Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout"

Transkript

1 Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Autor: Jaromír Janout

2 Svět je velice různorodý, plný překvapení, ale není vždy ke všem zcela spravedlivý. Každému není dáno býti lékařem, právníkem či vysokým úředníkem. Sudičky nám nenadělily všem stejně. Přesto může být svět krásný pro všechny, i pro děti se SVP. Jejich svět je velice často promítán do jejich výtvorů a nápadů. Doufám, že učení se novým postupům a tvorba vlastních výrobků přinese dětem radost a potěšení z vlastní tvorby. Svět keramiky je úžasný a spoustu dětí inspiruje, zklidňuje a přináší pocit úžasné euforie z vlastního výrobku. Dospělí mnohdy ani netuší, jak barevný je dětský svět. Dodnes si vzpomínám na děti, které zpočátku přistupovaly k hlíně jako k něčemu nečistému, špinavému a následně vytvořily dle vlastní fantazie něco úžasného. Mnohdy ani nevnímaly, že právě zazvonilo a mají právo na odpočinek. Kromě podrobného návodu na konkrétní výrobek, má tato metodika inspirovat k dalším nápadům, které vás i děti ve světě hlíny potěší.

3 Využití grafického tabletu pro návrh šablony dle zájmu a potřeby Pro děti, které nemají zkušenosti s výrobky z keramiky, je vhodné promítnout nejprve na interaktivní tabuli možné hotové výrobky, aby měly představu, jaké výrobky je možné vytvořit z hlediska velikosti a podoby. Každý z promítaných obrázků je vhodné okomentovat a uvést např. úskalí při jeho výrobě (složité tvarování, křehkost atp.) Autor šablony položí grafický tablet na lavici popř. pevnou podložku na klíně a perem kreslí šablonu. U děti s problematickou motorikou je možné část šablony předkreslit a nechat dokreslit např. jen určité části. V okamžiku dosažení konečné podoby je šablona uložena jako soubor. Tento soubor je poté vytištěn. Pokud to tiskárna umožňuje, doporučujeme tisk na tvrdší papír (čtvrtku), popř. je možné tento tisk na tvrdší papír zrealizovat na kopírovacím stroji. Doporučujeme vytisknout min. 2 předlohy pro každé dítě s ohledem na možnost chyby při vystřihování. Po vytištění děti šablonu vystřihnou běžným způsobem. V průběhu vlastní práce je pak podoba šablony promítána dataprojektorem na plátno popř. na interaktivní tabuli pro možnost lepší kontroly postupu práce. Po dokončení výroby je možné provést srovnání nakolik je výsledná podoba výrobku šabloně podobná.

4 Vytvoření šablony bez grafického tabletu: Pro děti, které nemají zkušenosti s výrobky z keramiky, je vhodné promítnout nejprve na interaktivní tabuli možné hotové výrobky, aby měly představu, jaké výrobky je možné vytvořit z hlediska velikosti a podoby. Každý z promítaných obrázků je vhodné okomentovat a uvést např. úskalí při jeho výrobě (složité tvarování, křehkost atp.) Děti samy nakreslí žádanou podobu výrobku. U dětí s problematickou motorikou je možné část šablony předkreslit a nechat dokreslit např. jen určité části. Doporučujeme volit měkkou tužku. V okamžiku dosažení konečné podoby je šablona oscanována a uložena jako soubor. Tento soubor je poté vytištěn. Pokud to tiskárna umožňuje doporučujeme tisk na tvrdší papír (čtvrtku), popř. je možné tento tisk na tvrdší papír zrealizovat na kopírovacím stroji. Doporučujeme vytisknout min. 2 předlohy pro každé dítě. Po vytištění děti šablonu vystřihnou běžným způsobem. V průběh práce je nascanovaná a zvětšená podoba (funkce zoom) šablony promítána dataprojektorem na plátno popř. na interaktivní tabuli pro možnost lepší kontroly postupu práce.

5 Postup prací je dokumentován pomocí fotoaparátu či kamery, a to v jednotlivých etapách (např. obdobně, jako dále je komentován výrobní postup vybraného výrobku). Pokud je to možné, doporučujeme umístit fotoaparát na stativ popř. volit stále stejné místo pro focení a umístění výrobku na stále stejné místo na pracovní ploše. Každý snímek doporučujeme udělat 2-3 v obdobné pozici a fázi, pro možnost výběru nejkvalitnějšího snímku. V případě, že jsou součástí snímku i děti při práci je nutné mít souhlas zákonných zástupců s uveřejněním jejich podoby ve vzdělávacích materiálech. Při zpracování fotografií je vhodné si jednotlivé snímky očíslovat vzestupnou řadou dle technologie výroby pro možnost pozdější zpracování. Doporučujeme vybrat fotografie a vytvořit si např. podskupiny fotografií, které spolu úzce souvisí a budou využity na 1 listu/stránce/slide. Pro vytvoření materiálů pro výuku doporučujeme použít prezentační software, které umožní jednoduché vkládání obrázků, textů a umožní vytváření jednotlivých stránek s etapami postupu. Na počátku prezentace je vhodné uvést kromě označení výrobního postupu např. i již fotografii jeho finální podoby. Na dalším listě bude přehled potřebného vybavení, pokud je to možné též včetně fotografií s příklady zejména nástrojů či pomůcek, které nejsou zcela běžné. U jednotlivých fází tvorbu je vhodné okomentovat části postupu či využití jednotlivých pomůcek, jakož i např. časy, rozměry atp. V případě očekávaného úskalí v určitém bodě, je vhodné na něj upozornit např. pozor na příliš silnou placku pro vykrajování. Na závěr prezentace je vhodné též přiložit grafickou šablonu výrobku, kterou mohou žáci poté např. využít, pokud nejsou schopni sami si šablonu vyrobit. V samotném průběhu výroby je pak vytvořená prezentace promítána žákům na interaktivní tabuli či prostřednictvím dataprojektu na plátno a ve zvětšené podobě je možné žákům ukazovat dílčí postupy. Po dokončení výroby doporučujeme výrobky žáků vyfotografovat a přidat do prezentace jako konkrétní ukázky pro možnost opakovaného využití v jiných třídách či skupinách.

