Podklady do cvičení Výběr z norem a návody pro konstrukci vnějšího soustružnického nože.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podklady do cvičení Výběr z norem a návody pro konstrukci vnějšího soustružnického nože."

Transkript

1 Přípravky a nástroje Podklady do cvičení Výběr z norem a návody pro konstrukci vnějšího soustružnického nože. Ing. Oskar Zemčík Ph.D 2018

2 ISO 504:1975 /2014 ČSN Značení vnějších soustružnických nožů s VBD (vyměnitelnými břitovými destičkami) Pro vnější soustružnické nože používáme pět písmen, mezeru, dvě dvouciferná čísla, mezeru a písmeno v kombinaci s dvouciferným číslem. Případně další dodatkové písmeno. SCLCR 2525 M Typ upínání VBD (v ČSN jsou původně uvedeny jen C,M,P,S) Upínkou shora (clamp) destička by měla být bez otvoru, může být jednostranná či oboustranná (obvykle pro nulový úhel na hřbetě destičky) Upínkou shora a za díru (double clamp) destička by měla být s hladkou dírou, může být jednostranná či oboustranná (obvykle pro nulový úhel na hřbetě destičky) Upínkou shora a kolíkem za díru (kombinované upnutí) destička by měla být s hladkou dírou, může být jednostranná či oboustranná (obvykle pro nulový úhel na hřbetě destičky) Kolíkem za díru (pin) destička by měla být s hladkou dírou, může být jednostranná či oboustranná (obvykle pro nulový úhel na hřbetě destičky) Šroubem (screw) destička by měla být s osazenou dírou, může být jednostranná či oboustranná (obvykle pro nulový úhel na hřbetě destičky)

3 Samosvorným klínem pro zapichovací či upichovací nože, destička má v lůžku tvar V pro zajištění polohy ve středu drážky (v drážce drží třením, řezná síla tlačí destičku do drážky) Do pružného klínu (dotažení šroubem) pro zapichovací či upichovací nože, destička má v lůžku tvar V pro zajištění polohy ve středu drážky (v drážce je sevřená dotažením pružné klínové drážky šroubem) Někteří výrobci používají pozměněné značení, například typ upínání D značí i jako typ T, Stejně tak typ M jako typ W (kdy W používají pro pohyblivou upínku a pevný kolík). Přednostně je třeba se řídit normou. 2. Tvar použité VBD (v ČSN původně uvedené varianty) Písmeno označující tvar destičky je často odvozeno od anglického náznu (R round, O octagonal, atd.) Tvar použité destičky je shodný v čsn Vyměnitelné břitové destičky systém označování kde představuje první symbol.

4 3. Tvar nože a úhel nastavení hlavního ostří (stejná hodnota úhlu Κr může znamenat jiné značení pro přímý či zahnutý/osazený nůž) Písmena S a D mohou také používat kruhovou destičku (v případě D provedení je pak umístěná v ose, jinak je orientovaná ve směru R či L).

5 4. Velikost úhlu hřbetu na destičce (Pokud je na destičce více hřbetů s různými úhly bereme úhel na nejdelší části ostří, původní hodnoty z čsn) Nejčastěji používané/ nejdostupnější hodnoty jsou 0, 7, 11 a 15

6 5. Orientace nože (pravý levý a neutrální, tj symetrický nůž, podle orientace hlavního ostří, písmena z anglického označení) 6. Výška stopky (jako dvouciferné číslo v milimetrech) U stavitelných hlav se jako výška udává větší z hodnot (stopka/poloha ostří) jinak pouze výška stopky. Obvykle používané hodnoty výšky stopky h (čsn doporučené hodnoty neuvádí) : 08, 10, 12, 16, 20, 25, 32, 38, 40, 45, 50, 60 mm 7. Šířka stopky (opět jako dvouciferné číslo v milimetrech) Obvykle používané hodnoty šířky stopky b (čsn doporučené hodnoty neuvádí) : 08, 10, 12, 16, 20, 25, 32, 38, 40, 45, 50, 60 mm Z hlediska mechanických vlastností nástroje je, v případě obdélníkového průřezu, vhodnější navrhovat nože s větší výškou stopky oproti šířce.

7 8. Délka nože (Označuje se písmenem) Délku nože měříme od konce nože ke špičce nože na řezné destičce v milimetrech. 9. Délka ostří destičky (představuje zaokrouhlenou hodnotu v milimetrech) Tato hodnota ve skutečnosti nepředstavuje přesný rozměr destičky. Tato hodnota je shodná s prvním dvouciferným číslem v označení řezné destičky dle ČSN. Normalizované hodnoty dosahují hodnot od 03 po 54, Nejběžnější (nejdostupnější) rozměry, s ohledem na tvar, jsou 06, 09, 11, 12, 15, 16 19, 20 a 25 viz tabulka rozměrů v ČSN Musí vždy platit, že tvar destičky, úhle hřbetu a rozměr destičky souhlasí na noži i na destičce. Tj. První symbol na destičce a druhý na noži, druhý na destičce a čtvrtý na nož a první číslo na destičce a poslední na noži jsou shodné. Rovněž musí odpovídat provedení řezné destičky a princip upínání na noži. 10. Doplňkový symbol (pro přesné nože, které mají tolerovanou polohu ostří/špičky vůči stopce) Tento symbol se u běžných nožů neuvádí.

