Legenda Voskovce a Wericha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Legenda Voskovce a Wericha"

Transkript

1 Číslo 1/2012

2 Legenda Voskovce a Wericha V pondělí 20 února 2012 k nám do sálu sokolovny přijelo Královéhradecké divadlo. Hráli nám představení, které se jmenovalo Osvobozené divadlo aneb Legenda Voskovce a Wericha. Osvobozené divadlo vzniklo před druhou světovou válkou. Založil ho Jiří Voskovec a Jan Werich. Jiří Voskovec a Jan Werich v těchto představeních sami hráli. Jaroslav Ježek skládal k jejich písničkám hudbu. Na začátku druhé světové války všichni tři emigrovali do Ameriky. Na konci druhé světové války se všichni tři vrátily zpět do Československé republiky, ale Jiří Voskovec se vrátil zpět do Ameriky a tam zůstal až do konce svého života. Herci nám ukázali různé scénky z těchto představení, např. Svět za mřížemi nebo Golema, ukazovali jich nám mnoho, ale já už si jejich názvy nepamatuji. Můj zážitek je takový, že se mi to hrozně líbilo a ještě teď, když si na to vzpomenu, nemůžu se přestat smát. Bylo to úžasně vtipné, legrační a zábavné, klidně bych na to šla ještě jednou. Eliška Kocourková, 6. tř. LEGENDA V+W V sokolovně v Pyšelích je malé divadlo. Přijeli mladí a velice nadaní herci z Hradce Králové. Bylo to polední představení a my jsme se mohli seznámit s dílem legendárního Jana Wericha, Voskovce, Jaroslava Ježka. Mohli jsme vidět ukázky z Golema, zaznělo i několik známých písní, např. Šaty dělaj člověka, Život je jen náhoda a další. Ukázky i písničky byly príma. Některé jsem znal a to mi udělalo radost. Všem doporučuji toto představení, které všechny další naladí a úžasným hercům rádi zatleskají. Roman Macháček, 6. tř.

3 V pondělí dopoledne jsme šli na představení Legenda: Voskovec a Werich. V sokolovně na nás už čekali dva profesionálové z Hradce Králové. Vyprávěli nám trochu o Osvobozeném divadle, ale hlavně o Voskovci a Werichovi. Voskovec a Werich měli kamaráda, který hrál s nimi různé scény a písničky a jmenoval se Jaroslav Ježek. Všichni tří hráli v Osvobozeném divadle. Voskovec s Werichem hráli scénky a Ježek je doprovázel hudbou. Všichni si dělali legraci z té doby, a tak taky doplatili tím, že museli odjed do zahraničí, kde umřel Jaroslav Ježek. Po několika letech se vrátili zpět už do klidných Čech, kde opět šířili radost. Aby nám přiblížili scénky, tak nám je ti dva profesionálové zahráli a my jsme si zazpívali i například písničku Šaty dělaj člověka. Scénky byly legrační a mně se moc líbily, klidně bych na to šla ještě jednou a pak znova a znova, dokud mě to neomrzí. Pánům z Hradce Králové se to moc povedlo a zaslouží si jedničku. Andrea Vyhnalová, 6. tř. V pondělí jsme měli vypravování o Jiřím Voskovci, Janu Werichovi a Jaroslavovi Ježkovi. Vypravěči byli profesionálové z Hradce Králové. Vyprávěli nám o Osvobozeném divadle, které bylo o Jiřím Voskovci, Janu Werichovi a Jaroslavovi Ježkovi. Vyprávěli i o povídkách, např. Golem Pak zpívali písně, které složili (Jan Werich,Jiří Voskovec,Jaroslav Ježek)např. Šaty dělaj člověka, Ezop a brabenec, Stonožka...Zážitek naší třídy byl plného smíchu, až k brekavému smíchu a pocit byl velmi šťastný, každý se smál. Hodnocení naší třídy byl vděkem velkým potleskem. Breburdová Tereza. 6 tř.

