JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?"

Transkript

1 PEŘÍČKA Peří je srst ptáčků. Je tak lehké a měkké... Když ptáčkovi vypadne peříčko, nepadá přímo k zemi, třeba jako kamínek, ale snáší se. Proč se peříčko snáší tak pomalu? Co ještě padá pomalu? Co padá k zemi rychle? Klíčová slova jsou lehký a těžký. Co je lehčí než...? Co je těžší než...? Je vhodné udělat pokus. Plně postačí ve stejnou chvíli upustit z jedné ruky peříčko a z druhé třeba kamínek, kostku... Pedagog ukáže dětem, jak se peříčko snáší. Nejdříve znázorňuje houpavý, kývavý pohyb jen jednou rukou, pak druhou a pak oběma. Děti pohyb opakují. Na závěr již houpavý, kývavý, měkký, plynulý pohyb cvičí celým tělem, končí v sedu na patách a pak se lehce položí do lehu. Cvičíme pomalu, klidně, ne švihem. Jednotlivým fázím pohybu věnujeme dostatečně dlouhou dobu. Na cvičení navazuje kreslení pastelkou: Jedním plynulým pohybem nakreslí děti dráhu jednoho padajícího peříčka. Ke cvičení se vracíme ještě dvakrát (vždy včetně pohybové fáze) s jinou barvou pastelky. Pedagog děti povzbuzuje k uvolněnému pohybu, jak při cvičení tělesném, tak při cvičení ve cvičebnici. Chválí správné držení pastelky a správné držení těla při sedu. JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

2 KRTEK A KAMENY Říkanka Krtku, krtku, krtečku, počkej na mě chviličku. Stejně všechny žížaly už se dávno schovaly. K obědu ti radši sám pár knedlíčků udělám! Děti budou pracovat v časovém limitu (dle situace). Cvičení je veselé, uvolněné a hravé. Pedagog dětem bez dalšího vysvětlování sdělí, že budou pracovat po stanovenou dobu, která má svůj začátek a konec. Dítě-krtek nejdříve jen pomocí prstu přemýšlí, kudypak se dostane na povrch země. Na pokyn pedagoga bere do ruky pastelku a cestu k povrchu najde a vykreslí. Pedagog děti příliš neupozorňuje na několik možných řešení. Pakliže na ně krtek přijde sám, pedagog mu je jen potvrdí. Ostatní krtky pedagog pochválí i za jedno řešení. Ke cvičení se s dětmi vracíme pokud možno ještě dvakrát po několika dnech. Pedagog se ptá krtků, zda dokážou najít ještě jinou cestičku, kterou se krtek dostane na povrch. Pro každou novou cestu krtek zvolí jinou barvu pastelky. Při druhém a třetím návratu ke cvičení lze krtky motivovat pamlskem za každou novou nalezenou cestu. Krtci pak začnou být velmi vynalézaví. Lze přistoupit i na možnost, že šikovnější krtci pomohou těm méně zdatným. I malá modifikace cesty znamená novost řešení, a tedy novou cestu. Krtci ovšem musejí být ukáznění a neměli by vybočovat za okraje vyznačených cest. Podobnou dráhu (s větším množstvím překážek) pedagog vytyčí na volném prostoru. Krtky rozdělí na skupiny po třech (je vhodné, aby ve skupině byl jeden šikovnější krtek). Děti ve skupině pak postupují společně. Jedno z týmu má barevné klubíčko a značí dráhu, kterou našly. Pedagog zajistí dostatek barevných klubíček. Skupiny se prostřídají a mohou jít tolikrát, kolikrát je to bude bavit. To je ale cestiček! Ale někdo bude muset nakonec klubíčka zase smotat, ať se nám to všechno nezmotá! HÁDANKA Zahradníci tam i tady hned mě ženou ze zahrady. Čertí se, že bez rýčku zryl jsem všechnu travičku. (Krtek)

