Rekonstrukce boje (z filmu Atentát režiséra Jiřího Sequense) zde.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rekonstrukce boje (z filmu Atentát režiséra Jiřího Sequense) zde."

Transkript

1 18. června 1942 (70 let) V pravoslavném pražském kostele svatých Cyrila a Metoděje došlo k boji mezi československými parašutisty, kteří tvořili jádro týmu, jehož část provedla 27. května úspěšný atentát na prominentního německého nacistu Reinharda Heydricha (zemřel 4. 6.), a nyní se již téměř tři týdny ukrývali v kryptě kostela, podporováni některými členy české pravoslavné náboženské obce v čele s biskupem Gorazdem: místo úkrytu bylo vhodně zvoleno, ale německá tajná policie gestapo získala stopu inspirována udáním od parašutisty Karla Čurdy, který předtím v rozporu s rozkazy navštívil své příbuzné na jihočeském Třeboňsku a pak se rozhodl sám přihlásit na gestapu, aby prozrazením rámcových (jen neurčitých a nepřesných) informací o úkrytu svých druhů jednak legalizoval svůj další pobyt v Čechách, jednak přispěl k zastavení série poprav podezřelých českých obyvatel, a gestapo pak skutečně úkryt parašutistů vypátralo a asi 800 německých vojáků se pokusilo vtrhnout dovnitř a všech sedm atentátníků polapit, jenže narazili na tvrdý odpor, a když se ho pokusili zlomit vyplavením krypty, atentátníci spáchali sebevraždu, aby nepadli německým vyšetřovatelům do rukou (krypta se dodnes dochovala ve stavu z roku 1942 a je veřejnosti přístupná): padlými parašutisty byli: Adolf Opálka, Jan Kubiš (zabil Heydricha), Josef Bublík (tato trojice vedla boj střelbou z kostelního kůru), Jozef Gabčík (jako první zaútočil na Heydricha, ale jeho automatická zbraň selhala), Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík (tato čtveřice nyní bojovala z krypty). Rekonstrukce boje (z filmu Atentát režiséra Jiřího Sequense) zde. První dny poté Nacistické Německo zveřejnilo vyhlazení Lidic jako příklad tvrdého zúčtování s odbojem v centru okupované Evropy, ale tím jen umocnilo mohutnou, prakticky celosvětovou vlnu solidarity s českou vesnicí a jejími obyvateli: nechyběly ani početné případy (zejména na americkém kontinentu), kdy obce přijímaly jméno Lidice jako součást svého názvu nebo kdy rodiče dávali svým novorozeným dětem (především dívkám) jméno Lidice, pozornost poutala i chladnokrevná systematičnost celé vyhlazovací akce a skutečnost, že příkaz k ní vyšel z nejvyšších míst nacistického režimu (kuriózní příběh vězněného vraha Františka Saidla, který byl lidickým občanem, ale nacistické evidenci unikl a válku přežil, se stal známým až poté, co na základě jeho vyprávění napsal řadu let po válce knížku Nokturno spisovatel Zdeněk Mahler; volně zfilmováno pod názvem Lidice v r. 2011), Němci pokračovali i po zničení Lidic v popravách nepřátel okupačního režimu a v pátrání po tehdy ještě nedopadených parašutistech i po jejich domácích spojencích.

2 10. června 1942 (70 let) Němečtí nacisté zlikvidovali středočeskou vesnici Lidice jejich čin měl být významnou součástí odvety českému národu za popravu jednoho z nejpřednějších nacistů Reinharda Heydricha: Především na základě Hitlerových instrukcí z berlínské porady po Heydrichově státním pohřbu německé ozbrojené síly (SS a gestapo) již večer 9. června obklíčily a obsadily vesnici (hlavní stan si Němci zřídili v chalupě rodiny Doležalových) a pak provedly systematické zničení obce, kdy ženy a děti byly ráno 10. června odvezeny do Kladna a všech 174 lidických mužů (ve věku let) přítomných a polapených ve své obci bylo vzápětí zastřeleno u zdi Horákova statku, obec byla následně zbořena a vypálena do základů (destrukci, jejíž zahájení probíhalo pod osobním dohledem K. H.

3 Franka, sami Němci zachytili v instruktážním filmu úryvek zde), děti byly odebrány svým matkám, ženy pak byly poslány do koncentračního tábora Ravensbrück, ze 105 dětí jich bylo 17 předáno do německých rodin k osvojení a převychování, zbývajících 88 bylo zavražděno (82 z nich v pojízdných plynových komorách koncentračního tábora v polském Chelmnu nejmladšímu z těchto dětí byl 1 rok a 16 dní, nejstarším let), 26 lidických obyvatel, kteří nebyli 10. června v obci a byli zatčeni jindy včetně členů rodiny Horákových a Stříbrných, uvězněných dříve), bylo zastřeleno 16. června v Praze, 53 lidických žen zahynulo v koncentráku a 143 dalších se po válce vrátilo a po až dvouletém pátrání se repatriace dočkalo i všech 17 zavlečených dětí, posledních několik účastníků této bezpříkladné tragédie žije dodnes (v předvečer 70. výročí vyhlazení Lidic poslal německý prezident Joachim Gauck českému prezidentu Václavu Klausovi omluvný dopis jménem německého národa, ovšem sám Klaus se pietní vzpomínky v Lidicích nezúčastnil, protože dal přednost lukrativnímu přednáškovému turné ve Spojených státech). 9. června 1942 V Berlíně se konal státní pohřeb Reinharda Heydricha: podle Hitlerova příkazu se jej zúčastnila celá česká protektorátní vláda a K. H. Frank, po obřadu absolvovali audienci u Hitlera, během níž německý diktátor pronesl vzrušený projev, v němž vyhrožoval vymazáním českého národa z mapy Evropy, asi v 18:30 h členové protektorátní vlády (patřičně psychicky zdeptáni) odešli a následovalo jednání Adolfa Hitlera, jeho tajemníka Martina Bormanna, protektora Kurta Daluegeho aj. s K. H. Frankem, kdy Frank referoval o Lidicích jako o obci, k níž vedou málo spolehlivé stopy po atentátnících (ve skutečnosti se však jednalo o zcela falešné podezření), a kdy Hitler a jeho lidé dohodli a stanovili exemplární potrestání obce všechny muže na místě zastřelit, některé děti poslat na poněmčení a ženy i další děti deportovat do koncentračních táborů, samotnou obec zbořit do základů a její jméno vymazat z map i úředních dokumentů (Frank pak asi v 19:45 h zatelefonoval do Prahy veliteli SS Horstu Böhmemu příslušné instrukce a realizace hrůzného plánu okamžitě začala) června 1942 Poslední relativně klidné chvíle v historii české vsi Lidice na Kladensku: navzdory tomu, že v rukou gestapa již uvázli členové lidických rodin Horákových a Stříbrných (jejichž synové sloužili v britské armádě), se ještě zdálo, že tato obec, zmiňovaná již r a nyní čítající 104 domů s 503 obyvateli, přežije dramatické chvíle heydrichády bez úhony. 7. června 1942 V Praze se koná první Heydrichův pohřební obřad.

