Tepelně vlhkostní posouzení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tepelně vlhkostní posouzení"

Transkript

1 Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9

2 Základní výpočtové teploty

3 Teplota v okolí komína 1

4 Teplota okolí komína 2

5 Teplota okolí komína 3

6 Teplota okolí komína 4

7 Teplota okolí komína 5

8 Teplota spalin v komíně 1

9 Teplota spalin v komíně 2

10 Teplota spalin v komíně 3

11 Teplota spalin v komíně 4

12 Teplota spalin v komíně 5

13 Teplota spalin v komíně 6

14 Povrchová teplota v průduchu 1

15 Povrchová teplota v průduchu 2

16 Povrchová teplota v průduchu 3

17 Povrchová teplota v průduchu 4

18 Teplota kondenzace

19 Stanovení opravných součinitelů

20 Parametry spalin a vzduchu pro difúzi vodní páry 1 Charakteristické parametry vzduchu Obsah vodní páry ve vzduchu je nejčastěji vyjadřován relativní vlhkostí vzduchu, představující procentní vyjádření obsahu vodní páry k hodnotě nasycení vzduchu vodní parou. Pro stanovení vlhkostního stavu vzduchu je u relativní vlhkosti nutno určovat vždy teplotu vzduchu. Obsah vodní páry při atmosférickém tlaku suchého vzduchu vytváří tlak, který nazýváme parciální tlak. Měrná vlhkost vzduchu, kterou je vyjádřen obsah vody (v kg) vztažený na jeden kilogram suchého vzduchu, je přímo úměrná parciálnímu tlaku vodní páry ve vzduchu.

21 Parametry spalin a vzduchu pro difúzi vodní páry 2 Venkovní vzduch Ve vztahu k difúzi vodní páry venkovních a přistavěných komínů jsou parametry venkovního vzduchu limitujícími pro stanovení průběhu vlhkostního toku stěnou komína. Při nízkých teplotách venkovního vzduchu jsou spotřebiče provozovány na nejvyšší výkon a spaliny protékající komínem odpovídají obvykle jmenovitým výkonům kotlů, resp. obecně spotřebičů. Výpočtové parametry spalin v tomto období odpovídají jmenovitým hodnotám teploty, tlaku i vlhkosti spalin. Na straně vzduchové jsou při nízkých teplotách venkovního vzduchu hodnoty relativní vlhkosti vysoké, např. 80 až 90 %, ale měrná vlhkost vzduchu je velmi nízká (např. 5 g/kg suchého vzduchu). Parciální tlak vodní páry obsažené ve vzduchu při těchto nízkých teplotách je rovněž nízký (např. p d = 0,5 kpa). Parciální tlak vodní páry na mezi sytosti p d je pouze nepatrně vyšší než parciální tlak sledovaného stavu vzduchu p d. Na venkovním líci pláště při těchto podmínkách venkovního vzduchu se oba parciální tlaky vodní páry k sobě značně přibližují.

22 Parametry spalin a vzduchu pro difúzi vodní páry 3 Vnitřní vzduch U vnitřních komínů je okolí komína s teplotami vzduchu, odpovídajícími vytápěným nebo nevytápěným místnostem, tj. výpočtově okolo 15 až 25 C s relativní vlhkostí přibližně v mezi 50 až 60 %. Pro tyto hodnoty vychází pak parciální tlak vodní páry okolo 1,1 až 1,7 kpa. Pro uvedené teploty (15 až 25 C) vychází parciální tlak syté vodní páry ve vzduchu p d mezi 1,7 až 3,1 kpa. Z uvedeného vyplývá, že parciální tlak vodní páry je: u vzduchu vždy nižší než u spalin, u venkovního vzduchu v zimním období podstatně nižší oproti vnitřnímu vzduchu, resp. vzduchu venkovnímu v letním období, u venkovního vzduchu v zimním období v hodnotách blízkých hodnotám tlaku syté vodní páry ve vzduchu.

23 Parametry spalin a vzduchu pro difúzi vodní páry 4 Příklady parametrů vzduchu Pro příklady parametrů vzduchu potřebných pro výpočet difúze vodní páry jsou uvedeny dva příklady jako kritéria pro období zimní a období letní. Pro zimní období můžeme uvažovat: venkovní teplotu vzduchu t e = -21 C, venkovní povrchovou teplotu t ep = -15 C, relativní vlhkost vzduchu r h = 80 %, parciální tlak vodní páry p d = 0,096 kpa, parciální tlak syté vodní páry p d = 0,12 kpa. Pro letní období, resp. pro vnitřní prostor můžeme zvolit: vnitřní teplotu vzduchu t i = 20 C, vnitřní povrchovou teplotu t ip = 35 C, relativní vlhkost vzduchu r h = 60 %, parciální tlak vodní páry p d = 1,39 kpa, parciální tlak syté vodní páry p d = 2,337 kpa

