Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena"

Transkript

1 2013 Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena KALENDÁŘ 2013 vydala jako speciální elektronickou publikaci Praktická moderní žena Sanoma Media Praha 2012

2 Leden 2013 HIPPEASTRUM Česky hvězdník či zornice je cibulnatá rostlina vhodná k rychlení. Název této krásky je opravdu příznačný, její květy mají tvar hvězdy. CIBULE se sází na podzim do substrátu pro pokojové rostliny tak, aby zhruba polovina cibule byla nad zeminou. KVĚTINÁČ s vysazenou cibulí umístěte na světlé místo při teplotě 20 C a zpočátku jen velmi opatrně zalévejte (ale nikdy ne na cibuli). Postupně zálivku zvyšujte. PO ODKVĚTU stvol uřízněte a pomalu snižujte zálivku. Po zatažení listů uchovejte cibuli před dalším rychlením dva měsíce v chladu a temnu. HIPPEASTRUM můžete dát přes léto ven do polostínu a na místo chráněné před deštěm. POZOR rostlina obsahuje jedovaté látky a je zaměnitelná s Amarylis belladona, který na rozdíl od hvězdníku nemá dutý stonek.

3 Únor EUSTOMA GRANDIFLORUM Starší používaný název je lisianthus nebo japonská růže, patří do čeledi hořcovitých a domovinu má v USA a v Severním Mexiku. V KVĚTINÁČI ji obchody nabízejí jako sezonní rostlinu v různých barvách od bílé, světle růžové, purpurové až po tmavě modrou. Potřebuje teplé a světlé stanoviště, ale ne na plném slunci, a mírnou zálivku. Eustoma je vhodná i pro pěstování ve venkovních truhlících a v záhonech. Udržovat ji pro pěstování v příští sezoně nemá význam. JAKO ŘEZANÁ květina je eustoma k dostání téměř po celý rok. Velice oblíbená je do svatebních vazeb. Její jemný květ a zvláště plnokvětá forma připomíná růži. PLUSEM je její univerzálnost je totiž naprosto ideální pro tvorbu jednodruhových vazeb i smíšených aranžmá. Při jejím aranžování můžete plně popustit uzdu své fantazii.

4 Březen 2013 FREESIA Frézie je velice křehká jarní květina. V mixu s jinými květy není příliš výrazná, a proto se hodí spíše jako soliterní květina jen s trochou zeleně, báječně vynikne úplně samotná. V KVĚTINÁŘSTVÍ je frézie k dostání téměř po celý rok v bílé, žluté, fialové a modré barvě. VÝRAZNÁ, A PŘITOM JEMNÁ VŮNĚ je její velkou předností. Vonné oleje s frézií příjemně provoní váš domov. PŘÍJEMNÁ VŮNĚ FRÉZIE SE DÁ VYUŽÍT V KU- CHYNI. Nevěříte, tak to vyzkoušejte! Začněte například při přípravě moučníků a zmrzlin. Stačí květy frézií vyluhovat v cukrovém sirupu a potom jím dochutit třeba dortovou polevu. Je možné také připravit fréziové máslo květy přidejte do dózy s máslem zabaleným do gázy a v chladnu nechte přes noc odležet, aby máslo natáhlo vůni. Květy však nesmí být chemicky ošetřené.

5 Duben TULIPA Tak zní latinský název tulipánu. Tulipány jsou oblíbené pro svou nenáročnost a nezaměnitelný vzhled. Patří do čeledi liliovitých; původní oblastí výskytu tulipánů je pravděpodobně Čína a odtud se rozšířily do Turecka a později i do Evropy. TULIPÁNY se dají velice dobře rychlit, proto jsou řezané květy v obchodech k dostání s malými přestávkami (léto) během celého roku, hrnkové se prodávají zhruba od prosince do konce jara. EXISTUJÍ VE VŠECH BARVÁCH kromě modré. Tulipány mají rády sucho a spíše světlo, proto jim vyhovuje slunné až polostinné stanoviště. ŘEZANÉ tulipány jsou dnes vyšlechtěny tak, že při správné péči vydrží ve váze týden, mnohdy i déle. Aby byly dlouho svěží, alespoň obden (nejlépe však každý den) vodu vyměňte a tulipány asi o 0,5 cm seřízněte.