8

9 ISO 9361 ČSN Značení vyměnitelných břitových destiček Pro destičky používáme čtyři písmena, mezeru, tři dvouciferná čísla. Případně další dodatkové písmena. Značení dle americké NASI je velmi podobné (obsahuje navíc dodatková písmena). TNMG FN-X Tvar použité VBD (v ČSN původně uvedené varianty) Písmeno označující tvar destičky je často odvozeno od anglického náznu (R round, O octagonal, atd.) Tvar použité destičky je shodný s druhým symbolem v označení vnějšího soustružnického nože.

10 2. Velikost úhlu hřbetu na destičce (Pokud je na destičce více hřbetů s různými úhly bereme úhel na nejdelší části ostří, původní hodnoty z čsn) 3. Přesnost destičky (Jak daný rozměr tak velikost tolerance se liší podle tvaru destičky a podle jejího rozměru) V případě zaoblené špičky se rozměr m měří od vnějšího rádiusu, v případě fazetky tečně k fazetce.

11 Symboly A,F,C,J,K,L se používají přednostně s broušenými fazetkami na špičce. Přesnosti J až U se pak liší podle průměru vepsané kružnice (viz ČSN ). 4. Konstrukční provedení destičky (Vliv má tvar otvoru i přítomnost utvářeče třísky)

12 Pokud má destička zvláštní provedení (čtvrtý symbol X, pak číselné hodnoty nemusí odpovídat normě) 5. Velikost destičky (Vzhledem k rozdílným tvarům destiček je tento rozměr odvozen od průměru vepsané kružnice) Velikost destičky je přibližná hodnota, zaokrouhlená na celé milimetry, délky ostří řezné destičky.

13 Rozměr a značení kruhových destiček: 5. Tloušťka destičky (Vzhledem k rozdílným tvarům na čele destiček je tento rozměr určen od plochy která je v kontaktu s lůžkem po čelo)

14 Velikost tloušťky destičky je pak vyjádřena jako dvouciferné číslo, případně jako kombinace písmene T a číslice. 5. Špička destičky (Obvyklejší je destička se zaoblenou špičkou) Existuje značení pro špičku zaoblenou nebo sraženou. Zaoblená špička špička se značí dvouciferným číslem na desetiny milimetru. Hodnota menší než 0.2mm se značí jako 00. obvyklé hodnoty jsou 00, 02, 04, 08, 12, 16, 24, 32, 40 pro méně než 0.2, 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, 1.6, 2.4, 3.2, a 4mm Pro destičky se sraženou špičkou používáme dva symboly, kde první písmeno značí úhel nastavení a druhé úhel sklonu hřbetu na vedlejším ostří/fazetce.

15 5. doplňkové symboly (většinou nejsou používán) Používá se pro destičky s upraveným ostřím (sraženým či zaobleným), pro vyznačení směru řezu, případně jako doplňkový symbol dle výrobce. Desátý symbol pak bývá, v případě že se použije, oddělen pomlčkou Tyto symboly se uvádí v následujícím, pořadí: provedení ostří, směr řezu, symbol dle výrobce.

16 Ukázky řešení principů upnutí: typ C varianty řešení na upínku Upínka vždy upíná shora. Podložná destička je v některých případech uložená volně, případně je zajištěna šroubkem, či pružným nýtkem. Upínka se pak může pohybovat svisle dolů s pomocí šroubu a lícovaného uložení, nebo naklápět. V obou případech je vhodné zajistit polohu upínky například frézovanou drážkou. V případě svisle se pohybující upínky volíme šroub s plochou hlavou, v případě naklápějící se upínky pak kombinaci kuželová hlava zaoblená dosedací plocha či opačně zaoblená hlava a kuželová dosedací plocha, která zajistí kontakt mezi šroubem a upínkou i v nakloněném stavu. Dobré je rovněž zajistit automatický zdvih upínky při povolování s pomocí tlačné pružiny v zahloubení pod upínkou. typ D varianty řešení na upínku U upínky typu D působí upínací síla na destičku jednak shora a jednak za díru. V obou případech tlačíme destičku do lůžka. Směr upínací síly můžeme zajistit například naklápějící se upínkou, nebo upínkou klouzající zpět (od špičky) po šikmé rovině. Destička je obvykle s hladkou dírou jako v případě kolíku. V případě upínky pohybující se ve dvou směrech po šikmé rovině je třeba zajistit vůli mezi šroubem a upínkou a to jak v díře tak v zahloubení.