24 Obecná charakteristika spalin 1 Vlhkost spalin Vlhkost spalin závisí od složení a vlhkosti paliva a od potřeby vzduchu na spalování. Palivo, obsahující více složek vodíku oproti ostatním složkám, vytváří vlhčí spaliny, neboť spalováním vodíku, resp. jeho složek v palivu, vzniká voda. Při spalování uhlíku nebo jeho složek s podílem uhlíku v palivu vznikají suché spaliny obsahující CO 2 spolu s N 2, který je obsažený ve spalovacím vzduchu a neúčastní se hoření. Hořlavé složky paliva vytváří tedy: suché spaliny z uhlíkatých složek nebo z uhlíku obsažených v palivu, vodu, resp. vodní páru u vodíku, resp. vodíkatých složek obsažených v palivu. Přibližně lze složky vodíku a uhlíku u některých paliv vyjádřit: pro uhlí je poměr H:C...0,5 : 1 pro TTO je poměr H:C...1,8:1 pro LTO, naftu je poměr H:C... 2:1 pro zemní plyn je poměr H:C...4:1.

25 Obecná charakteristika spalin 2 Vlhkost paliva Při spalování mokrého paliva vzniká ve spalinách vodní pára z vody, která je obsažená v palivu. Největší možný obsah vody v palivu vykazuje dřevní hmota, u které zároveň je zvýšenou vlhkostí snižována výhřevnost paliva a zvyšuje se i rosný bod spalin. Vyšší vlhkostí paliva se zvyšuje i parciální tlak vodní páry ve spalinách, která vznikne spalováním tohoto paliva.

26 Obecná charakteristika spalin 3 Přebytek vzduchu při spalování Všechny spaliny mají vyšší měrnou vlhkost než jaká je u spalovacího vzduchu. Smícháním spalin se vzduchem se vlhkost směsi vzduch spaliny snižuje. Spaliny jsou přimíchávaným vzduchem sušeny. Větší přebytek vzduchu, jež je potřebný na spalování podle rovnic hoření, snižuje u dané vlhkosti spalin ze spáleného paliva obsah vlhkosti ve spalinách. Zjednodušeně platí, že při nuceném přívodu vzduchu k hořáku, resp. do ohniště, je nízký přebytek vzduchu, např. u přetlakových hořáků. Vyšší přebytek vzduchu je u hořáků atmosférických, při atmosférickém spalování a nejvyšší bývá u podtlakových spotřebičů s řízeným spalováním podle tahu komína. U atmosférických hořáků, např. u plynových spotřebičů, je přebytek vzduchu λ v mezích od 1,4 do 1,6. Spaliny jsou odváděny v závislosti na komínovém tahu s větším nebo menším objemem přisávaného vzduchu na přerušovači tahu.

27 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 1 Prostup tepla (obr. 1) Na obr. 1 je zobrazen prostup tepla vyjádřený průběhem teplot ve stěně komína. V komínovém průduchu protékají spaliny při teplotě t i. Přestupem tepla na povrchu komínového průduchu se snižuje teplota povrchu oproti teplotě spalin na teplotu t ip. K většímu přestupu tepla dochází při zvýšení rychlosti proudících spalin okolo povrchu průduchu, např. u vysokých komínů. V komínové tenkostěnné vložce (3), která je z kompaktního materiálu s odolností proti tlaku, vlhkosti a vysoké teplotě spalin, je při prostupu tepla nízká hodnota teplotního spádu. Tomu odpovídá nízký tepelný odpor v důsledku malé tloušťky vrstvy a často větší tepelné vodivosti materiálu. Ve vrstvě tepelné izolace se většinou uplatní nízký součinitel tepelné vodivosti (např. λ = 0,05 W/mK). Při vedení tepla tepelně izolační vrstvou se významně sníží teplota na vstupu do pláště komína (1). Tepelný odpor tepelně izolační vrstvy zásadně rozhoduje o velikosti tepelné ztráty při prostupu tepla stěnou komína. Plášťové tvarovky komína jsou většinou z lehčeného betonu s nižší tepelnou vodivostí než jaká je u komínové vložky.

28 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 2 Obr. 1 Průběh teplot stěnou třívrstvého komína

29 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 3 Prostup vlhkosti bez kondenzace (obr. 2) Z průběhu parciálního tlaku p d vyplývá podle obr. 2, že komínová vložka (3) má vysoký difúzní odpor, kterým je podstatně snížen parciální tlak vodní páry na vstupu do tepelně izolační vrstvy (2). U tepelně izolační vrstvy má difúzní odpor nízkou, prakticky nulovou hodnotu a čára průběhu parciálního tlaku vodní páry tepelně izolační vrstvou je prakticky vodorovná. V plášťové tvarovce, která je z materiálu kompaktnějšího než tepelná izolace, je difúzní odpor oproti tepelné izolaci vyšší a průběh parciálního tlaku ve vrstvě pláště je zároveň strmější. Na obr. 2 je čárkovaně vykreslen průběh parciálního tlaku vodní páry na mezi sytosti a plnou čarou je vykreslen parciální tlak vodní páry p d u sledovaného stavu. Průběh parciálního tlaku syté vodní páry p d je ve všech polohách nad průběhem parciálního tlaku vodní páry p d. Největší přiblížení obou průběhů nastává na rozhraní vrstev 1 a 2. Ke kondenzaci ve stěně komína, při tomto posuzovaném stavu obou parciálních tlaků vodní páry, nedochází.

