NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC"

Transkript

1 NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC 1. Odvodnění křižovatky U místních komunikací lemovaných zvýšenými obrubníky se k odvedení srážkových vod používají obvykle typové uliční vpusti umístěné v odvodňovacím proužku šířky 0,5 m podél zvýšených obrub (odvodňovací proužek je u zadaných místních komunikací totožný s vodícím proužkem). Vpusti se umísťují zásadně mimo jízdní pruhy přibližně vstřícně proti sobě: - před přechodem pro pěší (ve směru klesání podélného sklonu) - před křižovatkou (ve směru klesání podélného sklonu) - do nejnižšího místa odvodňované plochy (v případě protisměrných podélných sklonů údolnicový oblouk) Odvodňovaná plocha připadající na jednu vpusť je cca 400 m 2. Vzájemná vzdálenost vpustí závisí na geometrickém tvaru odvodňované plochy, zejména na podélném sklonu a šířce komunikace. V projektu je třeba prokázat, že sklony plochy celé křižovatky umožňují odvodnění. Ve složitých případech se to doloží vrstevnicovým řešením. Výsledný sklon nesmí být nikde menší než 0,5%. Původní střechovitý příčný sklon vozovky 2,5 % jednotlivých komunikací se v prostoru křižovatky upraví tak, aby vrstevnice obou křižujících se komunikací na sebe plynule navazovaly. Při konstrukci projektových vrstevnic se vychází ze zadané nadmořské výšky průsečíku os obou křižujících se komunikací a zadaných podélných sklonů. Na obrázcích jsou uvedeny příklady výškového řešení křižovatky pomocí projektových vrstevnic:

2 Projektová dokumentace vpustí: - označení vpusti s rozlišením typu a pořadovým číslem (UV1, UV2,...) typová uliční vpusť se obvykle označuje písmenem V (vpusť) nebo UV (uliční vpusť) - půdorysné určení polohy vpusti v situaci nebo ve vrstevnicovém řešení nejlépe staničením nebo zakótovat - výšková poloha mříže v přímo v situaci (odkazem s uvedením výškové kóty) nebo ve vrstevnicovém řešení (výšku lze odečíst z polohy vpusti vzhledem k projektovým vrstevnicím) 2. Postup při konstrukci projektových vrstevnic Na obou osách komunikací vyznačíme pomocnou čarou výškové úrovně odstupňované po 0,1 m. Postupuje se následovně: - vypočteme vzdálenost, ve které bude ležet místo o 10 cm vyšší (resp. nižší) než výška průsečíku os h h komunikací. Vzorec pro podélný sklon s = 100 (%) upravíme do tvaru l = 100 (m) a l s dosadíme za h = 0, 1 m a za s konkrétní hodnotu podélného sklonu v % dle zadání pro každou jednotlivou komunikaci. - na každé ose vyznačíme krátkou úsečkou místo o 10 cm vyšší (resp. nižší) než výška průsečíku os komunikací - na ose každé komunikace vyznačíme další výškové úrovně odstupňované po 10 cm rovnoběžky k již vytvořeným krátkým výškovým úsečkám ve vzdálenosti odpovídající vypočtené délce l (m) V libovolném výškovém bodě na ose každé komunikace vykreslíme pomocnou úsečku kolmou k ose příslušné komunikace. Na pomocné úsečce naznačíme průběh příčného sklonu tak, že vyznačíme pomocnou čarou výškovou úroveň o 0,1 m nižší oproti výšce na ose ve zvoleném příčném profilu. Postupuje se následovně:

3 - vypočteme vzdálenost, ve které bude ležet místo o 10 cm vyšší (resp. nižší) než výška osy h komunikace ve zvoleném příčném profilu. Do výše odvozeného vzorce ve tvaru l = 100 (m) s dosadíme za h = 0, 1 m a za s konkrétní hodnotu příčného sklonu v % pro každou jednotlivou komunikaci. - na pomocné úsečce na každé z komunikací vyznačíme po obou stranách od osy krátkou úsečkou místo o 10 cm nižší než výška průsečíku os komunikací Naznačení výškových úrovní v křižovatce pomocnými úsečkami je zobrazeno na následujícím obrázku. Vytvoříme na každé komunikaci první vrstevnice znázorňující stávající střechovitý sklon vozovky tak, že spojíme místa se stejnou nadmořskou výškou, t.j. od bodu na ose ve zvoleném příčném profilu najdeme ve smyslu podélného sklonu na ose nejbližší bod o 10 cm nižší a tento spojíme s pomocnými body vyznačujícími úroveň o 10 cm nižší ve zvoleném příčném profilu.

4 Pomocí rovnoběžek (resp. kopírování prvních zakreslených vrstevnic) vyznačíme na obou komunikacích vrstevnice znázorňující základní střechovitý sklon vozovky. Střed křižovatky přitom můžeme vynechat. Vytvořené vrstevnice upravíme ořezáním nebo prodloužením k projektovaným obrubníkům tak, aby vrstevnice pokrývaly právě jen povrch rozšířené vozovky viz následující obrázek. Na výše uvedeném obrázku je patrné, že střechovité uspořádání příčného sklonu obou komunikací není možno zachovat, protože vrstevnice o různých výškách se v křižovatce různě protínají a překrývají. Výsledkem by byla deformovaná plocha, která by bránila plynulému pojíždění. Z toho důvodu je potřeba plochu uvnitř křižovatky upravit pomocí projektových vrstevnic do vhodného tvaru bez nebezpečných zlomů a deformací. Možným řešením je vytvořit uvnitř křižovatky šikmou plochu klesající ve směru podélných sklonů komunikací.

