ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl"

Transkript

1 ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5 Opravdový rozdíl

2 PŘEDSTAVUJEME MOTORY SCANIA EURO 5

3 2-3 Dokonalost se vyplácí. O tom, co je motorem vašich ambicí, se můžeme jen dohadovat. Zato přesně víme, jakým překážkám musíte denně čelit, a známe také vaše budoucí potřeby. Například jednou z mnoha priorit je mít správná vozidla se správnými parametry. Jen tak můžete ze své investice získat maximální užitek. Vše se nakonec sečte v řádku zisku či ztráty. Od výběru pneumatik a křivek točivého momentu, přes minimalizaci prostojů až po maximalizaci dovedností řidiče. A navíc bychom všichni měli dělat maximum pro snížení dopadu na životní prostředí. Pro někoho to možná může být problém, ale ve společnosti Scania vítáme každou snahu, která pomáhá trvale udržitelnému rozvoji. A s našimi více než stoletými zkušenostmi v oblasti navrhování a konstrukce motorů víme jednu věc jistě: dokonalost se vyplácí. Scania Euro 5. Opravdový rozdíl Vývoj zcela nové motorové platformy nepředstavuje pro společnost Scania vlastně žádnou revoluci. Proč? Protože my, stejně jako vlastníci a řidiči vozů Scania z celého světa, máme důvěru v samotný základ a přínosy našich osvědčených technologií. Nicméně naši inženýři pochopitelně nešetří úsilím při hledání dokonalé platformy budoucnosti. Výsledkem je nová řada mnohostranných pohonných jednotek, které vynikají ve všech disciplínách. A které budou představovat opravdový rozdíl pro vaši firmu i pro životní prostředí.

4 MOTORY SCANIA EURO 5 ODHALENY Globální platforma pro lokální dokonalost. Žádná řada motorů nebyla nikdy silnější a všestrannější. Řada motorů Scania Euro 5, která vychází z naší nové globální motorové platformy, nabízí tři modely motorů v široké škále výkonů: jde o zcela nové a velmi výkonné 9litrové a 13litrové řadové motory a jedinečný motor Scania V8. Ve spojení s bohatou nabídkou převodovek a konfigurací podvozku to znamená, že máte téměř neomezené možnosti získání ideálního řešení přizpůsobeného vašim individuálním potřebám. To je zárukou mimořádné produktivity a provozní hospodárnosti ve vámi zvolené aplikaci. Požitek řídit Motorové jednotky Scania Euro 5 jsou skutečně návykové. Výkonné, ale vyvážené chování na silnici i v terénu je podpořeno vynikajícím točivým momentem a pocitem neomezené rezervy výkonu. Tento faktor přispívá k uvolněnému a efektivnímu řízení, stejně jako k absolutní spokojenosti řidiče. Všechny motory Scania Euro 5 jsou navíc vybaveny vylepšenými výfukovými brzdami. Umožňují sjíždět kopce vyšší rychlostí, čímž přispívají k plynulejší jízdě, bezproblémové akceleraci a nižší spotřebě.

5 4-5 Méně emisí. Nabito výkonem Ve srovnání s řadou Euro 4 jsou emise škodlivých oxidů dusíku (NOx) u motorů Scania Euro 5 o celých 43 % nižší. Navíc nabízí nová řada motorů celou řadu funkcí, které jako například nová architektura motoru dále zvyšují robustnost a životnost motorů. Osvědčené technologie Pohonné jednotky Scania, které navazují na hrdou tradici švédského inženýrství, řemeslných dovedností a inovací, jsou navrženy a produkovány 100% interně. Základem našeho vývoje je využívání osvědčených technologií, a díky tomu udržujeme úroveň standardů spolehlivosti a kvality společnosti Scania, které ve svém oboru představují špičku. Pro chod bez prostojů Skutečnost, že každý motor Scania je postaven ze stejných komponent, znamená lepší dostupnost dílů, minimum odpadu a snadný servis, který zvládne jediný technik. Společně s prověřenou spolehlivostí značky Scania a díky naší celosvětové servisní síti je tato skutečnost zárukou maximální provozuschopnosti a mimořádné produktivity. Oxidy dusíku (g/kwh) Emisní normy Euro 5 5 V normě Euro 5 je množství NOx oproti normě Euro 4 sníženo o 43%. Množství pevných částic je stejné jako v případě 4 normy Euro 4. Ještě přísnější limity zavádí norma Euro 3 Euro 6, která bude platit pro všechna nová Euro 4 vozidla prodávaná v Evropě od roku Euro 5 3 Euro Pevné částice (g/kwh)

6 MOTORY SCANIA EURO 5 Pětiválcové motory Scania Svižné, kompaktní a lehké. 9litrové motory z nové řady Scania Euro 5 šetří prostor i hmotnost, aniž by to bylo na úkor výkonu, produktivity a ochrany životního prostředí. Přestože jsou tato mistrovská díla techniky menší, nabízí stejné výhody jako jejich 13litroví a 16litroví sourozenci: vynikající poměr točivého momentu a výkonu, točivý moment při nízkých otáčkách, nízkou spotřebu a ve své třídě naprosto špičkovou spolehlivost a provozuschopnost. V kombinace s vhodně zvolenou převodovkou, například zcela novým automatem Scania Opticruise, který je k dispozici též se spojkovým pedálem, představuje 9litrový motor Scania Euro 5 vynikající volbu všude tam, kde v rozhodování hraje roli přesnost, snadná ovladatelnost a rychlá reakce. 250 k Počet válců: 5 v řadě Zdvihový objem: 9,3 litrů Maximální výkon: 250 k (184 kw) při 1800 min -1 Maximální točivý moment: 1150 Nm v pásmu min k Počet válců: 5 v řadě Zdvihový objem: 9,3 litrů Maximální výkon: 310 k (228 kw) Maximální točivý moment: 1550 Nm v pásmu min -1