4 6. června 1942 Velkoněmecká říše se připravuje na největší pohřební obřad v celých svých dějinách: smuteční rozloučení s Heydrichem se bude konat v Praze (tělo bylo od na Pražském hradě) a pak bude rakev s tělem převezena vlakem do Berlína, kde se uskuteční státní pohřeb (silně rozrušený Hitler již zakázal všem svým podřízeným chovat se na okupovaných územích s takovou trestuhodnou bezstarostností, jako to dělal Heydrich). 5. června 1942 Jako Heydrichův nástupce v Čechách a na Moravě již úřaduje nový říšský protektor Kurt Daluege, v protektorátu se stupňuje atmosféra strachu z dalších represí, jimž se česká veřejnost snažila čelit vynucenou účastí na prorežimních demonstracích po celé zemi (první se konaly již 2. června 1942 v Praze), a kladenské gestapo vyslýchá zatčené lidické rodiny Horáků a Stříbrných, ale žádnou relevantní informaci nezískalo, protože nikdo z Lidic s atentátem neměl nic společného. Ještě jedna (tentokrát 3D) rekonstrukce atentátu 4. června 1942 asi ve 4:30 h (70 let) Reinhard Heydrich zemřel ve věku 38 let v Praze na následky atentátu, který byl vlastně popravou masového vraha, a který podnikli českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie, přičemž jejich čin se stal jednou z nejvýznamnějších odbojových akcí celé Druhé světové války: Heydrich byl vůbec nejvyšším představitelem Osy (fašisticko-militaristického bloku států, který válku rozpoutal), jenž zahynul zbraněmi demokraticko-komunistické aliance Spojenců (všichni ostatní zločinci z řad politiků i generálů Osy buď před koncem války spáchali sebevraždu nebo byli zajati a pováleným soudem odsouzeni k trestu smrti či vězení anebo uprchli) a k atentátu došlo v samém (údajně již pacifikovaném) srdci Německem okupované Evropy a navíc v době, kdy Osa od vypuknutí války ještě nezaznamenala ani jedinou skutečnou porážku a její moc téměř obepínala celý svět, od Francie po Kavkaz a od Zadní Indie po pobřeží Aljašky; kladenské gestapo zjistilo při výsleších Aničky Maruščákové a Václava Říhy, že Říha (alias Milan) ve snaze učinit na Aničku

5 dojem statečného odbojáře, zmínil se jí, že dobře zná dva mladé muže z rodin Horákových a Stříbrných z nedaleké vesnice Lidice (poblíž samoty Čabárna), kteří byli sice od r nezvěstní, ale obecně se předpokládalo, že uprchli a slouží v československé zahraniční armádě, a gestapo nyní provedlo razii v Lidicích, při níž zatklo a uvěznilo ostatní členy obou zmíněných rodin. 3. června 1942 Heydrich upadl do předsmrtného kómatu (jeho organismus zachvátila rozsáhlá sepse v důsledku vážných zranění při atentátu); do slánské továrny Palaba došel dopis pro Aničku Maruščákovou, jímž Václav Říha jako Milan chtěl ukončit svou známost s ní tím, že předstíral svou nedávnou účast v odbojové akci (v aktuálních souvislostech se samozřejmě nabízel atentát na říšského protektora), majitel továrny František Pála dopis přečetl a poskytl ho kladenskému gestapu, které zatklo Maruščákovou i Říhu (jehož skutečnou identitu snadno odhalilo) a v noci bezvýsledně prohledalo samotu Čabárna, o níž se Říha v dopise zmínil. 2. června 1942 Druhý muž německé Třetí říše Heinrich Himmler navštěvuje Heydricha v nemocnici Na Bulovce a zjišťuje, že Heydrich již rezignoval na možnost svého uzdravení; v téže době v továrně Palaba ve Slaném je během směny lehce zraněna na ruce dělnice Anička Maruščáková (zdá se, že zranění jí ve vzájemném sporu způsobil její žárlivý dílenský mistr, který marně usiloval o její přízeň), dívka po návratu domů celou záležitost svěřila matce a uposlechla její rady, aby následující den zůstala jako nemocná doma. 1. června 1942 Zatímco Němci pokračují v celém protektorátu v raziích hledajících atentátníky na Heydricha (celkem se zapojilo téměř půlmilionu příslušníků německých ozbrojených sil), devatenáctiletá dívka Anna Maruščáková z osady Holousy nedaleko Kladna, pracující jako dělnice v továrně na baterie ve Slaném, prožívá poslední relativně klidné chvíle tohoto jara, během něhož se partnersky seznámila s mladým mužem Milanem, který však před ní zatajil, že se ve skutečnosti jmenuje Václav Říha a je čerstvě ženatý otec mladé rodiny. Kolem 31. května 1942 Dva špičkoví němečtí lékaři, kteří byli posláni k Heydrichovi, se v Praze přou o nejlepší způsob léčby: Hitlerův osobní lékař Theodor Morell, známý

