Kurzy pro sborovny mateřských škol

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kurzy pro sborovny mateřských škol"

Transkript

1 Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti či času. Máme pro Vás řešení - kurzy pro sborovny. Při tomto typu kurzů nemusíte nikam jezdit, termín a čas konání si můžete vybrat sami. Cena se u jednotlivých kurzů stanovuje individuálně v závislosti na počtu účastníků, hodinové dotaci a obsahu semináře. Vždy je ale výhodnější, než v případě přihlášení všech účastníků na otevřený kurz! Pro více informací o kurzech a naší další nabídce navštivte naše internetové stránky Pokud jste si vybrali vhodný kurz pro Vaši sborovnu, nebo si nejste jistí volbou, napište nám na infra@infracz.cz nebo nás kontaktujte telefonicky na číslech , nebo Při objednání Vám zašleme dotazník ke zjištění Vašich potřeb, který následně předáme lektorům daného kurzu, aby připravili kurz na míru Vašim potřebám. Do nabídky jsme zařadili také několik novinek: Emoční vývoj a potřeby dítěte předškolního věku Příběh a emoce Rizikové faktory čtenářské gramotnosti Role dospělého při vytváření emočně podporující prostředí Fonologické uvědomění jazyka Podpora logopedické prevence Hry s padákem, stuhami a šátky Těšíme se na Vás!

2 Pedagogická diagnostika a prevence pro pedagogy mateřských škol Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Doc. PaedDr. Olga Zelinková CSc. Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Obsah semináře: Základní pojmy pedagogické diagnostiky. Základní metody pedagogické diagnostiky. Komplexní přístup k diagnostice. Diagnostika základních psychických funkcí (zraková a sluchová percepce), diagnostika úrovně řeči, motoriky. Podíl psychických funkcí v procesu osvojování dovedností. Pro učitele MŠ: Diagnostika dětí v předškolním věku, prevence obtíží. Tvorba a realizace podpůrných výukových programů. Individuální vzdělávací programy. Účastníci si osvojí poznatky a praktické postupy v oblasti pedagogické diagnostiky SPU, jako základnu pro volbu účinných metod. Získají informace o významu diagnostiky při plnění RVP PV a individuálních vzdělávacích plánech.

3 Dítě s vývojovou dysfázií v běžné mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Martina Křivková Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a logopedickým asistentkám. Obsah semináře: 1. Řečový vývoj intaktního dítěte v předškolním věku o komunikační schopnosti a jejich vývoj v raném a předškolním věku - jazykové roviny o příklady z logopedické praxe audio nahrávky a jejich rozbor o nejčastější chyby a omyly z logopedické praxe o pomůcky, počítačové programy, interaktivní tabule, tablety v logopedické praxi 2. Dítě s diagnózou vývojová dysfázie o definice, příčiny, formy, příznaky v hloubkové i povrchové struktuře řeči a v dalších oblastech, diagnostika, výskyt, předškolní vzdělávání dle individuálního vzdělávacího plánu 3. Metodická část pro učitelky MŠ a logopedické asistentky o postupy aplikované v logopedické intervenci u dětí s vývojovou dysfázií v předškolním věku o obecné principy využívané u dítěte s vývojovou dysfázií o opatření pro zvýšení efektivity v komunikaci mezi dítětem a komunikačním partnerem o vytváření logopedických deníků spolupráce logoped, rodič a logopedický asistent, jejich kompetence o individuální vzdělávací plán 4. Aplikace speciálních pracovních listů o prezentace speciálních pracovních listů - rozvoj komunikační schopnosti u dětí předškolního věku jednoslabičná, dvojslabičná, trojslabičná slova, jednoslovné, dvojslovné, trojslovné věty, užití předložkových vazeb, zvratných zájmen, základní okruhy pro rozvoj aktivní a pasivní slovní zásoby, komunikační tabulky, slovní a větná pexesa o prezentace baterie her cíleně zaměřené hry na rozvoj komunikace v předškolním věku o prezentace audio nahrávek dětí s diagnózou vývojová dysfázie a jejich rozbor Pedagogové získají informace a materiály pro individuální i skupinovou logopedickou intervenci, pro práci na interaktivní tabuli a na počítači. Na základě získaných poznatků budou schopni pod vedením logopeda s dětmi cíleně pracovat a zavést včasnou intervenci. Pozornost bude též věnována vypracování individuálních vzdělávacích plánů.

4 Neukázněné dítě v předškolním věku Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Doc. PaedDr. Olga Zelinková CSc. Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Obsah semináře: Osvojení komplexního přístupu k řešení dané problematiky (škola, rodina, společnost, dítě). Příčiny nežádoucího chování. Možnosti práce s těmito dětmi. Spolupráce s rodinou. Příčiny nekázně pramenící z bio-psychických zvláštností dítěte (nepoznané smyslové vady, lateralita, vady řeči apod.) Nediagnostikované mírné defekty jsou příčinou závažnějších odchylek v chování. Jak se tyto odchylky ve vývoji projevují? Jak na ně může učitel reagovat? Účastníkům budou poskytnuty metody pro hledání příčin kázeňských problémů u dětí v předškolním věku a možnosti práce s těmito dětmi.

5 Integrace jedinců se speciálními vzdělávacími potřebami Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Doc. PaedDr. Olga Zelinková CSc. Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských, základních a speciálních škol. Obsah semináře: Integrace, inkluze, integrované dítě. Seznámení se základními pojmy. Historie integrace v zahraničí. Zamyšlení nad klady a zápory integrace u různých typů defektů. Možnosti práce s dětmi se speciálními potřebami v běžné třídě. Právní normy podporující integraci. Videozáznam o různých typech handicapů, jeho rozbor. Cílem je účastníky seznámit se základními pojmy, principy a zkušenostmi z integrace u nás a v zahraničí. Dále s možnosti integrace u nás a právními normami.

6 Jazyk a řeč - správná řeč předpoklad úspěšného školáka Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Vlastimila Kazdová Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a prvních tříd základních škol. Obsah semináře: Vývoj řeči dětí o pasivní a aktivní slovník o počet slov v jednotlivých věkových skupinách Výchova řeči dětí od 3 let věku jako prostředek rozvoje osobnosti Jazyková chvilka - prostředek výchovy řečových schopností a mluvních dovedností o přednosti jazykové chvilky o části jazykové chvilky o organizace jazykové chvilky Doporučené náměty a inspirace pro výchovu řeči dětí o jazykové hry o práce s obrázky o pracovní grafické cviky a práce s nimi Běžné a speciální pomůcky pro výchovu řeči Náměty pro spolupráci mateřské školy s rodinou Cílem semináře je, aby si účastnice osvojili prvky výchovy správné řeči a jak je správně aplikovat směrem k dětem.

7 Jazyk a řeč - výchova řeči dětí v mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Vlastimila Kazdová Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a prvních tříd základních škol. Obsah semináře: Sluchové hry Dechová cvičení práce s pomůckami Gymnastika mluvidel podle metodiky Cviky pro rozvíjení motoriky mluvidel (Paed.Dr. K. Svobodová) Průpravná cvičení k artikulaci jednotlivých hlásek - zvukomalebná slova Rytmizace slov, říkadel, rozpočítadel Hry se zpěvem Vyprávění, reprodukce a dramatizace pohádky Motorika, grafomotorika Doporučení metodických materiálů Práce s pomůckami pro jednotlivé části výchovy řeči - upozornění na novinky Rozbor Diskuse Cílem semináře je osvojení si prvků výchovy řeči, jejich organizace a použité pomůcky.

8 Pomůcky a metodické materiály v jazykové chvilce Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Vlastimila Kazdová Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských a speciálních škol a prvního stupně základních škol. Obsah semináře: Prezentace pomůcek pro jednotlivé části jazykové chvilky Práce se speciální pomůckou JAZYK A ŘEČ (Dr. K. Svobodová - MONTANEX) o slova o protiklady o slabiky- tvoření X slabičných slov o hlásky o předložky Poskytnutí přehledu dostupných pomůcek k danému tématu i s adresářem Doporučení vhodného metodického materiálu o použitá literatura o metodické materiály o přehled pomůcek kontakty Cílem je nabídnout učitelkám mateřských a 1. st. základních škol přehled speciálních pomůcek k rozvíjení řeči dětí a práci s nimi

9 Lze diagnostikovat dyslexii v předškolním věku? Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Doc. PaedDr. Olga Zelinková CSc. Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a a prvního ročníku základní školy. Obsah semináře: Na základě konkrétních ukázek budou objasňovány základní pojmy: dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, poruchy chování. Faktory ovlivňující osvojování čtení. Rizikové dítě z hlediska dyslexie jeho projevy v oblasti řeči, zrakové a sluchové percepce, význam motoriky, paměti aj. Diagnostika rizikových dětí v předškolním věku. Naše a zahraniční testy, diagnostické nástroje. Prevence obtíží. Individuální programy. Východiskem je knížka nakladatelství Portál: Dyslexie v předškolním věku? V kurzu budou využity poznatky z řešení tří grantových úkolů na různých mateřských školách v ČR. Prevence Dyspraxie (MŠ v Karlových Varech), prevence SPU (MŠ na Plzeňsku), prevence poruch chování, dyspraxie a dyskalkulie (MŠ v Roztokách, Horoměřicích, Libčicích nad Vltavou). Hlavním řešitelem grantů je Lexik s.r.o. Účastnice si osvojí poznatky jak poznat první příznaky dyslexie, dysgrafie a dyskalkulie v předškolním věku. Dále důležitost včasné diagnostiky jako základu pro další práci s dítětem a s rodiči. Osvojí si poznatky a praktické postupy v oblasti pedagogické diagnostiky. Získají také náměty pro práci s dětmi předškolního věku.