6 Konkrétní příklad vzdělávacího materiálu pro žáky výroba keramického andělíčka viz dále. Tematicky je vhodné tuto výrobu začlenit do předvánočního období. V závěru prezentace jsou další možné šablony, které mohou sloužit jako podklad pro vytvoření dalších vzdělávacích materiálů. Žáci se mohou podílet též na pořizování fotografií z výroby a pokud jsou toho schopni, sami vytvořit za dopomoci učitele svou prezentaci (např. využití vlastních fotografií).

7 1) keramická hlína 2) šablona 3) štětec 4) škrábátko 5) nůžky 6) nožík 7) silonová ponožka 8) miska na vodu (šlikr) 9) zásobník na vajíčka 10) miska na vodu 11) špachtli 12) jehlici na pletení 13) podélné latě 14) váleček 15) hadřík

8 Připravíme si papírovou šablonu.

9 Ukrojíme plátek hlíny cca 1,5 cm široký.

10 Hlínu pořádně propracujeme, nesmí obsahovat žádné bubliny. Zpracovanou hlínu položíme na navlhčený hadr.

11 Položíme dvě dřevěné latě, pomohou nám udržet stejnou tloušťku vyváleného plátu. Položíme hadr na hlínu.

12 Pomocí válečku začneme válet hlínu. Odstraníme hadr, hlínu otočíme a opět uválíme.

13 Vezmeme šablonu, přiložíme na hlínu. Jehlicí, případně jehlou, vykrojíme tvar dle přiložené šablony (můžeme použít i nůž).

14 Odebereme přebytečnou hlínu tak, aby nám zůstal pouze vykrojený tvar.

15 Sundáme papírovou šablonu. Hrubý výsledek podle šablony.

16 Použitím jehlice, jehly nebo nožíku začistíme okraje andělíčka. Práci nám usnadní i použití vody a hadříku. Okraje pečlivě zahladíme.

17 Ustřihneme silonovou ponožku a položíme ji na zásobník na vajíčka.

18 Vezmeme kousek hlíny, zatlačíme ji do zásobníku.

19 Jehlicí ořízneme přebytečnou hlínu a pomocí vody a rukou ji začistíme.

20 Vytáhneme silon a opět hlínu zahladíme.

21 Šlikr je lepidlo vytvořené z vody a hlíny.

22 Vzniklou hlavičku poškrábeme, aby se lepidlo lépe přichytilo. Poškrábeme i tělo andělíčka.

23 Vzniklou hlavičku namažeme šlikrem (lepidlem). Namazanou hlavičku přichytíme na tělíčko.

24 Zahladíme nerovnosti (pomocí šlikru a vody).

25 Použijeme šablonu na křídla Ze zbytku hlíny vyřízneme křídla (možná bude potřeba hlínu znovu vyválet).

26 Přebytečnou hlínu odřízneme. Pečlivě, pomocí vody a špendlíku, začistíme.

27 Následuje zdobení dle vlastní fantazie. Pro zdobení použijeme libovolné nástroje, podle potřeby.

28 Na hlavičce vyznačíme obličejovou část

29 Pomocí špachtle vyrobíme oční důlky, do kterých poté vložíme uválenou keramickou kuličku. Pomocí špendlíku uděláme dvě malé dírky, jako zorničky.

30 O něco větší vyválená kulička poslouží jako nos. Vyryjeme pusinku.

31 Vytvoříme válečky z keramické hlíny (záleží na fantazii, můžeme použít i lis na česnek).

32 Poškrábeme hlavičku a naneseme šlikr.

33 Opatrně přikládáme válečky na namazanou část hlavy. Postup opakujeme i na druhé straně. Prostřední část našlikrujeme a přidáme další váleček, tím vytvoříme pěšinku.

34 Můžeme vytvořit i mašličku z válečku hlíny. Vytvoříme dvě kuličky v průměru cca 1cm na ruce.

35 Poškrábeme ruku, naneseme šlikr a kuličky připevníme. Ruce dále nazdobíme dle vlastní fantazie. Vyznačíme okraje rukávů.

36 Část zad, kde budou připevněna křídla, poškrábeme a naneseme šlikr.

37 Křídla umístíme na připravené místo. Vytvoříme kuličku z papíru a vložíme ji pod křidélko. Stejný proces následuje i pro křídlo druhé.

38 Hotový proces s křidélky. Dále ozdobíme šaty, dle vlastní fantazie.

39 Vyznačíme obě boty. Vytvoříme tkaničky pomocí malých válečků.

40 Andělíčka necháme 14 dní schnout na volném vzduchu.

41 Po vysušení vložíme andělíčka do keramické pece. Pečeme na 1100 C /40 minut. Samotný proces pečení trvá i několik hodin. Po vypečení můžeme andělíčka naglazurovat (nabarvit pomocí glazur). Výrobek lze však nechat přirozený.

42

43

44 Další možné výrobky z keramiky + šablony

45 A N D Í L E K

46

47 K O C O U R E F O U S E K K

48

49 K O C O U R E M O U R E K K

50

51

52 K O C O U R E M Ň O U K K

53

54

55 R Y B I Č K A

56

57 Ž A B I Č K A

58

59 P T Á Č E K

60

61 S L E P I Č K A

62

63 S O V I Č K A

64 Š N E K

65 Tvůrcem metodického postupu tj. prezentace a fotografií je Jaromír Janout. Tento produkt je podpořen v rámci projektu ESF, který je spolufinancován EU a státním rozpočtem ČR.

SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová

SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1. 07/1.1.32/01.0038 ZŠ a MŠ Jince Obsah 1. Kachel s andělem 2.