30 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 4 Obr. 2 Průběh tlaku vodní páry stěnou třívrstvého komína stav bez kondenzace

31 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 5 Prostup vlhkosti s kondenzací (obr. 3) V případě sníženého difúzního odporu komínové vložky 3 a při vyšším difúzním odporu plášťové vrstvy komína (1) se čára průběhu tlaku syté vodní páry dostává pod průběh parciálního tlaku vodní páry, odpovídajících podmínek pro spaliny a okolní vzduch. Hypotetické pásmo kondenzace je na obr. 3 mezi vrstvou 2 a 3, tj. v izolaci průduchu a části pláště komína. Zkondenzovaná voda stéká po vnitřním líci komínového pláště. V reálných podmínkách nemohou hodnoty parciálního tlaku vodní páry p d, při prostupu vlhkosti stěnou, nabývat vyšší hodnoty než jaký je tlak syté vodní páry p d. Reálně lze proto průběh čáry parciálního tlaku vodní páry pro sledovaný stav teploty a vlhkosti vzduchu a spalin, přiblížit do bodu 4, místa dotyku obou průběhů parciálních tlaků, jak je uvedeno na obr. 3.

32 Třísložkový komín bez vzduchové mezery 6 Obr. 3 Průběh tlaku vodní páry stěnou třívrstvého komína stav s kondenzací

33 Třísložkový komín se vzduchovou mezerou 1 Prostup vlhkosti při větrané vzduchové mezeře (obr. 1) Na obr. 1 je místem kondenzace vodní páry oblast okolo přechodu z vrstvy tepelné izolace (2) do vrstvy plášťové tvarovky (1) třísložkového komína. U venkovních komínů, u kterých je materiálové složení v plášťové vrstvě s vyšším difúzním odporem (např. obkladem cihelnou nebo dlaždicovou vrstvou), je účinným řešením vytvoření proudícího vzduchu absorbujícího ve vrstvě okolo přechodové plochy izolace do pláště komína. Ve větrané vzduchové mezeře se vytvoří přibližně stejné podmínky, jaké jsou u venkovního vzduchu z hlediska teploty, tlaku, včetně tlaku vodní páry. Na obr. 1 je instruktivně zobrazeno, že na hranici mezi vrstvami 1 a 2 se parciální tlaky nenasycené a nasycené vodní páry dostávají do vodorovného průběhu. Plášť komína z hlediska difúze vodní páry je mimo jakékoliv působení difúze vodní páry. Rozdíl parciálních tlaků mezi vnitřním a vnějším povrchem pláště je prakticky nulový.

34 Třísložkový komín se vzduchovou mezerou 2 Obr. 1 Průběh tlaku vodní páry stěnou stav bez kondenzace

35 Třísložkový komín se vzduchovou mezerou 3 Prostup tepla při větrané vzduchové mezeře (obr. 2) Prostup tepla stěnou s větranou vzduchovou mezerou je zobrazen na obr. 2 pomocí čáry průběhu teploty, v závislosti na tepelném odporu materiálu jednotlivých vrstev. Prostup tepla ze spalin přes stěnu komína do okolního ovzduší je řízen teplotním rozdílem (T i - T e ). U případu třísložkového komína bez větrané vzduchové mezery se na celkovém tepelném odporu stěny komína podílel i plášť komína. U stěny komína s větranou vzduchovou mezerou je pro prostup tepla využit tepelný odpor pouze od vrstev 2 a 3. Větraná vzduchová mezera s parametry okolního vzduchového prostředí musí zajistit větracím vzduchem: odvod tepla z povrchu tepelné izolace a z osálaného vnitřního povrchu pláště komína, odvod vodní páry z přestupu od povrchu tepelné izolace do proudícího vzduchu.

36 Třísložkový komín se vzduchovou mezerou 4 Obr. 2 Průběh teplot stěnou třívrstvého komína s větranou vzduchovou mezerou

37 Větraná vzduchová mezera třísložkového komína 1 Konstrukce vzduchové mezery Konvekcí vzduchu bude z povrchu tepelné izolace odváděno teplo a zároveň pro uchování standardní úrovně parciálního tlaku vodní páry p d bude odváděna i vodní páry v příslušném množství. Vzduchová mezera, vytvořená mezi pláštěm komína a tepelně izolačním obalem komínového průduchu, je v patě komína a pod jeho ústím otevřena do venkovního prostoru. Spodním otvorem v patě komína se nasává vztlakem vzduchu v mezeře okolní vzduch a v ústí komína je do venkovního prostoru vyveden větrací vzduch přes protidešťovou žaluzii. Přirozené proudění vzduchu je způsobené vztlakem ohřívaného a vlhčeného vzduchu ve vzduchové mezeře. Teplota povrchu tepelné izolace T p bude vždy větší než je teplota vzduchu v okolí komína. Teplota proudícího vzduchu v mezeře, v důsledku vlhčení a ohřívání vzduchu, po výšce H, má exponenciální průběh s narůstáním teploty ve směru proudění. Tak jak se mění teplota a vlhkost proudícího vzduchu, tak se mění i hustota vzduchu ve vzduchové mezeře. Výpočtově uvažujeme střední hodnotu teploty proudícího vzduchu T m a tomu pak odpovídá střední hodnota hustoty vzduchu ρ m, která je vstupní hodnotou pro výpočet statického tahu.

