KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN ZP W Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11. 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou."

Transkript

1 KURZ průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN ZP W11 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou. Průvarová technologie umožňuje bodové spojení tenkých ocelových výrobků vzájemně nebo k libovolně tlustému ocelovému dílci z jedné strany v jednom cyklu. Svařovací proces probíhá ve třech fázích: a) b) c) a) Elektroda je mechanicky přitlačována ke svařovanému materiálu a po zapálení svařovacího oblouku, při nastaveném mechanickém posuvu elektrody pružinou, se do materiálu propálí díra. b) Zbylým posuvem elektrody a jejím postupným odtavováním, se zataví propálená díra. c) Povrchová část svaru se formuje délkou odtavení elektrody, která se předem nastaví referenčním (srovnávacím) napětím pro vypnutí svařovacího procesu komparátorem. 2. K použití průvarové bodovací technologie, je zapotřebí obalené elektrody splňující požadavky: kontaktní zapalují elektrický oblouk přes zapalovací kráter, při přitlačené elektrodě na spojovaný materiál pružinou hlubokozávarová propálí spojovaný materiál do potřebné hloubky, při nastavitelných parametrech výtěžková dostatečně zaplní vypálený otvor kovem, bez dutin a zatavené strusky obal elektrody - musí být dostatečně pevný i při zvýšené teplotě elektrody a nesmí docházek k ulamování předem vytvořeného kráteru na konci elektrody, pod tlakem pružiny.

2 2.1. Požadavkům proprůvarového bodového svařování vyhovují elektrody: E-R 921 ø2,5 (ø2mm)- původní elektrody pro průvarové svařování (do vyprodání zásob). OK Femax ø2,5- pro svařování ocelí třídy 10 a 11. (konstrukční oceli) OK ø2,5 (ø2)- pro svařování nerezových, vysokopevnostních nízkolegovaných i nelegovaných ocelí i pro svařování austenitických ocelí s ocelemi nelegovanými Polarita elektrod. Pro průvarové svařování elektrodami, je výhodnější polarita elektroda na kladný pól. To platí u tlustě balných elektrod a hlavně pro svařování ve vodorovných polohách elektrody Intenzita svařovacího proudu. Pro svařování elektrodami E-R 921 platí orientační vzorec pro nastavení intenzity svařovacího proudu: I 2 = 64 x d kde I 2 je svařovací proud; d je průměr jádra elektrody; 64 je doporučená konstanta. Pro elektrodu ø2,5 je I 2 = 160 A a ø2 je I 2 = 128 A Intenzita svařovacího proudu má podstatný vliv na kvalitu a velikost průvaru. a) b) c) a) Při snižování intenzity svařovacího proudu se celkově zmenšuje velikost průvaru. b) S doporučenou konstantou intenzity svařovacího proudu je optimální velikost průvaru. c) Zvyšováním intenzity svařovacího proudu se snižuje hloubka průvaru a vznikají vady ve svaru Délka posuvu elektrody. Nastavení délky posuvu elektrody pružinou má vliv na hloubku průvaru. Minimální posuv elektrody (0 mm) se používá při svařování plechu tloušťky 0,6 mm. Maximální délka posuvu je závislá na schopnosti elektrody dostatečně zaplnit vypálený prostor (výtěžkový charakter). Při nadměrném posuvu elektrody dochází k vypálení velkého prostoru, který není dostatečně zatavený a uvnitř průvaru zůstávají dutiny. U elektrod E-R 921 je ověřen maximální posuv pro elektrodu: ø2mm 10mm, s dosažením přivaření plechu tloušťky 2mm a kořenu průvaru po utržení ø4mm. ø2,5mm 15mm, s dosažením přivaření plechu tloušťky 3mm a kořenu průvaru po utržení ø6mm.

3 3. Zařízení pro průvarové svařování 3.1. Pro garantovanou opakovatelnost nastaveného provedení svaru, je zapotřebí: pevné upnutí elektrody nejlépe šroubem posuv elektrody s přítlakem pružinou nastavitelnost délky posuvu elektrody vyměnitelná hubice s keramickou vložkou, která zakryje svařovací oblouk spínač pro zapnutí svařovacího procesu 3.2. Průvarová bodovací pistole STIME je přídavné zařízení ke zdroji svařovacího proudu. Do pistole se upevní elektroda a po nastavení všech potřebných parametrů se provádí svařování bez potřeby ochranných pomůcek proti ozáření elektrickým obloukem. Na průvarové pistoli se nastavuje pouze délka posuvu elektrody (maticí 6). Historie a vývoj průvarových zařízení je obsažen v samostatné části kursu. Poz. Název 1 Měděná hubice s keramickou vložkou 2 Pojistka z pružinového drátu 3 Chladič 4 Vodicí trubka 5 Šroub kleštiny k upevnění elektrody 6 Matice nastavení posuvu elektrody 7 Páčka spouště 8 Šroub regulace mikrospínače spouště 9 Ovládací šňůra pistole 10 Svařovací kabel 11 Rukojeť 12 Držadlo Koncovka k připojení na zdroj MIG-MAG Koncovky k připojení na transformátor

4 3.3.Kabel ukostření, pistole. doplněný kleštěmi pro úchyt na hubici průvarové S výhodou lze používat upevnění kleští pro ukostření přímo na hubici pistole při svařování přes ocelovou podložku. Takto lze bodově upevnit plechy lakované, pozinkované nebo tenčí než 0,8mm. Pro konstrukční oceli se používají elektrody E-R 921 nebo OK Femax Při použití podložky z nerezového plechu a elektrody OK se docílí spoje, který odolává korozi. Jedná se např. o střešní pláště na ocelové konstrukce. Ukostření hubice navíc zaručuje opakovatelnou kvalitu průvaru a to hlavně vyloučením ztrát proudu odporem, vzniklým při ukostření přes ocelovou konstrukci. Pro bodování koutových průvarů nebo tupých stehů není ukostření hubice nutné, ale je použitelné. kleště s úchytem na hubici průvarové pistole průvar přes podložku 4. Použitelné zdroje svařovacího proudu Statická charakteristika ovlivňuje vhodnost zdroje svařovacího proudu, čímž se rozumí závislost svařovacího napětí U 2 (V) na intenzitě svařovacího proudu I 2 (A). Zjednodušeně znázorněno:

5 V ustáleném svařovacím procesu je u elektrod E-R921 svařovací napětí 36 V a svařovací proud u elektrod ø2,5 je 160 A, u ø2 je 128 A. Průběh svařovacího procesu závisí na statické charakteristice zdroje. Při chodu naprázdno má zdroj maximální napětí U 2 (V) a intenzita svařovacího proudu I 2 (A) je nula. Při zapálení svařovacího oblouku dojde ke zkratu, kde proud je maximální a napětí je rovno nule. Ve velmi krátkém časovém intervalu dojde k relativnímu ustálení svařovacího procesu. Kvalita ustálení svařovacího procesu nebo jeho rozptyl (dynamická charakteristika), má rovněž vliv na kvalitu svaru. Statická charakteristika zdroje a její změna odporem vedení svařovacího proudu, má velký vliv na kvalitu průvarového svařování. Znázornění jejího vlivu: a) b) c) a) Strmá charakteristika má nižší výkon při propalovaní plechu a při prodlužování oblouku výkon roste. Vzniká plochý průvar s velkou hlavou. b) Polostrmá charakteristika udržuje rovnoměrný výkon svařovacího procesu podle typu zdroje a strmosti charakteristiky. c) Plochá charakteristika intenzivněji propaluje plech a s prodlužováním svařovacího oblouku se snižuje výkon. Průvar má menší roztavení jeho horní části Zdroj svařovacího proudu s plochou charakteristikou a možností regulace jeho napětí naprázdno U 2 (V), které je nejméně 40 V a svařovacím proudem nejméně 250 A, je nejvýhodnější pro průvarové bodové svařování. Tomuto požadavku vyhovují svařovací zdroje pro metodu MIG-MAG, které mají také spínání svařovacího procesu. K jeho ukončení dojde automaticky při zvětšení napětí na oblouku, nad nastavenou hodnotu napětí naprázdno u svařovacího zdroje Svařovací zdroje s charakteristikou strmou a polostrmou, musí být doplněny zařízením pro zapnutí svařovacího proudu a komparátorem, který zajistí jeho vypnutí při nastavené hodnotě referenčního napětí. Referenční napětí, je nastavitelné srovnávací napětí s napětím na svařovacím oblouku, které roste s uhoříváním elektrody. Po dosažení jeho srovnatelných hodnot, dojde k vypnutí svařovacího procesu komparátorem. Velikost referenčního napětí se uvádí pouze v obecných hodnotách určených výrobcem průvarového zařízení, kde zpravidla se stanoví také maximální délka uhoření elektrody v ochranné hubici bodovací pistole. Délka uhoření větší než 10mm, může způsobit přeskočení oblouku na hubici a zničení pistole.

6 4.4. Úpravy transformátorové svářečky pro průvarové bodové svařování. Pro úpravu vyhovuje transformátorová svářečka: Na střídavý ( AC ) proud 190 až 200 A Připojení 400 V Napětí naprázdno 48 V Svářečka musí být doplněna: Stykačem Přepínačem BOD - SVAR ( 1 ) Komparátorem pro vypnutí svařovacího procesu Potenciometrem regulace referenčního napětí ( 2 ) Zásuvkou spínače průvarové pistole ( 3 ) Výkon svařovacího transformátoru a polostrmá statická charakteristika svařovacího napětí k proudu, omezuje provaření plechů na maximální tloušťku 2,5 mm. Zařízení však plně vyhovuje i pro profesionální práce s trvalým provozem při provádění maximálních průvarů. 5. Kontrola a zkoušky 5.1. Kontrola nastavení svařovacího proudu se neprovádí u zdrojů svařovacího proudu typu MIG-MAG. Uplatní se pouze při použití zdrojů s komparátorem. Na svařovacím zdroji se nastaví optimální hodnota proudu (160 nebo 128 A). Nastaví se referenční napětí na doporučenou hodnotu uhoření elektrody 10mm. Posuv elektrody se nastaví na maximum (15 nebo 10mm). Po odpálení hrotu nové elektrody a vytvoření kráteru v jejím obalu, se provedou nejméně tři průvary ve styku dvou desek 8mm tlustých (tupý svar), s rozdílem ±5 A od optimální hodnoty. Vzorek se zlomí, dle směru šipek a posoudí se kvalita průvaru, s určením nejvhodnějšího nastavení svařovacího proudu. Pozor!!!! při svařování různě tlustých materiálů se změna svařovacího proudu neprovádí! 5.2. Mechanická zkouška dílenskou metodou se provádí před započetím, případně i v průběhu svářečských prací nebo při každé změně druhu průvarového spoje nebo jeho parametrů. Vzorek, který má shodné svařovací podmínky a rozměry tlouštěk, jako prováděné průvarové spoje, se mechanicky utrhne dle schématu. Po utržení svaru se vizuálně vyhodnotí jeho kvalita, včetně průměru jádra svaru (min. 6 nebo 4mm, podle průměru elektrody).

7 6. Důležité zásady pro svařování průvarovou bodovací technologií. Svařovat se může jen ze strany tenkého plechu na tlustší. Spodní plech má mít tloušťku nejméně 1mm nebo podložku. Svařovat lze více plechů najednou, ale součet tlouštěk přivařovaných plechů nemůže překročit maximální tloušťku 3 nebo 2mm (podle typu a průměru elektrody). Špatně provedený průvar lze opravit opakovaným průvarem do téhož místa. S výhodou lze svařovat plechy pozinkované. Svařovat lze ve vodorovné poloze elektrody, při nastavení minimální délky jejího uhoření. (Nutno odzkoušet). Svařovat lze díly opatřené nátěrem, ale svar se musí opakovat podruhé do téhož místa. Zaručí se tím jeho kvalita. Zajistit řádné ukostření a kontakt elektrody s horním svařovaným dílcem. Je možno použít přídavnou horní podložku z černého nebo nerezového plechu a kleště pro ukostření připojit k hubici pistole. Je nutno zajistit vymezení mezer mezi svařovanými díly stlačením. 7. Příklady průvarových spojů Maximální tloušťka bodovaného materiálu průvarem je 3mm, při dodržení kořene svaru s max.ø6mm. Totéž platí i pro bodování více plechů najednou (např. 3x1mm). Při používání podložek ø25 až 30mm, tloušťky 0,8mm z černého plechu, je nutno u spojů vystavených povětrnostním podmínkám, používat nátěr nebo zinkový sprej a přesto dochází ke korozi, která s vodou stéká po konstrukci. Tento nedostatek odstraní použití podložky z nerezového plechu a elektrody OK Horní podložka svaru se doporučuje u namáhaných spojů včetně koroze (střechy) a pro zpevnění spoje při bodování tenkých plechů (méně než 0,8mm). Pro dosažení vyšší únosnosti dvou tenkých plechů je možno použít krycí podložku z obou stran. Minimální tloušťka bodovaného materiálu, bez horní podložky, je 0,8mm, ale závisí také na typu a kvalitě (dynamické charakteristice) svařovacího zdroje. Pro zvětšení průvaru bez propálení spodního plechu, je vhodné použití měděné podložky, která se odstraní po provedení svaru. Při průvarech tupých stehů se může používat vodící lišta jako opěrka hubice.

8 Pistolí lze také provádět průvary jako koutových stehů. Při svařování méně přístupných míst lze svařovat se sklonem elektrody. Využití je také při výrobě zábradlí, postelí a tam, kde je zapotřebí spojovat nebo prodlužovat trubky. 8. Hlavní výhody průvarového bodového svařování s pistolí STIME jsou: 1. Pro obsluhu postačuje pouze zaškolení i pracovníka s nižší kvalifikací. 2. Při práci s průvarovou bodovací pistolí není zapotřebí ochranných prostředků, proti ozáření elektrickým obloukem pro obsluhu ani okolí. 3. Při svařování pozinkovaných plechů není obsluha, ani okolí, ohroženo výpary zinku (zinkovou horečkou), při běžném dostatečném větrání. Nemusí být použita ani ochranná maska s přívodem vzduchu. 4. Průvarovou pistolí STIME je možno přitlačit na spojovaný materiál pro odstranění nežádoucích mezer mezi plechy. 5. Při svařování lakovaných plechů nebo na lakovanou konstrukci, se provádí průvar do jednoho místa opakovaně (dvakrát). Při prvním průvaru dojde k vyhoření laku s vývinem plynu, který může poškodit svar. Druhý průvar, po předchozím odstranění strusky, zajistí kvalitu spoje. 6. Při průvarovém bodovém svařování plechů ve větších plochách, k tuhé ocelové konstrukci ( vrata, skříně apod.), nedochází k jejich vlnění a plošné deformaci. 7. Průvarové bodové svařování je úspěšně proveditelné také při vodorovné poloze elektrody. 8. Průvarové bodové svařování zajišťuje pevnější a méně nákladné spoje než spoje šroubované nebo vstřelované. Přivařované plechy umožňují brát v úvahu zpevnění konstrukce i při pevnostním výpočtu. 9. Bodové svařování nerezových plechů. 10. Zaručená opakovatelnost kvality průvaru, při dodržení stejných svařovacích podmínek. 9. Nevýhody a nevhodnost použití průvarového bodového svařování: 1. Spodní plech tenčí než 1mm se bez spodní podložky při svařování propaluje. 2. Nevýhodou je nutnost odpalování každé nové elektrody pro vytvoření zapalovacího kráteru.

9 3. Průvarové bodové svařování není vhodné pro karoserie osobních automobilů. 4. Svou kadencí, 2000 průvarů za 8hod., není srovnatelné s odporovým bodovým svařováním. Odporové bodové svařování je výkonnější při klasickém spojování dvou plechů. 5. Bez použití výše uvedené horní podložky svaru, dojde k opálení laku nebo zinku u svařovaného plechu, v průměru 20mm. 6. Není vhodné svařovat plechy pogumované, s plastovým povrchem apod. 7. Nelze svařovat nad hlavou (do stropu). 8. Pro průvarové bodové svařování lze používat jen vybrané nebo speciálně upravené svařovací zdroje. 9. Po každé změně tloušťky nebo skladby svařovaných plechů, případně jiných svařovacích podmínek, je nutno provádět zkušební vzorek a jeho utržení krutem, pro kontrolu velikosti a kvality kořene svaru. 10. Osnova školení ČSN ZP W11 Seznámení s ČSN a ČSN Bezpečnostní ustanovení pro svařování elektrickým obloukem 8h Teorie průvarového svařování elektrickým obloukem obalenou elektrodou 4h Praktická cvičení s průvarovou bodovací pistolí 8h Zkouška: 1. test z ČSN a ČSN teoretická část průvarového svařování 3. provedení 3 ks praktických vzorků dle potřeb provozu. Zpracoval: Ing. Miroslav Štíhel Ve Frýdku-Místku květen 2011

Novinky od roku 2011

Novinky od roku 2011 Novinky od roku 2011 Průvarové bodové svařování. Průvarové bodové svařování je technologie, umožňující bodové spojování ocelových plechů vzájemně nebo s libovolně tlustým ocelovým dílcem z jedné strany,

Více

v Německu roku 1964. pokus v roce 1972.

v Německu roku 1964. pokus v roce 1972. Historie a vývoj průvarového bodového svařování. Průvarové bodové svařování je technologie spojování plechů vzájemně nebo k libovolně tlustému ocelovému dílci bodově, z jedné strany propálením a zatavením

Více

Svařování elektrickým obloukem obalenou elektrodou Ing. Kubíček Miroslav

Svařování elektrickým obloukem obalenou elektrodou Ing. Kubíček Miroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařování elektrickým obloukem obalenou

Více

KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT

KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT 4. DOKUMENTACE VE SVAŘOVÁNÍ Ing. Miroslav Grach Tyto podklady jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KA19-DOKUMENTACE VE SVAŘOVÁNÍ

Více

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... F1 Přehled druhů v nabídce... F2

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... F1 Přehled druhů v nabídce... F2 KERAMICKÉ PODLOŽKY Základní informace o použití keramických podložek... F1 Přehled druhů v nabídce... F2 Základní informace o použití keramických podložek Použití keramických podložek přináší mnoho výhod

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/7 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Technologie mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 1. Měřidla a měření o význam

Více

Návod na montáž, obsluhu a údržbu PRESTO 60, 60 B, 60 TC PISOÁROVÉ VENTILY

Návod na montáž, obsluhu a údržbu PRESTO 60, 60 B, 60 TC PISOÁROVÉ VENTILY Návod na montáž, obsluhu a údržbu PRESTO 60, 60 B, 60 TC 8/2007 PRESTO 60 PRESTO 60 B PRESTO 60 TC Tlačítkové ventily PRESTO typ 60 jsou určeny pro splachování pisoárových zařízení. Tyto ventily mají pevný

Více

v Německu roku 1964. pokus v roce 1972.

v Německu roku 1964. pokus v roce 1972. Historie a vývoj obloukového bodového svařování průvarem. Obloukové bodové svařování průvarem je technologie spojování plechů vzájemně nebo k libovolně tlustému ocelovému dílci bodově, z jedné strany propálením

Více

Návod k obsluze. TARA 250 tig

Návod k obsluze. TARA 250 tig Návod k obsluze svařovacího invertoru TARA 250 tig Obsah: 1. Popis 2. Technické údaje 3. Připojení k síti, svařovací vedení 4. Podmínky bezvadné funkce a bezpečnostní požadavky 5. Údržba a likvidace listopad

Více

Ocelový tubusový stožár

Ocelový tubusový stožár Ocelový tubusový stožár Je v Evropě nejčastěji používaným typem stožáru pro větrnou elektrárnu. Stožáry mají výšku většinou 40 105m, výjimečně i více. V těchto délkách by je nebylo možné přepravovat a

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Svařování plamenem. Základní technické parametry, rozsah použití, pracovní technika svařování slitiny železa a vybraných neželezných kovů a slitin. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ,

Více

PEGAS 160 E PFC PEGAS 160 E PFC CEL

PEGAS 160 E PFC PEGAS 160 E PFC CEL SVAŘOVACÍ STROJ PEGAS 160 E PFC PEGAS 160 E PFC CEL NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ verze 6 - 2 - OBSAH: 1. ÚVOD... - 2-2. BEZPEČNOST PRÁCE... - 3-3. PROVOZNÍ PODMÍNKY... - 3-4. TECHNICKÁ DATA... - 4-5. PŘÍSLUŠENSTVÍ

Více

Návod k obsluze TT 400

Návod k obsluze TT 400 Návod k obsluze svařovacího invertoru TT 400 Obsah: 1. Popis 2. Technické údaje 3. Připojení k síti, svařovací vedení 4. Podmínky bezvadné funkce a bezpečnostní požadavky 5. Údržba a likvidace září 1998

Více

Odborná způsobilost ve stupni 0

Odborná způsobilost ve stupni 0 Zkou ky sváfieãû Odborná způsobilost ve stupni 0 Svářeči a zaškolení pracovníci, pro jejichž činnost postačuje odborná způsobilost ve stupni 0, se připravují na národní úrovni a jsou zkoušeni v souladu

Více

Návod k obsluze zařízení

Návod k obsluze zařízení Návod k obsluze zařízení HST CEBORA CZ/2008 NÁVOD K OBSLUZE PRO ODPOROVÝ SVAŘOVACÍ ZDROJ CEBORA SPOT 2500 S DIGITÁLNÍM OVLÁDÁNÍM Důležité : Před zapnutím přístroje si přečtěte obsah tohoto návodu, který