Více

METODICKÝ LIST č. 11

METODICKÝ LIST č. 11 METODICKÝ LIST č. 11 CZ.1.07/1.2.37/01.0003 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální.

Více

Je dobré vědět. Příběh jesliček

Je dobré vědět. Příběh jesliček Je dobré vědět 118 Příběh jesliček První obrazné znázornění narození Ježíše Krista bylo nalezeno v hrobce křesťanské rodiny ze 4. století. Ovšem teprve svatý František z Assissi zavedl ve 13. století v

Více

Pohádkové postavičky

Pohádkové postavičky Pohádkové postavičky Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Andělíček se sáňkami Skřítek Podzimníček Sněhuláčci Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Budete potřebovat: punčochy ohebný drát větší jehlu

Více

LABORATORNÍ POMŮCKY. Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1.

LABORATORNÍ POMŮCKY. Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1. LABORATORNÍ POMŮCKY Pro přípravu mikroskopického preparátu a vlastní mikroskopování jsou nutné tyto laboratorní pomůcky: 1. KAPÁTKO Obr. č. 1 Kapátko slouží k nasátí malého množství vody či jiného roztoku

Více

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou

e POMŮCKY Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! 1 Přehni karton na polovinu a na 2 Vystřihni dinosaura z obou Přesto, že dinosauři vyhynuli již před dávnou dobou, mnoho dětí je miluje! Dinosauři jsou zpět! e POMŮCKY Zelený karton Růžový hedvábný papír Černý špičatý fix Nůžky Lepidlo 1 1 Přehni karton na polovinu

Více

á Ú á ú á Ú Ú ř Č Č ř ě á á ř á á š ě á Ž á á ě á š á á á ř ě ě Ž ářú ě ě Ú ář á ář Ú á ř ě á á ě ě Ú ě ř š á á š á á ě ě Ú Ú á á ř á ě ď ú š š ů ř ů ě š ř ů š ř á ú Ž š ř ů ě á š ů ů ě á Ž š ř š ř ř š

Více

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák.

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák. Kuřátko Roztomilá kuřátka jsou přímo stvořená pro oslavu jara a probouzejícího se nového života. Malé žluté hejno se báječně hodí nejen na výzdobu domova a zejména velikonočního košíčku, ale i na dárky.

Více

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace METODICKÝ LIST č. 5 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

Adventní věnec (metodický list č. 1)

Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Papír Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh Papír Adventní

Více

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016 Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na

Více

Petr Vybíral 10.10. 2015

Petr Vybíral 10.10. 2015 Petr Vybíral 10.10. 2015 DIDAKTICKÉ TECHNOLOGIE 1 SYLABUS PŘEDMĚTU 1.Didaktické technika 2.Média používaná ve výukovém procesu 3.E-learning 4.IS MU(osobní administrativa - Zápis předmětů, známky, rozvrh,

Více

Název: Čím se dá barvit?

Název: Čím se dá barvit? Název: Čím se dá barvit? Výukové materiály Téma: Barvení přírodními a umělými barvivy Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a odpady Předmět (obor): prvouka, výtvarná výchova Doporučený věk žáků:

Více

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých Cena 75 Kč / Price 2,90 EUR Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých 19 originálních nápadů Keramika Hany Benešové Modelovaná koule Keramická spona na pásek Kočičí miska Hrnky a cihly

Více

Č ř úř ě ř č ů č ř ěš úř úř Í ě ř ř úř Í ď ř ě č Á ÍŘ Í Í ř ž ř ř č ů č ě š č ů č Á Í Á Í č Ž č ěř ů Ť ř ě Š č č ř ů č Ž ů š š ů ě ř ě č ěř ů Ž č ěí ž ž ř ř ě Š ř ů č č ř ž Í ů ř š č ř č ř ěř ž ěř úč ě

Více

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny?

Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Výukové materiály Název: Jak si vyrobit sluneční hodiny? Téma: Měření času, střídání dne a noci, střídání ročních období (RVP: Vesmír) Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět

Více

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR Bambulky 00 barevných bambulek o průměru cm na knoflíky, očička, nosíky apod.. K 0 Barevné. K 0 Zvířecí,- Kč,0 EUR DEKORAČNÍ MATERIÁL. Pohádková vlna Balíček barevného ovčího rouna o hmotnosti 0 g. Jedná

Více

Á Ž Ž Ž ž Ž Ž Ž ť ž ť ž ž ž ž Ž ž Ž Í Ž Ž žť ž ž ž ž Ž Ž ž ž Ž ž ž Ž Ž Ž ž Ž ž ž ť ť Č ž ť Ž ž Ž Ž ž ď ž ť ž ž ť ž Ž Ž Ž Ž Ž ž ž Ž ž ž ž ž ť ž ž ž ž ž

Á Ž Ž Ž ž Ž Ž Ž ť ž ť ž ž ž ž Ž ž Ž Í Ž Ž žť ž ž ž ž Ž Ž ž ž Ž ž ž Ž Ž Ž ž Ž ž ž ť ť Č ž ť Ž ž Ž Ž ž ď ž ť ž ž ť ž Ž Ž Ž Ž Ž ž ž Ž ž ž ž ž ť ž ž ž ž ž Ž ř Ť ý ř ý ř ř Ž ř ř ů ř ř ř ů ř ž ů ů Ž ž ř ř ž ř ř ř ůž ý ů řů ý ůž ý ď ů Ťž Á Ž Ž Ž ž Ž Ž Ž ť ž ť ž ž ž ž Ž ž Ž Í Ž Ž žť ž ž ž ž Ž Ž ž ž Ž ž ž Ž Ž Ž ž Ž ž ž ť ť Č ž ť Ž ž Ž Ž ž ď ž ť ž ž ť ž Ž Ž Ž

Více

ř č š ř ů č Ú ř č š Úč ú ř ř Š ř Ž č ú ú š Ž š ů ř Ž Ž ř Ž č Í Ů Ž ř ů š Ž š ů ř Ž Ž ř Ž č Ů ž ř š Ž ř č š Ž č ů ř Ž š ř ř ř čú ř š Ž č č ú š Š š č ň ů Ř Ě ř ů ž č ř ú č š Ž č ř ů ů ů ř ř č š č Ž Ž ř č