38 Větraná vzduchová mezera třísložkového komína 2 Dispozičním tlakem proudícího vzduchu, podle výpočtového schématu na obr , je statický tah, který stanovíme podle vztahu: p H = H. g. (ρ e ρ i ) Pro navrženou světlou průřezovou plochu větracího průduchu A se stanoví rychlost proudění v m. Objemový průtok vzduchu vzduchovou mezerou (vzduch přijímá vlhkost a teplo přiváděné do vzduchové mezery) se v ustáleném stavu stanoví podle vztahu: V v = A. v m Změna teploty vzduchu venkovního prostoru, změna teploty v okolí komína, ale i změna teploty spalin vyvolá proměnné tahové podmínky ve větrané dutině stěny komína. Maximálních hodnot statického tahu je dosahováno v zimním období, kdy zároveň podmínky pro kondenzaci vodní páry jsou kulminující. V letním období, kdy hustota vzduchu je vysoká, dochází ke sníženému proudění vzduchu. Je to však v čase, kdy rozdíl mezi hodnotami parciálního tlaku nasycené a nenasycené vodní páry je dostatečný a ke kondenzaci v konstrukci komína tak nedochází.

39 Větraná vzduchová mezera třísložkového komína 3 Obr. 1 Výpočtové schéma pro návrh větrané vzduchové mezery

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 8 SLOŽENÍ PALIV 1 NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla SPALNÉ SLOŽKY PALIV:

Více

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Datum: 1.2.2010 Autor: Ing. Vladimír Valenta Recenzent: Doc. Ing. Karel Papež, CSc. U plynových spotřebičů, což jsou většinou teplovodní kotle a

Více

Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty. ustálený a neustálený stav

Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty. ustálený a neustálený stav Hydraulické posouzení vzduchospalinové cesty ustálený a neustálený stav Přednáška č. 8 Komínový tah 1 Princip vytvoření statického tahu - mezní křivky A a B Zobrazení teoretického podtlaku a přetlaku ve

Více

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška Větrání plynových kotelen Komíny a kouřovody 8. přednáška Provedení větracích zařízení pro kotelny Kotelny mohou být větrány systémy Přirozeného větrání Nuceného větrání Sdruženého větrání Větrání plynových

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

spotřebičů a odvodů spalin

spotřebičů a odvodů spalin Zásady pro umísťování spotřebičů a odvodů spalin TPG, vyhlášky Příklad 2 Přednáška č. 5 Umísťování spotřebičů v provedení B a C podle TPG 704 01 Spotřebiče v bytových prostorech 1 K všeobecným zásadám

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

Konstrukce komínů, normové a

Konstrukce komínů, normové a Konstrukce komínů, normové a funkční rozdělení, společné komíny, umělý tah Přednáška č. 6 Základní podmínka výpočtu podtlakového komína U podtlakových komínů platí podmínka: p Z = účinný

Více

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek Téma: KOMÍN SCHIEDEL UNI *** Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek T E NT O P R O J E K T J E S P O L UF INANC O V ÁN E V R O P S K Ý M S O C IÁLNÍM F O ND E M A S T ÁTNÍM R O Z P O Č T E M Č E S K É R E

Více

Provádění komínů a kouřovodů

Provádění komínů a kouřovodů Provádění komínů a kouřovodů Úvod - názvosloví Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy Komín s přirozeným tahem komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky

Více

Vytápění BT01 TZB II - cvičení

Vytápění BT01 TZB II - cvičení Vytápění BT01 TZB II - cvičení BT01 TZB II HARMONOGRAM CVIČENÍ AR 2012/2012 Týden Téma cvičení Úloha (dílní úlohy) Poznámka Stanovení součinitelů prostupu tepla stavebních Zadání 1, slepé matrice konstrukcí

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

13 Plynové spotřebiče

13 Plynové spotřebiče 13 Plynové spotřebiče Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/26 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Rozdělení plynových spotřebičů Plynový spotřebič je zařízení

Více

Přehled komínových systémů

Přehled komínových systémů Přehled komínových systémů ČSN EN 1443: T400 N1 D 3 G50 Třísložkový komínový systém s keramickým komínovým průduchem, tepelnou izolací a plášťovou komínovou tvárnicí z lehkého betonu. Systém využívá specifického

Více

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA

Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA Závěsné plynové průtokové ohřívače TV PANDA PANDA 19 POG průtokový ohřívač TV na zemní plyn s výkonem 7,7 19,2 kw, odvod spalin do komína PANDA 24 POG průtokový ohřívač TV na zemní plyn s výkonem 9,8 24,4

Více

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost Výňatek z normy ČSN EN ISO 13370 Tepelně technické vlastnosti zeminy Použijí se hodnoty odpovídající skutečné lokalitě, zprůměrované pro hloubku. Pokud je druh zeminy znám, použijí se hodnoty z tabulky.

