CT břicha. M. Kašpar

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CT břicha. M. Kašpar"

Transkript

1 CT břicha M. Kašpar

2 Anatomie jater: dva laloky - pravý a levý, hranice : spojnice mediální, střední, hepatická žíla a lůžko žlučníku. Lobus caudatus, lobus quadratus. Levý lalok sahá k levé medioklavikulární čáře, nesmí sahat ke slezině, na výšku 17 cm. Cévy se zobrazí jako hypodenzní útvary, jen u steatozy jako hyperdenzní. Cévní zásobení jater: segmenty. K čemu jsou důležité. Levá žíla probíhá ve fissura longitudinalis a hraničí s lobus quadratus. Střední jaterní žíla tvoří hranici mezi pravým a levým lalokem, pravá rozděluje pravý lalok na přední segmenty 5 a 8 a dorsální 6 a 7. Segmenty 4a a 4b. Dělení na segmenty problematické, protože existují spojky mezi pravým a levým lalokem. Denzita H.j., množství krve, které proteče játry za 1 minutu je ml, jen 1-20% art. hepatica, art. hepatica se sytí do 20 s od konce aplikace k.l. i.v., vena portae asi ve s.

3 Cystická onemocnění jater: dysontogenní cysty, hamartomy, současně postiženy ledviny a pankreas. Denzita H.j, stěna tenká, cysty malé do 1-2 cm. Solitární cysty - většinou ženy ve deceniu, a 20 cm, denzita H.j., skládají se z epitelu a z pevného fibrózního obalu, který je tenký. Solidní tumory jater : lze rozdělit na : hyperdenzní isodenzní hypodenzní

4 Hyperdenzní Primární Sekundární hepatocelulární karcinom (HCC) karcinom ledvin fokální nodulární hyperplazie (FNH) karcinoid adenom insel cell karcinom hemagniom štítná žláza hemangioendoteliom karcinom z přechodných bb. papilární karcinom pankreatu

5 Isodenzní Sekundární leiomyosarkom tlustého střeva karcinom nadledvin karcinom prsu seminom

6 Primární karcinom žlučových cest adenokarcinom žlučník Hypodenzní Sekundární karcinom pankreatu hepatocelulární karcinom dětí karcinom tlustého střeva karcinom jícnu karcinom plic maligní melanom Wilmsův tumor

7 CT portografie: ml k.l. do art. mesenterica superior či art. lienalis rychlostí 2-3 ml/s, první scan v 40 s. Delayed scan120 ml a první scan za 6 hodin po ukončení aplikace. Adenom:vzácný nádor z jaterních bb., nyn í hepatoadenom. Od FNH se liší tím, že neobsahuje žlučovody. Mladé ženy, které braly kontraceptiva obsahující mestranol. Tumor tvořený solidní tkání, na CT isodenzními ložisky do průměru 3 cm, jedno i více kulovitých ložisek, s možnou nekrózou v centru, někdy i s krvácením v centru. Denzita kolem 50 H.j, zvyšuje se po podání k.l. i.v. na hodnoty kolem 90 H.j.. Nutná resekce. Fokální nodulární hyperplazie : také více ženy ve deceniu, většinou solitární ložiska, ale i mnohočetná o průměru až 8 cm. Resekce není nutná,

8 nebylo prokázáno maligní zvrhnutí. Na CT se výrazně sytí s centrálním hypodenzním ložiskem ve tvaru hvězdy = kořen tumoru. Adenomatózní hyperplazie : vzniká na podkladě postnekrotické cirhózy nebo jaterní dystrofie. Odlišení od adenómů je histologické v uspořádání cév od periferie k centru.

9 Jaterní lipom : benigní, mesodermální nádor, denzita je kolem - 80 H.j. Hemangiom : nejčastější benigní nádor. Kapilární a kavernózní typ. Hemangiom měří od několika mm až do značných rozměrů. U starších může cysticky degenrovat, což se děje nejčastěji u kavernózních hemangiómů, kde dochází k trombotizaci a vazivovým změnám, mohou se objevit kalcifikace. Vícečetné hemangiomy se těžko odlišují od metastáz. Dobré provést CT angiografii.

10

11 Hemagioendotheliom: v dětském věku, často jsou postiženy i jiné orgány, na CT jsou někdy patrné v hypodenzních ložiscích amorfní kalcifikace, obraz A-V malformace se zkraty. Stejně jako u hemangiómů se sytí od periferie do centra. Hepatocelulární karcinom : nejčastější primární maligní nádor jater. Ročně na něj umře asi 1 milión lidí. Etiologie: hepatitida typu B s antigenem vázaným na povrch, pravděpodobnost 100x větší než u nemocných s hepatitidou typu B bez vazby antigenu na povrch. Dalšími fakttory : cirhóza, pokročily věk, národnost (obyvatelé jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky), mužské pohlaví. Léčba úspěšná při včasné detekci, transplantace či resekce jater.

12

13 Fibrolamelární hepatocelulární karcinom: vzácný maligní nádor postihující spíše mladé pacienty bez cirhózy ve deceniu, hypodenzními ložisky, které se sytí po podání k.l. málo a nerovnoměrně. Cholangiogenní karcinom je daleko vzácnější než HCC, 2x častěji jsou postiženy ženy než muži v deceniu, u pacientů se žlučníkovými konkrementy a na CT se projeví většinou dilatací žlučovodů, kterou konkrement nikdy nevyvolá. Klatskinův tu.

