1. Snímací část. Náčrtek CCD čipu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Snímací část. Náčrtek CCD čipu."

Transkript

1 CCD

2 1. Snímací část Na začátku snímacího řetězce je vždy kamera. Před kamerou je vložen objektiv, který bývá možno měnit. Objektiv opticky zobrazí obraz snímaného obrazu (děje) na snímací součástku. Dříve se jako snímací prvky používaly vakuové elektronky různých typů. Dnes se jako snímací prvek běžně používá čip na bázi CCD, nazývaný CCD čip - obrázek 2. CCD čip je polovodičová součástka přeměňující světelné záření na elektrický signál. Náčrtek CCD čipu.

3 V dnešní době existuje několik druhů snímacích kamer. Uvedu zde základní typy běžně používaných kamer: - Televizní kamery - Průmyslové kamery - Digitální kamery U všech druhů kamer se většinou používají CCD čipy jako převodníky optického signálu na elektrický. Televizní kamery mají na výstupu obsaženy informace o optickém obrazu před kamerou a navíc je signál doplněn synchronizačními a zatemňovacími impulsy. Signál na výstupu televizní kamery nazýváme úplný obrazový televizní videosignál (dále jen videosignál).

4 Televizní kamery převádí optický obraz, dodaný objektivem na snímací součástku (čip CCD), na časově proměnné elektrické napětí. V dalším textu budu předpokládat, že snímací součástka televizní kamery je vždy čip CCD. V tělese televizní kamery jsou obvody, které převádí signál dodávaný čipem CCD na videosignál. Z televizní kamery tedy dostaneme videosignál, který je ovlivněn pouze optickými informacemi dopadajícími na čip CCD. Výstup z televizní kamery ovlivníme jen změnou obrazu před kamerou, nebo nastavením objektivu (clonou, ohniskovou vzdáleností objektivu, zaostřením). Chceme-li použít signál z televizní kamery, je nutné pracovat s videosignálem, který je definován televizní normou. Průmyslové kamery jsou v principu totožné s televizními kamerami. Liší se pouze mechanickou konstrukcí a někdy parametry. Průmyslové kamery jsou stavěny robustněji, často mívají menší rozlišení, což znamená, že převádí méně obrazových bodů na televizní signál než kamery televizní a také často snímají obraz pouze černobíle. Digitální kamery mají řadu výhod, jsou však značně náročnější na technologii výroby (a tím také dražší). Digitální kamery obsahují jako převodník optické informace na elektrickou vždy CCD čip. Chceme-li obdržet obrazovou informaci v mřížce CCD (viz obrázek 2 ) digitální kamery, pošleme do kamery adresu řádku a sloupce požadovaného bodu mřížky.

5 Kamera nám pošle zpět informaci o osvětlení námi požadovaného bodu za určitý (většinou nastavitelný) čas. Dle konstrukce nám kamera může zpět poslat informaci analogově, případně, má-li A/D převodník, pošle informaci o osvětlení daného bodu digitálně. Z toho plyne, že digitální kamera je výhodná pro použití v metrologii. Od realizace systému s digitální kamerou jsem však musel z důvodů nedostupnosti (především ekonomické) upustit. Vsoučasné době se v metrologii nejčastěji používají televizní kamery. Televizní kamery jsou především snadno dostupné, relativně levné a mají standartní rozhraní na výstupu na výstupu je úplný televizní videosignál. Televizní kamery mají rozlišení dostačující pro mnoho druhů měření. Jako vstupní část navrhovaného řetězce pro snímání, digitalizaci a zpracování videosignálu použijeme televizní kameru. Při zkušebních měřeních jsem používal kamery typů OS 35 a především OS 458. Blíže popíší kameru OS 458, protože tímto typem kamery jsou snímány všechny obrazy v práci prezentované. Kamera OS 458 je černobílá kamera s vysokou jasovou citlivostí a velkým bodovým rozlišením. Kamera má jako snímací prvek CCD čip se samořádkovým uspořádáním. Bližší popis uspořádání čipu CCD výrobce nedodává. Velikost čipu je 7.95 x 6.45 mm a rozlišovací schopnost čipu je 795 x 596 pixelů (bodů). Na výstupu z kamery je úplný televizní videosignál v normě s 625 řádky na snímek a 25 snímky za sekundu. Citlivost snímacího čipu CCD je 0.02 lux. Kamera se napájí 12V stejnosměrnými a má interně nastavitelnou elektrickou závěrku v rozsahu 1/50 až 1/ Pro pochopení funkce kamery se snímacím čipem CCD vysvětlím princip činnosti í íh k CCD

6 1. Snímací prvky CCD Základem televizního snímacího zařízení je součástka pro tvorbu obrazového signálu. Tato součástka převádí optické zobrazení na odpovídající posloupnost elektrických impulsů. Většina televizních kamer dříve používala k přeměně obrazu na elektrický signál specielní elektronky vidikony, plumbikony, ikonoskopy, superikonoskopy, ortikony, superortikony. Základním nedostatkem těchto elektronek je nutnost použití vysokonapěťových vakuových systémů, což je příčinnou značných rozměrů a hmotnosti snímacího zřízení. Tyto elektronky jsou náchylné na mechanické poškození a většinou mají poměrně malou životnost. Jako nutností se ukázalo vyrobit obrazový snímač v pevné fázi. V současné době se jako snímací prvky v televizní technice používají obrazové snímače v pevné fázi a to obrazové snímače na principu CCD. Snímače CCD, které byly objeveny v roce 1969, se proti vakuovým snímacím elektronkám vyznačují především malými rozměry, malou hmotností, vysokou životností a spolehlivostí, malým příkonem a v neposlední řadě také jednoduchostí technologie výroby. Struktury CCD jsou zařízení, ve kterých se vnější informace (např. světelné signály) převedou na shluky menšinových nosičů, které jsou daným způsobem rozmístěny v povrchových oblastech polovodiče. Zpracování této informace se pak provádí přemisťováním těchto shluků na výstup. Funkce CCD je rozdělena do tří fází

7 - - přeměna dopadajícího světla na shluky menšinových nosičů (shluky vázaných elektrických nábojů) - akumulace takto vzniklých nábojů - přenos těchto nábojů k okrajům struktury CCD tak, aby bylo možné je dále detekovat a zpracovávat. Pro pochopení funkce snímání obrazu vysvětlím princip a různé možnosti konstrukce CCD snímače podrobněji v následujících kapitolách Princip činnosti CCD Nábojově vázaná struktura CCD obrázek 3 je tvořena řadou jednoduchých struktur MIS (metal insulator semicondustor, kov dielektrikum polovodič) vytvořených na společné polovodičové destičce tak, že pásky kovových elektrod jsou uspořádány do pravidelné matice.

