KOREKCE VAD NOHOU L E N K A C Á K O C I

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOREKCE VAD NOHOU L E N K A C Á K O C I"

Transkript

1 KOREKCE VAD NOHOU L E N K A C Á K O C I F A R M A C E U T I C K Ý A S I S T E N T Ú V N

2 OSNOVA : Historie Anatomie Jednotlivé vady nohou Sériově vyráběné ortopedické vložky Individuálně vyráběné ortopedické vložky

3 Historie vývoje nohy Vývoj lidské nohy trval mnoho miliónů let. Tvarové změny jsou důsledkem opuštění života na stromech, s následnou převahou pohybu po pevné zemi, a současně změny způsobu pohybu z kvadrupedního na vzpřímený bipední.

4 Historie vývoje nohy Tvar nohy je pro člověka zcela specifický a jinde v živočišné říši se takto uspořádaná končetina nevyskytuje. 1) Přenesení hlavní zátěže z prstců a záprstních kostí proximálněji na talus a kalkaneus. 2) Změna postavení prvního paprsku nohy, charakterizovaná snížením intermetatarzálního úhlu. Palec se posunul více do osy nohy, ztratil schopnost opozice a úchopu, ale získal schopnost pevné opory a odrazu od podložky, nezbytné pro vzpřímenou chůzi bez opory předních končetin. 3) Vytvoření příčné a především podélné klenby nožní, které dále zlepšily odpružení nohy usnadňující pohyb po tvrdé zemi.

5 Vývoj nožní klenby Stavba nohy a její funkce jsou poměrně komplikované a člověk se v dětství musí jejímu užívání učit. Teprve dlouhým nácvikem se složité pohyby jako běh a skoky, vyžadující komplikovanou koordinaci, stanou přirozenými a automatickými. Novorozenci nožní klenbu vyvinutou nemají, vady nohy se u nich vyskytují vzácně v důsledku nedostatku místa v děloze. Kojenci mají nohy do O. Nožní klenba se u nich začne vyvíjet s lezením po čtyřech kolem měsíce. Když se okolo 12. měsíce věku začnou učit chodit a nohu zatěžovat, dojde k dalšímu rozvoji struktury a funkce nohy. U batolat je fyziologické postavení kolen do X a díky velké volnosti vazů je normální planovalgózní noha. Až okolo druhého roku života se stává podélná klenba zřetelnou. To je způsobeno ubýváním vrozené hypermobility a zráním krátkých svalů chodidla. Do školního věku se osa kolen i postavení chodidel přirozeně vyrovnává růstem.

6 Anatomie Kosti nohy (Ossa pedis) - kosti zánártní (Ossa tarsi) 7 kostí nepravidelného tvaru - kosti nártní (Ossa metatarsi) 5 kostí složených ze tří částí (baze, tělo, hlavice) - kosti prstů nohy (Phalanges digitorum) články prstů

7 Klenba nožní Je charakteristickým morfologickým rysem člověka. Je přítomna již u malých dětí, i když nemusí být zřetelně nápadná, protože je skryta větší vrstvou tuku. Zabraňuje poškození cév a nervů chodidla, které může vyvolat váha těla a podmiňuje pružnost nohy. Noha má tři opěrné body hrbol paní kosti, hlavičku prvního metatarsu a hlavičku pátého metatarsu. Mezi těmito opěrnými body jsou vytvořeny dva systémy kleneb příčné a podélné.

8 Klenba nožní

9 Příčná klenba nožní Je mezi hlavičkami prvního až pátého metatarzu. Nejzřetelnější je v úrovni klínovitých kostí a kosti krychlové. Podchycuje jí tzv. šlašitý třmen, tvořený předním holenním svalem a dlouhým lýtkovým svalem.

10 Podélná klenba nožní Výrazně vytvořena na vnitřním okraji nohy. Na zevním okraji je podstatně nižší. Vnitřní, tzv. palcový podélný paprsek podélné klenby tvoří: hlezenní kost, loďkovitá kost, klínové kosti, metatarsus I.-III. a články prstu. Vrcholem vnitřního paprsku je loďkovitá kost. Zevní, tzv. malíkový podélný paprsek vytváří patní a krychlová kost, IV.-V. metatarsus a články prstu.

11 Podélná klenba nožní Udržují ji vazy a svaly, orientované v plosce nohy podélně a šikmo. Za významný sval udržující podélnou nožní klenbu je pokládán především přední holenní sval, který svým úponem táhne vnitřní okraj nohy nahoru a zadní sval holenní, který podbíhá plantu a zdvihá její nejvyšší bod.

12 Vady nohou PES PLANUS podélně plochá noha - Pokles vnitřní klenby nožní. - Nesprávné postavení patní kosti nohy. - Pata při pohledu zezadu v zátěži nestojí kolmo na podložku, ale sklápí se k vnitřní hraně nohy. - Tím se vytváří tlak na vnitřní část nohy a její vnitřní podélný oblouk klesá. - Následkem přetěžování vnitřní strany nohy vzniká často deformita palce nohy. - Palec se vychyluje od osy a na vnitřní straně základního kloubu palce vzniká bolestivý otlak.

13 Vady nohou 3 STUPNĚ: 1. stupěň - pokles klenby někdy s valgózním postavením paty, deformitu lze aktivně korigovat, nejsou bolesti. 2. stupeň klenbu lze upravit aktivním či pasivním přístupem, jsou otoky a únavnost nohou. 3. stupeň - bolestivá ztuhlá plochá noha, ztuhlost je výsledkem svalové kontraktury, svraštělá pouzdra nebo artrózy kloubů.