6 Květen 2013 DIANTHUS Karafiát, česky hvozdík, (zahrnuje více než 300 druhů) je nádherná dekorativní květina, která prožívá svůj triumfální návrat. NA ZAHRÁDCE NA ZÁHONECH nebo v truhlících na balkonech a oknech se pěstují barevné hvozdíky většinou jednoleté a dvouleté. STÁLE KVETOUCÍM karafiátům se daří pouze ve sklenících a znáte je z květinářství. Hlavním producentem řezaných karafiátů je Kolumbie, odkud se rozváží do celého světa. KARAFIÁTY JSOU HOUŽEVNATÉ rostliny s překrásným květem a dlouhou dobou trvanlivosti. Při správné péči vydrží ve váze až 14 dnů. SKVĚLE SE DAJÍ VYUŽÍT K DEKORACÍM BEZ VODY, a to právě proto, že se vozí na sucho. Používají se celé květy nebo jen okvětní plátky. VELKOU PŘEDNOSTÍ karafiátů je také cena. Patří mezi nejlevnější řezané květiny.

7 Červen ANEMONE Česky sasanka zahrnuje zhruba 100 druhů vytrvalých bylin většinou rostoucích na severní polokouli v mírném pásmu. U nás jsou nejznámější lesní druhy v bílé a žluté barvě kvetoucí na jaře. Jako řezané se prodávají pestrobarevné velkokvěté zahradní druhy. Barevná škála je veliká, od bílé až po téměř černou (sytě fialovou). V květinářstvích jsou k dostání v pozdním podzimu, zimě a v průběhu jara. ANEMONKY MAJÍ POMĚRNĚ KRÁTKÝ STO- NEK, a proto se hodí především do nízkých vazeb. To se potom dá vytvořit veliká romantika... Samostatně jako solitér se hodí naaranžované po jedné do různých sklenic či misek. TAK JAKO VĚTŠINĚ ŘEZANÝCH KVĚTIN, I ANEMONKÁM VYHOVUJE JEN MÁLO VODY VE VÁZE. Přes svoji křehkost poměrně dlouho vydrží při správné péči až 1 týden.

8 Červenec 2013 ROSA Růže je obsáhlý rod zahrnující přes 150 druhů a nespočet vyšlechtěných kultivarů. Říká se jí královna květin, ale to jen díky šlechtění, neboť botanické druhy (plané růže) mají do královen daleko, přestože i ony mají svůj půvab. RŮŽE ZDOBÍ NAŠI PLANETU ODNEPAMĚTI, ale pěstují se pouze posledních 2700 let. Jejich vývoj je dlouhý a složitý. Ve středověku, kdy se většina rostlin pěstovala převážně z užitkových důvodů, se však růžím dostalo výsady, že se pěstovaly pro krásu. DNES SE RŮŽE ČASTO VYUŽÍVAJÍ V KOSMETI- CE, AROMATERAPII, ALE TAKÉ V KUCHYNI. Okvětní lístky se dají dobře kandovat a používají se jako ozdoby v cukrářství. Dorty se zdobí živými květy. NEJKRÁSNĚJŠÍ JSOU NA ZAHRADĚ NEBO JEDNODUŠE UPRAVENÉ VE VÁZE. Ve floristice dnes existují přípravky, po jejichž použití vydrží květy až dva dny bez vody. Růže se dají také dobře sušit.

9 Srpen 2013 HYDRANGEA MACROPHYLLA Hortenzie, dlouhověká keřovitá rostlina s tmavě zelenými listy, pochází z Číny a jihovýchodní Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Kvete na jaře a v létě. Hodí se výborně k řezu. TO, CO TVOŘÍ BARVU HORTENZIÍ, NEJSOU KVĚTY SAMOTNÉ (ty jsou maličké, žlutozelené a velmi nenápadné), ale bílé, růžové, vínové, zelené a modré kalištní lístky. Modrá barva u hortenzií se docílí okyselením substrátu síranem silinitým. ŽIVOTNOST ŘEZANÝCH KVĚTŮ PRODLOUŽÍTE, pokud stonek seříznete dlouhým šikmým řezem a do vázy napustíte vlažnou vodu. Můžete přidat trochu výživy pro hortenzie či dřeviny, ale úplně postačí absolutně čistá váza. Nesmí stát v průvanu. KDYŽ UŽ HORTENZIE VE VÁZE UVADÁ, DÁ SE USUŠIT (nejlépe na tmavém suchém místě květem dolů to aby neztratila barvu a tvar) a použít do suchých vazeb a aranží například spolu s růžemi.

