ewrc.cz Václav Blahna s Pavlem Schovánkem na trati Rallye Teplice 1984

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ewrc.cz Václav Blahna s Pavlem Schovánkem na trati Rallye Teplice 1984"

Transkript

1 Seznamte se: Toto byl Bastard Autor: Daniel Porazil, :11 Abychom správně pochopili prazvláštní název vozu, který mu byl dějinami přisouzen, musíme se v čase posunout o dobrých pětadvacet let zpátky. Tedy nejen do doby, kdy končila platnost sportovní homologace legendárního vozu Škoda 130 RS, ale také do epochy, kdy velmi intenzivně probíhala neoficiálně vyhlášená válka a nesnášenlivost mezi soutěžním týmem ze Slušovic a továrním týmem Škoda. Václav Blahna s Pavlem Schovánkem na trati Rallye Teplice 1984 Aktivní kariéra stotřicítky RS skončila po několika prodlouženích homologace v roce V automobilce se samozřejmě pokoušeli vyvinout a nasadit důstojného nástupce, a tak na volné téma následník připravili různé variace. Musíme si uvědomit, že Škoda tehdy byla odsouzena vyrábět už v době svého vzniku zastaralý model Škoda 120, a to navíc tak dlouho, než se v továrně zaplatily všechny investice s ním spojené. Ba co hůř, automobilka tehdy díky centrálnímu plánování musela čekat na své dodavatele, kteří také museli uamortizovat veškeré své investice. Navíc tehdejší předpisy FISA (dnes FIA) nedávaly maloobjemovým vozům přílišnou možnost zásadních úprav. Přesto světlo světa spatřily dva unikáty, jeden pro okruhový sport s označením Škoda 738, který se na startovní čáru opravdu postavil a který dodnes patří mezi nejkrásnější závodní embéčka historie a druhý, ten byl určen pro rallye a byl pojmenovaný Škoda 739. Ten ovšem nikdy do žádné soutěže neodstartoval. Budete-li mít trochu štěstí, nezvykle modrý exemplář s tváří připomínající Porsche, uvidíte v Muzeu Škoda v Mladé Boleslavi. A tak se narodila soutěžní Škoda 120 L ve skupině A5, která neznamenala jen krok zpět, ale doslova obří skok vzad. Prakticky sériový vůz neměl šanci nahradit stotřicítku a s nedostatečným výkonem motoru, představujícím zhruba 85 koní, byl ve světovém měřítku dávno dopředu odsouzen do role poraženého. Co s tím?

2 Trať Rallye Šumava byla v roce 1984 skryta pod sněhem. Václav Blahna znovu bojoval proti rodícím se vozům Škoda 130 LR, tentokrát jim podlehl Teoreticky to bylo přitom všem jasné, chyběl nejen větší motor, ale i nový vůz, který by od začátku vznikal jako sportovní, přesně tak se totiž narodila stotřicítka. S odstupem času a také pod dojmem toho, jak se ke sportu automobilka stavěla a od roku 1998 stále staví, chyběla a chybí vůdčí osobnost typu RsDr. Miloslava Zapadla ( ), byť nepopíratelně rozporuplná, která by z pozice nejvyššího muže továrny ( podnikový ředitel AZNP) dala sportu zelenou. Jenže sportovní oddělení tehdy znovu narazilo, nový vůz nebude, nový motor není možný, nové a benevolentnější předpisy v nedohlednu. V této době přišla s převratnou a politicky dobře promyšlenou ideou pražská svazarmovská organizace Metalexu, která tento problém vyřešila po svém. Přestože koncepce stodvacítky prakticky neumožňovala vyrábět další deriváty, kupříkladu kombi nebo pick-up či hatchback, narodilo se kupé jménem Garde. A právě do něho se pražští svazarmovci rozhodli zabudovat sovětský agregát z Lady o objemu cm3. Dnes možná tato myšlenka a čin vyvolají na tvářích jen úsměv, ale v tehdejší době šlo tento záměr chápat také tak, že jde o nejryzejší demonstraci československo-sovětského přátelství - Československý vůz se sovětským motorem, vítězící na mezinárodních podnicích! Rozhodně bych ale autorům vozu nechtěl podsouvat jakýkoli politický záměr, nicméně, doba byla taková. Co na tom, že všem roduvěrným škodovákům z toho šla hlava kolem, navíc, když snad kromě Mladé Boleslavi byli všichni pro realizaci tohoto projektu. Tady končila všechna legrace. Tak nějak tedy přišel Bastard na svět, je zbytečné říkat, že přezdívka vozu vznikla pod továrním komínem.

3 Za volantem Bastarda se na Rallye Teplice objevila také posádka Karel Kašpárek - Antonín Kounovský Metalex v roce 1983 vyrobil tři kusy na objednávku Jednotného zemědělského družstva Slušovice. Tam se odmítali smířit s vidinou přechodu na již zmíněnou Škodu 120 L ve skupině A a navíc porážet továrnu a ukázat škodovákům, že si neumí poradit, muselo být velmi lákavé. Pánové Jan Králík a Josef Vrátil ve své knize Století nejrychlejších vozů Škoda naprosto přesně vystihli pojem JZD Slušovice, zde doslovná citace: Moravské družstvo bylo svérázným fenoménem v socialistickém Československu. Kromě zemědělské výroby se pustili do bezpočtu jiných aktivit, například i do počítačů (TNS = Ten Náš Systém, pozn.aut.). Jejich soutěžní oddělení zle prohánělo tovární tým AZNP (Automobilové Závody Národní Podnik, pozn.aut.). Absurdní situace, kdy kolchozníci vydělávali kultivací softwaru a financovali výrobu soutěžních automobilů, byla pro tehdejší hospodářské poměry v zemi charakteristická. Nejenže to nikomu nepřišlo divné, ale Slušovice se staly vzorem socialistického podnikání. Částečně v Praze, Západních Čechách a na Moravě vznikly tři vozy s oficiálním označením Škoda 160 RS MTX a ve škodovce se stále ještě mohli uklidňovat tím, že Bastard musí dostat homologaci. Ve skutečnosti to znamenalo vyrobit malou sérii 200 kusů ve 12ti po sobě jdoucích měsících. Všem bylo jasné, že v měřítku Metalexu to nebude možné.