14 Vady nohou PŘÍČINY: - V dětství může být způsobena chabostí vazů, vyskytuje se u genetických vad a dětské mozkové obrny. - Vrozená dispozice. - Dlouhodobá nadměrná zátěž (např. nadměrná hmotnost), stání, chůze. - Nošení těžkých břemen. - Nevhodná obuv. PREVENCE, LÉČBA - Pravidelné cvičení chůze po špičkách, uchopování předmětů posilování krátkých a dlouhých flexorů, abdukce palce a prstů (rozevření prstů do vějíře), chůze po nakloněné rovině, balanční pomůcky. - Správná obuv (přiměřený podpatek, pevný opatek). - Ortopedické vkládací stélky do obuvi. - Ortopedická obuv u těžších deformit.

15 Vady nohou PES CAVUS lukovitá noha - Abnormálně zvýšená podélná nožní klenba, spojená se zkrácením měkkých tkání plosky nohy. - Současně bývá pokleslá příčná klenba a vznikají kladívkové prsty. - Pata bývá ve varózním postavení (vybočené nohy do O). - Nejmírnější stupeň je tzv. vysoký nárt, nepůsobí větší potíže kromě výběru bot.

16 Vady nohou PŘÍČINY: - Neurologické. - Po zánětlivých procesech v plosce nohy. - Svalová dysbalance (nerovnováha) krátkých a dlouhých svalů nohy. LÉČBA: - Cvičení. - Ortopedické vkládací stélky do obuvi. - Ortopedická obuv u těžších deformit.

17 Vady nohou PES TRANSVERSOPLANUS příčně plochá noha - Deformita, kde je nápadný pokles hlaviček středních metatarzů a oploštění předního příčného oblouku. - Přední část nohy se už neopírá hlavně o dva body hlavičku I. a V. metatarzu, nýbrž spočívá na podložce všemi hlavičkami. - V extrémních případech jsou nejvíce zatěžována místa II. a III. metatarzální hlavičky. - Zvýšeným tlakem na tuto krajinu při stání a chůzi zde vznikají bolestivé otlaky, případně ulcerace (destrukce měkkých tkání). - Spojeno s vbočením palce (Hallus valgus) a často i se sníženou podélnou klenbou.

18 Vady nohou PŘÍČINY: - Nošení bot s vysokými podpatky s úzkou špičkou, které způsobují přetěžování přednoží a brání funkci krátkých svalů nohy, které ochabují. - Nadváha. LÉČBA : - Cvičení. - Ortopedické vkládací stélky do obuvi.

19 Vady nohou HALLUX VALGUS vbočený palec - Nejčastější získaná deformita nohy. - Komplexní postižení přednoží s poruchou postavení palce. - V současné době není zřejmé, jestli vada vzniká pouze v důsledku vrozených dispozic anebo zevních vlivů, nejčastěji je to kombinace obou. - Vychýlení palce z osy směrem ke druhému prstu vzniká v důsledku ochabnutí vazivového a svalového aparátu, které vede i k poklesu podélné a příčné klenby - Je vždy spojen s vadami klenby. - Projevuje se bolestmi kloubu palce, zvláště při chůzi.

20 Vady nohou PŘÍČINY: - Vrozená dispozice. - Nevhodná obuv s úzkou špičkou a vysokým podpatkem a trvalé přetížení přední části nohy. - Změna postavení nohy a funkce šlach a svalů v souvislosti s poklesem příčné klenby a změnou těžiště při chůzi. LÉČBA: - Cvičení. - Ortopedické vkládací stélky, korektory, ortopedická obuv. - Taping, kinesiotaping slouží ke zpevnění palce a jeho udržení v lepším postavení v zátěž. - Chirurgická léčba.

21 Vady nohou DEFORMITY PRSTŮ NOHY drápovité, kladívkové a paličkovité - Vznikají většinou jako následek jiné, závažnější deformity přednoží. - Přímou příčinou jsou svalové kontraktury, které se vytvářejí, vzpírají-li se nemocní na prsty, aby si chránili bolestivou příčnou klenbu.

22 Vady nohou LÉČBA: - Cvičení u počínajících deformit protahování a uvolňování ztuhlých kloubních pouzder. - Používání změkčujících mastí k odstranění otlaků. - Přikládáním polštářků nebo kroužků na vystouplé klouby a otlaky. - Operativně při neúspěchu konzervativní léčby.

23 Vady nohou PATNÍ OSTRUHA - Kostěný výrůstek vnitřního výběžku patní kosti, na který se upínají šlachy krátkých ohýbačů prstů. - Vzniká jako výsledek tahů těchto svalů. - K iritaci dojde většinou nošením nevhodné obuvi či doskokem na patu na tvrdém terénu. - LÉČBA: - Omezení chůze po tvrdém terénu. - Nošení vhodné obuvi s odlehčující měkkou vložkou v botách. - Celkově podávaná NSA. - Operativně ( miniinvazivně-artroskopicky).

24 Vady nohou OTLAKY, MOZOLY - Získané onemocnění kůže, způsobené nošením tvarově, velikostně či materiálově nevhodné obuvi. - Oválný, plochý hrbolek, který je na pohmat tvrdý, pokud se nezanítí, nebo netlačí na hluboká citlivá místa, není bolestivý. PUCHÝŘE - Vznikají prudkým opakovaným třením, nejčastěji zadní části paty, při dlouhé chůzi v příliš těsné nebo volné obuvi. - Jsou bolestivé. LÉČBA : vlhký způsob hojení náplasti s hydrokoloidním polštářkem (nevzniká klasický strup, působí jako druhá kůže, přirozeně vyrovnává vlhkost, tlumí a zastaví bolest, odpuzuje vodu a bakterie).