17 typ M varianty řešení kolík, upínka U tohoto řešení existuje nejvíce variant. Nejběžnější princip je pohyblivá upínka a pevný kolík. Upínka pak musí nahrazovat boční stěny lůžka a je třeba zajistit její pohyb dolů a dopředu ke kolíku. To se řeší pomocí šikmé plochy. Existují i varianty s naklápějícím se kolíkem, či radiálně pohyblivým kolíkem. V prvním případě je třeba profrézovat vnitřní dutinu a svázat naklápění kolíku s pohybem upínky ve svislém směru. typ P varianty řešení upínání kolíkem Při tomto způsobu upínání tlačíme kolíkem za hladkou (obvykle) díru v destičce směrem do lůžka. Existuje hned několik známých principů pro tento způsob upínání. Jedním z nich je páka ve tvaru L ve vyfrézované dutině nože, která se naklápí pomocí šroubu v paralelní díře se závitem. Dalším je excentrický kolík, který upíná pootočením kolem své osy. Dále pak soudečkový kolík který se naklápí kolem své středové části a sále je obvykle odvozována od nakloněného šroubu, který může působit přímo či přes kuličku. Je možné i použít radiálně pohyblivý kolík (v tomto případě je vhodná osazená díra v destičce.

18 typ S varianty řešení upínání šroubem Jedná se o konstrukčně nejjednodušší řešení. Jedná se o šroubek v osazené destičce, který ji tlačí šikmo dolů do lůžka. Poloha destičky je zajištěna lůžkem nikoli polohou šroubku. Ten má kontakt s destičkou s pomocí zaoblené plochy na plochu kuželovou. Upnutí podložné destičky lze zajistit průchozí dírou s pružným nýtkem nebo častěji s pomocí mezišroubu.

19 typ X a G varianty řešení upínání do klínu Toto řešení je vhodné především pro zapichovací a upichovací nože. Řezná destička má klínovitý tvar a t jak v podélném tak v příčném směru. V drážce drží třrním po namáčknutí do drážky, kdy vzniklý spoj je samosvorný. Případně je po vložení destičky drážka stažena horní částí šroubem (varianta G)

20 Ukázka uspořádání jednotlivých dílů S S

21 C M P

22 Výkres soustružnického nože: Výkres sestavy musí obsahovat všechny náležité parametry nože, seznam všech jeho dílů a podrobné znázornění mechanizmu upínání. Soustružnický nůž je obvykle třeba znázornit minimálně ve dvou pohledech (bokorys a nárys), L H h1 h b B V těchto pohledech je třeba zakótovat vnější rozměry nože. Tj výšku H, šířku B a délku L. Dále pak průřez stopky nože bxh a výšku špičky nože h1. V půdoryse pak navíc kótujeme úhel nastavení hlavního ostří Κr a v pohledu a řezu sklon čela s pomocí úhlu sklonů hlavního ostří λs a ortogonálního úhlu čela γo ( v případě symetrické či kruhové destičky s pomocí úhlu čela v boční γf a zadní rovině γp ). γo λs Κr dále je potřeba řez mechanizmem upínání, který je obvykle kolmý na čelní rovinu nože. Tento řez je třeba odvodit od pohledu kolmého na čelo nože, či od pohledu na osy upínacího mechanizmu nože. POHLED KOLMÝ NA ČELO NOŽE A A A-A M 2:1

23 Při návrhu těla nože je třeba vycházet z polotovaru, což je obvykle čtvercový či obdélníkový přířez s rozměry zvětšenými o prořez. Následně je třeba navrhnout vnější tvar nože a to tak, aby byl vyrobitelný běžnými obráběcími metodami a neobsahoval zbytečné nefunkční prvky. Obrys hlavy nože se obvykle provádí buď v základní rovině (půdoryse), nebo v rovině čela. V druhém případě je snadnější výroba lůžka, v prvním těla nože. Sklon čela a lůžka je většinou třeba zakótovat v obou rovinách (ostří a ortogonální, nebo boční a zadní). Kromě sklonu čela je třeba zakótovat i výšku odebrané vrstvy na čele, což je možné v pohledu ve směru čelní roviny se zobrazením obrysu polotovaru. x Tolerovat (z hlediska drsnosti či přesnosti) je třeba základnu, což je obvykle spodní plocha nože a lůžko pro destičku. Tělo nože je třeba označit dle normy ISO, obvykle vyražením na boku nože v místě kde nedojde k opotřebení při upínání nože. Jako materiál těla nože se doporučuje použít zušlechtěnou konstrukční ocel, například Tepelné zpracování je třeba předepsat dle materiálového listu, včetně povoleného rozsahu hodnot. Stejně tak je vhodné předepsat povrchovou úpravu těla nože, obvykle černění. Výrobní výkres těla nože musí obsahovat všechny informace nutné pro jednoznačnou výrobu. Tolerance volíme v souladu s použitím nože. Dokument je určen pouze jako studijní materiál studentům ÚST FSI VUT v Brně. Obsahuje i starší a nahrazené výňatky z norem a katalogů.

