UT 108/109 Digitální multimetr s měřením otáček Uživatelský manuál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UT 108/109 Digitální multimetr s měřením otáček Uživatelský manuál"

Transkript

1 UT 108/109 Digitální multimetr s měřením otáček Uživatelský manuál Přehled Tento uživatelský manuál obsahuje potřebné informace týkající se bezpečnosti. Přečtěte si jej, prosím, a dávejte pozor na relevantní informace, konkrétně varování a poznámky, kterých se striktně držte. Varování Abyste zabránili elektrickému rázu nebo zranění, přečtěte si pečlivě před použitím tohoto přístroje "Bezpečnostní informace"a "Pravidla bezpečného provozu". Digitální multimetr s měřením otáček, model UT 108/109 (dále nazýván pouze "metr") je příruční měřič s 3-3/4 číslicovým displejem s maximální hodnotou Metr využívá širokou škálu integrovaných obvodů s integrovaným A/D konvertorem jako jádrem. metr je dála vybaven extra velkým LCD displejem a má unikátní design. Zobrazení propojení sond a plnou ochranu před přetížením.z těchto všech důvodů se jedná o elektrický měřič, jehož použití je snazší, přesnější a bezpečnější, než u jiných měřičů. Kromě funkcí Dwell, Tach a Data Hold lze metr použít dále k měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, frekvence, diod, vodivosti a kapacity. UT 109 má navíc možnost měření teploty.

2 Obsah balení Otevřete balení a vyndejte váš metr. Zkontrolujte, zda nechybí nebo nejsou poškozené některé části: Popis Počet 1 Uživatelský manuál 1 kus 2 Testovací sondy 1 pár 3 Sonda pro měření teploty, typ K (pouze u UT109. Vhodná pro měření teplot do 230 C) 1 pár 4 Krokosvorka 1 kus 5 Kabel rozhraní RS232C 1 kus 6 CD-ROM 1 kus 7 9 V baterie (NEDA 1604, 6F 22 nebo 006P) 1 kus 8 Víceúčelový socket (volitelné) 1 kus 9 Kabel rozhraní USB (volitelné) 1 kus Pokud nějaká část chybí nebo je poškozená, kontaktujte, prosím, ihned svého prodejce. Bezpečnostní informace Tento metr splňuje standardy IED31010: ve stupni znečištění 2, přepěťová kategorie (CAT III 1000 V, CAT IV 600 V) a dvojitou izolaci. CAT III: úroveň distribuce, pevné instalace, menší přechodná přepětí než CAT IV. CAT IV: primární úroveň napájení, vedení vysokého napětí, kabelové systémy, atd. Používejte metr pouze k účelům popsaným v tomto manuálu, jinak může být narušena ochrana poskytovaná metrem. Mezinárodní elektrické symboly použité na metru a v tomto manuálu jsou vysvětleny dále. Pravidla bezpečného provozu Varování Abyste zabránili možnému elektrickému rázu, zranění a poškození metru nebo testovaného zařízení, držte se následujících pravidel: Před použitím metru zkontrolujte kryt. Pokud je poškozený nebo jej část chybí, metr nepoužívejte. Hledejte praskliny nebo chybějící části plastu. Dávejte pozor na izolaci kolem konektorů.

3 Zkontrolujte testovací sondy, zda nemají poškozenou izolaci nebo odhalené kovové části. Otestujte vodivost sond. Poškozené testovací sondy vyměňte za stejné nebo se stejnou elektrickou specifikací. Když používáte testovací sondy, mějte prsty za ochrannými kroužky. Neaplikujte vyšší napětí, než je stanovené, vyznačené na metru, mezi terminály nebo mezi terminály a zemnění. Pokud metr pracuje s efektivním napětím vyšším než 60 V v DC nebo 30 rms v AC, dávejte si zvláště pozor na nebezpečí elektrického rázu. Používejte při měření správné terminály, funkce a rozsahy. Otočný přepínač by měl být umístěn ve správné pozici a během měření by neměla být jeho pozice nijak měněna. Zabráníte tak poškození metru. Před testem odporu, diod nebo vodivosti odpojte měřený obvod od napájení a vybijte všechny vysokonapěťové kapacitátory. Před měřením zkontrolujte, zda je v pořádku pojistka. Než metr zapojíte metr do série s testovaným obvodem, odpojte napájení. Pokud je hodnota měřeného proudu neznámá, použijte maximální měřicí pozici a krok za krokem ji snižujte, dokud nezískáte uspokojiné výsledky. Vyměňte baterie, jakmile se objeví indikátor baterie. Se slabou baterií metr může ukazovat špatné výsledky, které mohou vést s elektrickému rázu nebo zranění. Když metr potřebuje servis, použijte jedině díly stejného sériového čísla a stejných elektrických specifikací. Vnitřní obvody v metru nesmí být měněny. Zabráníte tak poškozením metru a nehodám. Pro čištění povchu metru používejte měkký hadřík a neagresivní čisticí prostředek. Nepoužívjete k čištění žíraviny a rozpouštědla. Uchráníte tak povrch metru od koroze, poškození a nehody. Pokud metr nepoužíváte, vypněte jej. Pokud jej nebudete používat delší dobu, vyjměte baterie. Neskladujte metr v prostředí s vysokou teplotou, vlhkostí, výbušninami, hořlavinami a silným magnetickým polem. Metr může poté měřit chybné hodnoty a jeho funkce bude narušena. Metr je určen pouze pro vnitřní použití. Průvodce bezpečností pro autodílny Varování Jelikož některé automobily mají nainstalovány airbagy, musíte dávat pozor, pokud pracujete poblíž komponent a zapojení s airbagy souvisejících, aby se díky nepozornosti airbag neotevřel a nedošlo tak ke zranění. Nezapomínejte, že airbag se otevře i několik minut poté, co byl vypnut motor (i pokud je odpojená autobaterie), protože je napájený speciální energetickou rezervou. Abyste zabránili nehodě, která by mohla způsobit zranění nebo poškození automobilu či metru, přečtěte si, prosím, následující pravidla bezpečnosti a postupy testování: Noste ochranné brýle splňující bezpečností požadavky. Pracujte s automobilem na dobře odvětrávaném místě, abyste se nenadýchali jedovatých plynů. Udržujte svoje nářadí a testovací nástroje dál od zahřívaných prvků pracujícího motoru. Ujistěte se, že automobil zastavil (automatické řazení) nebo zadejte neutrální převod (ruční

4 řazení) a ujistěte se, že je vybaven brzdami a kola byla zablokována. Neumisťujte žádné nástroje na autobaterii. Způsobíte tak zkrat elektrod, který může vést ke zranění nebo poškození nástroje či baterie. Kouření nebo rozdělávání ohně poblíž automobilu je zakázáno. Dávejte pozor na zapalovací cívku. Když je motor zapnutý, poskytuje vysoké napětí. Kvůli propojení nebo odpojení elektronického dílu vypněte zapalování. Dávejte pozor na varování, poznámky a postupy dodané výrobcem automobilu. Všechny informace, vysvětlení a detailní popisy v tomto manuálu vychází z nedávno publikovaných industriálních informací. Je nemožné prokázat jejích přesnost a úplnost, za což nejsme zodpovědní. A. Údaje pochází z informací o údržbě automobilů. 1. Kontaktujte svého distributora dílů pro automobily. 2. Kontaktujte svého prodejce dílů pro automobily. 3. Kontaktujte místní knihovny kvůli knihám, v nichž můžete ověřit svůj manuál o údržbě automobilu, abyste získali nejnovější informace. B. Před prověřením jakéhokoliv problému otevřete motor a proveďte vizuální kontrolu. Takto odhalíte příčinu mnoha problémů, což vám ušetří mnoho času. 1. Byl automobil nedávno opravován? Objevil se tento problém už někdy předtím? 2. Nehledejte žádné zkratky. Zkontrolujte hadičky a vodiče, v nichž je hledání chyby složité. 3. Zkontrolujte problémy s čištěním vzduchu nebo větráním. 4. Zkontrolujte kvůli poškození všechny senzory a řízení. 5. Zkontrolujte zapalování: jakékoliv poškození terminálů, praskliny a další poškození izolace. 6. Zkontrolujte sací hadičky: shrnutí, ohnutí, prasknutí nebo jiná poškození. 7. Zkontrolujte vodiče: poškození ostrými hranami, horkými povrchy, shrnutí, spálení nebo poškrábání izolace. 8. Zkontrolujte spojení obvodů: koroze, ohnutí či poškození, nesprávné propojení nebo poškozené elektrody.

5 Mezinárodní elektrické symboly : AC (střídavý proud) : DC (stejnosměrný proud) : Uzemnění : AC nebo DC : Dioda : Dvojitá izolace : Slabá baterie : Pojistka : Varování. Nahlédněte do manuálu : Splňuje standardy Evropské unie Rozložení metru (viz obrázek 1) 1. LCD displej 2. Tlačítka 3. Tlačítko výběru (SELECT) 4. Vypínač 5. Otočný ovladač 6. Vstupní terminály Otočný ovladač V tabulce níže jsou informace o pozicích otočného ovladače. V Měření AC nebo DC napětí. mv Měření v milivoltech. C Jednotka teploty C: stupeň Celsia (pouze UT109). F Jednotka teploty F: stupeň Fahreinta (pouze UT109). Ω Měření odporu. Měření kapacity. Test vodivosti. Test diod. Hz Měření frekvence.

6 ua Měření proudu, jednotka: μa. ma Měření proudu, jednotka: ma. A Měření proudu, jednotka: A. RPM X 10 Testování otáčkoměru (zobrazená hodnota x 10), jednotka: rpm. Dwell Test prodlevy zapalování, jednotka: stupně. Tlačítka (viz obrázek 2) Tabulka níže obsahuje informace o funkcích tlačítek. Tlačítko HOLD/* Funkce Zapne a vypne přístroj. - Pro vstup do módu hold stiskněte jednou. - Stiskněte znovu pro opuštění módu hold a zobrazení aktuální hodnoty. - Stiskněte a držte po dvě sekundy pro zapnutí nebo vypnutí podsvícení displeje. MAX/MIN Začne nahrávat maximální a minimální hodnoty. Stiskněte pro přechod displeje skrze vysoké (MAX) a nízké (MIN) hodnoty. Hz RANGE SELECT - Pro mód měření frekvence stiskněte jednou. - Stiskněte a držte po dvě sekundy pro vstup do módu RS232C nebo USB. - Stiskněte RANGE pro vstup pro módu manuální volby rozsahu. - Stiskněte a držte po dvě sekundy pro návrat do módu automatického rozsahu. - Při testovacím módu RPM nebo Dwell stiskněte RANGE pro výběr 4CYL, 6CYL nebo 8CYL. Stiskněte SELECT pro výběr alternativní funkce.

7 Symboly na displeji (viz obrázek 3) 1 Probíhá výstup dat. 2 Slabá baterie. Varování: Abyste zabránili chybným údajům, které by mohly vést k elektrickému rázu nebo zranění, vyměňte baterie ihned poté, co se objeví tento indikátor. 3 Zobrazení maximální nebo minimální hodnoty. 4 Zobrazení 4CYL, 6CYL nebo 8CYL. 5 Test vodivosti. 6 Indikace DC napětí nebo proudu. 7 Indikace AC napětí nebo proudu. 8 Indikace nebezpečí. 9 Aktivní funkce data hold. 10 Metr je v módu automatické volby rozsahu. 11 Metr je v módu manuální volby rozsahu. 12 Indikuje rozsah mv. 13 Test DWLL. 14 Test RPM. 15 Indikace jednotek.