4 Byli jsme na povídání o Werichovi a Voskovcovi, tam nám ukazovali, jak se dřív bavili Jan Werich a Jiří Voskovec a vždy po konci malé ukázky z jejich her zahráli jednu písničku od Ježka. Písně byly hezké stejně jako ukázky od Voskovce a Wericha. Oni dva měli spoustu představení, hráli například Golema. Jejich hry byly vtipné a velice mne zaujaly. Ovšem Werich a Voskovec neměli tak lehký život, oba odjeli do Ameriky, protože se tu válčilo, ale když bylo po válce, vrátili se zpátky do České republiky, ale Voskovec nesouhlasil s komunistickým režimem, a tak se vrátil do Ameriky bez Wericha. Veronika Vávrová, 5. tř. Voskovec a Werich Voskovec a Werich byli velice proslulí herci a komici, hlavně u nás v České republice vynikali svými nápady. Ovšem jakmile přišel Hitler, byli kvůli jejich humoru pronásledováni. Jednou oba dva kvůli jejich utahování z Hitlera museli odejít do azylu do Ameriky, po pádu Hitlerovy Třetí říše se vrátili oba dva domů, avšak Voskovec zjistil, že jejich humor není tak oblíbený a vrátil se zpět do Ameriky a tam si zahrál i v Oskarovém filmu. Vojtěch Kopačka, 5. tř. Vyprávění o J.Werichovi, J.Voskovcovi a J.Ježkovi Dne jsme měli v sokolovně akci, bylo to divadelní představení o J.Ježkovi, J.Werichovi a J.Voskovcovi, protože se teď o nich při hudební výchově učíme. Nejdříve šel celý první stupeň, a pak jsme šli my - celý druhý stupeň, bylo to dopoledne od 10:00 hodin do 12:40 hodin. Hráli to profesionálové z Hradce Králové. Jiří Voskovec s Janem Werichem chtěli lidem udělat velikou radost, tak založili Osvobozené divadlo. Název Osvobozené divadlo mu dal v roce 1925 v říjnu pan Jiří Frejka. Jan Werich byl český filmový a divadelní herec a filmový scénarista, také i spisovatel.

5 Jiří Voskovec byl český herec, spisovatel a textař, nerozlučně spojený s J.Werichem a J.Ježkem. Pracovali spolu ve 20. a 30 letech 20.století v Osvobozeném divadle. Jaroslav Ježek byl hudební skladatel, dirigent, klavírista a také skládal jazz. Byl to také autor taneční, divadelní a filmové hudby, ale i vážné. Zpívali jsme s nimi písničky, třeba jako je například: Život je jen náhoda, Ezop a brabenec, David a Goliáš a také jsme se koukali, jak hrají jejich hry, například: Kat a blázen, Nebe na zemi, Vest pocket revue a Golem. Největší můj zážitek byl, když pokaždé jeden z herců běhal za Gerdou a měl na sobě růžové srdíčkové brýličky, když za ní běhal, tak se všichni smáli a ona se červenala, a pak si vybírali, koho zastřelí, to bylo legrační, a nakonec ho postříkali vodou a on si to chtěl usušit, ale bylo to hodně mokré. Pocit to byl hezký, bylo to k tématu do školy na hudební výchovu, a herci je snažili napodobovat hlasem i zpěvem. Holky z 5.třídy chtěly, aby si zvednul sukni a byl naostro, když má dělo. Začali jsme se hrozně smát a on zvedl sukni a řekl,,koukněte se, čůzy. Bylo to moc hezké, mně i mým spolužákům se to líbilo, bylo to o jejich životě, že byl náročný, že J.Werich, J.Voskovec a J.Ježek emigrovali a vrátili se, a pak jen jeden z těch tří emigroval do Ameriky. Zkrátka bylo to moc legrační. Kristýna Bandasová 6. třída. Vyprávění Divadlo se konalo v sokolovně do 11:00 hod odpoledne. Přijeli k nám profesionálové z Hradce Králové. V Osvobozeném divadle hráli JV + JW. Nejvíce se mi líbilo, jak měl v ruce bazuku a stříkala z té bazuky voda, písně byly velice hezké a známé. Zážitek to byl velice hezký, bylo to moje první nejlepší, které jsem kdy viděl, moc se mi to líbilo. A tito dva zábavní muži byli moc srandovní, protože se všichni u toho zasmáli a doufám, že se to líbilo i prvnímu stupni. Myslím, že druhému stupni se to líbilo stejně jako prvnímu. Mě se to líbilo a doufám že je ještě jednou uvidíme, protože herci jsou zábavní a umí všechny rozesmát. Aleš Podubecký, 6. tř.

6 Dne v sokolovně k nám přišli dva muži - profesionálové z Hradce Králové. Ukázali nám ukázky z Osvobozeného divadla, ve kterém hráli Jiří Voskovec a Jan Werich. Divadelní ukázky trvaly přibližně 20 min, představení skončilo v 12:30hod. Studenti Jiří Voskovec a Jan Werich chtěli udělat radost lidem, proto založili Osvobozené divadlo. Osvobozené divadlo bylo založeno roku Kolem roku 1929 se k nim přidal hudební skladatel a dirigent Jaroslav Ježek. Hrál populární i vážnou hudbu a hlavně jazz. Před začátkem 2. světové války museli tito 3 muži odjet do Ameriky. Po konci 2. světové války Jan Werich se vrací zpět do Československa a tady roku 1980 zemřel. Jiří Voskovec zůstal v USA a zemřel roku 1981 v Kalifornii. Jaroslav Ježek zemřel roku Herci nám předvedli více než 5 ukázek her. Zpívali hodně různých písní Svítá, Šaty dělají člověka, Nebe na Zemi, atp. V ten den jsem zažila něco neuvěřitelného. Mně připadalo, že jsem byla v Osvobozeném divadle, kde hráli Jan W. a Jiří V. Kdybychom měli hodnotit, tak bych dala 1. Divadelní hra profesionálů z Hradce Králové se mi velice líbila. Khrystyna Slepko, 6. tř. Vypravování Divadlo se odehrávalo u naší školy v budově TJ Sokol, šli jsme tam dopoledne. Divadlo hráli profesionálové z Hradce Králové. Program byl o Osvobozeném divadlu. Jiří Voskovec společně s Janem Werichem se znali ze střední školy, když se blížilo k 2. světové válce, tak chtěli lidem zlepšit náladu, a proto začali vymýšlet vtipné ukázky her, Jiří Voskovec a Jan Werich také zpívali různé písně, např. Šaty dělaj člověka a jiné, pak se potkali s Jaroslavem Ježkem, který hrál a zpíval s nimi. Herci z Hradce nám ukázali ukázky her Golem, Kat a blázen a jiné. Zpívali píseň Stonožka. Nejzábavnější ukázka her byla Kat a blázen. Z tohoto divadla mám úžasný pocit a moc se mi líbilo. ZÁleský marek, 6. tř.

7 Legenda Voskovce a Wericha Tato akce se odehrávala v sokolovně a dopoledne. Bylo to divadlo, ve kterém vystupovali profesionálové z Hradce Králové. Tito profesionálové nám povídali o Osvobozeném divadlu a třech osobách, které tam účinkovali, neboli o Jiřím Voskovci, Janu Werichovi a Jaroslavu Ježkovi. Ukazovali nám různé ukázky z her jako například Golem, nebo Kat a blázen. Také nám zazpívali různé písně. Zažil jsem tam velkou legraci a ještě teď se někdy směji. Hodnotil bych to tak, že nás hodně pobavili, ale také nás poučili. Radek Jíša, 6.tř.

8

9

10 Legenda Voskovce a Wericha V pondělí proběhlo představení v naší sokolovně. Téma se týkalo Voskovce a Wericha. Pánové, kteří nás představením provázeli, chtěli, abychom si Voskovce a Wericha zapamatovali. Nejdříve se nám představili a pak začali. Říkali nám různé letopočty a k tomu nám ukazovali děj, abychom se do té doby lépe vžili. Nejprve se jeden z těch pánů zamiloval do dívky jménem Gerda, kterou hrála naše žákyně 8.třídy Lucie Pulchartová. Byla to sranda, pak nám k tomu říkali ještě další věci, než nám řekli další letopočty. Za několik letopočtů následoval Golem. Tam nám řekli, že u nás je Golem teď přesně nevím kde. Měli k tomu udělané poznámky ve svém bloku. A po každém letopočtu a ději nám zazpívali nějakou písničku. Také jeden z těch pánů zazpíval písničku Gerdě, a řekl jí, že je do ní zamilovaný. Ke konci se chystali k popravě, ale nevěděli, koho z nás si mají vybrat. Dlouho se mezi sebou hádali, než se rozhodli. Nakonec si vybrali z poslední řady žáka 8.třídy Adama. Ten si nejprve musel stoupnout na pódium. Pak musel zamávat svým kamarádům a spolužákům a pak všem paním učitelkám, které tam s námi byli. Pak si jeden z nich vzal nějaké dělo. Dlouho se soustředil a měl nějaké kecy kolem té popravy. Já a moje kamarádka jsme se strašně smály a on si myslel, že říkáme, že je naostro. Pak se zase soustředil na popravu. A my jsme se zase strašně smály, protože si zase říkal něco pro sebe, pak se otočil zase na nás a zase řekl, že jsme řekly, že je naostro. Pak si myslel, že to říkáme jemu a jak byl rozčílený, tak nám ukázal spodky. Nakonec si klekl a zmáčkl spoušť a z toho začal téct pramínek vody, který Adamovy polil kalhoty, vypadalo to divně. Pak to stříkl na holky asi uprostřed všech. A úplně nakonec zazpíval Lucii Pulchartové písničku, protože si myslel, že jí tím rozbrečí. Skoro se to stalo, než ho přerušil jeho kolega, aby se uklidnil. Představení se mně i všem ostatním strašně moc líbilo a divili jsme se, že za to chtěli jen 40 Kč. Tereza Záleská, 7. tř. Divadelní představení Voskovce a Wericha Dne 20.2 jsme byli v pyšelské Sokolovně na divadelním představení o panu Voskovci a panu Werichovi. O těchto dvou pánech jsme se dozvěděli, že své příběhy (divadelní hry) dávali do hromady za školou s láhví vína.byli dobří kamarádi. Pověděli jsme si o jejich filmech, například o Fimfáru od Jana Wericha. Jan Werich a Jiří Voskovec hráli svá díla v Osvobozeném divadle. Jednou se jim stalo,že lidé, kteří mají na práci odnášet kulisy z jeviště a dávat tam nové, to zapomněli vyměnit, ale Jan Werich a Jiří Voskovec museli improvizovat, ale zvládli

11 to. Potom nám předváděli scénky. První scénka byla o lovci, který šel na lov a v roští něco zašustilo a on si myslel, že je to kanec. Místo toho to byla dívka, která se jmenovala GERDA. On se do ní zamiloval, ale pak mu jeho otec řekl, že je to jeho matka, ale on ji stejně miloval. Povídali jsme si o Němé Tváři, Golemovi, Císařův pekař. Druhá ukázka byla o mušketýrech, kteří se chtěli zabít, ale jednomu nešel vyndat meč. Tak vymysleli, že ho postaví špičkou nahoru a meč vypadl a spadl jednomu na nohu. Tím jim přešla chuť, aby spolu bojovali, a tak první řekl, že se sejdou zítra, druhý řekl, že má pedikúru, pozítří měl zase manikúru a popozítří masáž a tak se dohodli až na sobotu. Potom byla scénka, jak se z čističů kanálů stali policajti. Jednou měli za úkol najít alkohol. Našli vodku, a tak se rozhodli, že půjdou hledat dál, ale pokaždé se jeden z nich vrátil a napil se, dokud tam nezbylo nic a byli opilí, tak chtěli zavolat posily, ale jak byli opilí, tak jim nevěřili a nepřijeli. Nakonec si vybrali jednoho z dětí, který měl být popraven, ale místo toho ho postříkali vodou. Kristýna Jenšovská, 7. tř jsme měli velmi zábavné vystoupení. Jmenovalo se to Legenda o Voskovci a Werichovi. Na pódiu byli dva muži, kteří ukazovali jejich zajímavá vystoupení. Bylo to velice zábavné, ale také naučné. Dělali si srandu z policajtů, jací jsou to troubové a jak oni sami porušují zákon. Třeba jak byli opilí z vodky, kterou našli na místě činu, ale místo toho, aby ohlásili nález alkoholu, tak ji vypili. Také tam hráli na kytaru a zpívali veselé písničky a vytahovali si žáky z hlediště a i některým zpívali tak dlouho, dokavaď nezačali brečet smíchy, což si zrovna vytáhli takovou blondýnku a říkali jí GERDO. Na konci vystoupení z hlediště vybrali jednoho kluka, kterého chtěli odpálit bazukou, a všichni byly napjatí, co z té roury vyletí a najednou z toho vystříkla voda a kluk byl rázem mokrý Helena Valentová, 7. tř.