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1 TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1. TECHNOLOGICKÁ CHARAKTERISTIKA Soustružení je obráběcí metoda, která se používá při obrábění rotačních součástí, kdy se pracuje zpravidla jednobřitým nástrojem. Kinematika obráběcího

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové typy nástrojů pro soustružení Obor: Obráběč kovů Ročník: 1. Zpracoval(a): Rožek Pavel Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Obsah Soustružení 3

Více

SPŠS Praha 10 Na Třebešíně *** STT *** Návrh soustružnického nástroje dle ISO-kódu

SPŠS Praha 10 Na Třebešíně *** STT *** Návrh soustružnického nástroje dle ISO-kódu Příklad návrhu soustružnického nástroje dle ISO kódu, návrh břitové destičky Zadání : Navrhněte vhodný soustružnický nástroj pro obrábění kulatiny vyrobené z mat. ČSN 11 373.0 Výchozí průměr materiálu

Více

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly.

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. TECHNOLOGIE je nauka o výrobních postupech, metodách, strojích a zařízeních,

Více

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj.

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Vrtání a vyvrtávání Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Posuv je přímočarý ve směru otáčení a vykonává jej

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI25 : Zásady kreslení výkresů ozubených kol Datum vypracování: 17. 9. 2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: proslulý výrobce automobilů Citroën se nejprve

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

Obrážečky, protahovačky a hoblovky

Obrážečky, protahovačky a hoblovky 1. Obrážečky Obrážečky, protahovačky a hoblovky S ohledem na konstrukci stroje, se kterou souvisí směr hlavního pohybu, rozlišujeme vodorovné a svislé obrážení. a) Vodorovné (šepinky) se používají pro

Více

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ 1 HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem, hlavní pohyb přímočarý vratný koná obvykle obrobek. Vedlejší pohyb (posuv) přerušovaný a kolmý na hlavní pohyb koná nástroj. Obrážení

Více

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ Technologie vrtání, vyhrubování, vystružování a zahlubování mají mnoho společných technologických charakteristik a často bývají souhrnně označovány

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 9. cvičení - Základy CNC programování Okruhy: SPN 12 CNC Sinumerik 810 D a výroba rotační

Více

Máte problém? Obraťte se na nás.

Máte problém? Obraťte se na nás. SOUSTRUŽENÍ Jsme osvědčeným dodavatelem nástrojů pro třískové obrábění kovů a CNC obráběcích strojů. Snažíme se maximálně uspokojit potřeby všech svých zákazníků bez rozdílu toho, o jak velkého zákazníka

Více

Základy vrtání 2.část

Základy vrtání 2.část Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy vrtání 2.část Zahlubování, vyhrubování, vystružování Zahlubováním obrábíme díry pro zapuštěné hlavy

Více

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ Frézování se využívá pro obrábění rovinných a tvarových ploch na nerotačních součástech, kdy se obráběcí proces realizuje vícebřitým nástrojem - frézou. Frézování je mladší způsob

Více

--- STROJNÍ OBRÁBĚNÍ --- STROJNí OBRÁBĚNí. (lekce 1, 1-3 hod.) Bezpečnostní práce na obráběcích strojích

--- STROJNÍ OBRÁBĚNÍ --- STROJNí OBRÁBĚNí. (lekce 1, 1-3 hod.) Bezpečnostní práce na obráběcích strojích STROJNí OBRÁBĚNí Osnova: 1. Bezpečnost práce na obráběcích strojích 2. Měřidla, nástroje a pomůcky pro soustružení 3. Druhy soustruhů 4. Základní soustružnické práce 5. Frézování - stroje a nástroje 6.

Více

OBRÁBĚNÍ I. Zpětný zdvih při těchto metodách snižuje produktivitu obrábění. Proto je zpětná rychlost 1,5x - 4x větší než pracovní rychlost.

OBRÁBĚNÍ I. Zpětný zdvih při těchto metodách snižuje produktivitu obrábění. Proto je zpětná rychlost 1,5x - 4x větší než pracovní rychlost. OBRÁBĚNÍ I OBRÁŽENÍ - je založeno na stejném principu jako hoblování ( hoblování je obráběním jednobřitým nástrojem ) ale hlavní pohyb vykonává nástroj upevněný ve smýkadle stroje. Posuv koná obrobek na

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

FRÉZOVÁNÍ IV-upínání

FRÉZOVÁNÍ IV-upínání FRÉZOVÁNÍ IV-upínání Upínání nástrojů Upínání obrobků Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Soustružení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_19 08 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Soustružení. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_19 08 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Soustružení Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami:

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: 6. Geometrie břitu, řezné podmínky Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: Základní rovina Z je rovina rovnoběžná nebo totožná s

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 3 PŘEVODY

Více

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Tvorba technické dokumentace Čepy Čep Pojistný kroužek Základní rozdělení čepů Hladký čep s dírami pro závlačku Čep s hlavou s dírou pro závlačku Hladký čep bez děr

Více

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Kótování sklonu Sklon plochy nebo přímky, popř.

