Cesta malíře Františka Kavána

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cesta malíře Františka Kavána"

Transkript

1 Pardubický kraj Text: Jaroslav Vála Foto: Jaroslav Vála, Vladislav Bárta a archiv KČT Hlinsko Cesta malíře Františka Kavána Letos tomu bude 75 let, kdy byla otevřena turistická cesta Mistra Františka Kavána. Stalo se tak 20. června 1937 a akci tehdy zorganizoval Klub československých turistů v Hlinsku. Po slavnostním zahájení v kavárně hotelu Záložna se účastníci vydali na vycházku z Hlinska přes Vítanov, Dřevíkov a Svobodné Hamry do Trhové Kamenice a tuto trasu tehdy nazvali Kavánovou cestou. Vycházka v roce 2007 (foto: Vladislav Bárta) Sám malíř se ze zdravotních důvodů nezúčastnil. Unikátní je, že se z této akce dochovala pozvánka a celá řada dobových fotografií. Trasa, po které tehdejší turisté šli, se dnes již přesně zopakovat nedá, neboť mnohé polní úvozové cesty zmizely rozorány v polích. Ale v podstatě lze říci, že jednotlivé její body spojuje současná zelená turistická značka. Pozvánka na vycházku z roku 1937 (foto: archiv KČT Hlinsko)

2 24 25 mesel hrnčířství, sklářství a výrobu dřevěných hraček. V roce 1960 byla zpřístupněna galerie, v jejíž expozici návštěvník najde soubor plastik zdejšího rodáka, sochaře Karla Lidického a obrazy malířů Hlinecka jako Oldřicha Blažíčka, Františka Kavána či Gustava Macouna. Klub českých turistů v Hlinsku tradici svých předchůdců obnovil po 70 letech, 23. června V čele průvodu šli hlinečtí turisté oblečení v dobových úborech, na trase byly na několika místech vyvěšeny reprodukce Mistrových obrazů a dobové fotografie z vycházky v roce V letošním roce chtějí Hlinečtí akci zopakovat 31. března u příležitosti zahájení turistické sezony Pardubického kraje (start v 9.00 hodin v nově otevřeném Multifunkčním centru). Vydejme se na ni také. Do Betléma přes jedno z nejstarších muzeí v Čechách Hlinsko leží na rozhraní Železných hor a Českomoravské vrchoviny a má něco málo přes deset tisíc obyvatel. Prochází jím několik značených turistických a cykloturistických tras a právě po zelené turistické značce vás chceme provést. Ještě než se ale vydáme na trasu, řekněme si, co zajímavého můžeme vidět přímo ve městě. Zdejší muzeum patří k nejstarším v Čechách, vzniklo již v roce Jeho historická expozice představuje vývoj společnosti na Hlinecku od nejstarších zmínek o osídlení až do konce 19. století, textilní expozice připomíná výrobu plátna spojenou s pěstováním lnu a národopisná expozice ukazuje život venkovského lidu, z ře- Největší zajímavostí Hlinska je historická čtvrť Betlém, která je součástí Souboru lidových staveb Vysočina. Leží na pravém břehu Chrudimky v samém středu města a od roku 1995 je památkovou rezervací lidové architektury. V malých přízemních roubených domcích se sedlovou střechou původně žili především hrnčíři, později, po zániku hrnčířství, tkalci a další drobní řemeslníci, na přelomu 19. a 20. století pak rodiny továrních dělníků. V současnosti jsou ve zpřístupněných domcích ukázky bydlení a dílen drobných řemeslníků jako tkalce, výrobce hraček a ševce, v dalších se v průběhu roku pořádají různé tematické výstavy, jsou zde i prodejny upomínkových předmětů a také restaurace. Prý se tam veselil už Václav II. Zelená značka víceméně kopíruje řeku Chrudimku, která od Hlinska teče zpočátku jižním směrem a poté západním až severozápadním. Hned za Hlinskem procházíme obcí Vítanov, ve které se dochovalo několik původních roubených domů. V jednom z nich bydlel v letech 1904 až 1922 malíř František Kaván, a proto na něm najdeme jeho pamětní desku. Mineme samotu Králova Pila a záhy přijdeme do dalšího expozičního celku Souboru lidových staveb Vysočina Veselý Kopec. Soubor lidových staveb Vysočina je největší expozicí lidového stavitelství v Čechách. Název Veselý Kopec prý Účastníci vycházky v roce 1937 (foto: archiv KČT Hlinsko)