7 6-7 Šestiválcové motory Scania Během let si šestiválcové motory Scania vydobyly po celém světě renomé svou všestranností. A nedávný přechod z 12litrového objemu na 13 litrů jejich pozici jedněch z nejschopnějších a nejatraktivnějších pohonných jednotek pro náročné majitele i řidiče ještě posiluje. 13litrový motor Scania Euro 5 je možné doporučit jak pro flexibilní univerzální použití, tak i pro vysoce specializovaná vozidla. Motor se vyznačuje všemi typickými charakteristikami motorů Scania: vynikajícím výkonem na silnici i v terénu, silným točivým momentem i v nízkých otáčkách a pečlivě vyladěnou křivkou výkonu. A skutečnost, že motor využívá modulární platformu Scania a nejmodernější technologie, přispívá k maximalizaci provozuschopnosti a k nízké spotřebě. 360 k 400 k 440 k 480 k Počet válců: 6 v řadě Zdvihový objem: 12,7 litrů Maximální výkon: 360 k (265 kw) Maximální točivý moment: 1850 Nm v pásmu min -1 Počet válců: 6 v řadě Zdvihový objem: 12,7 litrů Maximální výkon: 400 k (294 kw) Maximální točivý moment: 2100 Nm v pásmu min -1 Počet válců: 6 v řadě Zdvihový objem: 12,7 litrů Maximální výkon: 440 k (324 kw) Maximální točivý moment: 2 Nm v pásmu min -1 Počet válců: 6 v řadě Zdvihový objem: 12,7 litrů Maximální výkon: 480 k (353 kw) Maximální točivý moment: 2400 Nm v pásmu min -1

8 MOTORY SCANIA EURO 5 Motory Scania V8 Legenda své doby. Motor Scania V8 nabízí špičkové výkony, spolehlivost a produktivitu to vše při působivě nízké spotřebě paliva. Díky jeho výkonu až 730 k a točivému momentu 3500 Nm máte vždy k dispozici potřebnou rezervu výkonu, kdykoli ji budete potřebovat. Již ve volnoběžných otáčkách nabízí Scania V8 spoustu točivého momentu pro plynulý rozjezd. S maximálním točivým momentem dosahovaným už od 1000 otáček za minutu si tyto motory úžasně udržují tah, i když jde do tuhého. Nároční provozovatelé, majitelé a řidiči si nemohou vybrat lépe. 500 k 560 k 620 k 730 k Počet válců: V8 Zdvihový objem: 15,6 litrů Maximální výkon: 500 k (368 kw) při 1800 min -1 Maximální točivý moment: 2500 Nm v pásmu min -1 Počet válců: V8 Zdvihový objem: 15,6 litrů Maximální výkon: 560 k (412 kw) Maximální točivý moment: 2700 Nm v pásmu min -1 Počet válců: V8 Zdvihový objem: 15,6 litrů Maximální výkon: 620 k (456 kw) Maximální točivý moment: 0 Nm v pásmu min -1 Počet válců: V8 Zdvihový objem: 16,4 litrů Maximální výkon: 730 k (537 kw) při 1900 ot/min -1 Maximální točivý moment: 3500 Nm v pásmu min -1

9 8-9 Poznáte rozdíl. Vyberte si. Scania nabízí nejširší výběr na trhu a s tím i téměř nekonečné možnosti, pokud jde o výběr pohonné jednotky, která bude ideálně vyhovovat vašim potřebám. Promluvte si s prodejcem vozů Scania nebo navštivte web a získejte více informací o dostupných možnostech. Spolu dosáhneme opravdu znatelného rozdílu. 5válcové řadové motory, 9 litrů Maximální výkon Maximální točivý moment Kompatibilita 250 k (184 kw) při 1800 min Nm v pásmu min -1 Řada P a G 310 k (228 kw) 1550 Nm v pásmu min -1 Řada P a G 6válcové řadové motory, 13 litrů Maximální výkon Maximální točivý moment Kompatibilita 360 k (265 kw) 1850 Nm v pásmu min -1 Řady P, G a R 400 k (294 kw) 2100 Nm v pásmu min -1 Řady P, G a R 440 k (324 kw) 2 Nm v pásmu min -1 Řady P, G a R 480 k (353 kw) 2400 Nm v pásmu min -1 Řady G a R Motory V8, 16 litrů Maximální výkon Maximální točivý moment Kompatibilita 500 k (368 kw) při 1800 min Nm v pásmu min -1 Řada R 560 k (412 kw) 2700 Nm v pásmu min -1 Řada R 620 k (456 kw) 0 Nm v pásmu min -1 Řada R Výběr může být omezen v závislosti na použití. Všechny motory Euro 5 jsou vybaveny řízením emisí SCR.

10 TECHNOLOGIE MOTORŮ SCANIA Scania SCR Systém Scania SCR (selektivní katalytická redukce) představuje osvědčený systém dodatečného čištění výfukových plynů, který zajišťuje, že vypouštěné výfukové plyny obsahují minimální množství oxidů dusíku (NOx). Do výfukových plynů je vstřikováno aditivum na bázi močoviny (Arla32/AdBlue). Tím se spouští chemická reakce, která mění toxické oxidy dusíku na neškodnou vodu a dusík. Celý proces je mimořádně jednoduchý a spolehlivý. Scania Euro 5 a SCR Systém Scania SCR je jednoduchý a velmi spolehlivý. Nemá ani žádný dopad na výkon motoru. To znamená, že nedochází ke snížení výkonu ani točivého momentu. Emise však klesají skutečně významně. Vynikající hospodárnost motoru, pokud jde o spotřebu, snadné servisní zásahy a prodloužené servisní intervaly přispívají k mimořádné celkové hospodárnosti provozu. Pro maximální pohodlí je kompaktní nádrž na aditivum Arla32/AdBlue umístěna vedle naftové nádrže vozidla. Výfuková brzda Scania Nová řada motorů Scania se vyznačuje vylepšenými výfukovými brzdami. Tento nový systém zlepšuje ovládání a umožňuje dosahovat vyšší rychlosti při jízdě z kopce, což přispívá k plynulejší jízdě, snadnějšímu řízení a menší spotřebě.