Více

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek:

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek: Soustružení nejrozšířenější způsob obrábění (až 40%) račních součástí soustružnickým nožem (většinou jednobřitý nástroj) obrábění válcových ploch (vnějších, vnitřních) obrábění kuželových ploch (vnějších,

Více

Výroba závitů. Řezání závitů závitníky a závitovými čelistmi

Výroba závitů. Řezání závitů závitníky a závitovými čelistmi Výroba závitů Závity se ve strojírenské výrobě používají především k vytváření rozebíratelných spojení různých součástí a dále jako pohybové šrouby strojů a zařízení či měřidel. Principem výroby závitů

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů.

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů. Změna normy pro zobrazování svarů na výkresech norma ČSN EN ISO 2553, Svařování a příbuzné procesy zobrazování na výkresech Svarové spoje Ing. Jiří Barták, CSc., WELDING PLZEŇ Táto evropská norma má status

Více

ProGroove. ProGroove. Zapichování a upichování ProGroove

ProGroove. ProGroove. Zapichování a upichování ProGroove Zapichování a upichování ProGroove Systém ProGroove zajišťuje přesné a spolehlivé obrábění s konzistentní výkonností řezné hrany díky snadno vyměnitelným břitovým destičkám dostupných v řadě vysoce výkonných

Více

Vratidla stavitelná ČSN Držáky nástrčných výhrubníků a výstružníků ČSN

Vratidla stavitelná ČSN Držáky nástrčných výhrubníků a výstružníků ČSN Vratidla stavitelná ČSN 24 1126 Velikost čtyřhranu Průměr Průměr od do tělesa rukojeti Délka mm mm mm mm mm 2 4,5 12 5 125 2,5 7,1 18 8 210 3,15 6,3 18 8 210 3,55 9 27 11 310 5,6 16 40 14 400 14 31,5 78

Více

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.6 SPOJE SPOJE A SPOJOVACÍ ČÁSTI Pro spojení dvou součástí (popř. montážních jednotek), existují v technické praxi tyto možnosti: - spojení tvarovým stykem, kdy využíváme

Více

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny.

Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny. Čepy Čep Pojistný kroužek Základní rozdělení čepů Hladký čep s dírami pro závlačku Čep s hlavou s dírou pro závlačku Hladký čep bez děr Čep s hlavou - hladký Hladký

Více

Frézování. Hlavní řezný pohyb nástroj - rotační pohyb Přísuv obrobek - v podélném, příčném a svislém směru. Nástroje - frézy.

Frézování. Hlavní řezný pohyb nástroj - rotační pohyb Přísuv obrobek - v podélném, příčném a svislém směru. Nástroje - frézy. Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Základní konvenční technologie obrábění FRÉZOVÁNÍ Technická univerzita v Liberci

Více

Konstrukce řezné části nástrojů

Konstrukce řezné části nástrojů Konstrukce řezné části nástrojů Vývoj obráběcích nástrojů souvisící s vývojem nástrojových materiálů a se způsobem jejich výroby vedli postupně ke třem rozdílným způsobům konstrukce nástrojů (nebo alespoň

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.3 SOUSTRUŽNICKÉ NÁSTOJE, UPÍNÁNÍ, OSTŘENÍ A ŘEZNÉ PODMÍNKY Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední

Více

UPÍNACÍ HROTY ČSN ISO 298 ( ) DIN 806

UPÍNACÍ HROTY ČSN ISO 298 ( ) DIN 806 UPÍNACÍ HROTY ČSN ISO 298 (24 3310) DIN 806 Upínací hroty slouží k upínání obrobků na obráběcích strojích nebo kontrolních přístrojích. Hroty velikosti Mk = 1 5 jsou celé kaleny na tvrdost HRC 58 62. U

Více

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Obrábění TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM

Více

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr.

