GUNA MEDICAL DEVICES

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GUNA MEDICAL DEVICES"

Transkript

1 GUNA MEDICAL DEVICES NOVÁ INJEKČNÍ LÉČBA BOLESTIVÝCH STAVŮ POHYBOVÉHO APARÁTU BIO-SCAFFOLD VLASTNOSTI KOLAGENU A VYUŽITÍ V KLINICKÉ PRAXI Prof. MUDr. Leonello Milani, vicepresident Akademie pro fyziologickou regulační medicínu

2 GUNA MEDICAL DEVICES ÚČINNOST SNÁŠENLIVOST BEZ ALERGICKÝCH REAKCÍ PŘÍRODNÍHO PŮVODU JEDNODUCHÉ K APLIKACI

3

4 IT CJ

5 MEDICAL DEVICES Directive 93/42 CEE, 1993 Název medical device' označuje jakýkoliv nástroj, aparát, aplikátor, materiál nebo jiné zboží, používané samotné nebo v kombinaci, zahrnuje softwarové příslušenství nutné pro vlastní aplikaci a určený výrobcem pro použití u lidí za účelem: diagnostiky, prevence, monitoringu, léčby nebo zmírnění onemocnění, diagnostiky, prevence, monitoringu, kompenzace zranění či zdravotního handicapu, vyšetřování, náhrady či modifikace anatomických struktur nebo fyziologických procesů, kontroly kontracepce, a který nedosahuje svého účinku farmakologickým, imunologickým, metabolickým způsobem, ale který může svým účinkem přispívat ke konečnému efektu.

6 KOLAGEN Všeobecný rozdíl mezi funkčním proteinem (který se uplatňuje v enzymatických biochemických procesech, je součástí membránových a transmembránových receptorů) a strukturálním proteinem (který přispívá scaffoldingu, tj. vyztužení vyšších organismů) NENÍ DEFINOVÁN ANI NENÍ ROZHODUJÍCÍ V PŘÍPADĚ KOLAGENU

7 Vrchol biosyntézy kolagenu u lidí se objevuje kolem 50. roku života (Heine, 2009): od tohoto období se tvorba snižuje velmi rychle a totéž se děje u elastinu a proteoglykanů.

8 Trojšroubovnice (tři alfa řetězce) tropokolagenu je základní jednotkou kolagenu. Tři polypeptidové řetězce spletené v trojitou úzkou spirálu a stabilizované mezi hydroxylovými aminokyselinami (křížová vazba) slabými vazbami H +, dodávají kolagenu dvě základní a osobité vlastnosti, kterými jsou strukturální pevnost a organoleptická křehkost.

9 Tropokolagen vykazuje některé zajímavé strukturální anomálie oproti ostatním proteinům. V molekule tropokolagenu: 1) každá trojice aminokyselin začíná vždy glycinem (Gly- A- B), 2) pořadí aminokyselin je často zastoupeno trojicí Gly-Pro-Hyp, 3) takové trojice se většinou nevyskytují v jiných proteinech a jsou považovány za jedinečné a specifické, 4) prolin určuje ohyb či změnu směru podél osy proteinového řetězce, proto je téměř nepřítomný v globulárních proteinech, 5) řada zbytků 4-hydroxyprolinu obsahuje dvě rezidua glycidů kolagen je tedy glykoprotein (nikoli proteoglykan), 6) osová periodicita (viz obr. 6), reálná metamerie, je viditelná pouze elektronovým mikroskopem.

10 Ultrastruktura kolagenu. Nativní kolagenová fibrila I.typu. Nejsoučasnější ultrastrukturální měření udává periodu 67 nm (670A), nikoliv 64 nm, jak bylo uváděno dříve (a často se stále traduje). Kolagen má metamerickou strukturu, s jednoduchým elementárním, opakujícím se základním modulem.

11 Dipartimento Scientifico Guna S.p.a.

12 Dipartimento Scientifico Guna S.p.a.

13 Takové uspořádání fibril ve formaci s kolagenovými vlákny zaručuje velice silnou strukturu ve smyslu: ODOLNOSTI NEROZTAŽNOSTI NESTLAČITELNOSTI ale také: TVÁRNOSTI FLEXIBILITY ODOLNOSTI NA ZÁTĚŽ ODOLNOSTI V TORZI

14 Další vlastností kolagenu, která je málo známá, i když je významná, je jeho piezoelektrický potenciál, elektrický náboj, způsobený tlakem, trakcí, torzí (Athenstedt, 1974). Díky spirálové struktuře kolagenu může tento skutečný elektrický bipól oscilovat a řídit růst a orientaci neofibril. Z tohoto úhlu pohledu se přičítá zvláštní elektromagnetická činnost propojovacím trabekulám, které se nacházejí ve velkých svalových řetězcích a jejich šlachách. Heine (2009), pokračující v práci Bergsmann/ Bergsmann (1997), předpokládá, že propojovací trabekuly mají evidentní vztah s některými čínskými akupunkturními meridiány.