Více

řá á ů ř č ů á á á Í řá á ěž ů ěž á š á č č Č č š ě č č á š č š š č š ě č ř á š č č č č š ě ě ů č č š ě ř ě á č š ě ě č š ě á ř ď á Č č š ě ř ě č š ě ě č š ě ř č á č š ě ě ř ě á č š ě ě ó ř ě á č č č š

Více

ť ť Ť Č ú Č ň ů Ž ě ů ě ě ě ě š Č ě Ž Ž ě š Č š Č ě Ž ž Č ě Ž š Ž ň Ž Íž ě Á ÁŘ Á ů Č ě Č ě Ž š ě Ž Ž ě ň Č ě Ž ů š ů ě ů Č Š ě š ů ě Ž Ú ě Í ě ě Ú ě š ň ž Č š š Ú ě š ů Í ě Ž ú ň ň ž Ž Ý š š Ý ě š ů ě

Více

š é é š é é Ť Ž Š é é é š é š Ž é Ť Ť š é š š š ž Ť š š š é é é ž š Ť š é ž š Ťš é Ž ž ž ž Ť š é Ť ž Ž ť ž Ť ž ď Ť š é š č é é Ťš ž é Ť é ň ň ž é č š Ťš é Ťš č Í éíš š č é Í ž Š é Í š ž č š Ť ž é ž š é

Více

Ú Í č č ď ú ů ů ě ú ě č ě Í ě Ž š ž ž úč Ř Í É ď ěň č ů š ě ď š ě ě ž ě č ě ů ů č č ě ěž č ů č ě č ů ě š ů Č ě ě č ě š ě ž ě ě ě š ď ě č úč ú ČÚ Č úč úč ž č úč úč ě Ť č č č ě úč úč úč Í Ž č č ě ě ě ů š

Více

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny,

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, Kapitola druhá N a s l a v n o s t n í n o t u Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, křtiny, výročí svatby, promoce a tradiční svátky roku. Někdy zčistajasna dostaneme chuť

Více

Ě Á ř ě ř ř ř ě úř ř úř ě ýúř ý ý ě ď ý ú ýú ě Ě Ú Á ř š ú ř ě ě š ř ů Ž ř š ú ě ý ú ě ů ú ě ě ě š ř ů ř ě ě š ř ů ě Ú ě ý ú ú ě ř ů Ž ř ň ř ř š ě ě ú ý ř ě ě ď ý ý ě ú ě ě ě ů ů ý ě ú ě ú ř ř ěř ů Ž ú

Více

ř ř š ř ů ř š ěř š ř ý ý ř ě Úř ě š ě ř ů ě Í ě ř ť ř ú ýš ř ů Č ý ýš ý ů ý Ú Č ř Č ř ý Š ř ý ýš ý ů Č ý Č ý ř ě ěš úř ýš ý ř ů ý ý ů ý ý ř ý ý ě ř ý ů ě úř ú ú úř ý š ě š š ř š ě š ď ě ůč ý ů Č úř ř ů

Více

ě ř ý Č ý Č ě ěř Ú Č ú ů ýš ů ý ř ř č ě ě Š š ě ě ř ž ř š č ě Č ů ú ů Ř ů ú Č ů ě ú ě ú ď ě ú Č ř ň úč ě ú Č š ě š ú č ú ě ů ěš ě ú ě ú ýš ý ď č ř ž žá ýš ý ř ě ž ýš č č š ý ů ř ě č š č č ř č č ý ě Ú ň

Více

ž ž ě Ý Ý ž ě ě ě Š É Ý Á ě ě ů ž ě ě ě ě Š ě ž ž ě ě ň ě ž ž ě ě ž ů ě ž ž ů ů ě ě ž ě ě ž ě ž ě ň Á ě ů ů ě ž ě ě ž ě ě ů ů ě ů ě Ž ž ž ň ž ž ě ž ž ů ž ž ě ě ž ž ž ž ě ů ž ž Ů ž Č ů ž ž ž Ů ž ě Č Ž Č

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 Jana Podzemná PTAČÍ BUDKY Z PAPÍRU I HLÍNY Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. (Pokud si myslíte, že by to někoho mohlo zajímat,

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI l. - 3. ROČNÍK Žák pozná různé druhy materiálu, jeho vlastnosti a různé způsoby zacházení. Porovná vlastnosti zpracovaného materiálu Ověří si vlastnosti materiálu v praxi. Dokáže zhotovit

Více

KERAMIKA. Jitka Ščerbová

KERAMIKA. Jitka Ščerbová KERAMIKA od jara do zimy Jitka Ščerbová Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 2 0 1 0 Pletení košíků z papírových

Více

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A

VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A VÝVĚSNÍ ŠTÍT VELIKOST: 54 x 21 cm SPOTŘEBA: karton, bílá a modrá barva, štětec, lepidlo zn. Herkules, řezací nůž Podle předlohy A vyřízneme z kartonu před- ní stranu, na zadní stranu stejný tvar vysoký

Více

Ž Á Á é čá č č é ě é ě é áť Ž š é á é Ž č á á á ž ě ě ě Ť Ť Ž š á š é Ť é é ě ě é č č Ď á Ť é é áť á ě ě Ů č č Ž á é Í ě Ž é á ě ě é Ž ě Ž ě é Ž á é š é ě ě ŽÍ Ť ě š č ě Ž ě á é Ž Ť é á ě ŮŽ č ě š á ě

Více

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU:

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Název projektu: HROZEN PLNÝ NÁPADŮ Termín realizace projektu: 3.1.2007 21.12.2007 Realizátor projektu: CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Město Hluboká nad Vltavou - Osadní výbor Hroznějovice Garant projektu: Mgr.

Více

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý.

