12 SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12 SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA"

Transkript

1 12 SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA Literární moderna je souhrnné označení pro nové literární směry, které se prosadily v Evropě koncem století. Abychom však tyto moderní směry dokázali pochopit, musíme si uvědomit, co jejich vznik provázelo: - konec století je obdobím, kdy společnost pomalu přestává věřit v možnosti (ne všechno je možné objasnit a vysvětlit), - konec století je obdobím (smutku, beznaděje), - umělci, kteří v daném období působí, jsou, tvoří sami za sebe, jejich díla jsou velmi subjektivní, - moderní umělci opovrhují společností a soudobými morálními hodnotami, žijí životem, tráví svůj čas ve vznikajících (např. Moulin Rouge), s oblibou se popíjí, - společným rysem umělecké tvorby se stává touha po a volnosti, stará pravidla přestávají platit, místo nich nastupují pravidla nová, - víra v Boha ustupuje u mnoha umělců do pozadí (důkazem budiž výrok Bůh je mrtev), - mnohé umělecké směry hledají v ošklivosti, hnusu a zlu. Mezi nejvýznamnější moderní umělecké směry konce 19. století patří impresionismus, symbolismus a dekadence. IMPRESIONISMUS U řek Antonín Sova U řek mám večer vlažný rád, u řek, kde plno mušlí leží, kde zvolna z řeky vstává chlad a bílá pěna z dálky sněží. U řek mám břízy nejraděj a olše, do nichž stín se dere, a cvrčků šum a vážek rej a v dálce města rysy šeré. Claude Monet [klód mone]: Imprese, východ slunce Rád u řek rybáře já zřím za clonou par s lodičkou línou se ploužit šerem večerním, kdy červánky v mze modré hynou. A večer když se nachýlí a měsíc v řece když se houpá, ten noční chodec, napilý modravou parou, z vod jež stoupá: rád spřádám rytmus hudby pln při vzpomínkách a sladké tuše, při šplounání ztišených vln a při vzrušení celé duše. Základní znaky IMPRESIONISMU - jedná se o umělecký směr (impresionismus se prosadil v, či, - označení tohoto směru pochází z latinského slova impressio ( ): původně šlo o označení několika francouzských malířů (dnes bývají za impresionistické malíře považováni ), - impresionisté usilují o zachycení, - impresionisté se snaží zachytit dojem vyvolaný v určitém okamžiku (tento okamžik ovšem brzy pomíjí, proto např. Claude Monet nakreslil cyklus : chtěl ukázat, jak se dojem z jednoho a téhož předmětu může během dne měnit), - v malířství hraje velmi důležitou roli hra a, impresionistické obrazy se vyznačují tím, že na nich nenajdeme, - impresionističtí spisovatelé se snažili ve svých dílech (byly to především ) zachytit náladu (dojem) určité chvíle: - rozum ustupuje v impresionistických dílech do pozadí, - spisovatelé ve svých textech čtenářům představují nejen to, co lze vidět, ale také to, co čtenář může, - impresionistická díla jsou díly. Spisovatelé, v jejichž díle můžeme nalézt impresionistické prvky: P. Verlaine, A. Sova, K. Hlaváček, F. Šrámek.