15 1. EXTRAARTIKULÁRNÍ APARÁT VAZY KLOUBNÍ POUZDRO ŠLACHY SVALY 2. INTRAARTIKULÁRNÍ APARÁT VAZY KLOUBNÍ CHRUPAVKA

16 KLOUBNÍ KOMPARTMENTY INTRA EXTRA

17 STRUKTURA PODPORY KLOUBŮ

18

19 KLOUBNÍ SYSTÉM KOLENA

20

21

22 Autoři Gronemann et al. zjistili, že u pacientů s fibromyalgiemi (také mimo trigger pointy) nižší hladiny hydroxyprolinu a nižší celkovou koncentraci všech aminokyselin, které jsou součástí kolagenu.

23 FIBROMYALGIA

24 Přípravky GUNA MD v injekční léčbě osteo-artro-myo-fasciálních onemocnění Nový celkový a rafinovaný přístup k algicko-dysfunčním onemocněním podpůrného aparátu a přidruženým pohybovým funkcím představuje využití přípravků Guna Medical Device Z 13 přípravků Guna Medical Device (obsahují kolagen a přírodní látky) je 7 s oblastní specifikací pro jednotlivé anatomické úseky kostry a jejich onemocnění MD-NECK (šíje), MD-THORACE (hrudník), MD-LUMBAR (lumbální oblast), MD-SHOULDER (rameno), MD-HIP (kyčel), MD-KNEE (koleno), MD-SMALL JOINTS (malé klouby), 1 specifický pro ischiatickou oblast MD-ISCHIAL (ischiatická oblast) a dalších 5 jsou specifické tkáňové přípravky: MD-MUSCLE (sval), MD- NEURAL (nerv), MD-POLY (klouby), MD-MATRIX (extracelulární matrix), MD-TISSUE (měkké tkáně).

25

26

27 Všech 13 přípravků Guna MD obsahuje prasečí kolagen. Prasečí tkáň má v průměru velice vysoký obsah kolagenu. Z aminokyselin jsou to glycin 22,8 %, prolin 13,8 %, hydroxyprolin 13 %, průměrný obsah ostatních aminokyselin je nízký v průměru 3 % (max. kyselina glutamová 9,5%, min. tyroxin 0,4 %). Díky speciálnímu filtračnímu procesu, sterilizaci a kontrole molekulární hmotnosti se získává čistý produkt (bez kontaminačních látek) a se standardními chemicko-fyzikálními vlastnostmi pro zajištění bezpečnosti.

28 Cíl podání tohoto biomateriálu in loco tam, kde je zapotřebí, je strukturální povahy: znovu umístit kolagen tam, kde je ho nedostatek, posílit, strukturovat a ochránit (vytvořením tzv. adhezivní bariéry) chrupavky, šlachy, vazy, kloubní pouzdra atd., zlepšit profil kolagenových vláken a následně i veškerých anatomických struktur, ve kterých je kolagen přítomen, a poskytnout základnu mechanického typu pro příslušnou oblast.

29 Jednou z nejdůležitějších příčin bolesti pohybového aparátu je ochablost vnitřních a vnějších stabilizačních kloubních systémů. Ochablé podpůrné systémy vyvolávají například kloubní hypermobilitu, především v nefyziologickém směru a úhlech, při níž dojde z jedné strany k předčasnému opotřebení a následně pak i k opotřebení podpůrných systémů, což působí na progresivní degeneraci chrupavky.

30 Aplikace kolagenu a jednotlivých pomocných látek obsažených v přípravcích řady MD je pacienty dobře snášena, působí fyziologicky, nevyvolává v místě aplikace nežádoucí reakce (na rozdíl od tzv. proloterapie metody využívající lokální aplikace dextrózy do postižených míst pohybového aparátu, která vyvolává místní zánětlivou reakci se zvýšeným prokrvením). Na rozdíl od proloterapie, která nepřináší žádný strukturální prvek, je možné provádět v průběhu léčby přípravky MD provádět manipulační nebo reedukační terapii. -Oslabené struktury kloubu vedou ke stimulaci lokálních nocireceptorů a zvýšenému tření: jejich posílení kolagenem nepůsobí jen regeneračně, ale i protibolestivě.

31

32 2,5 ml 5 ml 10 ml 20 ml INSULIN

33 30 G

34 FIG 12

35 Přípravky Guna MD mohou být podávány také během léčby antibiotiky, NSA, chondroprotektivy. Nemají žádné kontraindikace. Současně může být aplikována fyzikální a manipulační či jiné léčebné metody (akupunktura, elektroakupunktura, shiatzu, magnetoterapie, ultrazvuk, laserová terapie, elektroterapie apod.).

36 Pojivová tkáň (a zvláště kolagen jako základní strukturální protein) podléhá během stárnutí progresivní degradaci a ztrácí schopnost plnit své specifické funkce (Mays et al., 1988). Je to následek sedavého životního stylu nebo neadekvátní fyzické zátěže (Adam et al., 1984), špatného držení těla, chybných stravovacích návyků a poruchy osy PNEI.

