Jak snížit náklady na vytápění bytu? Váš praktický rádce. Odborný garant publikace: Ing. Karel Zubek energetický specialista.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak snížit náklady na vytápění bytu? Váš praktický rádce. Odborný garant publikace: Ing. Karel Zubek energetický specialista. www.energyprukaz."

Transkript

1 člen skupiny Zásobování teplem Vsetín a.s. Jiráskova 1326, Vsetín Tel.: člen skupiny Odborný garant publikace: Ing. Karel Zubek energetický specialista Jak snížit náklady na vytápění bytu? Váš praktický rádce

2 OBSAH VĚTRÁNÍ A ÚNIK TEPLA 1. Větrání a únik tepla Vytápěcí teploty Překážky v přístupu tepla Teplá voda Vlhkost vzduchu Kondenzace vodních par na oknech Termoregulační ventily Doporučené používání termostat. hlavice Odvzdušnění topné soustavy v domě Hlavní přednosti dálkového vytápění větrat. Nevětrejte celý den otevřenou ventilačkou, ale vyvětrejte několikaminuto- Doporučený postup větrání je následující: Ráno okna cca na 10 minut otevřít, větrat nejlépe s průvanem. Suchý venkovní vzduch může proudit dovnitř a vlhký se dostane ven. Potom všechna okna zavřít a prostory vytopit. Po 3 4 hodinách je vzduch opět nasycen a je čas pro nárazové větrání. Nárazové větrání provádějte vždy po dobu 4 6 minut dle venkovní teploty. Tedy čím nižší je venkovní teplota, tím je kratší větrání. Studený venkovní vzduch obsahuje jen nepatrnou vlhkost a může, když se ohřívá, pojmout velké množství vlhkosti. Pokud nemáte dobře izolované stěny, vyzkoušejte odrazové hliníkové fólie za radiátory. Tyto fólie utěsní prostor mezi zdmi a radiátory a hliníkový povrch odráží teplo zpět do místnosti. Vnitřní teplotu nikdy nenechejte klesnout pod 15 C. Správné větrání: zamezuje tvorbě plísní, pečuje o zdravé klima bytu, snižuje náklady na topení. - která se zabývá zejména výrobou a rozvodem tepla ve městě Vsetín, vznikla v první vlně kupónové privatizace v roce 1992, a to privatizací majetku bývalého Bytového podniku Vsetín a části majetku bývalého podniku MEZ Vsetín. Avšak historie dálkového vytápění ve Vsetíně sahá do doby mnohem dřívější. - První systémy dálkového vytápění ve Vsetíně vznikaly jednak v rámci tepelného hospodářství bývalého bytového podniku (správce bytového fondu) a jednak v rámci dvou místních největších průmyslových podniků, podniků MEZ Vsetín a Zbrojovka Vsetín, a to již počátkem šedesátých let minulého století. Dnes je společnost Zásobování teplem Vsetín provozovatelem teplárny s moderními ními kogeneračními jednotkami se společnou výrobou tepla a elektřiny. Teplo je dodáváno do zhruba 8500 vsetínských domácností a do více než stovky firem, administrativních budov, objektů služeb apod. Větrat znamená zdravě bydlet.

3 2. VYTÁPĚCÍ TEPLOTY Dodržujte doporučené teploty v jednotlivých místnostech: obývací pokoj C, ložnice C, dětský pokoj C, koupelna C, chodby C. Místnosti, které trvale neobýváte, jen temperujte (pokoj pro hosty, komora, spíž atd.). Teplotu v místnosti velkou měrou ovlivňuje také provoz elektrických spotřebičů. Například při zvýšení teploty z 20 C na 21 C vzroste výkon ledničky o 6 %, což znamená, že si připlatíte také za elektřinu. Lednička nebo mrazák zvyšují svůj výkon, pokud jsou v bezprostřední blízkosti sporáku nebo topného tělesa. Pokud odcházíte do práce nebo mimo domov, snižte teplotu o 2 C. Při dlouhodobějším opuštění domu nebo bytu snižte teplotu až na 15 C. Před spaním snižte výkon těles ve všech místnostech. V chladnějším pokoji se většině lidí spí lépe a je to zdravější pro organizmus. PŘEKÁŽKY V PŘÍSTUPU TEPLA 3. Záclony a závěsy na oknech jsou estetické, pokud ale zakrývají radiátory, brání Topné těleso by mělo mít kolem sebe prostor a nemělo by být zaprášené ani zakryté dekoracemi nebo nábytkem. Zejména je důležité umožnit volné proudění vzduchu ke spodní straně topného tělesa a nad ním ponechat volný prostor pro stoupající teplý vzduch. Radiátory pravidelně čistěte od prachu, nepřekrývejte závěsy, nábytkem a nepoužívejte je jako sušičku prádla. To vše snižuje jejich účinnost. Zavírejte dveře do chladnějších místností bytu. Teplo uspoří také správně utěsněná okna a dveře. Snížit tepelné ztráty můžete instalací okenních reflexních fólií. Velkou roli v boji proti úniku tepla hrají také závěsy, rolety a žaluzie, které omezí únik tepla, pokud je přes noc budete zatahovat. Nepřekrývejte radiátory nábytkem nebo závěsy bráníte tak šíření tepla. Přetápění není dobré pro Vaši peněženku ani pro Vaše zdraví.

4 4. TEPLÁ VODA VLHKOST VZDUCHU 5. Teplota vody na výtoku u spotřebitele musí být celoročně v rozmezí mezi C, a to v době minimálně od 6.00 do hodin mimo odběrní špičky. Při mytí nebo čištění zubů nenechávejte trvale téct teplou vodu. Nádobí myjte ve dřezu za použití mycího prostředku a pak krátce opláchněte, neomývejte nádobí pod trvale tekoucí teplou vodou. Spotřebu teplé vody můžete snížit pomocí perlátoru (provzdušňovací sítko) v koupelnových i kuchyňských bateriích. Místo koupání ve vaně se sprchujte! Jedna plná vana spotřebuje tolik vody jako 3 4 příjemné sprchy. Udržujte doporučenou vlhkost vzduchu v interiéru v rozmezí %. Příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, vlhkost vzduchu Vás nutí pro dosažení stejného pocitu tepla vytápět na teplotu o 2 3 C vyšší. Vlhkost zvýšíte např. sušením prádla v domě, umístěním a pravidelným zaléváním květin, použitím zvlhčovače. Snížíite ji naopak používáním kuchyňských odsavačů par, či odvětráním vodních par po sprchování. Po sprchování rychle odvětrejte vlhký vzduch, který by jinak mohl poškozovat izolace a stavební konstrukce. Nejlepší způsob, jak se této vlhkosti zbavit, je krátké a intenzivní vyvětrání otevřeným oknem. Příliš vysoká vlhkost nad 60 % je v kombinaci s chladnými povrchy častou příčinou vzniku kondenzátu vodních par a vzniku plísní. V otopném období je pro dosažení optimální vlhkosti vhodné používat zvlhčovače vzduchu. Pro ohřev teplé vody se spotřebuje až 30 % energie v domácnosti.

