Katalog okrasných trav = rod Miscanthus =

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katalog okrasných trav = rod Miscanthus ="

Transkript

1 Katalog okrasných trav = rod Miscanthus = (Ozdobnice) Luděk Urban 2010

2 Představené kultivary: Miscanthus japonicus Giganteus Miscanthus japonicus Goliath Miscanthus sinensis Adagio Miscanthus sinensis Andante Miscanthus sinensis Arabesque Miscanthus sinensis Federreise Miscanthus sinensis Gracillimus Miscanthus sinensis Kaskade Miscanthus sinensis Kleine Fontäne Miscanthus sinensis Kleine Silberspinne Miscanthus sinensis Malepartus Miscanthus sinensis Morning light Miscanthus sinensis Pünktchen Miscanthus sinensis Silberfeder Miscanthus sinensis Silberspinne Miscanthus sinensis Silberturm Miscanthus sinensis Sommerfeder Miscanthus sinensis Yaku Jima ( Yakushima Dwarf ) Miscanthus sinensis Zebrinus Miscanthus x oligostachys Herkules

3 Často kladené otázky: Jak jsou rostliny z fotografií ve skutečnosti vysoké? Pro lepší odhad výšky rostlin na fotografiích byly rostliny fotografovány v popředí s dřevěným, 1m vysokým měřidlem. Kultivary se ve výšce vzrostlých trsů velmi liší, je tedy třeba věnovat výběru kultivaru alespoň základní pozornost. Jak rychle ozdobnice rostou? Fotografovány byly rostliny v matečnici vysazovány rostliny z K9 (9cm) kontejnerů. Rostliny byly na stanovišti necelé 2 roky (vysazovány na jaře 2008, fotografovány v polovině září 2009). Pěstovány bez přídavné závlahy, hnojení proběhlo pouze 1x na jaře 2009 Cereritem. Je tedy patrné, že i bez jakékoliv intenzivní péče vytvoří ozdobnice už po velmi krátké době i z malých sazenic mohutné a velmi dekorativní trsy. Který kultivar je nejlepší? Nelze jednoznačně zodpovědět. Není pravdou, že kultivary s panašovanými listy (Cosmopolitan, Cabaret, Goldbär, Morning Light, Variegatus, Zebrinus, Pünktchen,..) jsou výrazně ozdobnější a dekorativnější. Vzrostlé trsy čistě zelenolistých odrůd jsou neméně krásné a navíc působí výrazně přirozenějším (a více uklidňujícím) dojmem. Určitě je ale vhodné vzít v potaz, kam hodláme rostliny zasadit. Do menších partií zahrad nebo záhonů s nižšími druhy rostlin se více hodí nižší, úzkolisté kultivary. Vysoké a širokolisté kultivary lépe vyniknou, mají-li kolem sebe dostatek místa. Celkově je dekorativní charakter ozdobnic (respektive všech vyšších okrasných trav) těžko nahraditelný jinými rostlinými druhy a jejich přítomnost v zahradě přináší veliké zpestření zejména do strohých výsadeb složených téměř výhradně z jehličnatých dřevin. Jsou ozdobnice dostatečně odolné? Všechny uvedené kultivary ozdobnic jsou v podmínkách ČR spolehlivě zimovzdorné. Vyvarujte se ale stříhání suchých stébel na podzim. Ozdobnice jsou jednak velmi zajímavé i v zimním období a byla by škoda se o jejich zimní krásu připravit, především by však mohlo dojít k zahnívání trsů díky vodě, která by natekla do dutých zbytků stébel. Stříhat suchá stébla je ideální až v průběhu jara cca v dubnu.

4 Popisy kultivarů Miscanthus japonicus Giganteus Výška: 280cm Charakteristika: Nejvyšší kultivar ozdobnice. Mohutné rostliny s širokými listy, vyžadující pro pěstování dostatek místa a umístění v pozadí výsadeb. V našich podmínkách nestíhá nakvétat. Druh je trsnatý až krátce výběžkatý. Miscanthus japonicus Goliath Výška: 160/260cm Charakteristika: Vysoký, širokolistý kultivar. Listy mají výrazný stříbrný středový pruh. Na rozdíl od kultivaru Giganteus je ozdobný i květem nakvétá koncem srpna. Květenství jsou bronzově hnědá, vzpřímená. Trsnatý druh.