8 Postupy měření Část 1: Základní testování pomocí multimetru A. Měření AC/DC napětí (viz obrázek 4) Varování Abyste zabránili vlastnímu ohrožení a poškození metru elektrickým rázem, nepokoušejte se, prosím, měřit napětí vyšší než 1000 Vp, ačkoliv je možné při takovém měření získat výsledky. Při měření vysokého napětí si dávejte obzvláště pozor, abyste zabránili elektrickému rázu. Pro měření DC napětí propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu V a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření v V~, stiskněte modré tlačítko pro přepnutí mezi módem měření AC a DC. 3. Měření AC napětí zobrazí hodnotu true rms. Stiskněte tlačítko Hz pro získání hodnoty frekvence, vstupní amplitudu a odezvu frekvence podle specifikací přesnosti. 4. Zapojte testovací sondy k testovanému objektu. Změřená hodnota se zobrazí na displeji. Poznámky: - Pokud hodnota měřeného napětí je neznámá, použijte maximální měřicí pozici (1000 V) a snižujte rozsah krok za krokem, dokud nezískáte uspokojivé výsledky. - Při měření vysokého napětí dávejte zvláště pozor, abyste zabránili elektrickému rázu. - U každého rozsahu je vstupní odpor metru přibližně 10 MΩ. Tento efekt může způsobit chyby při měření obvodů s vysokým odporem. Pokud je odpor obvodu mení nebo roven 10 MΩ, chyba je zanedbatelná (0.1 % nebo méně). - Když bylo dokončeno měření napětí, odpojte testovací sondy od měřeného obvodu a poté od vstupních terminálů metru.

9 B. Měření DC v milivoltech (viz obrázek 5) Varování Abyste zabránili vlastnímu ohrožení a poškození metru elektrickým rázem, nepokoušejte se, prosím, měřit napětí vyšší než je maximální hodnota rozsahu, ačkoliv je možné při takovém měření získat výsledky. Když je měření dokončeno, odpojte propojení mezi mezi testovacími sondami a měřeným obvodem. Pro měření DC v milivoltech propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu V a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření v mv Zapojte testovací sondy k testovanému objektu. Změřená hodnota se zobrazí na displeji. Stiskněte tlačítko Hz pro získání hodnoty frekvence, vstupní amplitudu a odezvu frekvence podle specifikací přesnosti. 4. Metr má vstupní odpor přibližně 4000 MΩ. C. Měření AC/DC proudu (viz obrázek 6) Varování Před připojením metru do série s testovaným obvodem, odpojte obvodu napájení. Pokud během měření shoří pojistka, může dojít k poškození metru nebo zranění uživatele. Používejte pro měření správné terminály, funkce a rozsahy. Když jsou testovací sondy připojeny k terminálům proudu, nezapojujte je paralelně přes jakýkoliv obvod, jinak můžete spálit pojistku nebo poškodit metr. Pro měření AC napětí propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu "μa, ma" nebo "A" a černou testovací sondu do

10 terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření "μa, ma" nebo "A", stiskněte modré tlačítko pro přepnutí mezi módem měření AC a DC. 3. Měření AC proudu zobrazí hodnotu true rms. Stiskněte tlačítko Hz pro získání hodnoty frekvence, vstupní amplitudu a odezvu frekvence podle specifikací přesnosti. 4. Zapojte testovací sondy k testovanému objektu. Změřená hodnota se zobrazí na displeji. Poznámky: - Pokud hodnota měřeného napětí je neznámá, použijte maximální měřicí pozici 10 A a snižujte rozsah krok za krokem, dokud nezískáte uspokojivé výsledky. - Když bylo dokončeno měření proudu, odpojte testovací sondy od měřeného obvodu a poté od vstupních terminálů metru. - Když měříte 5 A až 10 A: měřte po dobu méně než deseti sekund a mezi jednotlivými měřeními dělejte přestávku delší než patnáct minut. D. Měření odporu (viz obrázek 7) Varování Abyste zabránili poškození metru nebo testovaného zařízení, odpojte obvod od napájení a vybijte všechny vysokonapěťové kapacitátoty předtím, než budete provádět měření. Abyste zabránili vlastnímu zranění, nikdy nezavádějte efektivní napětí vyšší, než 60 V DC nebo 30 V AC. Pro měření odporu propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu Ω a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření Ω, stiskněte modré tlačítko pro výběr módu měření odporu. 3. Zapojte testovací sondy k testovanému objektu. Změřená hodnota se zobrazí na displeji.

11 Poznámky: - Pokud není žádný vstup, například v případě otevřeného obvodu, metr zobrazí "OL". - Pokud je hodnota odporu v případě zkratu 0.5 Ω, zkontrolujte, prosím, zda nejsou uvolněné testovací sondy nebo není podobný problém. - U vysokých odporů (> 1 MΩ) je normální, že trvá několik sekund, než získáte stabilní hodnoty. Také je lepší použít kratší testovací sondy. - Když bylo dokončeno měření odporu, odpojte testovací sondy od měřeného obvodu. E. Test vodivosti (viz obrázek 8) Varování Abyste zabránili poškození metru nebo testovaného zařízení, odpojte obvod od napájení a vybijte všechny vysokonapěťové kapacitátoty předtím, než budete provádět test diod a vodivosti. Abyste zabránili vlastnímu zranění, nikdy nezavádějte efektivní napětí vyšší, než 60 V DC nebo 30 V AC. Pro test vodivosti propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření, stiskněte modré tlačítko pro výběr módu testu vodivosti. 3. Zapojte testovací sondy k testovanému objektu. - Pokud je odpor > 30 Ω, bzučák nezazní. Obvod je rozpojený. - Pokud je odpor 30 Ω, bzučák zní nepřetržitě. Obvod je v dobrém stavu. 4. Na displeji se zobrazí nejbližší hodnota tesrtovaného obvodu. Jednotkou je Ω. Poznámky: - Napětí otevřeného obvodu je přibližně 3 V. - Když byl dokončen test vodivosti, odpojte testovací sondy od měřeného obvodu.

12 F. Test vodivosti (viz obrázek 9) Varování Abyste zabránili poškození metru nebo testovaného zařízení, odpojte obvod od napájení a vybijte všechny vysokonapěťové kapacitátoty předtím, než budete provádět test diod a vodivosti. Abyste zabránili vlastnímu zranění, nikdy nezavádějte efektivní napětí vyšší, než 60 V DC nebo 30 V AC. Pro test diod mimo obvod propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření. 3. Pro měření v propustném směru na jakémkoliv polovodičovém komponentu umístěte červenou testovací sondu na anodu a černou testovací sondu na katodu tohoto komponentu. Polarita červené testovací sondy je "+" a černé testovací sondy "-". 4. Na displeji se zobrazí nejbližší hodnota testovaného obvodu. Poznámky: - V obvodu by měla dobrá dioda stále produkovat v propustném směru hodnotu 0.5 V až 0.8 V. Nicméně v opačném směru může být hodnota různá v závislosti na odporu mezi hroty testovacích sond. - Pokud je obvod otevřený nebo je ve spojení špatná polarita, na LCD displeji se zobrazí "OL". - Když byla dokončen test diod, odpojte testovací sondy od měřeného obvodu.

13 G. Test kapacity (viz obrázek 10) Varování Abyste zabránili poškození metru nebo testovaného zařízení, odpojte obvod od napájení a vybijte všechny vysokonapěťové kapacitátoty předtím, než budete provádět měření kapacity. Pro měření kapacity propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Nastavte otočný ovladač na správnou pozici měření a stiskněte modré tlačítko pro výběr módu měření kapacity. 4. Na displeji se zobrazí změřená hodnota. Poznámky: - Pokud je testovaný kapacitátor zkratovaný nebo přesahuje maximální rozsah, na LCD displeji se zobrazí "OL". - Když bylo měření kapacity dokončeno, odpojte všechna propojení mezi víceúčelovým socketem, kapacitátorem a metrem.

14 H. Test frekvence (viz obrázek 11) Pro měření frekvence propojte metr následovně: 1. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu Hz a černou testovací sondu do terminálu COM. 2. Při měření napětí AC/DC, DC v milivoltech nebo AC/DC proudu stiskněte tlačítko Hz pro výběr módu měření frekvence. Na displeji se zobrazí změřená hodnota. Pro výběr dalšího rozsahu stiskněte RANGE, maximální rozsah je 1 MHz. Poznámky: - Vstupní odpor: Viz specifikace přesnosti. - Když bylo měření frekvence dokončeno, odpojte testovací sondy od testovaného obvodu a poté i od vstupních terminálů metru. I. Měření teploty (pouze UT109) (viz obrázek 12) Varování Abyste zabránili vlastnímu zranění, nikdy nezavádějte efektivní napětí vyšší, než 60 V DC nebo 30 V AC. Pro měření teploty propojte metr následovně: 1. Nastavte otočný ovladač na C F. Stiskněte modré tlačítko pro výběr módu měření teploty. 2. Zapojte teplotní sondu do vstupního terminálu, jak je ukázáno na obrázku Umístěte teplotní sondu k objektu, jehož teplotu chcete měřit. Po několika sekundách se na displeji zobrazí změřená teplota. 4. Stiskněte modré tlačítko pro přepnutí mezi teplotami C a F.

15 Poznámky: - Abyste zabránili chybám v měření, zvláště u nízkých teplot, pracovní teplota by neměla přesahovat 18 až 23 C. - Když bylo dokončeno měření teploty, rozpojte spojení mezi teplotní sondou a měřeným objektem. Poté odpojte sondu od metru. J. Test prodlevy (viz obrázek 13) V minulosti bylo velice důležité testovat prodlevu mezi vypínáním a systémem zapalování. Test prodlevy znamená dobu, po kterou vypínač zůstane vypnutý, když se otáčí výstředník. Nyní mají automobily elektronické zapalování, takže již není třeba nastavovat prodlevu. Navíc lze testování prodlevy použít i pro testování smíšeného korelátoru (například GM zpětnovazebný karburátor). 1. Nastavte otočný ovladač na RPM X10 DWELL. Stiskněte tlačítko RANGE pro výběr počtu válců a stiskněte modré tlačítko pro výběr módu měření DWELL. 2. Zapojte červenou testovací sondu do terminálu V a černou testovací sondu do terminálu COM. Propojte testované konce tak, jak vidíte na obrázku. Pokud testujete vypínání systému zapalování, propojte červenou testovací sondu k primárnímu negativnímu konci zapalovací cívky. (Pro přesnou pozici nahlédněte manuálu k opravě automobilu). Pokud je testována prodleva libovolného ON/OFF vybavení, propojte červenou testovací sondu s koncem zařízení s ON/OFF přepínačem. 3. Propojte černou testovací sondu s dobrým zemnicím terminálem automobilu. 4. Přečtěte si z displeje údaj o prodlevě zapalování testovaného automobilu.