8 Nábojově vázaná struktura CCD Jestliže na některou z elektrod přiložíme záporné napětí, pak vlivem vzniklého elektrického pole elektrony, které jsou většinovými nosiči v základním polovodiči (uvažujme polovodič typu N), jsou odpuzeny od povrchu do objemu. U povrchu se vytváří ochuzená oblast, která v energetickém, pásovém schématu tvoří potenciální jámu pro menšinové nosiče (díry). Díry, které se dostanou do vlivu této oblasti, jsou přitaženy k rozhraní izolant-polovodič a hromadí se v úzké vrstvě u povrchu. Jestliže nyní na sousední elektrodu přiložíme záporné napětí s ještě větší absolutní hodnotou, pak se vytvoří ještě hlubší potenciálová jáma a díry přejdou do ní. Budeme-li přikládat tato řídící napětí k různým elektrodám CCD, můžeme jednak zajistit zachování děr v oblastech, kde to potřebujeme, a jednak řídit i přechod nábojů podél povrchu od struktury ke struktuře. Náboje, které plní funkci záznamu, můžeme do struktury zavést vstřikem přes přechod PN nebo světelnou generací. Vedení náboje ze systému (tj. čtení) je nejjednodušší také pomocí přechodu PN. V dalším popisu struktury CCD se budu zabývat pouze CCD prvky určenými pro snímání jasu, to je případem zavedení náboje do struktury CCD světelnou generací.

9 1.1. Přenos náboje ve struktuře CCD Přenos náboje v CCD struktuře si vysvětlíme na příkladu jednorozměrného posunu náboje. V obvodu předpokládejme 8 elektrod, z nichž každá třetí je připojena ke zdroji hodinových impulsů, jak je znázorněno na obrázku 4a. Zachování informace v článcích 1,4,7. Ve výchozím stavu jsou elektrody 1,4,7 na napětí U z = -U2, které zachovává náboj. Na všech ostatních elektrodách je napětí U1 (U1<U z ). Čip (křemíková destička) je uzemněna. Předpokládejme, že v potenciálových jamách 1 a 7 jsou nábojové shluky a vjámě 4 ne obrázek 4a. V následujícím taktu se k elektrodám 2,5,8 připojí napětí pro zápis informace U zap = -U3 (U3>U2) a shluky nábojů začnou přecházet od struktury 1 ke struktuře 2 a od struktury 7 do struktury 8 a ze struktury 4 nemá co přecházet obrázek 4b.

10 Předávání informace články CCD V dalším taktu se na elektrodách 2,5,8 objeví napětí U z a na ostatních napětí U1 a nastává fáze zachování informace obrázek 4c. Zachování informace v článcích 2,5,8. Informace (nábojové shluky) jsou zachovány, ovšem jsou posunuty o jednu pozici. Náboj je tedy přenesen a umístíme-li detektor náboje na CCD článek pod elektrodou 8, můžeme po prvním posunu náboje na tomto detektoru číst shluk nábojů z CCD článku 7, při dalším posunu lze číst shluk nábojů z článku 6 a tak dál až přečteme shluky nábojů z celé struktury.

11 Konstrukce CCD snímačů Obvody CCD pracují ve snímačích ve třech režimech: přijetí obrazu, to je převod světelného toku na shluky nábojů, zachování shluků nábojů a předávání těchto shluků na výstup zařízení (v podstatě řádkování). V režimu přijímání se světelný paprsek šíří od zobrazovaného předmětu k povrchu rozkladové elektrody a generuje v polovodičové podložce páry elektron-díra. V oblastech krystalu, které odpovídají potenciálovým jámám CCD se nosiče rozdělují, následkem čehož se v rozkladové elektrodě vytváří obraz nábojových shluků odpovídající zobrazovanému předmětu. (45a) Zpracování obrazu čipy CCD Při zpracování obrazu musí být zabezpečeny především dva režimy činnosti zařízení a to přijímání světelného toku od zobrazovaného předmětu a následný odvod shluků nábojů na výstup. Používají se dva principy a to časové nebo prostorové oddělení režimu přijímání a řádkování. Při časovém oddělení obě funkce plní ty samé články CCD na úkor komplikovanosti řídících obvodů. V době přijímání světelného toku se na článcích CCD nastaví režim zachování, který zabezpečuje hromadění světelně generovaných nosičů. Všechny ostatní elektrody jsou na nulovém potenciálu. Po přijetí optické informace se na elektrody přivádí posloupnost hodinových impulsů, jejímž působením se shluky nábojů přemísťují k výstupu

12 Při lokálním oddělení obou funkcí musí rozkladová elektroda zahrnovat dvěčásti: část fotocitlivou, která přijímá světelný signál a převádí ho na obraz tvořený rozloženými náboji a na část zachovávání náboje chráněnou před světlem, do níž se po integrování předá celý obraz rozložených nábojů. V následujícím režimu řádkování se informace z této oblasti předá na výstup. U první metody jsou všechny články CCD použity jako fotocitlivé buňky. Využití celé plochy čipu umožňuje získání maximálního rozlišení. Nedostatkem této metody je komplikovanost elektronických řídících obvodů, určité zmenšení časového intervalu věnovaného vlastnímu zobrazení a především vliv záblesků, neboť za dobu trvání jednoho snímku musí být informace nejen přijata, ale i předána na výstup. Při druhé metodě potřebujeme pro dosažení téže rozlišovací schopnosti dvojnásobné množství článků. V souvislosti s tím se musí zvětšit také plocha působení světelného signálu. Řádkování však probíhá v oblastech chráněných před světlem s minimálním zkreslením informace. Uspořádání maticových obrazových snímačů CCD Televizní kamery se dnes konstruují na základě maticových obrazových snímačů na bázi CCD. Používají se čtyři základní typy uspořádání maticových obrazových snímačů s CCD: snímkový, řádkový, současně řádkový i snímkový a adresový. Tato uspořádání se liší způsobem čtení obrazu shluků nábojů. Pro objasnění funkce kamery a vlivu defektů ve struktuře CCD na snímaný obraz, uvedu principy uspořádání některých maticových snímačů.