37 Přípravky řady MD jsou účinné a bezpečné. Jejich aplikaci lze proto považovat za unikátní, důležitou metodu, vhodnou pro lékařskou praxi. Aplikace přípravků řady MD zlepšuje kvalitu života pacientů, kteří by bez pomoci byli odsouzeni ke zhoršování stavu a chronizaci svých zdravotních potíží.

38

39

40

41 KOHORTNÍ STUDIE (1 ORTOPED, 1 RHEVMATOLOG, 1 PSYCHIATR) MD INJ. VS KETOPROFEN INTENTION TO TREAT: METATARSALGIE S RŮZNOU PATOGENEZÍ (MORTON NON MORTON)

42 ZÁKLADNÍ SCHÉMA 32 pacientů (9 mužů; 23 žen) 32 pacientů SKUPINA A: MORTON (NRM; EMG; SYMPTOMATOLOGIE) 8 Pacientů SLUPINA B: METATARSALGIE ZAPŘÍČINĚNÁ ANATOMICKO FUNKČNÍMI ZMĚNAMI NOHOU [FOOT CAVUS (3 STUPEŇ); PLOCHÉ NOHY (3 STUPEŇ); PATNÍ DEFORMITY -VALGISM; HALLUX VALGUS; CHARCOT S FOOT; ATD] 24 Pacientů

43 Podskupina A 1 : (1 M; 3 Ž) 4 pacienti Ketoprofen 0,4 ml do každého trigger pointu (1 ampule = 2 ml = 100 mg) max aplikace do 5 bodů. GROUP A MORTON 8 pacientů věk M; 4 Ž Podskupina A 2 : (3 M; 1 Ž) 4 pacienti MD Neural (1 ampule = 2 ml) + MD Matrix (1 ampule = 2 ml) 0,4 ml do každého trigger pointu( celkem 4 ml) max aplikace do 10 bodů.

44 Dávkovací protokol a interval 2 sezení týdně (tzn. pondělí a čtvrtek) po dobu 2 následujících týdnů; následně 1 sezení týdně po dobu 4 týdnů = 8 sezení během dní

45 KRITÉRIA Všichni pacienti ve slupině A: -Byly zařazení do jedné ze 2 terapeutických skupin (A 1 ; A 2 ) podle jejich svobodné volby, po úvodním rozhovoru -Byl podepsán informovaný souhlas s léčbou. -Byl veden domácí deník. -Zaznamenával se NRS (Numerical Rating Scale) 1) během první návštěvy (PŘED) 2) 4 dny po poslední návštěvě (PO) 3) Přibližně 4 měsíce ( 130 dní) po posledním sezení (FOLLOW-UP).

46 BOLEST NOHY MEAN NUMERICAL RATING SCALE (NRS) PODSKUPINA A1 KETOPROFEN PODSKUPINA A2 MEDICAL DEVICE NEURAL + MATRIX

47 PODSKUPINA B 1 : (2 M; 8 Ž) 10 pacientů Ketoprofen 0,2 ml do každého trigger pointu (1 ampule = 2 ml = 100 mg) max aplikace do 10 bodů GROUP B anatomicko-funkční metatarsalgie 24 pacientů věk M; 19 Ž PODSKUPINA B 2 : (3 M; 11 Ž) 14 pacientů MD Small Joints (1 ampule = 2 ml) + MD Tissue (1 ampule = 2 ml) 0,4 ml do každého trigger pointu (celkem 4 ml) max aplikace do 10 bodů

48 TIMING + KRITÉRIA Stejně jako u skupiny A (A 1 ; A 2 ) Rozdíl pouze: Pacienti ve skupině B vyplňovali záznam bolesti - FPR (Foot Pain Record). FPR je zde použit Manchester Foot Pain and Disability Index after Muller, Rody and De Timowsky, 2009 rozdělený do 17 oblastí a 3 podúrovní (každá oblast se hodnotí škálou 1-5)

49 MANCHESTER FOOT PAIN AND DISABILITY INDEX PODSKUPINA B1 KETOPROFEN PODSKUPINA B2 MEDICAL DEVICE SMALL JOINT + TISSUE

50 Závěr Výsledky této kohortní klinické studie versus NSAIDs (ketoprofen) ukazují, že oba typy metatarsalgií reagují dobře na léčbu ketoprofenem či Medical Device inj. Později jsou MD injekce účinnější z terapeutického hlediska, hlavně u pacientů zahrnutých do skupiny B (pacienti s anatomicko-funkčními metatarsalgiemi).

51 DOPORUČENÍ Na rozdíl od ketoprofenu, používání MD injekcí v léčbě bolesti je bezpečné (velmi dobrý bezpečnostní profil) a dobře snášené (žádné negativní vedlejší účinky zaznamenané v podskupině A2 a B2).