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr. PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků Podle: Tvaru seků 1 Podle: Tvaru průřezu 2 Pravidla při pilování Obrobky upevňujte do středu svěráku tak nízko, aby nepružily nebo aby se pod tlakem pilníku neohýbali. Při upínání

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení tehniké v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské tehnologie Odbor obrábění Téma: 1. vičení - Základní veličiny obrábění Okruhy: Základní pojmy, veličiny, definie, jednotky Volba

Více

Soustružnické nástroje

Soustružnické nástroje Obráběcí nástroje Sandvik oromant Soustružnické nástroje VŠEOENÉ SOUSTRUŽENÍ UPOVÁNÍ A ZAPOVÁNÍ ŘEZÁNÍ ZÁVTŮ NÁSTROOVÉ SYSTÉMY 2012 TURN - ZE Obsah Aplikace Úvod Produkty Přehled Výměnné řezné hlavy Vnější

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Řezání závitů

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Řezání závitů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Řezání závitů Závit šroubu vznikne, navineme-li těleso závitového profilu na válec (popř. kužel) pod určitým

Více

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

WMT Univerzální a dobře zkonstruované. Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT

WMT Univerzální a dobře zkonstruované. Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT Řada břitových destiček WMT je ekonomickou a spolehlivou volbou pro všechny vaše zapichovací, upichovací, soustružnické a kopírovací

Více

Frézování spojených ploch

Frézování spojených ploch Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Frézování spojených ploch Frézování spojených ploch pravoúhlých Spojené plochy pravoúhlé jsou ty, které spolu

Více

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 K uložení 13 H8/f7 stanovte rovnocenná uložení. Známe úchylky pro f7 : es = -,43, ei = -,83. Naskicujte v měřítku 1:1 a vyznačte číselně. Na čepu hřídele čerpadla 45k6

Více

22. STT - Výroba a kontrola ozubení 1

22. STT - Výroba a kontrola ozubení 1 22. STT - Výroba a kontrola ozubení 1 Jedná se v podstatě o výrobu zubové mezery, která tvoří boky zubů. Bok zubu je tvořen - evolventou (křivka vznikající odvalováním bodu přímky po kružnici) - cykloidou

Více

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Lukáš Procházka 2008 OBSAH OBSAH... 1 ÚVOD... 2 HLADINY... 2 KÓTOVACÍ STYL... 2 STYLY PÍSMA... 2 BLOKY: seznam... 3 RÁMEČKY... 4 DRSNOSTI POVRCHU...

Více

Výroba závitů. a) Vnější závit. Druhy závitů

Výroba závitů. a) Vnější závit. Druhy závitů Výroba závitů Druhy závitů Metrický - 60 [M] Whitworthův - 55 [W] Trubkový válcový - 55 [G] Lichoběžníkový - 30 [Tr] (trapézový) Oblý - 30 [Rd] Základním prvkem šroubu nebo matice je jeho šroubová plocha.

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Modulární systém Coromant EH

Modulární systém Coromant EH Modulární systém Coromant EH Flexibilní nástrojové vybavení pro díry malých průměrů Z hlediska ziskovosti má při obrábění kovů naprosto zásadní význam dosah nástrojů až k obtížně přístupným partiím obráběné

Více

Soustružení. Použití: pro soustružení rotačních ploch vnějších i vnitřních, k zarovnání čela, řezání závitů, tvarové soustružení.

Soustružení. Použití: pro soustružení rotačních ploch vnějších i vnitřních, k zarovnání čela, řezání závitů, tvarové soustružení. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Základy výroby druhý M. Geistová 9. března 2013 Název zpracovaného celku: Soustružení Soustružení Použití a kinematika řezného pohybu Použití: pro soustružení rotačních

Více

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC STUDIJNÍ MATERIÁLY Obrábění CNC Autor: Ing. Miroslav Dýčka Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011 Vzdělávací modul: Obráběč

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Soustružení, vy_32_inovace_ma_24_01 Autor Jaroslav Kopecký

Více

Hoblování Cinkování Profilování

Hoblování Cinkování Profilování 03 Hoblování Cinkování Profilování \\ Hoblovací hlava HS / HW 03 Hoblování \ Cinkování, profilování k podélnému hoblování dokončování masivního dřeva n max :.000 ot/min (podle typu) tělo nástroje z oceli

Více

(06) Frézování. > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších, vícebřitým nástrojem. < b) Proces frézování

(06) Frézování. > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších, vícebřitým nástrojem. < b) Proces frézování Vypracoval: David Klemsa (06) Frézování Stud. skupina: 2pSTG/2 Datum: 20.3.2015 1.) Teorie frézování a) Podstata frézování > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších,

Více

02 Soustružení tvarových ploch

02 Soustružení tvarových ploch 02 Soustružení tvarových ploch V praxi se často vyskytují strojní součásti, jejichž povrch je různě tvarován. Jejich složitý tvar může být omezen přímkami, kružnicemi nebo obecnými křivkami. Takové plochy

Více

Upínání obrobků na soustruhu

Upínání obrobků na soustruhu Upínání obrobků na soustruhu Základní druhy upnutí Zvláštní druhy upnutí - univerzální tří nebo čtyř čelisťová sklíčidla - kleštiny - upnutí mezi hroty - unášecí desky (unášecí srdce) - na upínací desky

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika TECHNICKÁ DOKUMENTACE pro obor Elektrotechnika 2. Normalizace... 7 2.1. Základní pojmy... 7 2.2. Druhy norem... 7 2.3. Druhy technických výkresů 8 2.4. Formáty výkresů 8 2.5. Úprava výkresového listu...