14 Metastázy : nejčastěji kolorektální karcinom, skoro v 75% všech jaterních metastáz, dále karcinom prsu, který má isodenzní metastázy, bronchogenní karcinom, karcinom ledvin a jrdla děložního. Solitární metastázy se obtížně odlišují od HCC, hemangiomu, nutná kombinace CT, US, MRI, ale angiografie a CT portografie i biopsie k rozlišení ložiska..

15 Primární maligní lymfóm : je velmi vzácný, ale při rekurenci onemocnění jsou játra postižena v 50-80%. Diferenciace od jiných nádorů je histologická. Zánětlivé procesy : infekční hepatitidu na CT nepoznáme, rozhodující laboratozní nálezy, ale CT může přispět k dg. pozdních následků : hepatosplenomegalie, portální hypertenze. Cirhóza : většinou se vyvine ze steatózy. Formy: septální, která tvoří 57% všech cirhóz a játra jsou zmenšená, biliární forma-20% a játra jsou zvětšená, třetí formu tvoří postnekrotická (postdystrofická) forma, zde jsou patrné uzly. Průvodní projevy - splenomegalie, portální hypertenze s varixy. Typické zvětšení laterálních segmentů levého laloku jaterního a lobus caudatus. Poměr u zdravých A:X=0,37+-0,16, u cirhózy A:X=0,88+-0,22.

16

17 Hemochromatóza: vzniká idiopaticky, kdy dochází k zvýšené resorbci Fe do parenchymových orgánů (játra, pankreas, myokard), ve 100 g postižené tkáně je 1-10 mg Fe, což je 5-50x více proti normálu. Hemosideróza: dochází ke vstřebávání Fe u chronických anémií (u thalasemie, u alkoholických cirhóz, u kongenitální poruchy přenosu Fe. Abscesy : infekce se přenáší ze žlučových cest per continuitatem, hematogenně u sepsí (endokarditida, pneumonie), cestou vena portae u apendicitidy, divertikulitidy, u m. Crohn, adnexitidy, ale 50% je kryptogenních. Nejčastějšími původci je E. coli, anaerobní původci, améby, mykózy. Na CT se projeví hypodenzními ložisky různé velikosti, denzita kolem H.j, sytí se stěna.

18 Echinokokové abscesy : jsou způsobeny echinokoky, které se dostávají do jater krví a rozlišují se dvě formy: Echonokokus alveolaris (multilokulární) a granularis (unilokulární). Echinokokové abscesy se nejčastěji vyskytují v Středomoří, v asijských státech bývalého SSSR a v Austrálii. Velké cysty se skládají ze zárodečné tkáně, endocysta je tvořená hyalinem a ektocysty jsou dceřinné cysty kolem zárodečné. Traumata : s rozvojem dopravy přibývá těchto úrazů tupým poraněním břicha. Jsou různé studie dělení tupých úrazů jater, např. dle Mirvise nebo OIS (organ injury schedule), která mají napomoci v rozhodování, které úrazy léčit konzervativně a které chirurgicky.

19 Žlučové cesty: anatomie, normální šíře, denzita. Zvětšení žlučníku i u pacientu, kteří hladoví, jsou na parenterální výživě nebo mají diabetes mellitus. Cholecystitida : nejčastěji způsobená konkrementy, při déletrvajícím zánětu dochází k zesílení stěny v důsledku leukocytární infiltrace a vazivových změn. Může dojít k zhnisání obsahu žlučníku a k vytvoření empyému. Někdy může být původcem anaerobní bakterie a v tomto případě dochází k tvorbě plynu ve žlučníku a nález se označuje emfyzematozní cholecystitida. Lze na CT rozlišit i cholesterolové konkrementy a bláto ve žlučníku. Doprovodným projevem akutní cholecystitidy je prosáknutí lůžka žlučníku se zobrazením proužku tekutiny.

20 Hydrops žlučníku : vzniká při obstrukci d. cysticus, méně d. choledochus. Nejčastější pčíčinou je konkrement, striktura, primární či sekundární nádor způsobující stenózu. Drobní konkrement v choledochu nikdy nevyvolá úplnou obstrukci, kterou pozorujeme u nádorových stenóz. První dg. Metodou v těchto případech je US a potom ERCP. CT informuje o šíření do okolí a metastazování do uzlin či jater u tumorozních příčin hydropsu. Chronická cholecystitida: se projevuje zmenšením žlučníku, zkalcifikovanou stěnou (porcelánový žlučník). Někdy může být i infiltrace okolí, především tlustého střeva a pak se obtížně odlišuje od tumorozního procesu.