5 TERMOREGULAČNÍ VENTILY KONDENZACE VODNÍCH PAR NA OKNECH Ke kondenzaci vody na oknech obvykle dochází, pokud klesne vnitřní teplota skla pod 13 C. Nejčastěji se okna zamlžují ve vlhkých místnostech s nedosta tečným vytápěním (koupelny, wc), v místnostech a nadměrnou koncentrací par (kuchyně) nebo i v poměrně suchých místnostech při silných mrazech. Staré, dříve používané radiátorové ventily umožňovaly otopné těleso pouze (TRV), které dokážou jednoduše a samy regulovat požadovanou teplotu. Termostatická hlavice je opatřena číselnou stupnici. Každému číslu odpovídá přibližná teplota, na kterou otopné těleso vytápí místnost. Jakmile dosáhne místnost přednastavené teploty, otopné těleso se automaticky vypne a šetří vaše finance. Termoregulační ventil navíc dokáže zohlednit i teplo přijaté ze slunečního záření nebo například ze sporáku při vaření, takže je maximálně efektivní bez nutnosti jakékoliv obsluhy. Nejčastější příčinou je: nevhodné umístění zdroje tepla, nedostatečné vytápění a větrání, nevhodně zvolené zasklení. Tipy pro zabránění vzniku kondenzace par: Udržovat stálou pokojovou teplotu ideálně 21 C a relativní vlhkost vzduchu %. Pravidelně větrat výměnou vnitřního vlhkého vzduchu za sušší venkovní šetříte náklady, protože voda obsažená ve vzduchu na sebe váže mnoho tepla. Díky termostatickému ventilu není třeba topit ústředním topením, pokud teplo získáme jiným způsobem. - ztrátám a opravdu topíme pánu Bohu do oken, protože termostatický ventil stále dorovnává přednastavenou teplotu. pouze snižte stupně na termostatické hlavici. Pravidelné větrání podstatně omezí rosení Vašich oken.

6 8. DOPORUČENÉ POUŽÍVÁNÍ TERMOSTAT. HLAVICE ODVZDUŠNĚNÍ TOPNÉ SOUSTAVY V DOMĚ 9. Nastavení na příjemnou, uživatelem požadovanou vytápěcí teplotu, lze na hlavici zvolit mechanickou zarážkou (paměťovou značkou). Při větrání by měla být hlavice nastavena na protimrazovou ochranu označenou *. Jinak může chladný vzduch způsobit její otevření. Po skončení větrání se hlavice vrátí do normální polohy nastavení (na paměťovou značku). Při nastavení hlavice na * se ventil otvírá (začíná topit) s poklesem teploty v místnosti pod 8 C. Tím chrání místnost a vytápěcí soustavu proti zamrznutí. V noci lze energii na vytápění šetřit přivřením hlavice o jeden dílek stupnice. Ráno pak paměťová zarážka pomůže opět najít původní běžné nastavení. Mimo topnou sezónu se doporučuje nastavit všechny termohlavice na nejvyšší možný stupeň. V této poloze je vřeteno ventilu vysunuto z tělesa ventilu a je tak zabráněno jeho zatuhnutí. Může se stát, že i po začátku topné sezóny zůstanou vaše radiátory studené. - ném tělese, které brání průtoku horké vody a tedy i zahřátí radiátoru. součástí každého otopného tělesa. Ideálně by měla být před začátkem topné patrech! Doporučený postup odvzdušnění: otevřít termostatické ventily naplno na nejvyšší číslo stupnice, odvzdušňování radiátoru provést opakovaně několik dní po sobě. V případě, že se provádí odvzdušnění radiátoru během dne, doporučuje se před odvzdušněním přerušit oběh topné vody uzavřením termostatického ventilu. Po odvzdušnění se opět termostatický ventil otevře a po chvíli se vše znovu Termoregulační ventily poskytují možnost regulovat teplotu v jednoltivých místnostech individuálně využívejte této možnosti a ušetříte. Jaké teploty odpovídají jednotlivým dílkům na hlavici ventilu? stupeň na hlavici orientační teplota v místnosti 1 14 až 16 C 2 16 až 20 C 3 20 až 23 C 4 23 až 25 C 5 26 až 29 C Tip: Každý výrobce termoregulačního ventilu v popisu svého výrobku uvádí jiné hod noty, proto doporučujeme do místnosti instalovat vnitřní teploměr a zjistit si konkrétní hodnoty pro každý stupeň. Rada: Je třeba zajistit, aby v okolí termostatické hlavice nedošlo k omezení proudění vzduchu nebo dokonce k zakrytí hlavice. To by znamenalo omezení její funkce. Došlo by k nahromadění teplého vzduchu v bezprostředním okolí hlavice, ventil by se uzavřel a následně snížil teplotu v místnosti. Dokonale odvzdušněná soustava je předpokladem její plné funkčnosti odvzdušňujte vždy současně se všemi ostaními uživateli bytů ve Vašem domě!