13 Snímkové uspořádání Obrazový snímač se snímkovým uspořádáním se skládá ze tří sekcí (označených na obrázku 5.) a to sekce optické pro příjem signálu, která obsahuje vlastní matici CCD potřebného formátu, dále ze sekce zachování nábojů a nakonec sekce čtecí s výstupním čtecím členem, který přeměňuje shluky nábojů na obrazový signál.

14 Tímto způsobem se po přijetí celý snímek přemístí do sekce zachovávání a přijímací optická sekce je schopna příjmu dalšího snímku. Během doby snímání následujícího snímku se informace ze sekce zachování přesune po řádcích k výstupu a tam po jednotlivých článcích Obraz nábojů nahromaděných ve fotocitlivé části v optické sekci se po skončení příslušného snímku přemisťuje vlivem posloupnosti hodinových impulsů do sekce zachování - odchází na čtecí člen. Mezi přednosti snímkového uspořádání patří vysoká jakost přenášeného zobrazení a možnost prokládaného řádkování. Prokládané řádkování je metoda čtení informace, dovolující zmenšit kmitočet sledování obrazového signálu na polovinu při zachování jakosti zobrazování (videosignál). Nedostatkem popisované struktury je silný vliv defektů na kvalitu zobrazení. Jestliže je ve optické sekci nebo v sekci zachování defektní jeden článek CCD, bude na výstupu ztracena informace celé části sloupce. Řádkové uspořádání Řádkové uspořádání matice obsahuje optickou sekci a výstupní posuvný registr. V režimu přijímání světelné informace se ve fotocitlivých článcích optické sekce hromadí shluky nábojů. Potom se postupně na každý z řádků přes obvody, řízené vertikálním posuvným registrem, přivádí hodinové impulsy a shluky nábojů přecházejí do výstupního registru a odtud již na samotný výstup - obrázek 6

15 Řádkové uspořádání maticového snímače CCD. V řádkovém uspořádání není nutná sekce zachovávání, lze proto získat snímací prvek s věším rozlišením. Vliv defektů na řádkové uspořádání zůstává stejné jako při snímkovém uspořádání.

16 Modifikované snímkové uspořádání Modifikací snímkového režimu je takové uspořádání snímací součástky, při kterém jsou sekce optická a sekce zachování jakoby do sebe vloženy. Krystal obsahuje matici fotocitlivých článků, ve které jsou mezi sloupci umístěny články CCD ze sekce zachování, ovšem tak, aby byly chráněny před světlem. Shluky nábojů nahromaděné ve fotocitlivých článcích se přemisťují do přilehlých zakrytých sloupců a jsou v nich zachovávány. Výstup signálů do výstupního posuvného registru se uskutečňuje po řádcích počínaje nejnižším. Předností modifikovaného snímkového uspořádání je zmenšení počtu přechodů, neboť kpřesunu celého obrazu shluků nábojů do sekce zachování postačí jeden krok. Samořádkování článků CCD používané ve výše popisovaných způsobech uspořádání vyžaduje dokonalost všech článků. Defekt na jednom článku má za následek ztrátu informace celé části přenášeného sloupce popř. řádku.

17 Adresové uspořádání Adresové uspořádání obrazového snímače tento nedostatek odstraňuje. Při tomto způsobu se informace odebírá z jednotlivých článků CCD. Každý článek CCD se skládá ze dvou potenciálových jam oddělených od sebe oblastí P+. Nad články CCD vedou linie (osy x,y). Na těchto liniích je v režimu přijímání obrazu záporné předpětí a nosiče generované světelným tokem se hromadí v potenciálových jamách CCD článků obrázek 7. Adresové uspořádání režim hromadění náboje Při snímání napětí jednou linií potenciálové jámy. jsou pod touto linií vytlačeny nahromaděné díry do druhé

18 Adresové uspořádání režim přenosu náboje pod vedení y. Při snímání napětí z obou elektrod a to je právě vprůsečíku os x,y v CCD článku, který si adresujeme, jsou díry injektovány z adresovaného článku do podložky a vyvolávají zde proudový impuls obrázek 9. Adresové uspořádání režim injekce nábojů do podložky při čtení

19 Adresové uspořádání odstraňuje defekty popsané v předchozích uspořádáních, je však podstatně náročnější na výrobní technologii. Adresové uspořádání se používá především u digitálních kamer. V našem případě se tedy adresovým uspořádáním nebudeme dále zabývat 2.5. Kamery s čipy CCD Černobílé kamery Černobílé televizní kamery s čipy CCD se běžně vyrábí již několik let. K masovému využití CCD prvků vedly jeho vlastnosti a to především malé rozměry, malá hmotnost, vysoká životností a spolehlivost. Televizní kamera má za objektivem umístěn CCD prvek. Z čipu CCD vedou signály na elektrické obvody, které data z čipu převedou na úplný televizní videosignál. Na výstupu z kamery je tedy obvykle výstup videosignálu. Videosignál je popsán dále v kapitole III- 3. Videosignál Barevné kamery Na bázi CCD lze postavit i barevné televizní kamery. K tomu se používají tři čipy CCD a standartní blok na oddělování barev, ve kterém se světelný tok rozdělí na tři barvy, z nichž se tyto světelné toky přeměňují v obrazový signál. Z těchto tří čipů se obrazová informace zpracuje na úplný videosignál. V současné době se však pro běžné aplikace (televizní kamery spotřební elektroniky atd.) používají jednočipové barevné CCD snímače. V CCD čipech snímajících barevně je filtr pro oddělení jednotlivých barevných složek technologicky vytvořen přímo na krystalu CCD. Struktura CCD buněk je shodná se strukturou pro černobílé snímání, je však na čipu vytvořena třikrát (vždy s barevným filtrem).