10 Dyspraxie Akreditace MŠMT č. j.: 29742/ hodin Doc. PaedDr. Olga Zelinková CSc. Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských, základních a speciálních škol. Obsah semináře: Co je dyspraxie? Jak se projevuje v předškolním a školním věku? Přetrvává nešikovnost do dospělosti? Příčiny. Diagnostika v různých věkových obdobích. Možnosti práce s nešikovnými dětmi. Průvodní projevy dyspraxie. Kazuistiky. Nové poznatky z výzkumu Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Účastníci se seznámí s vývojovou poruchou postihující osvojování pohybových dovedností. Seznámí se s postupy diagnostiky ve věku předškolním a školním a možnostmi práce s dítětem.

11 Odborné dovednosti v oblasti polytechnického vzdělávání v MŠ Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ hodin PhDr. Eva Roučová, Ph.D. Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Vzdělávací program je určen učitelkám a učitelům z mateřských škol a rozvíjí jejich profesní dovednosti a kompetence v oblasti výuky témat polytechnického vzdělávání v MŠ. Základním tématem je tvorba efektivního konstruktivisticky pojatého modelu polytechnického vzdělávání, tvorba a inovace ŠVP a třídních vzdělávacích programů v oblasti preprimární technické gramotnosti s důrazem na aktivitu učení dítěte, rozvoj jeho technického myšlení, technické tvořivosti a badatelského přístupu. Projektování funkčního pojetí tématu bezpečnosti a hygieny technické výchově a programy pro technickou výchovu předškolních dětí se specifickými vzdělávacími potřebami (ADHD, ADD, dyspraxie). Celý kurz bude rozdělen do šesti obsahových okruhů. V první části kurzu se účastníci seznámí s nejaktuálnějšími základními pojmy z pojetí technické gramotnosti v předškolním vzdělávání a na ukázkách z praxe si odlišíme znaky, výhody a nevýhody konstruktivistického a transmisivního přístupu k výuce technické výchovy. Účastníci se pokusí, v rámci sebereflexe, při řešení praktických příkladů rozpoznat převažující typ vlastního pojetí výuky a možnosti jeho případné rekonstrukce. Analyzovány budou i metody a strategie, které mohou použít při rekonstrukci případných chybných pojetí při výuce v MŠ. Ve druhé části se zaměříme na konstrukční činnosti dětí předškolního věku. Ujasníme si funkční metodické postupy realizace tématu a hlavní úkoly při výuce technických témat v MŠ. Ve třetím bloku budeme hledat způsoby realizace badatelského přístupu k výuce technické výchovy. Program bude probíhat formou experimentálních aktivit, diskuze a rozborů videozáznamů. V čtvrtém bloku si předvedeme konkrétní příklady realizace exkurzí a tematických her s technickou tematikou, vyzkoušíme si návrhy nové a prodiskutujeme možnosti výuky této oblasti v MŠ. Pátý a šestý obsahový blok bude rozvíjet metodické postupy učitele MŠ při zpracování nejčastěji používaných technických materiálů: přírodní, papír a modelovací hmoty. Program bude probíhat především formou prožitkových aktivit, diskuze a rozborů fotodokumentace a videozáznamů. Kurz si klade především za cíl podnítit zájem, podpořit pedagogy a rozšířit dovednosti respondentů v oblasti předškolní polytechnické výchovy v kontextu technické gramotnosti. Dalším cílem je rekonstrukce často zastaralého pojetí výuky dítěte v polytechnické oblasti, analýza a nácvik metod a strategií, které u předškolních dětí povedou k podpoře a rozvoji aktivity při učení, technického myšlení, technické tvořivosti a badatelského přístupu.

12 Z pohádky do pohádky Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ hodin Lenka Němečková Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Účastnice se na semináři seznámí s možností dramatizace při hře a při práci s dětmi. Budou jim představeny metody a náměty, jak z nejrůznějších materiálů vytvořit loutky, masky, čepičky, dekorace, které poté mohou využít při hře s dětmi. Obsah semináře: představení možností využití různých materiálů (0,5 hodiny) ukázání již hotových výrobků a představení jejich možného zapojení do her s dětmi (1 hodina) vlastní výroba loutek, čepiček, dekorací a dalších výrobků (2,5 hodiny) Cílem je představit účastnicím možnosti vlastní výroby hraček, loutek a dalších pomůcek, které mohou aktivně využít při práci s dětmi. Budou představeny metody výroby, které zvládne i samotné dítě.

13 Maličkosti pro všechny Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ hodin Lenka Němečková Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Účastnicím budou na semináři představeny nové materiály, postupy a nápady, které mohou poté využít ve své praxi při práci s dětmi. Bude představen studený porcelán, který je tvárný, levný a dostupný. Těmito vlastnostmi se tak stává kreativním materiálem vhodným pro všechny. Tento materiál není náročný ani na suroviny, výrobu. Velmi snadno se barví a příjemně se s ním pracuje. Dále budou představeny náměty na výrobky z tohoto materiálu, jako jsou vánoční ozdoby, svícny, drobné šperky a doplňky. Obsah semináře: seznámení s materiálem a jeho výroba (1 hodina) ukázání možností práce se studeným porcelánem, jeho možnosti barvení a dalšího zpracování (1,5 hodiny) vlastní tvorba výrobků účastnicemi (1,5 hodiny) Cílem semináře je seznámit účastnice s novou metodou výroby šperků, kterou poté mohou využít ve svých třídách při práci s dětmi v mateřské škole.

14 Výtvarná dílna - Savová technika Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ Optimální počet účastníků: 13 4 hodin Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Mgr. Blanka Drabová, Mgr. Dagmar Samsonová Program semináře je zaměřen na techniku savování. Účastníci se seznámí s technikou zdobení textilu a tkanin, která využívá schopnosti Sava vybělit barvu z textilu, nebo ji výrazně zesvětlit. Vzniklé motivy pak lze výtvarně upravit. V rámci semináře si účastníci prakticky vyzkouší jednotlivé způsoby využití této techniky na přineseném materiálu. Obsah semináře: co víme o technice savování - historie odbarvování namáčením odbarvování stříkáním techniky stříkání zmuchlání stříkání přes předměty a šablony malování Savem obtiskování Savem pracovní činnost účastníci si vyzkouší jednotlivé techniky na přineseném materiálu Účastníci pracují v gumových rukavicích. Účastníci kurzu zvládnou pracovní postup této textilní techniky. Získané dovednosti uplatní při práci s dětmi v rámci výtvarných a pracovních činností.

15 Výtvarná dílna - Batika Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ Optimální počet účastníků: 13 4 hodin Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Mgr. Blanka Drabová, Mgr. Dagmar Samsonová Program semináře je zaměřen na nejstarší techniku zdobení textilu - batiku. Seminář seznamuje účastníky s historií batikování, jednotlivými druhy batiky a se způsoby práce při batikování. Účastníci si prakticky vyzkouší způsoby batikování na přineseném materiálu. Obsah semináře: historie batikování (0,5 hodiny) příprava textilu před barvením (0,5 hodiny) typy batiky mačkaná, vyvazovaná, šitá, sypaná (0,5 hodiny) barvení za studena (0,5 hodiny) praktická činnost (1 hodina) dokreslování batikovaných trik (1 hodina) Program je sestaven z aktivit, které si účastníci sami vyzkouší. Z vytvořených výrobků proběhne výstavka. Účastníci kurzu zvládnou pracovní postup této textilní techniky. Získané dovednosti uplatní při práci s dětmi v rámci výtvarných a pracovních činností.

16 Výtvarná dílna - Malování na hedvábí Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ Optimální počet účastníků: 13 4 hodin Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Mgr. Blanka Drabová, Mgr. Dagmar Samsonová Program semináře je zaměřen na techniku malování na hedvábí. Účastnici semináře se seznámí s historií malování na hedvábí, se způsoby práce při vlastním malování a prakticky si vyzkouší způsoby malování na hedvábí na přineseném materiálu. Obsah semináře: historie malování na hedvábí (0,5 hod.) seznámení s jednotlivými druhy hedvábí a jejich využití (0,5 hod.) ukázky technik malování na hedvábí malování konturou kresba konturou (0,5 hod.) experimentování s barvami na hedvábí (1 hod.) pracovní činnost (1,5 hod.) Program je sestaven z aktivit, které si účastníci sami vyzkouší. Z vytvořených výrobků proběhne výstavka. Účastníci kurzu zvládnou pracovní postup této textilní techniky. Získané dovednosti uplatní při práci s dětmi v rámci výtvarných a pracovních činností.