7 10. HLAVNÍ PŘEDNOSTI DÁLKOVÉHO VYTÁPĚNÍ Vysoký uživatelský komfort S tímto systémem nemají uživatelé žádné starosti (žádné skládání uhlí ani poruchy kotlů). Díky nepřetržitému servisu 24h denně jsou veškeré havárie řešeny okamžitě. Cena za dálkové vytápění se může zdát oproti jiným nepřiměřená, je ale nutné zohled- Šetrnost k životního prostředí Vysoké komíny centrálních zdrojů tepla jsou schopny zajistit rozptýlení zplodin vy- Strategická bezpečnost a spolehlivost Soustavy zásobování tepelnou energií mají zpravidla své záložní zdroje a jsou schopny využít při spalování různá paliva. Odběratelé se tedy nemusejí obávat výpadku dodávky tepla a mají tak jistotu kvalitních služeb. Společná výroba tepla a elektřiny Ze spalovaných paliv je možné současně získat dva produkty poskytovat dvě služby teplo a elektřinu. Jedná se o nejefektivnější způsob získávání energie, který významně šetří životní prostředí, protože uspoří až třetinu paliva. Provozní bezpečnost Teplo je vyráběno v jiném místě než je spotřebováváno. Díky tomu nepředstavuje u uživatelů nebezpečí požáru nebo výbuchu a nezpůsobí vážnější ohrožení majetku, zdraví či života osob. Jde o komplexní službu, kterou jiné způsoby vytápění neposkytují.

8 Domovní předávací stanice, v níž je připravováno teplo a teplá voda na míru teplem zásobeného objektu. Kogenerační soustrojí, které umožňuje společnou výrobu tepla a elektřiny.

Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny

Více

Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007"

Rozvojový program Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Rozvojový program "Podpora environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty (EVVO) ve školách v roce 2007" http://www.1zsfm.cz/

Více

JAK SNÍŽIT NÁKLADY NA VYTÁPĚNÍ BYTU

JAK SNÍŽIT NÁKLADY NA VYTÁPĚNÍ BYTU JAK SNÍŽIT NÁKLADY NA VYTÁPĚNÍ BYTU ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM VSETÍN a.s. OBSAH Akciová společnost Zásobování teplem Vsetín která se zabývá zejména výrobou a rozvodem tepla ve městě Vsetín, vznikla v první vlně

Více

Návod pro provoz. Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300

Návod pro provoz. Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300 Návod pro provoz Plynový kondenzační kotel MGK-130 MGK-170 MGK-210 MGK-250 MGK-300 Wolf Česká republika s.r.o., Rybnická 92, 634 00 Brno, tel. +420 547 429 311, fax +420 547 213 001, www.wolfcr.cz Art.-Nr.:

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ. č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-163-014-14 ze dne 24.6.2014 Vzorová nájemní smlouva k bytům zvláštního určení v Domě s pečovatelskou službou v Praze 4, Olbramovická č. p. 703 Rada

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Rozsah prací a dodávek STANDARDNÍ PROVEDENÍ Od horní hrany spodní stavby, platnost od 1. 1. 2012 (MODEL 2012) LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Tento Rozsah prací a dodávek popisuje rodinný

Více

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost

Energeticky úsporná opatření v domácnostech. Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Energeticky úsporná opatření v domácnostech Zdravá planeta pro zdravé děti průvodce udržitelnou spotřebou a výrobou pro matky a veřejnost Voda Zkontrolujte nastavení teploty ohřevu vody u zásobníkového

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 11 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY. M xxx SLIM. Návod k použití a instalaci OH 4. FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33

ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY. M xxx SLIM. Návod k použití a instalaci OH 4. FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33 ELEKTRICKé OHŘÍVAČe VODY Řada M xxx SLIM Návod k použití a instalaci OH 4 FAGOR_OH4_T07F042F7.indd 1 23.6.2012 20:50:33 VÁŽENÁ ZÁKAZNICE/VÁŽENÝ ZÁKAZNÍKU, GRATULUJEME! Právě jste se stali majiteli elektrického

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA BUDOVY

PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA BUDOVY PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA BUDOVY FAVILLA, a.s. se sídlem Olomouc, Povel, Lužická 419/14, PSČ 779 00 IČ 277 10 599 společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl B, vložka

Více

IČ: 002 31 312. Praha 14 - Černý Most, Bratří Venclíků 1073, PSČ 198 00 Praha 98 (svěřená správa )

IČ: 002 31 312. Praha 14 - Černý Most, Bratří Venclíků 1073, PSČ 198 00 Praha 98 (svěřená správa ) Městská část Praha 14 IČ 002 31 312 Praha 14 - Černý Most, Bratří Venclíků 1073, PSČ 198 00 Praha 98 (svěřená správa ) Čj.: 625 V Praze dne : PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA podle 5 zákona č. 72/1994 Sb., kterým

Více

ATELIER PŘÍPEŘ D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB. RODINNÝ DŮM na p.p.č. 379/3, k.ú. Kvítkov u Modlan. Název akce : Číslo zakázky : 105/2015

ATELIER PŘÍPEŘ D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB. RODINNÝ DŮM na p.p.č. 379/3, k.ú. Kvítkov u Modlan. Název akce : Číslo zakázky : 105/2015 ATELIER PŘÍPEŘ Drážďanská 23 - Děčín Název akce : RODINNÝ DŮM na p.p.č. 379/3, k.ú. Kvítkov u Modlan Číslo zakázky : 105/2015 Stavebník : František Vorel Drahkov č.p.27, 405 01 Modlany Místo : Kvítkov

Více

multimatic 700 Návod k obsluze Návod k obsluze Pro provozovatele VRC 700 Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

multimatic 700 Návod k obsluze Návod k obsluze Pro provozovatele VRC 700 Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k obsluze Pro provozovatele Návod k obsluze multimatic 700 VRC 700 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

DYNAMICKÝ REGULÁTOR TOPENÍ ADEX NUMIRA DIN. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice Uherský Brod 688 01

DYNAMICKÝ REGULÁTOR TOPENÍ ADEX NUMIRA DIN. Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice Uherský Brod 688 01 DYNAMICKÝ REGULÁTOR TOPENÍ ADEX NUMIRA DIN Výrobce: KTR, s.r.o. U Korečnice Uherský Brod 688 01 OBSAH 1. URČENÍ...... 2 2. POPIS REGULÁTORU............ 4 2.1 Pracovní režimy regulátoru........ 4 2.2 Regulace

Více

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit

Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit 6 720 611 241-00.1O Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit Plynový závěsný kotel s vestavěným zásobníkem teplé vody ZWSE 23-4 MFK ZWSE 23/28-4 MFA OSW Vážený zákazníku, blahopřejeme Vám a děkujeme, že jste

Více

Zásady pro poskytování finančních prostředků spojených s pronájmem bytu ve správě MČ Brno-Slatina