5 S konstrukcí projektových vrstevnic začneme tak, že uvnitř křižovatky spojíme vrstevnicemi stejné výškové úrovně na osách obou komunikací viz následující obrázek. Průsečíkem os komunikací proložíme vrstevnici rovnoběžnou s ostatními projektovými vrstevnicemi. Zakreslené projektové vrstevnice prodloužíme až k projektovaným obrubníkům. Poté si zobrazíme i stávající vrstevnice a postupně upravíme jejich průběh v návaznosti na střed křižovatky tak, aby se plocha vozovky plynule překlopila z původního střechovitého příčného sklonu před křižovatkou do jednostranného sklonu uvnitř křižovatky.

6 Změna příčného sklonu se provádí na délku vzestupnice, resp. sestupnice. Přitom podle ČSN sklon vzestupnice (sestupnice) s nesmí být strmější než % pro komunikace s návrhovou rychlostí v n 50 km/h (0,7 % pro komunikace s v n > 50 až 100 km/h) a nesmí být mírnější než hodnota 0,1 a (%), kde a je vzdálenost okraje jízdního pásu od osy klopení v m. p p Délka vzestupnice (sestupnice) se vypočte ze vzorce L vz 2 1 = a (m), s kde a je vzdálenost okraje jízdního pásu od osy klopení v m p 1 příčný sklon na počátku vzestupnice (sestupnice) v % (se záporným znaménkem, má-li vůči p 2 opačný smysl) p 2 příčný sklon na konci vzestupnice (sestupnice) v % Pro pravý okraj vozovky na ulici Průběžné ve směru do křižovatky bude v tomto vzorovém příkladu p1 = 2, 5 % (základní střechovitý příčný sklon 2,5 %), p 2 = + 3, 6 % (hodnota odpovídá podélnému sklonu křižující komunikace) a a = 9, 5 m. Potom můžeme vypočítat délku vzestupnice při minimálním sklonu vzestupnice s = 0, 1 3,6 ( 2,5) L vz, min = 9,5 = 61 m 0,1 9,5 a délku vzestupnice při maximálním sklonu vzestupnice s =1, 2 % 3,6 ( 2,5) L vz, max = 9,5 = 48,29 m. Použitá délka vzestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro levý okraj vozovky na ulici Průběžné ve směru do křižovatky bude p 1 = 2, 5 %, p 2 = 3, 6 % a a = 4,5 m. Potom můžeme vypočítat délku sestupnice při minimálním sklonu sestupnice s = 0, 1 3,6 2,5 L s, min = 4,5 = 11 m 0,1 4,5 a délku sestupnice při maximálním sklonu sestupnice s =1, 2 % 3,6 2,5 L s, max = 4,5 = 4,13 m. Použitá délka sestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro pravý okraj vozovky na ulici Průběžné ve směru z křižovatky bude v tomto vzorovém příkladu p1 = 2, 5 % (základní střechovitý příčný sklon 2,5 %), p 2 = + 3, 6 % (hodnota odpovídá podélnému sklonu křižující komunikace) a a = 6, 25 m. Potom můžeme vypočítat délku vzestupnice při minimálním sklonu vzestupnice s = 0, 1 3,6 ( 2,5) L vz, min = 6,25 = 61 m 0,1 6,25 a délku vzestupnice při maximálním sklonu vzestupnice s =1, 2 % 3,6 ( 2,5) L vz, max = 6,25 = 31,77 m. Použitá délka vzestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro levý okraj vozovky na ulici Průběžné ve směru z křižovatky bude v tomto vzorovém příkladu p 1 = 2,5 %, p 2 = 3, 6 % a a = 4, 5 m. Limitní hodnoty sestupnice budou tedy stejné pro levý okraj vozovky ve směru do křižovatky.