17 Koncert pro škovné ruce Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ x 4 hodin (minimální rozsah jednoho semináře jsou 4 hodiny) Mgr. Bohuslava Korbová, Ladislava Kočová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům základních a středních škol. Obsahem tohoto cyklu seminářů je inspirovat učitele a poskytnout jim dostatek námětů při zpracování a aranžování z různých přírodních zdrojů. Učitelé pracovních a výtvarných činností získají informace i o nových trendech, které se týkají práce s živými i suchými rostlinami, náměty na tematické aranže k různým tradičním svátkům (advent, vánoce, velikonoce, Valentýn) i k sezonním příležitostem (podzim, dovolená apod.). Zkušený a dobře informovaný profesionál vyučujícím předvede ukázky různých drobných fíglů, které pomohou učitelům udělat výuku zajímavou a ukázat žákům, že vědí co je in. Cyklus obsahuje čtyři semináře: Podzim Advent, Vánoce Valentýn Velikonoce Účast na seminářích je možná samostatně, není podmínkou absolvování celého cyklu. Minimální rozsah semináře jsou 4 hodiny. Cílem semináře je umožnit účastníkům setkání s profesionálem, který sleduje trendy v oboru aranžovacích technik a mít možnost něco se od něj naučit. Poskytnout učitelům zdroj informací jak z tradičních, tak současných technik zdobení k různým příležitostem.

18 Tematické práce aneb výtvarné projekty v mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ Optimální počet účastníků: 13 5 hodin Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Mgr. Blanka Drabová, Mgr. Dagmar Samsonová Program semináře je zaměřen na význam tematických prací ve výtvarných činnostech v mateřské škole. Účastnici si uvědomí, jak ovlivňuje hluboký citový prožitek vlastní průběh i výsledek výtvarné činností dětí, jaké podmínky organizační, materiální i pedagogické jsou nutné pro vytvoření prostředí stimulujícího k tvořivé činnosti. Budou seznámeni s jednotlivými fázemi přípravy i realizace výtvarného projektu na témata ze života dětí. Součásti semináře budou praktické ukázky prací dětí a ukázky jednotlivých výtvarných technik, které si účastníci mohou vyzkoušet. Obsah semináře: vliv výtvarných činností na rozvoj dětské osobnosti (15 minut) vývoj výtvarného projevu dětí (30 minut) typologie a její využití v praxi mateřské školy (20 minut) hodnocení výtvarného projevu dětí (20 minut) tematické práce a jejich místo ve výtvarných činnostech v MŠ (20 minut) tvorba výtvarných projektů a jejich místo ve ŠVP a následně v TVP (30 minut) příklady výtvarných projektů z praxe s ukázkami konkrétních prací dětí (45 minut) výtvarné techniky na MŠ praktická činnost účastníků (1 hodina) Účastníci kurzu si osvojí pedagogické a organizační dovednosti, které uplatní při vytvoření prostředí stimulujícího k tvořivé výtvarné činnosti. Pochopí, jak působí hluboký citový prožitek na vlastní průběh i výsledek výtvarné činnosti. Osvojí si výtvarné techniky, které uplatni při výtvarných činnostech s dětmi.

19 Aspekty sociální a emoční zralosti pro pedagogy MŠ a ZŠ Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ hodin Mgr. Jiří Halda Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských a základních škol. Nástup dítěte do školského zařízení je pro něj velkou a často dramatickou změnou. Vše je pro něj nové, i když zpravidla školu již navštívilo a ví, že jde do bezpečného prostředí. Je však v jiné roli, je starší a hra se mění v povinnosti. A také je třeba, aby tuto změnu akceptovala rodina a celý proces zaškolení byl kooperací rodiny a školy. Ambicí tohoto semináře je upozornit na fakt, že dynamicky a často bez omezení děti konzumují nesrovnatelně větší množství informací než kdy dříve. Užívají technické vymoženosti a jsou pod vlivem stále většího množství lákadel, televizních programů a dalších rizik. Rizik zahlcení dětského mozku (a především jednostranného zahlcování) je zkrátka příliš mnoho. Bylo již mnohokrát upozorňováno odborníky na fakt, že zahlcení racionální a kognitivní roviny vývoje mozku významně ovlivňuje a brzdí vývoj emotivní a sociální oblasti. Seminář je rozdělen do čtyř dvouhodinových bloků, jejichž obsahem je: 1. blok: Aspekty emoční a sociální zralosti z hlediska vztahů v rodině, zralosti vazeb a samostatnosti. Schopnost individuálně se prosadit i upozadit a rozumět tomuto rozdílu. Naladění vývoje pro systematickou práci v ohraničeném čase a prioritní rovina 2. blok: Zralost výkonu schopnost dokončit činnosti a akceptovat úklid věcí jako součást procesu práce/hry. Schopnost přijmout hodnocení a s ním spojené korekční a odměnové rituály. Adaptační zralost je zjevné, že řadě dětí dělá problém adaptace na nové prostředí již v mateřské škole a je třeba s tímto problémem (opět v součinnosti s rodinou) počítat a pracovat. Může mít chronický charakter a je třeba pracovat s tímto rizikem. 3. blok: Patrně nejnáročnější úkol v životě je schopnost vyrovnat se s neúspěchem a korigovat jeho příčiny a důsledky. Dětský věk je spolu s citlivým a převážně pozitivním hodnocením nejlépe nakloněn učení pracovat s neúspěchem. Za podstatné považuji i to, zda má dítě dostatečnou zralost i v oblasti vazby na ženy především matku a tím i schopnost samostatně pracovat. 4. blok: Diskuze, příklady z praxe, dotazy. Větší část pedagogů se setkává s velmi podobnými problémy, jen je díky individuálnímu přístupu (v individualizovaném období vývoje dětí) neumí zobecňovat. Proto je diskuze velmi efektivní částí výuky, kdy se informace transformují do znalostí a ty do dovedností. Cílem semináře je seznámit účastníky s významem zralosti osobnosti nejen na efektivitu učení, ale především pro další harmonický vývoj a rozvoj motivace. Za mimořádně podstatné považuji to, aby se tyto informace dostávaly k rodičům a zralost a příprava dítěte na školu byla společnou prací.

20 Emoční a sociální vývoj potřeby dítěte předškolního věku Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ hodin Mgr. Jiří Halda Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských a základních škol. Vývoj mozku a lidského vědomí je charakterizován dvěma základními vlivy genetikou a prostředím, kterým je jedinec ovlivňován. Jeden z aspektů nelze oddělit od druhého a naopak, a proto je výchova dětí tak hluboce determinující proces pro kvalitu života, osobnostní spokojenost a sociální uplatnění. Tento seminář má prostou ambici jednoduchým a srozumitelným způsobem upozorňovat na klíčová období, která sice nejsou výrazně patrná v chování (individualita a její zrání v prvních letech života se jeví skupinově nediferencovatelně), ale o to důležitější pro šťastný životní příběh jedince. Seminář je rozdělen do čtyř devadesáti minutových bloků, jejichž obsahem je: 1. blok: Základní vývojová období prenatálního vývoje. Základní požadavky na prenatální jistoty ze strany matky, epi-genetické vlivy na vývoj jedince a hlavní rizika prenatálního období. Základní vývojová období dětí do šesti let a jejich neurobiologický podklad (zrání a prozrávání jednotlivých částí mozku, jeho projevy a potřeby. 2. blok: Lidské potřeby, jejich dětské formy a kombinace definují samotný vývoj a tím i reprezentují základní strukturu osobnosti, temperamentu a talentů. Klíčovost režimu a jeho projekce do rodiny v současné době neselhává systém vzdělávání, ale základní role a postuláty rodinných vlivů. 3. blok: Kompetenční rozpory mezi rodiči a učiteli, rodiči a dětmi, dětmi a učiteli. Klíčové kompetence a klíčovost kompetencí. Komunikace pedagoga s rodičem a jeho korekční role ve vzdělávacím a formativním procesu. 4. blok: Diskuze, příklady z praxe, dotazy. Je tradiční charakteristikou, že větší část pedagogů se setkává s velmi podobnými problémy, jen je díky individuálnímu přístupu (v individualizovaném období vývoje dětí) neumí zobecňovat. Proto je diskuze velmi efektivní částí výuky, kdy se informace transformují do znalostí a ty do dovedností. Cílem semináře je seznámit účastníky se základními vývojovými obdobími a z nich plynoucími potřebami. Účastníci se poučí o principech vývoje mozku a zároveň si je prakticky zařadí do již existujících zkušeností.

21 Emoční vývoj a potřeby dítěte předškolního věku Akreditace MŠMT č. j.: 22247/ Optimální počet účastníků: 15 6 hodin PhDr. Marek Herman Seminář se zabývá psychologií dětí do 6 let, pojmenovává, co cítí a prožívají, o čem přemýšlejí a co nejvíce potřebují. Vyzdvihují vztah matky a dítěte jako základní pilíř našeho života a pojmenovává nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při výchově malých dětí. Zabývá se rolí učitelky mateřské školy v životě předškolního dítěte. Přehled témat: Základní lidské potřeby a budování identity dítěte. Vývoj psychických potřeb dítěte (vnitřní a vnější svět, pojem návratu, most důvěry, ruleta na náměstí, fantazie a hra, pravá a levá hemisféra) Bezpečná vazba mezi matkou a dítětem jako základní bod zdravé výchovy. Budování životních scénářů, jejich význam a vliv na vzorce chování. Nejčastější chyby při výchově a jejich dopad na psychiku a další život dítěte. Základní výchovný vzorec, který mohou používat učitelé při práci s dětmi. Seznámit předškolní pedagogy s novými poznatky z oblasti psychologie dítěte, pojmenovat jejich roli v životě předškolního dítěte a upozornit na chyby, kterých se mohou dopouštět.