20 3. Videosignál Jak jsme si řekli je obrazová informace z čipu CCD zpracována obvody kamery tak, že na výstupu je videosignál určený standartem televizní normy. V této kapitole předkládám popis přenosu obrazu z televizní kamery do dalších zařízení, zde do A/D karty. Protože pro metrologické účely nás bude zajímat černobílý obraz, objasním nejdříve přenos černobílého obrazu. Televizní přenos využívá nedokonalost lidského oka, které nerozezná dílčí vjemy, probíhají-li dostatečně rychle. Je tedy možno rozložit stálý nebo pohyblivý obraz, převést ho na určitých počet bodů různého jasu a tento jas převést na elektrické veličiny. Rozklad celé plochy obrazu se stále opakuje a získávají se tak časově proměnné napěťové signály. Rychlost rozkladu je dána požadavkem, aby výsledný obraz nebyl rušen blikáním. V kinematografii proběhne za 1 sekundu 24 snímků. Takovýto obraz by blikal. Obvykle se tedy každý snímek prosvěcuje dvakrát, takže počet prosvitnutí za 1 sekundu je 48. V televizi byl počet snímků stanoven na 50 (nebo 60 dle použité televizní normy). Je tomu tak od počátku televizního vysílání, při němž byl snímkový rozklad sfázován s napájecí sítí 50Hz (respektive 60Hz v USA, Japonsku i jinde) Rozklad obrazu by mohl být libovolný-například spirálový jako u radaru. V televizní normě je zavedeno řádkování. Snímací prvky prochází jasový signál nepřerušovaně zleva doprava. Jakmile dospěje snímací prvek na pravý okraj obrazu, vrací se zpět na levý okraj. Pro jeden snímek je určen takový počet řádků, aby struktura obrazu nebyla příliš hrubá. U televizních norem v Evropě se používá převážně 625 řádků, v mimoevropských zemích se často používá 480 řádků. V dalším výkladu se budu zabývat převážně normou obvyklou v evropském regionu a to normami které mají 625 řádek a 50 snímků za sekundu (normy BG,DK).

21 Přenos 50 snímků za sekundu je náročný na šířku přenášeného pásma (přenášených informací je mnoho). V televizní normě je obraz rozdělen na dva půlsnímky po 312,5 řádcích. Řádky od 1 do 312,5 počítáme do lichého půlsnímku, řádky od 312,5 do 625 do sudého půlsnímku. Obraz nebude blikat, neboť počet půlsnímků rozložených přes celou obrazovku zůstane 50, i když počet přenesených snímků bude jen 25. Paprsek zobrazovacího (u vakuových snímačů i u snímacího) prvku se musí z pravého okraje obrazu vrátit do levého. Tento návrat se nazývá řádkový zpětný běh. Návrat paprsku po ukončení půlsnímku ze spodu obrazu nahoru nazýváme půlsnímkový (snímkový) zpětný běh. Řádkové zpětné běhy (z pravé do levé půlky obrazu) a půlsnímkové zpětné běhy (ze zdola obrazu nahoru) nejsou okamžité. Aby při řádkových a půlsnímkových (snímkových) zpětných bězích paprsek po obrazovce nevykresloval stopu, je třeba ztlumit jas na minimum zatemnit zatemňovacím obdobím. Televizní signál není tedy spojitý, ale je přerušovaný zatemňovacím obdobím určeným zatemňovacími impulsy. V tu dobu má signálové napětí takovou úroveň, že se obrazovka nerozsvítí. V kratším zatemňovacím období se uskuteční řádkový zpětný běh a v delším zatemňovacím období půlsnímkový zpětný běh. Protože je půlsnímkový zatemňovací impuls vždy delší, než bývá zpětný běh příslušného rozkladového generátoru, jsou na obrazovce zatemněny i některé řádky v činném půlsnímkovém běhu - viz obrázek 10.

22 Obrázek 10 Řádky zatemněné v půlsnímkovém zpětném běhu.

23 Pro zatemnění jednoho půlsnímku je normou určeno 25 celých řádků, takže viditelný obraz je složen pouze ze 625-2*25=575 řádků. Chceme-li vidět nezkreslený obraz, nemohou být začátky jednotlivých řádků a půlsnímků na obrazovce časově libovolné. Je třeba, aby řádky na obrazovce začínaly vždy v určitý okamžik a synchronně se začátkem řádkování na snímacím zařízení. Totéž platí o jednotlivých půlsnímcích. Proto se do časového průběhu televizního signálu ve snímacím zařízení.vkládá povelová informace pro oba rozkladové generátory. Tuto informaci označujeme jako synchronizační impulsy. Jsou umístěny v zatemňovacích impulsech a jejich napěťová úroveň má velikost nepřesahující úroveň černé (tj. proto aby se obrazovka během zatemňovacího impulsu nerozsvítila). Napěťové úrovně televizního signálu jsou vidět na obrázku 11

24 Informaci, že má nastat půlsnímkový zpětný běh, získáme změnou šířky (střídy) synchronizačního impulsu. Půlsnímkový synchronizační impuls je rozdělen do pěti širokých impulsů, jejichž čela udržují řádkovou synchronizaci během půlsnímkového zpětného běhu, avšak svou větší šířkou vytvoří v televizoru i ve snímacím rozkladovém zařízení jediný půlsnímkový synchronizační impuls. Půlsnímkový synchronizační impuls má tedy tvar, který je Rozložení synchronizačních impulsů v lichém a sudém půl snímkovém zatemňovacím impulsu.