21 Tumory žlučníku : nejčastější příčinou jsou konkrementy, cholesterinové papilómy, adenomyomatóza (segmentální či generalizované). 95% nádorů tvoří adenokarcinom a u 75% těchto pacientů byly zjištěny konkrementy a projevy chronické cholecystitidy, nejčastěji jsou postiženy ženy v 6. deceniu. Tumor se šíří do lig. hepatoduodenale, do jater a reginálních uzlin v oblasti porta hepatis a v oblasti lig. hepatoduodenale Intrahepatické dilatace : vznikají nejčastěji na podkladě akutní pericholangoititdy, recidivující cholangoitidy, při níž dochází ke sklerotizaci a vzniká sklerotizující cholangoitida, kde se střídají rozšířené a zúžené úseky. Stejný obraz vyvolá i primární sklerotizující cholangoitida. Někdy sklerotizující cholangoitida provází ulcerozní kolitidu, retroperito-

22 peritoneální fibrózu, Riedlerovu strumu a často onemocnění vyústí v cirhózu s portální hypertenzí. Nádory žlučových cest : jsou 3x vzácnější než nádory žlučníku a 8x méně časté než nádory pankreatu. Benigní nádory jako fibróm, lipóm a podobně jsou velmi vzácné, z maligních se nejčastěji jedná o adenokarcinom. Carolliho sy. : jedná se o kongenitálně chybný vývoj žlučovodů, zpravidla s cystami v ledvinách. Na CT se najdou kavernózně, ektaticky rozšířené intrahepatické žlučovody. Často v těchto dilatovaných žlučovodech jsou konkrementy nebo dochází k projevům cholangoitidy.

23

24 Děkuji za pozornost.

Sonografie jater. Bohatá Š., Válek V. Radiologická klinika FN Brno LF MU Brno

Sonografie jater. Bohatá Š., Válek V. Radiologická klinika FN Brno LF MU Brno Sonografie jater Bohatá Š., Válek V. Radiologická klinika FN Brno LF MU Brno Kurz UZ techniky, Čejkovice 2012 Test Výrazné arteriální sycení může z benigních lézí vykazovat: 1/ hemangiom 2/ hepatocelulární

Více

UZ chyby a omyly. V. Válek. Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Rep.

UZ chyby a omyly. V. Válek. Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Rep. UZ chyby a omyly V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Rep. Na co se soustředit Anatomická lokalizace co tam vlastně je za struktury?

Více

Radiodiagnostika žlučových cest a pankreatického vývodu

Radiodiagnostika žlučových cest a pankreatického vývodu Radiodiagnostika žlučových cest a pankreatického vývodu Žlučník a žlučové cesty Zobrazovací metody: - prostý snímek - ultrasonografie - CT - MRI (MRCP) - ERCP - PTC, PTD - peroperační, pooperační cholangiografie

Více

LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS

LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS 20 min LOŽISKOVÉ LÉZE JATER VČETNĚ CEUS M. Šmajerová, Š. Bohatá, M. Staňková KRNM FN Brno a LF MU Brno UZ VYŠETŘENÍ Nativně B-mode: cysty, echogenita, homogenita, expanzivní charakter. Doppler mode: vaskularizace,

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ Markéta Vojtová Ultrasonografie 1 Nepřímá vyšetřovací metoda Nezatěžuje zářením UZ sonda vysílá krátké impulzy zvukového vlnění a přijímá malou část odražené

Více

Sonografie jater. Bohatá Šárka, Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno

Sonografie jater. Bohatá Šárka, Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno Sonografie jater Bohatá Šárka, Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno Kurz UZ techniky, Čejkovice 2014 Segmentární anatomie jater Segmentární anatomie jater Hepatocelulární karcinom nejčastější primární maligní

Více

Nádorové léze žlučníku a žlučových cest. M. Hazlinger, Z. Heřmanová

Nádorové léze žlučníku a žlučových cest. M. Hazlinger, Z. Heřmanová Nádorové léze žlučníku a žlučových cest M. Hazlinger, Z. Heřmanová Anatomie žlučníku a žlučových cest Žlučník - tvar - hruškovitý, válcovitý, frygické čapky, jiný - části žlučníku - fundus, corpus, infundibulum,

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

UZ žlučníku a žlučových cest

UZ žlučníku a žlučových cest UZ žlučníku a žlučových cest V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Rep. Na co se soustředit 1.Anatomická lokalizace co tam vlastně je

Více

C64-C66 srovnání se světem

C64-C66 srovnání se světem Nádory ledvin C64-C66 srovnání se světem Karcinom ledviny incidence celosvětově: - 9 nejčastější nádor u mužů - 14 nejčastější nádor u žen mortalita celosvětově: - 16 nejčastější nádor Zhoubné nádory

Více

Urogenitální systém - onkologie

Urogenitální systém - onkologie UZ kurz Čejkovice 2014 Urogenitální systém - onkologie M. Mechl, J. Foukal Radiologická klinika FN Brno a LF MU Přehled Nadledviny ložiskové léze Ledviny solidní a cystická ložiska Uroteliální karcinom

Více

Ultrazvukové vyšetření žlučníku a žlučových cest

Ultrazvukové vyšetření žlučníku a žlučových cest Ultrazvukové vyšetření žlučníku a žlučových cest M. Mechl V.A.Válek Radiologická klinika LF MU a FN Brno Ultrazvukový kongres 19.- 21.1.2012 Čejkovice rentgenové metody - cholecystografie, duktografie

Více

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU

- Hrudník - D.Czerný. RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU - Hrudník - D.Czerný RDG ústav FN Ostrava Poruba Katedra zobrazovacích metod LF OSU XX. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzívní péče Požadavky na zobrazování v urgentní medicíně

Více

Střevní polypózy. včetně Gardnerova syndromu

Střevní polypózy. včetně Gardnerova syndromu Střevní polypózy včetně Gardnerova syndromu Sochorová J., Jakubcová B. Radiologická klinika FN Brno a LF MU v Brně Přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc. MBA Střevní polypózy souhrnné označení pro