16 K. Měření otáček "RPMx10" (viz obrázek 14) RPM znamená frekvence otáček hlavní hřídele motoru za minutu. 1. Nastavte otočný ovladač na RPM X10 DWELL. Stiskněte tlačítko RANGE pro výběr počtu válců a stiskněte modré tlačítko pro výběr módu měření RPM X Zapojte červenou testovací sondu do terminálu V a černou testovací sondu do terminálu COM. Vyberte odpovídající počet válců. Propojte testované konce tak, jak vidíte na obrázku. - Pokud je v automobilu použit systém zapalování DIS bez jakékoliv rozvodné desky, propojte červenou testovací sondu se signální linkou TACH (tachometer), která je propojena s počítačem DIS modulu). Pro přesnou pozici nahlédněte manuálu k opravě automobilu. - Pokud je v automobilu použit systém zapalování s rozvodnou deskou, propojte červenou sondu k primárnímu negativnímu konci zapalovací cívky. (Pro přesnou pozici nahlédněte manuálu k opravě automobilu.) 3. Propojte černou testovací sondu s dobrým zemnicím terminálem automobilu. 4. Při startu motoru nebo během jeho chodu otestujte rychlost otáček motoru a zjistěte z displeje zobrazenou hodnotu. Skutečná rychlost otáček automobilu by měla být rovna zobrazené hodnotě vynásobené deseti. Například by skutečná hodnota otáček měla být 2000 RPM (200 x 10), pokud zobrazená hodnota je 200 a metr je nastaven na 6CYL (6 válců).

17 L. Mód Hold Mód Hold lze použít u všech funkcí měření: - Stiskněte HOLD pro vstup do módu Hold. - Stiskněte HOLD znovu pro výstup z módu Hold. - Při módu Hold se zobrazí H. M. Tlačítko RANGE - Stiskněte RANGE pro vstup do módu manuální volby rozsahu; metr zapípá. - Tiskněte RANGE pro pohyb mezi možnými rozsahy a vyberte, který chcete; metr zapípá. - Stiskněte a držte RANGE po dvě sekundy pro návrat do automatické volby rozsahu. N. Tlačítko MAX MIN - Stiskněte tlačítko MAX / MIN pro začátek nahrávání maximálních a minimálních hodnot. Po stisknutí tlačítka MAX / MIN metr aktivuje mód manuálního výběru rozsahu. - Stiskněte a držte MAX / MIN po dvě sekundy pro opuštění módu MAX MIN a návrat do předchozího rozsahu měření. O. Výstup dat - Stiskněte a držte tlačítko Hz déle než dvě sekundy pro vstup nebo výstud do/z módu RS232C nebo USB. - Po vstupu do módu RS232C nebo USB bude zablokována možnost spánkového módu. P. Podsvícení displeje Stiskněte a držte tlačítko HOLD po déle než dvě sekundy pro zapnutí nebo vypnutí podsvícení.

18 Q. Modré tlačítko Používá se pro výběr požadované měřicí funkce, když je u konkrétní pozice otočného ovladače více než jedna funkce. R. Automatické vypnutí Měříč se automaticky vypne, pokud neotočíte tolicím kotoučem nebo nestisknete žádné tlačítko po patnáct minut.

19 Část 2. Zjišťování problémů u automobilů Tento měříč je účinným nástrojem pro diagnostiku problémů elektronických systémů automobilu. Tato část vám poskytne úvod do toho, jak použít měříč pro diagnostiku problémů s pojistkou, spínačem, solenoidem, relé, startovacími a nabíjecími systémy, zapalováním, palivovým systémem a senzorem motoru. A. Testování pojistky: Zkontrolujte pojistku, zda není vyhořelá. 1. Nastavte volicí kotouč na Ω. 2. Zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. 3. Zkratujte červenou a černou testovací sondu. Hodnota na měřiči by měla být mezi 0.2 Ω a 0.5 Ω. Pokud je to více než 0.5 Ω, zkontrolujte testovací vodiče, zda jsou správně připojené. 4. Propojte červený a černý testovací vodiš paralelně ke dvěma koncům pojistky. Zobrazená hodnota by měla být menší než 10 Ω, což značí, že je pojistka dobrá. Když se zobrazí "OL", znamená to, že je pojistka vyhořelá. Varování: Pojistku je třeba vyměnit za novou stejného typu a velikosti. B. Testování spínače: Zkontrolujte, zda funguje správně. 1. Stejné jako body 1 až 3 (testování pojistky). 2. Propojte černou testovací sondu k jednomu konci spínače a červenou k druhému konci. Když je spínač připojen, zobrazená hodnota by měla být menší než 10 Ω, což značí, že je pojistka dobrá. Když se zobrazí "OL", znamená to, že je spínač odpojený. C. Testování solenoidu nebo relé 1. Stejné jako body 1 až 3 (testování pojistky). 2. Propojte červený a černý testovací vodiš paralelně ke dvěma koncům solenoidu nebo relé. Odpor většiny solenoidů nebo relé je menší než 200 Ω. Detaily zjistíte z manuálu k vozidlu. Varování Oba konce základního solenoidu nebo relé jsou spojeny s diodami. Zkontrolujte, zda není poškozena nějaká cívka. I když cívka vypadá v pořádku, dolenoid nebo relé mohou přesto být poškozené. Relé může být přivařené kvůli jiskření kontaktů. Solenoid může být zaseklý, když je cívka na pozici on. Proto nemusí být během testování nalezeny některé potenciální problémy. D. Testování startovacího/nabíjecího systému Zapínání motoru sestává z baterie, spouštěče, solenoidu a ovládacích prvků relé, spojení a linek. Během provozu motoru udržuje systém nabíjení baterii nabitou. Systém sestává z AC generátoru, kalibrátoru napětí, spojení a obvodů. Multimetr je účinným nástrojem pro kontrolu těchto systémů. 1. Testování baterie bez zátěže Před testovánímstartovního/nabíjecího systému otestujte baterii, zda je plně nabitá.

20 1) Nastavte volicí kotouč na DCV. 2) Zapojte červený testovací vodič do terminálu V, otestujte baterii, zda je plně nabitá. 3) Vypněte zapalování. 4) Zapněte na deset sekund světla, abyste uvolnili z baterie náboj. 5) Připojte černou testovací sondu k negativnímu pólu baterie a červenou k pozitivnímu pólu baterie. 2. Výsledky testu jsou následující, a pokud má baterie méně než 100 %, po nabití ji použijte V 100 % V 75 % V 50 % V 25 % E. Testování spotřeby baterie, když je motor vypnutý Test slouží k zjistění spotřeby baterie, když jsou zapalování i motor vypnuté. Test je užitečný pro rozhodnutí o přídavné spotřebě baterie, která může vést k vyčerpání baterie. 1. Vypněte zapalování a vytáhněte klíč i všechno příslušenství. Ujistěte se, že rozbočovač, mřížka motoru a světla jsou všechna vypnutá a zavřená. 2. Nastavte volicí kotouč na A 10A. Zapojte červený testovací kabel do terminálu A a černý do terminálu COM. 3. Přerušte spojení mezi pozitivním pólem baterie a kabelem a spojte testovací vodiče s obvodem. Propojte červenou sondu k pozitivnímu pólu baterie a černou k negativnímu. Varování: Nestartujte motor automobilu, když testujete. Poškodíte tak měřič. 4. Přečtěte si z displeje hodnotu měření. Normální proud je kolem 100mA. Pro zvláštní proudy (když je motor vypnutý) nahlédněte do servisního manuálu vozidla. Poiud se vyskytne jakýkoliv další proud, proveďte nezbytnou opravu. Varování Rádio nebo hodiny potřebují napájecí proud 100mA. F. Testování zátěže spouštěcího napětí baterie Po startu motoru otestujte baterii, abyste zjistili, zda poskytuje adekvátní napětí. 1. Nastavte volicí kotouč na DCV. 2. Zapojte červený testovací vodič do terminálu V a černý do terminálu COM. 3. Přerušte zapalovací systém pro znemožnění startu automobilu. Odpojte hlavní zapalovací cívku, derivační cívku, výstředník a startovací senzor, abyste přerušili systém zapalování. Pracujte podle manuálu k vozidlu. 4. Připojte černý vodič k negativnímu pólu baterie a červený k pozitivnímu pólu. 5. Spusťte motor na 15 sekund. Výsledky budou podle následující tabulky. Pokud je v rozsahu, startovací systém je v pořádku. Pokud ne, může být problém s kabelem baterie, kabelem startovacího systému, startovacím solenoidem nebo startovacím motorem.

21 Napětí Teplota 9.6 V nebo víc 21.1 C 9.5 V 15.6 C 9.4 V 10.0 C 9.3 V 4.4 C 9.1 V -1.1 C 8.9 V -6.7 C 8.7 V C 8.5 V C G. Testování poklesu napětí Test poklesu napětí je způsobený spínačem, kabelem, solenoidem nebo konektorem. Jakýkoliv abnormální pokled napětí je obvykle způsoben přídavným odporem. Odpor zabrání proudu v nastartování motoru, což vede k redukci napětí zátěže baterie a zpomalení startu motoru. 1. Přerušte zapalovací systém pro znemožnění startu automobilu. Odpojte hlavní zapalovací cívku, derivační cívku, výstředník a startovací senzor, abyste přerušili systém zapalování. Pracujte podle manuálu k vozidlu. 2. Nastavte volicí kotouč na DCmV nebo DCV. Zapojte červený testovací vodič do terminálu A a černý testovací vodič do terminálu COM. 3. Podívejte se na obrázek 15 pro obvyklý napěťový obvo LOSS. Otestujte napětí mezi některými z následujících bodů, respektive: 1 a 2, 2 a 3, 4 a 5, 5 a 6, 6 a 7, 7 a 8, 8 a 9, 8 a 10 Součástka Spínač Vodič Uzemnění Napětí 300 mv 200 mv 100 mv Konektor vodiče baterie 50 mv Elektroinstalace 0.0 V Porovnejte s touto tabulkou výsledky měření. Pokud je napětí vyšší, zkontrolujte součástky a konektory, abyste zjistili, zda není v něčem problém. Pokud nějaký najdete, proveďte nezbytnou opravu.

22 H. Testování napětí systému nabíjení Toto testování se používá pro zjištění, zda systém nabíjení pracuje normálně, stejně jako pro poskytnutí adekvátní energie elektronickým systémům (lampy, ventilátory, rádia, atd.). 1. Nastavte volicí kotouč na DCV. Zapojte červený testovací vodič do terminálu A a černý do terminálu COM. 2. Připojte černý testovací vodič k negativnímu pólu baterie a červený pozitivnímu pólu baterie. 3. Pusťte motor naprázdno a vypněte všechna zařízení s normálními hodnotami napětí mezi 13.2 V a 15.2 V. 4. Sešlápněte plyn a udržujte otáčky motoru mezi 1800 a 2800 otáčkami za minutu. Hodnoty napětí by měly být konzistentní s těmi v dobu 3 (s rozdílem ne větším než 0.5 V). 5. Zapněte světla, stěrače, ventilátory a tad dále, abyste navýšili zátěž elektronických systémů s hodnotami napětí ne menšími než 13.0 V. 6. Pokud jsou hodnoty v krocích 3, 4 a 5 normální, nabíjecí systém je také normální. Pokud jsou hodnoty v krocích 3, 4 a 5 za limitem nebo nekonzistentní s těmi v manuálu, zkontrolujte rozsahy proudu řemenu, regulátoru, AC generátoru, konektoru a AC generátoru s otevřeným obvodem. Pokud je třeba dalšího prověření, nahlédněte do dalších manuálů k vozidlům. I. Testování systému zapalování 1. Testování zapalovací cívky 1) Před operací nechte vychladnout motor a odpojte zapalovací cívku. 2) Nastavte volicí kotouč na Ω. zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. Otestujte primární cívku zapalovací cívky. 3) Zkratujte červenou a černou sondu. Jejich zkratový odpor by měl být menší než 0.5 Ω. Pokud je to více, zkontrolujte testovací vodiče, zda nejsou podvolené nebo poškozené. Pokud jsou poškozené, vyměňte je za nové. 4) Připojte červenou sondu k primárnímu + pólu zapalovací cívky a černou k primárnímu pólu -. (Viz obrázek 16). Přesné umístění zjistíte z různých manuálů k vozidlům.