6 svými nekonvenčními metodami, navrhuje nasadit nový antibakteriální lék sulfonamid, ale Himmlerův lékař Kurt Gebhardt to odmítá se zdůvodněním, že Heydrichův stav to nevyžaduje. 30. května 1942 Od tohoto dne existují seznamy lidí popravených Němci v atmosféře krutě mstivé heydrichiády na střelnici v Praze Kobylisích: dne 30. května 1942 zde byli zastřeleni: 1. Josef Bartoň ve věku 31 let 2. Margareta Baumgartnerová ve věku 31 let 3. Ladislav Bejček ve věku 31 let 4. Josef Beneš ve věku 28 let 5. Oldřich Berger ve věku 37 let 6. Antonín Bittner ve věku 48 let 7. Ondřej Bušovský ve věku 35 let 8. Anna Bušovská ve věku 28 let 9. Václav Dostál ve věku 43 let 10. Terezie Dostálová ve věku 40 let 11. Josef Javůrek ve věku 39 let 12. Miloš Krásný ve věku 39 let 13. František Kryštof ve věku 39 let 14. František Kubík ve věku 26 let 15. Jarmila Kubíková ve věku 48 let 16. Jaroslav Kučera ve věku 30 let 17. Antonín Kutina ve věku 27 let 18. Stanislav Lukš ve věku 46 let 19. František Máček ve věku 44 let 20. Anna Máčková ve věku 41 let 21. Jaroslav Mlejnek ve věku 33 let 22. Bohumil Novák ve věku 41 let 23. Karel Prokůpek ve věku 35 let 24. Rosa Prokůpková ve věku 31 let 25. Josef Špalek ve věku 19 let 26. Josef Vávra ve věku 28 let 27. Václav Vítek ve věku 30 let 29. května 1942 Noviny uveřejňují výhružné výnosy z předchozího dne, jejich součástí je také nabídka odměny 10 milionů korun za informace vedoucí k dopadení atentátníků, protektorátní úřady v téže době šíří i leták s informacemi o parašutistovi Josefu Valčíkovi (jehož přítomnost v protektorátu gestapo zjistilo již dříve), ve výloze na Václavském náměstí je vystaveno jízdní kolo a aktovka z místa atentátu. 28. května 1942 Gestapo zahajuje plošné pátrací akce ve snaze najít atentátníky a jejich pomocníky i podporovatele, slibuje donašečům diskrétnost, přikazuje, aby všichni

7 majitelé domů či bytů a hoteliéři měli všechny ubytované osoby úředně přihlášené (za neuposlechnutí je trest smrti) a zároveň začíná dlouhá série poprav lidí, kteří byli udáni, že schvalují atentát na Heydricha. Ještě jedna rekonstrukce: tentokrát z britského dokumentárního filmu, natáčeného v Praze. 27. května 1942 (70 let) V Praze, hlavním městě německého koloniálního Protektorátu Čechy a Morava, českoslovenští výsadkáři v britském válečném letectvu rotmistři Jozef Gabčík ( ), Jan Kubiš ( ) a Josef Valčík ( ) a nadporučík Adolf Opálka ( ) (jejich skupina však měla původně 10 členů) provedli atentát na jednoho z nejvýše postavených vůdců nacistické Velkoněmecké říše, SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha ( ), který byl jako první šéf RSHA (Hlavního úřadu říšské bezpečnosti; Reichssicherheitshauptamt, zřízen 1939) vůdčím organizátorem masového vyhlazování (v koncentračních táborech) diskriminovaných skupin obyvatel na územích okupovaných Německem po vypuknutí Druhé světové války, avšak který také byl od září 1941 zastupujícím říšským protektorem v Čechách a na Moravě a v této funkci rychle rozbil český domácí odboj (do té doby úspěšný především ve své špionážní činnosti ve prospěch Spojenců) a pro český národ naplánoval vyhlazování, poněmčování nebo přesídlení k Severnímu ledovému oceánu: Interaktivní rekonstrukce atentátu podle Hospodářských novin Filmová rekonstrukce z československého filmu Atentát (1964, režie Jiří Sequens)

8 Hlavní události: Léto 1941 Členové československé exilové vlády v Londýně (zejména prezident Edvard Beneš a náčelník zpravodajské služby František Moravec) se rozhodují (hlavně pod vlivem britské vlády) iniciovat rozšíření dosavadní (především nenásilné, tedy výzvědné aj.) činnosti domácího odboje v Čechách a na Moravě o větší počet přímých akcí (sabotáží apod.), avšak v protektorátu německá tajná policie gestapo mezitím zjistila rozsah dosavadních českých odbojových aktivit a německý diktátor (Vůdce a říšský kancléř) Adolf Hitler odvolal dosavadního říšského protektora Konstantina von Neuratha (oficiálně ze zdravotních důvodů, ve skutečnosti však tomuto muži, který od r dal uvěznit tisíce českých lidí, z nichž mnozí pak zahynuli, vytýkal malou razanci). 28. září 1941 Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, poslaný Hitlerem do protektorátu, aby tu brutálně zatočil s odpůrci německé okupace a aby přinutil české dělníky k vyšším pracovním výkonům ve zbrojovkách, zahájil tvrdé represe symbolicky právě v tento svatováclavský den a výsledkem bylo nejen rozbití odbojových struktur, ale dokonce i zatčení dosavadního předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše, který předtím dodával odbojářům cenné informace.

