PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK - MEP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK - MEP"

Transkript

1 Příručky pro výcvik pilotů letounů v souladu s JAA JAR FCL1 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK - MEP vícemotorové typy Vydáno: 1. listopad 2002 Poslední aktualizace : 1. listopad 2002 Schválil: ÚCL č.j. : / Rozdělovník: Originál Letecká škola BEMOAIR s.r.o. Výtisk č. 1 ÚCL 2 LŠ - Benešov 3 LŠ - Brno Výtisk č. originál

2 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 0 ÚVOD 0.1 SEZNAM ZMĚN Číslo změny Čísla stran, kterých se změna týká Datum vydání nových listů Datum provedení změny a podpis Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 0-2 Vydáno :

3 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 0 ÚVOD 0.2 SEZNAM PLATNÝCH STRAN Část 0 Úvodní část Část 1 Plán výcviku Část 2 Předběžná příprava a letové úlohy Část 3 Výcvik na simulátoru Část 4 Teoretická výuka Strana Platí od Strana Platí od Strana Platí od Strana Platí od Strana Platí od Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 0-3 Vydáno :

4 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 0 ÚVOD 0.3 SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK FTO MEP PPL(A) CPL(A) HT CRI FI(A) PPL(H) CPL(H) FE AGL FNTP FS SFI VFR VMC TMG Organizace výcviku v létání Vícemotorový pístový (letoun) Průkaz způsobilosti soukromého pilota letounů Průkaz způsobilosti obchodního pilota letounů Vedoucí výcviku Instruktor třídní kvalifikace Letový instruktor Průkaz způsobilosti soukromého pilota vrtulníků Průkaz způsobilosti obchodního pilota vrtulníků Letový examinátor Nad zemí Trenažér letových a navigačních postupů Letový simulátor Instruktor na letovém simulátoru Pravidla pro let za viditelnosti Meteorologické podmínky pro let za viditelnosti Turistický motorový kluzák Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 0-4 Vydáno :

5 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 1 PLÁN VÝCVIKU 1.1 CÍL KURSU Cílem kursu je získání třídní kvalifikace MEP - vícemotorové pístové letouny 1.2 POŽADAVKY PŘED VSTUPEM Žák musí být držitelem průkazu způsobilosti PPL nebo CPL Žadatel o třídní kvalifikaci pro vícemotorový jednopilotní letoun musí před vstupem do kursu nalétat alespoň 70 hodin jako velící pilot letounů, pokud není získání kvalifikace MEP součástí integrovaného kurzu CPL(A)/IR(A) nebo ATPL(A). 1.3 ZÁPOČTY PŘEDCHOZÍ PRAXE Není uplatňováno 1.4 OSNOVY VÝCVIKU Číslo cvič. Obsah cvičení S instruktorem Letů Hodin Hodin Teorie MEP a Teoretická výuka 7 MEP 1 Cvičený let k nácviku techniky 2 1 jednoduché pilotáže MEP 2 Cvičné lety po okruhu MEP 3 Cvičné lety k nácviku letu na jeden motor MEP 4 Cvičné lety po okruhu k nácviku přistání na jeden motor 4 1 Celkem ČASOVÝ ROZVRH PROGRAM VÝCVIKU Výcvik bude probíhat individuálně, praktický výcvik musí být rozdělen minimálně do dvou letových dnů. Před zahájením praktického výcviku musí být ukončena teoretická výuka teoretickou zkouškou z materiální části, letové příručky, normálních a letových postupů v rozsahu teoretické výuky dle části 4 této příručky. Omezení týkající se doby žáků ve službě a minimální doba odpočinku jsou uvedeny v provozní příručce FTO. Výcvikový kurs MEP musí být proveden podle této osnovy v jednom uceleném bloku, během kterého není možné provádět jiný letový výcvik nebo jakékoliv lety na jiných třídách a kategoriích letadel. Před zkouškou k získání třídní kvalifikace MEP není možné provádět jiné lety MEP, než výcvikové s instruktorem podle této osnovy nebo podle osnovy IR(A)/MEP. Před lety s odlišnou verzí letounu, než na které byl prováděn výcvik, je nutno provést seznamovací výcvik (viz JAR-FCL 1.235, je možné i s instruktorem mimo FTO), např. L-200 (A nebo D). Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 1-1 Vydáno :

6 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 1 PLÁN VÝCVIKU 1.6 ZÁZNAMY O VÝCVIKU Teoretický a praktický výcvik provádí CRI nebo FI(A), který splňuje požadavky JAR FCL 1.380(a) Záznamy o teoretické výuce a praktickém výcviku se provádí do osobního listu žáka. V tomto listu je založen protokol o typové teoretické zkoušce, dále se v něm eviduje doba letu, počty startů a připomínky instruktora. Žák si eviduje dobu letu a počty startů ve svém zápisníku letů. Za vedení osobního listu odpovídá přidělený instruktor, za vedení zápisníku letů odpovídá pilot žák. Kontrolu provádí HT. Přílohy - č. 1: Klasifikační záznamy č.2: Záznamy letové doby č.3 Osobní list frekventanta 1.7 BEZPEČNOSTNÍ VÝCVIK není uplatňováno 1.8 PRAKTICKÉ A TEORETICKÉ ZKOUŠKY a) Přezkoušení pokroku není uplatňováno b) Kvalifikační zkoušky Zkouška z teoretických znalostí před zahájením praktického výcviku viz protokol o teoretické zkoušce Vlastní teoretickou, praktickou zkoušku k získání třídní kvalifikace pro vícemotorové pístové letouny provádí CRE 1.9 ÚČINNOST VÝCVIKU Maximální počet instruktorů: 2 + HT Kázeň, postup pro vyřazení žáka z výcviku je uveden v provozní příručce FTO 1.10 NORMY A ÚROVEŇ VÝKONNOSTI V RUZNÝCH ETAPÁCH Za úroveň výcviku odpovídá přidělený CRI, FI(A). K dalším cvičením dle osnovy lze přistoupit až po úplném zvládnutí předcházejících cvičení. Při zjištěných nedostatcích může instruktor, v kterékoliv fázi výcviku opakovat již splněné cvičení. Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 1-2 Vydáno :

7 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 1 Příloha 1. KLASIFIKAČNÍ ZÁZNAMY - ZÁPISY O PŘEZKOUŠENÍ Jméno a příjmení : Druh výcviku : List záznamu č. Dat. Úkol Cvič. Obsah a připomínky Hodnocení Podpis FI Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 1-3 Vydáno :