12 Dne jsem byla na představení W+V neboli představení Wericha a Voskovce. V pondělí k nám do Sokolovny přišli dva páni, kteří představovali scény z Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha a jejich mládí. Voskovec a Werich měli takové rebelské mládí, dost často totiž chodili za školu a právě tam vzniklo jejich Osvobozené divadlo a jejich první hra. Divadlo dělali, protože je bavilo bavit lidi. A jak se čas vyvíjel, tak se jejich divadlo rozšiřovalo více a více, a nakonec vytvořili několik hodně známých filmů. A nám v Sokolovně pár těch her z Osvobozeného divadla předvedli. Mně se nejvíce líbila hra o dvou čističích kanálů a hned druhý den je povýšili na policisty s čistými uniformami, ale vůbec tuto práci neuměli. Byla to velká sranda. A nebo se mi taky líbila Konečná hra, ve které nás na konci postříkali vodou. Zita Hrušková, 7. tř. *************************************************************************** Otázka učitele matematiky: Kdy můžeme říci, že dané přirozené číslo je dělitelné jiným přirozeným číslem? Odpověď žáka: Ano, je. *****************************************************************

13

14

15

16

17

18 Nela Kocourková a Nela Brousková *************************************************************************** Učitel k žákům ve druhé třídě: Kdo jsou lidé, kteří si berou věci, i když jim nepatří? Děti nechápou. Tak například: Co bych byl, Pepíčku, kdybych teď sáhl takhle do tvé kapsy a vytáhl 50 korun? Kouzelník, pane učiteli. *************************************************************************** Při hodině chemie: Co se může vypařit stejně rychle jako voda? Peníze, praví žák. Ty se vypaří, ani nevíte jak! *************************************************************************** Povídá Pepíček po písemce spolužákům: Chtěl bych jedničku, ale určitě nedostanu ani dvojku, protože jsem se učil na trojku, napsal jsem to na čtyřku a dostanu pětku! Grafika, sazba, tisk: Mgr. Iva Niklesová Vydává: Základní škola T. G. Masaryka v Pyšelích

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy

AVANTGARDA. Tato divadla byla protipólem tradičních kamenných divadel V představeních se objevují klaunské výstupy OSVOBOZENÉ DIVADLO POČÁTKY SOUBORU Počátky Osvobozeného divadla sahají do 20. let minulého století, kdy byl založeno sdružení literárních a divadelních umělců s názvem Devětsil (podzim 1920). Mezi členy

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/13

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/13 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/13 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka 1 Vypracoval:

Více

AVANTGARDNÍ DIVADLO MEZIVÁLEČNÉ OBDOBÍ OSVOBOZENÉ DIVADLO

AVANTGARDNÍ DIVADLO MEZIVÁLEČNÉ OBDOBÍ OSVOBOZENÉ DIVADLO AVANTGARDNÍ DIVADLO MEZIVÁLEČNÉ OBDOBÍ OSVOBOZENÉ DIVADLO AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 20. 10. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Jazyk a jazyková

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

VY_32_INOVACE_HV.DF.6.19

VY_32_INOVACE_HV.DF.6.19 Hudební revue Číslo a název klíčové aktivity: Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní číslo:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. D)České drama 1. poloviny 20. století

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. D)České drama 1. poloviny 20. století 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ D)České drama 1. poloviny 20. století D) České drama 1. poloviny 20. století ve 20. a 30. letech se rozmáhá české divadlo vznikají nové scény: ND moravskoslezské

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

Divadlo mezi dvěma světovými válkami Voskovec a Werich (V +W) Osvobozené divadlo

Divadlo mezi dvěma světovými válkami Voskovec a Werich (V +W) Osvobozené divadlo Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 10.03.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_22_CJL_L Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

VY_32_INOVACE_06 Osvobozené divadlo_37

VY_32_INOVACE_06 Osvobozené divadlo_37 VY_32_INOVACE_06 Osvobozené divadlo_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu :

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR ČÍSLO 17 Podzim Martin Matoušek Podzim začíná 23.9. Děti začínají chodit do školy. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin. Začíná se hrabat listí. Začíná padat listí. Ježek se musí zahrabat do listí.