Více

MRCP. Andrea Burgetová Radiodiagnostická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

MRCP. Andrea Burgetová Radiodiagnostická klinika 1.LF UK a VFN v Praze MRCP Andrea Burgetová Radiodiagnostická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Změny kalibru žc - dilatace Obstrukce Bez obstrukce Striktura Kámen Zánětlivé cholangitidy Cholangitida po CHT, RT Pankreatitida Po

Více

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Hemoragická infarzace střeva Hemoragická infarzace střeva Infarzace

Více

Misty mesentery. V. Válek. Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech

Misty mesentery. V. Válek. Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Misty mesentery V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Mesenterium Jeho kořen radix mesenterii - se upíná na zadní stěnu břišní v čáře,

Více

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Vrozené vývojové vady mléčné žlázy nadpočetná mamma (polymastie) nebo bradavka (polythelie) - v průběhu mléčné lišty (z axily na perineum) - zpravidla rudimentární

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA Valtické kurzy

Více

Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura

Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura Atestační otázky z oboru gastroenterologie a doporučená literatura Hepatologie 1. Hepatocelulární karcinom 2. Cholestáza 3. Hepatitida B 4. Hepatitida C 5. Léčba hepatitidy B 6. Léčba hepatitidy C 7. Transplantace

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

Ultrasonografie nadledvin

Ultrasonografie nadledvin Ultrasonografie nadledvin Němcová Eva, Štouračová Alena Radiologická klinika FN a LF MU Brno Bohunice úvod retroperitoneum, kraniomediálně od horních pólů ledvin endokrinní žláza kůra (glukokortikoidy,

Více

SPEKTRUM PÉČE Oddělení nukleární medicíny

SPEKTRUM PÉČE Oddělení nukleární medicíny SPEKTRUM PÉČE Oddělení nukleární medicíny Nukleární medicína je lékařský obor, který slouží k diagnostice a léčbě pomocí radioizotopů. Patří mezi neinvazivní vyšetřovací metody. Na rozdíl od diagnostické

Více

PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU

PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU PŘEHLED VYŠETŘOVACÍCH METOD ZAŽÍVACÍHO TRAKTU Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Mgr. Hana Ottová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní

Více

CHOLELITHIASA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

CHOLELITHIASA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové CHOLELITHIASA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové http://cs.wikipedia.org/wiki/%c5%bdlu%c4%8dov%c3%a9_cesty Terminologie Cholelithiasa Přítomnost konkrementů v žlučníku nebo žlučových cestách (choledocholithiasa)

Více

Tumory střev. Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Tumory střev. Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Tumory střev Bartušek D., Hustý J., Ondříková P. Radiologická klinika FN Brno-Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Potenciál sonografie: Sonografie střev Výhody práce s pacientem real

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH slinivky břišní OBSAH Co je slinivka břišní?.............................. 2 Co jsou to nádory?................................ 3 Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny

Více

Urogenitální infekce. Infekce močových cest. Genitouretrální infekce u muže. Infekce reprodukčních orgánů ženy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová

Urogenitální infekce. Infekce močových cest. Genitouretrální infekce u muže. Infekce reprodukčních orgánů ženy. MUDr. Drahomíra Rottenbornová Urogenitální infekce Infekce močových cest Genitouretrální infekce u muže Infekce reprodukčních orgánů ženy MUDr. Drahomíra Rottenbornová ZDZ-1 Infekce močových cest 2 Infekce močových cest Výskyt: výrazně

Více

Hepatobiliární scintigrafie pomocí 99 mtc - HIDA

Hepatobiliární scintigrafie pomocí 99 mtc - HIDA Hepatobiliární scintigrafie pomocí 99 mtc - HIDA Princip: Posouzení funkčnosti jaterního parenchymu a odtoku žlučovody pomocí značených derivátů kyseliny aminodioctové. Radiofarmakum (RF): 99 mtc - HIDA.

Více

MUDr.Katarína Klučková

MUDr.Katarína Klučková MUDr.Katarína Klučková Udržení dynamické homeostázy- 1. glomerulární filtrace,tubulární reabsorpce,tubulární sekrece,močení 2. regulace objemu tělesných tekutin 3. regulaci acidobazické rovnováhy 4. dlouhodobá

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH varlat OBSAH Co jsou varlata................................... 2 Co jsou nádory................................... 3 Jaké jsou rizikové faktory vzniku nádoru varlete......

Více

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic Tumory Místně neregulovatelný růst tkáně, buňky se vymkly kontrole Benigní ohraničené, nemetastazují, obvykle nerecidivují Prekanceroza předrakovinný

Více

Všeobecné lékařství Otázky k části Vnitřní lékařství Státní rigorózní zkoušky

Všeobecné lékařství Otázky k části Vnitřní lékařství Státní rigorózní zkoušky Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta Katedra interních oborů Všeobecné lékařství Otázky k části Vnitřní lékařství Státní rigorózní zkoušky 1. Příznaky peritoneálního dráždění Dušnost Infarkt

Více

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21

Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11. 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12. 6. Artróza 21 Obsah Slovo úvodem 10 Co byste měli vědět 11 100 nejčastějších onemocnění od A do Z 12 1. AIDS 12 2. Absolutní (trvalá) arytmie 14 3. Akné 16 4. Alzheimerova choroba 18 5. Arterioskleróza 19 6. Artróza