8 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 1 Příloha 2 _ ZÁZNAMY LETOVÉ DOBY V PILOTNÍM VÝCVIKU Do rubriky Poznámka uveďte ICAO zkratku letišť, kde probíhá výcvik a počet provedených sestupů. Jméno a příjmení: Odbornost: Datum Typ OK Jméno C vi č. Dvojí Solo Celkem Teorie a P.P. Poznámka Instr. letů hodin letů hodin letů hodin hodin Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 1-4 Vydáno :

9 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 1 Příloha 3. OSOBNÍ LIST FREKVENTANTA LETECKÉHO VÝCVIKU Druh výcviku: MEP Razítko FTO : Příjmení: Jméno: Datum narození: Číslo osobního dokladu: Adresa trv. bydliště : Telefony : Druh průkazu způsobilosti číslo: platnost do : Medical certificate třídy : další periodické vyšetření do : DOSAVADNÍ ZKUŠENOSTI Celkový nálet - SEP : Z TOHO JAKO PIC: Vysvědčení radiotelefonisty * : VF - OFC číslo: platnost do : Přidělení instruktoři : Vzor podpisu: 1/: 2/: 3/: 1/: 2/: 3/: LÉTÁ TYPY : Datum : Podpis frekventanta : Údaje ověřil: POTVRZENÍ O ABSOLVOVÁNÍ TEORETICKÉ VÝUKY PŘED ZAHÁJENÍM VÝCVIKU Rozsah výuky hodin Test : PROSPĚL / NEPROSPĚL Provedl: Typová zkouška : Letecká škola BEMOAIR s.r.o 1-5 Vydáno

10 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 2 LETOVÉ ÚLOHY 2.1 OBSAH JEDNOTLIVÝCH LETOVÝCH ÚLOH Číslo cvičení MEP a Obsah Je podrobně uveden v části 4 teoretická výuka MEP 1 Prohlídky vnější a pilotního prostoru Spouštění motoru Stoupání nejlepší stoupací rychlost / nejlepší úhel stoupání - nastavení výkonu v průběhu stoupání - stoupavé zatáčky na dané kursy - přechod na vodorovný let Vodorovný let různými rychlostmi Pomalý let let o minimální bezpečné rychlosti Zatáčky o 360 vlevo a vpravo při úhlu náklonu Zatáčky do požadovaného směru Přiblížení k pádové rychlosti nebo k aktivaci signalizace pádové rychlosti a) plný pád přímý a vodorovný let, čistá konfigurace motor ve volnoběhu, a b) přiblížení k pádové rychlosti: Klesavé zatáčky při úhlech náklonu 10 až 30, konfigurace pro přiblížení, motor ve volnoběhu, nebo c) plný pád v přímém a vodorovném letu, konfigurace pro přiblížení, motor ve volnoběhu, a d) přiblížení k pádové rychlosti při stoupavých zatáčkách s úhly náklonu 10 až 30, klapky pro vzlet, výkon pro stoupání Klesání v přímém letu a spirálou stanovenou klesací rychlostí MEP 2 Naučit pilota provádět vzlety za různých podmínek a opravovat chyby při přistání: - min. výška 300 m nad zemí - vzlet a přistání při různém stupni vysunutí vztlakových klapek - let po okruhu, opakování okruhu z bodu vyrovnání a po dosednutí, - vzlet při maximální letové hmotnosti letounu (pouze ve dne) - vzlet s bočním větrem a přistání MEP 3 Naučit pilota správnému postupu, postupu při vysazení motoru, technice pilotáže při letu na jeden motor: - min. výška 600 m nad zemí - let s jedním pracujícím motorem - klesání - vypnutí a opětovné spouštění motoru - postup při požáru motoru - přetažení letounu při letu na 1 motor MEP 4 Naučit pilota provádět rozpočet a přistání s jedním pracujícím motorem: - min. výška 300 m nad zemí - vzlet, stoupání, let po okruhu - vypnutí jednoho motoru po ukončení druhé zatáčky - asymetrické přiblížení a opakování okruhu - asymetrické přiblížení a přistání s úplným zastavením Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 2-1 Vydáno :

11 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 3 Výcvik na FNTP 3.1 VÝCVIK NA FNTP V tomto výcviku pro získání kvalifikace MEP není uplatňován výcvik na FNTP II, FNTP I nebo letovém simulátoru. Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 3-1 Vydáno :

12 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST 4.1. Teoretická výuka musí být provedena v min. rozsahu 7 vyučovacích hodin a musí obsahovat níže uvedenou náplň. OBSAH 1 Konstrukce letounu a vybavení, normální činnost systému a nesprávné činnosti 1.1 Rozměry 1.2 Motor včetně pomocné energetické jednotky 1.3 Palivový systém 1.4 Ochrana před námrazou, stěrače čelního skla a odpuzovač dešťových kapek 1.5 Hydraulické systémy 1.6 Přistávací zařízení 1.7 Řízení letadla, zařízení pro ovládání vztlaku 1.8 Zdroj elektrické energie 1.9 Letové přístroje, spojovací, radarové a navigační vybavení 1.10 Pilotní prostor, kabina cestujících a nákladový prostor 1.11 Nouzové vybavení 2 Omezení 2.1 Omezení obecně 2.2 Omezení motoru 2.3 Omezení systémů 2.4 Seznam minimálního vybavení 3 Výkonnost, plánování a monitorování letu 3.1 Výkonnost 3.2 Plánování letu 3.3 Monitorování letu 4 Náklad, vyvážení a obsluha 4.1 Náklad a vyvážení 4.2 Obsluha na zemi 5 Nouzové postupy PODROBNÝ ROZPIS 1 Konstrukce letounu a vybavení, normální činnost systémů a nesprávné činnosti 1.1 Rozměry minimální požadovaná šířka dráhy pro otočení o Motor typ motoru/motorů obecně, činnost následujících systémů nebo celků: - motoru - olejového systému - palivového systému Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-1 Vydáno :