11 10-11 Scania PDE Scania PDE je systém vstřikování paliva, který neustále a přesně upravuje vstřikování paliva do motoru tak, aby dodávka paliva byla za jakýchkoli podmínek optimální. Systém dokáže měnit objem a časování vstřikování, čímž se minimalizuje spotřeba i emise, aniž by to mělo dopad na točivý moment. Modulární koncepce spalování Scania Potenciál motoru v oblasti optimalizace spotřeby paliva, emisí a točivého momentu lze využít nejlépe tehdy, když se hodnoty vrtání a zdvihu nachází v určitém rozmezí fyzikálních hodnot. Tato skutečnost vedla k vývoji modulární koncepce spalování Scania. Všechny motory Scania mají identické spalovací komory a sdílejí i další součásti, například ventilový rozvor, ventily, vačky, písty a pístní kroužky. Díky tomu jsou tyto motory maximálně účinné a současně se vyznačují mimořádně snadnou údržbou a opravami. Modulární produktový systém Scania také usnadňuje dodávání dílů, čímž se minimalizují prodlevy a maximalizuje provozuschopnost. Řízení motoru Scania V zájmu kontroly nad všemi aspekty výkonu motoru i nad emisemi vyvinula společnost Scania novou generaci systémů řízení motoru, které kontrolují všechny funkce od vstřikování paliva po dodatečné čistění výfukových plynů. Systém řízení motoru také nabízí pokročilou palubní diagnostiku a umožňuje podrobné zaznamenávání provozních údajů pro následnou analýzu.

12 Scania prosazuje aktivní politiku vývoje a zdokonalování svých výrobků. Z tohoto důvodu si společnost vyhrazuje právo provádět změny výrobků a jejich specifikací a čísel dílů bez předchozího upozornění. Dále z důvodu právních požadavků jednotlivých států nemusí být některé příslušenství k dispozici na všech trzích. Máte-li zájem o další informace, kontaktujte prosím svého prodejce nebo navštivte stránky Vydání czxx Scania Czech Republic, s.r.o.

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Světová premiéra na ženevském autosalonu. Nové BMW Concept řady 5 ActiveHybrid. Současně se světovou výstavní premiérou nového BMW řady 5 Sedan se na ženevském autosalonu v roce 2010 představuje

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon (kw) při

Více

Volvo v akci! VOLVO TRUCKS

Volvo v akci! VOLVO TRUCKS Volvo v akci! Společnosti Volvo Trucks Czech s.r.o., Volvo Stavební stroje Czech s.r.o. a Volvo Financial Services tentokrát představí produkty a služby na předváděcích akcích ve velkolomu Čertovy schody

Více

Představujeme Scania Touring

Představujeme Scania Touring SCANIA AUTOBUSY BUSES A AUTOKARY AND COACHES SCANIA Představujeme Scania Touring SCANIA TOURING Privilegium vlastnit Požitek z řízení Radost z jízdy Podělte se o zážitky Scania Touring poskytuje mimořádný

Více

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Pro novou generaci decentralizovaných telekomunikačních sítí jsou vyžadovány záložní zdroje, které splňují

Více

Úprava výfukového systému. Omezení úprav výfukového systému. Obecná omezení pro všechny typy motorů a výfukových systémů DŮLEŽITÉ!

Úprava výfukového systému. Omezení úprav výfukového systému. Obecná omezení pro všechny typy motorů a výfukových systémů DŮLEŽITÉ! Omezení úprav výfukového systému Omezení úprav výfukového systému Obecná omezení pro všechny typy motorů a výfukových systémů DŮLEŽITÉ! Obecně se nepovoluje provádění úprav výfukového systému ve vozidlech

Více

Media Information. Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace. Září 2015. Nový Opel Astra: Motory

Media Information. Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace. Září 2015. Nový Opel Astra: Motory Media Information Září 2015 Nový Opel Astra: Motory Šetření s úsměvem motory Opel nejnovější generace Celohliníková konstrukce: Dynamické tří- a čtyřválcové přeplňované benzínové motory Čistý high-tech:

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

I. Obecné vymezení záruky

I. Obecné vymezení záruky I. Obecné vymezení záruky Na nové zboží Škoda (nové vozy Škoda, Škoda originální díly a Škoda originální příslušenství) poskytuje prodávající záruku, podle které po dobu 2 let odpovídá kupujícímu za věcné

Více

300.9D. Hydraulické minirypadlo. Motor Výkon 13,7 kw 18,6 k Hmotnost Přepravní hmotnost bez bezpečnostního rámu Přepravní hmotnost s bezpečnostním

300.9D. Hydraulické minirypadlo. Motor Výkon 13,7 kw 18,6 k Hmotnost Přepravní hmotnost bez bezpečnostního rámu Přepravní hmotnost s bezpečnostním 300.9D Hydraulické minirypadlo Motor Výkon 13,7 kw 18,6 k Hmotnost Přepravní hmotnost bez bezpečnostního rámu 935 kg Přepravní hmotnost s bezpečnostním rámem 985 kg Kompaktní rozměry Snadný přístup na

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu 18. ledna 2012 Tisková zpráva DOPLŇUJÍCÍ TECHNICKÉ INFORMACE Charakteristika klasického tempomatu Na ekonomickou jízdu nákladním vozidlem konstantní cestovní rychlostí je potřebné mnohem víc než jen zapnout

Více

FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC

FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC Vše, co musíte vědět o FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC Filtr pevných částic (FAP), spojený s motorem HDi, vyvinutý skupinou PSA Pugeot Citroën. Díky odstraňování

Více

CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU. Traktor je Zetor. Od roku 1946.

CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU. Traktor je Zetor. Od roku 1946. CRYSTAL DŘÍČ S ŠESTI VÁLCI POD KAPOTOU Traktor je Zetor. Od roku 1946. JEDNODUCHÁ OBSLUHA A VÝKONNÝ MOTOR. PROSTORNÁ A POHODLNÁ KABINA S NÍZKOU ÚROVNÍ HLUKU. NÍZKÉ NÁKLADY NA ÚDRŽBU A PROVOZ. TO JSOU ATRIBUTY,

Více

Stále zapnutý. Správná péče o akumulátor

Stále zapnutý. Správná péče o akumulátor Stále zapnutý Správná péče o akumulátor Pět způsobů, jak prodloužit životnost akumulátoru Vypnutý motor znamená pro akumulátor velký problém. Spotřebiče a systémy vozidla je nutné napájet. Pokud jejich

Více

Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O PRAVIDELNÉ PROHLÍDCE Údržba a pravidelné prohlídky jsou základním předpokladem pro správné fungování Vašeho vozidla. Pro zachování

Více

Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota balíku.

Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota balíku. KVALITNÍ, RYCHLÁ A ŠETRNÁ SKLIZEŇ LISEM ZNAČKY CASE IH CASE IH provozní monitor Úplná kontrola nad lisováním od začátku tvorby balíku. Šest uzlovačů (LB423 a LB433) Perfektní tvar, stálá a vysoká hustota

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty - regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty Popis spolu s ventilem AB-QM a termelektrickým pohonem TWA-Z představují kompletní jednotrubkové elektronické řešení: AB-QTE je elektronický regulátor

Více

dovolujeme si Vás níže informovat o aktuálních novinkách dodavatelského programu firmy BERU v oblasti dodávek pro prvovýrobu nových automobilů.

dovolujeme si Vás níže informovat o aktuálních novinkách dodavatelského programu firmy BERU v oblasti dodávek pro prvovýrobu nových automobilů. Informační servis 23/2009: novinky od fy BERU 1/09 v Praze 4, dne 22. června 2009 Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás níže informovat o aktuálních novinkách dodavatelského programu firmy BERU v oblasti

Více

KATALOG 2011 TRAVNÍ SEKAČKY DRTIČE DŘEVA ŘETĚZOVÉ PILY. Tradice z Nizozemí od roku 1906

KATALOG 2011 TRAVNÍ SEKAČKY DRTIČE DŘEVA ŘETĚZOVÉ PILY. Tradice z Nizozemí od roku 1906 KATALOG 2011 TRAVNÍ SEKAČKY DRTIČE DŘEVA ŘETĚZOVÉ PILY Tradice z Nizozemí od roku 1906 Rotační travní sekačky s pojezdem U multifunkčních sekaček někdy bývá problém, že zvládají spoustu věcí, ale pouze

Více

www.pzpheating.cz UŠETŘETE BALÍK! Výhodné sestavy tepelných čerpadel NA KOMPRESOR

www.pzpheating.cz UŠETŘETE BALÍK! Výhodné sestavy tepelných čerpadel NA KOMPRESOR www.pzpheating.cz UŠETŘETE LÍK! Výhodné sestavy tepelných čerpadel 10 N KOMPRESOR VZDUH-VOD WX 08 EONOMI 206 990 179 990 Tepelné čerpadlo WX 08 EONOMI výhodná pořizovací cena velmi tichý axiální ventilátor

Více

Vyměnit olej? Až příští rok!

Vyměnit olej? Až příští rok! Prodloužení servisních intervalů Vyměnit olej? Až příští rok! Service Oil SP44_12 S modelem 2001 vozu Octavia zavádí Škoda prodloužené servisní intervaly. Servisní intervaly mohou nyní být v závislosti

Více

Honda PCX150, modelový rok 2012

Honda PCX150, modelový rok 2012 Honda PCX150, modelový rok 2012 Datum vydání: 2. dubna 2012 Aktuality o modelu: Nový sourozenec stroje PCX125 (který je nejlépe prodávaným jednostopým vozidlem v Evropě) s vyšším výkonem díky verzi úsporného

Více

Tisková zpráva. Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů. Říjen 2011

Tisková zpráva. Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů. Říjen 2011 Říjen 2011 Scania Citywide LF a LE zcela nová rodina městských a příměstských autobusů Scania Citywide je novou řadou nízkopodlažních a nízkonástupních autobusů s osobitým a přátelsky působícím vzhledem,

Více

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF

Otevřený plamen Olejová lázeň Pece Indukční ohřívací zařízení SKF Ohřívací zařízení SKF Je to tak. Nesprávné montážní postupy jsou až v 16 % případů příčinou předčasného selhání ložisek Ve snaze snížit riziko nesprávné montáže začala společnost SKF jako jedna z prvních

Více

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů

Dřevoobráběcí stroje. Quality Guide. Vyhodnocení nástrojů Dřevoobráběcí stroje Quality Guide Vyhodnocení nástrojů 2 PrůVoDce kvalitou Vyhodnocení nástrojů Dávno jsou pryč doby, kdy se nástroje od sebe výrazně odlišovali kvalitou a vzhledem provedení. V současnosti

Více

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit.

