentu M k = 9550. P / n P

Více

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy).

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy). 1 NÁPRAVY ÚČEL nést tíhu vozidla a přenášet ji na kola, přenášet hnací, brzdné a boční síly mezi kolem a rámem, umožnit odpružení vozidla pomocí pružin, které jsou uloženy mezi nápravami a vozidlem. UMÍSTNĚNÍ

Více

ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene

ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene Podrobný návod pro sadu ozubených řemenů CT881K2 / CT881WP1 ve voze Ford Fiesta V rok výroby 2004 (JH_JD_) 1,4 l 16 V s kódem motoru FXJA ContiTech

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4 EZINÁPRAVOVÁ SPOJKA HALDEX 4. GENERACE ezinápravová spojka Haldex 4. generace ezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia

Více

Náprava v provozu: 2110

Náprava v provozu: 2110 Náprava v provozu: 2110 Problém: Výfukový systém - Dunivý zvuk Modely: Motory: Možnosti: Astra-H Caravan 2006... Z12XEP Z13DTH Z14XEP Z16XEP Z17DTH Z17DTL Z18XE Z18XER Z19DT Z19DTH Z19DTJ Z19DTL Z20LEH

Více

Stabilizátory (pérování)

Stabilizátory (pérování) Stabilizátory (pérování) Funkce: Omezují naklánění vozidla při jízdě zatáčkou nebo při najetí na překážku. Princip: Propojují obě kola téže nápravy. Při souměrném propružení obou kol vyřazeny z funkce,

Více

Všeobecné informace o pneumatickém systému

Všeobecné informace o pneumatickém systému Definice V souvislosti s pneumatickým systémem vozidla je důležité znát následující definice a koncepty: Vzduchojem Natlakované vzduchojemy obsahují stlačený vzduchu. Ten se používá v brzdovém systému

Více

Škoda Fabia 1,2 44 kw

Škoda Fabia 1,2 44 kw Škoda Fabia 1,2 44 kw Subkritérium A1: Práce Práce (bez materiálu) Poznámka kontrola vozu: zjištění závady/ servisní prohlídka prohlédnutí vozu, ať už za účelem zjištění závady před opravou či servisní

Více

KD Doporučení pro montáž/demontáž

KD Doporučení pro montáž/demontáž KD455.62/CK/01-06/2014 KD455.50 Doporučení pro montáž/demontáž NISSAN: Primastar, Primastar FL, Interstar (I, II, II FL) OPEL: Movano(A, FL, FL2), Vivaro (A, A FL) RENAULT: Avantime,Espace(IV,IV.2) Laguna

Více

Výběr pružných spojek

Výběr pružných spojek Výběr pružných spojek Výběr pružných spojek 1] Provozní faktor. Z tabulky 1 na str. 239, vyberte provozní faktor, který je vhodný pro aplikace Pružná spojka 2] Navrhovaný výkon. Vynásobte příkon řízeného

Více

AKČNÍ CENÍK TRAKTORŮ Zetor - TECHAGRO 2010

AKČNÍ CENÍK TRAKTORŮ Zetor - TECHAGRO 2010 AKČNÍ CENÍK TRAKTORŮ Zetor - TECHAGRO 2010 platný od 21.3. 2010 do 31.3.2010 DOPORUČENÁ Typ Označení provedení DC 10% sleva AKČNÍ CENA výkon kw/k Proxima Plus 85 8541.12 4 WD 888 500 88 850 799 650 60/82

Více

KONTROLA A SEŘÍZENÍ VÝŠKOVÉ POLOHY VOZIDLA

KONTROLA A SEŘÍZENÍ VÝŠKOVÉ POLOHY VOZIDLA KONTROLA A SEŘÍZENÍ VÝŠKOVÉ POLOHY VOZIDLA DŮLEŽITÉ : Dodržovat pokyny pro bezpečnost a čistotu. Nářadí [1] Kalibr pro měření poloměru kola s 5 upev. otvory : 9801-T [2] Měřítko výšky pod karoserií : 2305-T

Více

KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE

KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE F I A T D U C A T O 2. 0 M u l t i j e t 2 E u r o 6 KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE Verze Kód motoru 2.0 Multijet Euro 6 250A2000 Uvádíme jako příklad význam kódu verze karosérie s příslušným popisem, který

Více

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecího a svěrného spoje

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecího a svěrného spoje Obecné informace o šroubových spojích Obecné informace o šroubových spojích Šroubové spoje mohou mít provedení třecích spojů, svěrných spojů nebo jejich kombinace. Třecí spoj vyžaduje k zachycení stejné

Více

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje:

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: A) STAV PROVOZNÍCH KAPALIN: 1) Motorový olej - kontrola hladiny motorového

Více

ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene

ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene ContiTech: Odborné poradenství k výměně ozubeného řemene Podrobný návod pro CT1015 WP1 a CT1018K1 ve voze Audi A4 (B6) 2,5 l V6 TDI s kódem motoru AKE rok výroby 2001 ContiTech ukazuje, jak lze zabránit

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: Jak vyměnit tlumiče přední nápravy na VOLKSWAGEN TOURAN 1 Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Vyměňte zároveň oba tlumiče v rámci opravy vašeho auta VOLKSWAGEN TOURAN 1. 2 Zatáhněte páku ruční brzdy.

Více

RK xx, př. 1 počet stran

RK xx, př. 1 počet stran RK-19-2017-26, př. 2 RK-19-2017-xx, př. 1 počet stran: 71 počet stran Návrh na vyřazení dlouhodobě hmotného majetku Krajské správy a údržby silnic

Více

Příručka prodejce SILNIČNÍ MTB Trekking Městský/ URBAN SPORT E-BIKE komfortní bicykl Přesmykač SLX DEORE

Příručka prodejce SILNIČNÍ MTB Trekking Městský/ URBAN SPORT E-BIKE komfortní bicykl Přesmykač SLX DEORE (Czech) DM-MBFD001-01 Příručka prodejce SILNIČNÍ MTB Trekking Městský/ komfortní bicykl URBAN SPORT E-BIKE Přesmykač SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000 OBSAH DŮLEŽITÉ

Více

Výměnu proveďte v následujícím pořadí:

Výměnu proveďte v následujícím pořadí: Jak vyměnit pružiny předního zavěšení kol na AUDI A4 B6 Výměnu proveďte v následujícím pořadí: 1 Pružiny vyměňujte vždy společně. 2 Zatáhněte páku ruční brzdy. 3 Pod zadní kola umístěte klíny. Uvolněte

Více

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do Stránka č. 1 z 5 Údaje o zákazníkovi: Jméno: Poštovní Kód: : : SPZ: Stav najetých kilometrů: Vysvětlující ikony: Kód OE Dodatečná Práce OK Dokončeno Potřebuje výměnu/opravu * Mohou být potřebné náhradní

Více

DM-CD (Czech) Příručka prodejce. Napínák řetězu SM-CD50

DM-CD (Czech) Příručka prodejce. Napínák řetězu SM-CD50 (Czech) DM-CD0001-00 Příručka prodejce Napínák řetězu SM-CD50 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Tato příručka prodejce je určená především pro profesionální cyklomechaniky. Uživatelé, kteří nemají odbornou průpravu

Více