Více

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka KOMÍNY A KOUŘOVODY Komín je stavební konstrukce používaná k odvodu spalin od kotlů do venkovního ovzduší. Druh komína, jeho konstrukčně materiálové řešení a profil průduchu ovlivňuje více faktorů. Především

Více

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku:

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku: Posouzení konstrukce podle ČS 050-:00 TOB v...0 00 POTECH, s.r.o. Nový Bor 080 - Ing.Petr Vostal - Třebíč Datum tisku:..009 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Firma: Stavba: Místo:

Více

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Projekční podklady Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Vydání 07/2003 Úvod 1. Úvod do kondenzační techniky Kondenzační kotle použité jako zdroje

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

Cihelné komínové systémy HELUZ

Cihelné komínové systémy HELUZ Komínový systém HELUZ IZSTAT DU Tento dvouvrstvý obsahuje tenkostěnnou izostatickou vložku (obr. č. 37) je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná). Určený pro podtlakový, atmosférický provoz

Více

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost Voda - skupenství led voda vodní pára ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost ve stavebních konstrukcích nežádoucí účinky... zdroje: srážková v. zemní v.

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h =

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h = Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: MŠ Krasno Místo: Zadavatel: Zpracovatel: Zakázka: Archiv: Projektant: E-mail: Datum: Telefon:..0 Výpočet je proveden dle STN 00:00 SCH -

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

Funkce a rozdělení komínů

Funkce a rozdělení komínů Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: o z klasických

Více

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO Nedokonalé spalování palivo v kotli nikdy nevyhoří dokonale nedokonalost spalování je příčinou ztrát hořlavinou ve spalinách hořlavinou v tuhých zbytcích nedokonalost spalování tuhých a kapalných paliv

Více

Komínové systémy Schiedel Technické oddělení Schiedel

Komínové systémy Schiedel Technické oddělení Schiedel Komínové systémy Schiedel 2016 Technické oddělení Schiedel Komínové systémy, materiály a technologie Systémy s keramickou vložkou Třívrstvé nerezové systémy Jednovrstvé systémy pro obnovu komínů Komínové

Více

Cvičení 11 Větrání kotelny a orientační návrh komína

Cvičení 11 Větrání kotelny a orientační návrh komína Cvičení 11 ětrání otelny a orientační návrh omína BT0 otelně jsou instalovány nízoteplotní plynové otle o výonu 90 W a 1 otel s výonem 50 W v provedení B s atmosféricým hořáem. Kotelna je v 1.NP budovy,

Více

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP Proč nerezový komín Schiedel? Kvalitní materiál, téměř 70 let zkušeností v komínové problematice Nízká hmotnost,

Více

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO Nedokonalé spalování palivo v kotli nikdy nevyhoří dokonale nedokonalost spalování je příčinou ztrát hořlavinou ve spalinách hořlavinou v tuhých zbytcích nedokonalost spalování tuhých a kapalných paliv

Více

Systém podlahového vytápění. Euroflex extra ODOLNÝ SYSTÉM PRO SAMONIVELAČNÍ STĚRKU

Systém podlahového vytápění. Euroflex extra ODOLNÝ SYSTÉM PRO SAMONIVELAČNÍ STĚRKU Systém podlahového vytápění Euroflex extra ODOLNÝ SYSTÉM PRO SAMONIVELAČNÍ STĚRKU systém Euroflex extra VELMI ODOLNÝ A UNIVERZÁLNÍ SYSTÉM Velký kontakt trubky s deskou, typický pro systémové desky, je

Více

Ing. Alexander Trinner

Ing. Alexander Trinner Stavební materiály KOMÍNY Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Typy komínů ČSN EN 1443 systémové

Více

h nadmořská výška [m]

h nadmořská výška [m] Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Cvičení pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Cvičení č. 1 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly za

Více

Výpočet potřeby tepla na vytápění

Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočty a posouzení byly provedeny při respektování zásad CSN 73 05 40-2:2011, CSN EN ISO 13789, CSN EN ISO 13790 a okrajových podmínek dle TNI 73 029, TNI 73 030. Vytvořeno

Více

Prevence otrav oxidem uhelnatým. Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení

Prevence otrav oxidem uhelnatým. Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení Prevence otrav oxidem uhelnatým Ing. Miroslav Burišin České sdružení pro technická zařízení Obsah příspěvku Požadavky při zřizování plynového zařízení Zajištění přívodu vzduchu pro spalování a větrání

Více

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě.

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě. Názvosloví: Čistící otvor Otvor v plášti kouřovodu nebo v komínovém plášti a v komínové vložce, sloužící k čištění nebo k vypalování kouřovodu nebo průduchu komína spotřebičů na tuhá a kapalná paliva.