25 Barevný obraz není příliš vhodný pro metrologické účely, jelikož na výstup ze snímací televizní kamery je obrazová informace dodávána zkreslená (viz. dále). Nebudu tedy popisovat přenos barevného televizního signálu podrobně, ale pouze naznačím princip. Barevný obraz je snímán na stejném principu jako černobílý, avšak místo jednoho jasového signálu získáváme tři a to pro tři barevné složky obrazu RGB červenou-r, zelenou-g a modrou-b. Pro zachování slučitelnosti s černobílým televizním signálem je interně v barevné kameře převeden signál RGB na signál YUV, kde Y je jasový signál a U,V jsou signály barvonosné. Barevné kamery vytváří z jasových a barvonosných signálů barevný televizní signál, který lze odebírat na výstupu. Systém barev YUV je nutno používat pro zúžení frekvenčního pásma potřebného pro přenos televizního signálu a pro zachování kompatibility s černobílým televizním signálem. Systém YUV v televizních kamerách využívá nedokonalosti lidského oka. Oko je schopno velmi citlivě vnímat jasovou složku obrazu, barevné informace vnímá však jako doplňkové. Proto systém YUV v televizním signálu přenáší plně pouze jasovou složku avšak z barvonosných složek U,V přenáší pouze nižší frekvence, což je možné proto, že oko nevnímá malé objekty jako barevné ale vnímá pouze jasovou složku. Oko je citlivější na zelenou barvu než na červenou a modrou barvu, čehož se též využívá v televizním přenosu. Na výstupu barevných kamer se nachází výstup CBVS kompozitní videosignál, ve kterém jsou obsaženy informace jasové i barvonosné, nebo je zde výstup S-Video. S-Video výstup vede odděleně jasovou složku obrazu a složky barvonosné. S-Video výstup je kvalitnější, protože není degradován slučováním barvonosných a jasových složek.

SNÍMÁNÍ OBRAZU. KAMEROVÉ SYSTÉMY pro 3. ročníky tříletých učebních oborů ELEKTRIKÁŘ. Petr Schmid listopad 2011

SNÍMÁNÍ OBRAZU. KAMEROVÉ SYSTÉMY pro 3. ročníky tříletých učebních oborů ELEKTRIKÁŘ. Petr Schmid listopad 2011 KAMEROVÉ SYSTÉMY pro 3. ročníky tříletých učebních oborů ELEKTRIKÁŘ SNÍMÁNÍ OBRAZU Petr Schmid listopad 2011 Projekt Využití e-learningu k rozvoji klíčových kompetencí reg. č.: CZ.1.07/1.1.10/03.0021 je

Více

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optoelektronické senzory Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optron obsahuje generátor světla (LED) a detektor optické prostředí změna prostředí změna

Více

Digitalizace signálu (obraz, zvuk)

Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Základem pro digitalizaci obrazu je převod světla na elektrické veličiny. K převodu světla na elektrické veličiny slouží např. čip CCD. Zkratka CCD znamená Charged Coupled

Více

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU

TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU TELEVIZNÍ ZÁZNAM A REPRODUKCE OBRAZU Hystorie Alexander Bain (Skot) 1843 vynalezl fax (na principu vodivé desky s napsaným textem nevodivým, který se snímal kyvadlem opatřeným jehlou s posunem po malých

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH

ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH NESAMOSTATNÝ A SAMOSTATNÝ VÝBOJ V PLYNU Vzduch je za normálních podmínek, například elektroskop udrží dlouhou dobu téměř stejnou výchylku Pokud umístíme mezi dvě desky připojené

Více

1 Elektronika pro zpracování optického signálu

1 Elektronika pro zpracování optického signálu 1 Elektronika pro zpracování optického signálu Výběr elektroniky a detektorů pro měření optického signálu je odvislé od toho, jaký signál budeme detekovat. V první řadě je potřeba vědět, jakých intenzit

Více

Mikroskopická obrazová analýza

Mikroskopická obrazová analýza Návod pro laboratorní úlohu z měřicí techniky Práce O1 Mikroskopická obrazová analýza 0 1 Úvod: Tato laboratorní úloha je koncipována jako seznámení se s principy snímání mikroskopických obrazů a jejich

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery

Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery Návod pro laboratorní úlohu z měřicí techniky Práce O3 Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery 0 1 Úvod: Cílem této laboratorní úlohy je vyzkoušení základních postupů snímání makroskopických

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

Obecný úvod do autoelektroniky

Obecný úvod do autoelektroniky Obecný úvod do autoelektroniky Analogové a digitální signály Průběhy fyzikálních veličin jsou od přírody analogové. Jako analogový průběh (analogový signál) označujeme přitom takový, který mezi dvěma krajními

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. snímače foto. p. 2q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. snímače foto. p. 2q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace snímače foto p. 2q. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Obrazová analýza je proces velice starý vyplývající automaticky z

Více

Videosignál. A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer. Před. A3M38VBM, 2015 J. Fischer, kat. měření, ČVUT FEL, Praha

Videosignál. A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer. Před. A3M38VBM, 2015 J. Fischer, kat. měření, ČVUT FEL, Praha Videosignál A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer 1 Základ CCTV Základ - CCTV (uzavřený televizní okruh) Řetězec - snímač obrazu (kamera) zobrazovací jednotka (CRT monitor) postupné

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní)

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní) Tiskárny Z hlediska oblasti výpočetní osobních počítačů můžeme tiskárnu definovat jako výstupní zařízení sloužící k zhmotnění informací ve formě nejčastěji papírového dokumentu (tisk lze zabezpečit i na

Více

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200)

Rozlišení - V současnosti patří mezi nejběžněji používaná rozlišení: SVGA (800 600), XGA (1024 768), SXGA (1280 1024), UXGA (1600 1200) PROJEKTORY Dataprojektor, nebo také datový projektor, je zařízení umožňující zprostředkovat prezentaci všem přítomným tím, že obraz, jehož zdrojem může být osobní počítač, notebook, přehrávač DVD jiná

Více

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p Přenos dat Ing. Jiří Vlček Následující text je určen pro výuku předmětu Číslicová technika a doplňuje publikaci Moderní elektronika. Je vhodný i pro výuku předmětu Elektronická měření. Přenos digitálních

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Obsah přednášky Generace grafických adaptérů. Principy AGP. Rozhraní monitorů. Principy tvorby barev. Organizace video paměti. Nově technologie výroby monitorů. 2 Vývojové

Více

Televizní snímací součástky vakuové a polovodičové

Televizní snímací součástky vakuové a polovodičové Televizní snímací součástky vakuové a polovodičové Snímací elektronky přeměňují optický obraz na elektrický signál. Vakuové snímací elektronky rozdělujeme především podle rychlosti snímacího paprsku. Popíšeme

Více

Alfanumerické displeje

Alfanumerické displeje Alfanumerické displeje Alfanumerické displeje jsou schopné zobrazovat pouze alfanumerické údaje (tj. písmena, číslice) a případně jednoduché grafické symboly definované v základním rastru znaků. Výhoda

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV Jiří Nožička, Jan Novotný ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ú 207.1, Technická 4, 166 07, Praha 6, ČR 1. Základní princip PIV Particle image velocity PIV je měřící technologie, která

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Kamera - základní pojmy. Připravil: Jiří Mühlfait, DiS.

Kamera - základní pojmy. Připravil: Jiří Mühlfait, DiS. Kamera - základní pojmy Připravil: Jiří Mühlfait, DiS. 1 Historie a stručný vývoj 2 Historie televize 1843 - Alexandr Bain formuloval základní principy přenosu obrazu na dálku: Rozklad obrazu na řádky

Více

D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E

D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E D E T E K C E P O H Y B U V E V I D E U A J E J I C H I D E N T I F I K A C E CÍLE LABORATORNÍ ÚLOHY 1. Seznámení se s metodami detekce pohybu z videa. 2. Vyzkoušení si detekce pohybu v obraze kamery ÚKOL

Více

Zobrazovací technologie

Zobrazovací technologie Zobrazovací technologie Podle: http://extrahardware.cnews.cz/jak-funguji-monitory-crt-lcd-plazma CRT Cathode Ray Tube Všechny tyto monitory i jejich nástupci s úhlopříčkou až 24 a rozlišením 2048 1536

Více

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody

Obrazovkový monitor. Antonín Daněk. semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky. Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Obrazovkový monitor semestrální práce předmětu Elektrotechnika pro informatiky Antonín Daněk Téma č. 7: princip, blokově základní obvody Základní princip proud elektronů Jedná se o vakuovou elektronku.

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

λ hc Optoelektronické součástky Fotorezistor, Laserová dioda

λ hc Optoelektronické součástky Fotorezistor, Laserová dioda Optoelektronické součástky Fotorezistor, Laserová dioda Úvod Optoelektronické součástky jsou založeny na interakci optického záření s elektricky nabitými částicemi v polovodičích. Vztah mezi energií fotonů

Více

Zobrazovací a zvuková soustava počítače

Zobrazovací a zvuková soustava počítače Zobrazovací a zvuková soustava počítače textový a grafický režim grafická karta analogový a digitální zvuk zvuková karta Zobrazovací soustava Je jednou z nejdražších a energeticky nejnáročnějších částí

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Základní pojmy Rozlišení: počet zobrazovaných bodů na celou obrazovku Příklad: monitor VGA s rozlišením 640 x 480 bodů (pixelů) na každém řádku je 640 bodů, řádků je 480

Více

Optika v počítačovém vidění MPOV

Optika v počítačovém vidění MPOV Optika v počítačovém vidění MPOV Rozvrh přednášky: 1. osvětlení 2. objektivy 3. senzory 4. další související zařízení Princip pořízení a zpracování obrazu Shoda mezi výsledkem a realitou? Pořízení obrazu

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Energie elektronů v atomech nabývá diskrétních hodnot energetické hladiny.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Energie elektronů v atomech nabývá diskrétních hodnot energetické hladiny. Polovodičové lasery Energie elektronů v atomech nabývá diskrétních hodnot energetické hladiny. Energetické hladiny tvoří pásy Nejvyšší zaplněný pás je valenční, nejbližší vyšší energetický pás dovolených

Více

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 13. Zobrazování RGB Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

3. D/A a A/D převodníky

3. D/A a A/D převodníky 3. D/A a A/D převodníky 3.1 D/A převodníky Digitálně/analogové (D/A) převodníky slouží k převodu číslicově vyjádřené hodnoty (např. v úrovních TTL) ve dvojkové soustavě na hodnotu nějaké analogové veličiny.

Více

3D televize. Chybí 3D obsah, technika nikoli

3D televize. Chybí 3D obsah, technika nikoli 3D televize Zhruba před rokem jsem na DigiZone.cz publikoval přehledový článek o základních principech 3D zobrazování a tehdejším stavu 3D televize. Rok je však v tak dynamicky se rozvíjející oblasti,

Více

Teprve půlka přednášek?! já nechci

Teprve půlka přednášek?! já nechci Teprve půlka přednášek?! já nechci 1 Světlocitlivé snímací prvky Obrazové senzory, obsahující světlocitlové buňky Zařízení citlivé na světlo Hlavní druhy CCD CMOS Foven X3 Polovodičové integrované obvody

Více

3D televize Jak vzniká trojrozměrný vjem obrazu Anaglyfické brýle

3D televize Jak vzniká trojrozměrný vjem obrazu Anaglyfické brýle 3D televize "Třetí rozměr bude v českých obývácích již na konci března a v dubnu realitou. Datart i Electro World totiž začnou prodávat první modely televizí, které dokážou přehrát 3D-filmy. Jako první

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Úkol měření: 1) Proměřte závislost citlivosti senzoru TGS na koncentraci vodíku 2) Porovnejte vaši citlivostní charakteristiku s charakteristikou

Více

Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze. CCD vs CMOS. Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc.

Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze. CCD vs CMOS. Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze CCD vs CMOS Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. 0 Multimedia Technology Group, K13137, FEE CTU 0 Historie snímání obrazu 1884 Paul Nipkow mechanický

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Optoelektronika Přednáška č. 8 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Optoelektronika 1 Optoelektronika zabývá se přeměnou elektrické

Více

Unipolární tranzistory

Unipolární tranzistory Unipolární tranzistory MOSFET, JFET, MeSFET, NMOS, PMOS, CMOS Unipolární tranzistory aktivní součástka řízení pohybu nosičů náboje elektrickým polem většinové nosiče menšinové nosiče parazitní charakter

Více

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení).

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). SNÍMAČE - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). Rozdělení snímačů přímé- snímaná veličina je i na výstupu snímače nepřímé -

Více

Digitální kamerový systém s bezdrátovým přenosem obrazu umožňující zobrazení zorného pole 360

Digitální kamerový systém s bezdrátovým přenosem obrazu umožňující zobrazení zorného pole 360 cw1-set35 Digitální kamerový systém s bezdrátovým přenosem obrazu umožňující zobrazení zorného pole 360 Uživatelská příručka Obsah Úvodní informace...2 Modely systému a rozšíření...2 Funkce tlačítek a

Více

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu

Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Měření kmitočtu a tvaru signálů pomocí osciloskopu Osciloskop nebo také řidčeji oscilograf zobrazuje na stínítku obrazovky nebo LC displeji průběhy připojených elektrických signálů. Speciální konfigurace

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače při působení měřené veličiny mění svoji charakteristickou vlastnost, která potom ovlivní tok elektrické energie. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny. Pasivní

Více

ELEKTRONIKA PRO ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU

ELEKTRONIKA PRO ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU ELEKTRONIKA PRO ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU Václav Michálek, Antonín Černoch Společná laboratoř optiky UP a FZÚ AV ČR Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů CZ.1.07/2.2.00/07.0018 VM, AČ (SLO/RCPTM)

Více

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Obsah Obsah...1 Digitální fotoaparáty...3 Základní rozdělení...3

Více

Nikon F-80. Michal Kupsa

Nikon F-80. Michal Kupsa Michal Kupsa Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá

Více

Digitální paměťový osciloskop (DSO)

Digitální paměťový osciloskop (DSO) http://www.coptkm.cz/ Digitální paměťový osciloskop (DSO) Obr. 1 Blokové schéma DSO Konstrukce U digitálního paměťového osciloskopu je obrazovka čistě indikační zařízení. Vlastní měřicí přístroj je rychlý

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Digitální fotografie Autor: Magdaléna Kršnáková, Štěpán Holubec Editor: Zdeněk Poloprutský Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie

Více

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod INFORMACE NRL č. 12/2 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí Hz I. Úvod V poslední době se stále častěji setkáváme s dotazy na vliv elektromagnetického pole v okolí

Více

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA Stavbu lidského oka znáte z vyučování přírodopisu. Zopakujte si ji po dle obrázku. Komorová tekutina, oční čočka a sklivec tvoří

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Lasery - druhy Laser je tvořen aktivním prostředím, rezonátorem a zdrojem energie. Zdrojem energie, který může

Více

Signálové a mezisystémové převodníky

Signálové a mezisystémové převodníky Signálové a mezisystémové převodníky Tyto převodníky slouží pro generování jednotného nebo unifikovaného signálu z přirozených signálů vznikajících v čidlech. Často jsou nazývány vysílači příslušné fyzikální

Více

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008 Základy velkoplošného zobrazování ČVUT FEL, listopad 2008 Způsoby velkoplošného zobrazování Projektory projekční ploché zobrazovače neprojekční CRT LCD DLP PLASMA LED LCD D-ILA, refl. LCD LASER? Projektory

Více

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace.

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. Otázka č.4 Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. 1) Tyristor Schematická značka Struktura Tyristor má 3 PN přechody a 4 vrstvy. Jde o spínací

Více

způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu

způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu Vodivost v pevných látkách způsobují ji volné elektrony, tzv. vodivostní valenční elektrony jsou vázány, nemohou být nosiči proudu Pásový model atomu znázorňuje energetické stavy elektronů elektrony mohou

Více

Řádkové snímače CCD. zapsané v předmětu: Videometrie a bezdotykové měření, ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer

Řádkové snímače CCD. zapsané v předmětu: Videometrie a bezdotykové měření, ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer Řádkové snímače CCD v. 2011 Materiál je určen pouze jako pomocný materiál pro studenty zapsané v předmětu: Videometrie a bezdotykové měření, ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer Jan Fischer,

Více

ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ. Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha

ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ. Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha prosinec 2014 1 ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ PROCES VIDĚNÍ - 1. oko jako čidlo zraku zajistí nejen příjem informace přinášené

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky Přístupové systémy Ing. Tomáš Teplý terplyt1@fel.cvut.cz tel.: 2-24352435 2053 (Prof. Miroslav Husák, CSc.) Přístupový

Více

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce)

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) foliove (kovova folie na podlozce) Ad a) Odporove dratky

Více

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu Stýskala, 2006 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007 Sylabus tématu 1. Elektromagnetické

Více

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů

VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů Vodivost polovodičů pojem polovodiče čistý polovodič, vlastní vodivost příměsová vodivost polovodičová dioda tranzistor Polovodiče Polovodiče jsou látky, jejichž

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2 Fungování předmětu 12 vyučovacích hodin ve 4 blocích Evidence docházky Zimní semestr zakončen prezentací Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka.cz Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

NORMY ČSN A TECHNICKÁ DOKUMENTACE V OBLASTI ELEKTROTECHNIKY.

NORMY ČSN A TECHNICKÁ DOKUMENTACE V OBLASTI ELEKTROTECHNIKY. NORMY ČSN A TECHNICKÁ DOKUMENTACE V OBLASTI ELEKTROTECHNIKY. Určeno pro předmět Rozvody elektrické energie v dolech a lomech, (fakulta HGF) Obsah : 1. Obecně 2. Systém označování a řazení ČSN 3. Normalizační

Více

Fotoaparát a digitální fotografie

Fotoaparát a digitální fotografie STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO Fotoaparát a digitální fotografie Mgr. David Čížek Brno 2013 Obsah 1. Úvod... 3 2. Fotografie součást počítačové grafiky, součást

Více

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N.