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a pomůcky, postup při

Více

JEDNOPOTRUBNÍ DÁVKOVAČ CM, CL

JEDNOPOTRUBNÍ DÁVKOVAČ CM, CL JEDNOPOTRUBNÍ DÁVKOVAČ POUŽITÍ Jednopotrubní dávkovače řady CM a CL jsou mazacím prvkem jednopotrubních centrálních mazacích systémů, které slouží k dávkování zvolených dávek maziva - oleje, tekutého tuku

Více

KYSLÍKOVODÍKOVÁ SVÁŘEČKA S VELKÝM VÝKONEM

KYSLÍKOVODÍKOVÁ SVÁŘEČKA S VELKÝM VÝKONEM # Podle návodu, otištěného ve sbornících č. 43, 44 a 45 jsem postavil kyslíko-vodíkovou svářečku. Tento přístroj mi nevyhovoval pro malý výkon a krátkou dobu provozu (elektrolyzér se velmi rychle zahřál

Více

Svarbazar. N á v o d k o b s l u z e. přídavného svařovacího usměrňovače UD 160. edition. www.svarbazar.cz - www stránky pro vaše svařování

Svarbazar. N á v o d k o b s l u z e. přídavného svařovacího usměrňovače UD 160. edition. www.svarbazar.cz - www stránky pro vaše svařování N á v o d k o b s l u z e přídavného svařovacího usměrňovače UD 160 Svarbazar edition Obsah: 1. Popis 2. Technické údaje 3. Připojení ke svařovacímu transformátoru 4. Podmínky bezvadné funkce 5. Použití

Více

MODUL. Systém závěsů. Jednoduchá montáž dvířek na korpus krátkým nasunutím. Katalog 2006

MODUL. Systém závěsů. Jednoduchá montáž dvířek na korpus krátkým nasunutím. Katalog 2006 Systém závěsů Úsporný systém závěsů nabízí u řady stanovených záměrů vhodné řešení. Již tolik let osvědčený systém s kombinovanou technikou nasunutím nebo našroubováním. Jednoduchá a racionální montáž

Více

STAVEBNÍ VRÁTEK MINOR DUPLO (NOSNOST 80 KG)

STAVEBNÍ VRÁTEK MINOR DUPLO (NOSNOST 80 KG) STAVEBNÍ VRÁTEK MINOR DUPLO (NOSNOST 80 KG) (POUZE PRO ZVEDÁNÍ MATERIÁLU) PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A ÚDRŽBU TATO PŘÍRUČKA JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ ZAŘÍZENÍ Důležité upozornění: Před začátkem používání zařízení

Více

SVAŘOVACÍ STROJ PEGAS 200 AC/DC NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ

SVAŘOVACÍ STROJ PEGAS 200 AC/DC NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ SVAŘOVACÍ STROJ PEGAS 200 AC/DC NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ, 2015 PEGAS 200 AC-DC navod CZ 12 2/16 OBSAH: 1. ÚVOD... 3 2. BEZPEČNOST PRÁCE... 4 3. PROVOZNÍ PODMÍNKY... 4 4. TECHNICKÁ DATA... 5 5. PŘÍSLUŠENSTVÍ

Více

PROTECO. svařovací INVERTOR MMA 140 PROTECO 51.11-MMA-140

PROTECO. svařovací INVERTOR MMA 140 PROTECO 51.11-MMA-140 svařovací INVERTOR MMA 140 PROTECO 51.11-MMA-140 Označení na přístroji Vysvětlení symbolů. V tomto návodu nebo na přístroji jsou použity následující symboly: Bezpečnost produktu Výstraha Příkaz Před použitím

Více

MIG/MAG hořák typ MB15

MIG/MAG hořák typ MB15 MIG/MAG hořák typ MB15 Vzduchem chlazený 150A Mix 60% DC drát Ø 0,6-1,0 Poz. Obj. číslo Název 1. 2. 3. 6. 7. 8. 9. 10. 4101.11 4102.05 4102.04 41000 41000 4106.06 4106.08 4106.10 4106.12 4108.01 4108.02

Více

katalog výrobků_011 www.selcoweld.com

katalog výrobků_011 www.selcoweld.com katalog výrobků_011 CZ www.selcoweld.com com www.selcoweld.com Selco: vývoj a následná výroba svářecích, plasmových řezacích zdrojů a strojních zařízení. S profesionály bok po boku ve všech koutech světa.

Více

23-41-M/01 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin 9 Platnost od: 1.9.2009

23-41-M/01 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin 9 Platnost od: 1.9.2009 Učební osnova vyučovacího předmětu praxe Obor vzdělávání: 23-41-M/01 Strojírenství Délka a forma studia: 4 roky, denní studium Celkový počet týdenních vyučovacích hodin 9 Platnost od: 1.9.2009 Pojetí vyučovacího

Více

Přivařování svorníků - 78

Přivařování svorníků - 78 Přivařování svorníků - 78 Technologie elektrického obloukového přivařování svorníků (trnů) (technologie zdvihového zážehu) vychází z metody svařování elektrickým obloukem. Technologii zdvihového zážehu

Více

ELEKTRICKÉ OHŘÍVAČE PRO KRUHOVÉ POTRUBÍ MBE R2 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Aktuální verze návodu je dostupná na internetové adrese www.elektrodesign.

ELEKTRICKÉ OHŘÍVAČE PRO KRUHOVÉ POTRUBÍ MBE R2 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Aktuální verze návodu je dostupná na internetové adrese www.elektrodesign. Boleslavova 15, 140 00 Praha 4, tel. 241001010, fax. 241001090 ELEKTRICKÉ OHŘÍVAČE PRO KRUHOVÉ POTRUBÍ MBE R2 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Aktuální verze návodu je dostupná na internetové adrese www.elektrodesign.cz

Více

Řezání stěn Stěnové pily

Řezání stěn Stěnové pily Řezání stěn Stěnové pily Přehled použití 10 Přehled 11 Přehled výhod 14 Stěnové pily Husqvarna 16 Zdroje Husqvarna 26 Technické vlastnosti stěnových pil 34 Technické vlastnosti zdrojů 34 Diamantové nástroje

Více

8 Spojovací části. Přehled tříd únosnosti je uveden v tabulce A.5 na straně A.11 katalogu.

8 Spojovací části. Přehled tříd únosnosti je uveden v tabulce A.5 na straně A.11 katalogu. Spojovací části táhel závěsů slouží k přenosu a regulaci sil z prvku upevnění na potrubí (objímka, nosník) do částí upevnění k nosné konstrukci (oka, podložky, konzoly). Táhlo závěsu je tvořeno tyčí, dvěma

Více

Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj.

Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj. Jádrové vrtání v železobetonu, zdivu aj. REMS Picus SR for Professionals 2 Jeden systém - 4 použití! Ideální pro instalatéra! 33 12 20 S regulací rychlosti Speed-Regulation! 3 5 4 6 7 21 Patent EP 2 085

Více

PROTECO. svařovací INVERTOR MMA-11-160 PROTECO 51.11-MMA-11-160

PROTECO. svařovací INVERTOR MMA-11-160 PROTECO 51.11-MMA-11-160 svařovací INVERTOR MMA-11-160 PROTECO 51.11-MMA-11-160 Označení na přístroji Vysvětlení symbolů. V tomto návodu nebo na přístroji jsou použity následující symboly: Bezpečnost produktu Výstraha Příkaz Před

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear pro montáž na betonový sloup nebo příhradový stožár jmenovité napětí 15, 27 a 38 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní

Více

Omezovač přepětí 3EL2

Omezovač přepětí 3EL2 Omezovač přepětí 3EL2 Provozní návod Obj. č.: 928 0007 20 c Předávání, jakož i rozmnožování, rozšiřování a/nebo zpracovávání tohoto dokumentu, jeho zužitkování a sdělování jeho obsahu jsou zakázány, pokud

Více

EOKO-100-1,2-1 100 1,2 1 230 paralelní 5,2 71 185 325 40 100 2,3 EOKO-125-1,2-1 125 1,2 1 230 paralelní 5,2 71 225 325 40 125 2,7 EOKO-150-1,2-1

EOKO-100-1,2-1 100 1,2 1 230 paralelní 5,2 71 185 325 40 100 2,3 EOKO-125-1,2-1 125 1,2 1 230 paralelní 5,2 71 225 325 40 125 2,7 EOKO-150-1,2-1 Specifikace Rozměry INSTALACE Ohřívače řady umožňují instalaci do vzduchotechnického potrubního systému v jakékoliv pracovní poloze. Stejně tak nezáleží na směru proudění vzduchu v ohřívači. Vzdálenost

Více

Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE

Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE Technický katalog kompaktních rozváděčových skříní AE Kompaktní rozváděčové skříně AE 3 4 1 6 3 4 8 7 5 2 Originální provedení s mezinárodními certifikáty k dispozici skladem. Díky mnoha praktickým rozměrům

Více

KOLOVÉ VEDENÍ ODPRUŽENÉ KVO 40 SE P1, P2

KOLOVÉ VEDENÍ ODPRUŽENÉ KVO 40 SE P1, P2 KOLOVÉ VEDENÍ ODPRUŽENÉ KVO 40 SE P1, P2 Použití : Kolové vedení odpružené KVO 40 SE slouží k valivému vedení dopravních nádob - skipů - po ocelových průvodnicích. Je inovací používaných kolových vedení

Více

Návod k obsluze TT 142

Návod k obsluze TT 142 Návod k obsluze svařovacího invertoru TT 14 Obsah: 1. Popis. Technické údaje 3. Bezpečnostní předpisy 4. Tepelná ochrana 5. Připojení k síti 6. Umístění svařovacího stroje 7. Údržba 8. Seznam náhradních

Více

Návod na montáž, obsluhu a údržbu

Návod na montáž, obsluhu a údržbu FILtech tel.: 234 706 311, fax: 234 706 300 email: info.cz@konceptekotech.com www.konceptekotech.com Návod na montáž, obsluhu a údržbu JUDO JPM ¾ 2 FILTR SE ZPĚTNÝM PROPLACHEM A REGULÁTOREM TLAKU 9/2008

Více

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 8. část: ELEKTRICKÁ VÝSTROJ VOZU. Elektrické příslušenství

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 8. část: ELEKTRICKÁ VÝSTROJ VOZU. Elektrické příslušenství Elektrické příslušenství 1 Elektrické příslušenství Poz. Číslo dílu Název dílu Kusů Obchodní číslo 1. 10-124-4045 Pojistková skříňka 1 110-939380 9450.34 2. 10-163-3066 Držák pojistkové skříňky smaltovaný

Více

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2 KERAMICKÉ PODLOŽKY Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2 Základní informace o použití keramických podložek Použití keramických podložek přináší mnoho výhod

Více

SA.9103.101 poli ka s perforací, nosnost 100 kg klasická montáž do lišt 19 rozvad e, hloubka rozvad e 1000 480 x 44 x 710 0901-045

SA.9103.101 poli ka s perforací, nosnost 100 kg klasická montáž do lišt 19 rozvad e, hloubka rozvad e 1000 480 x 44 x 710 0901-045 SKS 19 poli ka s perforací - hloubka 350/550/710 mm, p ední a zadní úchyt, nosnost 100 kg SA.6003.101 poli ka s perforací, nosnost 100 kg klasická montáž do lišt 19 rozvad e, hloubka rozvad e 600 480 x

Více

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ SP ATE

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ SP ATE automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek: 30 Elektronický

Více

Okruh otázek s odpověďmi pro vstupní test.

Okruh otázek s odpověďmi pro vstupní test. Č.programu CZ.1.07/1.1.36/01.0004 Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice Tovačovského sady 79, 676 02 Moravské Budějovice IČO: 00055069, tel.: 568 421 496, fax: 568 420 117 webové stránky školy:

Více

APO APO J/X. Rozvodnice polyesterové, modulové. Vlastnosti. Normy. Certifikace. Aplikace A.13

APO APO J/X. Rozvodnice polyesterové, modulové. Vlastnosti. Normy. Certifikace. Aplikace A.13 PO Rozvodnice polyesterové, modulové Normy Vlastnosti PO 6039 N 6039 6059 N 6059 608 N 608 ertifikace Rozvodnice s víkem polyesterovým: typy 3, 3R,, X, 6, 6P, a 3. Rozvodnice s víkem polykarbonátovým :

Více

ZÁRUČNÍ LIST. Kupující byl seznámen s použitelností výrobku : ano ne. Kupujícímu byl výrobek předveden : ano ne

ZÁRUČNÍ LIST. Kupující byl seznámen s použitelností výrobku : ano ne. Kupujícímu byl výrobek předveden : ano ne NIPO Tools s.r.o. Lipová 7, 763 26 LUHAČOVICE tel/fax: 577 131 357 ZÁRUČNÍ LIST Řezacího stroje PLASMA CUT 40-80 v.č. / Vyplní prodávající Razítko, podpis prodejce : Datum prodeje : Kupující byl seznámen

Více

NáŘaDí PrO autoservisy

NáŘaDí PrO autoservisy NáŘaDí PrO autoservisy DílENSKé vybavení...176 výměna OlEjE/filtrŮ...180 výměna SvíčEK...182 SErviS motoru...184 SErviS BrZD...186 SErviS tlumičů PérOváNí...187 SErviS KOl...188 NáŘaDí PrO KarOSáŘE...190

Více

SUBARC Zařízení pro automatické svařování a navařování pod tavidlem

SUBARC Zařízení pro automatické svařování a navařování pod tavidlem SUBARC Zařízení pro automatické svařování a navařování pod tavidlem Teorie svařování pod tavidlem Metoda svařování elektrickým obloukem v elektricky vodivém tavidle (SAW) je používána zejména při automatizovaném

Více

PEGAS 160 MIG MAN PEGAS 160 MIG SYN

PEGAS 160 MIG MAN PEGAS 160 MIG SYN - 1 - SVAŘOVACÍ STROJE PEGAS 160 MIG MAN PEGAS 160 MIG SYN NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ NS122-07 -2- OBSAH: 1 ÚVOD... 3 2 BEZPEČNOST PRÁCE... 4 2.1 OCHRANA OSOB... 4 2.2 BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY... 4 3 PROVOZNÍ

Více

SPOJE. Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů).