Zásady pro poskytování finančních prostředků spojených s pronájmem bytu ve správě MČ Brno-Slatina Zásady pro poskytování finančních prostředků spojených s pronájmem bytu ve správě MČ Brno-Slatina ( dále jen zásady ) Část I. Úvodní ustanovení Tyto zásady jsou určeny pro nájemce bytu v majetku statutárního

Více

Bytového družstva Seidlova, IČ 61861421 sídlem v Praze 4, Seidlova 472/13, PSČ 142 00

Bytového družstva Seidlova, IČ 61861421 sídlem v Praze 4, Seidlova 472/13, PSČ 142 00 VZOROVÉ PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA BUDOVY podle ustanovení 4 zákona č. 72/1994 Sb., zákon o vlastnictví bytů (dále jen Zákon ) (dále též jako Prohlášení ) přijaté dnešního dne vlastníkem: Bytového družstva Seidlova,

Více

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI GWL/ Power Group Technology Solutions Stay Powered for the Future GF-BOIL-100L NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI Ohřívače vody zásobníkové pro kombinovaný ohřev vody pomocí AC a DC proudu pro

Více

Regulátor Komextherm PA-5

Regulátor Komextherm PA-5 Regulátor Komextherm PA-5 Urãení Regulátor PA-5 je elektronický diferenciální regulátor pro ústřední vytápění pracující dle venkovní teploty. Instalujeme ho převážně v případech, kdy není použita regulace

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM PA-5 ( DIGITÁLNÍ )

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM PA-5 ( DIGITÁLNÍ ) NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE ELEKTRONICKÉHO REGULÁTORU KOMEXTHERM PA-5 ( DIGITÁLNÍ ) 1. 1. ÚVOD Regulátor Komextherm PA-5 je jedním z prvků diferenciálního regulačního systému vytápění, to je systém bez směšování

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 OBSAH STRANA 1. Určení.. 3 2. Popis... 3 3. Montáž 4 3.1 Montáž elektro 4 3.2 Montáž servomotoru MK-CN. 5 3.3 Instalace čidla TA.. 5 3.4

Více

NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU NÁVOD PRO INSTALACI, OBSLUHU A ÚDRŽBU HRs 321-601 - 800-1000 321-601 DUPLEX JUMBO 800-1000 OBSAH OBECNÁ DOPORUČENÍ......4 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA...5 Termostat... 5 POPIS ZAŘÍZENÍ......6 Modely - Typy HRs

Více

Projekt L-31-R. Rodinný dům, jednopodlažní, s využitelným podkrovím, nepodsklepený, 4 pokoje, kuchyň, jídelna

Projekt L-31-R. Rodinný dům, jednopodlažní, s využitelným podkrovím, nepodsklepený, 4 pokoje, kuchyň, jídelna 1 Projekt L-31-R Rodinný dům, jednopodlažní, s využitelným podkrovím, nepodsklepený, 4 pokoje, kuchyň, jídelna 1.1 zádveří 4,6 m 2 1.2 jídelna 17,5 m 2 1.3 kuchyň 8,9 m 2 1.4 komora 5,3 m 2 1.5 obývací

Více

Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch.

Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch. Nevidíte ho, ale pociťujete: trvale a všude čerstvý vzduch. Zdraví: Čerstvý vzduch podporuje pohodu, spánek, schopnost koncentrace a výkonnost. Díky volitelným jemným filtrům, které zachycují jemný prach

Více

NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU

NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU 2006-09 NÁVOD PRO MONTÁŽ A OBSLUHU Ohřívač s trubkovým výměníkem typ: typ: Kombinovaný: OW E 60.7 OW E100.7 OW E150.7 OW E200.7 Nepřímotopný výměník: W E 60.7 W E 100.7 W E 100.74-stacionární W E 150.7

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE, UNIPELET NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI KOTLE DUO PELLETS, UNI PELLETS 1 ORIGINÁLNÍ NÁVOD č.2/2 DOPRAVA a zprovoznění kotle: Kotle jsou dodávány dle objednávky jako hotové zařízení

Více

Stacionární litinový kotel pro přetlakové hořáky GN 1. Návod k montáži a obsluze

Stacionární litinový kotel pro přetlakové hořáky GN 1. Návod k montáži a obsluze Stacionární litinový kotel pro přetlakové hořáky Návod k montáži a obsluze Zástupce firmy FERROLI ENBRA s.r.o. Vážení zákazníci, děkujeme Vám, že jste se rozhodli zakoupit stacionární litinový plynový

Více

VIESMANN. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOLA 200. hlubokoteplotní kotel na olej/plyn 18 až 63 kw. Pokyny pro uložení:

VIESMANN. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOLA 200. hlubokoteplotní kotel na olej/plyn 18 až 63 kw. Pokyny pro uložení: VIESMANN VITOLA 200 hlubokoteplotní kotel na olej/plyn 18 až 63 kw List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník Pokyny pro uložení: Složka Vitotec, registr 1 VITOLA 200 Typ VB2A, 18 až 63 kw Hlubokoteplotní

Více

PRŮTOKOVÉ OHŘÍVAČE VODY

PRŮTOKOVÉ OHŘÍVAČE VODY PRŮTOKOVÉ OHŘÍVAČE VODY Návod k montáži a obsluze MIRAVA spol. s r.o., Za Sedmidomky 15, 101 00 Praha 10, Česká republika Tel.: 272 770 254, Fax: 272 77 02 62, e-mail: obchod@mirava.cz, http://www.mirava.cz,

Více

Návod k obsluze a údržbě oken a dveří z PVC

Návod k obsluze a údržbě oken a dveří z PVC Návod k obsluze a údržbě oken a dveří z PVC Vážený zákazníku, zakoupil jste prvotřídní výrobek, odpovídajících mezinárodně uznávaným značkám jakosti. Výrobek byl vyroben s největší péčí moderními technologiemi

Více

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB OPRAVA KOTELNY V OBJEKTU MŠ Střelecká 1067/14, Jablonec nad Nisou Investor : Stupeň : Statutární město Jablonec nad Nisou Mírové náměstí 19 467

Více

Návod k obsluze infrapanelů InfraSal: ISTP plus a ISS plus

Návod k obsluze infrapanelů InfraSal: ISTP plus a ISS plus Návod k obsluze infrapanelů InfraSal: ISTP plus a ISS plus Typy výrobků: 1/ ISTP plus (hrubý povrch, rám dřevěný) 2/ ISS plus (hladký povrch, bezrámový) Použití výrobku: Elektrické topné těleso infračervený

Více

OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ

OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ Návod k obsluze a instalaci OHŘÍVAČE VODY ZÁSOBNÍKOVÉ PRO SVISLOU MONTÁŽ Kombinované Elektrické Typové číslo : Typové číslo : OKCE 50 205 108 OKC 80 201 208 OKCE 80 205 108 OKC 100 208 208 OKC 100/1m2

Více

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Zodpovědný projektant: Ing. Luboš Knor Vypracoval: Ing. Daniela Kreisingerová Stupeň dokumentace:

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014

Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014 Vymezení drobných oprav a běžné údržby, které provádí a hradí nájemce bytu Od 1.1.2014 Nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě a náklady spojené s běžnou údržbou bytu hradí nájemce. Za

Více

POPIS materiál/typ/úprava realizace

POPIS materiál/typ/úprava realizace ZEMĚDĚLSKÁ 1576/10 - TECHNICKÝ POPIS BYTOVÉ JEDNOTKY č. 11 dveře vnitřní nátěr 2016 zařizovací předměty koupelna kuchyň, pokoj - laminátová plovoucí podlaha nové 2016 předsíň, koupelna - keramická dlažba

Více

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů

Trendy. V pasiv ním a eko l O gickém stav ění. PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů Trendy V pasiv ním a eko l O gickém stav ění PřiPravili IReNa TRuhlářoVá, MaRTIN JIRsa Foto archiv autorů O Vytápění budoucnost V elektřině? Sálavé panely ze skla na stěně a stropu Pasivní domy mají tak

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE REGULÁTORU KOMEXTHERM RVT 06.2 R URČENÝ DO ROZVADĚČE 1. 1. ÚVOD Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 R (230V nebo 24V) je spolu se směšovačem DUOMIX základním prvkem regulačního systému

Více

Hlasujte pro tento dům a vyhrajte. (viz strana 6-7) Domov. pro dvě generace

Hlasujte pro tento dům a vyhrajte. (viz strana 6-7) Domov. pro dvě generace Pojďte dál PŘÍBĚH DOMU, KTERÝ BUDE STÁRNOUT S JEHO MAJITELI A FLEXIBILNĚ SE PŘIZPŮSOBOVAT JEJICH POŽADAVKŮM. STAVBA, KTERÁ JE PŘIPRAVENA NEKLÁST PŘEKÁŽKY PŘI POHYBU UVNITŘ I SLOUŽIT DVĚMA GENERACÍM SOUČASNĚ.

Více

Elektrokotel PZP-MINI Návod k obsluze a instalaci

Elektrokotel PZP-MINI Návod k obsluze a instalaci verze 3.1 Elektrokotel PZP-MINI Návod k obsluze a instalaci Elektrokotel PZP-MINI návod k obsluze a instalaci (verze 3.1) Obsah strana 1. Popis 2 2. Pracovní princip 2 3. Hromadné dálkové ovládání 2 4.

Více

SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU. Unlimited Polymer Solutions. Bau Automotive Industrie

SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU. Unlimited Polymer Solutions. Bau Automotive Industrie Unlimited Polymer Solutions SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU www.rehau.com Bau Automotive Industrie Čištění oken První čištění po montáži Ihned

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY

NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY NÁVOD NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU ELEKTRICKÝCH ZÁSOBNÍKOVÝCH OHŘÍVAČŮ VODY PŘÍSLUŠENSTVÍ OHŘÍVAČE dvě vsuvky na připojení vodovodního potrubí Seznam servisních pracovníků oprávněných spouštět ohřívače

Více

Plynový teplovodní kotel DPL Automatic-H

Plynový teplovodní kotel DPL Automatic-H DESTILA, s.r.o. Kaštanová 127 620 00 Brno e-mail: info@destila.cz http://www.destila.cz Plynový teplovodní kotel DPL Automatic-H S obchodním názvem O C E L O T Je zdrojem tepla pro ústřední topení a etážové

Více

Závěsné plynové kotle s průtokovým ohřevem TV

Závěsné plynové kotle s průtokovým ohřevem TV PANTHER 24 (28) KTV elektronické zapalování plynu, s nuceným odtahem spalin turbo, výkon 9,5 24 kw a 11 27,5 kw, deskový výměník pro ohřev TV, digitální ovládání 1.2.0. PANTHER 24 KOV elektronické zapalování

Více

3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2

3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2 3.022012 UB 80-2 3.022013 UB 120-2 3.022014 UB 200-2 Nerezové zásobníky teplé vody (TUV) řady UB-2 Návod k montáži a použití s kotli Immergas NEREZOVÉ ZÁSOBNÍKY TEPLÉ VODY (TUV) - řada UB-2 VÁŽENÝ ZÁKAZNÍKU

Více

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům Technická zařízení budov zdroje energie pro dům (Rolf Disch SolarArchitektur) Zdroje energie dělíme na dva základní druhy. Toto dělení není příliš šťastné, ale protože je už zažité, budeme jej používat

Více

Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2

Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 Základní charakteristika regulátoru: Regulátor RVT 06.2 spojuje vlastnosti ekvitermního regulátoru obvykle konstruovaného pro topné systémy vybavené kotlem s plně automatickým

Více

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování Nerezový výměník a hořák NOx5 Nejmenší rozměry kotle ADAX Závěsné plynové kondenzační kotle Zemní plyn G20, Propan G31 Ekvitermní

Více

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu

TA-MATIC. Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu TA-MATIC Směšovací ventily Termostatický směšovací ventil pro teplou vodu IMI HEIMEIER / Teplá voda / TA-MATIC TA-MATIC Termostatické směšovací ventily jsou vhodné pro řízení teploty teplé vody v obytných

Více

Analýza využitelnosti EPC

Analýza využitelnosti EPC Analýza využitelnosti EPC pro areál: Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Zpracovatel: AB Facility a.s. Divize ENERGY e-mail: energy@abfacility.com http://www.abfacility.com Praha 01/ 2015 Identifikační

Více

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info 1 z 5 16. 3. 2015 17:05 Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů Datum: 2.4.2004 Autor: Zdeněk Fučík Text je úvodem do problematiky využívání spalného tepla u kondenzačních kotlů. Obsahuje

Více

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce

T8360A. Honeywell MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY. Použití. Technické parametry. Hlavní rysy. Konstrukce říjen 2007 T8360 MECHANICKÉ PROSTOROVÉ TERMOSTATY Použití Mechanické prostorové termostaty jsou nejjednodušší formou automatické regulace prostorové teploty. Jestliže jsou použity v systémech vytápění

Více

DOMEO 210 FL. Návod k instalaci a uvedení do provozu

DOMEO 210 FL. Návod k instalaci a uvedení do provozu CS DOMEO 210 FL Návod k instalaci a uvedení do provozu OBSAH 1. Všeobecné informace 2. Technické informace 3. Umístění zařízení 4. Elektrické parametry a elektrická instalace 5. Uvedení do provozu jednotky

Více

KLIMATIZAČNÍ SYSTÉM dálkový ovladač

KLIMATIZAČNÍ SYSTÉM dálkový ovladač Příručka pro uživatele KLIMATIZAČNÍ SYSTÉM dálkový ovladač Vážený zákazníku! Děkujeme Vám za nákup našeho klimatizačního systému. Před použitím námi dodaného klimatizačního systému si, prosím, pročtěte

Více

Naše specializace. Bytové domy

Naše specializace. Bytové domy pro Abertamy Patříme do nové vlny společností, hrající fair play. Vaše zájmy jsou i našimi zájmy. Vyznáváme diskrétnost, taktnost, soudržnost, loajalitu s jasným cílem pro spravedlnost. Jsme proaktivní

Více

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČSN 06 0310 Září Heating systems in buildings - Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

OHŘÍVAČE VODY BOJLERY SOLÁRNÍ SESTAVY ELEKTRICKÉ KOTLE MĚDĚNÉ RADIÁTORY PRŮTOKOVÉ OHŘÍVAČE ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE. www.wterm.cz

OHŘÍVAČE VODY BOJLERY SOLÁRNÍ SESTAVY ELEKTRICKÉ KOTLE MĚDĚNÉ RADIÁTORY PRŮTOKOVÉ OHŘÍVAČE ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVAČE. www.wterm.cz OHŘÍVČE VODY BOJLERY SOLÁRNÍ SESTVY ELEKTRICKÉ KOTLE MĚDĚNÉ RDIÁTORY PRŮTOKOVÉ OHŘÍVČE ZÁSOBNÍKOVÉ OHŘÍVČE OHŘÍVČE VODY Průtokové ohřívače Zásobníkové ohřívače beztlaké Zásobníkové ohřívače tlakové Bojlery

Více

343/2009 Sb. VYHLÁŠKA

343/2009 Sb. VYHLÁŠKA 343/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. září 2009, kterou se mění vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Ministerstvo

Více

GIENGER VELKOOBCHOD TZB KVALITNÍ VĚTRÁNÍ A REKUPERACE RODINNÝCH DOMŮ A BYTŮ ZDRAVÝ VZDUCH A PŘÍJEMNÉ KLIMA PO CELÝ ROK BEZ ÚNIKU TEPLA.

GIENGER VELKOOBCHOD TZB KVALITNÍ VĚTRÁNÍ A REKUPERACE RODINNÝCH DOMŮ A BYTŮ ZDRAVÝ VZDUCH A PŘÍJEMNÉ KLIMA PO CELÝ ROK BEZ ÚNIKU TEPLA. GIENGER VELKOOBCHOD TZB KVALITNÍ VĚTRÁNÍ A REKUPERACE RODINNÝCH DOMŮ A BYTŮ ZDRAVÝ VZDUCH A PŘÍJEMNÉ KLIMA PO CELÝ ROK BEZ ÚNIKU TEPLA. REKUPERACE - ARGUMENTY KOMPONENTY Proč rekuperaci? Moderní domy ztrácejí

Více

ECONCEPT STRATOS 25, 35

ECONCEPT STRATOS 25, 35 ROZMĚRY A PŘÍPOJKY ECONCEPT STRATOS 25 ECONCEPT STRATOS 35 Legenda: 1 Náběhový okruh vytápěni ¾ 2 Výstup TUV ½ 3 Vstup plynu ½ 4 Vstup TUV ½ 5 Zpátečka okruhu vytápění ¾ CHARAKTERISTIKA Tepelné generátory

Více

Montážní návod. Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH

Montážní návod. Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH Montážní návod Akumulační zásobník vody se zabudovanou vlnovcovou trubkou z ušlechtilé oceli určený k ohřevu vody BSH Obsah Obsah.............................................................. Strana 1.

Více

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF teplo pro všechny Koncentrický výfuk spalin Kondenzační výměník z nerezové oceli v ISOtermickém provedení (záruka 5 let) Nízkoemisní

Více

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF

Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF Nástěnný kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody TALIA GREEN 25, 30, 35 FF teplo pro všechny Koncentrický výfuk spalin Kondenzační výměník z nerezové oceli v ISOtermickém provedení (záruka 5 let) Nízkoemisní

Více

Bronpi Monza ČESKÝ NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Návod k instalaci zařízení - Všechny místní předpisy, včetně předpisů, které se týkají národních a evropských norem, musí být při montáži spotřebiče dodrženy

Více

Montážní návod Solární ohřívač vody SEM-1 Strana 81-88

Montážní návod Solární ohřívač vody SEM-1 Strana 81-88 CZ Montážní návod Solární ohřívač vody Strana 81-88 Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0 Fax 08751/741600 Internet: www.wolf-heiztechnik.de Art.-Nr.: 3043754_201312 Bezpečnostní pokyny/

Více

MATERIÁLNĚ TECHNICKÝ STANDARD (MTS) PRO DOMOVY PRO SENIORY (DS) A DOMOVY SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM (DZR)

MATERIÁLNĚ TECHNICKÝ STANDARD (MTS) PRO DOMOVY PRO SENIORY (DS) A DOMOVY SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM (DZR) MATERIÁLNĚ TECHNICKÝ STANDARD (MTS) PRO DOMOVY PRO SENIORY (DS) A DOMOVY SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM (DZR) Návrh oddělení 222 ke dni 15. 12. 2015 1 Obsah SLOVNÍČEK POJMŮ... 4 VÝCHODISKA... 5 PARAMETRY MTS...

Více

Návod k instalaci a obsluze zásobníkového ohřívače PROTHERM B 100 (s ohřevem otopnou vodou)

Návod k instalaci a obsluze zásobníkového ohřívače PROTHERM B 100 (s ohřevem otopnou vodou) Návod k instalaci a obsluze zásobníkového ohřívače PROTHERM B 100 (s ohřevem otopnou vodou) PROTHERM, s. r. o. 170 00 Praha 7, Jablonského 4 tel.: (02) 6671 24 24 fax : (02) 80 55 93 Vážený zákazníku,

Více

Nový Jenštejn. dům I/1. podkroví (3. NP) patro (2. NP) přízemí (1. NP) 3.01 podkroví 36.84 m 2. 2.01 ložnice 12.76 m 2 2.02 komora 2.

Nový Jenštejn. dům I/1. podkroví (3. NP) patro (2. NP) přízemí (1. NP) 3.01 podkroví 36.84 m 2. 2.01 ložnice 12.76 m 2 2.02 komora 2. dům I/1 ložnice 12.76 m 2 komora 2.17 m 2 koupelna 4.62 m 2 chodba 5.79 m 2 pokoj 9.69 m 2 pokoj 14.23 m 2 obýv. pokoj 27.63 m 2 zádveří 3.75 m 2 koupelna 3.09 m 2 hala 9.66 m 2 pokoj 10.00 m 2 dům I/2

Více

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5 Kombinace ručního a automatického provozu Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! ZPLYŇOVACÍ KOTEL hnědé uhlí ořech 2,

Více

KVALITATIVNÍ STANDARD

KVALITATIVNÍ STANDARD KVALITATIVNÍ STANDARD BYTOVÝ OBJEKT B3 SLAVONÍN OBSAH: A) Konstrukce a povrchové úpravy B) Stavební prvky C) Vybavení bytových jednotek Položka standard popis A) Konstrukce a povrchové úpravy základy svislé

Více

Návod k použití Chladnička

Návod k použití Chladnička Chladnička Děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám prokázali tím, že jste si koupili náš přístroj. Při jeho používání Vám přejeme hodně spokojenosti. Chladnička je určena k použití v domácnosti k uchovávání

Více

Nízkoteplotní infrazářič

Nízkoteplotní infrazářič Nízkoteplotní infrazářič Návod k projekci návrhu zařízení, montáži a údržbě. Helium K-50, K-100 a K-200 Verze 112014-01 Technický manuál HELIUM OBSAH 1. Úvod 1.1 Proč zvolit Helium 1.2 Použití nízkoteplotního

Více

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING TECHNICKÁ NORMALIZACE TECHNICKÁ NORMALIZACE JE ČINNOST, KTERÁ ZABEZPEČUJE, URČUJE A UPLATŇUJE ZÁKONNÝM ZPŮSOBEM NEJVÝHODNĚJŠÍ ŘEŠENÍ URČITÝCH ÚKOLŮ VE STAVEBNICTVÍ.

Více

SEZNAM PŘÍLOH TECHNICKÁ ZPRÁVA

SEZNAM PŘÍLOH TECHNICKÁ ZPRÁVA SEZNAM PŘÍLOH poř. č. název formát A4 01.04.01 Seznam příloh a technická zpráva 14 01.04.02 Tabulky místností 13 01.04.03 Tabulky zařízení 4 01.04.04 Tabulky požárních klapek 5 01.04.05 Půdorys 1.PP 15

Více

NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD NA POUŽITIE USER MANUAL

NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD NA POUŽITIE USER MANUAL CZ NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD NA POUŽITIE USER MANUAL SK EN Model: RC004T For Dogs Bezdotykový teploměr pro psy Bezdotykový teplomer pre psov Non-Contact Thermometer For Pets www.helpmation.com OBSAH Bezpečnostní

Více

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov SOLÁRNÍ TERMICKÉ SYSTÉMY A ZDROJE TEPLA NA BIOMASU MOŽNOSTI INTEGRACE A OPTIMALIZACE 29. října 2007, ČVUT v Praze, Fakulta strojní Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění

Více

Solární jednotka. Návod k obsluze. Návod k obsluze. Pro provozovatele. auroflow exclusiv. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Solární jednotka. Návod k obsluze. Návod k obsluze. Pro provozovatele. auroflow exclusiv. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k obsluze Pro provozovatele Návod k obsluze Solární jednotka auroflow exclusiv CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10

Více

Elektrosady Standard a Comfort.

Elektrosady Standard a Comfort. Elektrosady Standard a Comfort. Přehled elektrosad Nové elektrosady od společnosti Kermi nabízejí v každé situaci vhodné řešení pro perfektní tepelný komfort. V klasickém použití se elektrická řešení ideálně

Více

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580 ovládání kotle displej indikace tlaku v topném systému přepínač režimů teplota TV (pouze kotle CLN, TCLN) teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Přepínač provozních režimů má následující polohy: OFF Vypnutí

Více

o provedení elektronické dražby

o provedení elektronické dražby DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA o provedení elektronické dražby Prodej objektu bývalého mlýna v obci Hrabišín č. j: 799/2014-A,OA Bod 1. Touto Dražební vyhláškou se vyhlašuje konání opakované dražby dle ustanovení 1771

Více

některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace,

některé fyzikální veličiny, jako např. napětí, proud, otáčky motoru, teplotu v místnosti, průtok vzduchu (klimatizace, Základy Systémové techniky budov 7 přednáška Základní požadavky regulačních zařízení, příklady z oblasti regulace vytápění Ing. Jan Vaňuš Ph.D. N 716 tel.: 59 699 1509 email: jan.vanus@vsb.cz vsb.cz http://sweb.cz/jan.vanus

Více

reflex si reflex si reflex si

reflex si reflex si reflex si reflex si reflex si reflex si Signalizační systém ENSTO Vidět a dát vědět Ve chvíli, kdy se blíží nebezpečí, je třeba dát jasný a zřetelný signál. Vše kolem utichlo. Vzbudit pozornost a přivolat bezpečí.

Více

Euromaxx. Plynový závěsný kotel ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31

Euromaxx. Plynový závěsný kotel ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31 Plynový závěsný kotel Euromaxx 6 720 610 421-00.1O ZWC 24-1 MFA 23 ZWC 24-1 MFA 31 ZWC 28-1 MFA 23 ZWC 28-1 MFA 31 ZWC 24-1 MFK 23 ZWC 24-1 MFK 31 ZWC 28-1 MFK 23 ZWC 28-1 MFK 31 OSW Obsah Obsah Bezpečnostní

Více

OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ

OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI OHŘÍVAČE VODY STACIONÁRNÍ OKCE 100 NTR/2,2kW OKCE 125 NTR/2,2kW Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o. Dražice 69 294 71 Benátky nad Jizerou Telefon: 326 370 911, -965,

Více

Plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE

Plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE Návod k obsluze Plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE 70 3 3 CZ (007/08) OSW 70 3 085-00.O ZSC 4-3 MFA... ZSC 8-3 MFA... ZSC 35-3 MFA... ZWC 4-3 MFA... ZSC 4-3 MFK... ZSC 8-3 MFK... ZWC 4-3 MFK...

Více

JAK EFEKTIVNĚ VYTÁPĚT DŮM

JAK EFEKTIVNĚ VYTÁPĚT DŮM JAK EFEKTIVNĚ VYTÁPĚT DŮM PRAKTICKÝ RÁDCE OD VAŠEHO DODAVATELE TEPLA VÁŠ SPOLEHLIVÝ DODAVATEL TEPLA OBSAH Společnost TERMO Děčín a.s. vyrábí tepelnou energii a elektrickou energii na pěti centrálních zdrojích

Více

Portfolio návrhu. Nová radnice pro Prahu 7 ANOT ACE AUTORSKY POPIS PROJEKTU. a) urbanisticko-architektonické řešení. Urbanismus.

Portfolio návrhu. Nová radnice pro Prahu 7 ANOT ACE AUTORSKY POPIS PROJEKTU. a) urbanisticko-architektonické řešení. Urbanismus. Portfolio návrhu Nová radnice pro Prahu 7 ANOT ACE Návrh přetváří stávající administrativní budovu na moderního reprezentanta transparentní státní správy. Dominantu radnici vtiskne symbolika nárožní věže

Více

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Lucie Novotná Střední zdravotnická škola Máchova 400, Benešov Úvod Toto téma jsem

Více

Modulační termostat s časovým spínačem. Návod k obsluze

Modulační termostat s časovým spínačem. Návod k obsluze Modulační termostat s časovým spínačem Návod k obsluze 1 Obsah 1. Úvod... 86 2. Obecné informace... 86 2.1 Displej... 87 2.2 Tlačítka... 88 3. Instalace... 89 3.1 Umístění regulace... 89 3.2 Instalace

Více

TA 123 A. Robert Bosch GmbH Geschäfsbereich Junkers Postfach 1309 7314 Wernau

TA 123 A. Robert Bosch GmbH Geschäfsbereich Junkers Postfach 1309 7314 Wernau Návod k montáži a obsluze JU 1071 a JU 1072 TA 123 A 7 719 000 751 Robert Bosch GmbH Geschäfsbereich Junkers Postfach 1309 7314 Wernau Zastoupení Bosch: Robert Bosch odbytová s.r.o. Pod višňovkou 25/1661

Více

Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu. SMART Line SL & SLEW 100-130 - 160-210 - 240 12/2014

Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu. SMART Line SL & SLEW 100-130 - 160-210 - 240 12/2014 Návod pro instalaci, obsluhu a údržbu SMART Line SL & SLEW 00 30 60 20 240 2/204 OBSAH OBECNÁ DOPOČENÍ... 4 NÁVOD K OBSLUZE... 5 Ovládací panel ( SLEW )... 5 POPIS ZAŘÍZENÍ... 6 Modely SL / SLEW 00 30

Více

Stavební úpravy části objektu, p.č.st. 184/1, k.ú. Kolín Město Kolín, Karlovo náměstí 78, Kolín I, 28002 Kolín D.1.4.

Stavební úpravy části objektu, p.č.st. 184/1, k.ú. Kolín Město Kolín, Karlovo náměstí 78, Kolín I, 28002 Kolín D.1.4. D.1.4.1 ZDRAVOTECHNIKA D.1.4.1-01 D.1.4.1-02 D.1.4.1-03 TECHNICKÁ ZPRÁVA KANALIZACE VODOVOD D.1.4.1-01 TECHNICKÁ ZPRÁVA ZDRAVOTECHNIKA OBSAH: A. VODOVOD A0. Všeobecně A1. Úvod A2. Množství potřeby pitné

Více

k OBSLUZE a instalaci SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009

k OBSLUZE a instalaci SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD k OBSLUZE a instalaci v SYSTÉMU VERNER-AKU ČSN EN ISO 9001: 2009 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA, ÚČEL A POUŽITÍ 3 2. TECHNICKÝ POPIS 4 2.1 ZÁKLADNÍ ČÁSTI SYSTÉMU R4-AKU 4 2.2 POPIS FUNKCE REGULÁTORU 6

Více

Instalační a servisní příručka. Remeha i Sense

Instalační a servisní příručka. Remeha i Sense Instalační a servisní příručka Remeha i Sense Remeha isense Obsah 1. Úvod............................................................................................ 4 2. Obecné informace.................................................................................

Více

VENTILAČNÍ JEDNOTKA S AKTIVNÍ REKUPERACÍ ELAIR 2,5 A/C-V. dokonalá výměna vzduchu v objektu bez energetických ztrát.

VENTILAČNÍ JEDNOTKA S AKTIVNÍ REKUPERACÍ ELAIR 2,5 A/C-V. dokonalá výměna vzduchu v objektu bez energetických ztrát. VENTILAČNÍ JEDNOTKA S AKTIVNÍ REKUPERACÍ ELAIR 2,5 A/C-V dokonalá výměna vzduchu v objektu bez energetických ztrát Technický popis Instalace a obsluha Stránka 1 Výhody a vlastnosti : Jednotka ELAIR dokáže

Více

ABB i-bus EIB Systémové řízení budov. ABB i-bus EIB Myslet systémově, jednat s ohledem na náklady

ABB i-bus EIB Systémové řízení budov. ABB i-bus EIB Myslet systémově, jednat s ohledem na náklady ABB i-bus EIB Systémové řízení budov ABB i-bus EIB Myslet systémově, jednat s ohledem na náklady Elektroinstalace v průmyslu, obchodu i službách musí dnes dokázat více, než kdykoli předtím. Je požadována

Více