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje

Více

Měření Planckovy konstanty

Měření Planckovy konstanty Měření Planckovy konstanty Online: http://www.sclpx.eu/lab3r.php?exp=2 Pro stanovení přibližné hodnoty Planckovy konstanty jsme vyšli myšlenkově z experimentu s LED diodami, viz např. [8], [81], nicméně

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

1. Teorie mikroskopových metod

1. Teorie mikroskopových metod 1. Teorie mikroskopových metod A) Mezi první mikroskopové metody patřilo barvení biologických preparátů vhodnými barvivy, což způsobilo ovlivnění amplitudy světla prošlého preparátem, který pak byl snadno

Více

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej.

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej. Chytřejší solární systémy : SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009 www.nemakej.cz Obsah 3 4 Shrnutí Více energie díky panelům s nejvyšší účinností 22% účinnost

Více

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Uživatelská příručka Verze 1.0 Modifikováno 6. listopadu 2013 Tato publikace byla vytvořena ve snaze poskytnout přesné a úplné informace. Společnost Moravské

Více

Algoritmus sledování objektů pro funkční vzor sledovacího systému

Algoritmus sledování objektů pro funkční vzor sledovacího systému Algoritmus sledování objektů pro funkční vzor sledovacího systému Technická zpráva - FIT - VG20102015006 2014-04 Ing. Filip Orság, Ph.D. Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně

Více

Variátor. Doutnavka. Zářivka. Digitron. Sensistor. Kompaktní Zářivka. Ing. Ladislav Fišer, Ph.D.: Druha prednaska. VA charakteristika

Variátor. Doutnavka. Zářivka. Digitron. Sensistor. Kompaktní Zářivka. Ing. Ladislav Fišer, Ph.D.: Druha prednaska. VA charakteristika VA charakteristika Variátor R S a R D. = f(u) VA charakteristika Doutnavka Sériové řazení 0-A náběhová oblast A-B pracovní oblast B-C oblast přetížení U R = I 27.2.2008 12:46 Základy elektroniky - 2. přednáška

Více

Vítězslav Bártl. květen 2013

Vítězslav Bártl. květen 2013 VY_32_INOVACE_VB16_K Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

PROCESOR. Typy procesorů

PROCESOR. Typy procesorů PROCESOR Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Primárním úkolem procesoru je řídit činnost ostatních částí počítače včetně

Více

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření A/D a D/A převodnp evodníky Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 A/D a D/A převodníky 1 Důvody převodu signálů

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

Osciloskop Osciloskop.doc Ing. M. Martinec, V. Provazník Vytvořeno dne: 13.1.2014

Osciloskop Osciloskop.doc Ing. M. Martinec, V. Provazník Vytvořeno dne: 13.1.2014 Osciloskopy Osciloskop je měřicí přístroj, který slouží ke grafickému zobrazení el. signálu v závislosti na čase a určení jeho velikosti. Dělí se na analogové osciloskopy a osciloskopy s číslicovou pamětí

Více

Vzorkování. Je-li posloupnost diracových impulzů s periodou T S : Pak časová posloupnost diskrétních vzorků bude:

Vzorkování. Je-li posloupnost diracových impulzů s periodou T S : Pak časová posloupnost diskrétních vzorků bude: Vzorkování Vzorkování je převodem spojitého signálu na diskrétní. Lze si ho představit jako násobení sledu diracových impulzů (impulzů jednotkové plochy a nulové délky) časovým průběhem vzorkovaného signálu.

Více

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme?

Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? Elektrická energie: Kolik ji potřebujeme? Odkud ji vezmeme? 1 V současné době patří problematika výroby a distribuce elektrické energie k nejdiskutovanějším problémům novodobého světa. Ať se jedná o nedávnou

Více

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00

Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Č e s k ý m e t r o l o g i c k ý i n s t i t u t Okružní 31, 638 00 Brno Č.j.: 0313/002/15/Pos. Vyřizuje: Ing. Miroslav Pospíšil Telefon: 545 555 135, -131 V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Český metrologický

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

MĚŘICÍŘETĚZEC A ELEKTROMAGNETICKÉ RUŠENÍ

MĚŘICÍŘETĚZEC A ELEKTROMAGNETICKÉ RUŠENÍ MĚŘICÍŘETĚZEC A ELEKTROMAGNETICKÉ RUŠENÍ 4.1. Princip a rozdělení elektromagnetického rušení 4.2. Vazební mechanizmy přenosu rušení 4.3. Ochrana před elektromagnetickým rušením 4.4. Optimalizace zapojení

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina Třída: 9. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Obsah inovativní výuky: Žáci se seznámí se základními

Více

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19 Obsah Obsah Úvod... 7 Digitální fotoaparát aneb cesta do hlubin digitální duše... 9 Jak vzniká klasická fotografie?... 10 Jak vzniká digitální fotografie?... 11 Nìco více o snímacím prvku aneb trocha matematiky...

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Petr Vaněček, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni 19. listopadu 2009 1888, Geroge Eastman You press the button, we do

Více

Základní pojmy. Je násobkem zvětšení objektivu a okuláru

Základní pojmy. Je násobkem zvětšení objektivu a okuláru Vznik obrazu v mikroskopu Mikroskop se skládá z mechanické části (podstavec, stojan a stolek s křížovým posunem), osvětlovací části (zdroj světla, kondenzor, clona) a optické části (objektivy a okuláry).

Více

Monitorovací panel pro operační sály

Monitorovací panel pro operační sály Monitorovací panel pro operační sály Typ: MP4 Obsah 1. Popis provedení 2. Ovládání světel operačního sálu 3. Rozvaděč monitorovacího panelu 4. Hodiny Stopky 5. Vzduchotechnika 6. UPS 7. Zdravotní izolovaná

Více

MONITOR. Helena Kunertová

MONITOR. Helena Kunertová MONITOR Helena Kunertová Úvod O monitorech Historie a princip fungování CRT LCD PDP Nabídka na trhu Nabídka LCD na trhu Monitor Výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických

Více

vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46).

vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46). 4. cvičení Metody zvýšení kontrastu obrazu (1. část) 1. Přivření kondenzorové clony nebo snížení kondenzoru vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46).

Více