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační

Recitační soutěž. Na začátku února proběhla na naší škole recitační PIKNIK Únor 2018 Strana 2 Divadlo Strana 3 Barevný týden Strana 4 Karneval Strana 5 Olympiáda ČJ Strana 5 Recitační soutěž Strana 6 Rozhovor 7 /PAGE/ Školní karneval Recitační soutěž Rozhovor Po třech

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/12 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/12 Název materiálu: Voskovec a Werich Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová VaW VY 32 INOVACE 27/12 1. Přečti si píseň David a Goliáš z divadelní

Více

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou:

V pondělí 3. října 2016 Karel IV. očima dětí Výherci v kategorii jednotlivců jsou: Výherci v kategorii kolektivů jsou: V pondělí 3. října 2016 v 11 hodin proběhlo v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení výherců výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí. A zároveň byla tak zahájena výstava k této

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Jakub Reinchebach Hobit aneb cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien Nakladatelství: Mladá fronta Rok: 2002 Stran: 248 Žánr: román, fantasy Při četbě jsem se nejvíce bál, že kniha za chvíli skončí a já

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Beseda v knihovně. Nikol Dziadurová, 6.A

Beseda v knihovně. Nikol Dziadurová, 6.A Beseda v knihovně Dne 12.1.2012 se třída 6.A vydala na cestu do knihovny.došli jsme v 9:00 hodin.celou prezentací nás provázely dvě sympatické slečny.prezentace byla o Moderních pohádkách Seznámili jsme

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Hotelová škola Světlá

Hotelová škola Světlá Hotelová škola Světlá Žáci z hotelové školy Světlá přijeli do naší školy proto, aby nám ukázali, co na své škole vytvářejí. Nejdříve nám ukázali, jak vyřezávat jablko. Tato metoda se jmenuje carving. Jablko

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Strašecí proběhl dne 15.11. turnaj ve vybíjené. Naše družstvo. (4 dívky a 7 chlapců). Do turnaje se. Rakovník a ZŠ Čistá. Hrálo se 2 x 7 minut.

Strašecí proběhl dne 15.11. turnaj ve vybíjené. Naše družstvo. (4 dívky a 7 chlapců). Do turnaje se. Rakovník a ZŠ Čistá. Hrálo se 2 x 7 minut. Dne 14. listopadu proběhly v naší škole třídní schůzky rodičů. Rodiče vyslechli informace týkající se prospěchu a chování žáků. Dozvěděli se o nejdůležitějších akcích školy. Nejlepšími žáky v I. čtvrtletí

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939 TONDO, UTÍKEJ! Byl slunečný zimní den, pondělí 18. prosince 1939. Děti ze Zlína šly tak jako vždy do školy, do Komenského měšťanské školy. Nikdo z nich však netušil, že by se dnes mohlo stát něco neobvyklého.

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_ 04_18 Tématický celek: Evropa

Více

Život za. První republiky

Život za. První republiky Život za První republiky Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy Morava Slovensko Podkarpatská Rus Jednotlivé země však nebyly stejně hospodářsky vyspělé. Nejvyspělejší byly Čechy a Morava,

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 Obsah: Slovo ředitele školy. Dopravní hřiště, školní výlet, vyhodnocení sběru, bludiště a omalovánky. Červen 2014

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Jako prase v žitě - ekologický program pro žáky 7. ročníku SVČ Lužánky pracoviště Lipka Brno 13. prosince 2016

Jako prase v žitě - ekologický program pro žáky 7. ročníku SVČ Lužánky pracoviště Lipka Brno 13. prosince 2016 Jako prase v žitě - ekologický program pro žáky 7. ročníku SVČ Lužánky pracoviště Lipka Brno 13. prosince 2016 Po příchodu do Lipky jsme se posadili do kruhu. Jindra si neměl kam sednout, ale nakonec se

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Název školy: Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf

Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Mých osm let na Gymnázium Varnsdorf Veronika Dvořáková 2017, OKTÁVA STRÁNKA 1 OBSAH: Tady to vše začalo... 3 1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA... 4 1.1 První den v nové třídě, škole

Více

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan.

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan. Září 2015 Tento měsíc se odehrála spousta událostí. Naše nová redakce vám poskytne čtyři. A to: Tanfest, ukázku dravců od Seiferos, rozhovor s žáky z první třídy a ze soutěže Oživlé pařezy. Nebude chybět

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ

Eliška Fojtová Tajemství. Pracovní listy. pro 2. a 3. ročník ZŠ Eliška Fojtová A L B A T R O S Tajemství starépumpy ILUSTROVALA ANNA MASTNÍKOVÁ Pracovní listy pro 2. a 3. ročník ZŠ Bezplatný metodický materiál pro podporu čtenářské gramotnosti žáků základních škol.