2 DEKADENCE Karel Hlaváček Hrál kdosi na hoboj Hrál kdosi na hoboj, a hrál již několik dní, hrál vždycky navečer touž píseň mollovou a ani nerozžal si oheň pobřežní, neb všecky ohně prý tu zhasnou, uplovou. Hrál dlouze na hoboj, v tmách na pobřeží, v tmách, na plochém pobřeží, kde nikdo nepřistál: Hrál pro svou Lhostejnost, či hrál spíš pro svůj Strach? Byl tichý Pastevec, či vyděděný Král? Hrál smutně na hoboj. Vzduch zhluboka se chvěl pod písní váhavou a jemnou, mollovou A od vod teskně zpět mu hoboj vlhkem zněl: Jsou ohně marny, jsou, vždy zhasnou, uplovou. Základní znaky DEKADENCE (konec 19. století) - dekadence, která se prosadila především v a v, není pouze uměleckým směrem, nýbrž také životním postojem, - označení dekadence pochází z francouzského slova décadence ( ), - dekadentní umělci se straní společnosti, utíkají od ní a vytvářejí si svůj vlastní, umělecký svět, - pro dekadentní umění je příznačný pojem lartpourlartismus [lárpurlártizmus]; český překlad tohoto pojmu zní ; význam daného termínu bychom mohli vysvětlit takto: umění má existovat jen, co je mimo ně, není důležité (sociální otázky, politika, či morální hodnoty nemají pro dekadentní básníky význam), - dekadentní umělci nacházejí zalíbení v, - dekadentní umění bývá často chápáno jako odnož (podmnožina) symbolismu. SYMBOLISMUS Otokar Březina Příroda Základní znaky SYMBOLISMU (konec 19. století) - symbolismus je uměním, které stojí v protikladu k r, n i i, - symbolisté usilovali především o vyjádření určité myšlenky či ideje, a to nikoli přímo, nýbrž prostřednictvím symbolu, - prostřednictvím symbolu jsou pojmenovávány také nejrůznější věci a předměty, - symbol je znak, který zastupuje / vyjadřuje něco jiného než sám sebe (kříž je například pro křesťany symbolem ), - symbolismus je uměním abstraktním, proto také velmi náročným na pochopení, - při čtení symbolistických děl musíme být schopni porozumět nejrůznějším metaforám, obrazům či náznakům, což vyžaduje přinejmenším snahu a čas, - symbolisté psali zejména poezii, hojně využívali verš. Hudbou hrály ukryté prameny a den můj k ní zpíval svou píseň na březích melancholických. Smutek dávného žití, z něhož jsem vyšel, dechl mi z vůní a z hovoru stromů a z těžkého zvonění hmyzu nad vodami, a celá staletí ležela mezi mou rukou, jež trhala květy, a jimi, mezi mým zrakem a tajemným světem, jenž tisíci tázavých pohledů v duši mou němý se díval. Oblaky setměly západní slunce. A duše má ptala se větrů: Jsou to oblaky přicházející nebo odcházející? Odmlčely se větry, v poslušná zrcadla se zhladily vody, a hvězdy, jak ohně hasnoucí v studených vlnách svítících moří, vřely a šuměly nade mnou, neviditelné: Světlo umírá jenom příchodem ještě většího světla, ještě většího, většího světla.