5 Miscanthus x oligostachys Herkules Výška: 90/140cm Charakteristika: Středně vysoký kultivar. Listy středně široké, bez výrazného proužku. Nakvétá koncem srpna až začátkem září. Květenství bílá, vzpřímená, úzká. Výběžkatý druh. Listy mají na podzim výrazné hnědooranžové zbarvení. Miscanthus sinensis Adagio Výška: 50/100cm Charakteristika: Velmi nízký kultivar ozdobnice v květu pouze do 1m výšky. Listy úzké. Nakvétá koncem srpna. Květenství světle hnědá, úzká, vzpřímená, vyrůstající na dlouhých klasech vysoko nad listy. Trsnatý druh. Podobný kultivaru Yaku Jima.

6 Miscanthus sinensis Andante Výška: 100/170cm Charakteristika: Středně vysoký kultivar s úzkým listem. Nakvétá koncem srpna. Květenství stříbřitě hnědá, vzpřímená, široká. Trsnatý druh. Celkově podobný kultivaru Gracillimus sice o něco nižší a subtilnější, zato ale kvetoucí ( Gracillimus nakvétá tak pozdě koncem října že se považuje v podstatě za nekvetoucí kultivar). Miscanthus sinensis Arabesque Výška: 100/200cm Charakteristika:Vyšší kultivar. Listy středně široké. Nakvétá začátkem září. Květenství široká, barva bronzově hnědá, čnící vysoko nad listy.trsnatý druh.

7 Miscanthus sinensis Federreise Výška: 120/200cm Charakteristika: Vysoký kultivar. Listy široké. Květenství úzká, dlouhá. Barva tmavě bronzově hnědá. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Gracillimus Výška: 180cm Charakteristika: Velmi oblíbený kultivar. Velmi efetkní rostliny s úzkými listy a celkově jemným, vzdušným habitem. Druh v našich podmínkách nakvétá velmi pozdě - až koncem října, kdy již rostliny postupně zasychají. Květenství navíc nevyčnívá nad listy, takže je jejich estetická hodnota bezvýznamná. To ovšem rostlinám neubírá na zajímavosti. Rostlina vyniká jak jako solitera, tak jako doplněk výsadeb.

8 Miscanthus sinensis Kaskade Výška: 60/120cm Charakteristika: Velmi nízký, nápadně a dlouho kvetoucí kultivar. Květy se začínají objevovat už koncem července a nakvétají postupně až do konce září. Květenství jsou nejprve výrazně bronzově červenohnědá, následně se zbarvují téměř do bílé barvy. Rostliny mají úzké listy a než začnou kvést působí spíše subtilním dojmem. V průběhu srpna až října jsou následně velmi efektní. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Kleine Fontäne Výška: 70/130cm Charakteristika: Středně vysoký kultivar s velmi nápadnými, pýřitými, ohnutými květenstvími. Rostliny nakvétají v průběhu srpna. V září se pak početná květenství vybarvují do zářivě bílé barvy. Listy úzké. Trsnatý druh.

9 Miscanthus sinensis Morning Light Výška: 140cm Charakteristika: Velice atraktivní úzkolistý kultivar. Listy mají výrazný, bílý středový pruh. Stejně jako kultivar Gracillimus nestíhá v našich podmínkách nakvést květenství se začínají objevovat až v říjnu a nevyčnívají nad listy. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Pünktchen Výška: 130/160cm Charakteristika: Zajímavý kultivar podobný kultivaru Zebrinus listy jsou rovněž příčně pruhované, i když pruhy jsou méně početné. Na rozdíl od kultivaru Zebrinus se však jedná o regulérně kvetoucí druh květenství se objevují c průběhu srpna. Barvu mají bronzově červenou. Trsnatý druh.