10 Září GERBERA V domovině, kterou je Jižní Amerika, Madagaskar a Asie, je GERBERA trvalkou, která vyžaduje místo na plném sluncis dobře propustnou zeminou s vysokým obsahem kompostu. GERBERY JSOU U NÁS OBLÍBENÉ především jako řezané květiny. Existují v nepřeberném množství kultivarů a tvarů okvětních lístků i barevných variant kromě modré a čistě fialové. ŘEZANÉ GERBERY MAJÍ RÁDY MÁLO VODY, alespoň ob den seříznutí stonku ostrým nožem a absolutně čistou vázu i vodu. Pokud není na přímém slunci nebo u zdroje tepla, vydrží gerbera svěží až dva týdny. JELIKOŽ MAJÍ POMĚRNĚ TĚŽKÉ KVĚTY (hlavy), někteří floristé je tzv. drátují. HRNKOVÉ GERBERY potřebují hodně světla i sluníčka, pravidelnou vydatnou zálivku (ne na listy) a občasné přihnojování. Pozor na vlhkost.

11 Říjen 2013 CHRYSANTHEMUM CHRYZANTÉMY zná prakticky každý. Ovšem historie jejich botanického jména je spletitá. Dříve odborníci pod toto jméno začleňovali i vratiče, kopretiny, řimbaby a listopadky. Samostatnému označení chrysanthemum se jim dostalo až po druhé světové válce. Rod zahrnuje 37 druhů. OTUŽILÝM ROSTLINÁM se v oblastech s mírným klimatem daří dobře venku, jen ty určené k řezu se pěstují ve sklenících. Drobnokvěté a trsové se pěstují tak, že vrcholové poupě se uštípne, aby se vyvinuly postranní květy. Jednokvěté chryzantémy se pěstují obráceně: všechna postranní poupata se vyštipují a nechá se pouze jedno vrcholové. ŘEZANÉ CHRYZANTÉMY jsou jedny z nejtrvanlivějších a cenově nejdostupnějších rostlin. Péče o ně není náročná. Stačí čistá studená voda, a pokud nemáte po ruce nůžky či nůž, můžete klidně chryzantémy ulomit.

12 Listopad CALLUNA VŘES je drobný, stálezelený keřík. Obyčejně tvoří rozsáhlé porosty vřesoviště. Vyskytují se hlavně v chladnějších oblastech, největší evropská vřesoviště jsou ve Velké Británii a Německu. Vřesy jsou mrazuvzdorné a vyžadují kyselou půdu. VŘESY MAJÍ MALÉ ZVONKOVITÉ KVÍTKY fialové, růžové nebo bílé barvy. Kvete mezi posledními rostlinami od srpna až do pozdního podzimu. Existuje velké množství kultivarů vyšlechtěných především na tvar a barvu listů od sytě zelené přes světle zelenou, žlutou až po téměř červeno-oranžovou barvu. DEKORATIVNÍ JSOU SAMOTNÉ VE VENKOVNÍCH TRUHLÍCÍCH I SESAZENÉ s jinými podzimními květinami, jako jsou chryzantémy, astry... Moderní jsou aranže z vřesu a krásnohlávku, rozcuchaného stříbrošedého keříku, které i po usušení vypadají velmi dekorativně, jinak se dají bez větších problémů pěstovat jako truhlíkové celou zimu.

13 Prosinec 2013 CYCLAMEN PERSICUM Vzpomínáte si na zpívající květinu z pohádky Pyšná princezna? Byl to brambořík! Ale nejen díky této pohádce se bramboříky udržují mezi dvaceti nejprodávanějšími pokojovými rostlinami. BRAMBOŘÍKY mají domovinu ve Středomoří a jihozápadní Asii. Jsou blízkými příbuznými prvosenek, i když jejich vzhled tomu příliš nenasvědčuje. MAJÍ MNOHO KULTIVARŮ červené, fialové, růžové a čistě bílé barvy květů někdy zkadeřené či dvoubarevné. Pokud jim dopřejete chladno a světlo, pokvetou od pozdního podzimu do začátku jara. Špatně snáší náhlé změny teploty a průvan! HRNKOVÉ KVĚTINY MAJÍ RÁDY vzdušný substrát z rašeliny a světlé stanoviště až lehký polostín. PĚSTUJÍ SE HLAVNĚ JAKO DEKORATIVNÍ POKO- JOVÉ ROSTLINY. U nás jsou oblíbené v období Vánoc. Dříve se prodávaly i jako řezané, ale dnes se v květinářství vyskytují jen velmi zřídka.

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Ing. Pavel Matiska, Ph.D.

Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Charakteristika rodově rozmanitá skupina rostlin, jednoděložné i dvouděložné schopnost adaptace extrémní podmínky (střídání období sucha a vlhka, tepla a zimy..) přečkávání nepříznivého

Více

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry

BRUSINKA. americká hopsinka. Klikva neboli cranberry 1 BRUSINKA americká hopsinka 2 3 BRUSINKY POCHÁZEJÍ ZE SEVERNÍ AMERIKY A OBLÍBILI SI JE JIŽ PŮVODNÍ INDIÁNI. ROSTOU NA NÍZKÉM PLAZIVÉM KEŘÍKU, KTERÝ DORŮSTÁ VÝŠKY 10 AŽ 20 CM. PROTOŽE JSOU UVNITŘ DUTÉ,

Více

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3 1. vydání Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s., Slatiňanská 135 www.souvnasavrky.cz, e-mailová adresa: info@souvnasavrky.cz, telefon: 469 677 128 V TOMTO ČÍSLE NAJDETE

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým:

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Ing. Martin Vlasák, Ph.D. - řešitel klíčové aktivity 06

Více

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07

Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Rostliny na jaře VY_12_INOVACE_PRV.123.07 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Rostliny na jaře Podtéma: části rostlinného těla, jarní květiny, stromy na jaře a jejich

Více

Pracovní činnosti ( Pěstitelské práce, chovatelství) dívky

Pracovní činnosti ( Pěstitelské práce, chovatelství) dívky Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Pracovní činnosti ( Pěstitelské práce, chovatelství) dívky 3. období 7. ročník Radmila Dytrová a kolektiv: Praktické činnosti pro 6. 9. ročník základních

Více

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Vydání 2/2015 Ing. Dušan Horák HORÁKOVY ŠKOLKY Bystřice pod Hostýnem PODZIM ZIMA Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Po letních tropických vedrech podzim plný

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle 1. datle Datle Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné. Datle Datlová semena

Více

Výsadby v exteriéru. Letničky Dvouletky Trvalky Výsadby do nádob Specifické technologie

Výsadby v exteriéru. Letničky Dvouletky Trvalky Výsadby do nádob Specifické technologie Výsadby v exteriéru Letničky Dvouletky Trvalky Výsadby do nádob Specifické technologie Výsadby letniček Příprava záhonů základní hnojení (podzim) zrytí, odplevelení, urovnání Termín výsadby: po 15.5. velikost

Více

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější.

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější. Dýňový rok 2013 Po prvních pokusech s obděláváním našeho školního pozemku jsme se cítili na začátku třetího projektu už jako pokročilí pěstitelé. Ve školním roce 2010/2011 jsme se pustili do projektu Chleba

Více

Od 1. 1. 2011 jsou kontroly komínů povinné!