3 podle legendy souvisí se slavnostmi, které uspořádal král Václav II., když zde zakládal kolonizační kostelíky. My vstupujeme do muzea v přírodě poněkud netradičně, zezadu. V údolí, na místě původního mlýna ze 16. století, který v roce 1909 vyhořel, byl postaven roubený objekt stejného typu i rozměrů z Oldřetic u Skutče. Kolekce technických památek na vodní pohon patří k velmi zajímavým, tvoří ji mlýn, varna povidel, olejna, stoupa na tříslo. K unikátním stavbám patří polygonální mnohaboká stodola přenesená ze Sádku u Poličky, která byla na původním místě postavena v roce Celkem zde stojí na čtyřicet volně rozptýlených objektů, které postupně od roku 1972 vytvářejí osadu dokládající způsob života, práce i zábavy drobných rolníků a lidových řemeslníků z okolí Hlinska, Poličky, Litomyšle, Chrudimi a Nasavrk. V průběhu roku nabízí expozice lidového stavitelství na Veselém Kopci návštěvníkům tematické výstavy a programy Zámeček ve Svobodných Hamrech jako například Masopust, Velikonoce, Posvícení či Vánoce. Z Veselého Kopce pokračuje zelená značka do Dřevíkova a dále po silnici do Svobodných Hamrů. Máme-li trochu času nazbyt, byla by škoda neodbočit jen pár set metrů po polní cestě doleva k židovskému hřbitovu (viz pêle mêle). Od hřbitova se František Kaván Malíř krajinář, žák profesora Julia Mařáka, spolužák Antonína Slavíčka, a také lyrik, podle mnohých největší básník mezi malíři a největší malíř mezi básníky. Narodil se 10. září 1866 ve Víchovské Lhotě, vsi ležící nedaleko Jilemnice. Na gymnáziu v Hradci Králové se seznámil s díly krajinářů Antonína Chittussiho a Julia Mařáka a sám začal tvořit první malby. Na pražskou Akademii výtvarných umění byl v roce 1889 přijat bez zkoušek, jen na základě předložených kreseb. Když se po několika letech začaly v jeho realistické malbě objevovat snahy o zachycení subjektivního pohledu (sám tomu říkal symbolický romantismus), nebyly tyto obrazy Mařákem ani spolužáky kladně přijaty, Kaván se rozhodl v pololetí 1896 opustit akademii a živit se jako svobodný umělec. Téhož roku se oženil a v následujícím období se často stěhoval. V roce 1904 si pořídil domek ve Vítanově, po dvou letech jej prodal, ale v roce 1909 se vrátil a zůstal tam až do roku Vrátil se k realistické krajinomalbě, často maloval Chrudimku, avšak kvalita jeho obrazů z tohoto období kolísá. V roce 1922 se přestěhoval do Libuně a roku 1925 do Svobodných Hamrů, kde po necelém roce zemřela jeho žena a hned nato jeho přítel Karel Václav Rais. Na přelomu desetiletí se podruhé oženil a podruhé přestěhoval do Libuně, kde měl stálý přísun objednávek, většinou zásluhou své ženy. Na jedné straně se sice těšil stále narůstající oblibě, na druhé straně se již dostavil úbytek fyzických sil, což se projevovalo vytvářením menších, jednodušších a proto také snadno padělatelných obrazů. Zemřel 16. prosince 1941 v Libuni, kde je také pochován.