Příklad dobré praxe na téma. HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může být každý. Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma HRÁTKY aneb setkání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Kamarádem může

Více

Ť Č ť Š ě ě Ž Í ď ž ěů ě ě Č ú ě Ú É ů ě Ž Ž ó ě š ž ě Ť ď ě ž š ž Ž ě š ě ě š ů ě š ě ž š ě ž ž ě ě ě ě ě ě ů ě Č ů Š ě Ť ě ů ť ž š ě Ž ň ě ň ě ň ě ě ůž Ť Á ěů Á š ě ž Ť š ě ž Ť ě ě š ě ě Ť Č Š ě Í ě

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

OBSAH Úvod Materiály Nástroje a pomůcky Než začneme Lité svíčky Tvarované svíčky Skládané svíčky Sypané svíčky Dokončovací práce

OBSAH Úvod Materiály Nástroje a pomůcky Než začneme Lité svíčky  Tvarované svíčky  Skládané svíčky Sypané svíčky Dokončovací práce OBSAH Úvod Materiály Nástroje a pomůcky Než začneme Lité svíčky Prolévané svíčky Kouskové svíčky Svíčky z palmového vosku Vylévané svíčky Lité do papírové formy Páskové svíčky Lité do naklápěné formy Ledové

Více

Š ů Š Á š ů ů Ú Č š ů š ů ů ť ť ů ů Č š ů ů ů š ú Ú š ú Č ů ů š ň š Ú ů ů Á Í ť ú š Ě ů ů š ů š ň ň š ú ň š Í ň Č Í Ý Š Š Í Á š ú Ů Ž Ú š š š ú Č š š ů ů š ť ů ů ů š š š ů š ň š š š Ň ň š š š š ň ú ú Č

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9. ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. Úvodní hodina, pomůcky a bezpečnost v hodinách Vzpomínky na léto kresba Otisky štětce dekor: řazení barev pravidelně za sebou zdobíme vázu

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013

VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 VÝTVARNÉ NÁPADY ZÁŘÍ 2013 Jana Podzemná fotorámečky aneb elegantní stojánky na fotografie www.batelier.cz www.vytvarne-navody.cz Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové

Více

ž Ť č Ž ž Ž č ě Ť ě ě ž Ž Ť Ž č č č Í Ž Ť ě ě ě č Ž ě ě ě ť ž č ě ž ú Ž ú Š č ú ú ž ť Í Í ě ě ž š ž š č Ž Ž Ť ě č ě ě š ěž ť ž č ú ú š žš č ž ž ž ž č č ě Ě ě š č ě ě Ě š Ě č Ť Ě ě Ť ě č ě Ť Ť č č ě č Ť

Více

ě Í ú É Á ě Ž ě ě š ů ě ě š ů ž ť ě ě ů š ž ě ě ú Š Ž ž ě ě ů ů ě ů ť ě ž ě Ů ž ž ě ě ž ž ů ť ě š ě ě ž š ě ě ů ě ů š ě ě ž ě ů ě ě ů Íš ě ú ž ě ú ž ě ě š ů ě ě š ě ň ě ě ě ě ť Š Ž Ž ě ě ť ó ť ě ů ě ť

Více

ě úř á ě Č ž š ě á š Č ě úř á ě á úř š Ú ř á Ú ř á Č Žá ů ě ř š á úř á ě ě š ř ů á Žá á áš ě ě š ř ů á á Í ú á ě Ž á Ú á á ř Ž Ž ř Ž ž ů ž á ě Č ř ž ě š Ž ě Ž š ě š ř Ž á ř š ž ř Ž ě Č ř ú š Ž Ž á ě á

Více

Á ů Ú ů š ů ě ů ě ů ě ž ž ě ž ě š ů ů ž ž ů ě ž ů ě Á ž ě ž ě ě šť ů ů ů ů ě ů Ú Ú ž Ú ě ů ž ě ě ž ů ě šť ú ě ě ě ě š ů š ě ž š ů š ě š ů ů š ů ů š ú ů ě š ú ú ž ž ě ě ú ů ů ů ů š ž š ě ž š ě Ú š ů ú š

Více

Škola v přírodě aneb příroda ve škole

Škola v přírodě aneb příroda ve škole Škola v přírodě aneb příroda ve škole Motto: "Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme jí nejprve dobře poznat a chceme-li něco zlepšit, musíme začít sami u sebe." Cílem našeho projektu je aktivně se

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI I. NÁVRH PROJEKTU Název: ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI Autoři: Zuzana Křížová, Šárka Zemanová, Jitka Novohradská Školní rok: 2007/2008

Více

ř ř á á ý é ř é á ň ž ý á ý č ř á ů ř á ř á á ň řá ý á ý č ň ř č ý ř á š č á é ň á ů á ý á á š é č ů š č ů š č é á č š č é ž š á ř ý ř ý š á ř á ř ř ř ř ř á ý č Č ř ř é ý č ž ů á ů á ř é á č č á ý ž ž

Více

METODICKÝ LIST č.9. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma:

METODICKÝ LIST č.9. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma: METODICKÝ LIST č.9 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

Č á á č Č č řůč ý č ě ý í á ř ú ř í ě č á á í Ž ě í í ý ý ří á Š ě č ý Í Ť á á ěšť Ž í í á Íí í Ž á í ý áš ě í ř á š č šíř č á á í ř á í í á í í á č í š č ý í ý Č ě á á č č ří Ž ř í ú ší í ěž í ú ří í

Více

Ý Š Ú Í ř Í Í Á ř ř ř ř Í ř ř Í ř ř ř Ó Č Š ó Š Š Č Č ř ó Í Ž Í Í Í ž ď Ě ú Í Č Í ú Č Č Ú ř Žř ťů ů ř ř Ž ÍŽ Č Č Č ů ř ř ů ů ř Č ů ů ů ř ů Č ú Č ř ť ř Ů ú ř Í Ó ů ů ř ř ř Č Ž ť Š ú Š ř ř ř Ú ů ů Š ť ř