- Moderní vozidla odebírají proud i při odstavení. Pokud bude vozidlo stát déle neţ dva týdny, doporučujeme baterii odpojit. Dobíjení baterie při jízdě automobilu. Přebíjení i nedobíjení škodí a zkracuje ţivotnost autobaterie. Dobře seřízená nabíjecí soustava udrţuje autobaterii v nabitém stavu. Při správném dobíjení a průměrných

Více

- typ A - automatická hlava, 400V Krouhač zeleniny Robot Coupe CL 60 - typ A - automatická hlava, 400V

- typ A - automatická hlava, 400V Krouhač zeleniny Robot Coupe CL 60 - typ A - automatická hlava, 400V - typ A - automatická hlava, 400V Krouhač zeleniny Robot Coupe CL 60 - typ A - automatická hlava, 400V Naše cena bez DPH : 173.580 Kč Naše cena s DPH : 210.032 Kč Dostupnost: Do týdne Katalogové číslo:

Více

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60

Řezání lanem. Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání lanem Přehled použití 52 Přehled produktových řad 53 Přehled výhod 54 Lanová pila Husqvarna 56 Diamantové nástroje pro lanové řezání 60 Řezání diamantovým lanem je nejsnadnější a nejúčinnější způsob

Více

válečky pražce girlandy

válečky pražce girlandy válečky pražce girlandy HISTORIE 1948 založena zámečnická dílna, ze které se později stala Továrna na výrobu hospodářských strojů Bratři Galusové 1949 znárodnění 1951 zahájena výroba dopravních zařízení,

Více

LindeMaterial l Handling. Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o.

LindeMaterial l Handling. Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o. LindeMaterial l Handling Plynové pohony CNG pro vysokozdvižné vozík y od společnosti LINDE Material Handling Česká republika s.r.o. Výrobní program 65 výrobních řad s více než 140 různými typy vozíků 04.03.2010

Více

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY KOTLÍKOVÉ DOTACE pokračují! Máte doma starý kotel na uhlí, dřevo a jiná tuhá paliva? Pak jsou kotlíkové dotace určeny právě pro Vás! Pokud máte doma

Více

HM-5021. Návod k použití VYSOUŠEČ VLASŮ. česky. Vysoušeč vlasů HM-5021

HM-5021. Návod k použití VYSOUŠEČ VLASŮ. česky. Vysoušeč vlasů HM-5021 Návod k použití VYSOUŠEČ VLASŮ HM-5021 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

STAŇTE SE PÁNEM SVĚTLA

STAŇTE SE PÁNEM SVĚTLA novinka první stmívač na světě, který stmívá i nestmívavé LED žárovky a úsporné zářivky STAŇTE SE PÁNEM SVĚTLA www.touch.si STMÍVÁNÍ ÚSPORNÝCH ZÁŘIVEK JE DRAHÉ - NEBO NENÍ MOŽNÉ. V době klasických žárovek

Více

HANSAbluebox: CELKOVĚ LEPŠÍ.

HANSAbluebox: CELKOVĚ LEPŠÍ. HANSAbluebox: CELKOVĚ LEPŠÍ. hansabluebox S produktem hansabluebox si instalujete nejen systém umístěný pod omítkou. Instalujete si spokojenost. Důsledky rozhodnutí, která se přijímají během plánování

Více

OKLADKA ROZDZIALU 2405-K

OKLADKA ROZDZIALU 2405-K OKLADKA ROZDZIALU 0-K SILOVÁ SKLÍČIDLA S OVLÁDÁNÍ STROJNÍ A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE SILOVÁ SKLÍČIDLA S OVL. STROJNÍ A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE TVRDÁ HORNÍ ČELIST ZADNÍ VÝKO TAŽNÁ ATICE KLÍNOVÉ POUZDRO

Více

Staráme se o bezpečnost

Staráme se o bezpečnost Staráme se o bezpečnost www.ces.eu 2 Budova Říšského sněmu, Berlín Fotbalová aréna Schalke Burj Khalifa, Dubai Úřad vlády, Berlín Letiště Šeremetěvo 3, Moskva CES - Nejstarší německý výrobce vložkových

Více

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku

Otázky k závěrečnému přezkoušení žadatelů o profesní osvědčení učitele výuky a výcviku SKUPINA A Témata k výkladu předpisů o provozu na pozemních komunikacích Vymezení základních pojmů ( 2), základní podmínky účasti provozu na pozemních komunikacích, povinnosti účastníka provozu na pozemních

Více

PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM

PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM Pomáhá obnovovat opotřebená průmyslová zařízení; Prodlužuje životnost zařízení pro těžký provoz; Chrání nová zařízení; Snižuje spotřebu energie u průmyslových zařízení;

Více

Nirvana 5.5-30 kw Šroubové kompresory s proměnlivými otáčkami. Další generace stlačeného vzduchu

Nirvana 5.5-30 kw Šroubové kompresory s proměnlivými otáčkami. Další generace stlačeného vzduchu Nirvana 5.5-30 kw Šroubové kompresory s proměnlivými otáčkami Další generace stlačeného vzduchu Přestože jsme malá společnost, stále sleduji účinnost a roční dosažené úspory. Chci pro svou společnost koupit

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODULY JÍZDY A KNIHA JÍZD Moduly Jízdy a Kniha jízd Jak to funguje Jízdy jsou části trasy. Vypočítávají se na základě dat přijatých

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

Adsorpční. sušič. CONCEPT WVModular

Adsorpční. sušič. CONCEPT WVModular Adsorpční sušič CONCEPT WVModular CONCEPT WVModular Adsorpční sušič Nová generace patentovaných adsorpčních sušičů firmy ZANDER s teplou regenerací za vakua je výsledkem nepřetržitého výzkumu a vývoje,

Více

NEJČASTĚJI KLADENÉ DOTAZY K PUBLICITĚ PROJEKTŮ OP LZZ

NEJČASTĚJI KLADENÉ DOTAZY K PUBLICITĚ PROJEKTŮ OP LZZ NEJČASTĚJI KLADENÉ DOTAZY K PUBLICITĚ PROJEKTŮ OP LZZ A) Povinnost příjemců zajišťovat publicitu projektů 1. Z čeho vyplývá povinnost příjemců podpory dodržovat vizuální identitu ESF/OP LZZ a zajišťovat

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_20_SNIZOVANI EMISI. Opravárenství a diagnostika

CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_20_SNIZOVANI EMISI. Opravárenství a diagnostika Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_20_SNIZOVANI EMISI Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Pavel Štanc Tematická oblast

Více

STUDNY a jejich právní náležitosti.