Od 1. 1. 2011 jsou kontroly komínů povinné! ZPRAVODAJ OBCE PALONÍN Vážení spoluobčané, dostává se Vám do rukou první číslo Zpravodaje obce Palonín, ve kterém bych Vás chtěla informovat o dění v obci a nabídnout zajímavé informace, které Vás, doufám,

Více

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu Kompost patří k nejstarším a nejpřirozenějším prostředkům pro zlepšování vlastností půdy. Pro jeho výrobu jsou zásadní organické zbytky z domácností, ze zahrady atp. Kompost výrazně přispívá k udržení

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

Rychlení. cibulovin, hlíznatých květin a dřevin. GRADA Publishing. František Kobza

Rychlení. cibulovin, hlíznatých květin a dřevin. GRADA Publishing. František Kobza Rychlení cibulovin, hlíznatých květin a dřevin František Kobza 96 GRADA Publishing Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. města Prahy. František Kobza Rychlení cibulovin, hlíznatých květin

Více

Plán záhonu Venkovská zahrada

Plán záhonu Venkovská zahrada Plán záhonu Venkovská zahrada Venkovská zahrada Venkovská zahrada se vyznačuje geometrickým a symetrickým uspořádáním. Ohraničení zcela klasicky tvoří živý plot ze zimostrázu. Středu zahrady vévodí jabloň

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

Pěstební postupy při výrobě

Pěstební postupy při výrobě Pěstební postupy při výrobě Rozmnožování květin generativní vegetativní Licence, licenční poplatky Rostlinolékařská kontrola výpěstků Generativní rozmnožování květin nákup osiva od certifikovaných firem

Více

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá ASTROLOGICKÁ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Principy předpovědi Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají

Více

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologický rok: 00 KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologická fáze: ZIMA Všechny rostliny, kromě mrazuvzdorných, mají vegetační klid, organismy hybernují.

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jan van der Kamp Aranžování a vazba květin titul Grada Publishing Jan van der Kamp Aranžování a vazba květin Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016

ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ROČNÍ PLÁN MŠ da Vinci 2015/2016 ZÁŘÍ: Já a svět okolo mě 1.9.2015-4.9.2015 Vítáme vás, kamarádi 7.9.2015-11.9.2015 Vítáme vás, kamarádi II 14.9.2015-18.9.2015 Naše školka 21.9.2015-25.9.2015 Barvy ŘÍJEN:

Více

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ 1. Pravidelné zahradní slohy 2.Zahradní slohy nepravidelné 3. Alpina a květinové zídky v sadových

Více

Katalog druhů Trvalkový záhon

Katalog druhů Trvalkový záhon Katalog druhů Trvalkový záhon Tato publikace byla vytvořena za finanční podpory SFŽP ČR a MŽP. Česnek 'Sensation' Allium 'Sensation' velké kulovité, fialové květenství dlouhé ploché jazykovité listy připomíná

Více

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Paprika Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Nedozrálé plody papriky jsou také jedlé a mají barvu. Obsahují

Více

Základní škola a Mateřská škola Žirovnice

Základní škola a Mateřská škola Žirovnice Základní škola a Mateřská škola Žirovnice Autor: Mgr. Veronika Koukalová Vytvořeno: 6.3.2012 Název: VY_32_INOVACE_6.1.15_botanika Téma: Podběl x pampeliška Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1204

Více

7. Zastoupení odrůd pěstovaných ve vinohradě Modrý Portugal (červená odrůda) Původ této odrůdy není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje v

7. Zastoupení odrůd pěstovaných ve vinohradě Modrý Portugal (červená odrůda) Původ této odrůdy není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje v Zuzana Bártová, 4.A, Základní škola Velké Pavlovice * Listopad 2013 Název projektu: HISTORIÍ VELKOPAVLOVICKÝCH VINOHRADŮ 1. Název trati (spisovný, hovorový) - NOVÉ HORY Spisovný název viniční trati: Nové

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Dictamnus L. třemdava

Dictamnus L. třemdava Dictamnus L. třemdava Rutaceae Rod zastoupený jedním druhem Dictamnus albus L. Dictamnus albus L. třemdava bílá (syn. Dictamnus fraxinella Pers.) Původ: Eurasijský druh - jižní a střední Evropa, západní

Více

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského vermes červ, žížala. Malý domácí žížalový kompostér je

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1 1. Identifikační údaje a) označení stavby: ÚPRAVA PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH

Více

Rostliny na jaře - test

Rostliny na jaře - test Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Rostliny

Více

Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18

Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18 jaro léto podzim zima Roční období VY_12_INOVACE_PRV.123.18 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma:Roční období Podtéma: rok,roční období, měsíce v roce,charakteristika

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

Plán záhonu Zastíněný záhon

Plán záhonu Zastíněný záhon Plán záhonu Zaěný záhon Zaěný záhon Atraktivní a odolné omilné trvalky, jako jsou dlužichy, čechravy, hosty a bergenie, vytvářejí napínavé barevné a tvarové kontrasty a hodí se do každé zahrady. Oblé křivky

Více

Plán záhonu Azalková zahrada

Plán záhonu Azalková zahrada Plán záhonu Azalková zahrada Azalková zahrada Téměř všechny rostliny v azalkové zahradě jsou odkázané na kyselý půdní substrát. Půda by měla být kyprá a bohatá na humus a zpravidla musí být vylepšena mulčovací

Více

Učitelství pro 2. stupeň ZŠ

Učitelství pro 2. stupeň ZŠ MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta KATEDRA BIOLOGIE FAKULTNÍ ZAHRADA KEJBALY VINOHRADY 100, 639 00 BRNO Učitelství pro 2. stupeň ZŠ Bakalářské studium TÉMA: Sv. Valentýn Předmět: Aranžování a úprava

Více

CalendarColors. Zimní kolekce

CalendarColors. Zimní kolekce CalendarColors Zimní kolekce CalendarColors Zimní kolekce Co vám přináší? Tato selekce vám umožní zůstat v kontaktu s vašimi zákazníky a nabídnout jim kvetoucí rostliny ve Vánočním období i v únoru a březnu.

Více

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský Vlastivěda není věda II. Planeta Země Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský 3 Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu Hlavního města Prahy. Vytvoření odborného textu: Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Více

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU ZELENINOVÝ MIX Z GRILU Ingredience mořská sůl 1 špetka pepř mletý 1 špetka olivový olej extra panenský 140 ml rajče 8 ks červená paprika 2 ks žlutá paprika 2 ks čekanka 2 ks houby shitake 500 g lilek 4

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska obecná Bellis perennis Na louce Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinou jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny, méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných

Více

Základní pravidla kompostování

Základní pravidla kompostování Základní pravidla kompostování Vyrobit kvalitní kompost v průběhu několika měsíců není nemožné. Důležité je, aby měly bakterie a půdní organismy pro svůj život vhodné podmínky. Pro urychlení rozkladu materiálu

Více

Pěstování pokusných rostlin

Pěstování pokusných rostlin Přednáška 7d letní semestr 200 Pěstování pokusných rostlin Vegetativní rozmnožování vyšších rostlin: d. cibulnaté květiny - speciální část Allium aflatunense původ: střední Asie (Aflatun) mrazuvzdorný

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA:

BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA: BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA: JAK SE JMENUJI? POZOROVÁNÍ A POPIS PŘÍRODNIN: Najdi min. 3 indicie, které k sobě patří = charakterizují ovocnou rostlinu: (např. narašená větvička barva dřeva, struktura

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

1, Úvod. 2, Pěstování. 3, Sběr

1, Úvod. 2, Pěstování. 3, Sběr Bylinky 1, Úvod Bylinky provází člověka při jeho kulinářských pokusech od nepaměti. Nejenže zlepšují chuť jídla, ale lze je konzumovat i samotné a navíc mívají blahodárný vliv na organismus. Z některých

Více

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos Švestka: jakou odrůdu si vybrat Tereza Macháčková Švestka a slivoň dva pojmy, které se často zaměňují. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl, a poradím, jak pěstovat švestky na zahradě. Než nějakou odrůdu

Více

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží 7 POSVIŤME SI NA ROSTLINY Cílová skupina IV. V. ročník 90 min. (2 vyučovací hodiny zařazené zhruba

Více

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01

BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584, MOST 434 01 STŘEDOŠKOLSKÁ TECHNIKA 2012 Setkání a prezentace prací studentů na ČVUT BŘÍZA BĚLOKORÁ (BETULA PENDULA) ANDREJ BACHOVSKÝ, JOSEF BALÚCH STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE, TOPOLOVÁ 584,

Více

Výběr z exotiky Iroko Douglaska Merbau Jatoba Hevea Kempas Teak Santos mahagon Bambus (vertikální, karbonizován) Bambus (horizontální, přírodní)