7 Pro pravý okraj vozovky na ulici Boční ve směru do křižovatky bude v tomto vzorovém příkladu p1 = 2, 5 % (základní střechovitý příčný sklon 2,5 %), p 2 = + 4, 8 % (hodnota odpovídá podélnému sklonu křižující komunikace) a a = 3, 75 m. Potom můžeme vypočítat délku vzestupnice při minimálním sklonu vzestupnice s = 0, 1 4,8 ( 2,5) L vz, min = 3,75 = 73 m 0,1 3,75 a délku vzestupnice při maximálním sklonu vzestupnice s =1, 2 % 4,8 ( 2,5) L vz, max = 3,75 = 22,81 m. Použitá délka vzestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro levý okraj vozovky na ulici Boční ve směru do křižovatky bude p 1 = 2, 5 %, p 2 = 4, 8 % a a = 3, 75 m. Potom můžeme vypočítat délku sestupnice při minimálním sklonu sestupnice s = 0, 1 4,8 2,5 L s, min = 3,75 = 23 m 0,1 3,75 a délku sestupnice při maximálním sklonu sestupnice s =1, 2 % 4,8 2,5 L s, max = 3,75 = 7,19 m. Použitá délka sestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro pravý okraj vozovky na ulici Tržní ve směru z křižovatky bude v tomto vzorovém příkladu p1 = 2, 5 % (základní střechovitý příčný sklon 2,5 %), p 2 = + 4, 8 % (hodnota odpovídá podélnému sklonu křižující komunikace) a a = 3, 5 m. Potom můžeme vypočítat délku vzestupnice při minimálním sklonu vzestupnice s = 0, 1 4,8 ( 2,5) L vz, min = 3,5 = 73 m 0,1 3,5 a délku vzestupnice při maximálním sklonu vzestupnice s =1, 2 % 4,8 ( 2,5) L vz, max = 3,5 = 29 m. Použitá délka vzestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami. Pro levý okraj vozovky na ulici Tržní ve směru z křižovatky bude p 1 = 2, 5 %, p 2 = 4, 8 % a a = 3, 5 m. Potom můžeme vypočítat délku sestupnice při minimálním sklonu sestupnice s = 0, 1 4,8 2,5 L s, min = 3,5 = 23 m 0,1 3,5 a délku sestupnice při maximálním sklonu sestupnice s =1, 2 % 4,8 2,5 L s, max = = 6,71 m. Použitá délka sestupnice musí ležet v intervalu daném těmito krajními hodnotami.

8 Projektovými vrstevnicemi vždy spojujeme místa o stejné nadmořské výšce. Výsledný průběh projektových vrstevnic může vypadat například takto: Na výkrese uvedeme výšky vrstevnic v odstupňování alespoň po 1,0 m. Také už je možno vyznačit konec stavební úpravy na vedlejších komunikacích bude ležet v místě, kde se začne měnit základní střechovitý příčný sklon na jednostranný ve směru dovnitř křižovatky.

9 Dále je potřeba vyznačit průběh vrstevnic na přilehlých chodnících. V zadání je uvedeno, že obrubník bude zvýšen oproti vozovce o 0,15 m. To znamená, že v úrovni každé vrstevnice vyznačené na vozovce bude obrubník (a tedy i chodník) o 15 cm výše. Vrstevnice na chodníku budou tedy začínat při okraji vozovky vždy v polovině vzdálenosti mezi dvěma vrstevnicemi na vozovce a výšková úroveň vrstevnice na chodníku bude o 15 cm vyšší než výšková úroveň přilehlé vozovky v tomtéž místě. Příčný sklon chodníku je 2 % a klesá směrem k vozovce. Také na chodníku uvedeme výšky vrstevnic v odstupňování alespoň po 1,0 m. Výsledný výkres vrstevnicového řešení může vypadat například následovně: 3. Návrh uličních vpustí Vpusti se umísťují při okraji jízdního pásu podle pokynů v úvodu tohoto návodu. Na ramenech křižovatky se umístí první uliční vpusti: - před přechodem pro pěší (ve směru klesání podélného sklonu) - před křižovatkou (ve směru klesání podélného sklonu) Odvodňovaná plocha připadající na jednu vpusť je cca 400 m 2. Vzájemná vzdálenost vpustí závisí na geometrickém tvaru odvodňované plochy, zejména na podélném a příčném sklonu a šířce komunikace. Řešení plochy vychází od prvních umístěných vpustí. Zbylá plocha se rozdělí na dílčí odvodňované plochy o výměře do 400 m 2 a navrhnou se další vpusti. Musí se vyřešit odvodnění všech komunikací v celé délce stavební úpravy. Vpusti se označí písmenným označením a pořadovým číslem (např. UV1, UV2,...) a u každé se popíše její poloha pomocí staničení.

Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ

Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ Přednáška č.7 - ODVODNĚNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ 1. ODVODŇOVACÍ SYSTÉMY: Otevřený systém voda je svedena výsledným sklonem k okraji vozovky, kde je zachycena rigolem nebo příkopem a odvedena mimo těleso

Více

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková Zadání: Vypracujte projekt pro výstavbu komunikace S 9,5/60 v prostoru Louky v katastrálním území Nové Městečko Přílohy: 1) Technická zpráva 2)

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 2. týden Návrh směrového řešení, parkoviště Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz NÁPLŇ CVIČENÍ Odevzdání

Více

11.12.2011. Pravý odbočovací pruh PŘÍKLAD. Místní sběrná komunikace dvoupruhová s oboustranným chodníkem. L d s 10

11.12.2011. Pravý odbočovací pruh PŘÍKLAD. Místní sběrná komunikace dvoupruhová s oboustranným chodníkem. L d s 10 11.1.011 SMK Příklad PravýOdbočovací.ppt SILNIČNÍ A MĚSTSKÉ KOMUNIKACE programu č.3 B Návrhstykovékřižovatky s pravým odbočovacím pruhem Návrh křižovatky: Nakreslete ve vhodném měřítku situační výkres

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 4. týden Odvodnění a podélné profily Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz NÁPLŇ CVIČENÍ Odvodnění