52 GUNA MEDICAL DEVICES - 10 často kladených otázek

53 1. Jaký je rozdíl mezi terapií kolagenem a kyselinou hyaluronovou? Kolagen patří mezi glykoproteiny, na rozdíl od kyseliny hyaluronové, která je svým složením proteoglykan. Rozdíl mezi glykoproteinem a proteoglykanem spočívá v zastoupení cukru a aminokyselin. U glykoproteinu převládají aminokyseliny nad cukry, u proteoglykanu je zastoupeno více cukru než aminokyselinových složek. Odlišné biochemické vlastnosti kolagenu a kyseliny hyaluronové jsou zodpovědné za specifické organoleptické vlastnosti. Kolagen je strukturální protein, zatímco kyselina hyaluronová, charakterizovaná vysokou viskozitou, disponuje lubrikačním účinkem v kloubní štěrbině. To je také důvod, proč se kyselina hyaluronová uplatňuje převážně v intraartikulárních prostorech, na rozdíl od kolagenu, který sehrává svou roli i v mimokloubním prostoru (šlachy, vazy, svaly)..

54 2. Jaká je molekulová hmotnost kolagenu? Molekulová hmotnost kolagenu činí 300 kilodaltonů (kda).

55 3. Kolik kolagenu je obsaženo v přípravcích GUNA MD? Každý z 13 typů přípravků GUNA MD obsahuje stejné množství kolagenu: 300 μg v 1 ampuli zpracované SKA technologií (sekvenční kinetická aktivita).

56 4. Jaká je životnost přípravků GUNA MD? Přípravky GUNA MD mají životnost pět let.

57 5. Mohou se přípravky GUNA MD kombinovat s dalšími léky? V případě látek často používaných při léčbě bolesti kloubů se nedoporučuje kombinovat obsahy ampulí s obsahem ampulí MD přípravků z důvodu farmaceutické inkompatibility. Mezi tyto látky patří kortikosteroidy (např. dexamethason), nesteroidní antirevmatika (např. ketoprofen), popřípadě lokální anestetika (např. trimecain). Zároveň je možné aplikovat v rámci jednoho sezení jak MD přípravky, tak i klasická zavedená léčiva. Například při humeroskapulární periatritidě je možné intraartikulárně aplikovat kortikosteroidy a periartikulárně GUNA-MD SHOULDER + GUNA MD POLY. Jednotlivé ampule přípravků GUNA MD se mohou mezi sebou vzájemně kombinovat, tzn. je možné v jedné stříkačce smíchat a následně aplikovat více druhů MD přípravků. Během léčby MD přípravky, která trvá přibližně 2 měsíce, může pacient užívat jiná léčiva, doplňky stravy, fytofarmaka a může podstoupit různé formy rehabilitace.

58 6. Lze použít přípravky GUNA MD také v akutní fázi? Ano, a to v těchto případech: 1 aplikace (sezení) denně (v intervalu 24 hodin) po dobu 3 po sobě následujících dní. Dále pokračovat 2 sezení týdně (např. pondělí a čtvrtek) až do vymizení příznaků. Preventivně je vhodné po třech měsících po ukončení léčby podat 3 aplikace (1krát týdně) pro omezení rizika recidivity onemocnění.

59 7. Mají přípravky GUNA MD také protizánětlivý účinek? Přípravky GUNA MD nemají přímý protizánětlivý účinek. Ten spočívá ve zlepšení funkce extracelulární matrix a reparace tkáňových procesů (mikrotraumata, traumata). Zvyšuje se pevnost kapilárních stěn. MD přípravky se svým obsahem kolagenu jsou považovány za booster, urychlovače hojivých procesů v tkáních a kloubech. Svým regeneračním účinkem působí MD přípravky zároveň i protibolestivě tím, že se odstraňují příčiny bolesti, přispívají k jejímu vymizení. Přípravky neredukují Hoffovu fázi A; ale urychlují Hoffovu fázi B, působením hlavně na poškozené funkce.

60 8. Jaké pomocné látky jsou obsaženy v přípravcích GUNA MD a v jakém množství? Účinnost přípravků GUNA MD je podpořena přítomností pomocných látek přírodního původu. Pomocné látky v MD přípravcích mají za svůj cíl posílení a stabilizaci účinku kolagenu. Tento CDS (Collagen Delivery System) zprostředkovaný fytofarmaky a dalšími látkami ve velmi nízkých koncentracích (nižších než se užívají ve fytoterapii) vede k vynikajícím účinkům injekčně podávaného kolagenu v konkrétním kompartmentu.

61 9. Jakého původu je kolagen v přípravcích GUNA MD? Přípravky GUNA MD jsou vepřového původu. Vepřový ektoderm má vysoký obsah kolagenu: glycin 22,8 %, prolin 13,8 %, hydroxyl-prolin 13 %. Vepřový kolagen je zpracováván speciální technologií: filtrací, sterilizací a kontrolou molekulové hmotnosti. Tímto procesem získává kolagen potřebné klinickofyzikální vlastnosti, které činní tento kolagen bezpečným pro pacienta i lékaře.

62 10. Mohou být přípravky GUNA MD používány v estetické medicíně? Ano: MD Matrix, MD Tissue; MD Muscle (pro topickou a anti-ageing péči).