10 Miscanthus sinensis Silberfeder Výška: 130/240cm Charakteristika: V květu dosti vysoký, širokolistý kultivar ozdobnice. Květenství jsou zpočátku stříbřitá, následně světle hnědá. Květenství jsou na dlouhých stoncích a ční vysoko nad listy. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Silberspinne Výška: 110/160cm Charakteristika: Středně vysoký kultivar s úzkými listy. Květenství jsou tmavě bronzově hnědá, spíše úzká, umístěná poměrně těsně nad listy. Trsnatý druh.

11 Miscanthus sinensis Silberturm Výška: 110/210cm Charakteristika: Vysoký, širokolistý kultivar. Květenství na dlouhých stoncích, vysoko nad listy. Květenství úzká, dlouhá, barva tmavě bronzově hnědá. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Sommerfeder Výška: 100/200cm Charakteristika: Středně vysoký až vysoký kultivar. Listy široké, na podzim se pěkně vybarvují do téměř oranžové barvy. Květenství stříbrně bílá, vysoká, pýřitá. Výběžkatý druh vhodný pro plošné výsadby. Na podzim barevně velmi zajímavý kultivar.

12 Miscanthus sinensis Yaku Jima (Yakushima Dwarf) Výška: 60/110cm Charakteristika: Velmi zajímavý, nízký, úzkolistý kultivar. Květenství početná, úzká, barva stříbřitě hnědá. Trsnatý druh. Miscanthus sinensis Zebrinus Výška: 140cm Charakteristika: Oblíbený pestrobarevný kultivar. Listy široké, se žlutými příčnými pruhy. Květenství se začínají na rostlinách objevovat až v průběhu října, kdy již rostliny začínají zatahovat jde tedy v praxi o nekvetoucí kultivar. Trsnatý druh.

13 Celkové shrnutí a přehled V následující tabulce naleznete přehled odrůd s uvedením nejzákladnějších charakteristik. Kultivary jsou pro zjednodušení rozděleny na dvě hlavní skupiny širokolisté a úzkolisté. Skupina širokolistých kultivarů zahrnuje celkově vyšší, robustnější rostliny s méně početnými, avšak silnějšími stébly. Na druhou stranu skupina úzkolistých kultivarů zahrnuje rostliny většinou subtilnější, s jemnější strukturou a početnějšími, ale užšími stébly. Kultivary Herkules a Sommerfeder se vyznačují výběžkatým růstem a výrazným podzimním zbarvením listů. Širokolisté kultivary Nízké Středně vysoké Vysoké Úzkolisté kultivary Nízké Středně vysoké Vysoké Název Výška Barva květenství Herkules 90/140cm bílá, pýřitá Pünktchen 130/160cm bronzově červenohnědá Zebrinus 140cm x Arabesque Federreise Malepartus Silberturm Sommerfeder Giganteus Goliath Silberfeder Název 100/200cm bronzově hnědá 120/200cm tmavě bronzově hnědá 120/200cm tmavě bronzově červenohnědá 110/210cm tmavě bronzově hnědá 100/200cm bílá 280cm i více x 160/260cm bronzově hnědá 130/240cm bílá až světle hnědá Výška Adagio 50/100cm světle hnědá Kaskade 60/120cm červenohnědá, pak bílá, pýřitá Yaku Jima 60/110cm stříbřitě hnědá Kleine Fontäne 70/130cm bílá, pýřitá Kleine Silberspinne 70/130cm stříbrná až světle hnědá Morning Light 140cm x Andante 100/170cm stříbřitě hnědá Gracillimus 180cm x Silberspinne 110/160cm tmavě bronzově hnědá Snad Vám uvedené informace pomohou s lepší orientací v nejčastěji pěstovaných kultivarech ozdobnic, případně výběrem nejvhodnější odrůdy pro použití ve Vámi zvolených podmínkách.