4 26 27 Cedule na rohu hospody Hospoda ve Svobodných Hamrech můžeme vrátit k silnici nebo pokračovat neznačenou cestou a dostat se do Svobodných Hamrů kolem golfového hřiště. Jak název napovídá, jde o osadu nezemědělskou s archivně doloženou výrobou železa již v 15. století. Důkaz železářské minulosti najdeme uprostřed obce, kde stojí vodní kovací hamr, který byl na původním místě obnoven v roce Sousední zámeček nechal na místě bývalé tvrze postavit na počátku 18. století Václav Josef Kapoun ze Svojkova. Ve 2. pol. 19. stol. byl cílem návštěv českých vlastenců Františka Palackého, F. L. Riegera, F. A. Zacha a dalších. V roce 1894 vyhořel a poté se dočkal pseudobarokních úprav. Zámeček získali v restituci potomci posledního majitele a není veřejnosti přístupný. Hamerská hospoda náležela v minulém století hned dvěma Mistrům štětce Františku Kavánovi a Gustavu Macounovi. V letech patřila hospoda malíři Františku Kavánovi a v letech malíři Gustavu Macounovi ( ). Františka Kavána Památník malíře F. Kavána Hospoda ve Svobodných Hamrech (foto: archiv KČT Hlinsko) Památník malíře G. Macouna Určitě nepřehlédnete na protější straně stojící roubenou hospodu se šikmo skládanou lomenici, která byla vystaviená... z nákladu Wáclawa Zabského , jak se píše na záklopovém prkně. Tabulka na průčelí oznamuje zákaz žebroty a jiná zase c. k. prodej tabáku a kolků.

5 připomíná pomník stojící přímo naproti, Gustav Macoun jej má o pár set metrů dále po pravé straně silnice. Kde vzdělával děcka autor Zapadlých vlastenců Kolem rybníků Velká Kamenice a Loch přijdeme do Trhové Kamenice. Na náměstí spatříte pamětní desku Karla Václava Raise, o jehož učitelských i literárních začátcích opečovávají doklady ve zdejší pamětní síni. Původní tvrz byla v roce 1712 přestavěna na faru, dnes se v ní nachází malé muzeum a ve sklepení výstava místních strašidel. Na rohu náměstí stojí nízká barokní budova někdejší radnice, dnes restaurace. Na pilířích ve štítě nepřehlédněte busty zakladatelů Sokola M. Tyrše a J. Fügnera. Pohled na Žďárské vrchy, Železné hory, Krkonoše i Orlické hory odměnou za zdolání 182 schodů. Trhová Kamenice, restaurace Na Radnici V Trhové Kamenici naše cesta končí, ale pokud byste se chtěli na její část podívat z ptačí perspektivy, můžete se vypravit na jeden kilometr vzdálený Zuberský kopec (615 m n. m.), kde stojí od roku 2004 rozhledna s plošinou ve výšce 39 m. Dluh vůči umělci Na závěr ještě dodejme, že značkařům Klubu českých turistů zbývá splnit malířův odkaz a na rozcestnících i na mapách uvést, že se jedná o cestu Kavánovu... Zmenšený výřez z mapy edice Klubu českých turistů

FRANTIŠEK KAVÁN (* ) Inventář osobního fondu

FRANTIŠEK KAVÁN (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK KAVÁN (* 1866-1941) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1898-1937 (1946) Značka fondu: 5 Číslo evidenčního listu NAD: 22 Evidenční číslo inventáře: 130 Zpracovala:

Více

Betlém na dotek. Pavel Bulena Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově Soubor lidových staveb Vysočina

Betlém na dotek. Pavel Bulena Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově Soubor lidových staveb Vysočina Betlém na dotek Pavel Bulena Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově Soubor lidových staveb Vysočina Památková rezervace Betlém Památková rezervace Betlém leží v samotném středu města

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

KULTURNÍ AKCE SRPEN 2017

KULTURNÍ AKCE SRPEN 2017 KULTURNÍ AKCE SRPEN 2017 KINO D O V O L E N Á 1. 7. - 31. 8. Letní kino SRPEN (parkoviště u Multifunkčního centra) 3. čtvrtek 21.15 Doba ledová: mamutí drcnutí 10. čtvrtek 21.15 Pohádky pro Emu 17. čtvrtek