23 Varování: Výsledky testů jsou skutečné až po odečtení hodnot zkratu testovacích sond. Primární odpor obvykle bývá mezi 0.3 Ω a 2.0 Ω. 5) Nastavte volicí kotouč na 200 kωa otestujte primární cívku zapalovací cívky. 6) Propojte červenou testovací sondu k sekundárnímu výstupu a černou k primárnímu - pólu. Pro podrobnosti nahlédněte do manuálu k vozidlu. 7) Primární odpor je obvykle v rozsahu od 6 kω do 30 kω. Pro podrobnosti nahlédněte do manuálu k vozidlu. 8) Pro zahřívací zapalovací cívku opakujte tyto kroky testování. Varování: U zahřívacích zapalovacích cívek může být odpor trochu vyšší, protože odpor cívky závidí na teplotě. Čím vyšší teplota, tím vyšší odpor a naopak. Obrázek Testování vysokonapěťového tlumiče systému zapalování (viz obrázek 17) 1) Dejte konektory systému zapalování pryč z motoru. Pro podrobnosti nahlédněte do manuálu k vozidlu. Varování: Některé výrobky firmy Chrysler používají vysokonapěťový tlumič zapalovací svíčka s "pozitivním zámkem" na konci elektrod, které mohou být odpojeny jen z rozvodné desky. Pokud jsou odpojeny odkudkoliv jinud, dojde k poškození. Pro podrobnosti nahlédněte do manuálu k vozidlu. 2) Nastavte volicí kotouč na Ω. Zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM: 3) Připojte červenou a černou testovací sondu paralelně ke dvěma koncům vysokonapěťového tlumiče a sledujte výsledky měření. Normální odpor je obvykle od 3 kω do 50 kω. Hodnota by měla zůstat beze změny i v ohybu vedení.

24 Obrázek Testování Hallovy sondy (viz obrázek 18) Když testujete otáčkoměr a prodlevu v počítači automobilu, používá se Hallova sonda. Hallova sonda se normálně používá v systému zapalování pro detekci pozice váčkové hřídele, aby počítač automobilu mohl nastavit optimální čas pro zapálení a otevření vstřikovače paliva. 1) Vyjměte Hallovu sondu ven z automobilu a podívejte se na pracovní detaily do manuálu k automobilu. 2) Propojte pozitivní pól 9V baterie ke zdrojovému konci senzoru a negativní pól k zemnicímu konci senzoru podle manuálu k automobilu. 3) Nastavte volicí kotouč na měřiči na Ω. Zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. 4) Propojte černou a červenou sondu paralelně k termínálům signálu a uzemnění senzoru a měřič by měl zobrazit malou hodnotu Ohmů. 5) Když je do konkávního magnetického pole senzoru vložena kovová deska (nůž, plech, atd.), zobrazení se navýší a přetíží. Když dáte desku pryč, zobrazení se zmenší, což dokazuje, že je senzor v dobrém stavu. Obrázek 18

25 4. Senzor magnetického odporu (viz obrázek 19) Funkce senzoru magnetického odporu je podobná funkci Hallovy sondy a způsob testování je také podobný. Jejich normální odpor je obvykle mezi 150 Ω a 1 kω. Pro různé odpory nahlédněte do manuálu k automobilu. Obrázek Testování RPM - otáček za minutu (viz obrázek 20) 1) Nastavte volicí kotouč na RPMx10 a vyberte počet válců, které mají být testovány. 2) Zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. 3) Propojte černou testovací sondu s uzemněním automobilu a červenou s odpovídajícím testovacím terminálem počítače automobilu, pokud se jedná o typ DIS (pro přesné umístění viz servisní manuál nebo manuál k automobilu); nebo k negativnímu pólu zapalovací cívky, pokud je automobil vybaven rozvodnou deskou (pro přesné umístění nahlédněte do servisního manuálu automobilu). 4) Normální startovní rychlost otáček motoru je kolem 50 RPM až 275 RPM. Pro přesné umístění viz servisní manuál nebo manuál k automobilu, protože tato hodnota souvisí s teplotou, rozměrem motoru, rozměrem baterie, atd. Varování: Zobrazená hodnota na měřiči vynásobená deseti je akutečnou hodnotou otáčkoměru. Obrázek 20

26 6. Testování palivového systému Je nezbytné do automobilu se slabým vstřikováním přidat přesnější ovládání paliva. Od roku 1980 používá automobilový průmysl elektronicky ovládané karburátory a střikování paliva, aby se tak docílilo nižšího vstřikování paliva. 1) GM (General Motor): Testování prodlevy C-3 smíšeně ovládaného solenoidu: Umístěte solenoid do válce, monitoruje poměr vzduchu a paliva, který by měl být vždy mezi 14.7 k 1, aby se zabránilo vstřikování paliva navíc. Testování se používá k zjištění, zda solenoid je nainstalován ve správné pozici a prodleva motoru může být také nepřímo použita pro testování. 1. Spusťte motor, abyste dosáhli rychlosti otáček 3000 RPM. Zatím, v případě GM automobilů, nastavte volicí kotouč na DWELL a vyberte 6CYL. 2. Když automobil pracuje ve stavu short fuel nebo long fuel, prodleva (dwell) na měřiči by měla být mezi 10 a 50. 2) Testování odporu vstřikovače paliva (viz obrázek 21) Způsob testování je podobný testování odporu zapalovací cívky. 1. Odpojte elektrické vedení od vstřikovače (viz servisní manuál nebo manuál k vozidlu). 2. Propojte červenou a černou sondu s dvěma konci vstřikovače. Normálně je odpor menší nebo rovný 10 Ω. Obrázek 21

27 J. Testování senzoru motoru (viz obrázek 22) Pro adaptování na nízké vstřikování a úsporu paliva na počátku osmdesátých let byly do automobilů instalovány počítačem řízené regulátory a senzory poskytující počítačům potřebná data. Tento měříč je účinným nástrojem pro detekci práce senzoru. Obrázek 22 Pokud má senzor jeden nebo tři vodiče jako vývody, uzemňovací terminál je v jeho krytu. Pokud má senzor dva nebo čtyři vodiče jako vývody, uzemňovací terminál je jeho speciální vedení. 1. Kyslíkový senzor Kyslíkový senzor se používá k otestování obsahu kyslíku ve výfuku a navýšení správného napětí nebo odporu. Nízké napětí (vysoký odpor) znamená příliš mnoho kyslíku ve výfuku, zatímco vysoké napětí (nízký odpor) znamená příliš málo kyslíku. Počítač reguluje poměr mezi vzduchem a palivem podle vysokého nebo nízkého napětí. Normálně jsou dva typy kyslíkových senzorů: zirkonový a titanový (pro podrobnosti obou typů zjistěte rozdíly ve vnějších vlastnostech). Způsob testování: 1) Odpojte kyslíkový senzor od automobilu. 2) Zapojte červený testovací vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. 3) Připojte černou testovací sondu k zemnicímu terminálu (tzv. studený konec) senzoru. Varování: Pokud má senzor jeden nebo tři vodiče jako vývody, uzemňovací terminál je v jeho krytu. Pokud má senzor dva nebo čtyři vodiče jako vývody, uzemňovací terminál je jeho speciální vedení. 4) Připojte červenou sondu k terminálu signálu (tzv. horkému konci) senzoru. Pokud má senzor více než tři vodiče, je v automobilu použit teplotní kyslíkový senzor, který má dva horké konce. Pozici horkých konců zjistěte v manuálu k automobilu. V tuto chvíli propojte červenou a černou sondu k těmto dvěma horkým koncům. Porovnejte hodnoty se specifikacemi v manuálu, který poskytl výrobce. Zirkonový senzor se testuje pomocí DCV. Zapojte červený vodič do terminálu V a černý do terminálu COM. Titanový senzor se testuje pomocí Ω. Zapojte červený vodič do terminálu Ω a černý do terminálu COM. Upevněte senzor do svěráku, zapalte propanový hořák a připojte terminál teplotního senzoru. Ujistěte se, že je teplota kolem 349 C a vypusťte kyslík ze senzoru. Pak můžete získat údaje: Zirkonový senzor má napětí 0.6 V nebo víc.

28 Titanový senzor má odpor kolem 1 Ω. Odkloňte hořák od zahřívání. Poté můžete získat tyto údaje: Zirkonový senzor má napětí 0.4 V nebo víc. Titanový senzor má odpor kolem 4 kω. Varování: Při testování budou hodnoty různé podle teploty zahřívání. 2. Teplotní senzor (viz obrázek 23) Teplotní senzor mění výstupní napětí skrze změny v periferních teplotách. Čím je senzor teplejší, tím je odpor nižší. Teplotní senzor se obvykle používá v brzdění motorem, ventilaci, proudění, teplotě paliva a dalším vybavení. Obrázek 23 Postup testování: 1) Stejný jako testování odporu. 2) Když teplota teplotního senzoru vzroste, sníží se jeho odpor. Termální odpor teplotního senzoru automobilového motoru je obvykle méně než 300 z. 3. Senzor pozice (viz obrázek 24) Senzor pozice je elektrometr a různém odporu. Používá se pro počítačové monitorování pozice a směru mechanického zařízení. Obvykle poziční senzory obsahují ventil, EGR přepočítávání výfuku, proudění vzduchu a další senzory. Postup testování: 1) Stejný jako testování odporu. 2) Propojte červenou a černou sondu k terminálu signálu a uzemnění. Pro umístění nahlédněte do servisního manuálu automobilu.

29 Obrázek Absolutní tlak (MAP) a Baro senzor (viz obrázek 25) MAP senzor se používá pro změnu tlaku signálu na DC napětí nebo frekvence. Všechny GM, Chryslery, Hondy a Toyoty používají MAP senzory typu s DC napětím, zatímco Ford používá MAP senzory typu s frekvencí. Pro podrobnosti nahlédněte do manuálu. Postup testování: 1) Připojte MAP senzor typu s DC napětím při testovací metodě DC napětí a nastavte volicí kotouč na DCV. 2) Připojte MAP senzor typu s frekvencí při testovací metodě RPMx10 a nastavte měřič na počet válců automobilu. 3) Jako příklad si vezměte 4 válce (4CYL), propojte černou sondu k terminálu uzemnění a červenou, jak vidíte na obrázku 25. 4) Otočte klíčem zapalování, ale nespouštějte motor. Zobrazené hodnoty: Senzory typu DC napětí: ve vakuu je zobrazená hodnota obvykle mezi 3 V a 5 V. Podrobnosti by měly být podle parametrů od dodavatele. Senzory typu frekvence: ve vakuu je zobrazena obvykle hodnota 4770 RPM±5%. To platí pouze pro MAP senzory vyrobené Fordem. Další senzory by měly být na základě parametrů od dodavatele. Varování: RPM=frekvence x 120/počet válců.