Více

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích N_ Stavebně fyzikální aspekty budov Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: prof. Ing. Ingrid

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

MĚŘENÍ EMISÍ A VÝPOČET TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU

MĚŘENÍ EMISÍ A VÝPOČET TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU MĚŘENÍ EMISÍ A VÝPOČET TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU. Cíl práce: Roštový kotel o jmenovitém výkonu 00 kw, vybavený automatickým podáváním paliva, je určen pro spalování dřevní štěpky. Teplo z topného okruhu je předáváno

Více

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Jan HAVLÍK 1,*, Tomáš Dlouhý 1 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky, Technická 4, 16607

Více

SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík

SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík Tvorba vzdělávacího programu Dřevěné konstrukce a dřevostavby CZ.1.07/3.2.07/04.0082 OBSAH 1. ÚVOD 2. SOFTWAROVÁ PODPORA V POZEMNÍM STAVITELSTVÍ

Více

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU Co to je Molliérův diagram? - grafický nástroj pro zpracování izobarických změn stavů vlhkého vzduchu - diagram je sestaven pro konstantní

Více

Obsah 1 Předmět normy 4

Obsah 1 Předmět normy 4 ČESKÁ NORMA MDT 699.86.001.4 Květen 1994 TEPELNÁ OCHRANA BUDOV ČSN 73 0540-3 Část 3: Výpočtové hodnoty veličin pro navrhování a ověřování Thermal Protection of Buildings La Protection Thermique en Bâtiments

Více

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví páry Pro správné pochopení funkce parních systémů musíme znát základní pojmy spojené s párou. Entalpie Celková energie, příslušná danému

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3.

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3. TOB v... POTECH spol. s r.o. 00 - Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku:..0 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: Místo: Zpracovatel: odinný dům Kaplice Zadavatel: Zakázka: Projektant:

Více

Vítejte na přednášce, Přeji příjemnou pohodu Váš přednášející

Vítejte na přednášce, Přeji příjemnou pohodu Váš přednášející Vítejte na přednášce, Přeji příjemnou pohodu Váš přednášející Ilona Koubková 1 Spotřebiče připojování, umisťování a jejich provoz Umisťování spotřebičů v bytových prostorech Spotřebiče v provedení A -

Více

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6.

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6. OBSAH Předmluva 9 I. ZÁKLADY TERMODYNAMIKY 10 1. Základní pojmy 10 1.1 Termodynamická soustava 10 1.2 Energie, teplo, práce 10 1.3 Stavy látek 11 1.4 Veličiny popisující stavy látek 12 1.5 Úlohy technické

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE www.teplovhale.cz SCHULTE CZ, s.r.o. Pivovarská 501 686 01 Uherské Hradiště Mobil: 602 564 847 Tel./ fax: 572 551 048 cerny@schulte-etastar.cz Nádražní 334 267 11 Vráž

Více

Příručka. Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz

Příručka. Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz EN 1443: T200 P1 W 3 O0 EN 1443: T120 P1 W 1 G0 Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin» s vložkou z nerezové oceli» s vložkou z plastu Příručka PRODEJCE: e-mail: info@eko-kominy.cz Pobočka Brno Vodní

Více

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN Stanovení požární odolnosti NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ NA ÚČINKY POŽÁRU ČSN EN 1993-1-2 Ing. Jiří Jirků Ing. Zdeněk Sokol, Ph.D. Prof. Ing. František Wald, CSc. 1 2 Přestup tepla do konstrukce v ČSN

Více

Závěsné kondenzační kotle

Závěsné kondenzační kotle Závěsné kondenzační kotle VU, VUW ecotec plus Výhody kondenzační techniky Snižování spotřeby energie při vytápění a ohřevu teplé užitkové vody se v současné době stává stále důležitější. Nejen stoupající

Více

Vyberte si kvalitní komín

Vyberte si kvalitní komín .2. :53 Page 2 ZÁRUKA 3 x LET (při vyhoření, při působení vlhkosti, proti korozi) Komínový systém Schiedel ABSOLUT Zatřídění komínových vložek EN 57-1 A1N1 D1P1; EN 57-2 A3N1 D4P1 WA vložky (cm) Šachta

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry Transport vodní páry porézním prostředím: Tepelná vodivost vzduchu: = 0,0262 W m -1 K -1 Tepelná vodivost izolantů: = cca 0,04 W

Více

Schiedel UNI ADVANCED. Schiedel STABIL. Proč komín SCHIEDEL? - INOVOVANÝ KOMÍNOVÝ SYSTÉM - KOMÍNOVÝ SYSTÉM DOSTUPNÝ PRO KAŽDÉHO

Schiedel UNI ADVANCED. Schiedel STABIL. Proč komín SCHIEDEL? - INOVOVANÝ KOMÍNOVÝ SYSTÉM - KOMÍNOVÝ SYSTÉM DOSTUPNÝ PRO KAŽDÉHO .2. :53 Page 2 ZÁRUKA 3 x LET (při vyhoření, při působení vlhkosti, proti korozi) Komínový systém Schiedel ABSOLUT Zatřídění komínových vložek EN 57-1 A1N1 D1P1; EN 57-2 A3N1 D4P1 WA vložky (cm) Šachta

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná.