3 KULIČKA Říkanka Kdekdo dneska uhání na mistrovství v hopsání: klokan, vrabec, žabička i skákací kulička. Pedagog dětem demonstruje chování (ztrátu energie) pružného míčku (gumového guma je pružný materiál). Skákací pružnou (gumovou) kuličku pustí z výšky na zem. Kulička nejprve vyskočí skoro do stejné výšky, ale pak se postupně výška výskoku zmenšuje. Děti pastelkou napodobují dráhu skákací kuličky. Tak jako se skákáním unaví člověk, tak se unaví i kulička. Skoky (obloučky) dítě kreslí tak, že každý další je trochu menší než ten předchozí. Pozor! Na obrázku je i kouzelný míček, ten skáče čím dál tím víc... Míček, který skáče čím dál tím víc (výš a dál), je kouzelný a existuje jen v pohádkách. Cvičení je klidné, uvolněné. Pedagog dbá na dodržování správného držení pastelky. Děti povzbuzuje, na konci cvičení pochválí všechny najednou. V průběhu práce si s dětmi povídá o tom, co je také ještě pružné a co ne. Ke cvičení se děti vracejí i přesto, že třeba již všechny dráhy nakreslily. Nyní tyto dráhy mohou vylepšit jinou barvou pastelky. Po skončení práce ve Včeličce přistoupíme s libovolným časovým odstupem ke hře s míčem. Děti se rozdělí na dvě skupiny. Tyto dvě skupiny stojí proti sobě v řadách. Rozděluje je překážka (lano, lavička) ve výšce asi 30 cm. Každé dítě má míč (míček). Děti hodí míč přes překážku, míč ji přeskočí, odrazí se a teprve pak dítě, stojící naproti, ho může chytit. K tomuto cvičení se, pokud možno, po týdnu vracíme s modifikací. Dítě hodí míč před překážku, míč se odrazí od země, přeskočí překážku, dopadne na zem a po odrazu jej teprve děti zkouší zachytit.

4 MOUCHA Hádanka Poletuji sem a tam, bzučím si své tralalam. Něco, něco, něco hledám, posadím se na salám. Děti napodobují dráhu letu mouchy. Moucha je velmi neposedný a legrační hmyz. Poletuje klikatě od jedné věci ke druhé a nikde chvilku neposedí. Je rychlá a je těžké ji chytit. Při letu bzučí. Děti (ve směru od mouchy) ukážou klikatou a neukázněnou, dynamickou čárou, jak asi moucha lítá. Chvilku čmárají, hned se zastaví, změní směr a zase čmárají. Cvičení provádějí vsedě a podkladem při kresbě netočí. Po skončení cvičení by měla být stránka úplně začmáraná. Kreslení je veselé, ale soustředěné. Děti se pokusí vžít se do role mouchy. Pedagog děti nepřerušuje ve hře. Na konci cvičení se společně s dětmi podívá, jak která moucha létala. Pedagog nehodnotí chválí a koriguje správné držení tužky. Cílem je samotná hra, která učiteli poskytuje dobrou možnost ukázat či korigovat správné držení tužky. Děti, které tužku drží nevhodným způsobem, po korekci pedagogem pokračují v letu jinou barvou tužky. Ke hře se děti mohou individuálně vracet, pokud není držení tužky vyhovující a hra je baví. Čmárání ve cvičebnici doplníme tréninkem na držení rovnováhy. Po vytyčené jednoduché (nebo složitější dle situace) tenké dráze (provázek na podlaze, nízká lavička) budou naše mušky přecházet s rozpaženýma rukama. Pokud dokážou udržet rovnováhu a nevybočit z dráhy, to se pak mohou prolétnout (rozutéct) s rozpaženýma rukama po celé zahradě, neboť právě absolvovaly první lekci létání.