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 0 0 0 2 0 2 IČZ smluvního ZZ 6 4 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 4 N 0 0 Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 /.0.0 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Endokrinologie. 2015 Zuzka Drábková

Endokrinologie. 2015 Zuzka Drábková Endokrinologie 2015 Zuzka Drábková Nejčastější endokrinopatie u koní PPID EMS Klinický význam Endokrinopatie je příčinou až 80% případů laminitidy PPID 5x větší pravděpodobnost vzniku laminitidy EMS 30x

Více

Staging adenokarcinomu pankreatu

Staging adenokarcinomu pankreatu Staging adenokarcinomu pankreatu Litavcová, A. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA Epidemiologie patří k malignitám s nejvyšší letalitou Příčinou je biologická

Více

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR Nádory ledvin kazuistiky T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR KAZUISTIKA Č.1 Muž 63 let OA: 2008 Stav po radikální nefrektomii vpravo pro světlobuněčný renální karcinom

Více

PŘÍPRAVA PACIENTA K VYŠETŘENÍ CT OBECNĚ

PŘÍPRAVA PACIENTA K VYŠETŘENÍ CT OBECNĚ K CT vyšetření vhodné přinést dřívější nálezy z jiných pracovišť, případně výsledky jiných vyšetření souvisejících s předmětem vyšetřování (USG nález). Netýká se pacientů naší nemocnice. Pacient se na

Více

Benígne lézie pečene. Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov

Benígne lézie pečene. Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov Benígne lézie pečene Morvay, P., Daňová, M., MR Prešov Nádory pečene a žlčových ciest a/ - benígne epitelové nádory pečene - benígne neepitelové nádory pečene b/ - malígne epitelové nádory pečene - malígne

Více

HCC, CCC nebo HA? Bohatá Š., Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno

HCC, CCC nebo HA? Bohatá Š., Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno HCC, CCC nebo HA? Bohatá Š., Válek V. RDK FN Brno a LF MU Brno Hepatocelulární karcinom nejčastější primární maligní tumor jater asociován s chronickým onemocněním jater jako je alkoholová cirhóza, chronická

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. URSOSAN, 250 mg, tvrdé tobolky. (acidum ursodeoxycholicum)

Příbalová informace: informace pro uživatele. URSOSAN, 250 mg, tvrdé tobolky. (acidum ursodeoxycholicum) sp. zn. sukls21251/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele URSOSAN, 250 mg, tvrdé tobolky (acidum ursodeoxycholicum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ)

OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) OBECNÁ PATOLOGIE - RIGOROSNÍ OTÁZKY (VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ) REGRESIVNÍ ZMĚNY 1. Obecné mechanismy buněčného poškození 2. Zánik buňky: nekróza, apoptóza 3. Adaptace tkání a orgánů - definice, příklady 4.

Více

Karcinom žaludku. Výskyt

Karcinom žaludku. Výskyt Karcinom žaludku Výskyt Karcinom žaludku je zhoubné nádorové onemocnění žaludeční sliznice, které s další progresí postihuje žaludeční stěnu, regionální lymfatické uzliny a postupně i celou dutinu břišní,

Více

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM

00090 DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 1008 HODIN (43-75 DNÍ) DLOUHODOBÁ MECHANICKÁ VENTILACE > 504 HODIN (22-42 DNÍ) S EKONOMICKY NÁROČNÝM IRDRG název 00011 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC BEZ CC 00012 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S CC 00013 TRANSPLANTACE SRDCE A/NEBO PLIC S MCC 00021 TRANSPLANTACE JATER BEZ CC 00022 TRANSPLANTACE JATER

Více

Karcinom žlučníku - strategie chirurgické léčby

Karcinom žlučníku - strategie chirurgické léčby Karcinom žlučníku - strategie chirurgické léčby Kala Z. Chirurgická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno Incidence ZN žlučníku (C23,C24) v krajích ČR v období 2006-2010

Více

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu Visokai V., Lipská L., *Skopalová M., *Bělohlávek O. Chirurgické oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha *Oddělení nukleární medicíny - PET centrum

Více

Nádory parenchymových orgánů

Nádory parenchymových orgánů Nádory parenchymových orgánů Plíce Maligní nádory Nemalobuněčné karcinomy Malobuněčný karcinom Dlaždicový karcinom plic Dlaždicový karcinom plic Adenokarcinom plic Adenokarcinom plic Malobuněčný karcinom

Více

TRANSABDOMINÁLNÍ UZ PANKREATU. Litavcová, A., Rohan, T. KRNM FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA, EBIR

TRANSABDOMINÁLNÍ UZ PANKREATU. Litavcová, A., Rohan, T. KRNM FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA, EBIR TRANSABDOMINÁLNÍ UZ PANKREATU Litavcová, A., Rohan, T. KRNM FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA, EBIR Anatomie Retroperitoneální uložení Od hilu sleziny po duodenální ohbí Ventrálně

Více

Radiologické vyšetření minimalizuje morbiditu

Radiologické vyšetření minimalizuje morbiditu Radiologické vyšetření minimalizuje morbiditu Apendicitida je v současnosti nejčastější příčinou akutní bolesti břicha v západních státech. Přesná a rychlá diagnostika apendicitidy je nezbytná pro minimalizaci

Více

UZ ledvin - ložiskové léze

UZ ledvin - ložiskové léze Ultrazvukový kongres - Čejkovice 15.1.2016 UZ ledvin - ložiskové léze M. Mechl, J. Foukal Radiologická klinika FN Brno a LF MU Ložiskové léze ledvin přesná lokalizace solidní X cystické benigní X maligní

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Jiří Tomášek Masarykův onkologický ústav, Brno Vzácné nádory a raritní stavy v oblasti GITu Seminář pro onkology, gastroenterology,radiology

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1.

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

HEPATOLOGIE 2. VYDÁNÍ 2014. Jiří Ehrmann, Petr Hůlek a kolektiv

HEPATOLOGIE 2. VYDÁNÍ 2014. Jiří Ehrmann, Petr Hůlek a kolektiv HEPATOLOGIE 2. VYDÁNÍ 2014 Jiří Ehrmann, Petr Hůlek a kolektiv Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 Nemocnice na Homolce 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 1 strana z 11 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 CÉVNÍ CHIRURGIE Všechny diagnózy 1 350 28 64 let

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

UZ anatomie jater a žlučových cest, varianty a anomálie

UZ anatomie jater a žlučových cest, varianty a anomálie UZ anatomie jater a žlučových cest, varianty a anomálie J. Foukal, Š. Bohatá, M. Šmajerová Klinika Radiologie a nukleární medicíny FN Brno a LF MU Játra (hepar) Největší a nejtěžší žláza Hmotnost 1500

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT

CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Nefrologie urologie OCH

Nefrologie urologie OCH Nefrologie urologie OCH Ledviny 1 Vrozené anomálie Dle počtu Dle polohy dystopická, ren migralis Dle tvaru podkova Cystické polycystické Pseudotumory Latentní nebo časté záněty, konkrementy, městnání,

Více

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1.

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1. 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 7 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu prostaty Schválili:

Více

ALVEOLÁRNÍ HYDATIDÓZA JAKO INDIKACE K TRANSPLANTACI JATER

ALVEOLÁRNÍ HYDATIDÓZA JAKO INDIKACE K TRANSPLANTACI JATER ALVEOLÁRNÍ HYDATIDÓZA JAKO INDIKACE K TRANSPLANTACI JATER 21. COLOURS OF SEPSIS OSTRAVA 29.1. 1.2.2019 S.K o n e č n á, L. H u s o v á, I. S u š k e v i č, V.Ž a m p a c h o v á Parazitární onemocnění,

Více

VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA

VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA Mgr, Hana Ottová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor VY_32_INOVACE_OSEO-16 Prezentace ONEMOCNĚNIÍ TLUSTÉHO STŘEVA Prezentace zajišťuje žákům

Více

* Prostý snímek břicha - vleže horizontálním paprskem. * Ultrasonografie - tekutinové kolekce, biliární systém, * Výpočetní tomografie CT

* Prostý snímek břicha - vleže horizontálním paprskem. * Ultrasonografie - tekutinové kolekce, biliární systém, * Výpočetní tomografie CT MUDr. Tomáš Jonszta * Prostý snímek břicha - vleže horizontálním paprskem * Ultrasonografie - tekutinové kolekce, biliární systém, vývodný systém ledvin * Výpočetní tomografie CT * Magnetická rezonance

Více

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc

Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí. Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc Ultrazvukové vyšetření gastrointestinálního traktu u dětí Müllerová I., Michálková K. FN Olomouc indikace zvracení bolesti břicha průjmy neprospívání krev ve stolici nejčastější příčiny těchto klinických

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH prostaty OBSAH Co je prostata?................................... 2 Co jsou nádory?.................................. 3 Co je zbytnění prostaty benigní hyperplazie prostaty?.............................

Více

ROLE HEREDITÁRNÍCH SYNDROMŮ V INDUKCI KARCINOMU PANKREATU

ROLE HEREDITÁRNÍCH SYNDROMŮ V INDUKCI KARCINOMU PANKREATU ROLE HEREDITÁRNÍCH SYNDROMŮ V INDUKCI KARCINOMU PANKREATU Petr Dítě, Magdalena Uvírová AKADEMICKÉ CENTRUM GASTROENTEROLOGIE FN LF OSTRAVA CGB LABORATOŘ VÝZKUMNÝ INSTITUT AGEL OSTRAVA Celosvětová incidence

Více

Real - timová sonoelastografie jaterní fibrózy a cirhózy

Real - timová sonoelastografie jaterní fibrózy a cirhózy Real - timová sonoelastografie jaterní fibrózy a cirhózy Vomáčka J., Aiglová K. Ústav radiologických metod FZV Radiologická klinika LF a FN v Olomouci, II. Interní klinika LF a FN v Olomouci Etiologie

Více

Misty mesentery. V. Válek. KRNM, FN Brno a LF Mu v Brně

Misty mesentery. V. Válek. KRNM, FN Brno a LF Mu v Brně Misty mesentery V. Válek KRNM, FN Brno a LF Mu v Brně Mesenterium Jeho kořen radix mesenterii - se upíná na zadní stěnu břišní v čáře, která začíná v oblasti duodenojejunální flexury (vlevo od těla L2),

Více

Náhlé příhody břišní. Obsah. Část obecná. Část speciální. Předmluva... 7. 5.7 Torakofrenolaparotomie... 26

Náhlé příhody břišní. Obsah. Část obecná. Část speciální. Předmluva... 7. 5.7 Torakofrenolaparotomie... 26 Náhlé příhody břišní Obsah Předmluva... 7 I Část obecná 1 Zobrazovací metody při NPB... 9 1.1 RTG... 9 1.2 UZ... 10 1.3 CT... 10 1.4 RTG kontrast... 11 1.5 ERCP... 11 1.6 PTC... 11 1.7 Angiografické vyšetření

Více

Souhrn údajů o přípravku

Souhrn údajů o přípravku Sp.zn. sukls132683/2012 Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU [ 18 F]FDG-FR 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml injekčního roztoku obsahuje 300-3100 MBq fludeoxyglucosum ( 18 F) v den a

Více

Možnosti zobrazování trávicího systému. MUDr. Jiří Beneš, Ph.D.

Možnosti zobrazování trávicího systému. MUDr. Jiří Beneš, Ph.D. Možnosti zobrazování trávicího systému MUDr. Jiří Beneš, Ph.D. Rentgenové Hlavní zobrazovací modality prostý rtg břicha rtg s použitím kontrastní látky (fluoroskopie) CT Nerentgenové ultrazvuk magnetická

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls119411/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Nanocoll 500 mikrogramů, kit pro radiofarmakum 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Koloidní částice lidského albuminu: 500 mikrogramů/lahvička

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas)

Příbalová informace: informace pro pacienta. DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Příbalová informace: informace pro pacienta DALACIN C injekční roztok (clindamycini dihydrogenphosphas) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ SROVNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ ASPIRAČNÍ CYTOLOGIE S HISTOLOGICKÝM NÁLEZEM U NÁDORŮ PODJATERNÍ KRAJINY DIPLOMOVÁ PRÁCE 2009 Bc. Eva Pekárková zadání IS STAG (2listy)

Více

Atestační otázky z oboru gastroenterologie

Atestační otázky z oboru gastroenterologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru gastroenterologie Hepatologie 1. Hepatocelulární karcinom 2. Cholestáza 3. Hepatitida B 4.

Více

ADAPTACE TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO. parazitičtí prvoci extracelulárně nebo intracelulárně výživa: pinocytózou

ADAPTACE TENKÉ STŘEVO TLUSTÉ STŘEVO. parazitičtí prvoci extracelulárně nebo intracelulárně výživa: pinocytózou ADAPTACE TENKÉ STŘEVO průtok obsahu: rychlý (1-4 hodiny) počet mikroorganismů: nízký (10 2-10 3 /ml) úspěšná kolonizace: schopnost proniknout vrstvou mukusu, adherovat nebo proniknout k/do enterocytů parazitičtí

Více

Obsah. 2 Játra. 1 Základy. 3 Hepatobiliární systém. C. F. Dietrich. H. Frey, G. Hetzel, C. Greis, C. F. Dietrich

Obsah. 2 Játra. 1 Základy. 3 Hepatobiliární systém. C. F. Dietrich. H. Frey, G. Hetzel, C. Greis, C. F. Dietrich Obsah 1 Základy H. Frey, G. Hetzel, C. Greis, Úvod 1 Vlnění, zvuková vlna 1 Vytváření (vznik) ultrazvuku 2 Fyzikální jevy 2 Odraz a lom (ohyb) 2 Rozptyl 2 Interference 3 Absorpce 3 Konstrukce ultrazvukového

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1986 Vyhlásené: 28.11.1986 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1987 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 75 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

Patologie gastrointestinálního traktu. V. histologické praktikum ZS zubního lékařství

Patologie gastrointestinálního traktu. V. histologické praktikum ZS zubního lékařství Patologie gastrointestinálního traktu V. histologické praktikum ZS zubního lékařství Chronická atrofická gastritida (odběr z těla žaludku) 1 zánětlivý infiltrát 1 3 2 pseudopylorická metaplasie 3 intestinální

Více

1 tobolka obsahuje 40 mg testosteroni undecanoas, což odpovídá 25,3 mg testosteronum.

1 tobolka obsahuje 40 mg testosteroni undecanoas, což odpovídá 25,3 mg testosteronum. SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Undestor 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 tobolka obsahuje 40 mg testosteroni undecanoas, což odpovídá 25,3 mg testosteronum. Přípravek obsahuje oranžovou

Více

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE

OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE OTÁZKY Z OBECNÉ CHIRURGIE 1. Bolest, patofyziologie, léčení akutní a chronické bolesti 2. Poruchy vědomí, příčiny, symptomatologie, klasifikace, zásady léčby 3. Operační riziko, klasifikace fyzického stavu

Více

Poranění jater. Bohatá Š. 1, Kysela P. 2, Štouračová A. 1, Válek V. 1. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno

Poranění jater. Bohatá Š. 1, Kysela P. 2, Štouračová A. 1, Válek V. 1. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Poranění jater Bohatá Š. 1, Kysela P. 2, Štouračová A. 1, Válek V. 1 1 Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno 2 Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno Fakta Druhý nejčastější poraněný orgán při traumatu

Více

CÉVNÍ SYSTÉM BŘICHA. Tepny

CÉVNÍ SYSTÉM BŘICHA. Tepny CÉVNÍ SYSTÉM BŘICHA Tepny Aorta abdominalis (břišní srdečnice) Sahá od Th 12 až po L 4 (zde rozdělení bifurkace bifurcatio aortae aa. iliacae comm. dx./sin.) Parietální větve aorty aa. phrenicae inf. párové,