Více

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Osvobozené divadlo

ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ. Osvobozené divadlo ČESKÁ LITERATURA I. POLOVINY 20. STOLETÍ Osvobozené divadlo Osvobozené divadlo Interaktivní výukový materiál Česká literatura I. pol. 20. století V horních záloţkách naleznete okruhy nejdůleţitějších otázek,

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC

Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Masarykova ZŠ a MŠ Železnice Školní rok 2014/2015 Číslo časopisu: 2. Období: PROSINEC Rozloučení s kalendářním rokem 2014 Ani jsme se nenadáli (opět! ) a už se blíží nový kalendářní rok ( už zase!). Vážení

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Zájmena - test DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_01-06_CJ-6. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Zájmena - test DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_01-06_CJ-6. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Zájmena

Více

Vy_32_INOVACE_05 Jaroslav Ježek Bugatti step _ 39

Vy_32_INOVACE_05 Jaroslav Ježek Bugatti step _ 39 Vy_32_INOVACE_05 Jaroslav Ježek Bugatti step _ 39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Divizna Strana 3. Úřad práce. Strana 4 Pohádky ze 3. A Strana 5 Lyžařský výcvik Strana 6. Rozhovor. Strana 7.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Divizna Strana 3. Úřad práce. Strana 4 Pohádky ze 3. A Strana 5 Lyžařský výcvik Strana 6. Rozhovor. Strana 7. PIKNIK Leden 2018 Strana 2 Divizna Strana 3 Úřad práce Strana 4 Pohádky ze 3. A Strana 5 Lyžařský výcvik Strana 6 Rozhovor Strana 7 Fotosoutěž 7 /PAGE/ Úřad práce Rozhovor Fotosoutěž Třída 8. A byla s

Více

VY_32_INOVACE_01 Hudba v boji za svobodu_37

VY_32_INOVACE_01 Hudba v boji za svobodu_37 VY_32_INOVACE_01 Hudba v boji za svobodu_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole

Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400 ANOTACE Materiál

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Rád/a si hraješ s matematikou?

Rád/a si hraješ s matematikou? 3.ročník 2014/2015 2. série 1 Úvod Školní rok 2014/2015 Rád/a si hraješ s matematikou? Rád/a zkoumáš nové myšlenky a postupy? Pak právě pro tebe jsou tu Korespondenční-Matematické Rébusy, zbrusunový korespondenční

Více

Deváťácké noviny č. 14; školní rok 2013/2014

Deváťácké noviny č. 14; školní rok 2013/2014 1 ÚVODNÍK Zdravíme vás! Pojďte se mrknout na naše další číslo. Tentokrát vám přiblížíme dění ve škole od 17. března do 30. března. Dozvíte se o našich aktivitách mimo vyučování. Připravili jsme pro vás

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka,

Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka, Anotace: Jan Werich: Fimfárum Ověření ve výuce: 15.1.2013 Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, básník, moderní pohádka, próza, poezie Anotace: tento DUM názorně a nenásilně, metodou

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 7 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

DRAMATICKÁ TVORBA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

DRAMATICKÁ TVORBA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ DRAMATICKÁ TVORBA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ 14. 12. 2012 3. ročník gymnázia Pracovní listy začínají připomenutím světového dramatu, pak se věnují českému divadlu, zejména Osvobozenému divadlu. Žáci řeší

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem

Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Výšlap s Líbou reportáž slovem i obrazem Líba Fáryová organizuje Ondrovy výšlapy už několik let. Občas jsem měla touhu se přidat, ale já jsem více přemýšlivý než sportovní typ. V červnu 2012 jsem si přece

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. Osvobozené divadlo, Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. Osvobozené divadlo, Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Metodický list Osvobozené divadlo Mgr. Datum vytvoření 10. února 2013 Sada III/2 6.5 Oblast, obor Třída Druh učebního materiálu Anotace + popis použití Osvobozené

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová PROJEKT Tatínku, maminko, budeme číst Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová Charakteristika projektu: V měsíci lednu proběhl ve třídě Veverek projekt zaměřený

Více

Návrh scénáře na video (delší než pět minut)

Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Návrh scénáře na video (delší než pět minut) Helena Kříženecká (H), Kristýna Hostková (K), Vanessa Šimáčková (V), David Pastorek (D) Časové úseky sestavovány dle audiozáznamu Jarmila Zábranská (Kameníková)

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více