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov TECHNICKÁ ZPRÁVA Styková křižovatka v obci Hostěrádky Rešov Název stavby: Stykové křižovatka v obci Hostěrádky Rešov u Obecního úřadu Místo stavby: Hostěrádky Rešov Kraj: Jihomoravský Datum: listopad 2013

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 3. týden Rozhledy, přechody pro chodce a místa pro přecházení, zastávky autobusu Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz

Více

Přednáška č. 4 PŘÍČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍ KOMUNIKACE. 1. Základní názvosloví silniční komunikace

Přednáška č. 4 PŘÍČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍ KOMUNIKACE. 1. Základní názvosloví silniční komunikace Přednáška č. 4 PŘÍČNÉ USPOŘÁDÁNÍ POZEMNÍ KOMUNIKACE 1. Základní názvosloví silniční komunikace DVOUPRUHOVÁ SILNICE 1 - směrový sloupek, 2 - svah výkopu, 3 - hranice silničního pozemku, 4 - mezník, 5 -

Více

Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ / /0292

Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ / /0292 Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ.04.1.03/3.2.15.2/0292 Název kurzu: Městské komunikace PŘEDNÁŠKA ČÍSLO 4 Návrhové prvky místních

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13 OBSAH L J Kompendium informací o LCS...12 1.1 Úvod... 1.2 Součásti LCS... 12 1.3 Lesní cesty... 1.4 Dělení lesních cest... 13 1.4.1 Dělení podle probíhající části dopravního procesu...13 1.4.2 Dělení dle

Více

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK 1. Všeobecné požadavky Umístění a stavební uspořádání zastávky musí respektovat bezpečnost a plynulost provozu: a) stavebně přiměřeným řešením

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ Vrstevnice = čára spojující body terénu se nadmořskou výškou stejnou Interval vrstevnic (ekvidistance) = výškový rozdíl mezi vrstevnicemi Spádnice = čára udávající průběh spádu

Více

3 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

3 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM B.4. BEZBARIÉROVÉ UŽÍVÁNÍ Obsah 1 ZÁSADY ŘEŠENÍ PRO OSOBY S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU 1.1 Komunikace pro chodce - chodníky 1.2 Přechody pro chodce, místa pro přecházení 1.3 Nástupiště veřejné dopravy

Více

VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ. kategorie S 9,5 a S 11,5... m m max. dovolená minimální hodnota... m m min doporučená minimální hodnota...

VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ. kategorie S 9,5 a S 11,5... m m max. dovolená minimální hodnota... m m min doporučená minimální hodnota... podélný sklon s : s max VÝŠKOVÉ ŘEŠENÍ s s 0,5% (smax viz zadání) značení podélného sklonu ve směru staničení: + s [%]... stoupání ve směru staničení s [%]... klesání ve směru staničení výsledný sklon

Více

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY Michal Radimský OBSAH PŘEDNÁŠKY: Definice, normy, názvosloví Rozdělení úrovňových křižovatek Zásady pro návrh křižovatek Návrhové prvky úrovňových křižovatek Typy úrovňových křižovatek

Více

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost

Bc. Jan Touš projektování pozemních komunikací Inženýrská, konzultační a projektová činnost Obsah 1 Identifikační údaje objektu... 2 2 Podklady a průzkumy... 3 3 Technický popis... 3 3.1 Směrové řešení... 3 3.2 Výškové řešení... 3 3.3 Příčné uspořádání... 3 3.4 Konstrukce vozovky... 4 4 Křižovatky...

Více

NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal RADIMSKÝ

NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal RADIMSKÝ NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE Michal RADIMSKÝ TRASA PK trasou pozemní komunikace (PK) rozumíme prostorovou čáru, určující směrový i výškový průběh dané komunikace trasa PK je spojnicí středů povrchu silniční

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES STUDIE OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKY NA SILNICI II/150

Více

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE Průběh dna příkopů zjistit pomocí nakreslených příčných řezů zakreslování (viz obr. 0630) podle směru staničení: pravostranný... tečkovaná čára levostranný... čárkovaná čára oboustranný...

Více

Černuc-úprava přidruženého prostoru sil.ii/239 a II/240 SO 102 TECHNICKÁ ZPRÁVA

Černuc-úprava přidruženého prostoru sil.ii/239 a II/240 SO 102 TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje: a) Označení stavby Černuc-úprava přidruženého prostoru sil.ii.239 a II/240 b) Stavebník Obec Černuc, Černuc 17 273 23 Černuc IČ 00234257 c) Projektant Ing.Pavel

Více

ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD)

ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD) ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD) Kód prvku Součást trasy GPS souřadnice '. '' N '. '' E Měření provedl D.. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry

PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry PROJEKTOVÝ NÁVRH Rekonstrukce vozovky ul. Slepá Obec Psáry TECHNICKÁ ZPRÁVA Předmětem tohoto projektového návrhu je rekonstrukce vozovky části ul. Slepá v úzkém úseku od branky domu na konci ulice až po

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

Společná zařízení. Petr Kavka, Kateřina Jusková

Společná zařízení. Petr Kavka, Kateřina Jusková Společná zařízení Petr Kavka, Kateřina Jusková Co to jsou společná zařízení Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků. Protierozní opatření na ochranu zemědělského půdního fondu. Opatření vodohospodářská.

Více

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY:

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: 1. velkorysá (červená barva) - co nejnižší provozní náklady není nutné respektovat terén, možno použít větších zemních prací - málo (cca do 4) výškových oblouků - velké

Více

Technická zpráva. k dopravnímu řešení

Technická zpráva. k dopravnímu řešení Technická zpráva k dopravnímu řešení a) Identifikační údaje objektu Název akce : Obytná zóna - II. etapa Obytná skupina Na Bábě / I. etapa / Stavební část A2 Dopravní řešení Město : Domažlice Městský úřad

Více

P L A N I M E T R I E

P L A N I M E T R I E M T E M T I K P L N I M E T R I E rovinná geometrie Základní planimetrické pojmy od - značí se velkými tiskacími písmeny, např.,,. P, Q. Přímka - značí se malými písmeny, např. a, b, p, q nebo pomocí bodů

Více

Souhrnná technická zpráva

Souhrnná technická zpráva Souhrnná technická zpráva a) Zhodnocení staveniště, včetně vyhodnocení současného stavu, měření a průzkumů a začlenění jejich výsledků do projektové dokumentace: Lokalita je vymezena ulicí Masarykova,

Více

ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ)

ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ) ÚROVŇOVÁ KŘIŽOVATKA (POKRAČOVÁNÍ) KONSTRUKCE STYKOVÉ KŘIŽOVATKY (POKRAČOVÁNÍ) krok V. konstrukce nároží použití kroku V. v závislosti na typu křižovatky (postup uveden pro směr CB neplatí pouze pro SÚK

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých dopravních značek ODZ včetně příkladů jejich provedení.

Více

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5 1 ÚVOD... 2 2 ŘEŠENÍ DIO... 2 2.1 základní informace... 2 2.1.1 fáze 0... 2 2.1.2 fáze 1... 3 2.1.3 fáze 2... 3 2.1.4 fáze 3... 4 2.2 dopravní značky... 4 2.3 schéma řízení provozu... 4 3 SEZNAM POUŽITÉHO

Více

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133 ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH (DRUHÉ VYDÁNÍ) Aktualizace 2011 Předmětem aktualizace je druhé vydání Zásad pro vodorovné dopravní značení na pozemních komunikacích

Více

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133, Dodatek č. 1 MINISTERSTVO DOPRAVY ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY Dodatek č. 1 k II. vydání Schváleno Ministerstvem dopravy pod č.j. 22/2012-120-STSP/2

Více

Přednáška č. 2 AUTOBUSOVÉ A TROLEJBUSOVÉ ZASTÁVKY

Přednáška č. 2 AUTOBUSOVÉ A TROLEJBUSOVÉ ZASTÁVKY 1. Pojmy a definice Přednáška č. 2 AUTOBUSOVÉ A TROLEJBUSOVÉ ZASTÁVKY Zastávka předepsaným způsobem označené a vybavené místo, určené k nástupu, výstupu nebo přestupu cestujících. Třídění zastávek se provádí

Více

výrazně zaoblený tvar

výrazně zaoblený tvar ČTENÍ MAPY VÝŠKOVÝ PROFIL Dovednost: čtení reliéfu Vypuklé (konvexní) vs. vhloubené (konkávní) tvary reliéfu Spádnice je čára probíhající ve směru největšího sklonu terénního reliéfu, probíhá kolmo k vrstevnicím

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ příčné řezy je třeba vypracovat ve všech bodech splňujících alespoň 1 následující podmínku viz zelené svislice na obr. 0420 (příklad umístění viz obr. 0430):... tzv. nulové profily

Více

Technická správa komunikací hlavního města Prahy

Technická správa komunikací hlavního města Prahy Technická správa komunikací hlavního města Prahy Úsek dopravního inženýrství Řásnovka 770/8, 110 15 Praha 1 Magistrát hl. m. Prahy odbor dopravy Jungmannova 35/29 110 00 Praha 1 Váš dopis Naše č.j. Vyřizuje/

Více

Oprava komunikace U Kostela - Chrastava

Oprava komunikace U Kostela - Chrastava OBSAH DOKUMENTACE Oprava komunikace U Kostela - Chrastava A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 4 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 5 000 ZÁKRES DO ORTOFOTOMAPY 1 A4 B.3 1: 200 KOORDINAČNÍ

Více

HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A.

HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A. HORNÍ BLATNÁ REKONSTRUKCE ULICE BEZRUČOVA VARIANTA A. 1. STÁVAJÍCÍ STAV Jedná se o centrální část obce Horní Blatná, konkrétně o ulici Bezručova. Je to přímá ulice, která začíná na náměstí Sv. Vavřince

Více

Ing. Martin Kohout-IMK projekt; Klínovecká 998; PS 23; 363 01 Ostrov; tel. 353821435 e-mail: imk.projekt @ volny.cz NEJDEK

Ing. Martin Kohout-IMK projekt; Klínovecká 998; PS 23; 363 01 Ostrov; tel. 353821435 e-mail: imk.projekt @ volny.cz NEJDEK C. výkresová a přílohová část technická zpráva-dopravní řešení archivní číslo: 1203036b stupeň: DUR datum: březen 2012 objednal: MěÚ Nejdek zpracoval: ing. Martin Kohout Alena Kuželová NEJDEK CHODNÍK SMĚR