5 DÉŠŤ Z mraku padá na kytičky voda. Vše živé a tedy i kytičky (rostliny) potřebují vodu pro život. Pokud nemají vodu, usychají, vadnou a hynou. Na každou kytičku z našeho mraku proto musí zapršet, aby neuschla a mohla rozkvést. Když prší, padají kapky z mraku jedna za druhou. Děti kreslí přerušovanou čárou dráhu kapek z mraku na kytičky. Vítr nefouká, a proto všechny kapky padají rovnou na kytičky. Taková bude i dráha kapek - přímá. Děti během cvičení pokud možno cvičebnici nenatáčejí. Pedagog jednotlivě koriguje. Dítě se snaží zachovávat rovnoměrnost kapek a mezer mezi nimi tak, jak je to předvedeno na obrázku. Doplňující pohybová aktivita spočívá v jednoduchém cvičení... Až budou kytičky zavlažené, děti ukážou, jak kytička (poupě) rozkvetá. Začínáme ve dřepu na patách se skloněnou hlavou. Po pokynu pomalu vstáváme a na konci plynulého pohybu hledíme vzhůru a ruce držíme vztyčené. Opakujeme. Povídáme si s dětmi, jak jsou pro rostliny voda a světlo (slunce) nenahraditelné.

6 PAVOUK Hádanka Mám osm nohou, předu nit a z té niti utkám síť. Pevnou síťku houpací; zdřímnu si v ní po práci. Děda pavouk učí pavoučky, jak správně tkát síť. Proto dráhu, po které budou pavoučci při tkaní postupovat, označil žlutou barvou. Pavoučci už před započetím tkaní vědí, že úseky mezi hlavními, již nataženými paprsky se musí snažit utkat jedním tahem. Pak uvážou uzlík (nakreslí velkou tečku) a následuje přímý tah. Pavoučci si během tkaní mohou Včeličku natáčet. K tvoření sítě se pavoučci vracejí ještě jednou po týdnu. Další vlákénka táhnou podél vlákna již vytvořeného a začnou od modrého uzlíku, který jim děda pavouk připravil. Na pavoučky, kteří by chtěli tkát ještě, děda pavouk také pamatoval začnou od zeleného uzlíku. Na toto cvičení bude navazovat další, v němž děti vlepují (tkají) síť barevným vláknem. Cvičení je klidné, uvolněné. Pedagog udržuje klid na práci a jednotlivě pavoučkům napomáhá radou, pokud by se snad odchýlili ze správné cesty. Na závěr si jistě všichni zaslouží pěknou pochvalu. A budeme šplhat jako pavoučci nahoru. Buď po laně nebo po tyči. Vezmeme děti na průlezky, aby si to vyzkoušely. Pěkně jedno po druhém. Komu šplhání nepůjde, alespoň se chvíli pevně drží. Nakonec můžeme závodit, kdo vyšplhá nejvýš nebo kdo se na tyči udrží nejdéle. ŘÍKANKA Malý tlustý pavouček upletl si klobouček. Potom ještě na nožky štrikuje si ponožky.

7 PAVOUČÍ SÍŤ Pozor! Tomuto cvičení předchází cvičení, ve kterém děti kreslí (tkají) síť pastelkou. Nyní mají naši pavoučci před sebou opravdu náročný úkol. Tady už jim děda pavouk moc nepomůže. Budou tkát (lepit) opravdovou síť pomocí provázku a lepidla. Před sebou vidí jen základní paprsky sítě s uzlovými body. Začátek ještě děda připravil, ale teď již musí pavoučci pokračovat sami. Začínají na červeném uzlíku. Na uzlové body nanesou lepidlo a provázek k nim postupně přichytávají. Pokud je ve třídě pavoučků hodně, pedagog zajistí pomocný dohled; bude určitě potřeba. Pedagog napomáhá při práci s lepidlem. Příliš neradí a kriticky nehodnotí, pokud se pavoučkovi tkaní až tak nedaří. Zas na tom tolik nesejde, naši pavoučci přece mouchy neloví... S časovým odstupem, a pokud se dětem práce líbí, přistoupíme ke společné práci. Děti rozdělíme na skupiny a skupiny tkají síť společnou a hezky barevnou. Pedagog na papír formátu A2 nakreslí podobné paprsky, jako máme ve Včeličce, ovšem zde již bez uzlů. A pak už pedagog dává jen bedlivý pozor, aby se nám pavoučci sami nechytili do tenat práce s lepidlem... Výsledné práce vystavíme. ŘÍKANKA Každý správný pavo-uk není žádný nedo-uk. Všechny děti pavoučí hbitě tkát se naučí. Brzy mají naučenu první velkou pavučinu.

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka)

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka) MYŠKY V kuchyni se objevil kocour a myšky o překot uhánějí do bezpečí. Musejí včas zaběhnout do díry. Proč? Ano, myšku, která otálí nebo se loudá, kocour uloví. Proto musí být každá myška rychlá a utíkat

Více

Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá.

Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá. VČELKY LETÍ DO ÚLU Na obrázku poletují včelky s košíčky na zádech kolem kruhového úlu. Ve skutečnosti dovnitř úlu nevidíme, proto nám ho malíř namaloval zevnitř. Tento úl má tři komůrky. Velkou, menší

Více

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ Program odpolední aktivity v rámci projektu Víme jak na to, aneb škola je kamarád Zpracovala a realizovala Jana Dušková a Jarmila Štěpánová Základní škola, Vítkov,

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání, fonematického sluchu a slovní zásoby, dechová cvičení, správná motorika mluvidel, artikulace,

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout)

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout) CO PEJSEK VIDĚL Víte, děti, že i pejskové mají sny? Jako náš pejsek na obrázku. Zdálo se mu, že je hlídačem v hlavní bráně zoologické zahrady. Byla noc, jen měsíček svítil, a tu najednou, co to pejsek

Více

Hry a rošťárny pro kluky a holky

Hry a rošťárny pro kluky a holky Hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi www.fragment.cz Hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Vybrala a uspořádala Hana Janoušková Ilustroval Antonín Šplíchal Copyright Fragment,

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice.

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice. COMENIUS COM ENIU S Oberviechtach - Peilstein Pobězovice Sport ohne Grenzen - Sport hranic - Sports without frontiers Oberviechtach - - - bez - Peilstein - - - Pobezovice Sport ohne Grenzen -- Sport bed

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Úvod. 3 nejzákladnější věci, který je nutný o budování zadečku vědět.

Úvod. 3 nejzákladnější věci, který je nutný o budování zadečku vědět. 2015 Úvod Po nedávném workshopu Bikini zadeček jsem slíbil, že dám dohromady souhrn těch nejlepších a nejeefektivnějších cviků, které se dají na výrobu sexy zadečku použít. Existují totiž jen dva typy

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové)

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) KRÁLOVSTVÍ VODY Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) Vodní víly a skřítkové si hrají (cvičíme, hrajeme si, malujeme

Více

ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku

ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku POMŮCKY: mety, značky, kužele, pásky, stopky. MOTIVACE: Kdo je rychlejší kočka nebo myš? Myško, nenech se doběhnout POPIS ČINNOSTI:

Více

Habermaaß-hra 4089 CZ

Habermaaß-hra 4089 CZ CZ Habermaaß-hra 4089 Schuhbidu Dvě barevné hry rozvíjející pozorování a reakci pro 2-4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Autoři: Christian Barnikel & Heike Rosskopf Ilustrace: Clara Suetens Délka hry: cca.

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Komorový drak je vysokou zárukou pohodového létání, tudíž budete se svou stavbou spokojeni a Vás potomek nebude určitě šetřit chválou.

Více

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck Biskup očekává velmi váženou návštěvu, ale bohužel velká freska - malba na stropě katedrály - zoufale volá po zrestaurování. Souhrn Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck pro 2-4 hráče od 10 let Proslulí

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9. ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. Úvodní hodina, pomůcky a bezpečnost v hodinách Vzpomínky na léto kresba Otisky štětce dekor: řazení barev pravidelně za sebou zdobíme vázu

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 Jana Podzemná fotorámečky aneb elegantní stojánky na fotografie www.batelier.cz www.vytvarne-navody.cz Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové

Více

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Ahoj Hanačáci! Je tady duben, druhý jarní měsíc, ale venku to pořád vypadá jako o Vánocích. Ale pozor, v Hanaci rozhodně neplatí přísloví březen za kamna

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně.

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně. Ahoj kamarádi, v rukou držíte zimní vydání časopisu Noviny skřítka Knihomílka. Vezměte si tužku a pastelky a rovnou se můžete pustit do prvních úkolů. Věřím, že se u nové pohádky pobavíte a u bajky zase

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená).

ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená). Určitě už jste slyšeli nějaké rodiče tvrdit, že facka, kterou dali svému dítěti, je bolí více než potrestaného potomka. Kromě psychické bolesti (kterou měřit neumíme) je na tom tvrzení něco pravdy i z

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE Indie začátkem 18 století. Téměř 200 let trvající vláda Velkých mogulů se očividně rozpadá. Toho využívají ve svůj prospěch maharadžové a kmenoví vládci na severozápadě

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka Prostředí: louka, hřiště Počet hráčů v družstvu: 6 20 (turnaj: 10 + 4 náhradníci) Gorka Morka Tato hra vychází z pravidel hry Russkaja lapta (Zapletal; Velká encyklopedie her 3). Na našich táborech jsme

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

Organizační zajištění činnosti. Úvodní část: Pozdrav. Prohlédnu žáky úbor, obuv, šperky, hodinky. Spočítám žáky, vyslechnu omluvenky.

Organizační zajištění činnosti. Úvodní část: Pozdrav. Prohlédnu žáky úbor, obuv, šperky, hodinky. Spočítám žáky, vyslechnu omluvenky. Příprava na vyučovací jednotku T Datum: 12. 11. 2010 Škola: 25. ZŠ Chválenická ul.,,plzeň Třída: 1. Jméno učitele:... Tematický celek: Základy atletiky, základy sportovních her. Cíl: ácvik techniky házení,

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství O pavoucích a pavučinách Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) O pavoucích a pavučinách Stručná anotace učební jednotky Ze dvou

Více

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu Specifické poruchy učení Neschopnost žáků naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod a žáci vyžadují použití jiných výukových a pracovních metod. Dyslexie Specifická porucha čtení 1.

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM

JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY V PŘEDMĚŘICÍCH n/j JÁ A SVĚT KOLEM MĚ OBJEVUJI SVĚT S KRTKEM OBSAH: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 5. Organizace vzdělávání

Více

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT ROZKVETLÁ ŠKOLKA

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT ROZKVETLÁ ŠKOLKA MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT ROZKVETLÁ ŠKOLKA KOMPETENCE: Kompetence k učení: Získanou zkušenost uplatňuje v praktických situacích a v dalším učení. Kompetence k řešení problému: Všímá si dění i problémů v bezprostředním

Více

PROPOZICE A ORGANIZACE ORGANIZAČNÍ TÝM

PROPOZICE A ORGANIZACE ORGANIZAČNÍ TÝM SPORTOVNÍ HRY SENIORŮ JIHOČESKÉHO KRAJE PROPOZICE A ORGANIZACE Organizátorem Sportovních her seniorů Jihočeského kraje (dále jen hry) je občanské sdružení AKADEMICKÝ KLUB TŘETÍHO VĚKU AKTIV ve spolupráci

Více

TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland)

TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland) TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland) Mark Krimsu Sienholz Obsah: 110 karet: = 15 karet pokladů (Schatz(-kammer)-Karten): 5 odznaků moci (Insignien der Macht), 10 cenností (Kostbarkeiten)) +

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_20 Název školy Střední průmyslová

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku...

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku... SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Lazy 3695, Zlín 760 01 Pracoviště: Lazy 3695, Zlín tel.: 577 058 252, 736 105 795 e-mail: spc@ddskolyzlin.cz

Více

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci CZ Habermaaß-hra 3123A /4448N Tanec s vejci Tanec s vejci Živá hra plná poskakování s vejci pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99let. Autor: Ilustrace: Roberto Fraga Martina Leykamm Obsah: 1 dřevěné vejce 9

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - město Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - karavana 1 herní plán - věž 4 herní plány hráčů

Více

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře)

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře) Splávky na řeku mihy.san: Tento článek je kompletním návodem na výrobu splávků na řeku. Ono na řeku není třeba brát doslovně. Rybáři, kteří nepoužívají anglické splávky waglery, si takto můžou vyrobit

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1 Příloha č. 1 Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy Vyhodnocení dotazníkového šetření Pro dotazníkové šetření bylo náhodným výběrem zvoleno 1500 mateřských škol (MŠ) ze všech krajů České republiky,

Více

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout. Balení na akci Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je

Více

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy:

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy: POMÓC, OBLUDA!!! Úvod: Toto dobrodružství je určeno pro začínající hráče mezi 1-2 úrovni. Text psaný takto: je určen jen pro PJ. Text psaný takto: je určen pro hráče. Příchod do vesniničky Cilkular: Družina

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU Měsíc: březen Týden: 1. 3. - 5. 3. 2010 Třída: myšky Příjmení: Gondeková Téma: JARO UŽ JE TU Podtémata: Jak vypadá jaro - rozlišit a prohloubit poznatky dětí o změnách v přírodě v jarním období Okno počasí

Více

Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně

Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně Místo konání: The Garden Nursery, Londýn Termín stáže: 28. 9. 3. 10. 2014 Stážistky: Mgr. Lenka Špittová, Mgr. Lenka Iserová Přip pracovní stáži v Londýně jsme měla

Více

Spojování kožešin. Mimo vynález kožešnického stroje, se ovšem technologické postupy nijak zvlášť nezměnily, velká část práce je stále ruční.

Spojování kožešin. Mimo vynález kožešnického stroje, se ovšem technologické postupy nijak zvlášť nezměnily, velká část práce je stále ruční. Kožešnické stehy Spojování kožešin Kožešina byla pravděpodobně prvním oděvem, který začal člověk v pravěku používat. Zpočátku se sešívala zvířecí šlachou, později koženým řemínkem, nakonec nití. Postupně

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čas letí velice rychle a i mne tak trochu dostihl. Před časem jsem vám slíbil pokračování fotoškoly a nyní se už radši ani nechci

Více

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Naše dítě školákem Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Školní rok 2015 2016 Moje školní desatero: 1. Vím, jak se jmenuji jménem i příjmením a znám jména svých rodičů 2. Umím se obléknout i převléknout

Více

ALKOHOLISTICKÁ IDYLKA

ALKOHOLISTICKÁ IDYLKA Zuzana Patráková, Petr Cejnar: ALKOHOLISTICKÁ IDYLKA Na motivy povídky Jaroslava Haška OBSAZENÍ: Hlasatel Paní Hodíšková Pan Hodíšek Pošťák Svěřenci protialkoholní ligy Hospitalizovaní pacienti OBRAZ PRVNÍ:

Více

Potřeby rokajl vláčná nit. Bílý límeček. Navlékání spodních obloučků. Síťková kapsička nebo malé pouzdro? Starší typ podomácké výroby z Krkonoš

Potřeby rokajl vláčná nit. Bílý límeček. Navlékání spodních obloučků. Síťková kapsička nebo malé pouzdro? Starší typ podomácké výroby z Krkonoš směr navlékání síťky směr navlékání obloučků Navlékání spodních obloučků Potřeby rokajl vláčná nit Síťková kapsička nebo malé pouzdro? Starší typ podomácké výroby z Krkonoš I v tomto případě se jedná o

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Jaro 2015 Činnost přípravné třídy LEDEN V měsíci lednu se děti zúčastnily velmi zajímavé a poučné besedy v naší škole. Navštívit a spoustu zajímavých informací

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

Malý zahradník MŠ Novoborská. školní rok 2014/15

Malý zahradník MŠ Novoborská. školní rok 2014/15 Malý zahradník MŠ Novoborská školní rok 2014/15 Eko-projektu Malý zahradník se v naší MŠ Novoborská věnujeme již několikátým rokem a vždy se tento dlouhodobý projekt setkává s kladnou odezvou jak mezi

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

ř á aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory:

ř á aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory: T aví sb n í e n ř á o v aneb Ze života přírodovědných klubů Projekt vznikl za podpory: Filtraci vody zvládli členové přírodovědného klubu při ZŠ v Lubeneci přímo v terénu. Tvoření nás baví aneb Ze života

Více

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně.