22 Problematika citového pouta v kontextu práce pedagogů aneb jak vychovávat dítě, které není mé Akreditace MŠMT č. j.: 963/ hodin Mgr. Květa Hrbková Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a pedagogům na prvním stupni základních škol. Na začátku semináře budou probrány jednotlivá témata, která souvisí s touto oblastí, např.: co je attachment (citové pouto), jeho vývoj, současné poznatky o jeho významu na vývoj mozku, osobnosti a duševního zdraví nejen dětí, ale i dospělých. Poté bude následovat část, která se věnuje poruchám attachmentu (citového pouta) a vývojovým traumatům a jak působí na dítě ve věku 3 6 let z hlediska emocionálního a sociálního vývoje. Bude věnována pozornost i čtyřlístku - dítě, attachment (citové pouto), rodiče a mateřská škola a následně tomu, jak se citové pouto (attachment) vytváří. V další části budou probrány vzorce attachmentu (citového pouta) v populaci a jeho možné druhy (dezorganizovaný dezorientovaný attachment a dezorganizovaný attachment). Pozornost bude věnována i tomu, jak dospět k situaci, aby vše bylo, jak má být, tj. jak dopomoci dítěti, aby mělo blízký a bezpečný vztah s rodiči, učiteli, kamarády a dalšími lidmi v jeho okolí. Jak přispívat, aby zvládlo změny a určitou zátěž a budou představeny možnosti jak jej podporovat, aby mohlo rozvíjet své silné stránky a zvládnout své slabiny. Cílem těchto aktivit je vždy spokojené, veselé a přátelské dítě. V poslední části semináře bude pozornost věnována tomu, co potřebuje dítě, co o tématu potřebují vědět rodiče a především, co potřebují vědět paní učitelky. V závěru semináře proběhne diskuze, ve které dojde k výměně zkušeností jednotlivých účastníků. Cílem semináře je seznámení s problematikou attachmentu, zaujetí vlastního stanoviska k problematice a otevření diskusního pole pro účastníky semináře.

23 Hranice a rituály ve výchově dětí Akreditace MŠMT č. j.: 963/ hodin Mgr. Květa Hrbková Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a pedagogům na prvním stupni základních škol. Na začátku semináře se účastníci seznámí s definováním pojmu hranice/limit. Budou představeny metody, jak lze hranice vytvořit, jak je chápe dítě a co je pro jejich tvoření pro všechny strany (dítě, rodič, pedagog, ) podstatné. Bude určena důležitost použití limitů a jejich vliv na přirozený vývoj psychiky (dítě se podvědomě může o limit opřít a dává mu pocit bezpečí). Dále bude představen postup při tvoření limitů. Je důležité jej dopředu promyslet, aby za ním stáli především ti, kteří mají kontrolovat jeho dodržení. Pokud k tomu nedochází, dítě zkouší, kde jsou ony hranice a dospělí říkají, že zlobí. Pozornost bude věnována i důležitosti jednoty dospělých (rodič - MŠ, rodiče prarodiče, ). Důležitost hranic a limitů je dána také tím, že vytvořená pravidla přinášejí dítěti pocit bezpečí a umožňují zrání v bezpečném prostoru, psychika není zatěžována neadekvátním rozhodováním, dítě se naučí pracovat s omezeními, respektovat pravidla a autoritu. Poté bude definováno pět potřeb podle A. Pessa, jejichž naplnění je u dětí možné skrze hranice, které jim dospělý určí. V druhé části semináře bude pozornost věnována rituálům způsob chování založený na tradičních pravidlech. Budou představeny různé typy (doma, ve školce, ) a důležitost jejich respektování. Bude představena důležitost řádu pro dítě. Jeho potřeba, aby se dítě zklidnilo a vědělo, co bude v jednotlivých situacích následovat. Budou také představeny možnosti přesahu řádu, je nutné si ale předem určit jeho maximální povolení. V závěru semináře bude prostor pro výměnu zkušeností mezi účastníky a jejich názory na danou oblast. Cílem je seznámit účastníky semináře s důležitostí hranic a řádů a jejich vliv na psychiku a další vývoj dítěte. Budou také ukázány metody a náměty, jak hranice a řády tvořit, aby je dítě převzalo za vlastní a samo se snažilo o jejich dodržování.

24 Komunikace s rodičem Akreditace MŠMT č. j.: 963/ hodin Mgr. Květa Hrbková Seminář je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol a pedagogům na prvním stupni základních škol. Rodič je osoba, která právně odpovídá za svoje děti a je k nim připoutána citovým poutem. Tato vazba mnohdy zabraňuje rodiči být objektivní v pohledu na činy svého dítěte. Což je specifikum, které téměř vždy ovlivňuje výsledek komunikace mezi pedagogem a rodičem. Účastníci kurzu budou seznámeni s metodami a radami, jak komunikovat s rodiči. Jak jim citlivě a vhodně říci i méně dobré informace o dítěti, aby nezaujali negativní postoj ke školce či jejím pedagogům. Aby tato situace nevyústila v naprostý nezájem rodičů o informace o dítěti vycházející ze školky. V teoretické části budou probrány postoje ovlivňující rodiče a pedagogy v komunikaci. Dále budou ukázány pravidla pro komunikaci s rodičem, které je nutné stanovit při nástupu dítěte do školy. Budou představeny náměty, jak komunikovat s rodičem před schůzkou, během a po schůzce. V praktické části budou ukázány příklady z praxe. Největší část semináře bude věnována diskuzi, výměně zkušeností a návrhům řešení situací, které účastníci zažívají ve svých školách. Cílem se představit učitelům mateřských škol metody a náměty pro komunikaci s rodičem při ne zcela příjemných situacích.

25 Hlasová terapie a zpívání prožitkem Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ hodin Mgr. Zuzana Vlčinská Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Pečovat o nevýkonový zpěv u dětí je velmi důležité poslání, protože zpěvem se dotýkáme navzájem svých duší a utváříme je. Práce s hlasem zahrnující dech, pohyb, představivost a hudební fenomeny má na člověka integrační účinek: propojuje tělo s psychikou, emoce s pohybem a hlasem bezpečným a tvořivým způsobem. Lidé si odedávna zpívali. Když cítili radost, smutek, opuštěnost, naději, sílu. Pomáhalo jim to nechat své prožitky prostoupit hlouběji do těla, spojit se s nimi a sdělit je světu. Naši předkové nám zanechali tisíce nádherných písní, jež nás mohou provázet na naší cestě i dnes a obohacovat ji svou hloubkou, obrazností a pravdivostí. Osvojit si takovou píseň pro nás může znamenat něco jako návrat ke kořenům, moment spočinutí v sobě samém. Při zpívání aktivujeme nástroj, kterým je celé naše tělo, celá bytost. Proto se na semináři bude pracovat s tělem, s dechem a hlasem. Písničky budou účastnic zpívat vícehlasně: souzvuky a harmonie umocňují sdílení pocitů a emocí. Písně nabízejí možnost vystoupit z hektického tempa, ztišit se a naslouchat svému tělu, propojit se se sebou. Pomocí citlivé práce s tělem a dechem se můžeme vymanit z naučených stereotypů a dopřát si uvolnění, přijetí a propojení všech svých částí. Můžeme si tak vybrat vlastní cestu komunikace se svým tělem, vrátit se do své osobitosti, vtančit do stavu, ve kterém se naše tělo může rozpomenout na své sebeléčivé schopnosti. Obsah: hlas a pohyb jako nástroj sebepéče podpora vnitřních zdrojů a regenerace hudební prožitek vedoucí k psychofyzické integraci, zklidnění nebo aktivizaci hlasová výchova a terapie techniky vedoucí k lehčímu a plnějšímu využívání hlasu podpora vlastní tvořivosti pedagogů prožitková anatomie zvědomění, zcitlivění a propojení jednotlivých částí těla pomocí dechu, hlasu a imaginace hudba v nás jako hra elementární techniky hudební souhry ve zpěvu vycházející mimo jiné z Orffovy školy společná píseň jako příběh a obřad - práce s vlastním hlasem, představivostí, tělem a dechem aneb, co všechno děláme písničkou Praktický seminář seznamuje s vlastním hlasem v psychofyzických souvislostech. Jeho cílem je osvojení hlasových technik vedoucích k lehčímu a plnějšímu využívání hlasu mluvního i zpěvního, podpora hudebnosti a také celková regenerace a obnova vnitřních sil účastníků. Seminář má sloužit podpoře a osobnostnímu rozvoji pedagogů.

26 Sociální dovednosti předškolního pedagoga I. Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ hodin Mgr. Eva Svobodová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Seminář je postaven na základech osobnostního přístupu k dítěti (Matějček, Helus, Reis, Rogers, Maslow, From, atd.), vychází z požadavků RVP PV na individualizaci a osobnostní vnímání dítěte, přináší základní poznatky, které jsou aplikovány pomocí aktivizujících metod (diskuze, sebereflexe, brainstorming, rozbor videozáznamu, situační učení, hra). Obsah semináře (jednotlivá témata mají přibližně hodinové dotace): specifika prožívání dítěte předškolního věku Maslowova pyramida potřeb fyziologické potřeby a jejich naplňování v prostředí MŠ tvorba pravidel v MŠ pozitivní přijetí dítěte význam pozitivní zpětné vazby v komunikaci s předškolním dítětem sociální zrcadlo a jeho význam pro sebepojetí dítěte příklady z praxe Uvědomit si důležitost respektujícího přístupu k dítěti, identifikovat jeho potřeby a zvládat jejich naplňování v praxi mateřské školy.