25 Vady nohou BRADAVICE - Nezhoubné nádorky způsobené lidským kožním papilomavirem HPV. - Nejčastěji u dětí, mladých lidí, u jedinců se sníženou imunitou. - Obvyklá místa přenosu jsou veřejné sprchy, koupaliště. PLÍSNĚ - Na plosce nohy svědění, pálení mezi prsty a oteklá kůže. - Na nehtech nehty změní barvu (zežloutnou) a zhrubnou (rostou do výšky), začnou se drolit, lámat a uvolňovat z nehtového lůžka. - Příznivé podmínky pro množení plísní vytváří zvýšená vlhkost, zvýšená tvorba potu a nedostatečná možnost odpařování. RAGÁDY NA PATÁCH (popraskané paty) - Štěrbinovité praskliny kůže, které vznikají jejím vysušením a následným rohovatěním. - Hluboké ragády jsou bolestivé.

26 Vady nohou NESTEJNÁ DÉLKA DOLNÍCH KONČETIN - Korekce do 2cm se řeší podpatěnkou. - Pokud je jedna končetina kratší o více jak 2cm řeší se to úpravou obuvi, která se podrazí o výšku zkráceniny. SYNDROM DIABETICKÉ NOHY - Ulcerace nebo destrukce tkání na nohou u diabetiků spojená s infekcí, neuropatií a s různým stupněm ischemické choroby dolních končetin. - Postihuje přibližně 7-15% diabetiků a asi 15% z nich končí amputací. - Léčba musí být vždy komplexní, multidisciplinární.

27 Ortopedické vložky Slouží ke korekci výše uvedených deformit a mají zajistit správné postavení nohy, případně odlehčit přetěžovanou oblast. Správným použitím ortopedických vložek dojde k ústupu bolestí, zabrání se další progresi stavu, zlepší se stabilita a dojde i k ovlivnění stereotypu chůze. Používají se do standardní, zdravotní, sériové ortopedické a individuální ortopedické obuvi. Principy léčby : - Změna rozložení sil působících na chodidlo odlehčením na jedné straně a zvětšením zatížení na druhé straně. - Zklidnění bolestivých nožních kloubů, vyrovnání zkrácení. Tvar vložky není určován pouze deformitou nohy, ale i šířkou a vyklenutím obuvi. Vložky je nutno zejména u dětí kombinovat vždy s aktivním pohybovým cvičením.

28 Ortopedické vložky ÚHRADA POJIŠŤOVNY : - Ze zdravotního pojištění jsou hrazeny pouze individuálně zhotovované ortopedické vložky, takové, které pacientovi předepíše ortoped, ortopedický protetik nebo rehabilitační lékař na poukaz. - Nejsou hrazeny žádné sériově vyráběné vložky a ortopedické pomůcky do obuvi, pojišťovna na ně ani žádnou formou nepřispívá. - Dětem do 18 let pojišťovna hradí maximálně 2 páry ortopedických individuálně zhotovovaných vložek ročně, nejvýše do 600 Kč za 2 páry - KÓD

29 Ortopedické vložky ÚHRADA POJIŠŤOVNY - Pacientům od 18 let věku hradí zdravotní pojišťovna maximálně 1 pár ortopedických individuálně zhotovovaných vložek ročně, nejvýše do 100 Kč za 1 pár (vložky vyrobené podle sejmutých měrných podkladů pro korekci příčné klenby, podélné klenby, pro odlehčení defektů, ev. jejich kombinace) KÓD Vložky ortopedické speciální jsou hrazeny ve výši 80 % z konečné ceny, maximálně 2 páry ročně. (vložky dle sejmutých měrných podkladů případně s korekcí pro složitější vady, lodičkové, jazýčkové, s klínky, plastické, regulační, extenční atd.) KÓD

30 Ortopedické vložky SÉRIOVĚ VYRÁBENÉ ORTOPEDICKÉ VLOŽKY - Různé druhy (gelové, antibakteriální, hřejivé, sportovní atd.).

31 Ortopedické vložky INDIVIDUÁLNĚ VYRÁBĚNÉ ORTOPEDICKÉ VLOŽKY - Jsou vyráběny přesně a důsledně podle individuální potřeby klienta na míru jeho nohou. - Zkušenosti z praxe : vložky digimed - digitální baropodometrie Studio zdravého obouvání výroba ortopedických vložek na základě otisku.

32 Individuálně vyráběné ortopedické vložky vložky digimed - digitální baropodometrie - Digitální baropodometrie je unikátní italský systém pro výrobu vložek na míru. - Jsou vyráběné na základě digitálně snímaných tlakových hodnot na plosce nohy. - Systém poskytuje vizualizaci a analýzu tlakových poměrů na plosce, zejména v oblastech přetížení nebo patologických změn statickou a dynamickou metodou.

33 Individuálně vyráběné ortopedické vložky - Testy jsou prováděny na dlouhé nášlapné plošině (3.200 mm, aktivní část mm, senzorů) umožňující fyziologickou chůzi nezatíženou stresem při soustředění na krátkou nášlapnou plošinu. - Tlakový obrazec pro konstrukci základního tvaru a reliéfu vložky je generován ze tří po sobě jdoucích nášlapů. - To umožňuje získání vstupních dat s vysokou mírou přesnosti.

34 Individuálně vyráběné ortopedické vložky - Ortopedickou vložku je dále možné korigovat podle předpisu lékaře a stavu plosek nohou. - Konečná data jsou přenášena do řídícího počítače číslicově řízené frézky v níž je vložka přesně obrobena ze zvolené kombinace ortopedicko-protetických materiálů vhodných tuhostí a pokryta stélkou.

35 Individuálně vyráběné ortopedické vložky ORTOPEDICKÉ VLOŽKY INDIVIDUÁLNÍ A SPECIÁLNÍ NA ZÁKLADĚ OTISKU STUDIO ZDRAVÉHO OBOUVÁNÍ - Vždy vyráběny individuálně podle nohou klienta, nikoli podle předem připravených kopyt. - Základní protetické vyšetření pomocí plantografu. - Případné dokreslení dalších ortopedických vad nebo požadavků klienta (vyměkčení, podpatěnka, atd.). - Vyměření ortopedické vložky a všech komponent podle plantografu, velikost a tvar vložky podle obuvi, ve které bude klientem nošena. - Na koženou stélku postupné nalepení všech komponent (srdíčko na příčnou klenbu, podpora podélné klenby, supinační klín, pronační klín, vyměkčení, podpatěnka, atd.).

36 Individuálně vyráběné ortopedické vložky - Zbroušení vložky do požadovaného tvaru a velikosti. - Nalepení vrchní kožené vrstvy, obšití. - Konečná kontrola, následné zkoušení klientem, případné opravy na základě požadavku klienta.

37 Použitá literatura a internetové zdroje DUNGL, Pavel. Ortopedie. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, ISBN DUNGL, Pavel. Ortopedie a traumatologie nohy. Praha: Avicenum, POPELKA, Stanislav a Antonín SOSNA. Chirurgie nohy a hlezna: vybrané kapitoly. Praha: Mladá fronta, Aeskulap. ISBN ČIHÁK, Radomír. Anatomie. Třetí, upravené a doplněné vydání. Ilustroval Ivan HELEKAL, ilustroval Jan KACVINSKÝ, ilustroval Stanislav MACHÁČEK. Praha: Grada, ISBN

38 Děkuji za pozornost

www.rehabilitacenj.wz.cz

www.rehabilitacenj.wz.cz Co mohou mít společné bolesti hlavy, šíje, bederní páteře, bolesti kolen nebo kyčlí, křeče lýtek a chodidel, otoky nohou, deformity chodidel jako vbočený palec či kladívkové prsty? Špatně zvolená obuv,

Více

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU - dělíme na získané a vrozené Vrozené vady nohou Kososvislá noha (pes equinovarus) : noha vtočená dovnitř měkké tkáně a hlavně vazy jsou zkráceny na vnitřní straně a v plosce chůze

Více

Nemoci ohrožující dětské nožičky

Nemoci ohrožující dětské nožičky Nemoci ohrožující dětské nožičky Přestože 99 % dětí se rodí se zdravýma nohama, již 30 % prvňáčků přichází do školy s nohama výrazně poškozenýma. Příčinou je nesprávná obuv. Nebezpečí nošení zdravotně

Více

Noha (chodidlo) Materiál. Pevná páska o šířce 2-4 cm. 1. Tejp příčné klenby

Noha (chodidlo) Materiál. Pevná páska o šířce 2-4 cm. 1. Tejp příčné klenby Noha (chodidlo) Noha (chodidlo) je běžně zatěžována tím, že přenáší váhu celého těla. Tato zátěž se zvyšuje při provozování dynamických sportů a bývá narušena pružnost konstrukce této části dolní končetiny

Více

Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Kostra končetin EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.3 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

FUNKCE NOHY. STATICKÉ nosné (absorbovat energii dopadu) DYNAMICKÉ lokomoční (provedení odrazu)

FUNKCE NOHY. STATICKÉ nosné (absorbovat energii dopadu) DYNAMICKÉ lokomoční (provedení odrazu) BIOMECHANIKA NOHA FUNKCE NOHY Pro zcela specifickou lokomoční funkci lidské dolní končetiny je nezbytné, aby noha, která je terminálním článkem končetiny, plnila funkce: STATICKÉ nosné (absorbovat energii

Více

Cuneiforme mediale. Cuneiforme laterale. Cuboideum. Naviculare. Talus Calcaneus. Cuneiforme intermedium

Cuneiforme mediale. Cuneiforme laterale. Cuboideum. Naviculare. Talus Calcaneus. Cuneiforme intermedium Cuneiforme mediale Cuneiforme intermedium Cuneiforme laterale Cuboideum Naviculare Talus Calcaneus Talus kost hlezenní Spojuje se s bércovými kostmi a patní a loďkovitou kostí. Tvarem připomíná nepravidelný,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD539 Mgr. Lucie

Více

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou Příručka pro pacienty s diabetickou nohou www.hojeni-ran.cz Diabetická noha Jako diabetická noha se označují defekty dolních končetin způsobené postižením cév a nervů. Jde o komplikaci onemocnění diabetes

Více

Nemoci opěrné soustavy

Nemoci opěrné soustavy Nemoci opěrné soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.4 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

Kapitola č. 23 Nemoci a problémy: degenerativní změny

Kapitola č. 23 Nemoci a problémy: degenerativní změny 1 Vážení přátelé, Kapitola č. 23 Nemoci a problémy: degenerativní změny dnes si řekneme něco málo o degenerativních změnách na dolních končetinách. Mnozí z vás si možná myslí, že degenerativní změny souvisí

Více

Comfort Comfort for Her Fresh Warm Sport. KATALOG vložky do bot

Comfort Comfort for Her Fresh Warm Sport. KATALOG vložky do bot Comfort Comfort for Her Fresh Warm Sport KATALOG vložky do bot Sortiment Rychlá a snadná cesta k nalezení správného produktu Comfort Celoroční komfort a konec bolavým nohám. Zda je obuv příliš volná či

Více

HANDOUT ZÁKLADNÍ KINEZIOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ NOHY. Kineziologie

HANDOUT ZÁKLADNÍ KINEZIOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ NOHY. Kineziologie HANDOUT ZÁKLADNÍ KINEZIOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ NOHY Kineziologie Noha má dvě významné funkce, a to nese hmotnost těla a zajišťuje lokomoci. Noha tak musí být pevná, ale zároveň flexibilní (Dylevský, 2009).