4 Škoda 160 RS neměla homologaci, a tak na Barum rallye 1984 startovala pouze jako předjezdec Jenže znovu zaúřadovala tehdejší politická situace. Především díky ní se, mimo jiného, na Slovensku musely stavět továrny prakticky na všechno, co bylo v Čechách - na léčiva, letadla, motocykly a také na automobily. Přesně takto vznikly Bratislavské Automobilové Závody. Dnes už můžeme jen spekulovat o tom, zda se naši východní sousedé už tehdy nepřipravovali na odtržení, nicméně, to sem nepatří. Automobilka v Boleslavi samozřejmě ke stavbě homologační série svolení nedala, ale v Metalexu, potažmo ve Slušovicích, si i tehdy věděli rady. Vydali se právě do Bratislavy, kde se jakoby náhodou montovaly vozy Škoda Garde. Konečná montáž vozů probíhala sice ve Vrchlabí, ale to nikomu nevadilo. Suma sumárum, existovaly dva plně funkční prototypy s motorem Lada, jeden s motorem 130 RS turbo, existoval tým, který měl ambice být po automobilce Škoda nositelem a reprezentantem soutěžního sportu doma i v zahraničí a o homologaci se měla paradoxně postarat odnož Škody v Bratislavě, která k tomu také dala souhlas. Zdálo se, že už nic nestojí v cestě. Přesto se vůz v pravém slova smyslu nikdy nenarodil. V Mladé Boleslavi padl příkaz, že se Garde v Bratislavě už montovat nebude. Myslím, že tehdejší vedení Škody si toto rozhodnutí muselo velmi těžce a složitě obhajovat, především JZD Slušovice se bránilo a používalo politické zbraně nejtvrdšího kalibru. Marně.

5 Rallye Příbram Na čtyřiadvacet let starém snímku je zachycena posádka Kašpárek - Kounovský Nejvíce kilometrů s Bastardem najezdil Václav Blahna. Po odchodu z továrního týmu Škoda prodělal krátkou anabázi s vozem BMW 323 a Škoda 160 RS, o které se velice pochvalně vyjadřoval, mohla zásadně ovlivnit jeho další kariéru. V roce 1984 se Bastard uvedl na Rallye Valašská zima naprosto excelentně. Blahna všem svým soupeřům doslova a do písmene dával pověstný parník. Továrna tehdy nasadila Nora Hauglanda se stodvacítkou a mimo soutěž jeli Křeček a Kvaizar s prototypy Škoda 130 LR, ale nikdo z nich na Blahnu neměl. Tehdy šlo ještě o hodně, několik demonstrativních vítězství ve dvou, třech podnicích za sebou, mohlo do jisté míry otázku homologace znovu minimálně otevřít. Však si také potom, co Václav Blahna těšně před cílem sklouzl do příkopu a prohospodařil tam svůj obrovský čtyřminutový náskok (vyhrál Haugland), od vedení týmu i samotného JZD Slušovice vyslechl své. Teprve až potom na semaforu dějin padla vozu Škoda 160 RS s konečnou platností červená. Vůz se pak ještě na některých soutěžích znovu objevil (Blahna, Kašpárek), ale to už se v dílnách motorsportu rodila Škoda 130 LR. A to už je úplně jiné vyprávění. Alespoň malou, ale reálnější šanci na život měl třetí vůz osazený motorem 1.3 doplněným o turbodmychadlo. Na tom měla zájem i Škoda samotná, ale turbo a celá problematika přeplňování tehdy byla pro zestátněný československý průmysl neřešitelným technickým oříškem, navíc oříškem velice nákladným, a tak i od tohoto projektu bylo nakonec upuštěno.

6 Bastard byl také označován jako hybrid Lady a Škody, přičemž z Lady byl použit pouze pohonný agregát. Na snímku opět Karel Kašpárek z Rallye Příbram Doba, kdy automobilka Škoda nasadí svůj nový soutěžní vůz na tratě rychlostních zkoušek, je s trochou nadsázky měřitelná na hodiny. Škoda Fabia s označením Super 2000 rozšíří záviděníhodnou řadu speciálů, které kdy opustily tovární bránu v Mladé Boleslavi, a tak jako její dávní předchůdci, bude hladová po úspěchu. I když o vlivu Bastarda na další vývoj motorsportu můžeme jen diskutovat, jedno bych novému soutěžním vozu mladoboleslavské Škody přál, aby vznikal ze stejných pohnutek jako před lety Škoda 160 RS - nesmířit se a vyhrávat!

7 A ještě jednou Blahna, Šumava a okruhu u Čínova. Boční pohled naznačuje, že to přes všechny peripetie vozu náramně slušelo Základní technické údaje vozu Škoda 160 RS v úpravě MTX: dvoudveřové kupé s motorem vzadu pohon zadních kol připraveno pro skupinu B motor: Lada / VAZ cm3 OHC vrtání: 79 mm zdvih: 80 mm výkon: 117,7 kw (160 koní) při min-1 rozvor: mm (karosérie byla o 10 cm prodloužena) hmotnost: 1000 kg (dle výplní) max.rychlost: přes 200 km/h (dle převodů) Autor fotografií: Jiří Fryje

LACETTI. Get Real. www.chevrolet.cz

LACETTI. Get Real. www.chevrolet.cz VÝHODY PRO MAJITELE VOZU CHEVROLET: Na každý vůz značky Chevrolet je poskytována komplexní záruka. Natolik věříme v kvalitu technologií a výbav našich vozů, že na každý vůz Chevrolet poskytujeme záruku

Více

Tatra 613 historie, vývoj, technika, sport

Tatra 613 historie, vývoj, technika, sport Jan Tuček Tatra 613 historie, vývoj, technika, sport Grada Publishing Jan Tuček Tatra 613 Vydala Grada Publishing, a. s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264

Více

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup...