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Také jsme měli strach, že dorazí málo lidí, protože

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Doporučené postupy a praktické rady pro aplikaci akustických pěn a lisovaných protihlukových desek.

Doporučené postupy a praktické rady pro aplikaci akustických pěn a lisovaných protihlukových desek. Doporučené postupy a praktické rady pro aplikaci akustických pěn a lisovaných protihlukových desek. První kontakt se zbožím Pokud se nacházíte v prašnějším prostředí, jako je např. stavba před dokončením,

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta Kolmonočka lekavá Kolmonočka lekavá je rostlina z planety zvané Abratz. Na své planetě má velmi výhodné podmínky k životu, protože se tu ještě nevyvinuli býložravci, takže tu rostou rostliny ve velkém

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Upozornění

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x)

SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x) SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x) Changelog: Modifikace pro verzi Farming Simulator 15 a další rozšíření možností Dvojnásobné rozlišení škály půdního ph Změna hnojiv podle minerální složky

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 04.05.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR Bambulky 00 barevných bambulek o průměru cm na knoflíky, očička, nosíky apod.. K 0 Barevné. K 0 Zvířecí,- Kč,0 EUR DEKORAČNÍ MATERIÁL. Pohádková vlna Balíček barevného ovčího rouna o hmotnosti 0 g. Jedná

Více

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou Fládrování Stačí dva odstíny barev a gumová stěrka a starší dřevěný nábytek může znovu zdobit byt i chalupu fládrování je technika původně používaná k renovaci dřevěného nábytku a dveří nebo jako levnější

Více

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Téměř všichni lidé se cítí přitahování teplým, jemným pískem. Ve vlhkém stavu je písek hutný a

Více

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut

Fotbal. Počet hráčů v přihlášeném týmu: Pravidla. Hrací doba 1 x 15 minut Fotbal Hrací doba 1 x 15 minut Počet hráčů v přihlášeném týmu: Minimální počet hráčů v týmu je 5 (viz pravidla), maximální počet je 9. Maximum je zde z důvodu omezeného počtu medailí (9ks/oceněný tým).

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Hry a cvičení se zvuky

Hry a cvičení se zvuky Hry a cvičení se zvuky 1. Podmíněná reakce na zvuk - reakce na zvuk určitým pohybem - zjištění, jaké zvuky je dítě schopno vnímat - nezbytná při audiometrickém vyšetření - Pomůcky: bubínek, kostka, krabice(kbelík,..)

Více

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive

Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Barevné pergamano pomocí fixů Perga colours exclusive Tyto speciální inkoustové fixy byly vyvinuty přímo pro techniku pergamano. Jsou určeny k malování přímo na pergamenový papír nebo k nanášení na pergamen

Více

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008 Ověřování možnosti spojení činnosti mateřské školy a školní družiny v době před začátkem ranního vyučování a v době před koncem provozu mateřské školy a školní družiny Druhá průběžná zpráva o výsledku

Více

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut

Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut Počet hráčů: 3 6 Věk: 8+ Hrací doba: cca 15 minut V této hře se to hemží kozami a ty jich musíš získat co nejvíce. Ale najednou je jejich počet limitován a ty už žádné kozy nechceš! Nebohá zvířata tedy

Více

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák.

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák. Kuřátko Roztomilá kuřátka jsou přímo stvořená pro oslavu jara a probouzejícího se nového života. Malé žluté hejno se báječně hodí nejen na výzdobu domova a zejména velikonočního košíčku, ale i na dárky.

Více