Projection Whiteboard film

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projection Whiteboard film"

Transkript

1 3M Technický zpravodaj květen 2010 Projection Whiteboard film Communication Films Výhody Fólie PWF je bílá adhezní páska určená jak k projekci, tak k psaní. Řada výrobku Výrobek Barva Konečná úprava Rozměr cívky PWF-500 Bílá Matná mm x 30 m Charakteristiky Jedná se o typické hodnoty, které však nelze využít pro specifikace. Pro specifikace pro zákazníka se obracejte na oddělení 3M Architectural Markets. Níže uvedené hodnoty odkazují na nezpracovanou fólii, bez tisku. Odkazujte se na nejnovější Technický zpravodaj. Fyzikální charakteristiky Charakteristika Tloušťka (fólie + lepicí vrstva) 0,22 mm Typ lepení Tlakem Lepicí materiál Řada Comply TM* Liner PWF-500 Křídový papír x * Nová charakteristika Comply TM *, umožňující snadné aplikace bez tvorby vzduchových bublin díky mikrokanálkům, vytvořených v lepicím materiálu. Úkolem těchto mikrokanálků je uvolnění vzduchu z povrchu fólie.

2 Chemické a fyzikální vlastnosti Vlastnosti Rozměrová stabilita (X-gash) < 0,3 Odolnost vůči poškrábání Taber test (1 kg, CS-17) Odolnost vůči nárazu (Gardner 2 lb x 5 inch) Několik stop po škrábancích Žádný vliv na hmotnost Žádné poškození při hodnotě 9 Joul Odolnost vůči vlhkosti (40 C při 95% vlhkosti) Žádný vliv Oodolnost vůči vodě (40 C po dobu 7 dní) Žádný vliv Odolnost vůči skvrnám (18 h v 1% solném roztoku ) Žádný vliv Kyselina solná 10% Přilnavost Po 24 hodinách od aplikace Poznámka: Přilnavost se zvyšuje s rostoucí teplotou Žádný vliv > 18 N/25 mm Charakteristiky aplikace Aplikace 1. Páska PWF-500 je určena k využití v interiérech. Nepoužívejte tento výrobek ve venkovním prostředí. 2. Páska PWF-500 je určena k aplikaci na rovný kovový či plastový povrch (kromě polykarbonátu). 3. Neprovádějte aplikaci metodou na bázi vody. 4. Pro maximální účinnost pásky 3 M TM PWF-500 ověřte před vlastním použitím pásky úhel pohledu a nastavení projektoru. Záruka 5. Povrch je nutno čistit vlažnou vodou a měkkým hadříkem. Z běžně dostupných popisovačů na vodní bázi doporučujeme použití některé z následujících značek: Staedtler (Lumocolor) nebo Bic (Velleda). 12 let na použití v interiéru Nejsou poskytovány záruky na venkovní použití

3 Využití Neposkytujeme záruky za použití fólií pro následující aplikace: Fólie aplikované na: - Znečištěný, nebroušený povrch nebo lakovaný povrch s nedostatečnou přilnavostí k podkladu. - Ohebný podklad. - Trojrozměrné plochy nebo povrchy vyžadující prodloužení fólie při vlastní aplikaci. - Povrchy snadno podléhající zkáze a povrchy s náchylností k vlnění, třepení, uvolňování vzduchu nebo povrchy náchylné ke změně struktury pod fólií. - Pro použití v automobilovém průmyslu. Snímání z: - Lakovaných podkladů s nedostatečnou přilnavostí laku k podkladu. - Podklady s grafikou, která nesmí být poškozena. Dále u spojovacích bodů s ostatními prvky nebo u podkladů s nerovnoměrným napojením (hrany, různé úrovně, apod.) nesmí podklad vykazovat žádné rušivé prvky, jako jsou například třísky, praskliny, pukliny, hřebíky, šrouby, zbytky lepidla, apod. Způsob aplikace Fólii aplikujte metodou na sucho. Nedoporučuje se způsob aplikace fólie na mokro. Odstraňování Fólie PWF-500 je snímatelná za tepla při teplotě 80 C 100 C za pomoci tepelné pistole, či za pomoci páry (Bosch PL1). Čištění a údržba 1. Používejte popisovače na vodní bázi pro bílé tabule. Jiné typy inkoustů jsou nesnadno omyvatelné. V případě použití nevhodného popisovače pro daný podklad omyjte fólii okamžitě pomocí lihového čisticího prostředku a poté ji vysušte. 2. V závislosti na typu popisovače na vodní bázi je možné, že popisovač bude zanechávat skvrny. V podobném případě skvrny odstraňte pomocí zmizíku. 3. Pro vymazání nežádoucích skvrn použijte zmizíky pro bílé tabule. 4. V případě častého popisování a mazání podkladu může být následné mazání pomocí zmizíku obtížné. Je třeba pamatovat na to, že pokud není inkoust smazán okamžitě, může být jeho odstranění obtížnější. V případě nadměrného znečištění umyjte tabuli vlažnou vodou a vysušte pomocí hadříku (doporučujeme použití hadříku č řady Scotch Brite). 5. Pravidelně umývejte zmizík vodou, aby nedocházelo ke znečištění tabule od zbytků inkoustu z popisovače. Skladování a přeprava Činnost Doporučení Skladování 2 roky od doručení od 3M Fólii je nutno aplikovat do 1 roku od výroby a do 2 let od dodávky ze strany 3M Podmínky skladování Teplota < 27 C