STUDNY a jejich právní náležitosti. STUDNY a jejich právní náležitosti. V současné době je toto téma velmi aktuální, a to na základě mediální kampaně, která však je, jako obvykle, silně poznamenána povrchními znalostmi a řadou nepřesností,

Více

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 4.1 AD 1) OPATŘENÍ KE ZKLIDNĚNÍ VJEZDU DO OBCE ULICE ROZTOCKÁ... 3 4.1.1 Popis

Více

P MODEL PX X92020 PC J5=å4å<C;õ DB1;D?B

P MODEL PX X92020 PC J5=å4å<C;õ DB1;D?B MODEL PX PX92020PC ZEMĚDĚLSKÝ TRAKTOR KIOTI MODEL PX EXTERIÉR Kompletní a odolná funkčnost, která stále myslí na Vaše pohodlí. Projekční světlomety Díky novým projekčním světlometům a pracovním lampám

Více

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek

Samočinné převodovky rozdělení. Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky rozdělení Vypracoval : Ing. Jiří Tomášek Samočinné převodovky - rozdělení 1. Hydraulické převodovky 2. Hydraulické převodovky s elektronickou regulací 3. Elektronicky řízené automatické

Více

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW)

1. Účel použití. Univerzální hořáky (27kW až 90kW) 1. Účel použití Univerzální hořáky (27kW až 90kW) Univerzální hořáky jsou určeny pro spalování tuhých paliv do zrnitosti 30mm. Hořáky jsou konstruovány tak, že k běžným materiálům, jako je hnědé uhlí ořech

Více

Kvalita, která se vyplatí.

Kvalita, která se vyplatí. Optimalizace produkce snižování nákladů Kvalita, která se vyplatí. odsávací, lakovací a filtracní ˇ technika Odsávače Mobilita umožňuje pružné využití. Odsávače VACOMAT od Schuko je možno přemišťovat dle

Více

Příznivé teploty pro vaše plasty

Příznivé teploty pro vaše plasty Příznivé teploty pro vaše plasty Řešení technického ohřevu ve výrobě www.voetsch-ovens.com 1 Spolehlivé procesy technického ohřevu ve výrobě plastových výrobků Ve výrobě plastových výrobků jsou téměř vždy

Více

Porsche Classic. Zajímavé produkty 3/2014

Porsche Classic. Zajímavé produkty 3/2014 Porsche Classic Zajímavé produkty 3/2014 Více než 70 % všech vyrobených vozů Porsche stále jezdí. Staráme se o to, aby tomu tak bylo i nadále. Originální díly Porsche Classic. Cílem Porsche Classic je

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Elektrický naviják X12000LB

NÁVOD K POUŽITÍ Elektrický naviják X12000LB NÁVOD K POUŽITÍ Elektrický naviják X12000LB Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení našeho výrobku elektrického navijáku. Naviják poslouží při manipulaci s lodí, vozidlem, případně jakýmkoli jiným

Více

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý Mikroelektrárny ÚVOD Vedle solárních článků pro potřeby výroby el. energie, jsou k dispozici i další možnosti. Jednou jsou i větrné elektrárny. Pro účely malých výkonů slouží malé a mikroelektrárny malých

Více

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku Řada závěsných elektrokotlů RAY

Více

PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE

PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE PRŮMYSLOVÁ ROLOVACÍ VRATA A MŘÍŽE VÝROBKY PRO PODNIKÁNÍ KRISPOL VRATA PRO NÁROČNÉ KRISPOL SPOLEHLIVÝ PARTNER V BIZNESIE Společnost KRISPOL je předním evropským výrobcem vrat, oken a dveří a lídrem v oblasti

Více

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY

SKLÁDANÉ OPĚRNÉ STĚNY Široký sortiment betonových prvků pro vnější architekturu nabízí také prvky, z nichž lze buď suchou montáží anebo kombinací suché montáže a monolitického betonu zhotovit opěrné stěny. Opěrná stěna je velmi

Více

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015 Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Verze: CZ 12/2015 Technická příručka Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Výhody systému Univerzální modulový bednící

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 26 Akční členy

Více

Výzva k podání nabídky - Základní údaje zadávací dokumentace

Výzva k podání nabídky - Základní údaje zadávací dokumentace Výzva k podání nabídky - Základní údaje zadávací dokumentace Zadavatel, Město Rokytnice nad Jizerou, si Vás dovoluje vyzvat k prokázání kvalifikace a k podání nabídky na veřejnou zakázku č. 20150023 Dodávka

Více

DOHODA. Revize 1. Datum vstupu v platnost: 15. února 2007

DOHODA. Revize 1. Datum vstupu v platnost: 15. února 2007 ECE/RCTE/CONF/4/Add.1/Rev.1 I N T E G R O V A N Ý PŘEKLAD TÜV SÜD AUTO CZ DOHODA O PŘIJETÍ JEDNOTNÝCH PODMÍNEK PRO PERIODICKOU TECHNICKOU PROHLÍDKU KOLOVÝCH VOZIDEL A O VZÁJEMNÉM UZNÁVÁNÍ TAKOVÝCH PROHLÍDEK,

Více

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products METRO. www.skoda.cz

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products METRO. www.skoda.cz INSPIRED BY MOVE The New Evolution Series Products METRO SOUPRAVY METRA TRANSPORTATION NOVÉ LEHKÉ SOUPRAVY METRA NeVa ŠKODA TRANSPORTATION a.s. ve spolupráci se společností ZAO VAGONMAŠ (Petrohrad, Rusko)

Více

20 let v roli ikony Nový CBR1000RR 2012 sice vypadá jinak než původní model, ale jeho základní koncepce total control se nezměnila.