Více

Design dětské celoroční obuvi ve věkové kategorii 3 5 let pro firmu DPK Zlín

Design dětské celoroční obuvi ve věkové kategorii 3 5 let pro firmu DPK Zlín UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací 1 Design dětské celoroční obuvi ve věkové kategorii 3 5 let pro firmu DPK Zlín TEREZA MATOUŠOVÁ Bakalářská práce 2009 UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, prodělali jste operaci kyčelního kloubu, osvojili jste si zásady rehabilitačního cvičení a naučili jste se správnému

Více

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce)

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-25 Předmět: přírodopis

Více

Intenzivní péče o nohy

Intenzivní péče o nohy Servisní centrum Hradec Králové Intenzivní péče o nohy Texty z webináře Tento webinář obsahoval navíc mluvené slovo. Na stránkách najdete jeho filmový záznam. Přednáší Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Více

Amputace. Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal

Amputace. Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal Amputace Optimed I. ortopedická klinika MU v Brně MUDr. Z. Rozkydal Výukový specialista: Doc. MUDr. Z. Rozkydal, Ph.D. Garant kurzu : doc. MUDr. Z. Rozkydal, Ph.D. Konkrétní výuka: Ortopedie a rehabilitace

Více

Katalog výrobků Ortopedické protetiky

Katalog výrobků Ortopedické protetiky Katalog výrobků Ortopedické protetiky Trupové ortézy Končetinové ortézy Vertikalizační stojan Ortopedické vložky Protézy horních a dolních končetin Úpravy a opravy ortéz a protéz Protetické úpravy a opravy

Více

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS.

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS. Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Chyby při polohování Markéta Stošková DiS. Zásady, které se často porušují Polohovat po 2 hodinách, podle potřeb pacienta i častěji, mikropolohování, v noci

Více

Jak vybírat obuv pro děti?

Jak vybírat obuv pro děti? Jak vybírat obuv pro děti? Údaje lékařských statistik jsou varující. Zatímco 99% dětí se rodí s naprosto zdravýma nohama, s příbývajícím věkem se počet vad nohou zvyšuje - podle některých údajů až na 67%.

Více

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc.

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. TRANSTIBÁLNÍ AMPUTACE Amputace dolní končetiny provedená mezi hlezenním kloubem a kolenním kloubem.

Více

Gely pro podporu hojení

Gely pro podporu hojení Gely pro podporu hojení Gely Silipos zahrnují širokou škálu produktů z polymerního gelu obsahujícího hodnotný minerální olej, který se pomalu uvolňuje a vstřebává do pokožky. Pokud je gel využíván, vylučuje

Více

Anotace: Žáci se během prezentace seznámili s kosterní soustavou, s nejdůležitějšími částmi kost. soustavy. Prezentace trvala 35 minut.

Anotace: Žáci se během prezentace seznámili s kosterní soustavou, s nejdůležitějšími částmi kost. soustavy. Prezentace trvala 35 minut. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: PAVLÍNA SEDLÁKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Druh učebního materiálu: prezentace Číslo projektu:

Více

11 Přílohy. Příloha 1 Vyjádření etické komise UK FTVS

11 Přílohy. Příloha 1 Vyjádření etické komise UK FTVS 11 Přílohy Příloha 1 Vyjádření etické komise UK FTVS 69 Příloha 2 Informovaný souhlas Informovaný souhlas V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských

Více

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu trvalé následky 1 / 7 úrazu. Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu Co musí trvalý následek splňovat Pojistné krytí se vztahuje výhradně na trvalé následky úrazu, nikoli nemoci.

Více

pokud nelze použít zhotovené zdravotnické prostředky; mechanická ochrana, stabilizace, fixace, korekce v daném segmentu těla; ne pro lehká postižení

pokud nelze použít zhotovené zdravotnické prostředky; mechanická ochrana, stabilizace, fixace, korekce v daném segmentu těla; ne pro lehká postižení VYSVĚTLIVKY dohoda v rámci PS dohoda v rámci KS ROZHODNUTÍ MZ v důsledku nedohody v rámci PS a následné nedohody u KS Kategorizační strom 04.09.01 ortézy pro hlavu a krk - individuálně 04.09.01.01 ortézy

Více

Produktová řada WalkOn

Produktová řada WalkOn Produktová řada Dynamické AFO ortézy NOVINKA Flex Ortéza Flex zvedá chodidlo a umožňuje vysoký stupeň mobility. švihové fáze a snižuje kompenzační pohyby, jako např. prohlubování bederní lordózy při chůzi.

Více

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

Strana. 4.1.1. Barvy koní 19. 4.1. Morfologické vlastnosti. 4.1.2. Odznaky koní 24. 4.2.1. Konstituce 29. 4.2.2. Temperament 30

Strana. 4.1.1. Barvy koní 19. 4.1. Morfologické vlastnosti. 4.1.2. Odznaky koní 24. 4.2.1. Konstituce 29. 4.2.2. Temperament 30 1. Úvodem... 1 2. Vývoj koně 3 3. Historie podkovářství 9 4. Chovatelské faktory 19 4.1. Morfologické vlastnosti 4.1.1. Barvy koní 19 4.1.2. Odznaky koní 24 4.2.1. Konstituce 29 4.2. Fyziologické vlastnosti

Více

Anatomie kostry. Kostra psa. 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka. 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky.