3 FRANCOUZSKÁ LITERÁRNÍ MODERNA PROKLETÍ BÁSNÍCI Francouzská literární moderna je spojena se jmény několika básníků, kteří bývají označováni jako. Výše zmíněné označení prosazoval spisovatel Paul Verlaine. Prokletí básníci pohrdali společností a její morálkou, žili životem. Literární začátky prokletých básníků byly velmi složité jejich tvorbu přijímali s rozpaky, totéž platilo i pro. Prokletí básníci měli problémy s publikováním v literárních časopisech jejich texty vycházely spíše ojediněle. Nejznámějšími prokletými básníky jsou: Charles BAUDELAIRE, Paul VERLAINE a Jean Artur RIMBAUD. CHARLES BAUDELAIRE [šárl bódlér] ( ) Charles Baudelaire se proslavil jako a. Když bylo Baudelairovi 7 let, ztratil. Charles Baudelaire vedl bohémský život dobrodruha, pobýval v. Smrt tohoto prokletého básníka byla velmi krutá: Baudelaire trpěl obrnou a ztrátou. Charles Baudelaire se do literatury zapsal jako autor lyrické sbírky Květy zla. Najdeme v ní například slavné básně Zdechlina (Mršina), Vztahy či Splín. Zdechlina (název i obsah této básně si dobře zapamatuj) Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána, jak stvořeného pro lásku, jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblázků. Na tuto hnilobu zářilo slunce zlobně, jak dopéci by chtělo tu a velké Přírodě zas vrátit stonásobně, co spojila kdys v jednotu; a nebe patřilo, jak zdechlina v své slávě jako květ rozvíjí se dál. Takový silný puch, že vy jste z toho v trávě div neomdlela, na vás vál. A přece jedenkrát budete, není zbytí, jak tohle svinstvo plné much, vy, hvězda očí mých, vy, slunce mého žití, vy, vášeň má i strážný duch! Ano! jak tohleto, královno spanilosti, svátostmi zaopatřenou vás dají do země práchnivět mezi kosti, pod tučnou trávou zelenou. Pak rcete, kráso má, těm červům, kteří v šeru polibky žrát vám budou dál, že božskou podstatu i tvar svých lásek věru, ač dávno tlí, jsem uchoval! KVĚTY ZLA Vztahy - Baudelairova sbírka Květy zla byla po vydání a autorovi byla udělena za urážku mravopočestnosti, - ve sbírce Květy zla se autor snaží hledat krásu v, objevuje tedy pro literaturu nové, neotřelé téma, - básník se snaží do poezie zapojit všechny smysly ( ). - Baudelairova sbírka je plná protikladů (láska x, krása x ), tím může připomínat barokní umění, - Baudelaire se nebál morbidních témat, snažil se čtenáři ukázat, i když je nepříjemná, - nemysleme si, že Baudelairova sbírka je jen snůškou odporu a hnusu; Baudelaire líčí i svůj a touhu po. Je chrámem příroda s živými pilíři, jež slovy zmatenými někdy zahovoří; v symbolů černé hvozdy se tu člověk noří, jež na něj důvěrně svůj pohled zamíří. Jak táhlé ozvěny, jež zdaleka se mísí v jednotě hluboké, dálné a temnotné, rozsáhlé jako noc a jako světlo dne, tak vůně, barvy, zvuky odpovídají si. Jsou vůně některé svěží jak dětská těla, jak louky zelené, sladké jak oboe, bohaté, vítězné či neporušené zcela, v nichž nekonečných věcí rozpětí se skrývá, jak ambra, kadidlo, mošus a benzoe, ze kterých extáze smyslů i ducha zpívá.

4 JEAN ARTHUR RIMBAUD [žán artyr rembó] ( ) Život Jeana Arthura Rimbauda je jedním velkým dobrodružstvím, možná i proto bývá tento básník nazýván (F. X. Šalda). Již v útlém věku se Jean Arthur Rimbaud velmi rád toulal, nejčastěji se svým přítelem P. Verlainem. Rimbaud navštívil kromě evropských zemí také a, byl dokonce určitý čas či obchodníkem se. Jean Arthur Rimbaud zemřel roku 1891 na (nezachránila ho ani amputace ). O vydávání svých textů se Rimbaud příliš nestaral tohoto úkolu se ujal Paul Verlaine: za vydání sbírky ILUMINACE vděčíme právě jemu. Všimněme si následujících Rimbaudových básní (název a obsah těchto básní si dobře zapamatuj): Spáč v úvalu Toť díra zeleně, v níž tiše zpívá řeka, vlévajíc do travin svůj stříbroskvoucí cár, kam z pyšných pahorků sluneční světlo stéká, toť úval se sluncem, jež ztrácí zde svůj žár. Opilý koráb ( ) Mne, zabloudilou loď, svrženou za vichřice do vzduchu bez ptactva za gigantický plot, mne nezachrání už záchranná plachetnice, můj trup je opilý přívaly slaných vod, Vojáček bez čapky a s nachýlenou šíjí já, koráb z mlhovin, já, fantastické zvíře, spí s ústy dokořán v modravé řeřiše já, jenž jsem prorážel kouř nebes jako zeď, pod mráčkem, z kterého se proudy světla lijí kde roste převzácná pochoutka pro malíře až na zem do trávy, kde leží na břiše. sluneční lišejník, zašlý jak stará měď, Má nohy v kosatcích, spí, usmívá se sladce, jak děcko v nemoci, když přitulí se k matce. Přírodo, zahřej ho, je velmi chladný rok! S nehybným chřípím spí za rosy, která studí, spí s rukou složenou na svojí klidné hrudi a dvěma ranami má prostřelený bok. Co si mám zapamatovat o Rimbaudově poezii? já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, rejnoky, kostrami mořských koníků, já plul jsem za noci v červenci při měsíci pod ultramarínem šílených lodníků, já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, jež rozléhaly se na sto mil do dálky, já náhle zatoužil jsem podívat se domů na starou Evropu a lodní rusalky. - své básně Rimbaud psal v letech, Viděl jsem opilá a hvězdná souostroví - jednotlivé básně vycházely především v časopisech, s nebem, jež třpytí se jak velký paví chvost, - Rimbaud často využívá metafor a symbolů, zdalipak v noci spí pod jejich mdlými krovy - Rimbaudovy texty jsou, nic nezamlčují, ohniví letouni, jimž patří budoucnost? ( ) - důležitou roli hraje v Rimbaudových textech, - Rimbaudovy básně jsou založeny na osobním zážitku / zkušenosti, - v Rimbaudových básních se velmi často setkáváme se světem a, - Rimbaud rád pracuje se stránkou verše, typická je pro něj, - Rimbaud často překvapuje, objevuje nové možnosti poezie: každé samohlásce například přiřazuje nějakou barvu. PAUL VERLAINE [pól verlén] ( ) Paul Verlaine žil životem, rád se toulal Evropou (s Rimbaudem). Intimní vtah s J. A. Rimbaudem skončil nešťastně: při jedné roztržce Verlaine svého přítele (dostal se kvůli tomu do vězení). Paul Verlaine je autorem sbírky SATURNSKÉ BÁSNĚ - Saturnské básně jsou sbírkou, jež bývá řazena k, - základními znaky sbírky jsou: subjektivita, hudebnost, využívání, - Verlainovy básně jsou mlhavé, neurčité (plné metafor). Básnické umění jedná se o báseň, jež má vyjadřovat Verlainovy názory na poezii (název i obsah básně si zapamatuj) Především hudbu! V poezii Toť krásné oko pod závojem, Pointa báseň zabít stačí, dej přednost všemu lichému, polední slunce s chvěním duh, i krutý vtip a kluzký smích, bez tíhy, nestrojenému, podzimní nebe, chladný vzduch, pryč od těch zvyků kuchyňských, rozptylné, vzdušné melodii! v němž blýská se to hvězdným rojem. kdy česnek nutí blankyt k pláči! Vol slova nečekaná, až My chceme básnit odstínem, Zardousi, když ji v hrsti máš, matoucí smyslem: jak je milý nikoli barvou. V odstínu je, výmluvnost, přitom také rýmu zpěv, kde se mlhy zasnoubily co lesní rohy zasnubuje dej uzdu, mírnost neškodí mu. s tím jádrem, o němž zpívat máš. jen flétnám a snu zas je sen. Kam půjde, když jej nehlídáš?

5 OSCAR WILDE [oskar vajld] ( ) ANGLICKÁ MODERNA Oskar Wilde je spisovatelem původu (rodiče žili v Dublinu). Proslavil se jako, i, kromě jiného psal také (nejsou určeny jen dětem). Oskar Wilde byl vítaným společníkem na nejrůznějších společenských akcích (večírky, oslavy), vzhledem ke svému výstřednímu chování byl nepřehlédnutelný. Oskar Wilde byl, udržoval však intimní vztah s Alfrédem Douglasem, kvůli kterému se nakonec dostal až. Po prohraném soudním sporu byl Wilde odsouzen za ke dvěma letům. Když byl Wilde propuštěn, přestěhoval se do, kde také zemřel. OBRAZ DORIANA GRAYE Obraz Doriana Graye je román s autobiografickými prvky v němž se objevuje téma dvojnictví. Malíř Basil Hallward dokončuje obraz krásného mladíka ušlechtilého charakteru, obraz Doriana Graye. Cynický lord Henry Wotton zdůrazňuje v ateliéru pomíjivost mládí a fyzické krásy a nabádá mladíka využít co nejvíce radostí života. Dorian Gray si přeje být věčně mladý a krásný. Změny jeho fyziognomie a duše má zaznamenávat proměňující se obraz. Grayovo přání se vyplňuje. Dorian se stává idolem společnosti vede nezřízený život potupí svou milenku, herečku Simonu Vaneovou která spáchá kvůli němu sebevraždu. Sám čas od času srovnává svůj stav s portrétem který se stává zrcadlem jeho duše. Svěří se umělci s tajemstvím ukrytého obrazu vzápětí však malíře zavraždí. Sílící výčitky svědomí ho vedou k rozhodnutí polepšit se. Obraz však zachytí jeho pokrytectví a Dorian plátno vztekle probodne. Tím však zabíjí sám sebe. Pod obrazem sluhové nalézají vrásčitou mrtvolu ohyzdného starce zatímco portrét znovu září původními barvami krásy a mládí (Světová školní četba na dlani). SLAVÍK A RŮŽE Pohádka Slavík a růže není určena jen dětem, svým obsahem jistě dokáže oslovit i dospělého. V čem se tato Wildova pohádka liší od pohádek, které znáš?. V pohádce se objevují níže uvedené postavy. Napiš, čím se vyznačují, o co se snaží a jaké jsou jejich vlastnosti: Slavík Mladý student Dívka JAK JE DŮLEŽITÉ MÍT FILIPA Komedie (jedná se tedy o ) Jak je důležité mít Filipa se hraje s úspěchem ještě dnes. Hra se vyznačuje mnoha vtipnými výroky a narážkami na soudobou morálku či vkus. WALT WHITMAN [volt vitmen] ( ) O sobě zpívám MODERNA V USA O sobě zpívám, o prosté jednotlivé bytosti, Ale pronáším slovo demokratičnost, slovo En-Masse. O tělesnosti od hlavy k patě zpívám, Nejen výraz tváře, nejen mozek je hoden Múzy, pravím, že celá bytost je daleko cennější, O ženě stejně jako o muži zpívám. O životě nesmírném ve vášni, tepu a síle, Radostném, svobodném, stvořeném podle zákonů božích. O moderním člověku zpívám. STÉBLA TRÁVY - jedná se o sbírku básní, uvedená ukázka (O sobě zpívám) pochází právě z tého knihy, - kniha se vyznačuje hledáním nových literárních témat ( ), - autor v knihe oslavuje všední věci či činnosti ( ), - autor se snaží poukázat na rozmanitost a jeho význam, - jednotlivé básně jsou často pásmem nejrůznějších dojmů či představ, - pro knihu je typické použití volného verše (volný verš = ).

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ

GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ GENERACE PROKLETÝCH FRANCOUZSKÝCH BÁSNÍKŮ MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ

Více

Na hodinu české literatury si žáci zajisti notebook nebo netbook (možnost vypůjčit školní)

Na hodinu české literatury si žáci zajisti notebook nebo netbook (možnost vypůjčit školní) Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: I/2 Číslo dokumentu: VY_12_INOVACE_CJ.S2.17 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_10 Tématický celek:

Více

Umělecké směry konce 19. století

Umělecké směry konce 19. století 12. Umělecké směry konce 19. století Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ

LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ LITERATURA NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ ROZBOR BÁSNÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ Listopad 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Český jazyk

Více

Literární moderna - autoři

Literární moderna - autoři Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literární