Výběr z exotiky Iroko Douglaska Merbau Jatoba Hevea Kempas Teak Santos mahagon Bambus (vertikální, karbonizován) Bambus (horizontální, přírodní) 3 17 33 Výběr z exotiky Iroko Douglaska Merbau Jatoba Hevea Kempas Teak Santos mahagon Bambus (vertikální, karbonizován) Bambus (horizontální, přírodní) Výběr z klidných dřevin Javor kanadský Pecan Dub

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Obsah ZAKRSLÝ KRÁLÍČEK TAKOVÝ, JAKÝ OPRAVDU JE ZAHRADA A BALKON: ČERSTVÝ VZDUCH PRO ŠŤASTNÉ KRÁLÍČKY MEZONETOVÝ BYTEČEK PRO VAŠEHO KRÁLÍČKA

Obsah ZAKRSLÝ KRÁLÍČEK TAKOVÝ, JAKÝ OPRAVDU JE ZAHRADA A BALKON: ČERSTVÝ VZDUCH PRO ŠŤASTNÉ KRÁLÍČKY MEZONETOVÝ BYTEČEK PRO VAŠEHO KRÁLÍČKA Obsah ZAKRSLÝ KRÁLÍČEK TAKOVÝ, JAKÝ OPRAVDU JE Malý, ale s velkými nároky Společnost je alfou a omegou všeho Pohyb pro radost 6 Hrabání a nory 6 V bezpečí úkrytu 7 Každý králíček hlodá 7 Pět smyslů Dobrý

Více

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk Botanika (nejen) pro včelaře RNDr. Václav Švamberk Jedinečná kolekce 544 včelařsky významných rostlin ČR s podrobným popisem a určením Nektarodárnost, pylodárnost, fenologická specifikace rostlin Ku potěše

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2?

Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? Mrkni na stránku vlevo a zamysli se které cestě do školy bys dal nebo dala přednost? Té na obrázku 1 nebo té na obrázku 2? A dokážeš vysvětlit proč? Zkus to napsat nebo nakreslit sem Každé město má svá

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_14_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 25. 3. 2013 Datum ověření ve výuce: 12.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Metodický list Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Líčení Mgr. Líčení, personifikace, epiteton, přirovnání, metafora III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Datum vytvoření 11. října

Více

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: STAVBA: Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě STUPEŇ PD: KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ: Dokumentace pro provedení stavby (DPS) Rýmařov PARCELA Č.: část pozemku parc.

Více

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ S výrobky Dr.Oetker upečete jednoduše a rychle vynikající cukroví. Nemusíte složitě míchat polevy, stačí si vybrat ze 4 druhů balených v sáčcích, které rozehřejete

Více

Barevné kombinace hotových odstínů

Barevné kombinace hotových odstínů Barevné kombinace hotových odstínů Zveme vás na procházku po krajině našich barev, protože věříme že barvy jsou nádherné spojení vědy a umění. Skutečně dobré barevné kombinace jsou pak vzácným pokrmem

Více

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama.

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. Prvouka + Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. 1. úkol U nedělní snídaně pomáhají všichni při prostírání. Napiš na řádky, co už je na stole. Je to opravdu všechno? Dokresli

Více

Dřevěné terasy. Přemýšlíte o terase u domu? Nejdříve budete asi řešit, z jakého materiálu ji zhotovíte. Co takhle zkusit dřevo?

Dřevěné terasy. Přemýšlíte o terase u domu? Nejdříve budete asi řešit, z jakého materiálu ji zhotovíte. Co takhle zkusit dřevo? Dřevěné terasy Přemýšlíte o terase u domu? Nejdříve budete asi řešit, z jakého materiálu ji zhotovíte. Co takhle zkusit dřevo? Neděle 2.8.2009 16:56 Zvětšit obrázek Ilustrační foto FOTO: archiv firem Dřevo

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou kůrou, která se s přibývajícím věkem mění v šedohnědou až červeno-hnědou

Více

Přírodověda 4. ročník

Přírodověda 4. ročník Přírodověda 4. ročník Očekávaný výstup Školní výstup Učivo Mezipředmětové vztahy, průřezová témata Zkoumá základní společenstva ve vybraných lokalitách regionů, zdůvodní podstatné vzájemné vztahy mezi

Více

Lesní hospodářství. VY_32_INOVACE_Z.2.18 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia

Lesní hospodářství. VY_32_INOVACE_Z.2.18 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ KOMPOSTOVÁNÍ JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ OSNOVA Úvod Co je kompostování Tři základní druhy kompostování Co dát a nedat do kompostu Fáze kompostování Kde založit kompost V čem kompostovat Problémy

Více

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8.