30 Obrázek 25 Obrázek Mass Air Flow (MAF) senzor (viz obrázek 26) Tento senzor mění proud vzduchu na DC napětí, signál nízké frekvence nebo signál vysoké frekvence. Měřič může být použit pouze pro testování DC napětí signálu nízké frekvence. Postup testování: 1) Propojte MAF senzor typu DC napětí v metodě testování DC napětí a nastavte volicí kotouč na DCV. Propojte MAF senzor typu frekvence v metodě testování RPM a nastavte měřič na počet válců automobilu. Jako příklad vezmeme 4 válce. 2) Připojte černou sondu k terminálu uzemnění a červenou, jak vidíte na obrázku 25. 3) Otočte klíčem zapalování, ale nestartujte motor. Zobrazené hodnoty: Senzory typu DC napětí: zobrazená hodnota by měla být menší nebo rovná 1 V. Podrobnosti by měly být podle parametrů od dodavatele. Senzory typu frekvence: ve vakuu je zobrazena obvykle hodnota 330 RPM±5%. (Pouze pro nízkofrekvenční senzory GM.) Další senzory by měly být na základě parametrů od dodavatele. Varování: RPM=frekvence x 120/počet válců.

31 Základní specifikace - Maximální napětí mezi jakýmikoliv terminály a uzemněním: záleží na rozdílném rozsahu vstupního ochranného napětí. - Ochrana pojistkou terminálu μa ma: 1A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. - Ochrana pojistkou terminálu A: 10A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. - Maximální zobrazení: analogový graf s 41 dílky. - Rychlost měření: obnova 2-3 krát za sekundu. - Rozsah: automatický nebo manuální. - Zobrazení polarity: automatické. - Zobrazení přetížení: OL. - Nedostatečná baterie: zobrazí. - Teplota: Pracovní: 0 C až 40 C Skladovací: -10 C až 50 C - Relativní vlhkost: 75 0 C až 30 C; C až 40 C. - Nadmořská výška: Pracovní: 2000 m; Skladovací: m. - Elektromagnetická kompatibilita: EN :2006, EN : Typ baterie: jeden kus 9V (NEDA1604, 6F22 nebo 006P). - Rozměry: 180 x 87 x 47 mm. - Hmotnost: 370 g. (včetně pouzdra a bterie) - Bezpečnost: IEC61010: CATIII 1000V, CATIV 600V přepětí a dvojitá izolace. - Certifikace CE. Specifikace přesnosti Přesnost: ± (a% hodnoty + digity), garance po jeden rok. Pracovní teplota: 18 C až 28 C. Relativní vlhkost: ne více, než 75 %. A. DC napětí Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením Vstupní odpor 4 V 1 mv ± (0.5%+3) 1000 V DC/AC Kolem 10 MΩ 40 V 10 mv 400 V 100 mv 1000 V 1 V B. AC napětí Rozsah Rozlišení Přesnost (40Hz~400Hz) Přesnost (400 Hz~1 khz) 4 V 1 mv ± (1%+3) ± (2%+3) 40 V 10 mv 400 V 100 mv 1000 V 1 V ± (1,2%+5) ± (2%+5)

32 Poznámky: - Vstupní odpor: kolem 10 MΩ. - Ochrana před přetížením: 1000 V DC nebo AC. - Efektivní hodnota zobrazení sinusové vlny (odezva hodnoty mean) (10%~100% rozsahu). C. DC millnapětí Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením Vstupní odpor 40 mv 0.01 mv ± (0.8%+3) 500 AC Kolem 4000 MΩ 400 mv 0.1 mv D. DC proud Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením 400 μa 0.1 μa ± (1%+2) Pojistka 1A, H 240 V, rychlá, 6x25 mm 4000 μa 1 μa 40 ma 10 μa ± (1.2%+2) 400 ma 100 μa 4 A 1 ma ± (1.5%+2) Pojistka 10A, H 240 V, rychlá, 6x25 mm 10 A 10 ma Poznámky: - Při měření 5 až 10 A: pro pokračující měření 10 sekund a interval mezi dvěma meřeními delší než 15 minut. E. AC proud Rozsah Rozlišení Přesnost (40Hz~400Hz) Přesnost (400 Hz~1 khz) 400 μa 0.1 μa ± (1.2%+5) ± (1.2%+10) 4000 μa 1 μa 40 ma 10 μa ± (1.5%+5) ± (1.5%+10) 400 ma 100 μa 4 A 1 ma ± (2%+5) ± (2%+10) 40 A 10 ma Poznámky: - Ochrana pojistkou terminálu μa ma: 1A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. - Ochrana pojistkou terminálu A: 10A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. - Zobrazí efektivní hodnotu sinusové vlny (TRMS) (10%~100% rozsahu). - Při měření 5 až 10 A: pro pokračující měření 10 sekund a interval mezi dvěma meřeními delší než 15 minut.

33 F. Odpor Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením 400 Ω 0.1 Ω ± (1%+5) 500 Vp 4 kω 1 Ω 40 kω 10 Ω 400 kω 100 Ω 4 MΩ 1 kω 40 MΩ 10 kω ± (1.5%+5) G. Kapacita Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením 10 nf 10 pf ± (3%+5) 500Vp 100 nf 100 pf 1000 nf 1 nf 10 μf 10 nf 100 μf 100 nf H. Frekvence Rozsah Přesnost 10 Hz~1MHz ± (0.1%+4) Ochrana před přetížením: Stejná jako u AC/DC napětí, DC millnapětí, AC/DC proudu a RPM módu. Vstupní amplituda: 1) Mód AC/DC napětí Při 40Hz~1KHz: rozsah x 10 % (vyjma rozsahu 1000 V) 400 V (rozsah 1000 V) Při 10Hz~40Hz nebo 1kHz~1MHz: pouze referenční. 2) Mód AC/DC proudu Při 40Hz~1KHz: rozsah x 10 % (vyjma rozsahu 10 A) 4 A (rozsah 10 A) Při 10Hz~40Hz nebo 1kHz~1MHz: pouze referenční. 3) Mód DC millnapětí Při 100 KHz: 40 mv a 200 V rms Při 10 Hz~1MHz~1MHz: 200 mv a 10 V rms I. Dioda Rozsah Rozlišení Ochrana před přetížením 1 mv 500 Vp Poznámky: - Napětí otevřeného obvodu cca 3V. - Normální napětí křemíkového PN přechodu je kolem 500 mv až 800 mv.

34 J. Testování vodivosti Rozsah Rozlišení Ochrana před přetížením 0.1 Ω 500 Vp Poznámky: - Napětí otevřeného obvodu cca 3V. - Bzučák nezazní, když je hodnora odporu >30 Ω. Obvod je odpojený. - Bzučák zní nepřerušovaně, když je hodnota odporu 30 Ω. Obvod je v dobrém stavu. K. Test prodlevy (dwell) Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením 4CYL 0.1 ± (3%+5) 500 Vp 6CYL 8CYL Poznámky: - Vstup: 10V v posměrném impulzu; Frekvenční rozsah 0.5mS L. Testování otáčkoměru Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením 4CYL 10 RPM ± (3%+5) 500 Vp 6CYL 8CYL Poznámky: - Vstup: 10V v posměrném impulzu; Frekvenční rozsah 0.5mS - Maximální otáčky: RPM, Otáčky = zobrazená hodnota x 10. M. Teplota (pouze UT109) Rozsah Rozlišení Přesnost Ochrana před přetížením -40 C~537 F 1 C ± (1%+10) 500 Vp -40 F~998 F 2 F ± (1%+18)

35 Údržba Tato část vám poskytne základní informace ohledne výměny baterií a pojistek. Varování Nepokoušejte se opravovat nebo udržovat váš přístroj, pokud k tomu nejste kvalifikovaný, neznáte odpovídající kalibrace, test provozu a servisní informace. Abyste zabránili elektrickému rázu nebo poškození meřiče, nedopusťte, aby se do něj dostala voda. A. Základní údržba - Pravidelně čistěte kryt pomocí měkkého hadříku a slabého čisticího prostředku. Nepoužívejte brusné materiály a rozpouštědla. - Terminály čistěte pomocí vaty a čisticího prostředku. Nečístoty nebo vlhkost v terminálech mohou ovlivnit výsledky měření. - Když měřič nepoužíváte, vypněte jej. Pokud jej nebudete používat delší dobu, vyjměte z něj baterii. - neskladujte měřič na místě s vysokou vlhkostí, vysokou teplotou, výbušnou nebo hořlavou atmosférou nebo silným magnetickým polem. B. Výměna pojistek (viz obrázek 27) Varování Abyste zabránili elektrickému rázu nebo poškození meřiče, používejte POUZE specifikované pojistky podle následujícího postupu. 1. Vypněte měřič a odpojte všechna spojení s terminály. 2. Sundejte z měřiče pouzdro. 3. Odšroubujte ze spodní části tři šrouby a oddělte vršek krytu od spodku. 4. Vyjměte pojistku tak, že ji opatrně vytáhnete za jednu stranu a poté ji vyndáte ven. 5. Zapojujte POUZE pojistky identického typu a specifikace a ujistěte se, že jsou pevně zapojené. Pojistka 1: 1A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. Pojistka 2: 10A, H 240 V rychlá, 6x25 mm. 6. Připojte horní a dolní čásr krytu a vraťte na místo tři šrouby a pouzdro. Výměna pojistek je potřeba zřídkakdy. K vyhoření pojistky vždy vede nesprávné použití. Obrázek 27

36 C. Výměna baterie (viz obrázek 27) Varování Abyste zabránili falešným údajům, které by mohly vést k elektrickému rázu nebo zranění, vyměňte baterii ihned, jak se objeví indikátor. Výměna baterie v měřiči: 1. Vypněte měřič a odpojte všechna spojení z terminálů. 2. Vyndejte měřič z pouzdra. 3. Odšroubujte šroub z krytu baterií a otevřete kryt baterií. 4. Vyndejte baterii a vyměňte ji za novou 9V baterii (NEDA1604, 6F22 ebo 006P). 5. Připojte opět kryt baterií na spodku krytu a vraťte zpět šroub a poudzro. Tento manuál může být bez předchozího upozornění měněn.

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr

MT-1710 Digitální True-RMS multimetr MT-1710 Digitální True-RMS multimetr 1. Úvod Tento přístroj je stabilní a výkonný True-RMS digitální multimetr napájený pomocí baterie. Díky 25 mm vysokému LCD displeji je snadné číst výsledky. Navíc má

Více

Digitální multimetr EM3082

Digitální multimetr EM3082 Digitální multimetr EM3082 Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na baterie a pojistky. Záruka se také nevztahuje na situace,

Více

UT50D. Návod k obsluze

UT50D. Návod k obsluze UT50D Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

HC-UT 204. Digitální klešťový multimetr

HC-UT 204. Digitální klešťový multimetr HC-UT 204 Digitální klešťový multimetr Souhrn Manuál zahrnuje informace o bezpečnosti a výstrahy. Čtěte pozorně relevantní informace a věnujte velkou pozornost upozorněním a poznámkám.! Upozornění: Abyste

Více

UT20B. Návod k obsluze

UT20B. Návod k obsluze UT20B Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

Digitální multimetr s měřením otáček EM133A

Digitální multimetr s měřením otáček EM133A Digitální multimetr s měřením otáček EM133A Před použitím tohoto výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka

Více

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití

Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Digitální multimetr VICTOR 70D návod k použití Všeobecné informace Jedná se o 3 5/6 číslicového multimetru. Tento přístroj je vybavený dotekovým ovládáním funkcí náhradou za tradiční mechanický otočný

Více

NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE

NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE OBSAH 1. Informace o bezpečnosti 1.1 Přípravy před použitím 1.2 Během používání 1.3 Bezpečnostní symboly 1.4 Údržba 2. Popis 2.1 Přední panel 2.2 Tlačítka a funkce 3. Specifikace 3.1 Obecná specifikace

Více

Návod k obsluze. R116B MS8250B MASTECH MS8250A/B Digitální multimetr

Návod k obsluze. R116B MS8250B MASTECH MS8250A/B Digitální multimetr R116B MS8250B MASTECH MS8250A/B Digitální multimetr Návod k obsluze 1.2.4. Buďte vždy maximálně opatrní při práci s napětím převyšujícím 60V DC nebo 30V AC (RMS). Držte prsty mimo kovovou část měřících

Více

Upozornění Popisuje podmínky a kroky, které mohou poškodit měřič izolačního odporu a mohly by zabránit přesnému měření izolačního odporu.