Anatomie kostry. Kostra psa. 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka. 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky. Anatomie kostry Kostra psa 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky 1 / 6 6. krční obratle 7. hrudní obratle 8. bederní obratle 9. křížové obratle 10. ocasní

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

OBSAH VLOŽKY S PODPOROU PODÉLNÉ A PŘÍČNÉ KLENBY NOŽNÍ VÝROBKY PRO PŘÍČNĚ PLOCHOU NOHU NOSÍTE OBUV, KDE NENÍ MÍSTO PRO ORTOPEDICKOU VLOŽKU?

OBSAH VLOŽKY S PODPOROU PODÉLNÉ A PŘÍČNÉ KLENBY NOŽNÍ VÝROBKY PRO PŘÍČNĚ PLOCHOU NOHU NOSÍTE OBUV, KDE NENÍ MÍSTO PRO ORTOPEDICKOU VLOŽKU? 2015 Firma byla založena zkušenými a odborně vzdělanými pracovníky v roce 1991 jako sdružení fyzických osob. V roce 1999 došlo k transformaci na svorto.cz s.r.o. Od začátku činnosti se zabýváme výrobou

Více

Co by rodiče měli vědět o ploché noze, vtáčení špiček, ohnutých nohách a botách pro děti

Co by rodiče měli vědět o ploché noze, vtáčení špiček, ohnutých nohách a botách pro děti Co by rodiče měli vědět o ploché noze, vtáčení špiček, ohnutých nohách a botách pro děti Lynn T. Staheli, MD Ploché nohy Rodiče se znepokojují kvůli plochým nohám, ale...ploché nohy jsou normální u kojenců,

Více

Kosti pánevního pletence a pánve. Roviny a směry pánevní. Kosti horní a dolní končetiny. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Kosti pánevního pletence a pánve. Roviny a směry pánevní. Kosti horní a dolní končetiny. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Kosti pánevního pletence a pánve. Roviny a směry pánevní. Kosti horní a dolní končetiny. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Pánev - PELVIS Je složena: 2 kosti pánevní OSSA COXAE Kost křížová OS SACRUM

Více

V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová. Centrum diabetologie IKEM, Praha

V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová. Centrum diabetologie IKEM, Praha V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová Centrum diabetologie IKEM, Praha Úvod: V léčbě odlehčením lze využít u pacientů se SDN celou řadu odlehčovacích pomůcek: Sériově

Více

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Název: Plantogram Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Současná civilizace je charakteristická nedostatečnou pohybovou aktivitou. ICHS obesita DM hemoroidy ICHDK bolesti zad stoupá počet profesí se sedavým charakterem

Více

kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno

kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno PAN 4.01 - Ortéza lokte s klouby kód ZP 04/0011656 - plně hrazeno Elastická loketní ortéza rozepinatelná s jednoosými klouby, umožňující plný rozsah pohybu. Zajišťuje oporu lokte i v rotaci. poranění vazů

Více

Vliv kulturních faktorů na funkční stav lidské nohy

Vliv kulturních faktorů na funkční stav lidské nohy MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV ANTROPOLOGIE Vliv kulturních faktorů na funkční stav lidské nohy Bakalářská práce Eva Herzogová Vedoucí práce: Mgr. Martin Čuta, Ph.D. Brno 2012 Bibliografický

Více

ARTRÓZA. Markéta Vojtová

ARTRÓZA. Markéta Vojtová ARTRÓZA Markéta Vojtová Artróza (osteoartróza) 1 Degenerativní poškození kloubní chrupavky Poškození chrupavky ulcerace a zhrubnutí odlupování změny na kosti pod chrupavkou (cysty, trhlinky) Reakce na

Více

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní TV Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní tělesná výchova forma tělesné výchovy určená pro zdravotně oslabené jedince (z hlediska zdravotnické klasifikace se jedná o III. zdravotní

Více

Šablona č. 01.33. Přírodopis. Opakování: Kosterní soustava člověka

Šablona č. 01.33. Přírodopis. Opakování: Kosterní soustava člověka Šablona č. 01.33 Přírodopis Opakování: Kosterní soustava člověka Anotace: Opakování učiva o kosterní soustavě člověka Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Písemné opakování učiva o kosterní soustavě.

Více

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Ortopedie Neuroortopedie Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Neuroortopedie.. zabývá se chirurgickým řešením neurogenně podmíněných postižení pohybového aparátu Dětská mozková obrna ( DMO ) Poporodní

Více

ORTOPEDICKÁ OBUV NA MÍRU 2008 ORTOPEDICKÉ VLOŽKY NA MÍRU

ORTOPEDICKÁ OBUV NA MÍRU 2008 ORTOPEDICKÉ VLOŽKY NA MÍRU ORTOPEDICKÁ OBUV NA MÍRU 2008 ORTOPEDICKÉ VLOŽKY NA MÍRU SLOVO ÚVODEM Vážení zákazníci, zcela nový katalog ortopedické výroby společnosti Ergon a. s. představuje takřka 90 základních vzorů individuální

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac

Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac IČO 0 0 0 9 0 6 8 IČZ smluvního ZZ 7 6 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 J 7 6 M 0 0 1 Název IČO Nemocnice Jihlava, příspěvková organizac PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