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8. č. 1 název Opakování učiva ze 7. ročníku anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. V pracovních listech si žáci opakují základní vědomosti z geografické,

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník duben 2014 Cítit se skvěle na duši i těle Náchodská 442/149, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Vibrační plošina Master G4 pro masáž, posílení svalstva a redukci váhy. Vibrační posilovací a masážní

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

váš informační měsíčník na měsíc

váš informační měsíčník na měsíc váš informační měsíčník na měsíc ŘÍJEN 2009 6. ročník, č. 10 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely, Náměstí 1, 251 67 Pyšely Milí přátelé, jsme opět na začátku nového měsíce, desátého v pořadí,

Více

19. Park u Sekerovy vily

19. Park u Sekerovy vily 19. Park u Sekerovy vily Na tehdejším okraji Frýdku, na křižovatce ulic Staroměstské a Slezské, si v roce 1898 nechal postavit podnikatel Sekera honosnou vilu podle projektu stavitele Rudolfa Aulegka v

Více

Cornus mas, Dřín jarní (obecný)

Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Dřín obecný je rozkladitý keř dorůstající výšky až 7 metrů. Dřevo je velmi tvrdé. Borka je tmavě hnědá, odlupující se v tenkých plochých šupinách. Listy jsou vstřícné, eliptické,

Více

49.Tundra a polární oblasti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

49.Tundra a polární oblasti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 49.Tundra a polární oblasti Tundra Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 22/12 Číslo materiálu: Název materiálu: ROSTLINNÉ ORGÁNY Písemná práce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Marcela Kováříková JMÉNO: A 1. Jak se nazývá rostlinný orgán, který má rozmnožovací funkci

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Bambusy a jejich pěstování u nás

Bambusy a jejich pěstování u nás Pavel Rezl Bambusy a jejich pěstování u nás Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7, obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz, tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 2490.

Více

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích OBJEDNATEL: AKCE: ČÁST DOKUMENTACE: Město Třinec Plán údržby zeleně pohřebišť na období 2016 2017 Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích ZHOTOVITEL: SAFE TREES,

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Botanické zahrady ČR

Botanické zahrady ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.25 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

PROGRAM MENS SANA o. s. červenec 2012

PROGRAM MENS SANA o. s. červenec 2012 PROGRAM MENS SANA o. s. červenec 2012 Kdo má chuť se v parném létě trochu osvěžit? Středy14:00 18:00 Za sluncem a za vodou návštěva Letního koupaliště v Ostravě Porubě (Generála Sochora 1378) - krytý bazén

Více

Listy a lístky ze Šafránu

Listy a lístky ze Šafránu Listy a lístky ze Šafránu Podzim 2011 Milí přátelé a příznivci ŠAFRÁNU, drţíte v rukou druhé, podzimní, vydání časopisu Listy a lístky ze Šafránu. Přinášíme vám i vašim dětem novinky o činnosti naší organizace,

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 1 dělohou kořeny svazčité listy se souběžnou žilnatinou květ tříčetný, tříčetný ve 2 kruzích cévní svazky

Více

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800 Ostrovní 1448/24 AKCE: NOVÉ ZALOŽENÍ A ČÁSTEČNÁ OBNOVA PAMÁTNÉHO PARKU U ROZHLEDNY A PAMÁTNÍKU NA KŘÍŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. ÚVOD: ZÁJMOVÉ ÚZEMÍ ZPRACOVÁVANÉ PROJEKTEM SE NACHÁZÍ V INTRAVILÁNU V NÁVRHU

Více

Příklad dobré praxe na téma TVOŘIVÉ VELIKONOČNÍ DÍLNY

Příklad dobré praxe na téma TVOŘIVÉ VELIKONOČNÍ DÍLNY Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma TVOŘIVÉ VELIKONOČNÍ DÍLNY Jméno autora Mgr. Jana Žáková Název příkladu dobré

Více