4 Nevystavovat slunečnímu záření Skladovat v suchém a čistém prostředí Zákaz skladování rolí ve vodorovné poloze, zamezit kontaktu produktu s podlahou - mohlo by dojít k nežádoucímu zmatnění povrchu. Před vlastním použitím role aklimatizujte v místnosti určené pro tisk/řezání. Zasílání hotových grafik Vyrovnané formáty, případně navinuté na průměry 16 cm, s fólií otočenou směrem ven a rubovou stranou dovnitř. Tento způsob slouží k zamezení případného efektu vrásnění, či odchlípnutí povrchu fólie od podkladu. Zdraví a bezpečnost POZOR Při zpracování chemických produktů výrobce doporučuje pečlivé prostudování štítků na obalech a bezpečnostních listů MSDS (Material Safety Data Sheet). Jsou zde uvedeny důležité informace týkající se rizik, preventivních opatření, individuální ochrany, doporučení první pomoci a informací o prostředí. Pro získání bezpečnostních listů MSDS výrobků 3M se obracejte na toxikologické středisko společnosti 3M. Bezpečnostní listy jsou k dispozici také na internetových stránkách v části Bezpečnostní listy. Při využití technického vybavení se řiďte pokyny výrobce pro použití příslušného vybavení. Obecné poznámky Informace a technický servis Pro podrobnější informace o využití a charakteristikách fólií se obracejte na Technický Servis 3M. Podklady a povrchy 3M neodpovídá za využití provedené bez respektování pokynů uvedených v Technickém zpravodaji, aplikace na nerovnoměrné podklady, praskliny, odlupující se nátěry a podobné nestálé podklady. Jiné výrobky Společnost 3M nenese odpovědnost za případné škody či ztráty vzniklé v důsledku použití výrobků cizí výroby. V případě, že budou v technické literatuře 3M uvedeny výrobky nespadající do výrobní řady 3M, je odpovědností uživatele ověřit vhodnost použití takových výrobků a preventivní opatření a při použití postupovat v souladu s pokyny výrobce. Důležité upozornění pro kupujícího Veškeré uvedené technické informace, pokyny a doporučení týkající se výrobků 3M vycházejí z obecně platných údajů a spolehlivých informací, přesto nelze zaručit přesnost a úplnost těchto informací. Je odpovědností uživatele ověřit si před vlastní aplikací vhodnost plánovaného využití v závislosti na typu prostředí a místě využití. S ohledem na počet faktorů, které mohou ovlivňovat způsob použití, funkčnost a bezpečnost výrobku 3M, z nichž některé spadají výhradně do sféry znalostí a kontroly kupujícího, je nezbytné, aby zákazník pozorně posoudil možnost využití výrobku 3M pro příslušnou aplikaci. Jakékoli údaje/informace o výrobku 3M neuvedené v aktuální technické literatuře 3M, případně informace, které jsou uvedené v objednací dokumentaci a přesto jsou v rozporu s informacemi deklarovanými výrobcem 3M, pozbývají bez písemného schválení ze strany 3M a kupujícího platnosti.

5 Omezená záruka 3M ručí za to, že výrobky jsou vyrobeny v souladu s deklarovanými charakteristikami a poskytuje záruku na vady výrobku po dobu trvání 1 roku od data dodání, není-li výše specifikováno jinak. Společnost 3M neposkytuje žádnou jinou záruku, včetně záruky na prodejnost, či vhodnost výrobku pro jiný specifický účel. V případě zjištění vad výrobku v průběhu záručního období je 3M oprávněna rozhodnout o výměně či opravě vadného výrobku, případně vyplatit kupujícími kupní cenu výrobku. Společnost 3M nenese v žádném případě odpovědnost za přímé i nepřímé škody, nehody, či následky vyplývající z nevhodného a nesprávného použití výrobku. Související literatura 3M Společnost 3M dodává ke všem výrobkům podrobnou technickou literaturu. Jsou k dispozici rovněž technické brožury s pokyny popisujícími optimální využití výrobků 3M. Pro objednání technických brožur s aktualizovanými pokyny kontaktujte divizi komerční grafiky a svého místního zástupce technických sklužeb nebo navštivte internetové stránky 3M Česko, spol. s.r.o. Display & Graphics V Parku 2343/ Praha 4 Česká republika Telefon: Fax: Internet: