PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY"

Transkript

1 PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ Celý prosinec se nesl v andělské náladě. Ve školce po celý advent poletovaly dvě velké andělky obklopené spousty malých andělíčků. BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY Jelikož jsme zapojeni do sítě škol a školek, které dětem čtou, hned nás nadchla benefiční akce Advent plný andělů, kterou se kampaň Celé Česko čte dětem inspirovala. Hlavním posláním této, již několikerým ročníkem probíhající, akce je Vytvářet příležitost a propojovat ty, kteří pomoc potřebují, s těmi, kteří mohou a chtějí pomoci. Kampaň vyhlásila projekt: Babičky a dědečkové do škol(ek) (senioři předčítají dětem). Proto jsme oslovili prarodiče dětí, zda by byli ochotni přijít a přečíst dětem něco ze své oblíbené knížky. Ve škole se přihlásily dvě zájemkyně. První odvážná babička - dokonce PRABABIČKA (88let!) - od Františka Hlavsy dětem přečetla z knížky od Astrid Lingrenové Děti z Bullerbynu, kapitolu: Vánoce. Prababička zavzpomínala na svá školní léta, kdy chodila do třídy, ve které byla samá děvčata a s laskavým úsměvem se asi podivovala nad dnešními školáky, kteří už nemusí sedávat jen v lavicích s rukama za zády, ale učí se i při povalování na koberci:-) Další babička, tentokrát babička od prvňačky Adélky Reichlové, která nám přečetla pohádku o třech medvědech od Eduarda Petišky, přišla oblečena v kyjovském kroji. Při povídání na sebe prozradila, že dodržování tradic je její velká záliba, s oblibou se účastní i sečení trávy v jejich obci. Když došla řeč na školní docházku, babička si promnula dlaně, na kterých si dodnes pamatuje otisk dřevěného pravítka z rukou paní učitelky, za její upovídanost. Dřevěné pravítko (dokonce 1,5metru dlouhé) sice ve třídě máme, ale "otisků" se už žádný školák obávat nemusí :-)

2 MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA Jak už to každoročně bývá, tak i k nám do školy zavítal Mikuláš s andělem a čertem. Mikuláš měl s sebou svou knihu dobrých skutků a hříchů a i když mu do ní někteří zvědavě nakukovali, tak se jim nedařilo na první pohled prázdných stránkách nic přečíst. Náš Mikuláš totiž nápovědu nepotřeboval! Věděl o každém dítěti Kdo se pěkně stará o své věci, kdo uklízí třídu, kdo pomáhá paní učitelce nebo paní kuchařce a kamarádům, ale taky mu neuniklo, kdo zlobí nebo nechce obědvat. A tak jsme od dětí slyšely sliby, jak už budou všecko papat, jak budou doma poctivě číst a poslechnou na první dobrou Malé děti měly trochu strach z čerta, ale brzo zjistily, že zbytečně. Když už i Mikuláš pobízel čerta: no tak trochu ty děcka pozlob, tak čert udělal tiché bllll a lehl si na zem a spal. A pytel na zlobivé děti? To náš čert nepotřeboval, využil ho jako duchnu. Nadílku dostali všichni a můžeme se nechat překvapit, jak dodrží naslibované hory a doly. Mikuláš to všecko vidí..

3 ŠKOLA PŘED ŠKOLOU A DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V úterý od 16 hodin probíhal ve škole den otevřených dveří. Pro děti byl připraven pestrý program. Vyzkoušely si práci s interaktivní tabulí, zahrály si anglické pexeso, trénovaly grafomotoriku, když kreslily kožíšek beránkovi podle básničky Jiřího Žáčka Beránek na nebi, vytvořily si svého andílka, prohlédly učebnice, zazpívaly si zimní písničky, psaly na tabuli, poslechly si za svitu svíček příběh z Vánoční knížky od Terezy Říčanové a obrázky z knížky sledovaly jako v kině na interaktivní tabuli. Na závěr byly děti odměněny první velkou jedničkou a ještě k tomu dvakrát podtrženou a s hvězdičkou! Další setkání se plánuje na úterý 11. března. BETLÉM Děti ve školní družině vytvořily krom jiných krásných a originálních výrobků také betlém. Jeden týden byl Betlém ke zhlédnutí na výstavě ve vyškovské knihovně, potom zdobil školu a na vánoční svátky stál před domem paní učitelky Marcely.

4 VÁNOČNÍ PŘÍPRAVY Příprava na Vánoce probíhala nejen doma u dětí, kde maminky pekly cukroví a chystaly své domovy na sváteční čas, ale také ve škole pekli jsme perníky, vyráběli plovoucí svíčky, andílky, holubičky PEČENÍ PERNÍKŮ Krásná vůně skořice a badyánu a hřebíčku provoněla školu při přípravě a pečení perníků, peklo se na všech frontách, ve školce i ve škole. Perníčky se vydařily a byly nabídnuty na ochutnání na vánočním setkání s rodiči. VÝROBA PLOVOUCÍCH SVÍČEK, HOLUBIČEK Prvňáčci si vytvořili plovoucí svíčky z vosku a ořechových skořápek, domů si každý odnesl tolik svíček, kolik jich bude u štědrovečerního stolu. Děti v družině vyráběly vánoční ozdoby na stromeček holubičky, andílky, tvořily o sto šest.

5 VÝLET DO LULČE K BETLÉMU PANA KOTYZY Ve středu jsme potěšili všechny školáky. Nemuseli do školy s aktovkami. Celá škola i školka vyrazila po svačince na výpravu do Lulče, podívat se na Kotisův betlém, někteří ho viděli poprvé. Originální keramické postavičky a krásné okolí zlaté uličky nám připomnělo, že Vánoce jsou brzo tady, i když je sněhová nadílka v nedohlednu. ANDĚLSKÉ ZPÍVÁNÍ Ve čtvrtek proběhlo první netradiční Andělské zpívání. Pro rodiče bylo přichystáno velké překvapení. Děti se společně s učitelským doprovodem vydaly jako předvoj do kostela svatého Martina, kde počkaly na rodiče. Rodiče se sešli v 16 hodin před školou a vydali se za dětmi. V kostele osvíceném svícínky, děti zazpívaly za doprovodu harmoniky a kláves známé i méně známé vánoční písně. Velmi působivé bylo i a capella podání koledy Byla cesta, byla ušlapaná, kterou předzpívávala paní učitelka Marcela a děti zpívaly sborem repetice. Při závěrečném loučení s rodiči ukápla i slza dojetí. Vánoční atmosféra musela naladit i největší cyniky. Důstojně jsme se rozloučili s rokem 2013 a už se těšíme na radosti v nadcházejícím roce 2014.