20 let v roli ikony Nový CBR1000RR 2012 sice vypadá jinak než původní model, ale jeho základní koncepce total control se nezměnila. 20 let v roli ikony Nový CBR1000RR 2012 sice vypadá jinak než původní model, ale jeho základní koncepce total control se nezměnila. V roce 1991 Honda představila světu revoluční stroj, CBR900RR. Supersporty

Více

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek Dopravníky třísek doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě Pásový dopravník třísek Tabulka minimálních rozměrů pro jednotlivé rozteče Poz. Rozteč 75 mm Rozteč 100 mm Koe cient

Více

DOPORUČENÍ A ZÁSADY : ŘÍZENÁ MANUÁLNÍ PŘEVODOVKA TYPU MCP

DOPORUČENÍ A ZÁSADY : ŘÍZENÁ MANUÁLNÍ PŘEVODOVKA TYPU MCP Úvod Zásahy musí být prováděny kvalifikovanými pracovníky, kteří jsou obeznámeni se systémem řízení převodovky a znají bezpečnostní pokyny a zásady platné pro převodovku. S ohledem na specifika řízené

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D

Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D Návod k montáži, obsluze a údržbě ohřívače vody na tuhá paliva EURO 65 D UPOZORNĚNÍ! Před instalací a používáním ohřívače si pečlivě přečtěte pokyny uvedené v návodu! Požadavky a doporučení uvedená v něm

Více

Zařízení pro montáž a demontáž ložisek

Zařízení pro montáž a demontáž ložisek Zařízení pro montáž a demontáž ložisek 1 Bezpečnost Při nedodržení následujících varování může dojít k vážným úrazům. Neuvádějte ložisko do pohybu tlakovým vzduchem, protože působení tlaku vzduchu může

Více

Lisy na válcové balíky ROLLANT

Lisy na válcové balíky ROLLANT Lisy na válcové balíky ROLLANT 350 340 Kulatá záležitost. ROLLANT od CLAAS. 2 Obsah Výrobní program 4 ROLLANT 350 RC 6 ROLLANT 340 RC 8 Technika 10 Sběrací ústrojí 12 ROTO CUT / ROTO FEED / Podávací ústrojí

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101 Stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a

Více

ZDARMA 18V AKU VRTAČKA DC720KA + TRIKO DEWALT

ZDARMA 18V AKU VRTAČKA DC720KA + TRIKO DEWALT AKCE DEWALT PŘÍKLEPOVÉ VRTAČKY / ŠROUBOVÁKY NOVÁ ŘADA KOMPAKTNÍCH PŘÍKLEPOVÝCH VRTAČEK / ŠROUBOVÁKŮ mm ZDARMA 8V AKU VRTAČKA DC70KA + TRIKO DEWALT 9mm Západkové sklíčidlo s jednou objímkou Zabudované diodové

Více

Statutární město Ostrava. Prokešovo nám. 8, 729 30 Ostrava

Statutární město Ostrava. Prokešovo nám. 8, 729 30 Ostrava ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky:

Více

INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012

INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012 Odbor dopravy V Písku dne: 23.05.2012 INFORMAČNÍ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 14.06.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ MHD optimalizace jízdních řádů NÁVRH USNESENÍ Informační materiál radě města

Více

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Úvod Tepelné výměníky společnosti WätaS jsou koncipované jako výměníky tepla vzduch-voda. Používají se pro chladiče nebo ohřívače, přímé výparníky / kondenzátory

Více

Děti si s výrobkem nesmí hrát. Každá plánovaná údržba a čištění, které má být prováděno uživatelem, nesmí být prováděny dětmi bez dozoru.

Děti si s výrobkem nesmí hrát. Každá plánovaná údržba a čištění, které má být prováděno uživatelem, nesmí být prováděny dětmi bez dozoru. Výrobek nesmí být používán dětmi a osobami se sníženými fyzickými, smyslovými a mentálními schopnostmi nebo nedostatkem zkušeností a znalostí, pokud nejsou pod dozorem zkušené osoby nebo nebyli poučeni

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

SolarMax 20S/35S. Kompaktní a efektivní.

SolarMax 20S/35S. Kompaktní a efektivní. SolarMax 20S/35S Kompaktní a efektivní. S znamená smart a stabilitu Fotovoltaické zařízení dosahuje s beztransformátorovými centrálními měniči řady S maximální účinnost. Přístroje jsou mimořádně kompaktní

Více

Kombinace lisu na kulaté balíky a baličky

Kombinace lisu na kulaté balíky a baličky Kombinace lisu na kulaté balíky a baličky Combi Pack 1250 MC, 1500 V MC CZ Chytře kombinovat, šetřit náklady! Pádné argumenty! První zcela integrovaná kombinace na trhu, lis a balička! Originál od jedničky

Více

Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s.

Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s. Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s. Vnitřní směrnice MAS Moravský kras o.s. 1 Obsah I. Úvodní ustanovení... 3 II. Spisový řád... 3 Vymezení pojmů... 3 III. Archivační a skartační

Více

Přímočará pila BS900

Přímočará pila BS900 Návod na obsluhu a údržbu Přímočará pila BS900 Obj. č. N23000114 str.1 ze 10 OBSAH 1 VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 2 VYBALENÍ 3 3 ÚČEL A POUŽITÍ... 3 4 VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY... 3 4.1 NEBEZPEČNÍ HROZÍCÍ

Více

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze Odsávač pár ZRW Návod k obsluze 1 Vážený zákazník Stali jste se uživatelem kuchyňského odsávače typu ZRW. Tento odsávač byl navržen a vyroben hlavně s novým vzhledem pro uspokojení vašich očekávání a určitě

Více

RENAULT TRUCKS DELIVER CENÍK 2012. www.renault-trucks.cz

RENAULT TRUCKS DELIVER CENÍK 2012. www.renault-trucks.cz RENAULT TRUCKS DELIVER CENÍK 2012 www.renault-trucks.cz NAVRŽENO CERTIFIKOVÁNO DISTRIBUOVÁNO RENAULT TRUCKS ORIGINÁLNÍ DÍLY Záruka kvality, bezpečnosti, úspory, komfortu Garance vhodnosti použitých dílů

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více

Dohřev vody ze solárního systému

Dohřev vody ze solárního systému Dohřev vody ze solárního systému Datum: 2.2.2009 Autor: Mgr. Jan Dvořák Solární soustava a dohřevné zařízení musí být jeden navzájem sladěný a efektivně pracující systém, který maximalizuje efektivitu

Více

ROLLANT 350 R 350 RC 340 340 R. Vyspělý. Robustní. Silný ROLLANT.

ROLLANT 350 R 350 RC 340 340 R. Vyspělý. Robustní. Silný ROLLANT. ROLLANT 350 R 350 RC 340 340 R Vyspělý. Robustní. Silný ROLLANT. Promyšlená sklizeň pícnin. Při sklizni píce se počítá každá minuta. Je dobré mít partnera, který nabízí víc než pouze robustní pracovní

Více

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život

Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život Nemocnice a centra zobrazovacích metod d v ují systém m Rimage pro publikování disk s informacemi o pacientech, které mohou zachránit život ešení Rimage pro publikování disk stojí v zákulisí t ch nejnáro

Více

řada VELIS březen 2011

řada VELIS březen 2011 řada VLIS březen 2011 ...italský styl a design... Zcela nový koncept ohřívače vody s unikátním italským designem od Hloubka POZ 27 cm! SPR PLOCHÝ Ariston nyní nabízí nejefektivnější řešení kompaktnosti,

Více

Svítidla IK plus Elektro-Praga Vysoká odolnost, design a úspory

Svítidla IK plus Elektro-Praga Vysoká odolnost, design a úspory Svítidla IK plus Elektro-Praga Vysoká odolnost, design a úspory Svítidla IK plus Variabilní, úsporná a velmi odolná Ideální osvětlení veřejných prostor, ve kterém se snoubí extrémní odolnost, kvalitní

Více

Hartmann. Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111. www.petruzalek.cz

Hartmann. Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111. www.petruzalek.cz Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111 www.petruzalek.cz Hartmann Společnost GHD Georg Hartmann Maschinenbau GmbH je špičkovým německým výrobcem krájecích strojů, porcovacích

Více

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících

Více

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY 3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY Informace sehrávaly v podniku bezesporu již dříve důležitou roli, ale v současnosti mohou vhodné informace v kombinaci se zlepšenými podnikovými procesy a vhodnou

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Napsal uživatel auto.cz Středa, 15 Duben 2009 22:05 - Aktualizováno Pátek, 16 Říjen 2009 01:00

Napsal uživatel auto.cz Středa, 15 Duben 2009 22:05 - Aktualizováno Pátek, 16 Říjen 2009 01:00 Švédská automobilka Volvo vyráběla v 80. a 90. letech vedle dražších limuzín a velkých kombi, také menší a cenově dostupnější modely, které však neměly takovou image, ani provozní vlastnosti jako robustnější

Více

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

56/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 56/2001 Sb. ZÁKON ze dne 10. ledna 2001 o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně

Více

Návod. Pump Set + + Typ 400 Typ 600 Typ 1000. Bioflow 400 Bioflow 600 Bioflow 1000. www.juwel-aquarium.com

Návod. Pump Set + + Typ 400 Typ 600 Typ 1000. Bioflow 400 Bioflow 600 Bioflow 1000. www.juwel-aquarium.com Návod Pump Set + + Bioflow 400 Bioflow 600 Bioflow 1000 Typ 400 Typ 600 Typ 1000 www.juwel-aquarium.com Úvod Máme radost z toho, že jste se rozhodli pro výrobek značky JUWEL Aquarium a děkujeme Vám za

Více

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N Všeobecně Pístová dávkovací čerpadla série KARDOS byla vyvinuta zvláště pro uživatele, kteří mají vysoké nároky na přesnost, spolehlivost a flexibilitu možností využití. Druhy provedení Symetricky koncipovaná

Více

Tento leták obsahuje informace o pracích na vodovodech ve Vaší oblasti

Tento leták obsahuje informace o pracích na vodovodech ve Vaší oblasti Voda je cenná. Šetřeme jí The Dublin Region Watermains Rehabilitation Project Projekt rekonstrukce vodovodů v oblasti Dublinu byl vytvořen proto, aby se snížily ztráty vody díky identifikaci a výměně starých

Více

Dopřejte si správnou velikost

Dopřejte si správnou velikost Myčky na hrnce, plechy a pracovní pomůcky Série GS 600 Dopřejte si správnou velikost Série GS 600 myčky na hrnce, plechy a pracovní pomůcky Winterhalter Mytí kuchyňského nádobí vyžaduje velký výkon série

Více