Více

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody)

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Výukové materiály Téma: Povrchové napětí vody Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. SŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk

Více

ř ň Ú ř ú ň ů ýř ý ý ř ó ó ó ž š Á ď ý ť ť ž Ó š Í Í Í ÍÝš Í š ť Ť Í Í š Ť Í š Ó Í š ť Í Í š ť Í ť Ú ť š ť Í Í Í Í Ó ž Í Š Ť Š Á š ť š ž Í š Í ž Í Š Í Í Š Ý š ší Š Í ť š ťí Í š ť Í Í ŠÍ ň Ů Í ť Í ť Á ť

Více

ř ý ř Ž ý Ž Ž Ž Ž ř ň ý ů Ž ž Ž ř Ž Ž Í ý ů Ž Ž Ž Ž Ž ř ň Ó Í Í ý ů Ž Ž Ž ď š ř ý ř ý ř ý ř ř ú Ž Š ř Ů ř Ž ř ý Ž Ž Ú ř ý ř ý ř ý ř ř ú Ž Š ř ů ř Ž ř ý Ž Ž ř ý ř ý ř ý ř ř ú ž š ř ů ř Ž ř ý Ž Ž Ú Á ž ř

Více

Á Á Í ú ď Ž Í ď Š Ž ň ň ú Š ú Ž Á ÁŘ Á ŇÁ Ž Š ď ú Š Ú Í ú Č Š ň ú Ř Č ň Í Ř Ž Í ď Ž ň Ž Í ň ú ť ú Ž ú Č ť ó ú Ž Ž ď ň Š ň ó Ž ú ó Ž Š ú Ž Ť Ž ó ú Š Č ú Í ú Ž Č Í ó ó ú Ú ó ú Ž Í ú Í Č Ž Š ň ú Í ú ň ó ó

Více

ť š č ř ó Ý ř č š ř ď ů ř ý ý ř ř žž Č Č č ú ř ý Č ý ř ž č ůť Á Í Ě ř ř ř ž č ř ý š ř ů Ť ý ř ř ř ž ž žš ý ý ř ž ř ř č č ý ý ř ý č ř Ť ř ž ý ř ř ř č ý ř č ž ř č č č ů Ť ř č ř ř ž č ř ť ť š č ř ř č ř š

Více

Přídavná jména. Český jazyk třída pro jazykovou přípravu. Přídavná jména pro export.notebook. May 20, 2010

Přídavná jména. Český jazyk třída pro jazykovou přípravu. Přídavná jména pro export.notebook. May 20, 2010 Přídavná jména Český jazyk třída pro jazykovou přípravu Autor: Mgr. Karla Kubíčková Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí VI 16 19:28 1 Slovům, která nám říkají, jak se věci, lidé nebo zvířata

Více

Ň ř é é Č é š ř é ř Ř ř ž Í žá žá ú ř š ř É žá žá Á ŽÁ Í Á š ž ž é š é é žá é ř é é ř ž ú Ú é ř é é Á ó é žó ž š Č ř é é š ř Ů é ž ž ž ř ř ž é ř ž ř ó ř ř žň ř ř é ř Ů ž ó Ů ž ú é é š ž ř š š š Ž Í žá

Více

METODICKÝ LIST č.3. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma:*

METODICKÝ LIST č.3. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma:* METODICKÝ LIST č.3 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

ú ě ě Í ú ú Í ú ú ě ě ě Í ú ú ů ň Ů ě ě Í Í ě Ů ú ě Í ů Í Ů ů ě ň ů ú ě ě ů ň ň ú ě ě ů ú Í ň Í ú ě ú Í ě ň š Í ě ú ú ě ú ů ě ť ť Ů ě Í š ě ň ů ě ě š ú ší Í ú ě Ů ě ú ě ň Ú ě ó ú ě ú ú ě ě ů ů ů ú Á ě

Více

š é Č č č č Š č Ž ž Ě é š š é Ž é ť é Ť š Í é é Ť š Ť é š Ů Ť Ř é Ť Ž Ť č ť é Ó š é ž ž Š ž š š š Ů č Ť č Č š č š š š Ť Ť é š ž ž ť ž ď Í ž š é Ž Ž š é ž č ž éšť ž Ť č š Ť š Ů Ť Ó Ť č š é é š é č č ž š

Více

ř ý š ě š ř ř ř č ř ý š é š ř č Ě ý ů é š ř č é ě é ř ř ý š é š ř š š ř č ý é é é é č č ě ý č é č é č š ř ř ž ý ř Á é č š ř ř Ž ý ř ý č š ý ž ú Í ý č š ý Ž Ú é č č ě ý ý ý Ž é č č ě ý ý ý ý Ž ý ť ý ě ě

Více

ř ř ů ž č č Ě Á čá Á ý ý ý ř Ř Š ý č ů Ř š č ý Ř ž Ř ů ý ž Ř ůž ý ů Ř č čů Č ř Ř ř ů ř Š ř ú ý č č ř ř ž č Ň ó ť ó š ř č š ř š č ý č š ý Ř ř ř č š ř š ř ů ý ů ř ř ů š ř ř ý ý ř ýš ů ý ý ů ř š ř š š Ř š

Více

č ú ý Ú š ě Č Í Ú š ě ě ý ý č ň Ř ň Ú ý č ú ě ž ě ě Ú ý č ě ý ě ě ý ó ě ý ý Ř č č ě ž č ý ž ý č ú ž ý ů ú č ě ý ú š ý š š š š ě ě š šň ť Í ý ý ů Ř ůč ě č ú ž Í ž ý ě ů ý ě ó š ě ě ž ž ý ý ě ů ý ů ě ů š

Více

ě ř Ť ř ě č ř ý ě ě š ř ů č Ť š ú ě ě ě ř ě ě š úř ř ý ř úř ř ý ř ě ě ř ě ř ě š č ě č š ř ů č ů ř š ý ý ě ř š ů čů ů ě ý ě ý ě Žš č ý ěž ý ý ý ý ě š ě ů šř ř ýš ě ř ě Ž č ý ý šť ž ž ý šť ř š š ě řč č Ň

Více

Dobrý den, Činnosti pro prezentaci nového jazyka.