9 Říjen a listopad 1941 Začínají nucené transporty českých obyvatel židovského původu do ghett (polská Lodž, český Terezín) zřízených nacisty jako přestupní stanice před likvidačním přesunem těchto údajně méněcenných lidí do koncentračních táborů, v nichž však již jsou v té době vězněni a týráni polapení odbojáři, Romové, homosexuálové apod. a přibydou i někteří zajatí sovětští vojáci. Prosinec 1941 Ve Velké Británii končí téměř půlroční výcvik dobrovolníků z československých jednotek v rámci britské armády, kteří se přihlásili k provedení operace, jejímž cílem měla být likvidace některého významného představitele německé okupační či protektorátní kolaborantské moci od počátku se uvažovalo především o Heydrichovi a ten svým krvavým vládnutím tuto volbu potvrdil. Prosinec 1941 březen atentátníků, rozdělených do 4 skupin (Jozef Gabčík a Jan Kubiš byli vybráni jako hlavní útočníci a tvořili výsadek Anthropoid, podle něhož bývá celá operace nazývána), se nočními padákovými seskoky z britských letadel dostává na území Protektorátu, kde navazují kontakt s domácí odbojovou skupinou (organizace Jindra, tvořená členy tehdy zakázaného tělovýchovného Sokola), vedenou pražským učitelem Janem Zelenkou (tento rodák z jihočeského Kamenného Újezda používal krycí jméno Hajský), získávají od ní účinnou podporu, a spojení s Británií udržují prostřednictvím vysílačky Libuše ukryté v lomu u východočeské obce Ležáky. Leden květen 1942 Parašutisté se s falešnými doklady volně pohybují po protektorátu a hledají nejvhodnější místo i čas útoku, až nakonec zvolí ostrou zatáčku v severní části Prahy: Heydrich tudy jezdil ze svého dočasného rodinného sídla v Dolním zámku v obci Panenské Břežany v otevřeném voze značky Mercedes se šoférem do práce na Pražský hrad (svým dosti bezstarostným chováním dával najevo své pohrdání vůči české údajně nebojovné mentalitě), když auto přijíždělo Kirchmayerovou (dnes Zenklovou) ulicí a ostře odbočovalo doprava do ulice V Holešovičkách, řidič tu vždy musel značně přibrzdit (lokalita je dnes zcela pozměněna mimoúrovňovým křížením). 26. května 1942 Reinhard Heydrich se svou manželkou Linou (která byla ve vysokém stupni těhotenství

10 s jejich čtvrtým dítětem) navštěvují koncert klasické hudby v pražském Valdštejnském paláci: je to u příležitosti jejich vzájemného rozloučení, neboť druhý den Heydrich má po zastávce na Hradě odletět do Berlína, kam si ho zavolal Hitler (předpokládalo se, že Heydrich, který ze všech nacistických pohlavárů jako jediný odpovídal ideálu rasově nadřazeného germánského nadčlověka a svými schopnostmi výrazně převyšoval své okolí, bude poslán na misi, která efektivněji využije jeho potenciál: spekulovalo se o okupované části Francie, kde tehdy také narůstal odboj). 27. května 1942: 10 hodin dopoledne Heydrich se loučí s manželkou a dětmi, a proto se jeho odjezd z domova asi o půl hodiny zpozdí, což lehce zneklidní čtveřici parašutistů asi 10 kilometrů odtud za vyhlédnutou zatáčkou (atentátníci tu mají také připravená jízdní kola, aby mohli uprchnout; u zatáčky se nachází zastávka tramvaje, což sice znamená, že skupinka čekajících mužů tu není nápadná, ale zároveň to přináší komplikaci v podobě možného ohrožení civilistů). Chvíli po 10:30 h Heydrichův vůz se konečně blíží, což Josef Valčík stojící nad zatáčkou signalizuje zrcátkem svým společníkům níže u zastávky (k níž právě přijíždí tramvaj), Adolf Opálka pak jakoby roztržitě přeběhne na poslední chvíli ulici přímo před předkem mercedesu, takže šofér zpomalí ještě víc než obvykle, Jozef Gabčík skočí k autu, odhodí svrchník, který měl přes ruku, a namíří dosud skrytým britským samopalem Sten na Heydricha a stiskne spoušť, ale zbraň se zasekne a rána nevyjde, takže Heydrich přikáže řidiči zastavit, vztyčí se a chce se pustit za atentátníkem, jenže vtom přiskočí Jan Kubiš a vrhne na Heydricha ruční granát, který vybuchne a Heydricha zraní (především v bederní krajině na levém boku), ale ten společně s řidičem rozpoutá proti Kubišovi a Gabčíkovi přestřelku, během níž se však kvůli bolestem a krvácení musí brzy vrátit k autu, kde se zhroutí na stupátku a sedadle, a všichni 4 atentátníci uprchnou. 11 hodin Po celém dramatickém výjevu, který se odehrál před zraky početných cestujících tramvaje, a poté, co jedna česká žena sehnala dodávku k převozu zraněného, se Heydrich dostává do blízké nemocnice Na Bulovce: lékaři po vyšetření konstatují těžká zranění sleziny a bránice a také poškozené plíce a zlomené žebro. Po 11. hodině Heydrich, který navzdory svým zraněním vcelku dobře komunikuje se svým okolím, požaduje příjezd německého lékařského specialisty z Berlína, ale místní česko-německý lékařský tým neprodleně sám provede první operační zákroky, spojené s několika krevními transfuzemi.