13 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST - zapalovacího systému - systému spouštění - systému signalizace požáru a hašení - generátorů a pohonů generátorů - indikace výkonu - systémy vrtule - systém praporování vrtule ovládací prvky motoru (včetně spouštěče), motorové přístroje a indikace v pilotním prostoru, jejich činnost, vzájemný vztah a interpretace obsluha motoru, během spouštění motoru, nesprávné činnosti spouštění, postupy pro normální obsluhu v správném sledu 1.3 Palivový systém umístění palivových nádrží, palivových čerpadel, palivového potrubí k motorům objemy nádrží, ventily a měření v pilotním prostoru monitory a ukazatele palivového systému indikace množství postupy: rozdělení paliva do různých nádrží 1.4 Ochrana před námrazou a deštěm, stěrače čelního skla celky letounu chráněné proti námraze, zahrnující motory, zdroje tepla, ovládací prvky a indikace obsluha systému ochrany proti námraze/odmrazování během vzletu, stoupání, cestovního letu a klesání, podmínky vyžadující použití systémů ochrany ovládací prvky a indikace systémů stěračů čelního skla a odpuzování dešťových kapek, činnost 1.5 Hydraulický systém celky hydraulického(-kých) systému(-ů), hodnoty a tlak systému, hydraulicky ovládací celky přidružené k jednotlivým hydraulickým systémům ovládací prvky, monitory a ukazatele v pilotním prostoru, činnost a vzájemný vztah a interpretace indikací 1.6 Přistávací zařízení hlavní celky - hlavního přistávacího zařízení - příďového podvozku - řízení podvozku - brzdový systém kol, včetně protismykového vysouvání a zatahování podvozku (včetně změn ve vyvážení a v odporu způsobených ovládáním podvozku) předepsaný tlak pneumatik, nebo umístění příslušných štítků Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-2 Vydáno :

14 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST ovládací prvky a ukazatele, včetně signalizátorův pilotním prostoru ve vztahu ke stavu vysouvání a zatahování přistávacího zařízení a ke stavu brzd celky systému nouzového vysouvání 1.7 Řízení letadla a zařízení ke zvýšení vztlaku systém křidélek - systém výškového kormidla - systém směrového kormidla - systém vyvážení - zařízení ke zvýšení vztlaku - systém signalizace přetažení - systém signalizace vzletové konfigurace systém řízení letadla, od řídících prvků v pilotním prostoru po řídící plochy řídící prvky, monitory a ukazatele, včetně signalizace systémů uvedených v 1.8.1, vzájemný vztah a závislost 1.8 Zdroje elektrické energie počet, výkon, napětí, kmitočet a umístění hlavního energetického systému (střídavé nebo stejnosměrné), umístění pomocného energetického systému a vnějšího energetického systému umístění monitorů ovládacích prvků a ukazatelů v pilotním prostoru letové přístroje, spojovací a navigační systémy, hlavní a pomocné energetické zdroje umístění jističů životně důležitých obvodů obsluha generátorů a postupy monitorování dodávky elektrické energie 1.9 Letové přístroje, spojovací, radarové a navigační vybavení, autopilot a letový zapisovač viditelné antény ovládací prvky a přístroje následujícího vybavení v pilotním prostoru během normální činnosti: - letové přístroje - radarové vybavení - spojovací a navigační systémy 1.10 Pilotní prostor, kabina cestujících a nákladový prostor obsluha vnějšího osvětlení, pilotního prostoru, kabiny cestujících a nákladového prostoru a nouzového osvětlení obsluha kabinových a nákladových dveří, schodů, oken a nouzových východů hlavní celky kyslíkového systému 1.11 Obsluha nouzového vybavení a správné použití následujícího nouzového vybavení v letounu: - přenosného hasícího přístroje - souprav první pomoci - přenosného kyslíkového vybavení Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-3 Vydáno :

15 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST - nouzových lan - plovacích vest - záchranných člunů - nouzových vysílačů (polohových majáků nehody) - nouzových signálů 2 OMEZENÍ 2.1 Omezení obecně osvědčování letounu, kategorie provozu, osvědčování hluku a údaje maximální a minimální výkonnosti pro všechny profily letu, podmínky a systémy letadla - maximální složky zadního a bočního větru při vzletu a přistání - maximální rychlosti letu pro vysouvání vztlakových klapek V fo - při různém nastavení vztlakových klapek V fe - pro obsluhu přistávacího zařízení V lo, M lo - pro vysunuté přistávací zařízení V le, M le - pro maximální výchylku směrového kormidla V a, Ma - pro pneumatiky - jedna vrtule v praporu minimální rychlost řiditelnosti ve vzduchu V mca - minimální rychlost řiditelnosti na zemi V mcg - pádová rychlost za různých podmínek V so, V sl - maximální rychlost letu V ne, M ne - maximální rychlost letu pro normální provoz V mo, M mo - výšková a teplotní omezení maximální tlaková výška letiště, sklon dráhy - maximální hmotnost pojíždění - maximální vzletová hmotnost - maximální hmotnost nadzdvihnutí - maximální přistávací hmotnost - hmotnost bez paliva - maximální násobek zatížení během provozu - schválený rozsah poloh těžiště 2.2 Omezení motoru Provozní údaje motorů - časová omezení a maximální teploty - minimální otáčky (RPM) a teploty - maximální výkon pro vzlet a opakování okruhu s ohledem na tlakovou výšku/ nadmořskou výšku letu a teplotu - pístové motory: schválený rozsah poměrů směsí - minimální a maximální teplota a tlak oleje - maximální doba chodu spouštěče a požadované chlazení, doba mezi dvěma pokusy a spuštění motoru a pomocné energetické jednotky - pro vrtuli: maximální otáčky (RPM) pro aktivaci zařízení automatického praporování vrtule Schválené jakostní třídy olejů 2.3 Omezení systémů Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-4 Vydáno :

16 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST Provozní údaje následujících systémů: - zdroje elektrické energie, maximální zatížení hlavního energetického systému (AC nebo DC) - maximální doby napájení z baterie v případě nouze - ochrana před námrazou - teplotní omezení ochrany motoru a křídla proti námraze Palivový systém Schválené specifikace paliva, minimální a maximální tlaky a teplota paliva 3 VÝKONNOST, PLÁNOVÁNÍ LETU 3.1 Výkonnost Výpočet výkonností, týkající se rychlostí, gradientů, hmotností za všech podmínek pro vzlet, let na trati, přiblížení a přistání, podle dostupné dokumentace (např. V 1, V mbe, V 1, V lof, V 2 pro vzlet), pro délku vzletu, maximální vzletovou hmotnost a požadovanou délku přerušovaného vzletu s přihlédnutím k následujícím faktorům. - délka přerušeného vzletu - použitelná délka rozjezdu a vzletu (TORA, TODA) - přízemní teplota, tlaková výška, sklon, vítr - maximální náklad a maximální hmotnost (např. ZFM) - minimální gradient stoupání po poruše motoru - vliv sněhu, rozbředlého sněhu, vlhkosti a stojící vody na dráze - možná porucha jednoho motoru v průběhu cestovního letu - použití systémů ochrany proti námraze - bezpečností rychlost přiblížení V ref s přihlédnutím k V mca a k podmínkám turbulence - vlivy nadměrné rychlosti přiblížení a mimořádného sklonu sestupové roviny s ohledem na délku přistání - minimální gradient stoupání během přiblížení a přistání - omezující hodnoty pro opakování okruhu s minimálním palivem - maximální přípustná přistávací hmotnost a délka přistání pro cílové a náhradní letiště s ohledem na následující faktory: - použitelnou délku přistání - přízemní teplotu, barometrickou výšku, sklon dráhy a vítr - spotřebu paliva k letu na cílové nebo náhradní letiště - vliv vlhkosti na dráze, sněhu, rozbředlého sněhu a stojící vody - poruchu systému vstřikování vody a /nebo protismykového systému - vliv zpětného tahu a rušičů vztlaku 3.2 Plánování letu Plánování letu pro normální a mimořádné podmínky - optimální/maximální letová hodina - minimální požadovaná nadmořská výška letu - postup ztrácení výšky po poruše motoru v průběhu cestovního letu - nastavení výkonu motorů během stoupání, cestovního letu a během vyčkávání za různých okolností, stejně jako stanovení nejekonomičtější cestovní hladiny letu - výpočet letového plánu pro krátký / dlouhý let - optimální a maximální letová hladina a nastavení výkonu motorů po poruše motoru Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-5 Vydáno :

17 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK : MEP ČÁST 4 TEORETICKÁ ČÁST 4 NÁKLAD A VYVÁŽENÍ A OBSLUHA 4.1 Náklad a vyvážení - protokol nákladu a vyvážení s ohledem na maximální hmotnosti pro vzlet a přistání - meze poloh těžiště vliv spotřeby paliva na těžiště body k upoutání, upínání nákladu, maximální zatížení podlahy 4.2 Obsluha Obslužné spoje pro: - palivo - olej - hydrauliku - elektrickou energii 5 NOUZOVÉ POSTUPY 5.1 Rozpoznání situací, považovaných výrobcem a Leteckým úřadem za nouzové, stejně jako odpovídající bezprostřední reakce paměti ve správném sledu na: - poruchu motoru v průběhu vzletu před a po dosažení V 1, a za letu - nesprávné činnosti vrtulového systému - přehřátí motoru, požár motoru na zemi a za letu - požár v šachtě kola - kouř a / nebo požár elektrických systémů - rychlá dekomprese a nouzové klesání - překročení teploty klimatizace nebo i systému ochrany proti námraze - porucha palivového čerpadla - zamrzání / přehřívání paliva - porucha elektrického napájení - porucha chlazení vybavení - porucha letového přístroje - dílčí nebo celková porucha hydrauliky - poruchy na zařízení pro ovládání vztlaku a řízení letadla včetně posilovačů - kouř a / nebo požár v nákladovém prostoru 5.2 Činností podle schváleného seznamu úkonů za mimořádných a nouzových situací - opětovné spouštění motoru - nouzové vysunutí přistávacího zařízení - použití nouzového brzdového systému - nouzového vysunutí zařízení pro ovládání vztlaku - nouzové klesání Letecká škola BEMOAIR s.r.o. 4-6 Vydáno :

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK CPL(A)

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK CPL(A) Příručky pro výcvik pilotů letounů v souladu s JAA JAR FCL1 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK CPL(A) modulový Vydáno: 1. listopad 2002 Poslední aktualizace : 9. červen 2006 Schválil: ÚCL č.j. : 16.612/02-311 Rozdělovník:

Více

FÁZE 1 FNPT II - MEP

FÁZE 1 FNPT II - MEP 1.1 CÍL KURSU Cílem modulového kursu výcviku v létání k přístrojové kvalifikaci (letoun) je vycvičit piloty na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou k řízení letounů při letech IFR a za meteorologických

Více

ČÁST 2 - HLAVA H JAR-FCL 4 AMC / IEM H - KVALIFIKACE INSTRUKTORA

ČÁST 2 - HLAVA H JAR-FCL 4 AMC / IEM H - KVALIFIKACE INSTRUKTORA ČÁST 2 - HLAVA H JAR-FCL 4 AMC / IEM H - KVALIFIKACE INSTRUKTORA AMC FCL 4.365 Kurz pro typovou kvalifikaci instruktora typové kvalifikace pro palubní inženýry (TRI(E)) Viz JAR-FCL 4.365 CÍL KURZU 1 Kurz

Více

JAR-FCL 1.155 (pokračování)

JAR-FCL 1.155 (pokračování) ČÁST 1 JAR-FCL 1 HLAVA D PRŮKAZ ZPŮSOBILOSTI OBCHODNÍHO PILOTA (LETOUN) CPL(A) JAR-FCL 1.155 (pokračování) JAR-FCL 1.140 Minimální věk Žadateli o CPL(A) musí být alespoň 18 let. JAR-FCL 1.145 Zdravotní

Více

Letiště RUZYNĚ PRAHA 6

Letiště RUZYNĚ PRAHA 6 Letiště RUZYNĚ 160 08 RAHA 6 FORULÁŘ ŽÁDOSTI a ZRÁVY ČÁST 1 ATL, L, TYOVÉ KVALIFIKACE, VÝCVIK, ZKOUŠKA DOVEDNOSTI a ŘEZKOUŠENÍ ODBORNÉ ZŮSOBILOSTI - LETOUNY (A) a VRTULNÍKY (H) DLE ART-FCL říjmení žadatele

Více

Výcviková dokumentace IR(A)/SE

Výcviková dokumentace IR(A)/SE Výcviková dokumentace IR(A)/SE Jméno a příjmení: Výcvik zahájen: Výcvik ukončen: Osobní údaje Jméno a příjmení: Adresa: Datum narození: Číslo průkazu totožnosti: Telefon: E-mail: Průkaz způsobilosti: číslo:

Více

L-200 MORAVA NORMÁLNÍ ÚKONY

L-200 MORAVA NORMÁLNÍ ÚKONY L-200 MORAVA NORMÁLNÍ ÚKONY 1. Při vstupu do kabiny před spuštěním motorů Hlavní ovládání podvozku - neutrál, zajištěno nouzové vysunutí podvozku neutrál parkovací brzda zabržděno, zajištěno seřídit sedadlo

Více

FORMULÁŘ ŽÁDOSTI A ZPRÁVY

FORMULÁŘ ŽÁDOSTI A ZPRÁVY ČÁST 2 JAR-FCL 2 AMC/IEM F TYPOVÁ KVALIFIKACE IEM FCL 2.240 (b)(1) Zkouška dovednosti a přezkoušení odborné způsobilosti ATPL/typové kvalifikace/výcvik pro vícepilotní vrtulníky (Viz JAR-FCL 2.240) FORMULÁŘ

Více

Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A).

Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A). Cíl kurzu Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A). S přihlédnutím k jakýmkoliv jiným podmínkám, specifikovaným v předpisech

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:430/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze dne 15.9.2004 o odborném zjišťování příčin incidentu letadla

Více

0 - - - - 1 17.6.2008 zapracována 1 15.4.2002 zapracována 2 15.6.2004 zapracována 3 1.9.2007 zapracována

0 - - - - 1 17.6.2008 zapracována 1 15.4.2002 zapracována 2 15.6.2004 zapracována 3 1.9.2007 zapracována Tento postup je vnitřním postupem Úřadu pro civilní letectví. změny datum číslo změny / datum záznamu a číslo opravy číslo stránky platnosti podpis opravy datum platnosti datum záznamu a podpis 0 - - -

Více

PŘÍLOHA KE STANOVISKU č. 03/2013 AGENTURY EASA. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /... ze dne XXX,

PŘÍLOHA KE STANOVISKU č. 03/2013 AGENTURY EASA. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /... ze dne XXX, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX Stanovisko č. 03/2013 agentury EASA [...](2013) XXX návrh PŘÍLOHA KE STANOVISKU č. 03/2013 AGENTURY EASA NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /... ze dne XXX, kterým se mění nařízení

Více

SEKCE LETOVÁ PROVOZNÍ

SEKCE LETOVÁ PROVOZNÍ SEKCE LETOVÁ PROVOZNÍ Postupy pro získávání a prodlužování oprávnění PAR, WRK, FFF a TST (jen provozní) CAA-SLP-100-2-13 Č.j.: 3773-13-301 V Praze dne: 17. 12. 2013 Verze: 2. vydání Schválil (podpis):

Více

Výtisk č. 1. Výtisk č. originál

Výtisk č. 1. Výtisk č. originál Příručky pro výcvik pilotů letounů v souladu s JAA JAR FCL1 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK k PPL/CPL/ATPL(A) KVALIFIKACE LETOVÝ INSTRUKTOR (LETOUN) Vydáno: 1. leden 2003 Poslední aktualizace : 8. duben 2008 Schválil:

Více

AK-PL výběr - úloha I zaprac. změna č. 5 A K - P L 2006 O S N O V Y V Ý C V I K U N A K L U Z Á C Í C H

AK-PL výběr - úloha I zaprac. změna č. 5 A K - P L 2006 O S N O V Y V Ý C V I K U N A K L U Z Á C Í C H A K - P L 2006 O S N O V Y V Ý C V I K U N A K L U Z Á C Í C H Obsahuje zapracované změny: č. 1 k 1. 3. 2003, č. 2 k 1. 4. 2004, č. 3 k 1. 5. 2004, č. 4 k 19. 7. 2004, č. 5 k 1. 4. 2006. Osnovy pro výcvik

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2018. Otázky jsou pro všechny

Více

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK IR(A)

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK IR(A) Příručky pro výcvik pilotů letounů v souladu s JAA JAR FCL1 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK IR(A) modulový Vydáno: 1. prosinec 2002 Poslední aktualizace : R5 8. duben 2008 Schválil: ÚCL č.j. : 16.612/02-311 Rozdělovník:

Více

SCHÉMA PRAKTICKÉHO VÝCVIKU PRO KVALIFIKACI PILOT

SCHÉMA PRAKTICKÉHO VÝCVIKU PRO KVALIFIKACI PILOT UL 3 Výcviková osnova pilota ultralehkého letounu Hlava 3, str. 3-1 HLAVA 3. SCHÉMA PRAKTICKÉHO VÝCVIKU PRO KVALIFIKACI PILOT Cvičení Obsah cvičení dvojí sólo letů hod/min letů hod/min 1 Seznamovací let.

Více

číslo opravy 1. Seznam platných stran

číslo opravy 1. Seznam platných stran Tento postup je vnitřním postupem Úřadu pro civilní letectví. číslo změny / číslo stránky změny datum platnosti datum záznamu a podpis 0 1.4.2002 zapracována 1 7.8.2007 zapracována 2 19.5.2008 zapracována

Více

CAA-PI-027 strana 0 změna č. 0 PŘEVOD ZAHRANIČNÍCH PRŮKAZŮ PILOTA NA ČESKÝ

CAA-PI-027 strana 0 změna č. 0 PŘEVOD ZAHRANIČNÍCH PRŮKAZŮ PILOTA NA ČESKÝ číslo změny/ číslo stránky změny datum platnosti datum záznamu a podpis číslo opravy opravy datum platnosti datum záznamu a podpis Rozdělovník výtisků podléhajících změnové službě: ÚCL/PIILP, ÚCL/PIpiloti,

Více

Č.j.:100/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Č.j.:100/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:100/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin Letecké nehody letadla ULLa Kosák 3

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:96/05/ZZ. Praha Červen ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:96/05/ZZ. Praha Červen ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:96/05/ZZ 1 Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Piper PA 28-180, poznávací

Více

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK PPL(A)

PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK PPL(A) Příručky pro výcvik pilotů letounů v souladu s JAA JAR FCL1 PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK PPL(A) Vydáno: 1. listopad 2002 Poslední aktualizace : 1. prosinec 2006 Schválil: HT FTO-002 Rozdělovník: Originál Letecká

Více

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 MINISTERSTVO DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY Zpracovatel: Úřad pro civilní letectví ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 1. Následující listy neslouží ke změně předpisu. Jejich cílem

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 74-01 Změna č. 5 MORAVAN-AEROPLANES a.s. Z 726 Z 726 K 11.04.2007 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. č. 74-01 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č.

Více

číslo opravy Seznam použitých zkratek

číslo opravy Seznam použitých zkratek číslo změny/ číslo stránky změny datum platnosti datum záznamu a podpis 3 12.2.2004 zařazena 4 16.3.2004 zařazena 5 18.10.2004 zařazena číslo opravy opravy datum platnosti datum záznamu a podpis Rozdělovník

Více

Úvod. Uchazeč o postup podle scénáře CPL(H)/IR musí mít platný vojenský průkaz pilota AČR v den, kdy podává potvrzovací protokol potvrzený OVV na ÚCL.

Úvod. Uchazeč o postup podle scénáře CPL(H)/IR musí mít platný vojenský průkaz pilota AČR v den, kdy podává potvrzovací protokol potvrzený OVV na ÚCL. číslo změny/ číslo stránky změny datum platnosti datum záznamu a podpis 0 1.1.2004 - - - číslo opravy opravy datum platnosti datum záznamu a podpis Rozdělovník výtisků podléhajících změnové službě: ÚCL/SLP-OZLP

Více

Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. letounu L-200D MORAVA. letiště BRNO - TUŘANY. dne 9.května 2003. o odborném zjišťování příčin letecké nehody

Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. letounu L-200D MORAVA. letiště BRNO - TUŘANY. dne 9.května 2003. o odborném zjišťování příčin letecké nehody ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 135/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L-200D MORAVA letiště BRNO

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2016. Otázky jsou pro všechny

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 110/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn.

Více

Příloha I. Předpisu ZL 2. od 31.3.2016 Požadavky na pomocnou pohonnou jednotku = pomocný motor (zkratka PM) k závěsnému kluzáku. A. Všeobecně. 1. Vymezení Závěsného kluzáku s pomocnou pohonnou jednotkou

Více

V Ý C V I K U N A L E T O U N E C H

V Ý C V I K U N A L E T O U N E C H AEROKLUB ČESKÉ REPUBLIKY O S N O V Y V Ý C V I K U N A L E T O U N E C H AK - MOT Včetně Změny č. 1, 2, 3, 4, 5, 6. Schválil letový ředitel AeČR č. j. 27/99 dne 20. 12. 1999 Schváleno Státní leteckou inspekcí:

Více

JAK SE STÁT PILOTEM VRTULNÍKU. PPL (H) Private Pilot Licence Soukromý pilot vrtulníku. Informační dokument letecké vrtulníkové školy HELITOM

JAK SE STÁT PILOTEM VRTULNÍKU. PPL (H) Private Pilot Licence Soukromý pilot vrtulníku. Informační dokument letecké vrtulníkové školy HELITOM JAK SE STÁT PILOTEM VRTULNÍKU PPL (H) Private Pilot Licence Soukromý pilot vrtulníku Informační dokument letecké vrtulníkové školy HELITOM Informační dokument společnosti HELITOM s.r.o. s názvem Jak se

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 1622/58 Změna 4 Schempp-Hirth výroba letadel L - 40 20.09.2004 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 1622/58 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č. 1622/58

Více

Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností

Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností letiště Benešov u Prahy Nesvačily 0193 257 51 Bystřice u Benešova - výcvik VFR pobočka Brno - Tuřany pro výcviky IR(A) Telefony

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 67/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12.

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 77-01 Změna č. 9 MORAVAN-AEROPLANES a.s. Z 50 L Z 50 LA Z 50 LS Z 50 M Z 50 LX 11.04.2007 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 77-01 Tato příloha, která je součástí

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 2417/59 Změna 7 MORAVAN AEROPLANES a.s. Z 326 Z 526 Z 326 M Z 526 M 11.04.2007 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 2417/59 Tato příloha, která je součástí Typového

Více

M114 Aerodynamika, konstrukce a systémy letounů (RB1)

M114 Aerodynamika, konstrukce a systémy letounů (RB1) M114 Aerodynamika, konstrukce a systémy letounů (RB1) úroveň 114.1 Teorie letu (11.1) 114.1a Aerodynamika letounu a řízení letu Činnost a účinek řízení: příčného náklonu křidélka a spoilery; podélného

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 94-08 Změna 5 MORAVAN-AEROPLANES a.s. Z 143 L Z 143 LSi 15.07.2005 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. č. 94-08 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky OK-CXC letiště Bohuňovice dne 5. 5.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky OK-CXC letiště Bohuňovice dne 5. 5. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-12-112 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky

Více

Jan Fridrich Viceprezident LAA ČR Pro zahraniční záležitosti, průmysl a vnitřní audit

Jan Fridrich Viceprezident LAA ČR Pro zahraniční záležitosti, průmysl a vnitřní audit Jan Fridrich Viceprezident LAA ČR Pro zahraniční záležitosti, průmysl a vnitřní audit Workshop Nové trendy v leteckém výcviku v rámci výstavy FLYIIN letiště Leoše Janáčka Ostrava, 21. září 2012 LAA ČR

Více

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK O PODMÍNKY PRO VFR LETY PŘI PROVÁDĚNÍ LETECKÝCH PRACÍ, AKROBATICKÝCH LETECHLETŮ, VEŘEJNÝCH LETECKÝCH VYSTOUPENÍCH, LETECKÝCH SOUTĚŽÍCH LETECKÉM LETECKÉHO VÝCVIKU A PŘEZKUŠOVACÍCH LETECHLETŮ

Více

HLAVA I EXAMINÁTOŘI (VRTULNÍK) JAR-FCL 2.425 (pokračování)

HLAVA I EXAMINÁTOŘI (VRTULNÍK) JAR-FCL 2.425 (pokračování) ČÁST 1 JAR-FCL 2 HLAVA I EXAMINÁTOŘI (VRTULNÍK) JAR-FCL 2.425 (pokračování) JAR-FCL 2.420 Examinátoři Účely [ ] [(a) U examinátorů se rozeznává pět kategorií: (1) Letový examinátor (FE(H)) (2) Examinátor

Více

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1

OBSAH. Hlava 1 Definice I Hlava 2 Působnost I Hlava 1 Všeobecná ustanovení II Hlava 2 Letový provoz II - 2-1 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 6/III OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZMĚNY A OPRAVY OBSAH ZKRATKY A SYMBOLY i ii iii ix ODDÍL I VŠEOBECNÁ ČÁST Hlava 1 Definice I - 1-1 Hlava 2 Působnost I - 2-1 ODDÍL

Více

ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99. Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99. Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 143/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku typu Nimbus 2 M, poznávací

Více

Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností

Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností Vítejte u prezentace pilotních výcviků poskytovaných leteckou společností letiště Benešov u Prahy Nesvačily 0193 257 51 Bystřice u Benešova - výcviky VFR pobočka Brno - Tuřany pro výcviky VFR a IR(A) Telefony

Více

datum záznamu a podpis číslo opravy Seznam platných stran

datum záznamu a podpis číslo opravy Seznam platných stran Tento postup je vnitřním postupem Úřadu pro civilní letectví České republiky. číslo změny / číslo stránky změny datum platnosti 1 13.1.2003 2 15.11.2007 datum záznamu a podpis číslo opravy opravy datum

Více

Evropská agentura pro bezpečnost letectví

Evropská agentura pro bezpečnost letectví Rozhodnutí výkonného ředitele 2003/14/RM Konečná verze 14/11/2003 Evropská agentura pro bezpečnost letectví ROZHODNUTÍ č. 2003/14/RM VÝKONNÉHO ŘEDITELE AGENTURY ze dne 14. listopadu 2003 o certifikačních

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG ze dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG ze dne ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 147/06/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letounu Zlin Z 226 MS. poznávací značky OK - KMT. v místě Havlíčkův Brod - Poběbaby

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letounu Zlin Z 226 MS. poznávací značky OK - KMT. v místě Havlíčkův Brod - Poběbaby ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 270/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Zlin Z 226

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11B Aerodynamika, konstrukce a systémy pístových letounů

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11B Aerodynamika, konstrukce a systémy pístových letounů Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 11.1 Teorie letu 11.1.1 Aerodynamika letounu a řízení letu 1 2 - Činnost a účinek: - řízení příčného náklonu: křidélka a spoilery; - řízení podélného sklonu:

Více

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ Typové označení Předřadný odpor spouštěče 321-S20D1 Kompenzační vedení KV-L410(8) Ukazovatel otáček LUN 1301.01 Ukazovatel otáček LUN 1301.02 Ukazovatel otáček LUN

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 92-01 L 13 SL Vivat Strana 1 z 12 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení L 13 SL Vivat Držitel Typového osvědčení: EVEKTOR, spol. s r.o. Letecká 1008 CZECH REPUBLIC

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 92-03 Změna 4 Moravan Aeroplanes a.s. Z 242 L 15.07.2005 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 92-03 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č. 92-03 uvádí

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 70-01 L 13 J Strana 1 z 8 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení L 13 J Držitel Typového osvědčení: Aircraft Industries, a.s Kunovice 1177 686 04 Kunovice Výrobce:

Více

Kalkulace jednotlivých modulových výcviků prováděných v letecké škole BEMOAIR v r.2019

Kalkulace jednotlivých modulových výcviků prováděných v letecké škole BEMOAIR v r.2019 Kalkulace jednotlivých modulových výcviků prováděných v letecké škole BEMOAIR v r.2019 Kalkulace pro palivo letiště BRNO AVGAS 17,30 Kč BAN-98 9,40 Kč Kalkulace modulových výcviků jsou platné od 1.6.2019

Více

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ Předřadný odpor spouštěče 321-S20D1 Ukazovatel teploty hlav válců LUN 1380-8 Kompenzační vedení KV-L410(8) Ukazovatel teploty plynu mezi turbínami LUN 1382 Ukazovatel

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 30/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červen 2011

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červen 2011 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-11-175 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla TST-10 M Atlas v místě předpolí

Více

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Cessna C 182 poznávací

Více

Výcvikový program ATPL

Výcvikový program ATPL Výcvikový program ATPL (Air Transport Pilot Licence) 13.1.2017 1 ATPL obecně Výcvikový program typu Ab Initio (tedy pro uchazeče bez předchozích zkušeností s létáním); Pro individuální zákazníky nebo na

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 27323-1958 L 60 Strana 1 z 17 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení L 60 Držitel Typového osvědčení: EVEKTOR, spol. s r.o. Letecká 1008 686 04 Kunovice Výrobce:

Více

Podmínky pro provádění seznamovacích letů

Podmínky pro provádění seznamovacích letů Upozornění: Datem účinnosti těchto podmínek se zrušuje dokument CAA-SL-102-0-16 ve znění účinném k 3. 10. 2016, č. j. 3729-16-301. Změny oproti předchozí verzi podmínek jsou označeny svislou čarou. ZÁMĚRNĚ

Více

Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 112/06/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu vysazení motoru na letadle Z 37A poznávací

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2011

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2011 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ -11-469 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla TST-10 M Atlas v místě předpolí

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin Pozemní nehody letounu CESSNA 421 B Letiště Ostrava (LKMT) dne 03. 03. 2004.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin Pozemní nehody letounu CESSNA 421 B Letiště Ostrava (LKMT) dne 03. 03. 2004. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 57/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin Pozemní nehody letounu CESSNA 421 B Letiště Ostrava

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 6 208/60 Změna 4 Aircraft Industries, a.s L 200 A 05.09.2005 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 6 208/60 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č. 6 208/60

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 620/05/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E

Více

HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY

HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY HLAVA 2 PŘEDPIS L 1 HLAVA 2 PRŮKAZY ZPŮSOBILOSTI A KVALIFIKACE PRO PILOTY 2.1 Všeobecná ustanovení týkající se průkazů způsobilosti a kvalifikací pilotů 2.1.1 Všeobecné specifikace pro udělování průkazů

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 106/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Z 43 poznávací značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací značky OK- MRK, dne , letiště Sazená.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací značky OK- MRK, dne , letiště Sazená. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 275/07/ZZ Výtisk č. 5 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 27323-1958 L 60 Strana 1 z 17 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení L 60 Držitel Typového osvědčení: EVEKTOR, spol. s r.o. Letecká 1008 686 04 Kunovice Výrobce:

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99. Č.j.: 020/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99. Č.j.: 020/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 020/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Piper

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 4-4091-1956 Super Aero 45 Strana 1 of 6 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení Super Aero 45 Držitel Typového osvědčení: Aircraft Industries, a.s Kunovice 1177

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 82-01 L 13 SW Vivat Strana 1 z 13 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení L 13 SW Vivat Držitel Typového osvědčení: EVEKTOR, spol. s r.o. Letecká 1008 CZECH REPUBLIC

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA DSA-04/2013. Výtisk č. 1. Strana 1 z 12

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA DSA-04/2013. Výtisk č. 1. Strana 1 z 12 PA342T Seneca, pozn. zn. OKDKP dne 24. 9. 213 Strana 1 z 12 4/213 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu PA342T Seneca, poznávací značky OKDKP, v prostoru letiště