GUNA MEDICAL DEVICES

GUNA MEDICAL DEVICES GUNA MEDICAL DEVICES NOVÁ INJEKČNÍ LÉČBA BOLESTIVÝCH STAVŮ POHYBOVÉHO APARÁTU BIO-SCAFFOLD VLASTNOSTI KOLAGENU A VYUŽITÍ V KLINICKÉ PRAXI MUDr. Marco Loberti Neurologická ambulance, Řím Bio-scaffold =

Více

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST?

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? ZDE APLIKUJEME -MD INJEKCE Kompletní řada certifikovaných zdravotnických středků terapii bolesti způsobené onemocněním pohybového a podpůrného aparátu. zmírnění bolesti

Více

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin

Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL. tobolky. unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Herbamedicus, s.r.o. Trápívaly mě problémy svalů a kloubů teď mám ARTHROREVITAL tobolky unikátní směs optimální kloubní výživy a bioaktivních látek z 11 druhů bylin Arthrorevital ARTHROREVITAL Pomoc při

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere.

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. STABHA přínosy a působení Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. září 2016 Přínosy látky STABHA u poranění měkkých tkání vazů a šlach Co je STABHA? STABHA je obchodní značka společnosti

Více

Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně

Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně Jak bolesti pohybového systému léčit účinně a bezpečně PhDr. Pavel Taněv Edukafarm, Praha Bolesti kloubů a svalů přivádějí k lékaři stále více lidí, avšak klasická léčiva určená k jejich terapii, především

Více

Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology

Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology Medical devices specificities: opportunities for a dedicated product development methodology Isa C.T. Santos G. Scott Gazelle Luis A. Rocha Joao Manuel R.S. Tavares Jakub Vacek Shrnutí Existuje mnoho definic

Více

Barny s Celadrin Extra silný. Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují

Barny s Celadrin Extra silný. Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují Barny s Celadrin Extra silný Profesionální značka pro ty, kterým jiné přípravky na klouby neúčinkují Proč bolí klouby? Onemocnění pohybového aparátu má mnoho příčin, bolestivost kloubů má však jednu hlavní

Více

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci.

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. Česky BIOVISC ORTHO M Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. NÁVOD K POUŽITÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Kyselina hyaluronová Mannitol 20 mg 5 mg Fosfátem pufrovaný

Více

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace SZZK magisterská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - biomechanika člověka - speciální a vývojová kineziologie - léčebná

Více

COLLAGEN MEDICAL DEVICES

COLLAGEN MEDICAL DEVICES Účinný a inovativní přístup v injekční léčbě osteo-artro-myo-fasciálních onemocnění určeno odbornou veřejnost COLLAGEN MEDICAL DEVICES KOLAGEN JE NEJHOJNĚJŠÍ PROTEIN V LIDSKÉM TĚLE* 1/4 celkové hmoty teinů

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby

AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY. Efektivní právní služby AKTUÁLNÍ ZMĚNY SPRÁVNÍ PRAXE DOZOROVÝCH ORGÁNŮ A PRAKTICKÉ DOPADY Efektivní právní služby 1 Definice produktů základní vymezení produktů v oblasti farmacie. Hraniční výrobky rozlišování podle prezentace

Více

Návod k použití přípravku DUROLANE

Návod k použití přípravku DUROLANE Návod k použití přípravku DUROLANE Obsah Každý ml obsahuje: Stabilizovanou kyselinu hyaluronovou Fyziologický roztok chloridu sodného, ph 7 20 mg q.s. Popis Přípravek DUROLANE je určen k použití v intraartikulární

Více

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA FUNKCE ŠLACH A VAZŮ Šlachy: spojují sval a kost přenos svalové síly na kost nebo chrupavku uložení elastické energie Vazy: spojují kosti stabilizace kloubu vymezení

Více

Biodermální nitě BIO-MEYISUN. Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče.

Biodermální nitě BIO-MEYISUN. Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče. Biodermální nitě BIO-MEYISUN Léčba pohybového aparátu pomocí vstřebatelných intradermálních bionití zaváděných s pomocí jehlového nosiče. BIODERMÁLNÍ NITĚ BIO-MEYISUN Biodermální nitě Moderní doplňková

Více

OSTEOARTRÓZA. diagnostika a léčba. MUDr. Tomáš Šebek

OSTEOARTRÓZA. diagnostika a léčba. MUDr. Tomáš Šebek OSTEOARTRÓZA diagnostika a léčba MUDr. Tomáš Šebek Oficiální definice: Osteoartróza je stav synoviálního kloubu charakterizovaný ztrátou chrupavky (chondropatie) a současnou odpovědí periartikulární kosti

Více

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy Cervikobrachiální syndrom Hrudní úžinový syndrom Výhřez bederní meziobratlové ploténky Pseudoradikulární bolesti Spondylolýza,

Více

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků CZ PhySys Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků PhySys PhySys Nový 2-kanálový kombinovaný přístroj pro elektroléčbu a ultrazvuk s možností rozšíření o vakuovou jednotku a vozík s úložnými prostory.

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller Informace pro pacienty Vážený paciente, trpíte bolestmi kolenního, hlezenního nebo ramenního kloubu máte diagnostikovaný defekt kloubní

Více

Hraniční výrobky v oblasti zdravotnických prostředků. Mgr. Karolína Peštová odbor farmacie oddělení zdravotnických prostředků 23.

Hraniční výrobky v oblasti zdravotnických prostředků. Mgr. Karolína Peštová odbor farmacie oddělení zdravotnických prostředků 23. Hraniční výrobky v oblasti zdravotnických prostředků Mgr. Karolína Peštová odbor farmacie oddělení zdravotnických prostředků 23. dubna 2014 Osnova prezentace co je hraniční výrobek kdo je oprávněný ke

Více

Fyzikální terapie. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. září 2010 Bc.

Fyzikální terapie. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. září 2010 Bc. Fyzikální terapie Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Bc. Zouharová Klára Fyzikální terapie využívá různé druhy energie (umělé,

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Procto-Glyvenol 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Čípky:Tribenosidum

Více

Hemofilie z ortopedického pohledu. MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D.

Hemofilie z ortopedického pohledu. MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D. Hemofilie z ortopedického pohledu MUDr. Kašpárek R., Ph.D. Ortopedické odd. FNO prim. MUDr.Cichý Z.,Ph.D. Postižení pohybového aparátu Krvácení do kloubů 85 % všech krvácivých projevů Incidence postižení

Více

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5

PŘÍLOHA I. Page 1 of 5 PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, KONCENTRACE VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB(Y) PODÁNÍ, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH Page 1 of 5 Členský stát Žadatel

Více

Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu. MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice

Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu. MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice Klinické zkušenosti léčby artrózy kyčelního kloubu MUDr. Eva Klimešová - revmatolog Medicentrum České Budějovice Nejčastější onemocnění kloubů Primárně degenerativní onemocnění postihuje 12 % populace,

Více

Fyziologická regulační medicína

Fyziologická regulační medicína Fyziologická regulační medicína Otevírá nové obzory v medicíně! Pacienti hledající dlouhodobou léčbu bez nežádoucích účinků mohou být nyní uspokojeni! 1 FRM italská skupina Zakladatelé GUNY 2 GUNA-METODA

Více

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Ukončení příjmů projektů: 30. 6. 2015 Délka trvání řešení projektů: 45 měsíců Místo realizace: Celá ČR Oblast působení: Výzkum a

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls187009/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ARTAXIN 625 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje glucosaminum

Více

Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D.

Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D. Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D. Všeobecný praktický lékař, ordinace Lanškroun Odborný asistent Ústavu sociálního lékařství LF UK Hradec Králové Člen výboru SVL

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Základní dělení bolesti Akutní bolest Přirozený fyziologický jev Ochranná funkce Vegetativní

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Borgal 200/40 mg/ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivé látky: Sulfadoxinum 200 mg Trimethoprimum

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník květen 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Medová masáž - detoxikuje, zmenší celulitidu a léčí klouby Chcete z těla odplavit nahromaděné

Více

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň

Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému. MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Klinické zkušenosti dermatologa s FRM u léčby atopického ekzému MUDr. Jiří Voltr Ambulance dermatologie, Plzeň Postihuje 14-24% populace Výskyt stoupá severním směrem Častější u dětí Děti s AD ochuzeny

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu.

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. 1.2 OBECNÁ ČÁST OSTEOARTRÓZA 1.2.1 Osteoarthrosis deformans definice Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. Všechny stavy a procesy, které mění

Více

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Přípravek ve srovnání s přípravkem u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Toto je shrnutí klinické studie, které se účastnili pacienti s ložiskovou lupénkou. Je vypracováno pro širokou

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS

Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS Využití přípravku GUNA MD při terapii bolesti u pacientky s koxartrózou při onemocnění MS MUDr. Josef Zoul rehabilitační lékař Ústí nad Labem ČR INTERNATIONAL PRM CONGRESS PRAGUE, CZ 1 Základní údaje Iniciály:

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Léčivá látka: Meloxicamum

Více

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS

PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Obchodní družstvo Soběšice HOTEL POD HOŘICÍ PRŮVODCE SVĚTEM WELLNESS Prosíme, vracejte průvodce zpět! Úvodem Vážení klienti, tímto si Vám dovolujeme nabídnout přehled wellness služeb Hotelu pod Hořicí

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby HRANIČNÍ PŘÍPRAVKY - PRAXE, PRÁVNÍ OMEZENÍ A ODPOVĚDNOST Efektivní právní služby 1 HRANIČNÍ PŘÍPRAVKY 2 HRANIČNÍ VÝROBKY NEJČASTĚJI MEZI: LÉČIVÝMI PŘÍPRAVKY DOPLŇKY STRAVY ZDRAVOTNICKÝMI PROSTŘEDKY KOSMETICKÝMI

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls17735/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU GUAJACURAN 5% injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Guaifenesinum

Více

Chondroprotektiva. Aktivní život plný pohybu. Vše o kloubech...

Chondroprotektiva. Aktivní život plný pohybu. Vše o kloubech... hondroprotektiva Aktivní život plný pohybu Vše o kloubech... Bolesti kloubů u psů a koček Stárnutí je přirozené a nevyhnutelné. Bolesti kloubů jsou problémem pro mnoho psů a koček všeho věku. Zejména s

Více

INFORMACE PRO PACIENTY

INFORMACE PRO PACIENTY INFORMACE PRO PACIENTY Technologie prizpusobená ˇ pacientovi technologie od Artrotické zmûny Pfiesné fiezací bloãky Technologie Visionaire Optimálnû usazen implantát O spoleãnosti Smith&Nephew je celosvûtovû

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Tento souhrn údajů o přípravku a příbalová informace mohou být následně dle potřeby aktualizovány

Více

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun?

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun? Co je to terapie Bio-Meyisun? Miniinvazivní liftingová metoda aplikace vstřebatelných nití (PDO) pomocí akupunkturní jehly do dermis, kde se tímto aktivují fibroblasty a dochází k tvorbě kolagenové mřížky

Více

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Tato technologie byla koncipována Skinexians ve Francii před 20 lety na uvolnění pojivové

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PROBLEMATIKA HRANIČIČNÍCH PŘÍPRAVKŮ - VÝCHODISKA, PRŮBĚH ŘÍZENÍ A CELKOVÉ SHRNUTÍ Efektivní právní služby 1 Definice produktů shrnutí/připomenutí základního vymezení produktů v oblasti farmacie hraničních

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Flexove 625 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje glukosaminum 625 mg (ve formě glukosamini hydrochloridum). Úplný seznam

Více

Akustická radiální vlna

Akustická radiální vlna CZ Akustická radiální vlna Bylo prokázáno,že nefokusovaná nízkoenergetická radiální vlna má velký vliv na kolagenní struktury a kožní pojivové tkáně,zlepšuje krevní cirkulaci a lipidový metabolismus. Mechanická

Více

Lázeňská rehabilitační klinika

Lázeňská rehabilitační klinika ANENSKÉ SLATINNÉ LÁZNĚ A. S. LÁZNĚ BĚ LOHRAD MEDICAL SPA Lázeňská rehabilitační klinika L ÁZEŇSKÁ REHABILITAČNÍ KLINIKA Hotel Anna Marie kompletní spektrum léčebných procedur velký rehabilitační bazén

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedem ml obsahuje: Léčivá(é) látka(y):

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie

NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET. Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie NÁVOD NA POUŽITÍ BIONICBLANKET Bionická deka vícevrstvá terapeutická pomůcka vyrobená z metalické fólie Vyrábí: ZAO OKB RITM, Petrovskaja 99, 347 900 Taganrog, Rusko Zastoupení v ČR: healthy living society

Více

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Sipping Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Přípravky enterální klinické výživy dle složení a stupně naštěpení jednotlivých živin: polymerní, oligomerní, speciální a modulární Polymerní

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ

LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ Rok 2010.. LIFTACTIV RETINOL HA NOČNÍ Komplexní korektivní péče proti vráskám. Složení inspirováno poslední generací injekčního vyplnění vrásek. Složení inspirováno korektivní dermatolgií 3 KRÁT VÍCE KYSELINY

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č.3 ke sdělení sp.zn.sukls44100/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Fucithalmic oční kapky, suspenze 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Acidum fusidicum hemihydricum 10 mg v 1

Více

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur

Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Pojivo, mezibuněčná hmota a nárazníková funkce biologických struktur Kirsti Witter Histologie a embryologie Department patobiologie Univerzita veterinární medicíny Vídeň, Rakousko Pojivo pojivo bohaté

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

Struktura parametrické dokumentace registru ATTRA Diagnóza: Juvenilní idiopatická artritida

Struktura parametrické dokumentace registru ATTRA Diagnóza: Juvenilní idiopatická artritida Struktura parametrické dokumentace registru ATTRA Diagnóza: Juvenilní idiopatická artritida Vstupní údaje... 1 Identifikační údaje pacienta... 1 Identifikační údaje centra... 1 Vstupní vyšetření... 2 Vstupní

Více

Použití pijavek v léčbě ambulantních pacientů přehled 171 případů Shrnutí Úvod Dokumentace hirudoterapie Přehled

Použití pijavek v léčbě ambulantních pacientů přehled 171 případů Shrnutí Úvod Dokumentace hirudoterapie Přehled Použití pijavek v léčbě ambulantních pacientů přehled 171 případů Michael Aurich, Detlev Koeppen Shrnutí Medicínské použití pijavek je popsáno v četných lékařských zprávách, souhrnných publikacích a klinických

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal 15 let příznivých se systémovou enzymoterapií (SET) v komplexní léčbě postižení pohybového aparátu v leteckém průmyslu

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ

NOCICEPTIVNÍ NEUROPATICKÁ BOLEST Typy bolesti 1. NOCICEPTIVNÍ zprostředkovávají ji nociceptivní receptory, to znamená, že vychází z nervových zakončení bolesti zad, kloubů, 2. NEUROPATICKÁ bolest z nervového systému, např. při