SPOJE. Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů). SPOJE Slouží ke spojení částí nosných systémů (rámy) i pohybujících se komponent (členy mechanismů). Řeší se : pouze úpravou spojovaných součástí (přímé spoje) úpravou a použitím spojovacích součástí (nepřímé

Více

CR 2720-0K a CR 2730-0K

CR 2720-0K a CR 2730-0K CR 2720-0K a CR 2730-0K KVĚTEN 2009 ŘÍZENÉ USMĚRŇOVAČE ANODICKÉ OCHRANY TECHNOLOGICKÝCH ZAŘÍZENÍ PROTI KYSELÉMU PROSTŘEDÍ URČENÍ Řízené usměrňovače CR 2720-0K a CR 2730-0K jsou zařízení určená k aktivní

Více

EWM-coldArc- Studený proces svařování elektrickým obloukem

EWM-coldArc- Studený proces svařování elektrickým obloukem Studený proces svařování elektrickým obloukem Tajemstvím metody EWM-coldArc-je digitálně kontrolovaný, výkonově minimalizovaný přechod materiálu. EWM-coldArc-! umožňuje tepelně redukované spojování nejtenčích

Více

KATALOG PRODUKTŮ pro SVAŘOVÁNÍ

KATALOG PRODUKTŮ pro SVAŘOVÁNÍ KATALOG PRODUKTŮ pro SVAŘOVÁNÍ Červen 2015 Navštivte naše webové stránky www.kowax.cz V PRODUKTECH vyberte příslušnou skupinu položek. Stáhněte si online 3.1 atest k drátům. Video, zde jsou shrnuty nejpodstatnější

Více

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ Kabelový nosný systém Obsah 1. Úvod...3 2. Životnost...4 3. Porovnání kapacity...7 4. Způsoby uchycení...8 Uchycení na rovnou stěnu...8 Uchycení na stojinu strop -

Více

SVAŘOVACÍ STROJ ABC 160 NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ. ALFA IN a.s. 2008 www.alfain.eu NS67-03

SVAŘOVACÍ STROJ ABC 160 NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ. ALFA IN a.s. 2008 www.alfain.eu NS67-03 -1- SVAŘOVACÍ STROJ ABC 160 NÁVOD K OBSLUZE A ÚDRŽBĚ OBSAH: 1... ÚVOD -2-2... BEZPEČNOST PRÁCE 3... PROVOZNÍ PODMÍNKY 4... TECHNICKÁ DATA 5... PŘÍSLUŠENSTVÍ STROJE 6... POPIS STROJE A FUNKCÍ 7... UVEDENÍ

Více

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE I - přehled látky

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE I - přehled látky STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE I - přehled látky technologičnost konstrukce odlitků, výhody a nevýhody slévání v porovnání s ostatními technologiemi, slévárenské materiály - vlastnosti a podmínky odlévání, technologické

Více

Svářecí a nabíjecí technika

Svářecí a nabíjecí technika MMA svářecí transformátory, MMA svářecí invertory Svářecí zařízení MIG - MAG Svářecí zařízení TIG, digital MIG Plazmové invertory Odporová svářecí zařízení Příslušenství Nabíjecí zdroje Nabíjecí zdroje

Více

Kruhové kompenzátory pro potrubí sk. III (dále jen kompenzátory) se používají pro vyrovnání délkových změn (dilatací) způsobených změnou teploty.

Kruhové kompenzátory pro potrubí sk. III (dále jen kompenzátory) se používají pro vyrovnání délkových změn (dilatací) způsobených změnou teploty. KATALOGOVÝ LIST KM 12 0381a KOMPENZÁTORY KRUHOVÉ Vydání: 3/96 pro potrubí skupiny I I I Strana: 1 Stran: 2 Kruhové kompenzátory pro potrubí sk. III (dále jen kompenzátory) se používají pro vyrovnání délkových

Více

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe

MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe MEP POSTØELMOV, a.s. Odporníky Odporové spouštìèe www.mep.cz ODPORNÍKY ŘADY R1P Odporníky R1P jsou stavebnicové, přirozeně chlazené odporníky pro vyšší výkony. Podle počtu použitých odporových bloků je

Více

snímače teploty Pt100 (4-vodič)

snímače teploty Pt100 (4-vodič) VÝHODY: vysoká přesnost ochranná jímka z nerezové oceli V4A robustní provedení snímače teploty Pt100 (4-vodič) TESTUJEME KAŽDÝ NÁŠ SNÍMAČ! Ruční měřicí přístroje ponorný snímač pro kapaliny a plyny GTF

Více

KABELOVÉ ŽLABY JUPITER

KABELOVÉ ŽLABY JUPITER 1 KELOVÉ ŽLY JUPITER 2 KELOVÉ ŽLY JUPITER 1 PŘEHLED PRVKŮ SYSTÉMU SK SR KR MP DSS DT DS KZI S ZVNE SO 90 O 90 ZVNI DSZT ZT KO 90 OH DSOS P US NP CTS T MDS KELOVÉ ŽLY JUPITER 1 3 PŘEHLED PRVKŮ SYSTÉMU SPT

Více

Návod k obsluze. TT 200 mig/mag

Návod k obsluze. TT 200 mig/mag Návod k obsluze svařovacího invertoru TT 200 mig/mag Obsah: 1. Popis 2. Technické údaje 3. Bezpečnostní předpisy 4. Tepelná ochrana 5. Uvedení do provozu 6. Připojení k síti 7. Sváření MIG/MAG 8. Sváření

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Evid. č. 1510304

NÁVOD K POUŽITÍ Evid. č. 1510304 NÁVOD K POUŽITÍ Evid. č. 1510304 Výrobek: ZÁVITOŘEZNÉ HLAVY BEZPEČNOSTNÍ Typy: Zhb 21, Zhb 31, Zhb 41, Zhb 51 Zhb 21A, Zhb 31A, Zhb 41A Výrobce: NAREX MTE s.r.o. Moskevská 63 CZ-10100 Praha 10, Czech Republic

Více

Opravy trubkových nárazníků s prstencovou pružinou

Opravy trubkových nárazníků s prstencovou pružinou Federální ministerstvo dopravy ČSD V 99/14 Opravy trubkových nárazníků s prstencovou pružinou Úroveň přístupu B Federální ministerstvo dopravy ČSD V 99/14 Opravy trubkových nárazníků s prstencovou pružinou

Více

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s.

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. člen skupiny International BEZ Group Rybničná 40, 835 54 Bratislava Slovenská republika Spoločnosť je registrovaná Okresným súdom Bratislava I. oddiel: Sa, vložka číslo: 760/B

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY SVAŘOVÁNÍ

Více

Automobily. 447 T Kód 04470101. Univerzální demontážní

Automobily. 447 T Kód 04470101. Univerzální demontážní 447 T Kód 04470 Univerzální demontážní zařízení na tlumiče K č 45.65 Kč 7.5 SAMOSTŘEDÍCÍ SYSTÉM Dvě horní ramena se přizp ůsobí také kuželovým a nevyrovnaným pružinám stlačením nezávislým na rozložení

Více

TRANSPORT, MONTÁŽ A ÚDRŽBA

TRANSPORT, MONTÁŽ A ÚDRŽBA ELEKTRICKÉ OHŘÍVAČE PRO KRUHOVÉ POTRUBÍ MBE xx R NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ POPIS Elektrické ohřívače typu MBE xx R jsou vzduchotechnická zařízení, používaná pro ohřev vzduchu ve vzduchotechnických rozvodech. Plášť