Pěstování ovocných stromů a keřů

Pěstování ovocných stromů a keřů Pěstování ovocných stromů a keřů Vzdělávací texty Radim Lokoč, Miroslav Přasličák, Ondřej Dovala, Stanislav Kubesa 2013 www.hlucinsko.eu/ovoce Vzdělávací texty vychází v rámci projektu Ovocnářské vzdělávání

Více

BÍLÝ NÁDHERNÝ ASTRID BÍLÝ NÁDHERNÝ / 15. VYUŽITÍ: přímý konzum a konzervace STANOVIŠTĚ: průměrné i horší půdy REGISTRACE, OCHRANA PRÁV

BÍLÝ NÁDHERNÝ ASTRID BÍLÝ NÁDHERNÝ / 15. VYUŽITÍ: přímý konzum a konzervace STANOVIŠTĚ: průměrné i horší půdy REGISTRACE, OCHRANA PRÁV přímý konzum a konzervace průměrné i horší půdy, přímý konzum a konzervace úrodné a záhřevné půdy ASTRID Původ: CZE, vznikla křížením odrůd Dan s Mistake Zelený hruškovitý. Růstové vlastnosti: vzrůstnost

Více

Původní keře ČR. a jejich využití v zahradách

Původní keře ČR. a jejich využití v zahradách Původní keře ČR a jejich využití v zahradách Objevte krásu a zapomenuté využití původních druhů keřů rostoucích v naší přírodě. Je srdečným přáním tvůrců této publikace ukázat krásu původních keřů, jejich

Více

OBSAH: ROZMNOŽOVÁNÍ MASOŽRA- Vážení kolegové,

OBSAH: ROZMNOŽOVÁNÍ MASOŽRA- Vážení kolegové, Vážení kolegové, první TRIFID v tomto roce prošel svým vývojem až do tisku a po rozeslání se s ním shledáváte ve svých poštovních schránkách. Snad Vás alespoň něco z jeho náplně zaujme a hlavně bychom

Více

Invazivní rostliny v Krkonoších

Invazivní rostliny v Krkonoších Invazivní rostliny v Krkonoších Charakteristika invazivních druh U: rychlý růst statných rostlin vytváření plošně rozsáhlých a hustých porostů vysoká produkce semen a mohutných kořenových systémů nepřítomnost

Více

PLATAN (PLATANUS L.) Počet druhů a původ: asi 10, převáţně

PLATAN (PLATANUS L.) Počet druhů a původ: asi 10, převáţně PLATAN (PLATANUS L.) Platany jsou krásné, mohutné, rozloţité a hluboko kořenící stromy s opadavými, střídavě postaveným, dlanitě laločnatými listy, které připomínají listy některých javorů. Jsou nápadné

Více

Amur bílý celoroční lov 50 cm. pásmo:

Amur bílý celoroční lov 50 cm. pásmo: Amur bílý celoroční lov 50 cm Latinský název: Ctenopharyngodon idella průměrná délka: 120-150 cm věk: 15 20 let pohlavní dospělost: 3-11 let Kaprovitá ryba, pochází z čínských řek a z řeky Amuru; odtud

Více

Nepotravinářské využití zemědělské půdy

Nepotravinářské využití zemědělské půdy Nepotravinářské využití zemědělské půdy V současné době se začíná celosvětově usilovně hledat náhrada za fosilní energetické zdroje, jejichž zásoby se v posledních letech rychle snižují. Nezbývá nic jiného,

Více

Aktuální stav invazních druhů v ČR

Aktuální stav invazních druhů v ČR Aktuální stav invazních druhů v ČR Informační materiál o invazních druzích Rok: 2014 Místo: 4 NP, několik CHKO a další území v ČR Zhotovitel: ZO ČSOP Veronica, Brno Tato studie obsahuje 25 článků uveřejněných

Více

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta Bellamira Vlastnosti stromu: Roste středně silně, vznikla křížením Čačanská najbolja x Mirabelka nancyská. Vlastnosti plodu: Velkoplodá, 18 g vážící,pozdně dozrávající mirabelka, Aromatické plody jsou

Více

POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX

POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX POPISY ODR D ROZMNOŽOVANÝCH VE STUPNI CAC FENIX Vlastnosti stromu: Vzr stnost stromu je st ední až silná, typ rozv tvený, habitus rozložitý. Koruna bývá zahuš ována st edn dlouhými, slab kolénkatými letorosty,