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... Úvod... 6 1. Škoda 100, 110, 110 R... 7 2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... 43 5. Škoda Octavia, Octavia

Více

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup...

2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14. 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29. 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... Úvod... 6 1. Škoda 100, 110, 110 R... 7 2. Škoda 105, 120, 130, 135, 136, Garde, Rapid... 14 3. Škoda Favorit, Forman, Pick-up... 29 4. Škoda Felicia, Felicia Combi, Pickup... 43 5. Škoda Octavia, Octavia

Více

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici

Nová Volva S60 a V60 Polestar vládnoucí silou 367 koní jsou již k dispozici Volvo Car Czech Republic, s.r.o. Public Relations V Oblouku 731 252 42 Průhonice Tel.: +420 296 787 111 Fax: +420 296 787 222 www.volvocars.cz Tisková zpráva Vydala Petra Doležalová, dolezalova@bluewind.cz

Více

ewrc.cz Jihokorejský výrobce Hyundai se vždy snažil, aby jeho vozy měly výborný poměr mezi cenou a výbavou.

ewrc.cz Jihokorejský výrobce Hyundai se vždy snažil, aby jeho vozy měly výborný poměr mezi cenou a výbavou. Auto Dorda ewrc.cz collection Autor: Martin Agnus Bobek, 23. 6. 2005 00:00 Prodejce automobilů Auto Dorda přichází ve spolupráci s internetovým serverem ewrc.cz s nabídkou pro fanoušky automobilových soutěží

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů retro Marcel Gause M ETA L E X český výrobce sportovních automobilů a motocyklů Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Marcel Gause METALEX český výrobce sportovních automobilů a motocyklů

Více

Nový SEAT Leon je vozem pro srdce i hlavu

Nový SEAT Leon je vozem pro srdce i hlavu Nejkrásnější způsob, jak řídit praktický automobil Nový SEAT Leon je vozem pro srdce i hlavu / Ohromující design překypující emocemi / Inovace jako například přední LED světlomety / Příkladná dynamika

Více

Pavel Janeba: Od vozu Škoda Favorit k Fabii WRC - 2. ewrc.cz

Pavel Janeba: Od vozu Škoda Favorit k Fabii WRC - 2. ewrc.cz Pavel Janeba: Od vozu Škoda Favorit k Fabii WRC - 2 Autor: Martin Agnus Bobek, 17. 10. 2005 00:00 Pavel Janeba: Od vozu Škoda Favorit k Fabii WRC - 1. díl Mistrovství světa v rally jsme od roku 1999 absolvovali

Více

Nový Škoda kalendář - Rally legendy Škoda ožívají!

Nový Škoda kalendář - Rally legendy Škoda ožívají! Nový Škoda kalendář - Rally legendy Škoda ožívají! Autor: www.skodateam.cz, 17. 10. 2012 19:13 S partou ŠkodaTeam se na našich stránkách setkáváme, když zveme všechny fandy na sraz vozů Škoda do Běšin

Více

Napsal uživatel auto.cz Středa, 15 Duben 2009 22:05 - Aktualizováno Pátek, 16 Říjen 2009 01:00

Napsal uživatel auto.cz Středa, 15 Duben 2009 22:05 - Aktualizováno Pátek, 16 Říjen 2009 01:00 Švédská automobilka Volvo vyráběla v 80. a 90. letech vedle dražších limuzín a velkých kombi, také menší a cenově dostupnější modely, které však neměly takovou image, ani provozní vlastnosti jako robustnější

Více

Jan Tuč ek SUPERB. chlouba znač ky Škoda

Jan Tuč ek SUPERB. chlouba znač ky Škoda Jan Tuč ek SUPERB chlouba znač ky Škoda o d r o k u 1 9 3 4 d o s o u č a s n o s t i Jan Tuček SUPERB chlouba značky Škoda grada publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Kupní smlouva. Mgr. Josef Gilbert Matuška, starosta. (dále jen kupující ) na jedné straně. (dále jen prodávající ) na straně druhé.

Kupní smlouva. Mgr. Josef Gilbert Matuška, starosta. (dále jen kupující ) na jedné straně. (dále jen prodávající ) na straně druhé. Kupní smlouva Kupující : Název firmy: Sídlo: Registrační číslo prodávajícího:... Město Manětín Manětín 89, 331 62 Manětín IČ: 00258091 DIČ: CZ00258091 Bankovní spojení: 246820690/0300 Tel.: +420 373 392

Více

automobily Jméno: Datum: 8.2 2013

automobily Jméno: Datum: 8.2 2013 automobily Jméno: Tomáš Smejkal Datum: 8.2 2013 Bugatti Veyron je nejvýkonnější sériově vyráběný osobní automobil na světě. Je pojmenován podle automobilového závodníka Pierra Veyrona, který v roce 1939

Více

1939 Škoda Popular 995 typ 937 nutnějším. Vůz s délkou 3800 mm vážil přibližně

1939 Škoda Popular 995 typ 937 nutnějším. Vůz s délkou 3800 mm vážil přibližně Škoda Popular 995 typ 937 z roku 1939 1939 Škoda Popular 995 typ 937 nutnějším. Vůz s délkou 3800 mm vážil přibližně Jednolitrový motor SV ze Škody 420 Popular byl použit i v lidovém voze Popular typ 937,

Více

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů retro Marcel Gause M ETA L E X český výrobce sportovních automobilů a motocyklů Marcel Gause METALEX český výrobce sportovních automobilů a motocyklů Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

Značkové automobily a motorky od BMW

Značkové automobily a motorky od BMW Aktuální seznam Autá Značkové automobily a motorky od BMW Kategoria - Rada3, Compact, 316ti/5, (str. 2) Kategoria - Rada3, Sedan, 316i, (str. 2) Kategoria - Rada3, Copué, 318Ci, (str. 2) Kategoria - Rada3,

Více

Martin Harák. retro. Autobusy Karosa 700. historie, vývoj, technika, modifikace

Martin Harák. retro. Autobusy Karosa 700. historie, vývoj, technika, modifikace Martin Harák Autobusy Karosa 700 historie, vývoj, technika, modifikace retro Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Martin Harák Autobusy Karosa 700 historie, vývoj, technika, modifikace