Více

Požární klapky. The art of handling air. Typ FKR-EU vyhovuje ČSN EN 1366-2. FKR-EU/DE/CZ/cz. v souladu s Prohlášením o vlastnostech

Požární klapky. The art of handling air. Typ FKR-EU vyhovuje ČSN EN 1366-2. FKR-EU/DE/CZ/cz. v souladu s Prohlášením o vlastnostech FKR-EU/DE/CZ/cz Požární klapky Typ FKR-EU vyhovuje ČSN EN 1366-2 v souladu s Prohlášením o vlastnostech DoP / FKR-EU / DE / 2013 / 001 The art of handling air Obsah Popis Popis 2 Použití ve stavbě 3 Provedení

Více

Tech. kancelář: ASIO, spol. s r.o. POB 56, Tuřanka 1 627 00 Brno Slatina Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100

Tech. kancelář: ASIO, spol. s r.o. POB 56, Tuřanka 1 627 00 Brno Slatina Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100 PROVOZNÍ DENÍK ODLUČOVAČE LEHKÝCH KAPALIN AS TOP 3 PROVOZNÍ DENÍK ODLUČOVAČE LEHKÝCH KAPALIN AS TOP Platnost od 19.04.2006 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz Tech. kancelář: ASIO, spol. s r.o. POB

Více

Conergy. www.conergy.com

Conergy. www.conergy.com Conergy Montageanleitung Installation manual Instrucciones de montaje Instructions de montage Istruzioni di montaggio Instruções de montagem Εγχειρίδιο εγκατάστασης Montážní návod Montážny návod www.conergy.com

Více

ŘEZACÍ STROJ PEGAS 40 PLASMA PFC. Návod k obsluze a údržbě. ALFA IN a.s www.alfain.eu NS124-83

ŘEZACÍ STROJ PEGAS 40 PLASMA PFC. Návod k obsluze a údržbě. ALFA IN a.s www.alfain.eu NS124-83 ŘEZACÍ STROJ PEGAS 40 PLASMA PFC Návod k obsluze a údržbě www.alfain.eu NS124-83 -2- OBSAH: 1. ÚVOD...3 2. BEZPEČNOST PRÁCE...4 2.1 VŠEOBECNÉ POŽADAVKY...4 2.2 OCHRANNÉ POMŮCKY...4 2.3 RIZIKA - PŘEHLED...4

Více

POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY

POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY 2 POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY ZPŮSOY MONTÁŽE POŽÁRNĚ ODOLNÉHO KELOVÉHO ŽLU spojení požárně odolného žlabu KZ KSS KZ NSM Spoj kabelového žlabu KZ se provádí pomocí spojky KSS a pomocí

Více

Stmívače a časové spínače

Stmívače a časové spínače Stmívače a časové spínače Ta pravá světelná atmosféra ve správný čas. Nejsou to jediné výhody stmívačů. Přináší uživatelům i příjemné úspory energie. Time Arbo carat impuls alpha exclusive 190 Stmívače

Více

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Na následujících stránkách najdete výrobní program svodidel od firmy voestalpine. Svodidla voestalpine jsou v České republice povolena

Více

SYSTÉMY SE ZACHOVÁNÍM FUNKÈNOSTI PØI PO ÁRU

SYSTÉMY SE ZACHOVÁNÍM FUNKÈNOSTI PØI PO ÁRU 2014 SYSTÉMY SE ZACHOVÁNÍM FUNKÈNOSTI PØI PO ÁRU Vážený zákazníku, náš nový katalog, který máte před sebou, představuje nabídku firmy KOPOS KOLÍN a.s. v sortimentu požárně odolných systémů. S touto nabídkou

Více

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA

ZATEPLENÍ OBECNÍHO ÚŘADU MĚŘÍN STAVEBNÍ ÚPRAVY F 300 ROZVODY ZP F301 TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH DOKUMENTACE: 1. Technická zpráva F 301 2. Specifikace materiálu F 302 3. Dispozice rozvodů ZP 1.NP F 303 4. Dispozice rozvodů ZP 2.NP F 304 5. ŘEZ B B F 305 6. ŘEZ C C F 306 7. Řez D D F 307 8. Axonometrie

Více

Montážní návod CZ elektro. Podlahový konvektor InFloor F1T Podlahový konvektor InFloor Plus F1P

Montážní návod CZ elektro. Podlahový konvektor InFloor F1T Podlahový konvektor InFloor Plus F1P Montážní návod CZ elektro Podlahový konvektor InFloor F1T Podlahový konvektor InFloor Plus F1P Elektrická instalace konvektoru InFloor F1T a InFloor Plus F1T: Upozornění: Zapojovat regulátor otáček PAT

Více

KABELOVÉ ŽLABY JUPITER

KABELOVÉ ŽLABY JUPITER 1 KELOVÉ ŽLY JUPITER 2 KELOVÉ ŽLY JUPITER 1 PŘEHLED PRVKŮ SYSTÉMU SK SR KR MP DSS DT DS KZI S ZVNE SO 90 O 90 ZVNI DSZT ZT KO 90 OH DSOS P US NP CTS T MDS KELOVÉ ŽLY JUPITER 1 3 PŘEHLED PRVKŮ SYSTÉMU SPT

Více

OBSAH KATALOGU KABELOVÉ ŽLABY JUPITER KABELOVÉ ŽLABY MARS KABELOVÉ ŽLABY - NEREZ DRÁTĚNÉ KABELOVÉ ŽLABY KABELOVÉ LÁVKY PODLAHOVÉ INSTALACE

OBSAH KATALOGU KABELOVÉ ŽLABY JUPITER KABELOVÉ ŽLABY MARS KABELOVÉ ŽLABY - NEREZ DRÁTĚNÉ KABELOVÉ ŽLABY KABELOVÉ LÁVKY PODLAHOVÉ INSTALACE OSH KTLOGU KELOVÉ ŽLY JUPITER 1 KELOVÉ ŽLY MRS 2 KELOVÉ ŽLY - NEREZ 3 DRÁTĚNÉ KELOVÉ ŽLY 4 KELOVÉ LÁVKY 5 PODLHOVÉ INSTLCE 6 POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY 7 TECHNICKÉ INFORMCE 8 KELOVÉ ŽLY JUPITER 2 1 KELOVÉ

Více

Stříkací pistole STFINIŠ H-868W

Stříkací pistole STFINIŠ H-868W NÁVOD PRO OBSLUHU A ÚDRŢBU Stříkací pistole STFINIŠ H-868W Zařízení je určeno pro profesionální pouţití. Před uvedením do provozu je nutné přečíst si návod a dodržovat předpisy bezpečnosti práce při lakování.

Více

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE Návod na montáž, obsluhu a údržbu ABB Power Distribution Vaše bezpečnost má přednost - vždy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro obsluhu.