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: z klasických

Více

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry Úvod Znalosti - klíč k úspěchu Materiál přeložil a připravil Ing. Martin NEUŽIL, Ph.D. SPIRAX SARCO spol. s r.o. V Korytech (areál nádraží ČD) 100 00 Praha 10 - Strašnice tel.: 274 00 13 51, fax: 274 00

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Komínové a ventilační průduchy Komíny a ventilační průduchy Odvádí spaliny, které vznikají při vytápění do okolního prostoru. Komínové těleso se skládá z: - komínový průduch; - komínový plášť; - sopouch

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Pozemní stavitelství Komínové a ventilační průduchy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry...

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry... SCHÖCK NOVOMUR Nosný hydrofobní tepelně izolační prvek zabraňující vzniku tepelných mostů u paty zdiva pro použití u rodinných domů Schöck typ 6-17,5 Oblast použití: První vrstva zdiva na stropu suterénu

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Přednáška č. 4 Přídavný difúzní odpor Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry v konstrukci -ručně Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety

PEVNÁ PALIVA. Základní dělení: Složení paliva: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety PEVNÁ PALIVA Základní dělení: Fosilní-jedná se o nerostnou surovinu u našich výrobků se týká jen hnědouhelné brikety Biomasa obnovitelný zdroj energie u našich výrobků se týká dřeva a dřevních briket Složení

Více

ICS Listopad 2005

ICS Listopad 2005 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91. 120. 10 Listopad 2005 Tepelná ochrana budov - Část 3: Návrhové hodnoty veličin ČSN 73 0540-3 Thermal protection of buildings - Part 3: Design value quantities La protection

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II.

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. (DIMENZOVÁNÍ VĚTRACÍHO ZAŘÍZENÍ BAZÉNU) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší

Více

SF2 Podklady pro cvičení

SF2 Podklady pro cvičení SF Podklady pro cvičení Úloha 7 D přenos tepla riziko růstu plísní a kondenzace na vnitřním povrchu konstrukce Ing. Kamil Staněk 11/010 kamil.stanek@fsv.cvut.cz 1 D přenos tepla 1.1 Úvodem Dosud jsme se

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Obecní úřad Suchonice Ulice: 29 PSČ: 78357 Město: Stručný popis budovy Seznam

Více

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze

VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA. Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze VÝSLEDKY OVĚŘOVÁNÍ ZEMNÍHO MASIVU JAKO ZDROJE ENERGIE PRO TEPELNÁ ČERPADLA Radomír Adamovský Pavel Neuberger Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze H = 1,0 2,0 m; D = 0,5 2,0 m; S = 0,1

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Základní škola Slatina nad Zdobnicí Ulice: Slatina nad zdobnicí 45 PSČ:

Více

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.)

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinové cesty (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinová cesta Který právní předpis řeší spalinové cesty? Problematiku spalinových cest řeší od konce roku 2015 zákon č.133/1985

Více

Vyberte si kvalitní komín

Vyberte si kvalitní komín Vyberte si kvalitní komín Komínové systémy pro Váš rodinný dům - s věrohodnou zárukou Jistota a bezpečí s komíny Schiedel pro Vás i Vaše blízké. Řešení bez kompromisů. Part of the MONIER GROUP Proč komín

Více

Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy

Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy Jan HAVLÍK 1,*, Tomáš DLOUHÝ 1 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky, Technická 4, 16607 Praha 6, Česká republika * Email:

Více

Vyberte si kvalitní komín

Vyberte si kvalitní komín Vyberte si kvalitní komín Komínové systémy pro Váš rodinný dům - s věrohodnou zárukou Jistota a bezpečí s komíny Schiedel pro Vás i Vaše blízké. Řešení bez kompromisů. Part of the MONIER GROUP Proč komín

Více

1/ Vlhký vzduch

1/ Vlhký vzduch 1/5 16. Vlhký vzduch Příklad: 16.1, 16.2, 16.3, 16.4, 16.5, 16.6, 16.7, 16.8, 16.9, 16.10, 16.11, 16.12, 16.13, 16.14, 16.15, 16.16, 16.17, 16.18, 16.19, 16.20, 16.21, 16.22, 16.23 Příklad 16.1 Teplota

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Příloha 4/A. Podpisy zdrojů. Lokalita Střední Čechy. Vzduchotechnické parametry při měření

Příloha 4/A. Podpisy zdrojů. Lokalita Střední Čechy. Vzduchotechnické parametry při měření Podpisy zdrojů Lokalita Střední Čechy Technologie obalovna živičných směsí Technologie Obalovna živičných směsí Datum : 19.červen 2009 Místo : Mezi komínem a TF Atmosférický tlak p a 96300 Pa Teplota okolí

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Program školení 1. Blok Požadavky na stavební konstrukce Okrajové podmínky Nové funkce Úvodní obrazovka Zásobník materiálů Uživatelské skupiny Vlastní katalogy Zásady