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

Galerie Tatra. Made in Czechoslovakia TATRA 57A ( ) TATRA 77 ( ) TATRA 603 ( ) TATRA 87 ( ) TATRA 97 ( )

Galerie Tatra. Made in Czechoslovakia TATRA 57A ( ) TATRA 77 ( ) TATRA 603 ( ) TATRA 87 ( ) TATRA 97 ( ) Made in Czechoslovakia TATRA 57A (1935 1938) Populární Hadimrška ve vylepšené verzi. Koncepce Tatra s páteřovým centrálním rámem (roura), vzduchem chlazeným motorem vpředu a pohonem zadních kol. Plochý

Více

ewrc.cz Profil: Robert Čonka Autor: Vlastimil Resl, 2. 7. 2008 10:50

ewrc.cz Profil: Robert Čonka Autor: Vlastimil Resl, 2. 7. 2008 10:50 Profil: Robert Čonka Autor: Vlastimil Resl, 2. 7. 2008 10:50 Pražský pilot Robert Čonka (27.8.1968) zahájil svoji soutěžáckou kariéru už v polovině devadesátých let s kadettem, aby se po téměř desetileté

Více

Driving Performance. Mercedes-AMG.

Driving Performance. Mercedes-AMG. Driving Performance. Mercedes-AMG. Driving Performance. Mercedes-AMG. 2 Obsah Obsah 3 Každé AMG má výkon v krvi. Obsah. Jsou rychlá jako blesk, mají skvělé jízdní vlastnosti a nenapodobitelný zvuk. Přesto

Více

Vyhláška č. 167/2002 Sb.

Vyhláška č. 167/2002 Sb. Vyhláška č. 167/2002 Sb. Vyhláška je uvedena k 1. květnu 2014 v aktuálním znění, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 152/2003 Sb., vyhláškou č. 298/2006 Sb., vyhláškou č. 156/2008 Sb. a vyhláškou

Více

M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory

M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír Jurek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je dovoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento

Více

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček

Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele. Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Využití energie výfukových plynů k pohonu klikového hřídele Jakub Vrba Petr Schmid Pavel Němeček Technické inovace motorových vozidel - Přednáška 07 1 Důvod inovace Jedná se o využití energie výfukových

Více

Elektrický motor jako součást ekologické strategie značky Peugeot. Jaromír Heřmanský Brno, 20. března 2012

Elektrický motor jako součást ekologické strategie značky Peugeot. Jaromír Heřmanský Brno, 20. března 2012 Elektrický motor jako součást ekologické strategie značky Peugeot Jaromír Heřmanský Brno, 20. března 2012 Je spalovací motor nenahraditelný? První vůz vybavený spalovacím motorem vyrobil Peugeot už před

Více

DFG/TFG 425s/430s/435s

DFG/TFG 425s/430s/435s Vysoký jízdní komfort a vysoký výkon překládky díky systému Hydrostatic Drive Nízká spotřeba Velká jízdní stabilita díky extrémně nízkému těžišti a kyvné nápravě s vysokým uložením Asistenční systémy pro

Více

H-1 Van: praktická dodávka

H-1 Van: praktická dodávka H-1 H-1 Van: praktická dodávka Nejnovější H-1 Van je praktický a pracovitý pomocník, který společnost Hyundai vyvinula proto, aby splnila vaše požadavky na dopravu nákladu. Ústředním motivem je velkorysý

Více

U vojenské nemocnice 1200, 169 02, Praha 6 zadavatele Osoba zastupující plk. prof. MUDr. Miroslavem Zavoralem, Ph.D. zuzana.konvalinova@uvn.

U vojenské nemocnice 1200, 169 02, Praha 6 zadavatele Osoba zastupující plk. prof. MUDr. Miroslavem Zavoralem, Ph.D. zuzana.konvalinova@uvn. K čj :373-3/2012/DP - ÚVN V Praze dne: 22.8.2012 Výtisk číslo: 1 Počet listů: 14 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro otevřené zadávací řízení, na podlimitní na zakázku zadávanou dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

> POJĎTE S NÁMI VÍTĚZIT! NABÍDKA SPOLUPRÁCE JAN ČERNÝ

> POJĎTE S NÁMI VÍTĚZIT! NABÍDKA SPOLUPRÁCE JAN ČERNÝ NABÍDKA SPOLUPRÁCE JAN ČERNÝ 2 PROJEKT MČR 2015 Po několika letech s vozy s předním pohonem bychom rádi opět usedli do čtyřkolky. Volba padla na vůz Škoda Fabia S2000, se kterou jsme v roce 2013 absolvovali

Více

Výfukové svody 4 do 1 pro Kawasaki GPZ 600R

Výfukové svody 4 do 1 pro Kawasaki GPZ 600R Výfukové svody 4 do 1 pro Kawasaki GPZ 600R Kawasaki GPZ 600R (ZX 600A): "GPZ600R.jpg" Jedná se o sportovní typ motocyklu druhé poloviny 80.let vybaveného řadovým zážehovým čtyřválcem o objemu 598 ccm,

Více

BMW slaví 25 let pohonu všech kol

BMW slaví 25 let pohonu všech kol BMW slaví 25 let pohonu všech kol Značka BMW, v současnosti nejúspěšnější výrobce prémiových automobilů na světě, již před 25 roky představila svůj první model vybavený pohonem všech kol. Během posledního

Více

KUHN EUROMIX I Serie 70

KUHN EUROMIX I Serie 70 KUHN Serie 70 K dispozici je v 8 různých verzích: objem 8 až 27 m3 - míchání novými šneky, poháněnými exkluzivní úhlovou převodovkou KUHN - 2 protilehlé nože urychlí proces řezání a pomohou získat homogenní

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. Studijní program: B6208 Ekonomika a management Studijní obor: 6208R088 Podniková ekonomika a management provozu Analýza procesu vývoje Sondermodellů ve společnosti Škoda