Dobrý den, Činnosti pro prezentaci nového jazyka. WATTSENGLISH POSTER ACTIVITIES Dobrý den, doufáme, že se Vám plakát líbí. V naší publikaci Průvodce metodikou výuky angličtiny v mateřské škole I., která byla vytvořena ve spolupráci s VÚP a MŠMT jsme

Více

úř Ř ř ů ě ř ů ě úř ř č É ž ž ž ž ř č Ž ř ě ů é ř ů é ů ž ř č É é ů č ě Ů é č č ř ě é ě č ř É ě č Ě ř ě ě ů Ě ů é č ž ř ž ř šž ř ž é ž ř ž š ě ř šž ž č ř ů ř ě ž ě é ř ž Ě ř é č ě ě ů éž š ě ě Ě ů ě ú

Více

Á Á Ý Í Ů Ó ť Ť ť ň ň Ó Í Ť ň Ó ň Ó Ť Ť ň Ť Ó Ý ť ť Ť Ó ň Ť Ť Ó ň Ó Ť Ó Ť Ť Í Ť Ť Ó Ř Ť Ť Ť Ť Ť Ť Ť ň Ť Ř Ť Ť Ď Ť Š Ť Ó ú ú Ť ň Ť Ť ň ň Ť ň Ť ň Ť Ť ň Ť Ť Ý ť Ť ň ť Í Ť Ť Í Ť Ť ň ň Ť Ť Í Í Í ň Ť ň Ť Í Ť

Více

BULLETIN 2/2016 1.1. PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PÉČE DOSTUPNOST-INKLUZE-KVALITA

BULLETIN 2/2016 1.1. PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PÉČE DOSTUPNOST-INKLUZE-KVALITA BULLETIN 2/2016 Obsah: 1. Povinná opatření MAP 1.1. Předškolní vzdělávání a péče dostupnost-inkluze-kvalita (návrhy podpory, příklady projektů) 1.2. Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání

Více

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Datum konání: 28. 3. 2012 Místo konání: Gymnázium

Více

ÍÍ ů Š ý ú ý ú é é ý é Í é é é Í ý é Ž Ž é é ý é ý ý ý ý é ý é é é é é é é é ú é ú ý ý é Í é é ý é Í é ů é é ý Í Ž ů ý é Ž ý ú ý é é ú é é ů é ý ý ý é ů ů é Ž ů é é Ž é é ů Ž é ý ů é ý Í Í é ů é ů é ů

Více

í ú í čí č í í í í ů í í č í Í Ť í í Č Ž ů ž ú Ží í í ž ú Č í í í Š í í í í ň í ň č Š ň ň ň í í í í í ň ú Š í čč č í í ů Ž ú í č ůč ů č í í č í í č Ž Š č Ž í í í Š č í č č Žč í í í č ů Í č í í č ů íč í

Více

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová

MOZAIKOVÁNÍ. mozaika pro každého. Kateřina Konířová MOZAIKOVÁNÍ mozaika pro každého Kateřina Konířová Kateřina Konířová Mozaikování/mozaika pro každého Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264

Více

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience Anglické rohlíky těsto: 175 ml vlažné vody, 120 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 400 g hladké mouky, 1 kostka čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného

Více

š š ě š š ňí ě Í Í š Ž Č ťí ň ú š Č ú Č ě ě Ž ě ď š š ě ě š š š ú š š ě Ž Č ě š ě ě ě ě ě š Žň š ě ě š ě Ž ě Ž ň ě Ž ě š Ž ě š Ž š š Ž š š ěí ě š ěí ě ě ň ě ě ě ě ě š š ě ě ě ě š š š š ě ě ě Í ď Í š ě

Více

Metodika práce se SMART vizualizérem s tipy a triky ve SMART Notebooku 11 pro vzdělávací praxi se žáky se SVP Autor: Mgr.

Metodika práce se SMART vizualizérem s tipy a triky ve SMART Notebooku 11 pro vzdělávací praxi se žáky se SVP Autor: Mgr. Metodika práce se SMART vizualizérem s tipy a triky ve SMART Notebooku 11 pro vzdělávací praxi se žáky se SVP 1 Autor: Mgr. Jana Hřibovská ZŠ a MŠ, Chomutov, 17. listopadu 4728 1. Úvod 3 2. SMART vizualizér

Více

Pomůcky pro 1. ročník

Pomůcky pro 1. ročník Pomůcky pro 1. ročník Cvičební úbor ( tepláková souprava, tričko, trenky, cvičky a sportovní obuv na hřiště) Kapsář k lavici Obaly na učebnice a sešity ( až v září podle velikosti ) Zásobník na číslice

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

ú ž ž Ž ž ú Ž ú Ž ů ž š ž ž ž š ž š ž ž ž ů š š ž Ž š š ú š ž Í š ž ž ů š ž ů Ž š š Ž ž š Ž ž Ž ť Ž Ž ž š ž ů ž ž ú š š ž ů š ž Ž ů ů š ž š š š ž š ž šť ů ú ť Ž ú ž ú ú ž ů š ú ů ú ž ž ú ů ž ú ž š ú ú

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

š Ž šť É Ě Á Á Í Č Č š Ž Ž Š Č Č Č Č ó ó Í Č Ó Í š š Š ú š š š Í Š ú ň Ž š š š Ž š ž š Ú Í Ž Ž Ž Ú š š Š Š Í ž Ú ž ť Í Ž Í ú ž ú ž Ž š š š ší ťť Ť Á ž š Ž Ž Ž š š ž Ž ž ú Š Í Ě Á Á Í Ě Ů ď š ž ň Ú ž š