Více

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o pěstebních směsích. TERRA InfoPaper. 100% přírodní Pěstební směs pro vaši úrodu Jednoduché použití Žádné usazeniny

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o pěstebních směsích. TERRA InfoPaper. 100% přírodní Pěstební směs pro vaši úrodu Jednoduché použití Žádné usazeniny TERRA InfoPaper Všechno, co jste kdy chtěli vědět o pěstebních směsích 100% přírodní Pěstební směs pro vaši úrodu Jednoduché použití Žádné usazeniny Ne každá pěstební směs je vhodná pro pěstování rostlin

Více

MORAVSKÝ SLADKOPLODY. Jeřáb červený 175,- Kč. Jeřáb černý Arónie. NERO stromkový 175,-KČ. HUGIN keřový 90,-Kč. Slivoň, 180,- Kč ELENA MELITOPOLSKI

MORAVSKÝ SLADKOPLODY. Jeřáb červený 175,- Kč. Jeřáb černý Arónie. NERO stromkový 175,-KČ. HUGIN keřový 90,-Kč. Slivoň, 180,- Kč ELENA MELITOPOLSKI Jeřáb červený 175,- Kč Jeřáb černý Arónie MORAVSKÝ SLADKOPLODY NERO 175,-KČ HUGIN 90,-Kč Chutná odrůda klasických sladkoplodých jeřabin, nenáročná, vhodná i do horských poloh (až 1500 m). Plody se konzumují

Více

Zdeněk Strašil a Jan Hofbauer. Technologie pěstování a možnosti využití světlice barvířské safloru (Carthamus tinctorius L.) METODIKA PRO PRAXI

Zdeněk Strašil a Jan Hofbauer. Technologie pěstování a možnosti využití světlice barvířské safloru (Carthamus tinctorius L.) METODIKA PRO PRAXI Zdeněk Strašil a Jan Hofbauer Technologie pěstování a možnosti využití světlice barvířské safloru (Carthamus tinctorius L.) METODIKA PRO PRAXI Výzkumný ústav rostlinné výrovy 2007 Metodika vznikla za finanční

Více

Absolventi vysokých škol:

Absolventi vysokých škol: Absolventi vysokých škol: hodnocení vzdělání, uplatnění na trhu práce, kompetence Radim Ryška a Martin Zelenka 2011 2 Absolventi vysokých škol: hodnocení vzdělání, uplatnění na trhu práce, kompetence Radim

Více

JAK ŘEŠIT PROBLÉMY PŘI PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ. Eva Juláková

JAK ŘEŠIT PROBLÉMY PŘI PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ. Eva Juláková JAK ŘEŠIT PROBLÉMY PŘI PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ Eva Juláková Praha 2007 Tento text vznikl pro potřeby projektu Pražské analytické centrum inovací CZ.04.3.07/4.2.01.1/0002 v grantovém schématu JPD3 Spolupráce

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I. VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I. STAV LESNÍCH PŮD JAKO URČUJÍCÍ FAKTOR VÝVOJE ZDRAVOTNÍHO STAVU, BIODIVERZITY A NAPLŇOVÁNÍ PRODUKČNÍCH I MIMOPRODUKČNÍCH FUNKCÍ LESŮ Zpráva o průběhu

Více

www.syngenta.cz 7-8 / 10 červenec/srpen měsíčník společnosti Syngenta TÉMA MĚSÍCE: VČASNÉ OŠETŘENÍ Základ pro nejvyšší výnos

www.syngenta.cz 7-8 / 10 červenec/srpen měsíčník společnosti Syngenta TÉMA MĚSÍCE: VČASNÉ OŠETŘENÍ Základ pro nejvyšší výnos www.syngenta.cz 7-8 / 10 červenec/srpen měsíčník společnosti Syngenta TÉMA MĚSÍCE: VČASNÉ OŠETŘENÍ Základ pro nejvyšší výnos ÚVODNÍK Ozimá řepka zůstává královnou našich polí Ing. Juraj Petrina Syngenta