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Září 2015

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Září 2015 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Září 2015 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ CHARAKTERISTIKY Turbo Diesel přímé vysokotlaké vstřikování 2.2 HDi 110 MAN6 Turbo Diesel přímé vysokotlaké

Více

Rozhodnutí o námitkách

Rozhodnutí o námitkách Veřejná zakázka Dodávka vozidel pro městskou policii a magistrát hlavního města Prahy Zadávaná v otevřeném řízení zahájeném dne 19. 09. 2014 ev. č. Věstníku veřejných zakázek 487282 (dále jen zakázka )

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Caravelle

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Caravelle Technická data Platná pro modelový rok 13 Užitkové vozy Caravelle Informace o spotřebě paliva, emisích CO 2 a energetických třídách najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru,

Více

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ

J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ J. RALLYCROSS 1. ŘÁD MEZINÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ 1.1 Všeobecná ustanovení 1.1.1 Pro rok 2014 je v rallycrossu vypsáno Mezinárodní mistrovství ČR, kterého se může zúčastnit soutěžící a jezdci s platnou národní

Více

PÁSOVÉ KOMPAKTNÍ NAKLADAČE SÉRIE 200

PÁSOVÉ KOMPAKTNÍ NAKLADAČE SÉRIE 200 S T A V Í M E O K O L O V Á S PÁSOVÉ KOMPAKTNÍ NAKLADAČE SÉRIE 00 Výkon Motoru 50 kw (70 hp) 57 kw (76 hp) Provozní hmotnost 370 kg 4370 kg Užitečná nosnost 15 kg 1451 kg (50% překlápěcího zatížení) Pásový

Více

Obsah. Některé z uvedených. EcoBoost nejsou dostupné na českém trhu.

Obsah. Některé z uvedených. EcoBoost nejsou dostupné na českém trhu. EcoBoost FORD Obsah Co je to EcoBoost? EcoBoost a jeho vývoj v čase Společné znaky Rozdíly v rámci řady Ocenění Hrdinové řady Ford EcoBoost Rady pro úspornou jízdu Shrnutí 3 4 7 9 11 13 18 21 Některé z

Více

Fiat Scudo. Výbava a technické specifikace

Fiat Scudo. Výbava a technické specifikace Fiat Scudo Výbava a technické specifikace Technické specifikace Fiat Scudo Skříňová dodávka Combi Panorama Počet válců, uspořádání 4, v řadě 4, v řadě 4, v řadě Umístění vpředu, napříč vpředu, napříč vpředu,

Více

Univerzita Pardubice. Dopravní fakulta Jana Pernera

Univerzita Pardubice. Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Ideový návrh úprav automobilu Škoda Fabia pro zvýšení průjezdnosti Bc. Ondřej Kačmařík Diplomová práce 2008 18. února 2008 SOUHRN Cílem práce je vytvořit

Více

EPICA. Get Real. www.chevrolet.cz

EPICA. Get Real. www.chevrolet.cz VÝHODY PRO MAJITELE VOZU CHEVROLET: Na každý vůz značky Chevrolet je poskytována komplexní záruka. Natolik věříme v kvalitu technologií a výbav 3 našich vozů, že na každý vůz Chevrolet poskytujeme záruku

Více

3. Požadavky na nástavbu čelní sněhové frézy

3. Požadavky na nástavbu čelní sněhové frézy ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: Druh veřejné zakázky: Nákup podvozku, sněhového

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK (Zadávací dokumentace)

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK (Zadávací dokumentace) VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK (Zadávací dokumentace) Zjednodušené podlimitní řízení podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) na veřejnou zakázku s názvem,,svoz

Více

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů

český výrobce sportovních automobilů a motocyklů retro Marcel Gause M ETA L E X český výrobce sportovních automobilů a motocyklů Marcel Gause METALEX český výrobce sportovních automobilů a motocyklů Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

Elegance i v zimě už podesáté

Elegance i v zimě už podesáté Elegance i v zimě už podesáté Na křídlech akce Elegance i v zimě přilétá nová akční nabídka litých kol vhodných pro zimní provoz. Nachází se v ní zástupci top značek AEZ, DOTZ Survival, DEZENT i ENZO.

Více

JEDNOTNÁ ZEMĚDĚLSKÁ DRUŽSTVA

JEDNOTNÁ ZEMĚDĚLSKÁ DRUŽSTVA JEDNOTNÁ ZEMĚDĚLSKÁ DRUŽSTVA Ze samotného zákona není snadné poznat, že jeho cílem je vybudovat kolektivní zemědělský systém. V prvním paragrafu se dočteme, že: V zájmu zajištění blahodárného rozvoje zemědělského

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 03.12.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 492 V Y H L Á Š K A ministerstva financí

Více

Název: Autor: Číslo: Květen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Autor: Číslo: Květen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ostatní speciální motory Hybridní stroje a

Více

Subaru odhaluje nový model SUBARU BRZ

Subaru odhaluje nový model SUBARU BRZ Subaru odhaluje nový model SUBARU BRZ Tokio, 30. listopadu 2011: Koncern Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), výrobce automobilů Subaru, oznámil světovou premiéru modelu SUBARU BRZ (výstavní model), která

Více

Dál o dvě generace. soustředí výhradně. pick-up D-Max, který se již. > Půl na půl na práci i volný čas < MAXITEST. Isuzu D-Max 2.5 D Double Cab Custom

Dál o dvě generace. soustředí výhradně. pick-up D-Max, který se již. > Půl na půl na práci i volný čas < MAXITEST. Isuzu D-Max 2.5 D Double Cab Custom Dál o dvě generace Japonská automobilka Isuzu se v poslední době soustředí výhradně na užitkové a nákladní automobily či autobusy, a tak nejmenším vozidlem nabídky je terénní pick-up D-Max, který se již

Více

Auto-Gyro Cavalon. Ladné křivky vířící vzduch. Stroji, o nichž se bavíme, jsou vírníky, Text: Václav Fiala/Foto: Kamil Večeřa