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Krajem českých malířů Mimořádně teplý podzim mě opět vylákal do přírody a už jsem vyměnil kolo za pohorky. Připravil jsem si dvoudenní výlet na malebnou a nedalekou

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

KULTURNÍ AKCE ÚNOR 2017

KULTURNÍ AKCE ÚNOR 2017 KULTURNÍ AKCE ÚNOR 2017 KINO 6. pondělí 19.00 Padesát odstínů šedi USA erotické drama, 15-N 7. úterý 19.00 Velká čínská zeď 3D USA fantasy film v čes. znění, 12-N 8. středa 13.30 Tenkrát v ráji (Bio Senior)

Více

Výlety po Hradecku HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE. cenová relace 95-300 Kč. cenová relace 35-150 Kč

Výlety po Hradecku HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE. cenová relace 95-300 Kč. cenová relace 35-150 Kč Výlety po Hradecku Varianta A HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE - náročnost: nenáročná - stravování: Třebechovice pod Orebem Restaurace Černý kůň Restaurace u Kocoura (Masarykovo nám.

Více

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_26 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole CHRUDIMSKO- HLINECKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Chrudimsko-Hlinecko... 6 Křížem krážem Podhůrou... 8 Staré záhady kolem Sečské přehrady...10 Za koupáním na Konopáč...12 Cesta do krajiny tradic...14

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2016 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Soutěžní kategorie: Věkové kategorie: Podmínky soutěže:

Soutěžní kategorie: Věkové kategorie: Podmínky soutěže: Soutěžní kategorie: A) Jazz, moderna, scénický tanec B) Disko C) Street dance D) Plesová choreografie E) Roztleskávačky Věkové kategorie: 1) mini - do 6 let 2) děti - do 10 let 3) junioři - do 15 let 4)

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

KULTURNÍ AKCE LEDEN 2017

KULTURNÍ AKCE LEDEN 2017 KULTURNÍ AKCE LEDEN 2017 KINO 2. pondělí 10.00, 17.00 Anděl Páně 2 ČR pohádka, P 4. středa 19.00 Miluj mě, jestli to dokážeš ČR dokument, P 5. čtvrtek 19.00 Svatý Petr a papežské baziliky Říma Itálie dokument

Více

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy MATEŘSKÉ ŠKOLY. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro MATEŘSKÉ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391, +420 604

Více

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 správný cíl Vaší cesty Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 Milovníci grilování mohou vyrazit do nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Tento týden sem byly znovu instalovány tři venkovní grily.

Více

Průvodce "Průvodce Česká republika"

Průvodce Průvodce Česká republika Veselý kopec Skanzen 49 45'46.77"N 15 50'29.45"E Veselý kopec je ideální místo pro Váš výlet. Nachází se na pomezí Vysočiny a východních Čech přibližně 5 km od Hlinska. Jedná se o rozsáhlou expozici lidového

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

PŘÍLOHA VI. - obrazy malířů Vysočiny -

PŘÍLOHA VI. - obrazy malířů Vysočiny - PŘÍLOHA VI. - obrazy malířů Vysočiny - Seznam obrázků: obr 1 - Antonín Slavíček, U Nás v Kameničkách (1904), katalog výstavy Osvětová beseda Hlinsko (1961) obr 2 - Karel Wagner, Volákův kopec (nedatováno),

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Ing. Zdeněk Kunický T 5 MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM

Ing. Zdeněk Kunický T 5 MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM Ing. Zdeněk Kunický T 5 Kovohutě Příbram nástupnická, a.s. MUZEUM HUTNICTVÍ STŘÍBRA A OLOVA V KOVOHUTÍCH PŘÍBRAM 1. Úvod Kovohutě Příbram pokračují v tradici výroby stříbra a olova z příbramských rud,

Více

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici Dnes předkládám k porovnání dva skládané snímky Bystřice. Jsou na nich zachycena stejná místa s odstupem cca 90 let. Na skládaných pohledech vidíme v

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PILGRIM. "Ronov ve mně vzbuzuje nezapomenutelné vzpomínky..." Antonín CHITTUSSI