Více

S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ

S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ KOMÍNOV NOVÉ SYSTÉMY S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ ÁŠTĚM 1 ROZDĚLEN LENÍ CIKO KOMÍNŮ CIKO CIKO TEC CIKO GAS 2 URČEN ENÍ SYSTÉMU SYSTÉM JE CERTIFIKOVÁN PRO ODVOD SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA VŠECHNY DRUHY PALIV

Více

Pocit jistoty z dobré volby

Pocit jistoty z dobré volby CHARAKTERISTIKA KOMÍNU IBF JSOU VICEVRSTVÉ KOMÍNY, URČENÉ PRO PŘIPOJENÍ SPOTŘEBIČU (KOTLU, KAMEN, KRBU ) NA TUHÁ, PLYNNÁ I KAPALNÁ PALIVA. V SYSTÉMECH IBF JSOU POUŽITY KYSELINOVZDORNÉ KOMÍNOVÉ VLOŽKY.

Více

SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV. Úvod

SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV. Úvod SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV Úvod Normy Klíčovou normou pro tepelnou ochranu budov v ČR je norma ČSN 73 0540-1 až 4 ČSN 73 0540-1 (2005) Část 1: Terminologie ČSN 73 0540-2 (2011) Část 2:

Více

Vnitřní plynovod - komíny, přívod vzduchu, odvod spalin - - hydraulický výpočet -

Vnitřní plynovod - komíny, přívod vzduchu, odvod spalin - - hydraulický výpočet - ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vnitřní plynovod - komíny, přívod vzduchu, odvod spalin - - hydraulický výpočet - Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. Navrhování systémů TZB YNST

Více

Můj rodinný dům Schiedel

Můj rodinný dům Schiedel TEXTOVÁ ČÁST Můj rodinný dům Schiedel vypracoval: Jakub Červenka konzultoval: ing. arch. Zdeněk Starý Střední průmyslová škola stavební ve Valašském Meziříčí ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ idea: Respektovat stávající

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

CIHELNÉ KOMÍNY PRO NULOVÉ DOMY

CIHELNÉ KOMÍNY PRO NULOVÉ DOMY CIHELNÉ KOMÍNY PRO NULOVÉ DOMY Přednášející: Ing. Martin Coufalík Produkt technik Specialista na komínové systémy 25.10.2013 Ing. Martin Coufalík 1 KOMÍN V NULOVÉM DOMĚ: či MÍT? či NEMÍT? 25.10.2013 Ing.

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry TRANSPORT VODNÍ PÁRY PORÉZNÍM PROSTŘEDÍM: Ve vzduchu obsažená vodní pára samovolně difunduje do míst s nižším parciálním tlakem až

Více

Návrh skladby a tepelnětechnické posouzení střešní konstrukce

Návrh skladby a tepelnětechnické posouzení střešní konstrukce Návrh skladby a tepelnětechnické posouzení střešní konstrukce Objednatel: FYKONY spol. s r.o. Beskydská 552 741 01 Nový Jičín - Žilina Kontaktní osoba: Petr Konečný, mob.: +420 736 774 855 Objekt: Bytový

Více

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím

Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody. Transport vodní páry porézním prostředím Cvičení 4 Transport plynné a kapalné vody Transport vodní páry porézním prostředím Vzhledem k tepelné vodivosti vody a dalším nepříznivým vlastnostem a účinkům v porézních materiálech je s problémem tepelné

Více

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů Vnitřní teplota rozváděče jako důležitý faktor spolehlivosti Samovolný odvod tepla na základě teplotního rozdílu

Více

Posudek k určení vzniku kondenzátu na izolačním zasklení oken

Posudek k určení vzniku kondenzátu na izolačním zasklení oken Posudek k určení vzniku kondenzátu na izolačním zasklení oken Firma StaniOn s.r.o. Kamenec 1685 Bystřice pod Hostýnem Zkušební technik: Stanislav Ondroušek Telefon: 773690977 EMail: stanion@stanion.cz

Více

FLORIAN TOVÁRNA NA KOMÍNY

FLORIAN TOVÁRNA NA KOMÍNY 2010 FLORIAN TOVÁRNA NA KOMÍNY Ceníky Ner ez segmentové komínové vložky D1 (0,6 mm)... 2 segmentové komínové vložky D2 (0,8 mm)... 3 segmentové komínové vložky D3 (1,0 mm)... 4 flexibilní komínové vložky

Více

Stavební tepelná technika 1

Stavební tepelná technika 1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební tepelná technika 1 Část B Prof.Ing.Jan Tywoniak,CSc. Praha 2011 04/11/2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

ROŠTOVÝ KOTEL NA SPALOVÁNÍ UHLÍ A NEBO DŘEVNÍ BIOMASY O PARAMETRECH 200 T/H, 9,3 MPA, 520 C

ROŠTOVÝ KOTEL NA SPALOVÁNÍ UHLÍ A NEBO DŘEVNÍ BIOMASY O PARAMETRECH 200 T/H, 9,3 MPA, 520 C VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE ROŠTOVÝ KOTEL NA SPALOVÁNÍ UHLÍ A NEBO DŘEVNÍ

Více