27 Sociální dovednosti předškolního pedagoga II. Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ hodin Mgr. Eva Svobodová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Seminář navazuje na seminář Sociální dovednosti předškolního pedagoga I., je však možné jej absolvovat i bez účasti na předchozím. Vychází z osobnostního přístupu k dítěti (Matějček, Helus, Reis, Rogers, Maslow, From atd.), respektuje požadavky RVP PV na individualizaci a osobnostní přístup k dítěti, seznamuje s dovednostmi efektivní komunikace pomocí aktivizujících metod (diskuze, sebereflexe, brainstorming, rozbor videozáznamu, situační učení, hra). Obsah semináře (jednotlivá témata mají přibližně hodinové dotace): komunikace vztahová a funkční neefektivní komunikační techniky a jejich dopad na dítě cesty k efektivní komunikaci techniky efektivní komunikace motivace a její význam pro seberealizaci rozbor videozáznamů empatie a respektování emocí dítěte komunikační situace a jejich řešení Seznámit se s efektivní komunikací jako se součástí profesní vybavenosti předškolního pedagoga a naučit se používat její základní techniky.

28 Tvorba pravidel s dětmi a prosociální činnosti v mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Eva Svobodová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Vzdělávací akce se skládá ze dvou částí tvorba pravidel s dětmi a prosociální činnosti. Každému celku budou věnovány 4 vyučovací hodiny. V první části bude probrána tvorba pravidel, budou ukázány způsoby a metody, pomocí kterých budou účastnice umět vytvářet spolu s dětmi pravidla, tak aby měla smysl a jejich dodržování se stalo pro děti samozřejmostí. Teoretická část: demokratický výchovný styl a jeho znaky, potřeba bezpečí a její souvislost s tvorbou pravidel vymezení pojmů pravidla, návyky a řád, jejich rozlišení ukázky z praxe kdy pravidla fungují v praxi ukázky a zásady pravidla, příběhy a rituály piktogramy Praktická část: společná tvorba pravidel praktické činnosti na základě reflexe zkušeností z vlastní praxe účastníků reflexe videozáznamu V druhé části bude probrána oblast prosociálních činností. Účastnice získají zásobu činností a her, které jim umožní naplňovat požadavky RVP PV na rozvoj prosociálnosti u dětí předškolního věku. V rámci semináře bude pracováno aktivizujícími technikami (diskuze, sebereflexe, brainstorming, rozbor videozáznamu, situační učení, hra). Obsah: prosociálnost jako pojem a její dopad do života emoční inteligence a její význam pro uplatnění v životě učíme děti vyznat se ve svých emocích a chápat emoce druhých učíme děti rozlišovat morální a nemorální chování učitelka jako vzor prosociálnosti a empatie pohádky a příběhy a jejich význam pro prosociální učení tvorba projektu s prosociálním aspektem prosociální hry Cílem této vzdělávací akce, je poskytnou účastnicím náhled do obou těchto problematik. Témata se prolínají a navzájem doplňují, účastnice tak získají ucelený pohled na celou problematiku.

29 Prosociální činnosti v předškolním vzdělávání Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ Optimální počet účastníků: 25 6 hodin Mgr. Eva Svobodová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Účastnice získají zásobu činností a her, které jim umožní naplňovat požadavky RVP PV na rozvoj prosociálnosti u dětí předškolního věku. V rámci semináře bude pracováno aktivizujícími technikami (diskuze, sebereflexe, brainstorming, rozbor videozáznamu, situační učení, hra). Obsah semináře: prosociálnost jako pojem a její dopad do života emoční inteligence a její význam pro uplatnění v životě učíme děti vyznat se ve svých emocích a chápat emoce druhých učíme děti rozlišovat morální a nemorální chování učitelka jako vzor prosociálnosti a empatie pohádky a příběhy a jejich význam pro prosociální učení tvorba projektu s prosociálním aspektem prosociální hry Seznámit se s pojmem prosociálnost a jeho významem pro život v demokratické společnosti a zvládnout základní techniky pro vytváření prosociální atmosféry v prostředí mateřské školy.

30 Tvoříme pravidla s dětmi v mateřské škole Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ Optimální počet účastníků: 25 6 hodin Mgr. Eva Svobodová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Obsahem kurzu je ukázat učitelkám mateřských škol způsoby a metody, pomocí kterých budou umět vytvářet spolu s dětmi pravidla, tak aby měla smysl a jejich dodržování se stalo pro děti samozřejmostí. Teoretická část: demokratický výchovný styl a jeho znaky, potřeba bezpečí a její souvislost s tvorbou pravidel vymezení pojmů pravidla, návyky a řád, jejich rozlišení ukázky z praxe kdy pravidla fungují v praxi ukázky a zásady pravidla a příběhy pravidla a rituály piktogramy Praktická část: společná tvorba pravidel praktické činnosti na základě reflexe zkušeností z vlastní praxe účastníků reflexe videozáznamu Naučit se vytvářet pravidla spolu s dětmi tak, aby měla pro děti pochopitelný smysl a děti je dodržovaly.

31 Podpora pedagogů při realizaci školních vzdělávacích programů v MŠ Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Dana Karmasinová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Seminář reaguje na potřebu MŠ orientovat se v oblasti praktické realizace ŠVP PV v konkrétním prostředí. V první části představí základní postupy aktualizace školního vzdělávacího programu, porovnání souladu RVP PV a ŠVP PV. Zaměří se na plánování vzdělávání, rozpracování jednotlivých kategorií vzdělávacího programu dle požadavku RVP PV, se zaměřením na vzdělávací obsah a jeho zpracování formou integrovaných bloků. Další část bude věnována hodnocení postupů a výsledků vzdělávání, orientaci v pedagogické dokumentaci. Příklady kritérií a ukazatelů pro pedagogické hodnocení a sledování vybraných cílových dovedností dítěte v souvislosti s trendy současné pedagogiky. Náměty pro zpracování samostatné cílené pedagogické diagnostiky s využitím výsledků hodnocení pro další vzdělávání dětí. Součástí bude i odborná diskuse. Teoretická část: pojmy - souladu RVP PV a ŠVP PV vzdělávacího obsahu - plánování činností hodnocení vzdělávacích výsledků orientace v pedagogické dokumentaci hodnocení dětí individualizace vzdělávání Cílem semináře je sjednocení přístupu škol k aktualizaci a praktické realizace ŠVP PV v konkrétním prostředí. Prohloubit schopnost porovnání souladu RVP PV a ŠVP PV. Zaměřit se na plánování vzdělávání, rozpracování výstupů jednotlivých vzdělávací obsah. Dále se seminář věnuje hodnocení postupů, výsledků vzdělávání a naplňování školního vzdělávacího programu, orientaci v pedagogické dokumentaci. Poskytnout praktické dovednosti pro pedagogické hodnocení a sledování vybraných cílových dovedností dítěte v souvislosti s trendy současné pedagogiky. Náměty pro zpracování samostatné cílené pedagogické diagnostiky s využitím výsledků hodnocení pro další vzdělávání dětí. Součástí bude i odborná diskuse. Cílem semináře je prohlubovat praktické dovednosti a schopnosti předškolních pedagogů při realizaci školního vzdělávacího programu a rozvíjet jejich schopnost vyhodnocovat výsledky vzdělávání

32 Podpora rozvoje funkčních gramotností u dětí předškolního věku Akreditace MŠMT č. j.: 18345/ Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Dana Karmasinová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Seminář je zaměřen na problematiku začleňování rozvoje předmatematické a předčtenářské gramotnosti do vzdělávání dětí v mateřských školách prostřednictvím vzdělávacích programů a jejich realizace se začleněním do všech vzdělávacích oblastí. V souvislosti s aktuálními výzkumy se zabývá naplňováním očekávaných výstupů získávání poznatků a dovedností předcházejících triviu na základě podnětného prostředí i motivace učitelkami. Dále je seminář zaměřen na individualizaci vzdělávání a hodnocení rozvoje jednotlivých dětí i dosažených skupinových výsledků. Součástí bude i odborná diskuze. Teoretická část: pojmy - předčtenářská a předmatematická gramotnosti u dětí předškolního věku tvorba podmínek pro rozvoj ČG, MG začlenění do vzdělávacího obsahu - plánování činností hodnocení vzdělávacích výsledků hodnocení dětí individualizace vzdělávání Praktická část: odborná diskuze k dané problematice Cílem je naučit pedagogy zohledňovat a podporovat v předškolním vzdělávání rozvoj předčtenářské a předmatematické gramotnosti dětí, vytvářet podmínky pro tuto činnost (vytvořit a využívat podnětné prostředí, zvyšovat odbornost pedagogů odborná literatura, jasně vymezit cíle ve ŠVP PV včetně plánování konkrétních činností v TVP), posílit schopnost smysluplné evaluační činnosti vyhodnocování dosažených výsledků v rozvoji ČG, MG i v hodnocení jednotlivých dětí v souvislosti s individualizací vzdělávání. Cílem je ujasnit si možnosti rozvoje předmatematické a předčtenářské gramotnosti v předškolním vzdělávání, posílit dovednost vytvářet optimální podmínky pro tento rozvoj jak podnětnost prostředí, tak i začlenění těchto oblastí do vzdělávacích programů školy a nastínit možnosti vyhodnocování dosažených výsledků.