Více

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH Základní pravidla Označení řezné roviny a obrazu řezu Šrafování ploch řezu Vyznačení úzkých ploch řezu Podélný a příčný řez Části a součásti, které se nešrafují v podélném řezu Poloviční

Více

Rychlovýměnný systém CoroTurn SL s velikostí spojky 32. Rychlovýměnný systém CoroTurn SL s velikostí spojky 80

Rychlovýměnný systém CoroTurn SL s velikostí spojky 32. Rychlovýměnný systém CoroTurn SL s velikostí spojky 80 Content CoroTurn SL Aplikace Úvod Produkty Přehled Výměnné řezné hlavy Vnější obrábění Vyvrtávací tyče a řezné hlavy Vnitřní obrábění Vyvrtávací tyče a řezné hlavy Výměnné nožové vložky CoroCut SL Přehled

Více

Upínací systémy břitových destiček

Upínací systémy břitových destiček Upínací systémy břitových destiček Požadavky kladené na upínací mechanismus destičky jsou velmi náročné a často protichůdné. Především musí zajistit spolehlivé upnutí v celém rozsahu řezných podmínek,

Více

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Počítačem řízené stroje. Název zpracovaného celku: CAM obrábění

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Počítačem řízené stroje. Název zpracovaného celku: CAM obrábění Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Počítačem řízené stroje 4 ročník Bančík Jindřich 25.7.2012 Název zpracovaného celku: CAM obrábění CAM obrábění 1. Volba nástroje dle katalogu Pramet 1.1 Výběr a instalace

Více

Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem

Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem CoroMill 745 Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem Tajemstvím unikátní frézy CoroMill 745 je patentovaný systém ustavení břitových destiček. Nakloněním břitové

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 23-56-H/01OBRÁBĚČ KOVŮ Vytvořeno

Více

Frézování tvarových ploch I

Frézování tvarových ploch I Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Spirálové vrtáky z celotvrdokovu DIN 338 typ N

Spirálové vrtáky z celotvrdokovu DIN 338 typ N ß 11020-11022 Spirálové vrtáky z celotvrdokovu DIN 338 typ N Obrábění 0 2 břity, s válcovitou stopkou, pravořezné, vrcholový úhel 118, čtyři přibroušené plochy. K vrtání do oceli do pevnosti 1000 N/mm

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

12. Broušení. Brusné nástroje

12. Broušení. Brusné nástroje 12. Broušení Broušení patří mezi operace třískového obrábění. Brusný nástroj je složen z velkého množství brusných zrn spojených pojivem. Brusná zrna nemají přesně definovaný geometrický tvar a na každém

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků.

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků. Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Slícování dílů. Lícování, ustavení, úprava, výroba a opravy přípravků. Obor: Nástrojař Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

Technologičnost konstrukce

Technologičnost konstrukce Technologičnost konstrukce - přizpůsobení konstrukce dílu způsobu výroby a vlastnostem materiálu s cílem zajistit maximální efektivitu a kvalitu výroby - Do jisté míry rozhoduje konstruktér na základě

Více

20 Hoblování a obrážení

20 Hoblování a obrážení 20 Hoblování a obrážení Podstata hoblování : Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem ( hoblovacím nožem), přičemž hlavní pohyb je přímočarý, vratný a koná jej převážně obrobek. Vedlejší posuv je přerušovaný,

Více

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str.118-199 Lícování, zobrazování součástí 1 Obsah lekce IV. 1. Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Tolerování rozměrů, základní

Více

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole 1. Popisové pole Na každém výkrese musí být popisové pole podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 7200 (01 3113) Technická dokumentace - Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Toto popisové pole platí

Více

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres Kreslení strojních součástí Obsah: 1) Čepy 2) Kolíky 3) Závlačky 4) Pojistné kroužky 5) Šrouby, matice, podložky 6) Šroubové spoje 7) Hřídele a jejich základní plochy 8) Klíny, pera, drážkování 9) Ložiska

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 7. cvičení - Technologická příprava výroby Okruhy: Volba polotovaru Přídavky na obrábění

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Frézování TÉMA 4.4 UPÍNÁNÍ OBROBKŮ Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Jiří Žalmánek Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín, 2010

Více

FRÉZOVÁNÍ VI. Frézování šikmých ploch Frézování tvarových ploch

FRÉZOVÁNÍ VI. Frézování šikmých ploch Frézování tvarových ploch FRÉZOVÁNÍ VI Frézování šikmých ploch Frézování tvarových ploch Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.10.2012 Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Jsou nedílnou součástí automobilu pro jeho pohyb, přenos sil a momentů. Účel kola

Více

a) Konstrukční materiály a polotovary. Zobrazování normalizovaných prvků na technických výkresech.