Upozornění Popisuje podmínky a kroky, které mohou poškodit měřič izolačního odporu a mohly by zabránit přesnému měření izolačního odporu. Obsah Úvod... 3 Bezpečnostní informace... 3 Symboly... 4 Funkce měřicího přístroje... 5 Specifikace... 6 Obecná specifikace... 7 Příslušenství... 7 Popis měřiče izolačního odporu... 8 LCD Displej... 9

Více

Souhrnné informace 3 Vybalení přístroje a kontrola obsahu 4 Informace o bezpečnosti 5 Pravidla bezpečnosti obsluhy 6 Pravidla bezpečnosti při

Souhrnné informace 3 Vybalení přístroje a kontrola obsahu 4 Informace o bezpečnosti 5 Pravidla bezpečnosti obsluhy 6 Pravidla bezpečnosti při MODEL UT-105 Obsah Strana Souhrnné informace 3 Vybalení přístroje a kontrola obsahu 4 Informace o bezpečnosti 5 Pravidla bezpečnosti obsluhy 6 Pravidla bezpečnosti při opravách automobilů 8 Mezinárodní

Více

AC/DC Digitální klešťový multimetr. Návod k obsluze. Výměna baterií

AC/DC Digitální klešťový multimetr. Návod k obsluze. Výměna baterií Při nepoužívání multimetru přístroj vypněte otočným voličem do polohy OFF. Baterie vám tak déle vydrží. Při dlouhodobém uskladnění přístroje vyjměte baterii. AC/DC Digitální klešťový multimetr Návod k

Více

AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A. Návod k obsluze -1- -2- R168 R168

AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A. Návod k obsluze -1- -2- R168 R168 AC/DC Digitální klešťový multimetr MS2108A Návod k obsluze Obsah Bezpečnostní instrukce... 3 Základní popis... 4 Rozmístění jednotlivých částí... 8 Prvky na displeji... 9 Specifikace... 11 Elektrické vlastnosti...

Více

VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití.

VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití. VAROVÁNÍ Abyste zamezili úrazu elektrickým proudem, zranění nebo poškození přístroje, před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití. 1. BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA 1-1. Před použitím zkontrolujte

Více

Návod k obsluze. R116A - MASTECH MS8250D Digitální multimetr s duálním displejem

Návod k obsluze. R116A - MASTECH MS8250D Digitální multimetr s duálním displejem R116A - MASTECH MS8250D Digitální multimetr s duálním displejem Návod k obsluze 1.2 Použití přístroje 1.2.1. Vždy nejdříve nastavte správnou funkci a odpovídající rozsah. 1.2.2. Nikdy nepřesahujte bezpečnostní

Více

MT-1505 Digitální multimetr

MT-1505 Digitální multimetr MT-1505 Digitální multimetr Uživatelský manuál První vydání 2012 2012 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Popis předního panelu Úvod Tento multimetr je schopen mnoha funkcí a současně má kapesní

Více

2 in 1 Měřič Satelitního Signálu Multimetr Provozní Manuál

2 in 1 Měřič Satelitního Signálu Multimetr Provozní Manuál 2 in 1 Měřič Satelitního Signálu Multimetr Provozní Manuál Před uvedením měřicího přístroje do provozu, si velmi pečlivě přečtěte tento provozní manuál Obsah Strana 1. Úvod.. 4 2. Vlastnosti.. 4 3. Bezpečnost...

Více

Měřič izolačního odporu Modely SK-3500, SK-3502 Uživatelský manuál Pro bezpečná měření Důležité symboly Varování Úvod 1.

Měřič izolačního odporu Modely SK-3500, SK-3502 Uživatelský manuál Pro bezpečná měření Důležité symboly Varování Úvod 1. Měřič izolačního odporu Modely SK-3500, SK-3502 Uživatelský manuál Pro bezpečná měření Abyste zabránili riziku elektrického šoku a/nebo poškození přístroje, přečtěte si před použitím přístroje tento manuál.

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201

DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 DIGITÁLNÍ MULTIMETR S AUTOMATICKOU ZMĚNOU ROZSAHU AX-201 NÁVOD K OBSLUZE PŘED ZAHÁJENÍM PRÁCE SI PEČLIVĚ PŘEČTĚTE NÁVOD K OBSLUZE ZÁRUKA Záruka v délce trvání jednoho roku se vztahuje na všechny materiálové

Více

Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití

Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití Všeobecné informace Kapesní číslicový multimetr VC 203 je přístroj který se používá pro měření DCV, ACV, DCA, odporu, diod a testu vodivosti. Multimetr

Více

Multimetr klešťový CEM DT-3340

Multimetr klešťový CEM DT-3340 Obsah Multimetr klešťový CEM DT-3340 Rozsahy měření 1 Bezpečnostní informace 1 Vlastnosti 3 Rozložení přístroje 3 Specifikace 4 Měření střídavého proudu (AC) 5 Měření stejnosměrného proudu (DC) 6 Měření

Více

Multimetr MS8265 MASTECH

Multimetr MS8265 MASTECH Multimetr MS8265 MASTECH Obsah 1. OBECNÉ INSTRUKCE 3.2.3 Test diody 1.1 Opatření pro bezpečné zacházení 3.2.4 Kontrola kontinuity 1. OBECNÉ INSTRUKCE Tento přístroj je v souladu s IEC 61010-1, CAT III

Více

4 1/2 MÍSTNÝ DIGITÁLNÍ MULTIMETR. True RMS Model : DM-9027T

4 1/2 MÍSTNÝ DIGITÁLNÍ MULTIMETR. True RMS Model : DM-9027T 4 1/2 MÍSTNÝ DIGITÁLNÍ MULTIMETR True RMS Model : DM-9027T Symboly Výstraha : * Nebezpečí úrazu elektrickým proudem! Výstraha : * Nepřetěžujte vstupní napětí! * Odstraňte testovací vodiče před otevřením

Více

HC-8906A. 4 ½ místný digitální multimetr

HC-8906A. 4 ½ místný digitální multimetr HC-8906A 4 ½ místný digitální multimetr I. Souhrn Digitální multimetr HC-8906A (dále jen přístroj) je 4 ½ digitový LCD ruční měřící přístroj s precizním designem, pohodlnou obsluhou, stabilním provozem

Více

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr

HC-ESC-2030. Kalibrátor/multimetr HC-ESC-2030 Kalibrátor/multimetr Tento návod vám poskytne celkový pohled na přístroj. Podrobný návod je na přiloženém CD-ROMu. Spusťte soubor "PCM.HTM" a jeho pomocí naleznete příslušný dokument. 1. Úvod

Více

MT Multimetr klešťový. Uživatelský manuál. První vydání Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd.

MT Multimetr klešťový. Uživatelský manuál. První vydání Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd. MT-3102 Multimetr klešťový Uživatelský manuál První vydání 2010 2010 Copyright by Prokit's Industries Co. Ltd. Úvod Klešťový multimetr MT-3102 je 3 1/2 číslový LCD multimetr pro měření AC a DC napětí,

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ AC/DC TRUE RMS AX-355 NÁVOD K OBSLUZE OBSAH 1. Mezní hodnoty měření... 3 2. Bezpečnostní informace... 3 3. Funkce... 5 4. Popis měřícího přístroje... 6 5. Specifikace... 7 6. Měření

Více

HC-DT-5500 Návod k použití

HC-DT-5500 Návod k použití HC-DT-5500 Návod k použití 12 GM Electronic spol. s r.o. Karlínské nám.6 186 00 Praha 8 2 11 b. Měření zařízení s DC motorem Postup měření je shodný s měřením zařízení s AC motorem s tím rozdílem, že pro

Více

DIGITÁLNÍ MĚŘIČ IZOLACE AX-T2400. Návod k obsluze

DIGITÁLNÍ MĚŘIČ IZOLACE AX-T2400. Návod k obsluze DIGITÁLNÍ MĚŘIČ IZOLACE AX-T2400 Návod k obsluze BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE Dříve než zahájíte práci s měřícím přístrojem nebo jeho servis, přečtěte si následující bezpečnostní informace. Abyste se vyhnuli

Více

Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx

Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx Návod k použití digitálních multimetrů řady MY6xx 1. Bezpečnostní opatření: Multimetr je navržen podle normy IEC-1010 pro elektrické měřicí přístroje s kategorií přepětí (CAT II) a znečistění 2. Dodržujte

Více

MASTECH Digitální multimetr MS 8221C. Uživatelská příručka

MASTECH Digitální multimetr MS 8221C. Uživatelská příručka MASTECH Digitální multimetr MS 8221C Uživatelská příručka 1 M A S T E C H D I G I T Á L N Í M U L T I M E T R MS 8221C Ú V O D Digitální multimetr MASTECH MS8221C je přenosný měřící přístroj pro servisní

Více

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze

Číslicový multimetr AX-572. Návod k obsluze Číslicový multimetr AX-572 Návod k obsluze 1. ÚVOD AX-572 je stabilní multimetr se zobrazovačem LCD 40 mm a bateriovým napájením. Umožňuje měření napětí DC a AC, proudu DC a AC, odporu, kapacity, teploty,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 12 14 66

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 12 14 66 NÁVOD K OBSLUZE Verze 10/04 Obj. č.: 12 14 66 Tento měřící přístroj byl speciálně vyvinut pro provádění různých měření v motorových vozidlech. Vedle standardních funkcí měření můžete tento přístroj použít

Více

Digitální multimetr AT-200. Obj. č.: 12 15 02. Úvod Vážený zákazníku,

Digitální multimetr AT-200. Obj. č.: 12 15 02. Úvod Vážený zákazníku, Digitální multimetr AT-200 Obj. č.: 12 15 02 Obsah Strana Úvod... 2 Účel použití... 3 Ovládací prvky měřícího přístroje... 3 Bezpečnostní předpisy... 4 Krátký popis funkcí měřícího přístroje... 6 Rozsah

Více

MT /2 True-RMS multimetr Manuál

MT /2 True-RMS multimetr Manuál MT-1705 3-1/2 True-RMS multimetr Manuál Shrnutí Tento přístroj je stabilní digitální multimetr napájený baterií. Má 20 mm vysoký LCD pro snadné čtení údajů. Podsvícení displeje a ochrana proti přetížení

Více

ZKOUŠEČKY T90, T110/VDE, T130/VDE, T150/VDE. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKY T90, T110/VDE, T130/VDE, T150/VDE. Návod k obsluze ZKOUŠEČKY T90, T110/VDE, T130/VDE, T150/VDE Návod k obsluze Verze: FL_A09_T90 T110 T130 T150 v30.1.2012 1. OBECNÉ POKYNY OBECNÉ POKYNY Používání přístroje v rozporu s postupy uvedenými v manuálu může mít