33 Jak získat dítě ke spolupráci Akreditace MŠMT č. j.: 10770/ Optimální počet účastníků: 15 4 hodin Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Mgr. Blanka Drabová, Mgr. Dagmar Samsonová Program se je zaměřen na problematiku vzájemného porozumění nejen mezi dětmi v mateřské škole, ale vůbec na vzájemné porozumění mezi učitelkami a rodiči. Základem je pochopení, proč je důležité umění komunikace - účastníci si uvědomí, že efektivní komunikace podporuje tělesný, duševní i sociální vývoj dětí čerpající z tradičních lidských hodnot. Základem tohoto systému je vedení dětí k lásce, soucítění, důvěře, čestnosti a spolupráci. Jsou to vlastnosti potřebné pro život. Umění komunikace posiluje náš vztah ke všemu živému, vybavuje děti schopností řešit problémy a umožňuje jim být spokojeni sámi se sebou i s ostatním světem. Součásti semináře budou konkrétní aktivity dětí, které lze uplatnit v každodenním životě v MŠ. Účastníci si osvojí efektivní způsoby komunikace, které pak uplatní i v osobním životě. Obsah semináře: jak vytvořit bezpečné klima (0,5 hodiny) všichni jsem si podobni, ale přece jsme každý originální, patřím do naší rodiny (1,5 hodiny) naše emoce (1 hodina) efektivní komunikace a řešeni konfliktu (1 hodina) Účastníkům bude dán prostor pro diskuzi a řešení případů z praxe. Účastníci kurzu si osvojí základy efektivní komunikace, která umožní získat děti ke spolupráci. Zvládnou praktické hry a aktivity, které uplatní v každodenní práci s dětmi v mateřské škole.

34 Efektivní evaluace dítěte jako klíčová dovednost pedagoga Akreditace MŠMT č. j.: 963/ Optimální počet účastníků: 25 8 hodin Mgr. Dana Karmasinová Kurz je určen pedagogickým pracovníkům mateřských škol. Seminář reaguje na potřebu MŠ orientovat se v oblasti praktické realizace požadavku RVP PV na individualizaci vzdělávání při naplňování ŠVP PV v konkrétním prostředí. V první části budou představeny základní postupy při hodnocení dětí a možnostech nastavení funkčních záznamů o dětech. Zaměří se na plánování vzdělávání a rozpracování výstupů jednotlivých vzdělávacích oblastí ve vztahu k individuálním možnostem, schopnostem a potřebám každého dítěte (ne podle věku). Další část bude věnována hodnocení postupů a výsledků vzdělávání, orientaci v pedagogické dokumentaci. Způsob zpracování hodnocení vzdělávacích výsledků by si školy měly určovat v intencích zákona samy. Součástí semináře bude odborná konzultace nad osvědčenými formami. Náměty pro zpracování samostatné cílené pedagogické diagnostiky s využitím výsledků hodnocení pro další vzdělávání dětí. Součástí semináře bude i odborná diskuse. Teoretická část se zabývá: pojmy hodnocení dětí, individualizace vzdělávání vzdělávacího obsahu - plánování činností ve vztahu k potřebám, možnostem a zájmům dětí a jejich vyhodnocování metody a formy pro průběžné sebehodnocení a hodnocení dětí hodnocení skupinových vzdělávacích výsledků hodnocení vzdělávání v oblasti funkčních gramotností význam hodnocení pro děti, rodiče, učitele zaměření hodnocení na výstupy ŠVP PV, soulad s klíčovými kompetencemi Praktická část kurzu: odborná diskuze k dané problematice Cílem semináře je pochopit smysl hodnocení dětí a v návaznosti na to nastavit jeho funkční pojetí v konkrétním prostředí. Seminář věnuje hodnocení postupů, výsledků vzdělávání a naplňování školního vzdělávacího programu, měl by poskytnout praktické dovednosti pro pedagogické hodnocení a sledování vybraných cílových dovedností dítěte v souvislosti s trendy současné pedagogiky a ve vztahu k rozvoji funkčních gramotností. Náměty pro zpracování samostatné cílené pedagogické diagnostiky s využitím výsledků hodnocení pro další vzdělávání dětí.

35 Komunikace s rodičem Akreditace MŠMT č. j.: 963/ hodin Mgr. Květa Hrbková Pedagogickým pracovníkům mateřských škol a pedagogům na prvním stupni základních škol. Rodič je osoba, která právně odpovídá za svoje děti a je k nim připoutána citovým poutem. Tato vazba mnohdy zabraňuje rodiči být objektivní v pohledu na činy svého dítěte. Což je specifikum, které téměř vždy ovlivňuje výsledek komunikace mezi pedagogem a rodičem. Účastníci kurzu budou seznámeni s metodami a radami, jak komunikovat s rodiči. Jak jim citlivě a vhodně říci i méně dobré informace o dítěti, aby nezaujali negativní postoj ke školce či jejím pedagogům. Aby tato situace nevyústila v naprostý nezájem rodičů o informace o dítěti vycházející ze školky. V teoretické části budou probrány postoje ovlivňující rodiče a pedagogy v komunikaci. Dále budou ukázány pravidla pro komunikaci s rodičem, které je nutné stanovit při nástupu dítěte do školy. Budou představeny náměty, jak komunikovat s rodičem před schůzkou, během a po schůzce. V praktické části budou ukázány příklady z praxe. Největší část semináře bude věnována diskuzi, výměně zkušeností a návrhům řešení situací, které účastníci zažívají ve svých školách. Cílem se představit učitelům mateřských škol metody a náměty pro komunikaci s rodičem při ne zcela příjemných situacích.

36 Práce s hlasem Akreditace MŠMT č. j.: 963/ Určeno všem pedagogům. 8 hodin (2 x 4 hodin) MgA. Jitka Sedláčková Obsahem vzdělávací akce je naučit pedagogy jak pracovat s hlasem. Hlas je pro pedagogy všech typů škol důležitou součástí jejich práce, je to vlastně pracovní nástroj, o který je potřeba pečovat. Během školního roku se velká část pedagogů potýká s onemocněním hlasivek, ředitel školy tak musí řešit časté absence pedagogů a jejich suplování. Teoretická část kurzu je zaměřena na: Úvod do problematiky "Práce s hlasem". Psychologický a fyzický audit "mluvčího" z hlediska práce s hlasem - "na co mám, co si můžu s hlasem dovolit". Hlasová hygiena. o hlasová hygiena a lékař - medikace - "kdy už jít k lékaři" o hlasová hygiena a hledání pomoci v přírodě - bylinky - "kdy to ještě sama a s pomocí přírody zvládnu" Technika mluveného projevu - teorie. Práce s hlasem v krizových situacích. Prevence - předcházení problémů s hlasem. Diskuse. Praktická část zaměřená na: Technika mluveného projevu praktické ukázky Případy z praxe - "co se stalo, jak jsem řešila kritickou situaci" Cílem semináře je ukázat pedagogům účinné techniky mluveného projevu, které povedou ke správným návykům práce s hlasem.

Kurzy pro sborovny mateřských škol

Kurzy pro sborovny mateřských škol Kurzy pro sborovny mateřských škol Pokud uvažujete, že přihlásíte sebe či své kolegy na kurz a nevíte, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám, nebo jsou pro Vás otevřené kurzy nedostupné kvůli vzdálenosti

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Nabídka vzdělávacích programů únor červen 2012

Nabídka vzdělávacích programů únor červen 2012 KRAJSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ A INFORMAČNÍ CENTRUM NOVÝ JIČÍN, příspěvková organizace, odloučené pracoviště, Hornická 84, 702 00 27.2.2012 09:00-15:00 Mgr. Zdenka Štefanidesová

Více

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová 3.1.Charakteristika školního vzdělávacího programu Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová ŠVP vychází z cílů základního vzdělávání

Více

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II.

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. Tato příloha řeší rozpracování následujících vzdělávacích programů: 1. Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. 2. Efektivní učení žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Dramatická výchova ročník TÉMA

Dramatická výchova ročník TÉMA Dramatická výchova ročník TÉMA ČASOVÁ DOTACE 1 Dramatická/divadelní výchova a její postavení v oboru předškolní a mimoškolní Základy hlasové průpravy, hlasová hygiena VÝSTUP Žák: oboru dramatická/divadelní

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova. 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova. 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j.: ČŠIA-496/12-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola Veltruská Sídlo: Veltruská 560, 190 00 Praha 9 Prosek IČ:

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy Posláním školy je vytvoření smysluplné a přirozené školy otevřené pro všechny děti, snahou je připravit takové podnětné prostředí, aby každý

Více

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie - psychologické aspekty výchovy a vyučování - Školní psychologie výchovné a vzdělávací problémy ve

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757. Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757. Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Chobotská 1757 Brandýs n. L. St. Boleslav, Chobotská 1757 Identifikátor školy: 600 051

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci

Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci Nabídka dílen PRÁCE S TEXTILEM pro učitele MŠ - Cyklus začátečníci Cyklus je souborem akreditovaných dílen ověřených v průběhu projektu Učíme řemesla. Obsahem kurzu je praktický nácvik mírně pokročilých

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Integrovaná MŠ Washingtonova 23, Praha 1, Washingtonova 23. Washingtonova 23/1568, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600035 182

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Integrovaná MŠ Washingtonova 23, Praha 1, Washingtonova 23. Washingtonova 23/1568, 110 00 Praha 1. Identifikátor školy: 600035 182 Česká republika Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Integrovaná MŠ Washingtonova 23, Praha 1, Washingtonova 23 Washingtonova 23/1568, 110 00 Praha 1 Identifikátor

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu Základní škole Ostrava Výškovice, Srbská, příspěvková organizace Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu základní školy s ekologickým zaměřením Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního

Více

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J LISTOPAD 2005 ČÍSLO 8 Zpravodaj je vydáván ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností města Železný Brod a Tanvald www.mestojablonec.cz

Více

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti MT praxe Úrovně MT praxe Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti Rozšiřující k posílení výsledků léčebných a terapeutických postupů Intenzivní má významnou roli v terapeutickém

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Svojsíkova 2733/52, PSČ 400 11 Ústí nad Labem, tel.: 472 772 141, 472 771 204, uspterasa@volny.cz, www.dozp-ul.cz VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 1.