PILGRIM. Ronov ve mně vzbuzuje nezapomenutelné vzpomínky... Antonín CHITTUSSI PILGRIM Sdružení Pilgrim si vás dovoluje pozvat na Putování Železnými horami z Ronova nad Doubravou přes Lichnici a Kaňkovy hory, a údolími Doubravy a Chrudimky až do Kameniček pondělí 21. středa 23. července

Více

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD Tento informační bulletin shrnuje hlavní aktivity nevládní organizace Společnost Rožmberk o.p.s., které proběhly v rámci projektu NETWORLD. Tento projekt se zabývá

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_10

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Průvodce "Průvodce Česká republika"

Průvodce Průvodce Česká republika Veselý kopec Skanzen 49 45'46.77"N 15 50'29.45"E Veselý kopec je ideální místo pro Váš výlet. Nachází se na pomezí Vysočiny a východních Čech přibližně 5 km od Hlinska. Jedná se o rozsáhlou expozici lidového

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

TIPY NA VÝLETY sestavte si svoji dovolenou

TIPY NA VÝLETY sestavte si svoji dovolenou HLINECKO TIPY NA VÝLETY 2017 sestavte si svoji dovolenou Hlinecko, nazývané také krajinou tradic, je malebný region ležící na rozhraní Železných hor a Žďárských vrchů. Městem Hlinsko, které leží v nadmořské

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 1 Panoráma. 14 km. Trasa: (značení až od Červené Výšinky)

HOSTINNÉ. Trasa č. 1 Panoráma. 14 km. Trasa: (značení až od Červené Výšinky) HOSTINNÉ Trasa č. 1 Panoráma Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Spoje: Poznámky: 14 km Hostinné Rudník v Rudníku Rudník (6 km) Hostinné (8 km) (značení až od Červené Výšinky) autobus z/do Rudníku při dešti

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list

Akademic ý malíř Bačetín Kolinec. Celestin Matějů - mladší věk. Celestin Matějů - křestní list Akademic ý malíř Akademic ý malíř 6. 4. 1880 Bačetín 5. 4. 1959 Kolinec Celestin Matějů - mladší věk Celestin Matějů - křestní list Narodil se 6.4.1880 v č.p.32 v Bače ně otci Janu Matějů, polnímu zahradníkovi

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN PRŮVODCE vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN mě bere 0 100 200 300 400 500 600 m Map Design &, 2015 www.mapdesign.eu DETI DĚTI CHILDREN Trasa D pro nejmenší Route Trail D D for for the youngest

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

MESTSKÉMUZEUM V DOBRUŠCE DO KONCE ROKU 1967

MESTSKÉMUZEUM V DOBRUŠCE DO KONCE ROKU 1967 MESTSKÉMUZEUM V DOBRUŠCE DO KONCE ROKU 1967 Městské muzeum v Dobrušce bylo zpřístupněno veřejnosti roku 1931, po předchozích šestiletých přípravných pracích, které spočívaly převážně Ve sběru a shromažďování

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. LIBEREC leží v severních Čechách protéká jím řeka Nisa je významným střediskem

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495

Více

Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek. Sobota. Neděle. Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci

Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek. Sobota. Neděle. Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci . 1 8 15 21 29 3 10 17 24 31 Severní pohled na příjezd k zámku v Českém Rudolci 9. ledna Senior klub Senioři 23. ledna Senior klub Senioři . 2 9 16 23 3 10 17 24 Nový Svět, náhorní plošina 680m n/m 1.

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. pro. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU

TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU TURISTICKÝ RUCH NA CHRUDIMSKU-HLINECKU HLINECKU Prezentace závěrů výzkumného šetření DUBEN 2009 Realizováno za podpory Heřmanova 22, CZ 170 00 PRAHA 7 Tel.: +420 220 190 580 Fax: +420 220 190 590 E-Mail:

Více

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ 28. 5.2016 Pojďte si protáhnout údolím řeky CELKOVÁ TRASA: 14,4 KM START 1 - ŠERPOVÉ (14,4 KM) Filipova Huť (rozcestí) Modrava (po zelené značce) Hradlový most Rechle