a) Konstrukční materiály a polotovary. Zobrazování normalizovaných prvků na technických výkresech. a) Konstrukční materiály a polotovary. Zobrazování normalizovaných prvků na technických výkresech. 1. Konstrukční materiály a polotovary Předpis výrobku, jeho polotovaru a materiálu musí v konstrukční

Více

Broušení rovinných ploch

Broušení rovinných ploch Obvodové rovinné broušení Broušení rovinných ploch Rovinné broušení se používá obvykle pro obrábění načisto po předcházejícím frézování nebo hoblování. Někdy se používá i místo frézování, především u velmi

Více

Tematická oblast: Strojírenská technologie I (VY_32_INOVACE_11_1_ST) Autor: Mgr. Václav Němec. Vytvořeno: únor 2013 až duben2014.

Tematická oblast: Strojírenská technologie I (VY_32_INOVACE_11_1_ST) Autor: Mgr. Václav Němec. Vytvořeno: únor 2013 až duben2014. Tematická oblast: Strojírenská technologie I (VY_32_INOVACE_11_1_ST) Autor: Mgr. Václav Němec Vytvořeno: únor 2013 až duben2014 Anotace: Digitální učební materiály slouží k zdokonalení, procvičení a upevnění

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY UNIVERZITA PALACKÉHO PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Sylabus cvičení do předmětu: Technická grafika PhDr. MILAN KLEMENT, Ph.D. OLOMOUC 2005 PhDr. Milan Klement, Ph.D. Technická

Více

CNC. Stopkové nástroje

CNC. Stopkové nástroje 04 CNC topkové nástroje \\ Obvodová falcovací fréza s VB 04 CNC \ topkové nástroje na obvodové falcování, drážkování a srážení pro CNC obráběcí centra a stroje pro nástroje se stopkou tvrdé i měkké dřevo,

Více

Volba a počet obrazů

Volba a počet obrazů Volba a počet obrazů Všeobecné zásady: kreslí se nejmenší počet obrazů potřebný k úplnému a jednoznačnému zobrazení předmětu, jako hlavní zobrazení se volí ten obraz, který nejúplněji ukazuje tvar a rozměry

Více

Řezání závitů na soustruhu

Řezání závitů na soustruhu Řezání závitů na soustruhu Závit šroubu vznikne, navineme-li těleso závitového profilu na válec, popřípadě kužel, pod určitým úhlem. Šroubovitě vinutá drážka daného profilu vzniká tak, že každý její bod

Více

Přípravky. Jsou výrobní pomůcky, které urychlují, usnadňují a někdy umožňují výrobu. Základní funkce přípravků

Přípravky. Jsou výrobní pomůcky, které urychlují, usnadňují a někdy umožňují výrobu. Základní funkce přípravků Přípravky Jsou výrobní pomůcky, které urychlují, usnadňují a někdy umožňují výrobu. Základní funkce přípravků Správné a jednoznačné ustavení obrobku. Pevné, rychlé a bezpečné upnutí obrobku. Správné vedení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.6 SOUSTRUŽENÍ ČELNÍCH A VÁLCOVÝCH PLOCH Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední odborná škola Josefa

Více

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Geometrické tolerance Na správné funkci součásti se kromě přesnosti rozměrů a jakosti povrchu významně podílí také geometricky přesný tvar funkčních ploch.

Více

šikmo kolmo k délce opačným směrem

šikmo kolmo k délce opačným směrem 1 POSTUPY PŘI PILOVÁNÍ 1.1 PILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH Při pilování postupně měnit směr pilování mít možnost neustále sledovat místo záběru pilníku : šikmo kolmo k délce opačným směrem Při hlazení pilovat

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI30 : Zásady kreslení svarů a výkresů svařenců Datum vypracování: 10.10.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: svar není svár a není vaření jako vaření (tedy

Více

Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny

Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.12 Čepy, kolíky, zděře, pružiny ČEPY Čepy slouží k rozebíratelnému spojení součástí a přenáší jen síly kolmé na osu čepu. Například slouží k otočnému spojení táhel.

Více

Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů. Parametry. Technická data

Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů. Parametry. Technická data 10-4 Multimar. Univerzální měřicí přístroje Univerzální měřidlo 844 T Multimar na měření vnitřních a vnějších rozměrů Použití Na měření vnějších a vnitřních rozměrů vnějších a vnitřních závitů středicích

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Obsah lekce III. 1. Základní pojmy a pravidla Provedení kót Hraniční značky Zapisování a umístění 2. Soustavy kót Řetězcové, od základny, smíšené, souřadnicové 3. Kótování

Více

Akční nabídka na upínače

Akční nabídka na upínače zá P je ro do m pr vel 31 odl ký.3. ou 2 že 19 no Platnost do 31.3.219 kční nabídka na upínače // 219 21519 ER upínací kleštiny - Kompletně kalené a broušené - Přehlazování, přesnost vystředěného běhu,15

Více