Více

Uživatelský manuál. Klešťový multimetr AC/DC MS2101. Obsah

Uživatelský manuál. Klešťový multimetr AC/DC MS2101. Obsah 9. Automatické vypnutí Pro prodloužení životnosti baterie je poskytována funkce automatického vypínání. V případě nečinnosti (ovládání tlačítek), změny rozsahu po dobu 15 minut se multimetr automaticky

Více

Návod k obsluze Klešťový měřič 400 ampérů True RMS AC/DC s měřením teploty Model EX623

Návod k obsluze Klešťový měřič 400 ampérů True RMS AC/DC s měřením teploty Model EX623 Návod k obsluze Klešťový měřič 400 ampérů True RMS AC/DC s měřením teploty Model EX623 Patentově chráněno Úvod Blahopřejeme k zakoupení klešťového měřiče True RMS Extech EX623. Tento měřič umožňuje provádět

Více

Pinzeta R/C pro SMD NÁVOD K OBSLUZE

Pinzeta R/C pro SMD NÁVOD K OBSLUZE Pinzeta R/C pro SMD NÁVOD K OBSLUZE 1. OBECNÝ POPIS Pinzeta R/C pro SMD umožňuje rychlé přesné měření drobných součástek plošných spojů. Abyste mohli měřící přístroj využívat v plné míře, přečtěte si pozorně

Více

Displej 1999 čít., 200 A ACA/DCA, 600 V ACV/DCV, True RMS, Ohm, Vodivost, Data Hold VIDLICOVÝ PROUDOVÝ MULTIMETR. Model : FT-9950

Displej 1999 čít., 200 A ACA/DCA, 600 V ACV/DCV, True RMS, Ohm, Vodivost, Data Hold VIDLICOVÝ PROUDOVÝ MULTIMETR. Model : FT-9950 Displej 1999 čít., 200 A ACA/DCA, 600 V ACV/DCV, True RMS, Ohm, Vodivost, Data Hold VIDLICOVÝ PROUDOVÝ MULTIMETR Model : FT-9950 Symboly Upozornění : * Nebezpečí úrazu elektrickým proudem! Výstraha : *

Více

HC-DT-9121. Ruční zkoušečka napětí. Možnost nebezpečí, prostudujte návod. Pozor! Nebezpečné napětí. Riziko úrazu elektrickým proudem.

HC-DT-9121. Ruční zkoušečka napětí. Možnost nebezpečí, prostudujte návod. Pozor! Nebezpečné napětí. Riziko úrazu elektrickým proudem. HC-DT-9121 Ruční zkoušečka napětí Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Možnost nebezpečí, prostudujte návod. Pozor! Nebezpečné napětí. Riziko úrazu elektrickým proudem. Dvojitá

Více

Uživatelská příručka. PCL1000 Multi-funkční kalibrátor. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar.

Uživatelská příručka. PCL1000 Multi-funkční kalibrátor. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar. Uživatelská příručka PCL1000 Multi-funkční kalibrátor Obsah 1. Úvod... 3 2. Pokyny pro rychlé seznámení s kalibrátorem... 5 A. Funkce tlačítek 5 B. Žádané hodnoty.. 6 3. Schemata zapojení a pokyny... 8

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 1 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 2 1. CHARAKTERISTIKA PŘÍSTROJE Přístroj UT70A je digitální přenosný multimetr s mnoha funkcemi a vysoce propracovaným designem určený k širokému profesionálnímu

Více

Zkoušečka napětí VC-58. Obj. č.: 12 45 34. Obsah Strana. 1. Úvod...1 2. Účel použití zkoušečky...3

Zkoušečka napětí VC-58. Obj. č.: 12 45 34. Obsah Strana. 1. Úvod...1 2. Účel použití zkoušečky...3 Obsah Strana 1. Úvod...1 2. Účel použití zkoušečky...3 3. Bezpečnostní předpisy...4 4. Součásti zkoušečky...5 Zkoušečka napětí VC-58 5. Vložení (výměna) baterií...6 Signalizace vybitých baterií ve zkoušečce...6

Více

Digitální ampérmetr s kleštěmi. číslo výrobku: 05102128

Digitální ampérmetr s kleštěmi. číslo výrobku: 05102128 Digitální ampérmetr s kleštěmi číslo výrobku: 05102128 NÁVOD K OBSLUZE 1. VŠEOBECNÉ POKYNY Tento výrobek splňuje určení dle IEC / EN 61010-1 o bezpečnosti elektronických měřících zařízení a měřících kleští

Více

R/C/D/V Autorozsahový Digitální Multimetr Uživatelský Návod

R/C/D/V Autorozsahový Digitální Multimetr Uživatelský Návod R/C/D/V Autorozsahový Digitální Multimetr Uživatelský Návod Před použitím tohoto přístroje si pozorně přečtěte přiložené Bezpečnostní Informace Obsah Strana 1. Bezpečnostní Upozornění 2 2. Ovládání a Vstupy

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.2 Diagnostická měření (pracovní listy) Kapitola

Více

Multimetr 303 č. výr. 185139

Multimetr 303 č. výr. 185139 Multimetr 303 č. výr. 185139 str. 1 (11) Obsah Obsah 2 Pokyny 3 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 Bezpečnostní pokyny 3 Obsluha 5 Úvod 5 Popis spínače, tlačítek a zdířek 6 Měření stejnosměrného napětí /

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Digitální multimetry VC 820 a VC 840

NÁVOD K OBSLUZE. Digitální multimetry VC 820 a VC 840 NÁVOD K OBSLUZE Verze 08/01 Digitální multimetry VC 820 a VC 840 Obj. č.: 12 11 11, 12 11 12 Obsah Strana ÚVOD... 3 POUŽITÍ MĚŘÍCÍCH PŘÍSTROJŮ VC 820, VC 840:... 3 OVLÁDACÍ PRVKY PŘÍSTROJE... 4 POPIS OVLÁDACÍCH

Více

Digitální multimetr PROTEC.class PMMM. císlo výrobku: 05102991

Digitální multimetr PROTEC.class PMMM. císlo výrobku: 05102991 Digitální multimetr PROTEC.class PMMM císlo výrobku: 05102991 Návod k obsluze Obsah: 1. Bezpečnostní informace Úvod Používání Péče o přístroj 2. Popis tlačítek a zdířek 3. Všeobecné údaje 4. Popis používání

Více

AC50A. Klešťový měřící přístroj. Návod k obsluze

AC50A. Klešťový měřící přístroj. Návod k obsluze AC50A Klešťový měřící přístroj Návod k obsluze Obsah Klešťový měřící přístroj AC50A Úvod... 2 Obsah balení... 2 Přeprava a skladování... 2 Bezpečnost... 2 Správná obsluha... 3 Vlastnosti měřícího přístroje...

Více

Pinzeta R/C/D pro SMD s automatickým skenováním

Pinzeta R/C/D pro SMD s automatickým skenováním Pinzeta R/C/D pro SMD s automatickým skenováním Návod k obsluze 1. OBECNÝ POPIS Pinzeta R/C/D pro SMD umožňuje rychlé a přesné měření drobných součástek plošných spojů. Abyste mohli měřící přístroj využívat

Více

KLEŠŤOVÉ MĚŘIDLO AX-7205 NÁVOD K OBSLUZE

KLEŠŤOVÉ MĚŘIDLO AX-7205 NÁVOD K OBSLUZE KLEŠŤOVÉ MĚŘIDLO AX-7205 NÁVOD K OBSLUZE Legenda k symbolům, které jsou použity v návodu k obsluze a na přístroji Varování! Potenciální nebezpečí postupujte podle návodu k obsluze. Pozor! Nebezpečné napětí.

Více

Modul pro stmívání světel K8039

Modul pro stmívání světel K8039 Obtížnost: 4/5 Modul pro stmívání světel K8039 Specifikace - Zdroj ovládání: DMX-512, 3-pinový XLR socket přiložen - Kapacita zátěže: max. 1000W/230V nebo 500W/115V - Napájení: 115/230 VAC - Rozměry: 150

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD

DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD DIGITÁLNÍ MULTIMETR MT-1232 UŽIVATELSKÝ NÁVOD 0 Obsah Všeobecně. 1 Prohlídka Balení 1 Bezpečnostní informace 2 Přístrojový panel a popis tlačítek Funkcí. 4 Ostatní Funkce. 5 Vlastnosti.. 6 Údržba Přístroje.

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění! Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

NÁVOD K OBSLUZE AUTOMOBILOVÝ MULTIMETR PROCAR DA830 ZÁRUČNÍ LIST

NÁVOD K OBSLUZE AUTOMOBILOVÝ MULTIMETR PROCAR DA830 ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky prodávané společností KH Trading je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 6 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se na

Více

Digitální multimetr RC EM382G

Digitální multimetr RC EM382G Před použitím výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Digitální multimetr RC EM382G Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na

Více

HC-506 GM ELECTRONIC

HC-506 GM ELECTRONIC Multimetr HC 506 Úvod Tento multimetr obsahuje mnoho užívaných funkcí, které jsou casto využívané pri merení v elektronice. Všechny funkce jsou navrženy pro snadnou obsluhu. Zarucuje rychlé použití kterékoli

Více

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol použitý ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce znamená, že se máte seznámit s příslušnou částí

Více

HC-EGC-3235A. Návod k použití

HC-EGC-3235A. Návod k použití HC-EGC-3235A Návod k použití Obsah Sekce 1 Bezpečnost... str.1. Sekce 2 Úvod... str.2. Sekce 3 Specifikace... str.3. Sekce 4 Začátek... str.9. Čelní panel... str.9. Zadní panel... str.12. Příprava... str.13

Více

Klešťový multimetr VC-330 AC/DC. Obj. č.: 130 75 44. Účel použití

Klešťový multimetr VC-330 AC/DC. Obj. č.: 130 75 44. Účel použití Účel použití Měření a zobrazování elektrických parametrů v rozsahu kategorie přepětí CAT II až do maximální hodnoty 600 V, resp. do 300 V v kategorii CAT III v souladu s Nařízením EN 61010-1 a ve všech

Více

CELÁ ŠKÁLA KONTROLNÍCH A MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ

CELÁ ŠKÁLA KONTROLNÍCH A MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ KONTROLA A MĚŘENÍ micro DM-100 Digitální multimetr - odolný proti pádu a vodě micro CM-100 Digitální čelisťový měřicí přístroj - víceúčelový, 10 funkcí micro HM-100 Teploměr a vlhkoměr - přesná měření

Více

Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA

Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA Multimetr LUTRON CM-9940 klešťový mini DCA/ACA Nákup tohoto DCA / ACA klešťového multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete případným

Více

Digitální zátěžová zkoušečka startovacích baterií a nabíjecích systémů 12 V

Digitální zátěžová zkoušečka startovacích baterií a nabíjecích systémů 12 V Digitální zátěžová zkoušečka startovacích baterií a nabíjecích systémů 12 V 35906 Uživatelská příručka Vážený zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil náš výrobek. Před prvním zapnutím přístroje si pečlivě

Více

1. Úvod a účel použití zkoušečky (její základní funkce)... 1. 2. Účel použití zkoušečky a popis hlavních funkcí zkoušečky... 3

1. Úvod a účel použití zkoušečky (její základní funkce)... 1. 2. Účel použití zkoušečky a popis hlavních funkcí zkoušečky... 3 Obsah Strana Zkoušečka napětí model "2100-Beta" 1. Úvod a účel použití zkoušečky (její základní funkce)... 1 2. Účel použití zkoušečky a popis hlavních funkcí zkoušečky... 3 3. Bezpečnostní předpisy...