Více

Peroperační ultrazvuk

Peroperační ultrazvuk Peroperační ultrazvuk Andrašina Tomáš Radiologická klinika FN Brno a LF MU Přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA Intraoperativní ultrazvuk ( IOUS) Metoda dynamická - sonda v přímém kontaktu

Více

KVALITA ŽIVOTA U PACIETŮ S KARCINOMEM PANKREATU

KVALITA ŽIVOTA U PACIETŮ S KARCINOMEM PANKREATU UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ ÚSTAV SOCIÁLNÍHO LÉKAŘSTVÍ ODDĚLENÍ OŠETŘOVATELSTVÍ KVALITA ŽIVOTA U PACIETŮ S KARCINOMEM PANKREATU Bakalářská práce Autor práce: Radka Matoušová

Více

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. prof. MUDr. Miroslav Merta, CSc. 1, MUDr. Jana Reiterová, Ph.D. 1, Ing. Jitka Štekrová 2 1

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. prof. MUDr. Miroslav Merta, CSc. 1, MUDr. Jana Reiterová, Ph.D. 1, Ing. Jitka Štekrová 2 1 POLYCYSTICKÁ CHOROBA LEDVIN prof. MUDr. Miroslav Merta, CSc. 1, MUDr. Jana Reiterová, Ph.D. 1, Ing. Jitka Štekrová 2 1 Klinika nefrologie 1. LF UK a VFN, Praha 2 Ústav biologie a lékařské genetiky, Praha

Více

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr.

Onemocnění střev. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. PhDr. Onemocnění střev Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 PhDr. Markéta Bednářová Onemocnění střev Dle etiologie dělíme: A. Zánětlivá

Více

Crohnova choroba. Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno Bohunice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Crohnova choroba. Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno Bohunice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Crohnova choroba Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno Bohunice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Crohnova choroba: Crohnova nemoc je chronický nespecifický zánět střeva

Více

KURZ ZÁPADNÍ FYTOTERAPIE

KURZ ZÁPADNÍ FYTOTERAPIE KURZ ZÁPADNÍ FYTOTERAPIE Západní fytoterapie jako samostatný obor, či jako jeden z profesních oborů klinické naturopatie se velmi specificky aplikuje při léčbě a prevenci široké škály zdravotních problémů.

Více

Zvláš. áštnosti poranění. MUDr. Igor Jíra J. ¹ MUDr. Zdeňka MUDr. Tamara Pavlíkov MUDr. Denisa Pavlovská ¹. ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno

Zvláš. áštnosti poranění. MUDr. Igor Jíra J. ¹ MUDr. Zdeňka MUDr. Tamara Pavlíkov MUDr. Denisa Pavlovská ¹. ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno Zvláš áštnosti poranění břišní dutiny u dětíd MUDr. Igor Jíra J ¹ MUDr. Zdeňka Ráčilová ¹ MUDr. Tamara Pavlíkov ková ¹ MUDr. Denisa Pavlovská ¹ MUDr. Štěpánka Bíbrová ² ¹ KDR FN Brno ² KDCHOT FN Brno Četnost

Více

Vylučovací soustava. Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů

Vylučovací soustava. Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů Vylučovací soustava Fce. ledvin : - regulace složení a objemu těl.tekutin = udržování homeostázy tvorba moči tvoř. hormonů Anatomické a fyziologické zvláštnosti uropoetického systému novorozenec, kojenec

Více

PATOLOGIE. Studijníobor:53-56.TDiplomovanfradiologickyasistent. TÍíleté vy55í odborné studium

PATOLOGIE. Studijníobor:53-56.TDiplomovanfradiologickyasistent. TÍíleté vy55í odborné studium Ministerstvo Skolství, mlideie a tètovfchovy Òeské republiky Uóební osnova Piedmètu PATOLOGIE Studijníobor:53-56.TDiplomovanfradiologickyasistent TÍíleté vy55í odborné studium vydalo Ministerstvo Skolství,

Více

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016 Pracoviště: Ústav radiologických metod Studijní obor: Radiologický asistent Diagnostické zobrazovací postupy 1. Vznik a vlastnosti rentgenového záření, vznik a tvorba rentgenového obrazu, radiační ochrana

Více

Chronická pankreatitida a vzácné pankreatitidy. Š. Bohatá RDK FN Brno a LF MU Brno

Chronická pankreatitida a vzácné pankreatitidy. Š. Bohatá RDK FN Brno a LF MU Brno Chronická pankreatitida a vzácné pankreatitidy Š. Bohatá RDK FN Brno a LF MU Brno 15. Valtické kurzy abdominální a gastrointestinální radiologie 2017 Chronická pankreatitida Chronická pankreatitida je

Více

Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL. Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové

Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL. Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové Základní předpoklady vstupu do registru čekatelů 1. Vyloučení malignity 2.

Více

příčiny porucha činnosti střev bez určité organické 11.6.2014 motilita (pohyb střev) dyskinezie (porucha hybnosti střev)

příčiny porucha činnosti střev bez určité organické 11.6.2014 motilita (pohyb střev) dyskinezie (porucha hybnosti střev) OŠETŘOVATELSTVÍ ONEMOCNĚNÍ TENKÉHO STŘEVA Mgr. Hana Ottová Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor

Více