Více

2/ Biodiverzita a priority ochrany přírody

2/ Biodiverzita a priority ochrany přírody 2/ Biodiverzita a priority ochrany přírody 13 Když přijde řeč na přírodní hodnoty zasluhující ochranu, v moderněji zaměřených publikacích se většinou dozvídáme, že naším hlavním cílem je chránit biodiverzitu

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 49. ročník školní rok 2014 2015 ZADÁNÍ VSTUPNÍCH ÚKOLŮ kategorie C a D Marcela Zajíčková, Stanislav Urban,

Více

Zemědělský rok končí. říjen 2012 V ČÍSLE NAJDETE: NOVINKY NA TRHU

Zemědělský rok končí. říjen 2012 V ČÍSLE NAJDETE: NOVINKY NA TRHU říjen 2012 Zemědělský rok končí Vážení čtenáři, letošní druhý bulletin vychází v době kdy se uzavírá zemědělský rok. Můžeme trochu bilancovat i sezónu drobného hospodaření a místních potravin. Úspěchem

Více

Klimatické změny a jejich dopady na život lidí

Klimatické změny a jejich dopady na život lidí Klimatické změny a jejich dopady na život lidí Studijní opora k akci v rámci projektu CZ.1.07/1.3.05/03.0030 Název projektu: Zeměpis v nové perspektivě aneb tudy cesta vede Celkový počet stran: 40 Autor:

Více

VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY NA ROZCESTÍ

VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY NA ROZCESTÍ S T U D I E B Y L A S P O L U F I N A N C O V Á N A E V R O P S K Ý M S O C I Á L N Í M F O N D E M A S T Á T N Í M R O Z P O Č T E M Č E S K É R E P U B L I K Y VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY NA ROZCESTÍ Analýza

Více

ZÁKLADNA VĚDY, VÝZKUMU A VÝVOJE V HL. M. PRAZE

ZÁKLADNA VĚDY, VÝZKUMU A VÝVOJE V HL. M. PRAZE ÚTVAR ROZVOJE HL. M. PRAHY Odbor strategické koncepce ZÁKLADNA VĚDY, VÝZKUMU A VÝVOJE V HL. M. PRAZE Analýza současného stavu Zpracoval Ing. Jakub Pechlát spolupráce Ing. Jiří Mejstřík Prosinec 2006 Tato

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Klára SLÍPKOVÁ

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Klára SLÍPKOVÁ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Klára SLÍPKOVÁ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdraví Změny tělesné

Více

Analýza volných pracovních míst evidovaných Úřadem práce ČR v kontextu se strukturou absolventů a zaměstnaných. Mgr. Gabriela Doležalová

Analýza volných pracovních míst evidovaných Úřadem práce ČR v kontextu se strukturou absolventů a zaměstnaných. Mgr. Gabriela Doležalová Analýza volných pracovních míst evidovaných Úřadem práce ČR v kontextu se strukturou absolventů a zaměstnaných Mgr. Gabriela Doležalová 2014 Obsah 1. Úvodem... 3 2. Obsah, cíle a metodika analýzy... 3

Více

TEORIE BOUŘEK Petr Skřehot Meteorologická Operativní Rada

TEORIE BOUŘEK Petr Skřehot Meteorologická Operativní Rada Stručné základy TEORIE BOUŘEK Petr Skřehot Meteorologická Operativní Rada OBSAH 1 BOUŘKA... 3 1.1 DEFINICE BOUŘKY... 3 1.2 DĚLENÍ BOUŘEK... 3 2 BOUŘKOVÉ OBLAKY... 4 2.1 VNĚJŠÍ PODMÍNKY VZNIKU OBLAKŮ...

Více

Senioři a sociální opatření v oblasti stárnutí v pohledu české veřejnosti

Senioři a sociální opatření v oblasti stárnutí v pohledu české veřejnosti Senioři a sociální opatření v oblasti stárnutí v pohledu české veřejnosti zpráva z empirického výzkumu Lucie Vidovićová, Ladislav Rabušic Spoluautorka přílohy: Martina Prinzová VÚPSV Praha výzkumné centrum

Více