Auto-Gyro Cavalon. Ladné křivky vířící vzduch. Stroji, o nichž se bavíme, jsou vírníky, Text: Václav Fiala/Foto: Kamil Večeřa Text: Václav Fiala/Foto: Kamil Večeřa Auto-Gyro Cavalon Ladné křivky vířící vzduch 10 Stroji, o nichž se bavíme, jsou vírníky, konkrétně vírníky německé společnosti AutoGyro, kterou od počátku roku v Česku

Více

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Aleutians-takto se Aljaška stala primární vojenskou

Více

MONITORING NOVINÁŘSKÝCH TESTŮ. listopad 2010

MONITORING NOVINÁŘSKÝCH TESTŮ. listopad 2010 MONITORING NOVINÁŘSKÝCH TESTŮ listopad 2010 zdroj model Škoda název článku/typ testu Autembezpecne.cz Roomster Škoda Roomster zabodovala na technických prohlídkách v Německu Automobil revue Octavia 1,2

Více

Prodej osobních automobilů Škoda Fabia Combi

Prodej osobních automobilů Škoda Fabia Combi Prodej osobních automobilů Škoda Fabia Combi Plzeňské městské dopravní podniky, a.s., Denisovo nábřeží 920/12, nabízí k prodeji 2 ks použitých osobních automobilů Škoda Fabia Combi. 1. 1 ks osobního automobilu

Více

Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného

Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného Příloha č. 3 - TECHNICKÝ POPIS Mikrobus komerční Karoserie: Mikrobus komerční; Vozidlo - parametry: - Celková délka maximálně 5300 mm (bez tažného zařízení); - Celková šířka (bez sklopných vnějších zpětných

Více

ÚSTROJÍ VOZIDEL ÚSTROJÍ. zabezpečují pohyb vozidla a výkon jeho funkcí HLAVNÍ Ú. LOŽNÉ Ú. PRACOVNÍ Ú. BRZDÍCÍ Ú. ŘÍDÍCÍ Ú. HNACÍ Ú. POHONNÉ Ú.

ÚSTROJÍ VOZIDEL ÚSTROJÍ. zabezpečují pohyb vozidla a výkon jeho funkcí HLAVNÍ Ú. LOŽNÉ Ú. PRACOVNÍ Ú. BRZDÍCÍ Ú. ŘÍDÍCÍ Ú. HNACÍ Ú. POHONNÉ Ú. ÚSTROJÍ VOZIDEL zabezpečují pohyb vozidla a výkon jeho funkcí ÚSTROJÍ HLAVNÍ Ú. LOŽNÉ Ú. PRACOVNÍ Ú. HNACÍ Ú. BRZDÍCÍ Ú. ŘÍDÍCÍ Ú. POHONNÉ Ú. PŘEVODOVÉ Ú. JÍZDNÍ Ú. Hnací ústrojí realizuje přenos výkonu

Více

BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Design exteriéru:

BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Design exteriéru: BMW Concept X1. 1. Popis v bodech. Charakter: Světová premiéra konceptu nového modelu X od BMW vstupujícího do kompaktního segmentu. BMW neustále rozšiřuje portfolio svých modelů X, které založily segment

Více

PŘEHLED MODELŮ A NABÍDEK

PŘEHLED MODELŮ A NABÍDEK 04/2016 NESPOUTANÁ RADOST Z JÍZDY PŘEHLED MODELŮ A NABÍDEK HONDA PREMIUM QUALITY 83 plus 5 let Podle vašeho životního stylu. NOVÉ Vše přesně na svém místě. MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉM HONDA CONNECT S DOTYKOVÝM

Více

Porsche Inter Auto CZ 1 z 8

Porsche Inter Auto CZ 1 z 8 Boxster Motor Cena bez DPH 2,9 šestiválcový motor typ boxer 1 081 667 Kč 1 150 000 Kč** 255 PS (188 kw) při 6 400 ot/min Cena s DPH 0-100km/h za 5,6 s 1 298 000 Kč Maximální rychlost 263 km/h 1 380 000

Více

16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér

16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér 16. ročník seriálu MČR OffROAD Maraton Stanovy pro AUTOMOBILY 2015 kategorií Speciál do 1000 ccm, do 2000 ccm a nad 2000 ccm a Amatér I. Vozidla a posádka Závodu se účastní osobní terénní vozidla do 3

Více

Naše definice výkonu 8080 CX120

Naše definice výkonu 8080 CX120 Naše definice výkonu 8080 CX120 Síla a přesnost v dokonalé kombinaci Naše definice výkonu Nakladačem 8080 CX s řízením všech kol rozšiřuje firma Weidemann paletu svých výrobků o přírůstek ve třídě osmitunových

Více

35 let tradice. Stvořen k úpravám.

35 let tradice. Stvořen k úpravám. 35 let tradice. Stvořen k úpravám. Tento velký jednoválec měl vždy zvláštní místo v srdcích motorkářů. Když jsme před více než 30 lety uvedli původní model Yamaha 400 S.R na trh, oblíbili si ho jezdci

Více

Manažerem talentů. 1. kapitola

Manažerem talentů. 1. kapitola 1. kapitola Manažerem talentů Mám neodbytný pocit, že se v Čechách snad nenajde člověk, který by se domníval, že na výchově automobilových talentů se dá něco vydělat, neřku-li zbohatnout. Leda, že by z

Více

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč ŠKODA Octavia Tour Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC,

Více

Zážehové motory. 1,8 TSI/132 kw (A) Green tec Motor Motor. 1,2 TSI/63 kw Green tec. 1,2 TSI/77 kw (A) Green tec

Zážehové motory. 1,8 TSI/132 kw (A) Green tec Motor Motor. 1,2 TSI/63 kw Green tec. 1,2 TSI/77 kw (A) Green tec ŠKODA Octavia Zážehové motory 1,2 TSI/63 kw 1,2 TSI/77 kw 1,2 TSI/77 kw (A) 1,4 TSI/103 kw 1,4 TSI/103 kw (A) 1,8 TSI/132 kw 1,8 TSI/132 kw (A) zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou,