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Datum: 21. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 21. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 21. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_227 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník 2. CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Datum tvorby 01.06.2013 Anotace -prezentace určená pro učitele

Více

Literární moderna - úvod

Literární moderna - úvod Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literární

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Literární moderna dosavadní úspěšný rozvoj společnosti umožňoval optimistický pohled na skutečnost; koncem

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Česká literatura 2. poloviny 19. století a počátku 20. století Cílová skupina 3. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je možnou doplňkovou aktivitou

Více

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,1.9. 2012

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,1.9. 2012 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení VY_12_INOVACE_Pap1 materiálu

Více

Charles Baudelaire. Mgr. Eva Mužná. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Charles Baudelaire. Mgr. Eva Mužná. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Charles Baudelaire Mgr. Eva Mužná Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0229 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_142 Datum vytvoření:

Více

J. S. Machar, Antonín Sova

J. S. Machar, Antonín Sova Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 J. S.

Více

11. LITERÁRNÍ MODERNA. A)Moderní světová literatura

11. LITERÁRNÍ MODERNA. A)Moderní světová literatura 11. LITERÁRNÍ MODERNA A)Moderní světová literatura Události ve světě: konec 19.století zastihl Evropu ve znamení proměn zrychluje se tempo života v hospodářství se zostřuje konkurenční boj sílí dělnické

Více

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1)

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Stanislav Kostka Neumann (1875 1947) Na počátek, protože: - Finančně zajištěný (rodina zámožného advokáta - Olšanská fila =

Více

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta.

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení materiálu VY_12_INOVACE_Pap19

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Česká literatura 2. poloviny 19. století a počátku 20. století Cílová skupina 3. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je možnou doplňkovou aktivitou

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) Literatura Sexta A, B Mgr. Libuše Kratochvilová 2 hodiny

Více

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_58 Karel Hynek Mácha - Máj Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: září 2013 Ročník: 2., popř. 3. a 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa OA

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivitai.1 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma I.2.4 Vybraní autoři a texty od antiky do 20.

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Moderní umělecké směry ve světové literatuře na přelomu 19. a 20.století

Moderní umělecké směry ve světové literatuře na přelomu 19. a 20.století Moderní umělecké směry ve světové literatuře na přelomu 19. a 20.století Společensko historická situace Konec 19.století je ve znamení velkých změn. Rychlé životní tempo a růst sociálních problémů vytvářejí

Více

90. léta 19.století konec první světové války

90. léta 19.století konec první světové války 90. léta 19.století konec první světové války UDÁLOSTI FAKTA 1870 první vatikánský koncil (dogma o neomylnosti papeže) jako reakce vznik nových církví (m.j. starokatolické) pesimismus ve věcech víry 1871

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci při práci s uměleckým textem zopakují

Více

Charles Pierre Baudelaire, prokletí básníci

Charles Pierre Baudelaire, prokletí básníci Charles Pierre Baudelaire, prokletí básníci Sen je dobrodružná výprava, na kterou se vydáváme každého večera Charles Pierre Baudelaire [šárlbodlér] (9. dubna 1821 Paříž 31. srpna 1867 Paříž) byl francouzský

Více

14. Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. století

14. Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. století 14. Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. století Osnova: 1. Charakteristika doby 2. Nové umělecké směry 3. Prokletí básníci 4. Česká moderna 5. Anarchističtí buřiči 1.Charakteristika doby rychlý, dynamický

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE PROLETÁŘSKÁ POEZIE AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 8. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární

Více

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Metodický list Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Líčení Mgr. Líčení, personifikace, epiteton, přirovnání, metafora III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Datum vytvoření 11. října

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek Polendář 009 Jan Bezděk Pavla Jurigová Milý poutníče, procházející jednotlivými stránkami tohoto Polendáře, měsíci roku, cestami života, jdi s cílem ve svém srdci, pak nebude nikdy vzdálená tvá představa