11 Okolo 12. hodiny O atentátu se dozvídá pražské gestapo a vzápětí v Berlíně Adolf Hitler a šéf nacistické stranické armády SS Heinrich Himmler a každý z nich posílá do Prahy svého prominentního lékaře. Odpoledne Zdá se, že Heydrich už je mimo ohrožení života, ale německý optimismus je krocen faktem, že protektor má horečku a že se nepodařilo z těla vyjmout všechny střepiny z granátu. Večer Neoficiálním vládcem protektorátu se stává velitel policie a říšský sekretář SS-Gruppenführer Karl Hermann Frank (představitel nacistů mezi českými Němci) a svého nového úřadování se ujímá tím, že svým zvláštním výnosem jednak vyhlašuje výjimečný stav nad celým územím protektorátu, spojený se zákazem nočního vycházení, a jednak hrozí, že kdo zatají informace o atentátnících, bude zastřelen i s celou svou rodinou.

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid V Praze v únoru 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA DOMÁCÍ ODBOJ III. ČÁST DOMÁCÍ PROJEVY ODPORU Většina lidí okupaci trpělivě snášela. Za projevy nepřátelství vůči říši hrozil trest smrti nebo koncentrační

Více

Reinhardův syndrom aneb záhada smrti protektora. Martin Ponikelský ARO KNL a.s.

Reinhardův syndrom aneb záhada smrti protektora. Martin Ponikelský ARO KNL a.s. Reinhardův syndrom aneb záhada smrti protektora Martin Ponikelský ARO KNL a.s. Úvod záhadné okolnosti smrti R. Heydricha po atentátu 27.5.1942 z pohledu našeho oboru inspirace dokumentárním cyklem ČT Heydrich

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora

neoficiálního příštího Hitlerova nástupce, hlavního architekta nacistických vyhlazovacích aktivit a zastupujícího (dočasného) říšského protektora Druhá světová válka (1. 9. 1939 2. 9. 1945): Osa: Německo (včetně Rakouska a čs. pohraničí), Itálie, Japonsko (od 1941; včetně Koreje), Maďarsko, Finsko, Rumunsko (do 1944), Slovensko x Spojenci: Velká

Více

LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO

LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_HUM2408 Autor Mgr. Olga Majerechová

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V. ČÁST OSUD ŽIDŮ A ROMŮ V PROTEKTORÁTU Adolf Hitler rozhodl o likvidaci celých národů, především ŽIDŮ a ROMŮ. Po vzniku protektorátu zavedeny

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_02_NACISTICKE_NEMEC

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu prezentace s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s okolnostmi atentátu na zastupujícího

Více

Československý odboj, Heydrichiáda

Československý odboj, Heydrichiáda Československý odboj, Heydrichiáda ODBOJ a) zahraniční b) domácí A) Zahraniční odboj - byl tvořen prvorepublikovými politiky a emigranty (hlavně vojáci) CÍL uznání neplatnosti Mnichovské dohody FORMY ODBOJE

Více

DRUHÁ REPUBLIKA, OKUPAC E

DRUHÁ REPUBLIKA, OKUPAC E DRUHÁ REPUBLIKA, OKUPAC E Druhá republika = období od 1. října 1938 do 15. března 1939. (167 dní) V říjnu 1938 vyhlásilo autonomii Slovensko a Podkarpatská Rus. Nový název Česko Slovenská republika federativní

Více

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY

ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČEŠI ZA II. SVĚTOVÉ VÁLKY DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_37 PROTEKTORÁT ČECHY

Více

ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo. (červen 2012)

ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo. (červen 2012) ČASOPIS ZŠ DEBLÍN 9. číslo (červen 2012) OBSAH 1. MĚSÍC ČERVEN...3 Charakteristika... 3 Pranostiky... 3 Významné události... 4 Narození a úmrtí významných osobností... 4 2. STALO SE...5 Mezinárodní den

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ E)Literatura v době okupace E) Literatura v době okupace 15.3.1939 obsadila německá vojska o Sudety okleštěné české země a vznikl Protektorát Čechy a Morava hlavním

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.11.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

MIRO THAN ODOJ, KAJ MIRE NIPI. MÉ MÍSTO JE TAM, KDE JSOU MOJI LIDÉ. Romové pocházejí z indického subkontinentu. Neví se s jistotou, proč započali putování z Indie do Evropy. V průběhu staletí se přes útisk

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ V PŘEDVEČER VÁLKY Adolf Hitler má připravený plán na bleskové obsazení Evropy a k tomu potřebuje nasadit všechny své vojenské síly. Dalším cílem po ovládnutí Evropy

Více

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod

Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod Změny politických poměrů v českých zemích 13. března pozval Hitler do Berlína Jozefa Tisu požadoval okamžité odtržení Slovenska od českých zemí pod pohrůžkou přenechání Slovenska Maďarsku. 14. března byl

Více

VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35

VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35 VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

ČSR po Mnichovské konferenci Období druhé republiky

ČSR po Mnichovské konferenci Období druhé republiky ČSR po Mnichovské konferenci Období druhé republiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Filipová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ NACISTICKÉ OKUPACE (1938 1945) 2. část: Protektorát Čechy a Morava Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Za svobodu a demokracii

Za svobodu a demokracii Za svobodu a demokracii (Příběh jednoho masarykovského důstojníka z doby nacistické okupace) Těsně po okupaci Československa důstojníci generálního štábu pečlivě zvažovali, kdo odejde a kdo zůstane. A

Více

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K UDÁLOSTEM ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA ŽELEZNÉHO V PROSTĚJOVĚ Autorský tým: Veronika Jurčíková, Martin Němec, Lucie Jakubcová, Lukáš Pospíšil Pedagogické vedení: Mgr. Dita Krpcová DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K

Více

ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY

ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SV. VÁLKY PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA 14. března 1939 odtržení Slovenska - Slovenský štát 15. března 1939 okupace zbytku území ČSR Němci 16. března 1939 vyhlášen protektorát Čechy a

Více

Průvodce protektorátní Prahou. Biskupcova 1837/4 Biskupec-Straβe

Průvodce protektorátní Prahou. Biskupcova 1837/4 Biskupec-Straβe Průvodce protektorátní Prahou 1 Biskupcova 1837/4 Biskupec-Straβe V bytě manželů Václava Růty a Marie Růtové byli od 31. prosince 1941 asi do 5. ledna 1942 ubytováni Jan Kubiš a Josef Gabčík (ANTHROPOID).