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

BLUDNÍČEK 2017 POPIS TRAS Z BLOVIC PRO PĚŠÍ A CYKLO (HORSKÁ KOLA)

BLUDNÍČEK 2017 POPIS TRAS Z BLOVIC PRO PĚŠÍ A CYKLO (HORSKÁ KOLA) BLUDNÍČEK 2017 POPIS TRAS Z BLOVIC PRO PĚŠÍ A CYKLO (HORSKÁ KOLA) Trasa: 3,5 km (3 km z náměstí) KOČÁRKOVÁ VYCHÁZKOVÁ TRASA Start: Blovice - vlakové nádraží 7,30 hod - 9, 45 hod, hotel Panský dům 10 hod

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

Kam oko babiček dohlédlo

Kam oko babiček dohlédlo Kam oko babiček dohlédlo Jilemnické poznávání Informační centrum 2011 Jilemnické poznávání - Dny evropského dědictví Jilemnické poznávání se již čtvrtým rokem zapojuje do akce Dny evropského dědictví.

Více

Svijanská jedenáctka

Svijanská jedenáctka Námět turistického pochodu Svijanská jedenáctka Turistický výlet na místa, kam se často pěšky nechodí. Přesto i zde se dá najít řada zajímavostí: vesnické kostelíky, údolí Jizery s mohutnými stromy, jezera

Více

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě PRACOVNÍ LISTY PRO DOSPĚLÉ A N T O N Í N C H I T T U S S I veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě Antonín Chittussi se narodil roku 1847 v

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

ČESKY. Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ

ČESKY. Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ ČESKY 20 Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ 1 Na říčce Svatavě se mezi kopci u česko-německé hranice Letní rozkládá bobová město dráha: Kraslice délka a 800 obce m, Stříbrná, přev. 25 m Bublava

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013

Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013 Přehled událostí školy v 1. pololetí školního roku 2012/2013 Září 3. 9. zahájení školního roku 3. 5. 9. GO KURZ třídy 1. A 5. 7. 9. GO KURZ třídy 1. C 5. 7. 9. zájezd do Berlína 7. 9. výstava hub v MFC

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují, Tyršova 341,

VÝROČNÍ ZPRÁVA Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují, Tyršova 341, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 v Polici nad Metují, Tyršova 341, 549 54 www.facebook.com/muzeumpapirovychmodelu Historie Muzea papírových modelů se začala psát v roce 2009, kdy se pan Ladislav Badalec seznámil s

Více

1. Anna Řeháková z posledních školních let (z knihy Řeháková, A.: V milém domově, Praha 1925)

1. Anna Řeháková z posledních školních let (z knihy Řeháková, A.: V milém domově, Praha 1925) 128 9. Obrazová příloha 1. Anna Řeháková z posledních školních let (z knihy Řeháková, A.: V milém domově, Praha 1925) 2. Anna Řeháková v mládí, (z knihy Řeháková, A.: Zašlé časy, Praha 1932) 3. Učitelka

Více

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap. 2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067379-pum-2015-2-streda Stoupání:

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ŽĎÁR S KÉ VR CHY A VYS OČINA VE DNECH 4.-7.6.2009

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ŽĎÁR S KÉ VR CHY A VYS OČINA VE DNECH 4.-7.6.2009 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ŽĎÁR S KÉ VR CHY A VYS OČINA VE DNECH 4.-7.6.2009 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku (silnice, MTB, trek) Ubytování: 3 noci s polopenzí v RS Tábor Tři Studně (3-8 L

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně

Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně PRO PŘÁTELE A ČLENY DESTINAČNÍHO FONDU ČESKÉHO ŠVÝCARSKA www.ceskesvycarsko.cz Informační zpravodaj květen II. 2015 Veletrh cestovního ruchu v Trenčíně Ve dnech 15. 16. května proběhl ve slovenském Trenčíně

Více

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK

JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 JINDŘICHOHRADECKÝ ZNAK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vytvořili žáci 7. tříd, školní

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Průvodce "Chrudim - městská památková zóna"