Více

Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64

Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64 Střední kolový obrněný transportér (SKOT) OT-64 Barevné fotografie detailů a interiéru Tento krátký pohled do historie chci věnovat typu, který se nesmazatelně zapsal do historie naší armády. Jedná se

Více

Technická data - Golf

Technická data - Golf Technická data Golf I. generace (1974 1983) Informace (VW Golf I GTI, 1976) Konstrukce řadový čtyřválec Pivo benzín Plnění atmosférické sání Rozvod OHC Uložení vpředu napříč Zdvihový objem [cm3] 1588 Kompresní

Více

Teleskopický manipulátor Genie GTH 3007 Technická data a fotodokumentace

Teleskopický manipulátor Genie GTH 3007 Technická data a fotodokumentace Teleskopický manipulátor Genie GTH 3007 Technická data a fotodokumentace Uvedená data se mohou lišit podle stupně výbavy stroje. Tisková verze 03/2012. Teleskopický manipulátor Genie GTH 3007 TECHNICKÁ

Více

TRAKTOR KUBOTA S DIESELOVÝM POHONEM B2050/B2350/B2650/B3150

TRAKTOR KUBOTA S DIESELOVÝM POHONEM B2050/B2350/B2650/B3150 B TRAKTOR KUBOTA S DIESELOVÝM POHONEM B2050/B2350/B2650/B3150 Nový rozměr ve třídě kompaktních traktorů Maximální komfort a neomezené možnosti použití 2014 Kubota Corporation KUBOTA K.B.T. PROFTECH s.r.o.

Více

PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B KDYŽ VÁS PŘEDSTAVIVOST PŘENESE KAMKOLIV.

PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B KDYŽ VÁS PŘEDSTAVIVOST PŘENESE KAMKOLIV. SPARK PROČ JET JEN Z MÍSTA A DO B KDYŽ VÁS PŘEDSTAVIVOST PŘENESE KAMKOLIV. Silnice. Skutečně jen obyčejná cesta. A přece znamená mnohem více. Možná skutečným důvodem, proč jsou silnice něčím zvláštní,

Více

Nedokončená evoluce. Už rok po představení Škody 130 RS, v roce

Nedokončená evoluce. Už rok po představení Škody 130 RS, v roce Nedokončená evoluce Už rok po představení Škody 130 RS, v roce 1977, byly zahájeny práce na speciálu, který by v budoucnu tehdy ještě novou stotřicítku nahradil, a současně se hledaly cesty jak využít

Více

VÝBAVY A CENY SPARK CENÍK PLATNÝ OD 1.4.2012

VÝBAVY A CENY SPARK CENÍK PLATNÝ OD 1.4.2012 VÝBAVY A CENY SPARK CENÍK PLATNÝ OD 1.4.2012 CENA CENÍKOVÁ CENA AKČNÍ CENA 197 900 Kč 194900 Kč 252 900 Kč 262 900 Kč 217900 Kč 227900 Kč 177900 Kč 187900 Kč 239 900 Kč 162900 Kč 212 900 Kč 232 900 Kč

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, organizační složka státu, se sídlem v Brně, Hroznová 2/63

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, organizační složka státu, se sídlem v Brně, Hroznová 2/63 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, organizační složka státu, se sídlem v Brně, Zadávací dokumentace pro zpracování nabídek k realizaci podlimitní veřejné zakázky dle zákona č. 137/2006 Sb.,

Více

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ]

Vznětové motory. 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky [kw/min -1 ] 79,5 80,5 88/ / Maximální točivý moment/otáčky [Nm/min -1 ] Vznětové motory Technické údaje 1,6 TDI/88 kw 1,6 TDI/88 kw (A) 2,0 TDI/110 kw 2,0 TDI/110 kw (A) 2,0 TDI/140 kw 2,0 TDI/140 kw (A) Počet válců vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií

Více

LOCATELLI ATC20 CITY

LOCATELLI ATC20 CITY Jeřáb do města LOCATELLI ATC20 CITY Výrobce Locatelli Crane Typ Locatelli ATC20 Kategorie Pracovní stroj samohybný Maximální nosnost 20 t Technický popis Standardní a volitelné příslušenství Locatelli

Více

Pohárové překvapení na Bohemii vítězem Kamenec

Pohárové překvapení na Bohemii vítězem Kamenec Pohárové překvapení na Bohemii vítězem Kamenec První den Rally Bohemia se stal druhým letošním podnikem XTG Opel ADAM Cupu 2015. Na sedmi náročných rychlostních zkouškách nakonec dojel vítězně do cíle

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2001 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 21 RozeslaÂna dne 19. uâ nora 2001 Cena KcÏ 29,50 OBSAH:

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2001 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâstka 21 RozeslaÂna dne 19. uâ nora 2001 Cena KcÏ 29,50 OBSAH: RocÏnõÂk 2001 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâstka 21 RozeslaÂna dne 19. uâ nora 2001 Cena KcÏ 29,50 OBSAH: 56. Za kon o podmõânkaâch provozu vozidel na pozemnõâch komunikacõâch a o zmeïneï

Více

OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů. ČLÁNEK 2. - Technický protest. ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis

OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů. ČLÁNEK 2. - Technický protest. ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis LMBC o.s. 1 OBSAH: ČLÁNEK 1. - Sbor Technických komisařů ČLÁNEK 2. - Technický protest ČLÁNEK 3. - Všeobecný bezpečnostní předpis ČLÁNEK 4. - Předpis pro upravené sériové vozy - Skupina S1 ČLÁNEK 5. -

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice ŠKODA FABIA Jméno a příjmení: Patrik Pretl Třída: 9. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 24. 4.