Více

Chicago Pneumatic Stavební nářadí

Chicago Pneumatic Stavební nářadí Chicago Pneumatic Stavební nářadí Vrtačky, rotační kladiva, hloubící vrtačky Stvořeny pro výdrž Vrtačky, rotační kladiva Nejdůležitější vlastnosti Kompaktní a lehké vrtačky řady CP jsou nářadí, která jsou

Více

K A B E L O V É Ž L A B Y N E R E Z

K A B E L O V É Ž L A B Y N E R E Z KELOVÉ ŽLY NEREZ 2 KELOVÉ ŽLY - NEREZ PŘELED PRVKŮ SYSTÉMU NIXVKR NIXPZ NIXVT NIXV NIXKR NIXVO 90 NIXUV NIXKZN INOXKPO NIXS NIXT INOXZT NIXR NIXDS NIXK NIXVKO NIXO 90 INOXM + INOXPD NIXZ NIXKO NIXSMP 6X10

Více

STROPNÍ SÁLAVÉ PANELY Technický katalog

STROPNÍ SÁLAVÉ PANELY Technický katalog STROPNÍ SÁLAVÉ PANELY Technický katalog www.bokiheat.eu Stropní sálavé panely BOKI BDS Vytápění stropními sálavými panely BOKI BDS je založeno na předávání tepla sáláním (elektro-magnetické záření) a zaručuje

Více

RTH BJ. Návod použití evidenční číslo: 2510507. závitořezné hlavy reverzační. Výrobce:

RTH BJ. Návod použití evidenční číslo: 2510507. závitořezné hlavy reverzační. Výrobce: Návod použití evidenční číslo: 2510507 RTH BJ závitořezné hlavy reverzační Výrobce: Moskevská 63 CZ-10100 Praha 10 Tel: +420 246 002 321 Fax: +420 246 002 335 E-mail: obchod@narexmte.cz www.narexmte.cz

Více

NÁVOD NA OBSLUHU SVAŘOVACÍ PISTOLE PHA-500. Dodavatel a servis:

NÁVOD NA OBSLUHU SVAŘOVACÍ PISTOLE PHA-500. Dodavatel a servis: NÁVOD NA OBSLUHU SVAŘOVACÍ PISTOLE PHA-500 Dodavatel a servis: PROWELD Hana Pospíšilová Štěpaňákova 723/6 719 00 Ostrava - Kunčice Telefon: 596623298, 603491549 Fax: 596623298 www.proweld.cz proweld@proweld.cz

Více

ESII-2.6.1 Ukládání vodičů

ESII-2.6.1 Ukládání vodičů Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.6.1 Ukládání vodičů Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Způsoby

Více

Bruska wolframových elektrod

Bruska wolframových elektrod Bruska wolframových elektrod Model WIG 10/175 pro wolframové elektrody od 1,0 do 5,0 mm Návod k použití CE EP-PATENT 03 85 069 ALFA IN a.s. US-PATENT 5.001.868 www.alfain.com NS99-01 Obsah I. Úvod / Účel

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12 73502_V6_11/09/2014 I II III 2 30 Nm 1 6 3 7 4 5 8 5 9 6 10 IV A Tloušťka L 1 2 3 4 5 6 7 8 9 H B plechu 0,3 mm 0,4 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 0,9 mm 1 mm 1,1 mm 1,2 mm 1,3

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1.00 Všeobecné údaje. 2.00 Připojení RS. 3.00 Elektroinstalace. Stupeň důležitosti dodávky el.energie :

TECHNICKÁ ZPRÁVA. 1.00 Všeobecné údaje. 2.00 Připojení RS. 3.00 Elektroinstalace. Stupeň důležitosti dodávky el.energie : technická zpráva strana 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce : Regulační stanice RS 650-1200 m 3 /hod Betonový skelet, elektroohřev Elektročást typový projekt Proudová soustava : 3 NPE ~ 50Hz 230/400V/TN-S ČSN

Více

Varius D20 PŘEHLED PROVEDENÍ POJISTKOVÝCH LIŠT

Varius D20 PŘEHLED PROVEDENÍ POJISTKOVÝCH LIŠT Varius PŘEHLED PROVEDENÍ POJISTKOVÝCH LIŠT Typ FSR00 FSR1 FSR2 FSR3 Jmenovitý pracovní proud I e 160 A 250 A 400 A 630 A Jmenovité pracovní napětí AC/DC U e 690 V 690 V 690 V 690 V Velikost 00 1 2 3 Rozteč

Více

ZÁRUČNÍ LIST ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA. Návod na montáž a obsluhu. Typ: U 20 ES, U 30 ES, U 40 ES, U 50 ES, U 60 ES, U 75 ES TYP: VÝKON: NAPĚTÍ:

ZÁRUČNÍ LIST ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA. Návod na montáž a obsluhu. Typ: U 20 ES, U 30 ES, U 40 ES, U 50 ES, U 60 ES, U 75 ES TYP: VÝKON: NAPĚTÍ: ZÁRUČNÍ LIST TYP: výrobní číslo VÝKON: NAPĚTÍ: TŘÍDA JAKOSTI: datum, razítko a podpis výstupní kontroly Návod na montáž a obsluhu ELEKTRICKÁ AKUMULAČNÍ KAMNA datum prodeje: datum expedice: Typ: U 20 ES,

Více

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování Pokyny pro projektování 1.1 Použití Použití pružinových závěsů a podpěr je nutné v případech, kde pomocí pevných konstrukcí není možné zachytit svislé nebo velké vodorovné vynucené posuvy potrubí. Pružinové

Více

Studijní text - Svařovna

Studijní text - Svařovna Studijní text - Svařovna Určeno pro vnitřní potřebu žáků školy Bc. Vladimír Čečrdle Obsah: 1. Bezpečnost práce při svařování 2. Svařování elektrickým obloukem svařovací zdroje 3. Přídavné materiály pro

Více

AL3-xx/MPR. Návod na sestavení anténní jednotky ODU R

AL3-xx/MPR. Návod na sestavení anténní jednotky ODU R Návod na sestavení anténní jednotky AL3-xx/MPR ODU R Soupis potřebného nářadí: klíč stranový otevřený: 17; 16; 13; 8 mm klíč s vnějším šestihranem (imbus) 5; 4; 3 mm Verze dokumentu: 1.4 Datum vydání:

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních vakuových vypínačů DRIESCHER

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních vakuových vypínačů DRIESCHER Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních vakuových vypínačů DRIESCHER trojpólové provedení jmenovité napětí 12, 25, 36 a 38,5 kv jmenovitý proud 630 až 2500 A Manipulace a skladování Po obdržení zásilky

Více

doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem katalog 2014

doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem katalog 2014 katalog 2014 doprava po celé ČR ZDARMA dodací lhůta DO 2 DNŮ 100% zboží skladem Dodací lhůta do 2 dnů tel.: 596 110 091 / gsm: 739 074 074 / email: obchod@vmbal.cz 1 První pomoc na pracovišti Podle zákoníku

Více

Hercules OSV U26 ODTAHOVÉHO SPALINOVÉHO VENTILÁTORU

Hercules OSV U26 ODTAHOVÉHO SPALINOVÉHO VENTILÁTORU Hercules OSV U26 NÁVOD K OBSLUZE Návod A INSTALACI k obsluze ODTAHOVÉHO SPALINOVÉHO VENTILÁTORU Obsah str. 1. Úvod... 3 2. Technický popis ventilátoru... 3 3. Připojení ke kotli... 3 4. Odvod spalin...

Více

Součásti venkovních vedení od 1 kv do. 45 kv AC

Součásti venkovních vedení od 1 kv do. 45 kv AC ČEZ Distribuce, E.ON Czech Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Součásti venkovních vedení od 1 kv do Odsouhlasení normy Návrh PNE odsouhlasily tyto organizace : ČEZ Distribuce, a.

Více