MEDIN NÁHRADA MTP KLOUBU PALCE NOHY

MEDIN NÁHRADA MTP KLOUBU PALCE NOHY Operační technika MEDIN NÁHRADA MTP KLOUBU PALCE NOHY (PHflex) S. Popelka, R. Hromádka,V. Barták Totální náhrada MTP kloubu palce nohy Náhrada metatarzofalangeálního (MTP) kloubu palce nohy je konstruována

Více

Úrazy opěrné soustavy

Úrazy opěrné soustavy Úrazy opěrné soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.6 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

Variace Svalová soustava

Variace Svalová soustava Variace 1 Svalová soustava 21.7.2014 16:15:35 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA Stavba a funkce svalů Sval ( musculus ) hybná, aktivní část pohybového aparátu, kosterní sval

Více

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Mikula J, Müllerová N. Prevence dekubitů. Praha: Grada Publishing, 2008. Polohování pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP) je velmi důležité a mělo by

Více

Akupuntura(akupresura) na cesty

Akupuntura(akupresura) na cesty Akupuntura(akupresura) na cesty 1. Základní body TS 4 v 1. meziprstním prostoru ve výši středu 1. záprstní kosti Ž 36 tři proporcionální cuny (palce) pod čéškou, jeden prst vně od hrany holenní kosti Bod

Více

Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami

Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami 1 Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami Vážení přátelé, v minulé kapitole jsme si představili jednu z technik vyšetření nohou a chodidel (The Six Tests ) a nyní na toto téma navážeme a podíváme se na

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA. Plantografie u dětí mladšího školního věku - porovnání plantogramů

MASARYKOVA UNIVERZITA. Plantografie u dětí mladšího školního věku - porovnání plantogramů MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra tělesné výchovy Plantografie u dětí mladšího školního věku - porovnání plantogramů Diplomová práce Forma presenční Brno 2015 Vedoucí diplomové práce: Mgr.

Více

Jak vybírat obuv pro děti. Jak vybírat obuv pro děti

Jak vybírat obuv pro děti. Jak vybírat obuv pro děti Jak vybírat obuv pro děti Jak vybírat obuv pro děti JAK POZNÁME DOBROU DĚTSKOU OBUV? Tvar obuvi dětská obuv musí mít dostatečně prostornou kulatou špičku, která poskytuje dostatek místa pro prsty. Čím

Více

Cvičení při plochých nohách

Cvičení při plochých nohách Prešovská Univerzita v Prešově Pedagogická fakulta Cvičení při plochých nohách (seminární práce 3TVY/KZDTV/04) Andrea Černá, 4.ročník U1ST (ERASMUS mobilita) Cvičení při plochých nohách Lidská noha má

Více

AEGON Direkt. Oceňovací tabulky pro trvalé následky úrazu (Příloha č. 2)

AEGON Direkt. Oceňovací tabulky pro trvalé následky úrazu (Příloha č. 2) AEGON Direkt AEGON Pojišťovna, a.s., Na Pankráci 26/322, 140 00 Praha 4, IČ 27182461, zapsaná v Obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 9577 Oceňovací tabulky pro trvalé následky úrazu

Více

slovo úvodem Vážení zákazníci, katalog ortopedické výroby společnosti

slovo úvodem Vážení zákazníci, katalog ortopedické výroby společnosti slovo úvodem Vážení zákazníci, katalog ortopedické výroby společnosti Ergon a. s. představuje takřka 90 základních vzorů individuální ortopedické obuvi a nabídku na míru zhotovených ortopedických vložek

Více

1. Horní a dolní končetina

1. Horní a dolní končetina I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 3 Kosterní soustava II. - Kostra

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy léčebné rehabilitace Obecná část Amputace a protézy MUDr. Horák Stanislav 1. Úvod: PROTETIKA

Více

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 8 1 3 7 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 7.07.07 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu.

Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. 1.2 OBECNÁ ČÁST OSTEOARTRÓZA 1.2.1 Osteoarthrosis deformans definice Osteoartróza (OA) je degenerativní, pomalé a progresivní onemocnění chrupavky synoviálního kloubu. Všechny stavy a procesy, které mění

Více

VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI

VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina ERGONOMIE Optimalizace lidské činnosti Zabývá se ochranou zdraví člověka při práci Zkoumá účinky sil a polohy na pohybový systém VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Sníží

Více

Dlaha Hallufix. Obsah soupravy dlahy. Funkce. cesky

Dlaha Hallufix. Obsah soupravy dlahy. Funkce. cesky Dlaha Hallufix používá se k léčbě vybočeného palce (Hallux valgus): nesprávná pozice základního kloubu palce indikuje se v mírných až středních případech vadného postavení palce, kdy je kloub pohyblivý,

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ PRACOVNÍ NESCHOPNOST NÁSLEDKEM ÚRAZU HLAVA Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku s hospitalizací Zlomenina kostí nosních bez

Více

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP)

Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) Ceník služeb, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami (ZP) 1. Obezitologie a. Vstupní konzultace 800,0 korun b. Kontrolní návštěva 400,0 korun Cena zahrnuje kompletní vyšetření, stanovení obsahu

Více

Korektor vybočeného palcového kloubu

Korektor vybočeného palcového kloubu INOVATIVNÍ ORTOPEDICKÝ PŘÍSTUP Korektor vybočeného palcového kloubu Přečtěte si informace o výrobku před jeho použitím! c ˇ esky Dlaha Hallufix používá se k léčbě vybočeného palce (Hallux valgus): nesprávná