Více

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395

Zážehové motory. zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1395 ŠKODA Superb Zážehové motory Technické údaje 1,4 TSI/92 kw 1,4 TSI/110 kw ACT 1,4 TSI/110 kw ACT (A) 1,8 TSI/132 kw 1,8 TSI/132 kw (A) 2,0 TSI/162 kw (A) Počet válců zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

ZPRAVODAJ VALAŠSKÁ RALLY V PŘÍPRAVĚ. www.valasskarally.eu. AutoMotoKlubu Rallye Sport - Vsetín

ZPRAVODAJ VALAŠSKÁ RALLY V PŘÍPRAVĚ. www.valasskarally.eu. AutoMotoKlubu Rallye Sport - Vsetín ZPRAVODAJ AutoMotoKlubu Rallye Sport - Vsetín 1 VALAŠSKÁ RALLY V PŘÍPRAVĚ VSETÍN VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zatímco letos zařadili sestavovatelé motoristického kalendáře Valašskou rally na druhé místo harmonogramu

Více

RODINA MANDELÍČKOVA 3. REPORTÁŽ JÍZDNÍ VLASTNOSTI

RODINA MANDELÍČKOVA 3. REPORTÁŽ JÍZDNÍ VLASTNOSTI RODINA MANDELÍČKOVA 3. REPORTÁŽ JÍZDNÍ VLASTNOSTI Naše téma RAPID S TOP GEAR Dosud jsme se soustředili na vnitřní prostor a vnitřní výbavu Rapida. Umíme již docela dobře poskládat věci na krátký i dlouhý

Více

ŠKODA FABIA Zážehové motory

ŠKODA FABIA Zážehové motory ŠKODA FABIA Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

OZNÁMENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PROJEKTU PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA

OZNÁMENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PROJEKTU PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA Evropskýzemědělský fond pro rozvoj venkova OZNÁMENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ - ZADÁVACÍ PODMÍNKY PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PROJEKTU PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA NÁZEV ZAKÁZKY: DRUH ZAKÁZKY: ZPŮSOB tjverejneni: DRUH VÝBĚROVÉHO

Více

PRENSA / PREMSA / PRESSE / NEWS / PRESSE / STAMPA / 新 闻 /

PRENSA / PREMSA / PRESSE / NEWS / PRESSE / STAMPA / 新 闻 / Nejkrásn ejkrásnější jší způsob, jak řídit praktický automobil Nový SEAT Leon: snoubení designu s technikou / Jedinečný ný design a dokonalá funkčnost nost / První ve svém segmentu se světlomety LED pro

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Crafter

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Crafter Technická data Platná pro modelový rok 2013 Užitkové vozy Crafter Informace o spotřebě paliva a emisích CO 2 najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru, převodovky a karoserie

Více

Autobus Škoda 706 RTO

Autobus Škoda 706 RTO Jan Neumann Autobus Škoda 706 RTO historie, vývoj, jiná provedení, modernizace Grada Publishing Jan Neumann Autobus Škoda 706 RTO Vydala Grada Publishing, a. s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@gradapublishing.cz,

Více

Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR

Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR Ing. Jindřich Kušnír, Ministerstvo dopravy Česká železniční síť Železniční síť v České republice v podobě, v jaké ji známe dnes, byla vytvořena

Více

E MANS SPECIÁL. Tři mušketýři, jedna trofej. Audi, Porsche a Toyota se poperou o celkové prvenství Za volantem. virtuálního prototypu 24

E MANS SPECIÁL. Tři mušketýři, jedna trofej. Audi, Porsche a Toyota se poperou o celkové prvenství Za volantem. virtuálního prototypu 24 1 le mans 4/2014 Trochu jiný magazín o motoristickém sportu SPECIÁL E MANS Tři mušketýři, jedna trofej Audi, Porsche a Toyota se poperou o celkové prvenství Za volantem virtuálního prototypu 24 otázek

Více

Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010.

Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010. Ještě větší rozmanitost úsporné radosti z jízdy. Nabídka BMW od podzimu 2010. Již tak velmi široká nabídka různě zaměřených automobilů BMW se na podzim 2010 dále rozroste o nová, atraktivní provedení.

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Motor 2,0 l TDI 62 kw (84 k) Motor 2,0 l TDI 75 kw (102 k) Motor / Počet ventilů na válec 4válcový

Více

Jiří Wohlmuth. retro. Jawa 500. historie, vývoj, technika, sport

Jiří Wohlmuth. retro. Jawa 500. historie, vývoj, technika, sport Jawa 500 historie, vývoj, technika, sport retro Jiří Wohlmuth Grada Publishing Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jiří Wohlmuth Jawa 500 historie, vývoj, technika, sport Upozornění

Více

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč

Zážehové motory. Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/75 kw 1,6 MPI/75 kw Motor. zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč ŠKODA Octavia Tour Zážehové motory Technické údaje 1,4 MPI/59kW 1,6 MPI/ kw 1,6 MPI/ kw zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč zážehový, řadový, chlazený kapalinou, OHC, uložený

Více

Kupní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením 588 a následujících zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů

Kupní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením 588 a následujících zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů Kupní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením 588 a následujících zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů Smluvní strany: 1. Město Železný Brod Zastoupené André Jakubičkou,

Více

Styl, exkluzivita a velkorysost v interiéru nového GLE kupé používáme ty nejluxusnější materiály. Vysoká poloha sedadla přináší jedinečný pocit z

Styl, exkluzivita a velkorysost v interiéru nového GLE kupé používáme ty nejluxusnější materiály. Vysoká poloha sedadla přináší jedinečný pocit z GLE. Kupé. Dynamika. Kultivovaný sportovní vůz ve velkém stylu. Poznejte to nejlepší ze světa automobilů v nové fascinující formě: moderní luxus vozidla Mercedes-Benz. Nové GLE kupé. Vytěží to nejlepší

Více

dobrodružství Tam venku je celý velký svět. A Vy jej s motocyklem Honda Crosstourer můžete stylově a komfortně objevovat. Vzali jsme nejlepší prvky

dobrodružství Tam venku je celý velký svět. A Vy jej s motocyklem Honda Crosstourer můžete stylově a komfortně objevovat. Vzali jsme nejlepší prvky Automat na dobrodružství Tam venku je celý velký svět. A Vy jej s motocyklem Honda Crosstourer můžete stylově a komfortně objevovat. Vzali jsme nejlepší prvky silničního motocyklu, jako jsou výkon, ovladatelnost,

Více