Více

CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16

CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16 CZ Digitální multimetr SOLIGHT V16 Děkujeme Vám, že jste si koupili tento přístroj. Před použitím si pozorně přečtěte tento návod. V opačném případě riskujete ohrožení svého zdraví a poškození přístroje.

Více

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100. Obj. č.: 52 69 05. Popis a ovládací prvky. Instalace

Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100. Obj. č.: 52 69 05. Popis a ovládací prvky. Instalace Popis a ovládací prvky Systém pro kontrolu tlaku v pneumatikách CE 100 Obj. č.: 52 69 05 1. Senzor intenzity světla 2. Tlačítko DOWN / ON/OFF 3. Tlačítko SET 4. Tlačítko UP 5. Konektor pro připojení napájení

Více

MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : DM Pocket verze

MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : DM Pocket verze Pocket verze MULTIMETR Model : DM-9020 Nákup tohoto multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete případným potížím. Přečtěte si

Více

Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál

Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál Digitální multimetr PROTEK D705, D705T Uživatelský manuál Květen 2011, verze 1.0 GS Instruments Co., Ltd. Všechna práva vyhrazena. Specifikace se mohou měnit bez přechozího upozornění. Varování. Před použitím

Více

AMP-25 AMP-25-EUR. Návod k použití. Mini-Clamp TRMS AC / AMP-25. ZERO 2 Sec

AMP-25 AMP-25-EUR. Návod k použití. Mini-Clamp TRMS AC / AMP-25. ZERO 2 Sec AMP-25 AMP-25-EUR Mini-Clamp TRMS AC / ZERO 2 Sec Návod k použití AMP-25 AMP-25 AMP-25-EUR Miniaturní klešťový multimetr Návod k použití Čeština 1/2015, 6004363 B 2015 Amprobe Test Tools. Všechna práva

Více

MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál

MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál MT-1233C/MT-1233D 3-1/2 číselný digitální multimetr Uživatelský manuál Úvod Varování: abyste zabránili elektrickému šoku nebo zranění, přečtěte si následující bezpečnostní informace a varování a upozornění

Více

500 ± 20 V 1000 ± 100 V 2500 ± 200 V

500 ± 20 V 1000 ± 100 V 2500 ± 200 V MĚŘIČ IZOLAČNÍHO ODPORU PU 182.1 METRA Blokování měření izolačního odporu při přítomnosti cizího napětí na měřeném objektu Automatické vybití případné kapacitní složky měřeného objektu po skončení měření

Více

Multimetr klešťový EM305A

Multimetr klešťový EM305A Multimetr klešťový EM305A Před použitím tohoto výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

Snímač tlaku a teploty v pneumatikách

Snímač tlaku a teploty v pneumatikách Snímač tlaku a teploty v pneumatikách TPMS1209B02 Uživatelská příručka Obsah Úvod...2 Součásti systému...2 Montáž systému...4 Nastavení řídící jednotky...6 Funkce snímače tlaku...8 Doporučení k provozu

Více

Ampermetr klešťový EM264

Ampermetr klešťový EM264 Ampermetr klešťový EM264 Úvod Tento AC/DC ampérmetr je založen na technologii Hallova jevu a je navržen, aby byl použit ve spojení s multimetrem pro měření AC a DC proudu. Zapojení baterie VAROVÁNÍ - Abyste

Více

Význam symbolů. 1.1 Obecné představení

Význam symbolů. 1.1 Obecné představení FLUKE-715 Kalibrátor proudu a napětí (ma/v) Návod k obsluze Přečtěte jako první: Bezpečnostní informace Pro zajištění bezpečného použití přístroje a jeho bezvadnou funkci dodržujte pokyny definované v

Více

MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů

MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů MT-7059 Multifunkční tester sítí a vyhledávač vodičů Uživatelský manuál Druhé vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Přečtete si pečlivě tyto instrukce předtím, než budete chtít přístroj

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1000A TRUE RMS DC/AC KLĚŠŤOVÝ MĚŘÁK BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: Nepřekračujte stanovený rozsah funkcí měřáku. Při měření odporu nevpoštějte do měřáku napětí. Pokud není přístroj používán,

Více

Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ návod k použití

Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ návod k použití Digitální klešťový multimetr VICTOR DM6050+ 1) Všeobecné informace návod k použití Jedná se o 3 1/2 číslicový klešťový multimetr, použitelný až do hodnoty 2000A. Všechny funkce jsou řízeny jediným procesorem.

Více

Digitální multimetr RC EM890N

Digitální multimetr RC EM890N Před použitím výrobku si pečlivě přečtěte tento manuál. Digitální multimetr RC EM890N Záruka Záruka na vady materiálu a zpracování, platí po dobu dvou let od data zakoupení. Tato záruka se nevztahuje na

Více

RANGE. Digitální multimetr RE50G. ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Uživatelská příručka

RANGE. Digitální multimetr RE50G. ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Uživatelská příručka ***Technické údaje mohou být kdykoli bez*** ***upozornění změněny.*** Záruční podmínky Na uvedený přístroj poskytuje dodavatel záruku 24 měsíců ode dne prodeje. Během záruční doby dodavatel opraví nebo

Více

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál

AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál AC Napětí/Proud Data Logger Uživatelský Manuál Před použitím si přečtěte pečlivě tento uživatelský manuál, protože obsahuje důležité bezpečnostní informace Obsah Strana 1. Úvod...... 5 2. Vlastnosti...

Více

2. Účel použití měřícího přístroje a popis jeho základních funkcí

2. Účel použití měřícího přístroje a popis jeho základních funkcí Digitální multimetr VC265 Obj. č.: 12 45 22 1. Úvod Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup digitálního multimetru VC265. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny

Více

Návod k obsluze MODEL 3348 DC+AC TRMS WATT CLAMP METER

Návod k obsluze MODEL 3348 DC+AC TRMS WATT CLAMP METER Návod k obsluze MODEL 3348 DC+C TRMS WTT CLMP METER Bezpečnost Mezinárodní Bezpečnostní symboly Tento symbol, stejně jako další symboly a termíny, odkazuje uživatele do návodu pro další informace. Tento

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce označuje, že uživatel musí pro další informace

Více

Digitální multimetr Kat. číslo

Digitální multimetr Kat. číslo Digitální multimetr Kat. číslo 111.4020 Strana 1 z 6 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento multimetr je vyroben v souladu s normou IEC 1010, platnou pro elektronické měřicí přístroje kategorie přepětí CAT II a třídy

Více

Horkovzdušná stanice PROSKIT SS-952B

Horkovzdušná stanice PROSKIT SS-952B Horkovzdušná stanice PROSKIT SS-952B Uživatelský manuál Děkujeme, že jsme si koupili horkovzdušnou stanici Pro'sKit SS-952B. Před použitím výrobku si, prosím, přečtěte tento manuál.ů Specifikace Napájení:

Více

ORIGINÁLNÍ (PŮVODNÍ) NÁVOD K OBSLUZE Elektrický travní provzdušňovač COMBI 2 v 1 REV 3816

ORIGINÁLNÍ (PŮVODNÍ) NÁVOD K OBSLUZE Elektrický travní provzdušňovač COMBI 2 v 1 REV 3816 ORIGINÁLNÍ (PŮVODNÍ) NÁVOD K OBSLUZE Elektrický travní provzdušňovač COMBI 2 v 1 REV 3816 Výrobce: GARLAND distributor, s.r.o., Hradecká 1136, 50601 Jičín, Česká republika Strana 1 z 8 VYSVĚTLENÍ SYMBOLŮ

Více

DIGITÁLNÍ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ ZEMNÍHO ODPORU

DIGITÁLNÍ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ ZEMNÍHO ODPORU NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ ZEMNÍHO ODPORU KEW 4105A KYORITSU ELECTRICAL INSTRUMENTS WORKS, LTD., 1. BEZPEČNOST MĚŘENÍ Měřící přístroj zemního odporu KEW 4105A byl navržen, vyroben a otestován

Více

Digitální multimetr VC-20. Obj. č.: 12 30 20

Digitální multimetr VC-20. Obj. č.: 12 30 20 Digitální multimetr VC-20 Obj. č.: 12 30 20 Obsah Strana Úvod 1 Funkce přístoje 2 Popis součástí přístroje 3 Údaje a symboly na displeji 3 Bezpečnostní pokyny 4 Použití přístroje 5 Rozsah dodávky 5 Uvedení

Více

R117A Multimetr MASTECH MS8321A

R117A Multimetr MASTECH MS8321A Vážení zákazníci, R117A Multimetr MASTECH MS8321A Návod k obsluze děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení výrobku

Více

Digitální kalibrační přístroj CC-421 k provádění kalibrací proudu a napětí multimetrů. Obj. č.: 12 07 42. Obsah Strana

Digitální kalibrační přístroj CC-421 k provádění kalibrací proudu a napětí multimetrů. Obj. č.: 12 07 42. Obsah Strana Digitální kalibrační přístroj CC-421 k provádění kalibrací proudu a napětí multimetrů Obj. č.: 12 07 42 Obsah Strana 1. Úvod... 3 2. Účel použití kalibračního přístroje (popis jeho základních funkcí)...

Více

RGB ovladač s dálkovým ovladačem

RGB ovladač s dálkovým ovladačem RGB ovladač s dálkovým ovladačem 1. Úvod Pro všechny občany Evropské unie. Důležité informace o životním prostředí. Tento symbol na výrobku nebo balení značí, že vyhozením výrobku do odpadu můžete poškodit

Více

Koncový zesilovač. Obj. č.: 37 35 14. Obj. č.: 37 35 15

Koncový zesilovač. Obj. č.: 37 35 14. Obj. č.: 37 35 15 Účel použití Koncový zesilovač Raveland je určen pro zesílení nízko úrovňových audio signálů ve vozidlech. Tento výrobek se smí provozovat, jen když je připojen k napájení 12 V DC v automobilu a záporný

Více

DCA/ACA KLEŠŤOVÝ MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : CM A DCA/ACA CLAMP + DMM, true rms. Nákup tohoto DCA / ACA klešťového multimetru

DCA/ACA KLEŠŤOVÝ MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : CM A DCA/ACA CLAMP + DMM, true rms. Nákup tohoto DCA / ACA klešťového multimetru 2000 A DCA/ACA CLAMP + DMM, true rms DCA/ACA KLEŠŤOVÝ MULTIMETR Model : CM-9930 Nákup tohoto DCA / ACA klešťového multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním

Více

Tracer - série BN. Solární regulátor nabíjení. Manuál

Tracer - série BN. Solární regulátor nabíjení. Manuál Tracer - série BN Solární regulátor nabíjení Manuál Děkujeme, že jste si zakoupili náš výrobek. Tento manuál vám poskytne informace a rady ohledně instalace, použití a řešení problémů. Přečtěte si jej

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 51 00 63

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 51 00 63 NÁVOD K OBSLUZE Verze 10/04 Obj. č.: 51 00 63 Všude tam, kde potřebujete k napájení velké proudy, vysokou účinnost, nízkou hmotnost napájecího přístroje s malými rozměry a s vysokou spolehlivostí, Vám

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 10/04. Úvod Vážení zákazníci!

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 10/04. Úvod Vážení zákazníci! NÁVOD K OBSLUZE Úvod Vážení zákazníci! Verze 10/04 Děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup našeho výkonného, kompaktního a spolehlivého napájecího zdroje v této přístrojové třídě. Věnujte prosím několik

Více