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015

Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky. Novinky SANOFI Srpen 2015 Interní informační a vzdělávací materiál pro lékárníky a farmaceutické asistentky Novinky SANOFI Srpen 2015 IBALGIN RAPIDCAPS 400 mg měkké tobolky Léčivá látka v tekuté formě: ibuprofenum 400 mg (ibuprofen

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls28247/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Hyalgan 20 mg/ 2 ml SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 předplněná injekce

Více

Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve

Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve Léčba onemocnění pohybového aparátu s využitím vlastní krve Na našem pracovišti provádíme léčbu pohybového aparátu metodou ACP pomocí injekční aplikace vlastní krevní plazmy obohacené aktivovanými krevními

Více

Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti

Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti Léčba bolesti s využitím GUNA-MD injekcí Kazuistika 1 Pacient s bolestivým syndromem patní oblasti MUDr. Jarošová Hana Lékař Rehabilitační a fyzikální medicíny Říčany Česká Republika INTERNATIONAL PRM

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození bunka - stejná genetická výbava - funkce (proliferace, produkce látek atd.) závisí na diferenciaci diferenciace tkán - specializovaná produkce

Více

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ.

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ. PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ www.power-play.cz Vznik otoku po úraze je reakce, kterou se tělo snaží chránit a opravit poškozenou oblast. Otok jako součást zánětlivého procesu je v podstatě nahromadění

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Příloha č.2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls83901/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE L- Carnitin,,Fresenius 1 g injekční roztok levocarnitinum Přečtěte si pozorně celou

Více

KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ

KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ KOMBINACE PEPTIDŮ BRÁNÍCÍCH STÁRNUTÍ GMP PEPTIDY PRO KOSMETICKÉ PŘÍPRAVKY NOVÁ SYNTETICKÁ SLOŽKA KOSMETICKÝCH PŘÍPRAVKŮ PŘEHLED Výzkum základních biochemických mechanismů působení proti vráskám vedl k

Více

Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek

Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek Vliv viskosuplementace na tření a mazání kloubních chrupavek Ing. David Rebenda Vedoucí: doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. Ústav konstruování Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně 9MOP Obhajoba projektu

Více

www.rehabilitacenj.wz.cz

www.rehabilitacenj.wz.cz Co mohou mít společné bolesti hlavy, šíje, bederní páteře, bolesti kolen nebo kyčlí, křeče lýtek a chodidel, otoky nohou, deformity chodidel jako vbočený palec či kladívkové prsty? Špatně zvolená obuv,

Více

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK

REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK REHABILITAČNÍ CENTRUM CENÍK Ceník Rehabilitačního centra TeamPrevent-Santé MASÁŽE KLASICKÉ MASÁŽE (lze masírovat šíji, záda, horní a dolní končetiny, plosky nohou či celé tělo) Klasická masáž (30 min.)

Více

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. OŠETŘENÍ VŠECH TYPŮ PLETI TERAPIE LASEREM MIKROMASÁŽ OČNÍHO

Více

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP)

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) 1. Obezitologie a. Vstupní konzultace 800,0 korun b. Kontrolní návštěva 400,0 korun Cena zahrnuje kompletní vyšetření, stanovení obsahu

Více

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE Vohrnová Ivana Operační sály Lochotín FN Plzeň OPERAČNÍ SÁLY LOCHOTÍN FN PLZEŇ OS Lochotín: 12 - operačních

Více

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ Proteiny funkce Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Chemie přírodních látek proteiny 22.7.2012 3. ročník čtyřletého G Procvičování struktury a funkcí proteinů

Více

Přecitlivělost na léčivé látky nebo na kteroukoliv z pomocných látek uvedených v bodě 6.1.

Přecitlivělost na léčivé látky nebo na kteroukoliv z pomocných látek uvedených v bodě 6.1. sp.zn.: sukls50035/2010, sukls106419/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H rektální mast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 g Selachiorum

Více

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou.

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou. VÝŽIVA V PREVENCI DM 1. DM I. absolutní nedostatek inzulinu dochází kvůli destrukci β- buněk L. ostrůvků autoimunně podmíněným zánětem. Všechny věkové kategorie nejvíce děti. Prim prevence výživou nemá

Více

Klíčová slova: artróza kyčelního kloubu, artróza kolenního kloubu, želatina, bolesti kloubů.

Klíčová slova: artróza kyčelního kloubu, artróza kolenního kloubu, želatina, bolesti kloubů. Jaké účinky mají želatinové preparáty? Prof. M.Adam Revmatologický ústav Praha,Československo Artrózy, degenerativní onemocnění pohybového aparátu, představují dnes nejčastější onemocnění, se kterým se

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU TETAVAX Injekční suspenze Vakcína proti tetanu (adsorbovaná) SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: 1 dávka (0,5 ml) obsahuje Tetani anatoxinum

Více

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem

Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Soubor pøednášek ze semináøe Od opia k melatoninu aneb Práce s nespavým pacientem Semináøe se konají na 14 místech ÈR v období únor duben 2009 1. Péèe o pacienta s nespavostí Diagnostika a nefarmakologická

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více