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946)

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946) Gaulle, Charles de (nar.1890) francouzský vojenský a politický činitel. Po vítězném německém tažení na Západ v roce 1940 uprchl do Velké Británie a vytvořil zde hnutí Svobodná Francie. V letech 1944 1946

Více

Poslední povel generála Bílého

Poslední povel generála Bílého Poslední povel generála Bílého Sepsali V. Kahan a V. Kašpar Je konec října 1939 - Do úřadovny gestapa v Brně přichází mladá žena - Udává, že její milenec František Šmíd z brněnské Zbrojovky rozšiřuje ilegální

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Země, ve které žijeme

Země, ve které žijeme Země, ve které žijeme - Česká republika naše vlast, náš stát leží ve střední Evropě je to vnitrozemský stát - zahraničí území za státní hranicí sousední státy Spolková republika Německo, Polsko, Slovensko

Více

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ Jakožto kronikářka postupně pročítám osadní kroniku, která se začala vésti roku 1949 a postupně se od založení osady (1937) rozrůstala. Jelikož je kronika

Více

ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO

ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO ZNOVUODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PADLÝM ZAMĚSTNANCŮM AUTOMOBILKY ŠKODA AUTO K revoluční aktivitě docházelo od 5. května také v samotné Mladé Boleslavi. Začíná zde pracovat Revoluční národní výbor a postupně

Více

RUDOLF MEDEK (1890 1940)

RUDOLF MEDEK (1890 1940) RUDOLF MEDEK (1890 1940) Pracovní list úroveň B Číňánek Li Když v roce 1914 začala válka, mnoho Čechů se dívalo s nadějí na Rusko. Doufali, že tato veliká slovanská země je osvobodí od rakouské nadvlády.

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Politické dějiny českých zemí v letech 1914-1945

Politické dějiny českých zemí v letech 1914-1945 Politické dějiny českých zemí v letech 1914-1945 1/ Období 1914-1918 - vznik 1. světové války: mocenské bloky Trojdohoda X Trojspolek - 1912 1913: tzv. balkánské války: Srbsko s podporou Ruska ohrožuje

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Pamětní místa druhé světové války

Pamětní místa druhé světové války Další informace z médií Pamětní místa druhé světové války obec Žďárná Odboj v oblasti Drahanské vrchoviny Odbojové hnutí mělo na Blanensku a Boskovicku pevné kořeny. Tohoto hnutí se aktivně účastnila boskovická

Více

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize.

OSVOBOZENÍ OSTRAVY ukrajinského frontu československá samostatná tanková brigáda československá smíšená letecká divize. OSVOBOZENÍ OSTRAVY Po padesáti dnech tvrdých bojů byla vojsky 4. ukrajinského frontu osvobozena Moravská Ostrava. Operace se aktivně zúčastnily i naše zahraniční jednotky 1. československá samostatná tanková

Více

váš informační měsíčník na měsíc

váš informační měsíčník na měsíc váš informační měsíčník na měsíc Listopad 2008 5. ročník, č. 11 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely, Náměstí 1, 251 67 Pyšely LISTOPAD Milí přátelé, S nástupem prvních mrazíků a letos přišly

Více

V Holešovičkách, zatáčka mezi Zenklovou ulicí (v letech Kirchmaierovou) a ulicí V Holešovičkách Klein-Holleschowitz, Kirchmaierstraβe

V Holešovičkách, zatáčka mezi Zenklovou ulicí (v letech Kirchmaierovou) a ulicí V Holešovičkách Klein-Holleschowitz, Kirchmaierstraβe ANTHROPOID Dobová fotografie zatáčky v Holešovicích 1 V Holešovičkách, zatáčka mezi Zenklovou ulicí (v letech 1940 1945 Kirchmaierovou) a ulicí V Holešovičkách Klein-Holleschowitz, Kirchmaierstraβe Sem

Více

Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun

Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun Sociální práce v historickém kontextu Konec 2.sv. války Osvobození Československa obnova republiky. odsun Jan Dočkal Konec války v Evropě Pokračující válka v Tichomoří Průběh kapitulace 4.května - Severní

Více

Československý zahraniční odboj proti nacismu

Československý zahraniční odboj proti nacismu Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Československý

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

ČESKOSLOVENSKO ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

ČESKOSLOVENSKO ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY ČESKOSLOVENSKO ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY 1. Jak došlo k rozbití ČSR? (Mnichov 1938, odtržení Slovenska, okupace, vyhlášení protektorátu) 2. Jak byl protektorát řízen? Kdo stál v čele formálně a kdo fakticky?

Více

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test Celkový počet získaných bodů: Č. Jméno Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a

Více

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Případné další informace hledejte/volejte na: www.skauting.cz/most Hlavní rozhodčí závodu (komunikace

Více

Adolf Švadlenka vzpomínky

Adolf Švadlenka vzpomínky Adolf Švadlenka vzpomínky Životní milníky Adolfa Švadlenky1 Adolf Švadlenka, blížňovický rodák, na jehož adresu byla zahraničním odbojem z Anglie v roce 1941 vyslána skupina parašutistů SILVER A, se narodil

Více

NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ WORKSHOP (DÍLNY: DIVADELNÍ, FOTO, HUDEBNÍ, VIDEO) FESTIVAL SCÉNICKÉ DIVADELNÍ TVORBY PLUMLOV, 09. 23.

NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ WORKSHOP (DÍLNY: DIVADELNÍ, FOTO, HUDEBNÍ, VIDEO) FESTIVAL SCÉNICKÉ DIVADELNÍ TVORBY PLUMLOV, 09. 23. NABÍDKA MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ WORKSHOP (DÍLNY: DIVADELNÍ, FOTO, HUDEBNÍ, VIDEO) FESTIVAL SCÉNICKÉ DIVADELNÍ TVORBY PLUMLOV, 09. 23. ČERVENCE 2006 Za finanční podpory: TAITO, spol. s r. o. 2006 Plumlov

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s.

Oslava Svatého Jiří. Hrdinové. Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Oslava Svatého Jiří Hrdinové Junák - český skaut, středisko Havran Klecany, z. s. Klecany 24. 4. 2015 Svatý Jiří 2 Svatý Jiří je patronem všech skautů. V České republice jeho svátek připadá na 24. dubna.

Více

ROBERT LUDLUM AGENT BEZ MINULOSTI

ROBERT LUDLUM AGENT BEZ MINULOSTI ROBERT LUDLUM AGENT BEZ MINULOSTI 2011 Copyright 1977 by Robert Ludlum Translation 1999 by Karel Šmejkal Cover design 1999 by DOMINO Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Pátek. Maxim Velčovský. Moje postel a židle. 26. 10. 2012 / č. 43 / samostatně neprodejné

Pátek. Maxim Velčovský. Moje postel a židle. 26. 10. 2012 / č. 43 / samostatně neprodejné Pátek 26. 10. 2012 / č. 43 / samostatně neprodejné Maxim Velčovský Moje postel a židle Obsah Rozhovor Maxim Velčovský, odvážný designér tvrdí, že politika a design se prolínají, a připravuje své studenty

Více

Otázka: Hilsneriáda. Předmět: Dějepis. Přidal(a): MrLuciprd. Obsah ÚVOD HILSNERIÁDA LEOPOLD HILSNER VRAŽDA MARIE KLÍMOVÉ VRAŽDA ANEŽKY HRŮZOVÉ

Otázka: Hilsneriáda. Předmět: Dějepis. Přidal(a): MrLuciprd. Obsah ÚVOD HILSNERIÁDA LEOPOLD HILSNER VRAŽDA MARIE KLÍMOVÉ VRAŽDA ANEŽKY HRŮZOVÉ Otázka: Hilsneriáda Předmět: Dějepis Přidal(a): MrLuciprd Obsah ÚVOD HILSNERIÁDA LEOPOLD HILSNER VRAŽDA MARIE KLÍMOVÉ VRAŽDA ANEŽKY HRŮZOVÉ SOUDNÍ PROCES KONEC ŽIVOTA LEOPOLDA HILSNERA T.G.MASARYK ANTISEMITISMUS

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Marie Michlová PROTENTOKRÁT. aneb česká každodennost 1939-1945. Edice Český ČAS

Marie Michlová PROTENTOKRÁT. aneb česká každodennost 1939-1945. Edice Český ČAS Marie Michlová PROTENTOKRÁT aneb česká každodennost 1939-1945 Edice Český ČAS Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Marie Michlová PROTENTOKRÁT aneb česká každodennost 1939-1945 Autorka

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Datum: 24.5.2012 Předmět: Dějepis Ročník: 9. Klíčová slova: Studená

Více

Léto 1941 gestapo účast Aloise Eliáše Obrana národa. Adolf Hitler odvolal říšského protektora Konstantina von Neuratha 1939 28. října 17.

Léto 1941 gestapo účast Aloise Eliáše Obrana národa. Adolf Hitler odvolal říšského protektora Konstantina von Neuratha 1939 28. října 17. Léto 1941 Německá tajná policie gestapo odhalila účast předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše ve výzvědné odbojové skupině Obrana národa. Vůdce a říšský kancléř Adolf Hitler tedy odvolal z funkce říšského

Více

Opakování Mnichovská dohoda Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov.

Opakování Mnichovská dohoda Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov. Opakování Mnichovská dohoda 29.9.1938 Německu připadly Sudety, Polsku připadlo Těšínsko a část s. Slov., Maďarsko získalo část J. Slov. a Podkarpatské Rusi. ČSR přišla o cca 30% svého území s 1 450 000

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou.

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací materiál

Více

okupace českých zemí německem 1938 1939. karmická studie bojů o československo v letech 1938 1939 a jejich poválečného důsledku.

okupace českých zemí německem 1938 1939. karmická studie bojů o československo v letech 1938 1939 a jejich poválečného důsledku. Byli jsme a budem! okupace českých zemí německem 1938 1939. karmická studie bojů o československo v letech 1938 1939 a jejich poválečného důsledku. text zpracoval jiří krutina DUCHOVNÍ SKRIPTA / 2012 Byli

Více

Složitá historie zhořského hřbitova

Složitá historie zhořského hřbitova Jindřich Coufal, Zhoř Složitá historie zhořského hřbitova Úvod Smrtí člověka se vždy zakončuje pozemský život... Pro pozůstalé zde zůstává mrtvé tělo se kterým se v různých dobách i různě nakládalo. V

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec, okr. Nymburk Výtisk číslo: NÁVRH Počet výtisků : 1 Počet listů/ stran: 5/10 Přílohy : 2 TSČ - ČESKÉ AVZO REPUBLIKY Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec okres Nymburk zpracovaný v členění

Více

Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový

Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový Moje jméno je Peter Klepsch Narodil jsem se 10. 1928 v Žatci. otec byl chmelový obchodník a tehdy k k a vliným ale již v roce 1936. V roce 1938 jsem zažil Vstup jednoteka také štáb první jjízdní divize