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

Jan Zahradníček. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Jan Zahradníček. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Jan Zahradníček

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová

Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová VY_32_INOVACE_CJL_53 Jiří Wolker Balada o očích topičových Jméno autora: Mgr. Bohuslava Svobodová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: 3., popř. 4. (opakování) Tematická oblast: Čtenářská gramotnost absolventa

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

06 Klasicismus, osvícenství

06 Klasicismus, osvícenství 06 Klasicismus, osvícenství Otázka číslo: 1 Klasicismus se datuje do období: 16./17. století 17./18. století 18./19. století Otázka číslo: 2 Centrem klasicismu je: Anglie Itálie Francie Otázka číslo: 3

Více

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys)

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) AUTOR Mgr. Jana Pikalová PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování čtení a porozumění textu na základě doplňování slov do textu básně podle rýmu FORMA VZDĚLÁVACÍHO

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_119 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček 1 Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 978-80-88080-48-0 (pdf) ISBN 978-80-88080-49-7 (epub) ISBN 978-80-88080-50-3

Více

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky Zpět na písňové texty Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou Obsah ukázky Ten bál se koná (Lady Madona) Hudba a původní text: John Lennon Paul McCartney Ten bál

Více

90. léta XIX. století

90. léta XIX. století 90. léta XIX. století umění X technický rozvoj? J. Vrchlický: Dolů s křídly! (Lumír 1890) Hleďte blázna: v době páry, elektřiny zázraku honí rýmy, za obrazy létá kdesi v oblaku! ( ) Dolů s křídly! Chleba!

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/02

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/02 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/02 Název materiálu: Moderní umělecké směry impresionismus a symbolismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová Moderní umělecké směry konce

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

KAREL HLAVÁČEK. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum

KAREL HLAVÁČEK. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum KAREL HLAVÁČEK Autor Mgr, Jiří Ondra Anotace Práce s klíčovými texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti, procvičení

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

fin de siécle pocity skepse dekadence racionalismus spiritualismu

fin de siécle pocity skepse dekadence racionalismus spiritualismu Atmosféra doby fin de siécle (z francouzštiny, konec století) optimistická víra ve stálý pokrok je vystřídána pocity skepse (nedůvěry) i dekadence (úpadku) prudký rozvoj vědy, techniky, průmyslu změnil

Více

Fráňa Šrámek (1877-1952)

Fráňa Šrámek (1877-1952) Fráňa Šrámek (1877-1952) Fráňa Šrámek byl český básník, spisovatel, dramatik a buřič. Byl představitelem literárního impresionismu. - 1 - Kdo miluje, srdce své neunese. Život a tvorba Fráňa Šrámek se narodil

Více

Česká moderna - literární období

Česká moderna - literární období Jméno: Moderní revue Přidal(a): Dresa ČESKÁ LITERATURA - GENERACE ČESKÉ MODERNY OD 90. LET 19. STOL Manifest 1895 sepsal ho J. S. Machar Hlavní body manifestu: jedna část politika, druhá literatura Politické:

Více

báseň Zdechlina syrový obraz rozkladu a hniloby x skutečná krása, kontrast života a smrti

báseň Zdechlina syrový obraz rozkladu a hniloby x skutečná krása, kontrast života a smrti 22. Nástup moderního umění na přelomu 19. a 20. století Předchůdci moderního umění Allan Edgar Poe zakladatel moderní poezie, detektivního žánru a hororu, báseň Havran prokletí básnici ve své době nebyli

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_111 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014

13 K. H. Mácha Máj 8. r..notebook February 11, 2014 Karel Hynek Mácha M Á J Charakteristika básně: lyrickoepická báseň báseň je rozdělena do 4 zpěvů a 2 intermezz má znaky romantismu ( fantazie, motivy tragické lásky, smrt,... ) hlavní postavy: Vilém (

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Anarchističtí buřiči

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Anarchističtí buřiči ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Anarchističtí buřiči Anarchističtí buřiči Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záloţkách naleznete okruhy nejdůleţitějších

Více

Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka

Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka Příloha č.1 usnesení č. 300 RM ze dne 21.5.2008 Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka 1. Minimální přípustná kupní cena je cena dle znaleckého posudku č. 125/2003 2. Nabídky na odkup obrazů

Více

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení VY_12_INOVACE_Pap2 materiálu

Více

Jiří Wolker Život a dílo

Jiří Wolker Život a dílo Jiří Wolker Život a dílo Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_16 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr.

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 19. 3. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_32_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý,

Literární sešity. ZŠ B. Dvorského. Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B. Zdál se mi sen, jehož význam byl skrytý, Literární sešity 2016-17 7 ZŠ B. Dvorského Zdál se mi sen Lucie Zedníková, 8.B jehož význam byl skrytý, i barva nebes celý svět byl jednolitý, samá šeď, avšak mnoho odstínů, nerozeznám tam světlo od stínů.

Více

1. Rozstříháme jednotlivé verše básně. Zamícháme a necháme žáky vytáhnout.

1. Rozstříháme jednotlivé verše básně. Zamícháme a necháme žáky vytáhnout. č. 18 název Hra anotace Pracovní list zábavnou hrou žákům přibližuje poezii. Zabývá se básní - rozborem, slokou, veršem i rýmy. Součástí pracovního listu je i metodika. očekávaný výstup ZV LMP Jazyk a

Více

Projekt OP VK: Efektivní Učení Reformou Oblastí gymnaziálního vzdělávání

Projekt OP VK: Efektivní Učení Reformou Oblastí gymnaziálního vzdělávání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt OP VK: Efektivní Učení Reformou Oblastí gymnaziálního vzdělávání 1 Název materiálu (česky s diakritikou)

Více

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot

Nechte. papír ožít... figurky z papíru a provázku. Isabelle Guiot-Hullot Nechte papír ožít... figurky z papíru a provázku Isabelle Guiot-Hullot Obsah Úvod 3 Materiál k výrobě 27 Základní postupy 28 obrázek návod S rodinou 36 Ach, ti zamilovaní! 4 36 Narození dítěte 5 36 Dítě

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

Antonín Klášterský. Antonín Klášterský. - český básník, překladatel, libretista a organizátor literárního života. Osobnosti Mirovicka

Antonín Klášterský. Antonín Klášterský. - český básník, překladatel, libretista a organizátor literárního života. Osobnosti Mirovicka Osobnosti Mirovicka Antonín Klášterský - český básník, překladatel, libretista a organizátor literárního života * 25. 9. 1866 - Mirovice + 3. 10. 1938 pohřben: Praha Vyšehradský hřbitov Slavín Narodil

Více

J. Wolker Těžká hodina

J. Wolker Těžká hodina Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0805 Název učebního materiálu: Komplexní jazykový a literární rozbor uměleckých textů - pracovní

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 28.10. 2012 Ročník: 6. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI

ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 6. 10. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník

Více

Rudolf Steiner. O astrálním těle a luciferských bytostech. O podstatě éterného těla

Rudolf Steiner. O astrálním těle a luciferských bytostech. O podstatě éterného těla Rudolf Steiner O astrálním těle a luciferských bytostech. O podstatě éterného těla Jiným druhem duchovních bytostí, jejichž působení lze z duchovní oblasti pozorovat ve smyslovém světě (a také ve světě

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: Victor Hugo Vyučovací předmět: Český

Více

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek

SSOS_CJL_3.07 Josef Václav Sládek Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_3.07

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105. Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada:ČP ČJ9, 18 Ověření ve výuce: český jazyk - literatura Třída: IX. Datum: 08. 12. 2011 Předmět: český jazyk - literatura Ročník: IX.

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/19 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka 1 Vypracoval:

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více