Více

CAA-ZLP-165 strana 1 změna 1 PRODLUŽOVÁNÍ A OBNOVA KVALIFIKACÍ PILOTŮ LETOUNŮ

CAA-ZLP-165 strana 1 změna 1 PRODLUŽOVÁNÍ A OBNOVA KVALIFIKACÍ PILOTŮ LETOUNŮ 1. OBECNĚ 1.1: Změny a opravy: Změny 1 zapracována 1.10.2018 opravy 1.2: Seznam platných stran: Název strana platná od změna 1. Obecně 1 1.10.2018 1 1. Obecně 2 1.10.2018 1 2. Prodlužování platnosti kvalifikací

Více

OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ

OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ OSNOVA PLACHTAŘSKÉHO VÝCVIKU AEROKLUB FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ Vydání: 1 Autor: Jiří Pělucha 1 Číslo Změna Datum Popis Změněné strany Zapracoval - 15. 1. 2015 Vydání Pělucha 2 1. Metodické pokyny výcviku

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11B Aerodynamika, konstrukce a systémy pístových letounů

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11B Aerodynamika, konstrukce a systémy pístových letounů Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 11.1 Teorie letu 11.1.1 Aerodynamika letounu a řízení letu 1 2 - Činnost a účinek: - řízení příčného náklonu: křidélka a spoilery; - řízení podélného sklonu:

Více

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ

SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ SEZNAM UDRŽOVANÝCH LETADLOVÝCH CELKŮ Datum vydání: 1. 10. 2016 Název Typové označení revize Předřadný odpor spouštěče 321-S20D1 - - - - - - Kompenzační vedení KV-L410(8) - - - - - - Ukazovatel otáček LUN

Více

SEZNAM PLATNÝCH STRAN - OBSAH

SEZNAM PLATNÝCH STRAN - OBSAH PŘÍRUČKA PRO VÝCVIK ATO CZ/005 3. díl SEZNAM PLATNÝCH STRAN - OBSAH Kapitola Strana Datum Kapitola Strana Datum Seznam platných stran Změny a opravy Použité zkratky Úvodní ustanovení Výcvik SPL Aerovleková

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ 13-241 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161 poznávací značky OK-AKA dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161 poznávací značky OK-AKA dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:227/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Piper PA-28A-161

Více

Č.j.: 31/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Č.j.: 31/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 31/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER PA

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11A Aerodynamika, konstrukce a systémy turbínových letounů

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 11A Aerodynamika, konstrukce a systémy turbínových letounů Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 11.1 Teorie letu 11.1.1 Aerodynamika letounu a řízení letu 1 2 - Činnost a účinek: - řízení příčného náklonu: křidélka a spoilery; - řízení podélného sklonu:

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 259/07/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10,

Více

CAA-ZLP-166 strana 1 změna 0 PRODLUŽOVÁNÍ A OBNOVA KVALIFIKACÍ PILOTŮ VRTULNÍKŮ

CAA-ZLP-166 strana 1 změna 0 PRODLUŽOVÁNÍ A OBNOVA KVALIFIKACÍ PILOTŮ VRTULNÍKŮ 1. OBECNĚ 1.1: Změny a opravy: Změny opravy 1.2: Seznam platných stran: Název strana platná od změna 1. Obecně 1 21.11.2016 0 1. Obecně 2 21.11.2016 0 2. Prodlužování platnosti kvalifikací 3 21.11.2016

Více

0. Předletová kontrola : postupovat jako u ostatních letounů této kategorie +

0. Předletová kontrola : postupovat jako u ostatních letounů této kategorie + LETOVÉ POSTUPY PRO VL-3 NORMÁLNÍ ÚKONY 0. Předletová kontrola : postupovat jako u ostatních letounů této kategorie + - stav a uchycení kompozitových krytů kol hlavního podvozku - stav a uchycení hydraulických

Více

Úřad pro civilní letectví České republiky

Úřad pro civilní letectví České republiky TCDS 6877/56 Aero 145 Strana 1 of 6 Úřad pro civilní letectví České republiky ÚCL Příloha k Typovému osvědčení Aero 145 Držitel Typového osvědčení: Aircraft Industries, a.s Kunovice 1177 686 04 Kunovice

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK - PLG dne 13. 4. 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK - PLG dne 13. 4. 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 103/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK -

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn. OK- DUO 04, Česká Lípa dne 21.9.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn. OK- DUO 04, Česká Lípa dne 21.9. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 407/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 17/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA-44-180 letiště

Více

HLAVA 2.4 PŘÍSTROJE, VYBAVENÍ A LETOVÁ DOKUMENTACE LETOUNU

HLAVA 2.4 PŘÍSTROJE, VYBAVENÍ A LETOVÁ DOKUMENTACE LETOUNU DÍL 2 HLAVA 4 PŘEDPIS L 6/II HLAVA 2.4 PŘÍSTROJE, VYBAVENÍ A LETOVÁ DOKUMENTACE LETOUNU Poznámka: podrobná ustanovení o navigačním a komunikačním vybavení letounu jsou uvedena v Hlavě 2.5. 2.4.1 Všeobecně

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:12/05/ZZ. Praha Únor 2005. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:12/05/ZZ. Praha Únor 2005. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:12/05/ZZ 1 Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla Piper PA 34,

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 72-04 Změna 4 MORAVAN-AEROPLANES a.s. Z 526 AFS Z 526 AFS-V 11.04.2007 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. č. 72-04 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 80-01 Změna 5 MORAVAN-AEROPLANES a.s. Z 142 Z 142 C 10.04.2007 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 80-01 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č. 80-01

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-526 AFS-V, OK-CXB na letišti Holešov dne 6. září 2003

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-526 AFS-V, OK-CXB na letišti Holešov dne 6. září 2003 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 390/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-526 AFS-V, OK-CXB na

Více

ZHODNOCENÍ ROZDÍLŮ MEZI JAR-FCL A PART-FCL V OBLASTI PILOTNÍCH LICENCÍ EVALUATION OF THE DIFFERENCES BETWEEN JAR-FCL AND PART-FCL FOR PILOT LICENSES

ZHODNOCENÍ ROZDÍLŮ MEZI JAR-FCL A PART-FCL V OBLASTI PILOTNÍCH LICENCÍ EVALUATION OF THE DIFFERENCES BETWEEN JAR-FCL AND PART-FCL FOR PILOT LICENSES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ LETECKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AEROSPACE ENGINEERING ZHODNOCENÍ ROZDÍLŮ MEZI JAR-FCL

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 89-02 Změna č. 6 LETECKÉ ZÁVODY a.s. L 23 SUPER-BLANÍK 15.03.2002 PŘÍLOHA K TYPOVÉMU OSVĚDČENÍ č. 89-02 Tato příloha, která je součástí Typového osvědčení č. 89-02

Více