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet stran/listů: 10/5 Přílohy : 4 Provozní řád střelnice Malý Újezd PŘÍLOHY: Příloha č.1: Situace střelnice s vyznačením bezpečnostních prvků Příloha č.2: Vzor označení

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_02

Více

Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici

Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici Milan Morava Z dějin myslivosti v Žirovnici Nejstarší zmapovaná historie lovectví v našich zemích je spojována se šlechtou a vládnoucími vrstvami společnosti obecně. Lov byl výsadou šlechty a každý pokus

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu

Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu Sovětský voják vítězně vztyčil vlajku. FOTO - Bundesarchiv Sedmdesát let od bitvy u Stalingradu»A jak začala válka? Na všech strategických směrech na naše vojska neočekávaně dolehly mimořádně silné údery

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna

Druhá světová válka Rok 1939 17. dubna Druhá světová válka Rysy oběma válkám společné 1. snaha po světovládě na úkor jiných zemí 2. boj o rozdělení světa, nově rozdělit a dobýt v něm převahu pro fašistické mocnosti Nové rysy 1. likvidace SSSR

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 23.7.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 21 září 2014 www.zssv.cz Foto: Filip Rathouský Na adaptační kurz, který probíhal v září, jsme vycestovali do Ždírce nad Doubravou. V dopoledním programu

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s životem českých lidí během druhé

Více

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass

Projekt. Historie Židů a současná situace na Blízkém východě. Dílna. Židovské Brno, Pavel Hass Projekt Historie Židů a současná situace na Blízkém východě Dílna Židovské Brno, Pavel Hass 19.5.-23.5.2008 ZŠ Kotlářská, Brno Zpracovala Mgr. Yvona Dvořáková 1. Evokace (obr. č.1, 2, 3) Zamysleme se nad

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 77 odst. 2 písm. d) této smlouvy, 27.6.2014 Úřední věstník Evropské unie L 189/93 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 656/2014 ze dne 15. května 2014, kterým se stanoví pravidla pro ostrahu vnějších námořních hranic v kontextu

Více

174107032 TECHNICKÁ POMOC-OTEVŘENÍ UZAVŘENÝCH PROSTOR;Domažlice, Havlovice 6 24.3.2013 20:53:10 Otevření zabouchnutého bytu.

174107032 TECHNICKÁ POMOC-OTEVŘENÍ UZAVŘENÝCH PROSTOR;Domažlice, Havlovice 6 24.3.2013 20:53:10 Otevření zabouchnutého bytu. Přehled zásahů jednotek PO pro kraj Plzeňský ID udál. Typ podtyp, adresa události Kraj: Plzeňský Domažlice Období od : Datum a čas ohlášení Stručný komentář k činnosti jednotek PO 174096032 POŽÁRNÍZKÉ

Více

Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:... Adresa bydliště:...

Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:... Adresa bydliště:... Č. Příjmení a jméno:. Adresa školy:.... Adresa bydliště:..... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné

Více

1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni?

1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni? Diskriminace 1.V jakých situacích můžete být vy osobně v životě diskriminováni? V životě nalezneme hned několik situací, ve kterých se můžeme setkat s diskriminací. Hlavními důvody jsou: Rasa Věk Národnost

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 9.A Datum: 11.6.

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Pavel Céza, Jiráskova 64/13, 289 22 Lysá nad Labem Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů/stran: 5/9 Přílohy : 3 Provozní řád střelnice střelnice Milovice (k.ú. Jiřice) PŘÍLOHY: Příloha č.1: Situační

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Bojovníci za pravdu. Někdo musí něco udělat, a to dnes!

Bojovníci za pravdu. Někdo musí něco udělat, a to dnes! Bojovníci za pravdu Těžko říct, co se člověku táhne hlavou, když dospívá. Svět na něj doráží, nutí ho do pochodu, za dávnými příběhy pohádek a dobra ukazuje jen rozšklebenou tvář a výsměch. Všechno se

Více

JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE.

JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE. 3. kapitola JDE O TO, JAK SE DÍVÁTE; NE O TO, CO VIDÍTE. První zákon kritického zaměření pozornosti: Naše nejnovější zážitky ovlivňují to, na co zaměřujeme svou pozornost, ať se nám to líbí nebo ne. 35

Více

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO Tamara Čopová Jiří Čechák Natálie Havlová Filip Wlodarczyk a Mgr. Zdeněk Brila Náš žákovský tým osmé třídy Základní a mateřské školy Jaroslava Seiferta

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_5260_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P16. Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: Datum ověření: 11.6. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P16 Pořadové číslo: 16. Datum vytvoření: 9.6.2012 Datum ověření: 11.6.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

Vydává Obecní úřad v Klopotovicích. Redakční tým: Zdeněk Klobouk a Petr Indrák. Registrováno MK ČR pod Č.j. E 16862. náklad 50 výtisků.

Vydává Obecní úřad v Klopotovicích. Redakční tým: Zdeněk Klobouk a Petr Indrák. Registrováno MK ČR pod Č.j. E 16862. náklad 50 výtisků. Mimořádné číslo vydané u příležitosti křtu knihy Divizní generál Ondřej MÉZL v kontextu doby Březen 2011 Po oznámení kapitulace v noci z 8. na 9. května opustila německá vojska své obranné postavení u

Více

Ztroskotané sny. České školy po německé okupaci. www.step21.de/weisseflecken

Ztroskotané sny. České školy po německé okupaci. www.step21.de/weisseflecken Ztroskotané sny České školy po německé okupaci Píše se říjen roku 1938. Na území dnešní Ostravy nastává historický zvrat. Německá armada zabírá části dnešní Ostravy. Drastickou změnou prochází i školství.

Více