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Druh stavby: Místo stavby: SILNICI I/14 HORNÍ SYTOVÁ HRABAČOV obnova krytu vozovky kraj liberecký, obce Víchová nad Jizerou a Jilemnice Katastrální území: Horní

Více

Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu

Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu Vyhláška č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb (dále jen bezbariérová vyhláška

Více

MAGISTRÁT MĚSTA PARDUBIC

MAGISTRÁT MĚSTA PARDUBIC MAGISTRÁT MĚSTA PARDUBIC ODBOR DOPRAVY, nám. Republiky 12, 530 02 Pardubice Oddělení speciálního stavebního úřadu a dopravy sp.zn.: OD 6.5/78652/18/Chr D 73/18 č.j.: MmP 49859/2019 OD vyřizuje: Bc. Marie

Více

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola Objednatel: Obec Psáry Pražská 137 252 44 Psáry IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz Kraj: Okres: K.Ú.: Středočeský Praha

Více

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 2018 Projektování silnic a dálnic Září ČSN 73 6101 Design of highways and motorways Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6101 z října 2004. Obsah

Více

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa,

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Příloha C.1.1 Bezpečnostní audit Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Zhotovitel: Ing. Michal Radimský Ateliér

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby

ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby ZADÁNÍ ročníkového projektu pro III.a IV.ročník studijního oboru: Konstrukce a dopravní stavby I. V daném mapovém podkladu v měřítku 1:10 000 vypracujte návrh spojení mezi body A a B na úrovni vyhledávací

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 1. Principy dispozičního uspořádání křižovatek Princip A - Volba typu a geometrických prvků podle intenzity dopravy Princip B - Odbočování

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SNÍŽENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SNÍŽENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ŘEŠENÍ PRO OSOBY SE SNÍŽENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU ZÁKLADNÍ PRVKY BEZBARIÉROVÉHO UŽÍVÁNÍ: vyjadřují elementární principy a systémové zásady

Více

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení z předmětu 12ZYDI ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz

Více

F2.1 Rekonstrukce komunikace

F2.1 Rekonstrukce komunikace P-spektrum spol. s r.o. Dražovice 72, okr. Vyškov IČO:26275538 DIČ:342-26275538 AKCE : Oprava místní komunikace obce Ivanovice na Hané Chvalkovice na Hané ul. Velký Dvorek INVESTOR : Město Ivanovice na

Více

OBNOVA MOSTU ev.č SOBKOVICE SO 101 KOMUNIKACE III/3116. Dokumentace pro provádění stavby (PDPS) TECHNICKÁ ZPRÁVA

OBNOVA MOSTU ev.č SOBKOVICE SO 101 KOMUNIKACE III/3116. Dokumentace pro provádění stavby (PDPS) TECHNICKÁ ZPRÁVA OBNOVA MOSTU ev.č. 3116-2 - SOBKOVICE SO 101 KOMUNIKACE III/3116 Dokumentace pro provádění stavby (PDPS) TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Všeobecná část, zdůvodnění - 2 - Obnova mostu ev.č. 3116-2 - Sobkovice Řešení

Více

PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY

PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY cvičení z předmětu 12PKD úvodní informace Projektování kolejové dopravy (12PKD) cvičení Ing. Vojtěch Novotný

Více

MĚSTO NERATOVICE zastoupené společností S.I.K., spol. s r.o.

MĚSTO NERATOVICE zastoupené společností S.I.K., spol. s r.o. MĚSTO NERATOVICE zastoupené společností S.I.K., spol. s r.o. Vás vyzývá v souladu s 6 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) k podání

Více

KŘIŽOVATKY Úvod

KŘIŽOVATKY Úvod KŘIŽOVATKY Úvod Ing. Vladislav Křivda, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB TU Ostrava KŘIŽ 01 Úvod.ppt 2 Základní předpisy pro křižovatky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích

Více

Přednáška č.8 GARÁŽE, SJEZDY

Přednáška č.8 GARÁŽE, SJEZDY Garáže, sjezdy Přednáška č.8 GARÁŽE, SJEZDY 1. GARÁŽE JEDNOTLIVÉ, ŘADOVÉ, HROMADNÉ Jejich řešení upravuje: ČSN 736110 Projektování místních komunikací ČSN 736057 Jednotlivé a řadové garáže ČSN 736058 Hromadné

Více

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - -

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - - Prostý kružnicový oblouk Prostý kružnicový oblouk se používá buď jako samostatné řešení změny směru osy nebo nám slouží jako součást směrové změny v kombinaci s přechodnicemi nebo složenými oblouky. Nejmenší

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 2.3.101 BEZBARIÉROVÝ POHYB V ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Ukazatele a číselné hodnoty

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 2.3.101 BEZBARIÉROVÝ POHYB V ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Ukazatele a číselné hodnoty Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.3.101 BEZBARIÉROVÝ

Více

Kótované promítání. Úvod. Zobrazení bodu

Kótované promítání. Úvod. Zobrazení bodu Úvod Kótované promítání Každá promítací metoda má z pohledu praxe určité výhody i nevýhody podle toho, co při jejím užití vyžadujeme. Protože u kótovaného promítání jde o zobrazení prostoru na jednu rovinu,

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 05. Stavba zemního tělesa Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY A SPOJŮ MINISTERSTVO VNITRA Z Á S A D Y PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ. na pozemních komunikacích

MINISTERSTVO DOPRAVY A SPOJŮ MINISTERSTVO VNITRA Z Á S A D Y PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ. na pozemních komunikacích TP 133 MINISTERSTVO DOPRAVY A SPOJŮ MINISTERSTVO VNITRA Z Á S A D Y PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ na pozemních komunikacích TECHNICKÉ PODMÍNKY (KONEĆNÝ NÁVRH) Schváleno Ministerstvem dopravy a spojů pod

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.5 Řezy a průřezy těles Mnoho součástek - tvarové podrobnosti uvnitř součástky díry, vyfrézované otvory. Lze zobrazit skrytými čarami v mnoha případech na úkor názornosti,

Více

Přednáška č. 5 SPODNÍ STAVBA POZEMNÍ KOMUNIKACE. 1. Zemní těleso pozemních komunikací

Přednáška č. 5 SPODNÍ STAVBA POZEMNÍ KOMUNIKACE. 1. Zemní těleso pozemních komunikací Přednáška č. 5 SPODNÍ STAVBA POZEMNÍ KOMUNIKACE je tvořeno jako: - násyp - zářez - odřez - kombinace násypu a zářezu 1. Zemní těleso pozemních komunikací Při založení násypu na stávajícím terénu se sklonem

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října

Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1) Identifikační údaje a) označení stavby Stavba : Oprava komunikace v ulicích Ke Stromečkům, Kmochova a 28. října Kraj : Středočeský Místo stavby : Hostivice Druh stavby : Oprava

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD 120015 Revitalizace veřejných prostranství sídliště Na Rybníku PDPS TECHNICKÁ ZPRÁVA SO102 KRUHOVÝ OBJEZD DOPRAVOPROJEKT Ostrava spol. s r.o., Masarykovo nám. č. 5/5, 702 00 Ostrava Str. 1 / 8 PDPS 120015

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDNĚNÉ KOMUNIKACE

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDNĚNÉ KOMUNIKACE Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací ZKLIDNĚNÉ KOMUNIKACE Obsah Pěší zóny Obytné zóny Zóny 30 Komunikace pro cyklisty Návrhové prvky Vzorové situace Cvičení z předmětu

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda:

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení KŘIŽ 02 Úrovňové obecně.ppt 2 Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: přednost v jízdě není upravena dopravním značením (platí

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice TECHNICKÁ ZPRÁVA Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice Srpen 2010 1. Identifikační údaje Název stavby: Oprava místní komunikace ke kulturnímu domu, obec Uhřice Místo stavby: Uhřice Okres:

Více

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města)

UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) UZEMNÍ STUDIE PŘELOŽKA SILNICE III / 10577 V ÚSEKU RUDOLFOV (provedení pro jednání zastupitelstva města) KLIENT : MĚSTO RUDOLFOV ZHOTOVITEL : ING. ARCH. ALEŠ VALDER, IČ 12661899 BŘEZEN 2013 VRCOV 68, 373

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA C.1.1

TECHNICKÁ ZPRÁVA C.1.1 Generální projektant TOP CON SERVIS s.r.o. Ke Stírce 1824/56 182 00 Praha 8 VYPRACOVAL: ZODP. PROJEKTANT: KONTROLOVAL: Ing. Martin Dlabáč Ing. Michal Hornýš Ing. Michal Hornýš KRAJ: 0BEC: Pardubický Pardubice

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1. Identifikační údaje:

TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1. Identifikační údaje: TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje: a) Označení stavby Čerčany-bezbarierové chodníky podél sil.ii/109 a III/1094 b) Stavebník Obec Čerčany,Václavská 36 257 22 Čerčany IČ 00231584 b) Projektant Ing.Pavel

Více

STUDIE PROSINEC 2016 OBSAH STUDIE:

STUDIE PROSINEC 2016 OBSAH STUDIE: OBSAH STUDIE: TECHNICKÁ ZPRÁVA : Účel zpracování... 3 Identifikační údaje o zadavateli... 3 Identifikační údaje o zpracovateli... 3 Technický návrh pěších chodníků... 4 Konstrukce Chodníků :... 5 Odhad

Více

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Topografické plochy KG - L MENDELU KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Obsah 1 Úvod 2 Křivky a body na topografické ploše 3 Řez topografické plochy rovinou 4 Příčný a podélný profil KG - L (MENDELU)

Více

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ PRACOVNÍCH MÍST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ PRACOVNÍCH MÍST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 66, aktualizace 212 MINISTERSTVO DOPRAVY Z Á S A D Y PRO OZNAČOVÁNÍ PRACOVNÍCH MÍST NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY II. VYDÁNÍ Aktualizace 212 Schváleno Ministerstvem dopravy pod č.j. ze

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 01

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 01 Obsah: C. Stavební část...2 1. Objekty pozemních komunikací...2 a) identifikační údaje objektu...2 b) stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...2 c) vyhodnocení průzkumů a podkladů, včetně

Více

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 03

Obsah: Výstavba chodníků Hořesedly I. etapa SO 03 Obsah: C. Stavební část...2 1. Objekty pozemních komunikací...2 a) identifikační údaje objektu...2 b) stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...2 c) vyhodnocení průzkumů a podkladů, včetně

Více

VÝŠKOVÉ NÁVRHOVÉ PRVKY

VÝŠKOVÉ NÁVRHOVÉ PRVKY VÝŠKOVÉ NÁVRHOVÉ PRVKY 1 VÝŠKOVÉ NÁVRHOVÉ PRVKY Výškový průběh trasy silniční komunikace, který se znázorňuje v podélném profilu, je určen niveletou. Niveleta se skládá z přímých částí, které mají různý

Více

Základní pojmy a pravidla kótování

Základní pojmy a pravidla kótování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy a pravidla kótování Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující

Více

b/ stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení

b/ stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení Technická zpráva a/ identifikační údaje objektu označení stavby: Železný Brod Jiráskovo nábřeží - parkoviště objednatel stavby (investor): Železný Brod zhotovitel projektové dokumentace: odpovědný projektant:

Více

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové

Okružní křižovatka U Koruny v Hradci Králové OBSAH Obsah... 1 KLÍČOVÁ DATA... 2 ZÁSADNÍ Rozpory s platnými technickými předpisy... 3 Ostatní závady... 12 1 OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA U KORUNY V HRADCI KRÁLOVÉ Ing. Pavel Řehák, 2015 Tento dokument popisuje

Více

Přednáška č. 2 - PROJEKTOVÁNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ

Přednáška č. 2 - PROJEKTOVÁNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ Přednáška č. 2 - PROJEKTOVÁNÍ MĚSTSKÝCH KOMUNIKACÍ Při projektování městských komunikací je nutno vyřešit koexistenci více druhů dopravy: - kolejová doprava (tramvaje, metro) - nekolejová doprava motorových

Více

OPRAVA MK ul. FORTŇA. Technická zpráva

OPRAVA MK ul. FORTŇA. Technická zpráva OPRAVA MK ul. FORTŇA Stavba: OPRAVA MK ul. FORTŇA Místo stavby: Archlebov, k.ú. Archlebov, Jihomoravský kraj Investor: Obec Archlebov, 696 33 Archlebov 2, IČ : 00284751 Stupeň: Projektant: DSP Ing. Jindřich

Více

Název stavby: Oprava povrchu Ještědská a Lipová ulice. Místo stavby: Chrastava, Ještědská a Lipová ul.

Název stavby: Oprava povrchu Ještědská a Lipová ulice. Místo stavby: Chrastava, Ještědská a Lipová ul. MĚSTO CHRASTAVA Městský úřad Chrastava Odbor rozvoje, dotací a správy majetku nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava, IČ: 00262871 www.chrastava.cz Název stavby: Oprava povrchu Chrastava, Ještědská a Lipová

Více

B.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA

B.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA PP projekt Hodonín s.r.o. Dobrovolského 3971/5A, 695 01 Hodonín, IČ: 27757307, DIČ: CZ27757307 tel./fax: 518 321 807, mobilní tel.: 777 591 124, e-mail: ppprojekt@ppprojekt.com B.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA k

Více

Sada 2 Geodezie II. 12. Výpočet kubatur

Sada 2 Geodezie II. 12. Výpočet kubatur S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Geodezie II 12. Výpočet kubatur Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY 60% 3.1.1.A Technické parametry Umístění dle potřeby Rozměr délka 10 m, šířka 3 m, Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES VYSOKÉ MÝTO - NAPOJENÍ NA R35 PŘI POSTUPNÉ

Více

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH Základní pravidla Označení řezné roviny a obrazu řezu Šrafování ploch řezu Vyznačení úzkých ploch řezu Podélný a příčný řez Části a součásti, které se nešrafují v podélném řezu Poloviční

Více

Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly.

Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly. Kinematika rektifikace oblouku (Sobotkova a Kochaňského), prostá cykloida, prostá epicykloida, úpatnice paraboly. Výpočty trajektorií bodů při složených pohybech. Příklad 1: Je dána kružnice k s poloměrem

Více

Revize ČSN Projektování silnic a dálnic

Revize ČSN Projektování silnic a dálnic Revize ČSN 73 6101 Projektování silnic a dálnic Ing. Michal Radimský, Ph.D. Ing. Radka Matuszková 23. 5. 2017, Praha Důvod pro revizi Novela zákona č. 13/1997 Sb. a zákona č. 361/2000 Sb. Stávající norma

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací MÍSTNÍ KOMUNIKACE

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací MÍSTNÍ KOMUNIKACE Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací MÍSTNÍ KOMUNIKACE Vyučující předmětu: doc. Ing. Josef Kocourek, Ph.D. Ing. Bc. Petr Kumpošt, Ph.D. Ing. Tomáš Padělek Ing. Jan Šilar

Více

C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA C1. TECHNICKÁ ZPRÁVA PARKOVACÍ STÁNÍ PRO BUS U ZŠ V OKŘÍŠKÁCH 1 Obsah: 1 Identifikační údaje objektu... 3 1.1 Zadavatel... 3 1.2 Zhotovitel... 3 2 Stručný technický popis se zdůvodněním navrženého řešení...

Více