Více

Jeden z pohledů na příčiny vzniku a terapii ploché nohy

Jeden z pohledů na příčiny vzniku a terapii ploché nohy UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA Klinika rehabilitačního lékařství FNKV Eva Hujová Jeden z pohledů na příčiny vzniku a terapii ploché nohy One of the Views of Flat Foot Causes and Therapy

Více

Anatomie. Roviny. Směry

Anatomie. Roviny. Směry Anatomie Pro popis těla se používá terminologie rovin a směrů abychom se orientovali v umístění jednotlivých částí a v pohybech, je to něco jako kompas. Postavení těla pro popis je vzpřímený postoj s volně

Více

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Hrubina M., Markvartová J., Razimová L. Ortopedické oddělení RHB oddělení JIP chirurgického oddělení Nemocnice Pelhřimov Edukace poučení pacienta Cíl prezentace:

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ MUDr. Boris Živný ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ Fyziologické předpoklady pro výkonnostní jachting Vývojové aspekty juniorských výkonnostních

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-05 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 7 3 IČZ smluvního ZZ 0 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 M 0 0 2 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 7.07.07 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdraví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Martina Kaňkovská

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdraví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Martina Kaňkovská Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdraví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2010 Martina Kaňkovská Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra

Více

Degenerativní onemocnění kloubního aparátu. PhDr. Ivana Márová

Degenerativní onemocnění kloubního aparátu. PhDr. Ivana Márová Degenerativní onemocnění kloubního aparátu PhDr. Ivana Márová Ach, to moje reuma Revma Lidový termín (řec. Rheumos = tekutý) Používá se pro označení jakékoliv bolesti kloubů Je to poměrně velká řada onemocnění

Více

Katalog zdravé obuvi pro sezónu jaro/léto stylish & healthy footwear

Katalog zdravé obuvi pro sezónu jaro/léto stylish & healthy footwear Katalog zdravé obuvi pro sezónu jaro/léto 2018 stylish & healthy footwear Kdo jsme Vybíráme pro Vás kvalitní zdravou obuv od tradičních výrobců z Itálie, Španělska a Portugalska. stylish & healthy footwear

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu

Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Projekt: Sofistikovaná biomechanická diagnostika lidského pohybu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0209 Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

Ortopedické a sportovní vložky v oboru. ortotika-protetika

Ortopedické a sportovní vložky v oboru. ortotika-protetika UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA FYZIOTERAPIE Ortopedické a sportovní vložky v oboru ortotika-protetika BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Hradec Králové 2010 VEDOUCÍ PRÁCE Ing. Pavel

Více

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 1, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.1. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA 11. PŘÍLOHA Obsah: Příloha č. 1:Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2:Informovaný souhlas Příloha č. 3:Kazuistika Příloha č. 4:obrázky (Reciprokátor, Pavlíkovy třmeny, Abdukční peřinka,

Více

BŘIŠNÍ PÁSY PÁS BŘIŠNÍ ERGOTEX I, ERGOTEX II PÁS BŘIŠNÍ ELASTO PÁS BŘIŠNÍ NÁVLEKOVÝ GUMITEX

BŘIŠNÍ PÁSY PÁS BŘIŠNÍ ERGOTEX I, ERGOTEX II PÁS BŘIŠNÍ ELASTO PÁS BŘIŠNÍ NÁVLEKOVÝ GUMITEX BŘIŠNÍ PÁSY PÁS BŘIŠNÍ ERGOTEX I, ERGOTEX II Používá se jako léčebný a preventivní pás s kompresí pro břišní krajinu. Zapínání na suchý zip v přední části umožňuje přizpůsobit pás podle individuální potřeby.

Více

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ KONČETIN Z PŘETĚŽOVÁNÍ NEMOC Z POVOLÁNÍ - POJEM A DEFINICE -z pohledu pacienta -z pohledu lékaře -z hlediska legislativy: diagnóza, závažnost, pracovní anamnéza, příčinná souvislost

Více

S námi uděláte krok správným směrem

S námi uděláte krok správným směrem CS S námi uděláte krok správným směrem Jak jsou na tom vaše chodidla? Stav nohou se často mění pomalu a riziko problémů se navyšuje s věkem. Mezi obvyklé problémy nohou patří problémy s kůží a nehty, a

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi

Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi Obuvník pro výrobu ortopedické obuvi vykonává odborné práce ve výrobě ortopedické obuvi. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené

Více

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Na Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Interdisciplinární charakter ergonomie Ergonomie

Více

Názov: Korektor prstov gelový Model: CC218 Cena: 4,50 EUR Veľkosť: S, M, L. Názov: Separátor medziprstový gelový Model: CC206 Cena: 5,60 EUR

Názov: Korektor prstov gelový Model: CC218 Cena: 4,50 EUR Veľkosť: S, M, L. Názov: Separátor medziprstový gelový Model: CC206 Cena: 5,60 EUR Názov: Korektor prstov gelový Model: CC218 Cena: 4,50 EUR Popis: 2 ks v bal., vhodné pre hallux vallgus, prekrývajúce sa prsty Názov: Ppodpora prstov - riasa gelová Model: CC226 Cena: 6,30 EUR Popis: pár

Více

Studie antropometrických charakteristik nohou u skupin diabetiků a nediabetiků. Bc. Lenka Trbušková

Studie antropometrických charakteristik nohou u skupin diabetiků a nediabetiků. Bc. Lenka Trbušková Studie antropometrických charakteristik nohou u skupin diabetiků a nediabetiků Bc. Lenka Trbušková Diplomová práce 2006 ABSTRAKT V diplomové práci se zabývám analýzou proporcionálních rozměrů nohou u

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více