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j.: ČŠIA- 919/13-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j.: ČŠIA- 919/13-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j.: ČŠIA- 919/13-A Název právnické osoby Mateřská škola, Praha 4, Fillova 11 vykonávající činnost školy: Sídlo: Fillova 11/1084, 140 00 Praha

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Zvláštní škola Příbor, okres Nový Jičín Lomená 1530, 742 58 Příbor Identifikátor školy: 600 026 418 Zřizovatel: Školský úřad Nový Jičín,

Více

1. Základní manažerské dovednosti

1. Základní manažerské dovednosti Vzdělávání vedoucích pracovníků 1. Základní manažerské dovednosti OBSAH A METODIKA VZDĚLÁVÁNÍ Celkový cíl Dílčí cíl 1 Dílčí cíl 2 Dílčí cíl 3 Vytvořit účastníkům jasný obraz o tom, jaké úkoly a překážky

Více

Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika

Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium Praha 6, Evropská 33 Portfolio pedagogické praxe 3. ročník SOŠ Pg Předškolní a mimoškolní pedagogika Jméno žáka:

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 Signatura: bf6as111 Okresní pracoviště Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: 46. mateřská škola Ústí nad Labem, Vinařská

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25. Hochmanova 25, 628 00 Brno. Identifikátor školy: 600 106 756

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25. Hochmanova 25, 628 00 Brno. Identifikátor školy: 600 106 756 Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola, Brno, Hochmanova 25 Hochmanova 25, 628 00 Brno Identifikátor školy: 600 106 756 Termín konání inspekce: 1 3. listopad 2003

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín

Česká republika Česká školní inspekce. Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dobkovice, okres Děčín Česká republika Česká školní inspekce Ústecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Dobkovice, okres Děčín 407 03 Dobkovice 83 Identifikátor školy: 600 076 121 Termín konání

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA

TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA Charakteristika Taneční a pohybová výchova nabízí výchovu prostřednictvím tanečního umění. Tanec je tvůrčí uměleckou činností, kterou může do jisté míry vykonávat každý. Každý

Více

ŠKOLA PRO VŠECHNY DĚTI

ŠKOLA PRO VŠECHNY DĚTI ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA PRO VŠECHNY DĚTI Volitelné předměty 1 Obsah: Volitelné předměty pro 7.-9. ročník... 3 Český jazyk vážně i nevážně...6 Seminář z českého jazyka...

Více

Výběr z nových knih 3/2016 pedagogika

Výběr z nových knih 3/2016 pedagogika Výběr z nových knih 3/2016 pedagogika 1. (Re)socializace v rané péči / Zdenka Šándorová -- Vydání první [Pardubice] : Univerzita Pardubice, 2015 -- 139 stran -- cze ISBN 978-80-7395-961-6 Sign.: II 113880V1

Více

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZDRAVOTNICKÉ LYCEUM od 1. 1. 2012 1 Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Soukromá zvláštní a pomocná škola pro žáky s více vadami, s. r. o. Sokolská 1, 739 32 Vratimov Identifikátor školy: 600 026 213 Zřizovatel:

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2. Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná. Identifikátor školy: 600 076 261

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2. Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná. Identifikátor školy: 600 076 261 Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 Na Stráni 879/2, 405 02 Děčín VI - Letná Identifikátor školy: 600 076 261 Termín konání inspekce: 9.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily. Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242. Identifikátor školy: 600 098 796

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily. Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242. Identifikátor školy: 600 098 796 Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Paseky nad Jizerou, okres Semily Adresa: 512 47 Paseky nad Jizerou 242 Identifikátor školy: 600 098 796 Termín konání inspekce:

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny 1. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ DRUŽINA - důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-961/12-E Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-961/12-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Mateřská škola Cerekvice nad Loučnou, okres Svitavy

Více

BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy)

BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy) BALÍČEK PROTIPŘEDSUDKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ (3 kurzy) Stereotypy, jak je rozpoznat a využít při práci s klienty i v rámci týmu ANOTACE KURZU Introverti jsou asociální! Věc dělaná na poslední chvíli bude odfláknutá!

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA - 366/10 - A

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA - 366/10 - A Česká školní inspekce Středočeský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIA - 366/10 - A Mateřská škola Nad Parkem Praha - Zbraslav Adresa: Nad Parkem 1181, 156 00 Praha - Zbraslav Identifikátor:

Více

CESTA ZA SLUNÍČKEM. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, BÍLOVEC,WOLKEROVA 911, příspěvková organizace

CESTA ZA SLUNÍČKEM. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, BÍLOVEC,WOLKEROVA 911, příspěvková organizace CESTA ZA SLUNÍČKEM ZÁKLADNÍ ŠKOLA, BÍLOVEC,WOLKEROVA 911, příspěvková organizace 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školního vzdělávacího programu: CESTA ZA SLUNÍČKEM Předkladatel: Základní škola, Bílovec, Wolkerova

Více

Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín

Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín Školní rok: 2015/2016 Vypracovala: Mgr. Marie Hradilová, školní metodička prevence Schválila: Mgr. Hana Chmelická, stat.zástupce pověřený

Více

Střední Průmyslová Škola na Proseku 190 00 Praha 9 Prosek, Novoborská 2. Školní vzdělávací program DOMOV MLÁDEŽE. platný od: 1.9.

Střední Průmyslová Škola na Proseku 190 00 Praha 9 Prosek, Novoborská 2. Školní vzdělávací program DOMOV MLÁDEŽE. platný od: 1.9. Střední Průmyslová Škola na Proseku 190 00 Praha 9 Prosek, Novoborská 2 Školní vzdělávací program DOMOV MLÁDEŽE platný od: 1.9.2015 Mgr. Jiří Bernát ředitel školy Identifikační údaje Název školy: Střední

Více

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIC-482/14-C Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola, Český Krumlov, Za Nádražím 223 Za Nádražím 223, 381 01

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK

Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní vzdělávací program pro ŠD a ŠK Školní družina při ZŠ praktické, 1. máje 59, 411 45 Úštěk Název ŠVP: Klíč Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání s úpravami pro žáky s lehkým mentálním

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 177/09-01. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 177/09-01. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Pražský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI 177/09-01 Mateřská škola Hellichova, Praha 1-Malá Strana, Hellichova 13/300 Adresa: Hellichova 13/300, 118 00 Praha 1 Identifikátor:

Více

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou Účinnost a platnost od 1.9.2015 Vypracovala: Bc. Renata Šibravová Mateřská škola Veltruská, Veltruská 560, Praha 9, 190 00 1 Angličtina hrou metodou Wattsenglish Seznámení

Více

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny

Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Hajmová Jaroslava Městský úřad Louny ŠÚ Louny Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 061-286/98-1041 Inspektorát č 6 - Ústí nad Labem Signatura: vf3as103 Okresní pracoviště Chomutov INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Mateřská škola Louny,

Více

Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIK-558/15-K. Mgr. Šárkou Gabrielovou, ředitelkou školy

Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIK-558/15-K. Mgr. Šárkou Gabrielovou, ředitelkou školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIK-558/15-K Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČO 49 753 533 Mateřská škola Ostrov, Palackého 1045, okres Karlovy

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832. Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832. Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Charlese de Gaulla, Praha 6 Bubeneč, Charlese de Gaulla 18/832 Charlese de Gaulla 18/832, 160 00 Praha 6 - Bubeneč Identifikátor

Více

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Třídní vzdělávací program Platnost: 1.9.2015-31.8.2018 Vypracovala: Jarmila Karnovská Bc. Anna Žemlová OBSAH 1 Představení školy... 3 2 Charakteristika

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-361/13-J. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-361/13-J. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIJ-361/13-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Mateřská škola Svatoslav Svatoslav 31, 675 07 Čechtín IČO:

Více

Programová nabídka DVPP školní rok 2014/15 druhé pololetí

Programová nabídka DVPP školní rok 2014/15 druhé pololetí Programová nabídka DVPP školní rok 2014/15 druhé pololetí Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, 288 02 Nymburk tel. a fax: 325 511 545, e-mail: visk@visk.cz, http://www.visk.cz

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Brno Inspekční zpráva Speciální mateřská škola při fakultní nemocnici, Brno, Helfertova 2 Helfertova 2, 662 63 Brno Identifikátor: 600171540 Zřizovatel: Školský

Více

Školní vzdělávací program ve školní družině

Školní vzdělávací program ve školní družině Školní vzdělávací program ve školní družině Identifikační údaje Adresa: Základní škola a Mateřská škola Dobrovice Komenského 46, 294 41 Dobrovice příspěvková organizace Ředitelka školy: Ing. Jana Čejková

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Str. 1/8 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zjednodušené výběrové řízení s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v rámci projektu Investicí do zaměstnanců

Více

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek

Stati a zprávy z výzkumu. Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Stati a zprávy z výzkumu HUDBA TĚLA - ČESKÁ MUZIKOTERAPEUTICKÁ METODIKA* (1. díl) Marie Beníčková, Zdeněk Vilímek Anotace: První díl článku popisuje základní koncepci české muzikoterapeutické metodiky

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát. Mateřská škola Votice. Sadová 565, 259 01 Votice. Identifikátor školy: 600 041 794

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát. Mateřská škola Votice. Sadová 565, 259 01 Votice. Identifikátor školy: 600 041 794 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Votice Sadová 565, 259 01 Votice Identifikátor školy: 600 041 794 Termín konání inspekce: 1. a 2. prosinec 2004 Čj.: Signatura:

Více

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG)

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Témata kvalifikačních prací si studenti volí po dohodě s konkrétními vyučujícími dle vlastního zájmu či profesního zaměření. Následně uvedená témata jsou pouze návrhem

Více

Studium pedagogiky pro učitele 2013

Studium pedagogiky pro učitele 2013 Studium pedagogiky pro učitele 2013 Obsah a průběh studia: Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

Mgr. Marika Kropíková. Mgr. Dana Karmasinová. INFRA, s.r.o. vydavatelství, nakladatelství, vzdělávací agentura

Mgr. Marika Kropíková. Mgr. Dana Karmasinová. INFRA, s.r.o. vydavatelství, nakladatelství, vzdělávací agentura Lektoři, se kterými spolupracujeme vzdělávání pedagogů Mgr. Marika Kropíková PedF UK Praha - speciální pedagogika, etopedie, psychopedie, logopedie Učitelka na zvláštní škole, Praha 5 a Praha 4 Logopedka

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov

Česká republika Česká školní inspekce. Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Mateřská škola Mukařov Česká republika Česká školní inspekce Středočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Mateřská škola Mukařov U Zelené cesty 200, 251 62 Mukařov Identifikátor školy: 600 051 790 Termín konání

Více

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok

I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán. Jméno a příjmení dítěte. Datum narození. Školní rok I. Vyplní mateřská škola: Mateřská škola: Individuální vzdělávací plán Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

Koncepce školy na období 2016 2022

Koncepce školy na období 2016 2022 Koncepce školy na období 2016 2022 Předložený návrh koncepce školy vychází z mého osobního přesvědčení, z mých dosažených pedagogických zkušeností a mého odhodlání něco změnit ve prospěch školy. Jsem si

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-11/14-J. Mateřská škola DUHA Třebíč

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-11/14-J. Mateřská škola DUHA Třebíč Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIJ-11/14-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČO 70 283 311 Mateřská

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ REALIZAČNÍ MANUÁL Hlavním tématem programu je osobnostní a sociální rozvoj vedoucích pracovníků a pedagogů (především mateřských škol), kteří po absolvování

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rokytno, okres Pardubice. Rokytno 73, Sezemice 533 04. Identifikátor školy: 600 096 572

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Rokytno, okres Pardubice. Rokytno 73, Sezemice 533 04. Identifikátor školy: 600 096 572 Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Rokytno, okres Pardubice Rokytno 73, Sezemice 533 04 Identifikátor školy: 600 096 572 Termín konání inspekce: 23. - 25. a 29.

Více

Roční plán pro školní rok 2015-2016

Roční plán pro školní rok 2015-2016 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2015-2016 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PROGRAMU PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY Pobočka Havířov Jaro 2016 www.pestouni.slezskadiakonie.cz Vážené dámy, vážení pánové, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku podzimních vzdělávacích

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny 1 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Základní a mateřská škola Tršice, okres Olomouc, příspěvková organizace Adresa školy: Tršice 183, 783 57 Tršice Ředitelka školy:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 S účinností od 1.9.2014 Základní údaje Název a adresa školy : Základní škola pro zrakově postižené Nám. Míru 19, 120 00 Praha 2 Ředitelka školy:

Více

TERMÍN: 7.-8.4.2014 (VS 216) TERMÍN: 21.4.2014 (VS 217) TERMÍN: 12.-13.5.2014 (VS 218) Potřebujete posílit ženskou asertivitu v profesionální roli?

TERMÍN: 7.-8.4.2014 (VS 216) TERMÍN: 21.4.2014 (VS 217) TERMÍN: 12.-13.5.2014 (VS 218) Potřebujete posílit ženskou asertivitu v profesionální roli? MENTTORY Katalog otevřených kurzů 2014 Diversity Management * Komunikační dovednosti* Manažerské dovednosti * Telefonické dovednosti Menttory, Hájkova 1676/6, Praha 3 www.menttory.cz / e-mail: info@menttory.cz

Více

Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dolní Rožínka, okres Žďár nad Sázavou

Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Dolní Rožínka, okres Žďár nad Sázavou Česká republika Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina - oblastní pracoviště Jihlava INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Dolní Rožínka, okres Žďár nad Sázavou 592 51 Dolní Rožínka 1 Identifikátor

Více

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA Čj. ČŠIU-67/16-U Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČ 70 225 931 Mateřská škola Vyhlídka, Ústí nad Labem, Rozcestí

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace MOTTO: PLNÉ ÚLY, SPOUSTA HER, DO DRUŽINY ZAVÍTEJ! IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-245/14-J. zs.stepanov@seznam.cz

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-245/14-J. zs.stepanov@seznam.cz Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIJ-245/14-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Základní škola a Mateřská škola Štěpánov nad Svratkou,

Více

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Hybešova 15, 602 00 Brno zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Taneční a pohybová výchova pro předškoláky

Více

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA

IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA IN SP EKČ N Í ZP R ÁVA Čj. ČŠIS-2922/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Mateřská škola Tupadly 152 Sídlo Tupadly 152, 28563 E-mail právnické osoby IČ 75033879 turanska@seznam.cz

Více

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Umění a kultura Hudební výchova Charakteristika předmětu V předmětu Hudební výchova je realizován obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura, oboru hudební výchova.

Více

Referát VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ. Olga Zelinková

Referát VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ. Olga Zelinková VYUČOVÁNÍ CIZÍM JAZYKŮM U DYSLEKTIKŮ Olga Zelinková Referát Ve dnech 27.-29. 6. 2002 se konala ve Washingtonu D.C. mezinárodni konference pod názvem Multilingvální perspektivy dyslexie napřič kulturami.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole ve Tvrdonicích Kostická 98, Tvrdonice 691 53 Školní vzdělávací program pro školní družinu ŠKOLA DO NEPOHODY 1 OBSAH: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika zařízení

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 084 342/99-1165 Signatura: vh5ns102 Oblastní pracoviště č. 8 Liberec Okresní pracoviště Semily INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Speciální mateřská škola při Dětském centru

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016

Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016 Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016 1. Charakteristika školy Střední škola Academia Mercurii, s.r.o. se nachází ve městě

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Soukromá střední a základní škola (1.KŠPA) Praha s.r.o. Pernerova 383/29 186 00 Praha 8 - Karlín Školní vzdělávací program pro Školní družinu Zpracoval: kolektiv pedagogických pracovníků Soukromé střední

Více

Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy. Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod

Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy. Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod 1 Doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D. Mendelova universita v Brně Provozně ekonomická

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY

Více

3 Pedagogická diagnostika

3 Pedagogická diagnostika 3 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika je speciální pedagogická disciplína, která se zabývá objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnitřních a vnějších podmínek i průběhu a výsledků

Více

Roční plán pro školní rok 2013-2014

Roční plán pro školní rok 2013-2014 Mateřská škola Klubíčko Tlumačov, s.r.o., U Trojice 336, 763 62 Tlumačov Roční plán pro školní rok 2013-2014 Obsah: stránka 1. Informace o škole.. 2 2. Organizace provozu školy. 2 3. Organizace školního

Více

5. UČEBNÍ OSNOVY 5.9 Člověk a svět práce 5.9.1 Pracovní činnosti. Blok předmětů: ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE. Název předmětu: PRACOVNÍ ČINNOSTI

5. UČEBNÍ OSNOVY 5.9 Člověk a svět práce 5.9.1 Pracovní činnosti. Blok předmětů: ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE. Název předmětu: PRACOVNÍ ČINNOSTI 5. UČEBNÍ OSNOVY 5.9 Člověk a svět práce 5.9.1 Pracovní činnosti Blok předmětů: ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Název předmětu: PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Oblast Člověk a svět práce postihuje

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060. nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060. nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060 nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová Identifikátor školy: 600 024 717 Termín

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích

Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole a Mateřské škole v Rosovicích č. j. 105/2015 Vypracovala: Lada Kumherová 1. I. Identifikační údaje Základní škola a Mateřská škola Rosovice

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY 2015-2016 PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Telefon na ředitele 257941039 Základní škola Charlotty Masarykové,

Více