Průvodce Chrudim - městská památková zóna Park kolem roku 1900 Chrudimská Salvátorská pouť 1936 Fortna- průchod hradbami " Na Valy" Mydlářovský dům- vež,též zvaná "hvězdárna". Nyní museum loutek Pardubice - zámek Zámek 50 2'28.33"N 15 46'35.95"E

Více

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA Vytvořily děti z Dětského domova Krnsko příspěvkové organizace: trasa 1: Aneta Daová, Michal Stuchlík, Emílie Oláhová, Adam Oláhvedoucí Petr Špaček, Trasa2: Leona Daová, Hana Abbasová,

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

MARTIN SALCMAN (* ) Inventář osobního fondu

MARTIN SALCMAN (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARTIN SALCMAN (* 1896 1979) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1933 1974 Značka fondu: 71 Číslo evidenčního listu NAD: 111 Evidenční číslo inventáře: 63 Zpracovala:

Více

Název školy. Označení. VY_32_INOVACE_09_Česká vesnická próza

Název školy. Označení. VY_32_INOVACE_09_Česká vesnická próza Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti aktivity ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

D. Péče o obyvatele a návštěvníky MPZ

D. Péče o obyvatele a návštěvníky MPZ D. Péče o obyvatele a návštěvníky MPZ D.1. Počet trvale žijících obyvatel v roce 2006: v MPZ 803 Počet trvale žijících obyvatel v roce 2016 : v MPZ 754 ve městě 5084 ve městě 5053 Tento údaj není zcela

Více

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Náročnost/obtížnost: hodnocení 1-5 (1 je nejlehčí, 5

Více

PŘES HORY A POTOKY NORDKAP ČR

PŘES HORY A POTOKY NORDKAP ČR PŘES HORY A POTOKY V rámci projektu Přes hory a potoky (poznávání Šluknovského výběžku) jsme se vydali ve školním roce 2018 / 2019 k nejsevernějšímu bodu České republiky, na rozhlednu Weifberg, na rozhlednu

Více

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015

Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 správný cíl Vaší cesty Týden 29. 8. - 4. 9. 2015 Zveme Vás Dny evropského dědictví Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Ester Čechová 14. 12. 2016 MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Informace o rozhledně Rozhledna se klene v nadmořské výšce 598 metrů, je to zděná osmiboká rozhledna a nejseverněji položená rozhledna v Česku. Kopec se

Více

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011)

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Brožury Adršpašsko-Teplické skály Anenské slatinné lázně, Lázně Bělohrad Brány Orlických hor Cesta kamene turistický produkt Cestujeme po

Více

ADOLF ZAHEL (* ) Inventář osobního fondu

ADOLF ZAHEL (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ADOLF ZAHEL (* 1888-1958) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1909-1958 (1959) Značka fondu: 133 Číslo evidenčního listu NAD: 147 Evidenční číslo inventáře: 99

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí

Centrum obce Žehuň. Náves v minulosti nazývaná Kopeček. Pomník padlých v průběhu několika desetiletí Centrum obce Žehuň Za zmínku stojí i vlastní centrum obce, takzvaná náves, v minulosti nazývaná Kopeček, kde stojí pomník padlých z první světové války, který se slavnostně odhaloval 25. září 1921. Pořízen

Více

Příloha č. 1. Profesní životopis

Příloha č. 1. Profesní životopis Příloha č. 1 Profesní životopis Pan Josef Fidler v letech 1987 až 1991 absolvoval učební obor s maturitou SOU textilní Jeseník v oboru mechanik seřizovač textilních strojů. Již během studia se začal intenzivně

Více

ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY. Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka. 7.-9. června 2013

ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY. Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka. 7.-9. června 2013 ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY 7.-9. června 2013 Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka 1 JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY 1.den, pátek 7.6.2013 124 km PRADĚD Hotel Neptun, start, cíl Malá Morávka

Více

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU Víte, proč má Město Bystré ve znaku medvěda? Pověst praví, že v době, kdy bylo Bystré spojeno se Svojanovem, byly daně z Bystrého a připojených obcí odváděny do Svojanova. Tam

Více