Více

Výtvarná výchova. 240 ks. Pěnová fólie

Výtvarná výchova. 240 ks. Pěnová fólie Výtvarná výchova TSTSACF 275 Kč Samolepící pěnová fólie Pěnová fólie se snadno vystřihne do požadovaného tvaru a jednoduše se přilepí. Balení obsahuje 10 ks v různých barvách. Tloušťka pěny je 2 mm. Rozměr:

Více

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016

Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro školní rok 2015/2016 Seznam pomůcek pro 1. ročník : tepláková souprava, tričko, kraťasy, cvičky nebo tenisky, box : kufřík, nůžky manikurní obyčejné, lepidlo (tuhé vysouvací, např. Concorde),

Více

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J

MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J MěÚ Jablonec nad Nisou, oddělení školství, kultury a sportu Z P R A V O D A J ÚNOR 2008 ČÍSLO 2 Zpravodaj je vydáván ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností města Železný Brod a Tanvald www.mestojablonec.cz

Více

é á úř Ř ř á Í á čá úř úř á úř ř š á á á č ú á řá á é š ř á á č é ú Í ř ž Ž á žá á á é á á ř á á á á áš šú ú ř ř á ú ř á áš č á á á řá Ů á č á ř á Ú é ř ř ť é ó é č é á ř ž š á ř Í é éú ř é ř é á č é ú

Více

ř ú ä ú ä ľ ľ ř ů ř Í Ú ů ř ú ř ů ř ů ú ů ř ř ř ó ř ř ů ú ů ó ž ž ž ž ž ů ä ľ ľ ř ó ř ř ř ž ú ř ř ř ž ú ř ů ú ů ú ůř ř ů ž ř ř ů ř ů ř ů ů ó ú ů ž ž ú ů ř ž ř ů ž ř ž ž ř ú ž ú ů ř ž ř ř ů ž ř ä ř ř ú

Více

Ň Ú Á í Á Ž Á Á č í ě á ý Ú ž á Ř ú á á č ý š á í š í řá ě ě í ě ář ý ý í ů á á á á á Ú í í á á ý á ý č í á ř š í ří á ů ř š í á ě Ž ří á í á č ý á ě í á Š í í Ž í á ří í á í Ž á á č ě í í ž í á ř í č

Více

Í ň Ť ř Í Í Ť Í ď ď Ť ď Ó Ť Š ř Í ď Í ř Ť Ť ť Í Í ď Ť ď ď Ž Č Í ň Í ť ň ď Í Ě Í Í ť Í Ť Ť ď Č ť Ť Ť Ž Ě ň ň Ť ť Ť ň ň Š ň ň ň ň ň Ě Ý Ý ú ú ú ť Í Í ň Ť ň ň ň ú ť ň ň ň Ť ň ň ť ň Ť ň ň ň Ý Ý ň ú ň Ť ň ď

Více

úř Č Ú úř é úř úř ř ř ř úř šť Í úř é úř úř ř š ú ř é š ř é ú ř ř ž ž ř ú š š ú ř ř ú ř ž š ř ž Í ú ř é ž Ž é ř é Ž ř š ř š é ř Ž ú é ž ž ž é ž ž ž é ř š ž é ř ž ú Č é ž ž ř é úř é Č ř é é ř úř úř úř é

Více

á Ď ž é á ž á ň á á Ť á Ť é é á é ň á é á Ť é ň á á ň é á ň á Ť é á á ž á á Ť é á ň é áť á ň á ž áň Ť Í Ť Ť é Ť ž ňá é ž á é ň é ň ť á á á á é é ť Š á é ž é ň Ž é Í ž é á ň ž á á ň é á ž á á Í ž á é ž

Více

ř ý ý š Ě Á š Á š š š ž é ř ů é ý é š ý ý š ý š é ž é ř ž ř ý ž ý š ř ý ř ý ř ř ž ů ř é ň ů ý é ň ř ř ř ž ý é Ž Í ť ú ř é é Ď Ž é Š ř š Š ý ž ý Ě ž é Š ř š Š ý é ř ý š ý ů é ř é ž é š ř š Š ý ž é ř ž ý

Více

Á ů š ČÁ Ú Í Í Í Ú š š ť ď ů š š Č š ČÁ Á Č š š Ě Ž ť ť š Í š Í Ú Ú Í Ú Ú Ú š Í Ú Ú ť Í ť š š ť š š Ú Í Í Ě É ň š š ť Ž š š Ú ť Í š š Í š Í Ú ť š Í ť š Í ť Ú Í Ý Í Ž Ú ť ť ť Í š ť š ř Ú Í É Í Ú ť š Ě š

Více

Udělej si sám! Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle. Tipy pro ty nejlepší výsledky. předúprava struktura natírání ztvárnění. přirozeně můj svět

Udělej si sám! Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle. Tipy pro ty nejlepší výsledky. předúprava struktura natírání ztvárnění. přirozeně můj svět Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle dovozce: Miren s.r.o. EKO&BIO Nová 199, 37373 Štěpánovice www.ecostavebniny.eu výrobce: AURO Pflanzenchemie AG www.auro.de 11/04 inform Werbeagentur. Überarbeitung

Více

á Í Ž á á á ý č Í é ů š ě ž říš ě č í í Í č í á í í č í Ží í ů ů ě ř ě á á é í í ě á é ů ě ň ž é é áš ě í á í ř š í á í á á ý ý š ř ů á ž ž á ž é ě ř š ě š ý é é á í á Ž š ů ří í ř é ě š ž ý í Š Ř áš ř

Více

Ý č Č Ú Ř Ž Ž ž č š Í Í š č Ž ů ě ů č Ž ů ě ť š ň ě Č ú č Í Í č Ž ě š č Ž č č ě š ě Ž ěž ě š Ó č ě ě ě ě Í ů ě š ěš ú Ť š č Ž ú ů ě ě ě ž ň Í ě Ž ě ů ů š Ž ú úč ů Ž š š č Ž ů ž ě š ú ě ňů ž č ě ě š č ž

Více