Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě"

Transkript

1 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/ Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-10 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová Časová dotace: 1 vyučovací hodina založení pokusu, 10 měsíců - pozorování Forma: skupinová práce Anotace: Laboratorní práci zařadíme na začátku školního roku, aby bylo možné pozorovat rozklad přírodních a cizorodých látek po dobu celého školního roku. V závěru školního roku pokus vyhodnotíme. Cíl: Žáci by si na základě tohoto pokusu měli uvědomit, že ne všechny materiály je možné odhazovat do přírody, protože některé se rozkládají velmi dlouhou dobu nebo se nerozloží vůbec.

2 Postup (teorie, motivace, fáze): Člověk svojí činností produkuje spoustu odpadu. Ze svých zkušeností jistě víte, že ne všechny materiály se v přírodě rozkládají. Tímto dlouhodobým pokusem si ukážeme, jak se v půdě rozkládají některé přírodní materiály a co se děje v půdě s cizorodými materiály. Na základě pozorování rozkladu těchto látek byste si měli uvědomit, jak by se mělo lidstvo správně chovat, aby si ze svého životního prostředí neudělalo skládku. Úkol: 10 měsíců pozorujte rozklad přírodních a cizorodých látek v půdě. Pomůcky: 12 ks sklenic o objemu 5 l, přírodní materiál - 1 ks ovoce, 1 ks zeleniny, tráva, listí, papír, dřevo, cizorodý materiál - střepy skla, igelitový sáček, kousek PET lahve, kousek pneumatiky, plechovka od nápoje, kousek stavebního materiálu (kousek cihly, střešní tašky apod.), štítky k označení vzorku, půda, voda Postup: 1. Sklenice o objemu 5 l naplníme asi do poloviny půdou. 2. Do prvních 6 sklenic položíme na povrch půdy přírodní materiál: 1 ks ovoce, 1 ks zeleniny, tráva, listí, zmačkaný papír, dřevo. Materiál položíme do sklenice tak, aby ležel u okraje sklenice a byl vidět. 3. Do dalších 6 sklenic položíme na povrch půdy cizorodý materiál: střepy skla, igelitový sáček, kousek PET lahve, kousek pneumatiky, plechovku od nápoje, kousek stavebního materiálu. Materiál položíme opět do sklenice tak, aby ležel u okraje sklenice a byl vidět. 4. Materiál ve sklenicích zasypeme půdou asi 5 cm pod horní okraj sklenice a to tak, aby na stěně sklenice bylo možné pozorovat případné změny rozkládajícího se vloženého materiálu. 5. Všechny vzorky označíme štítkem. 6. Pozorované změny na materiálech v průběhu následujících 10 měsíců budeme zapisovat do tabulky.

3 ROZKLAD Ů- POZOROVANÉ ZMĚNY MĚSÍC PŘÍRODNÍ OVOCE ZELENINA TRÁVA LISTÍ PAPÍR DŘEVO ROZKLAD Ů- POZOROVANÉ ZMĚNY MĚSÍC CIZORODÝ SKLO IGELIT PET láhev PNEU PLECHOVKA STAVEBNÍ 7. Pozorované změny na materiálech každý měsíc vyfotografujeme. 8. Pravidelně kontrolujeme, zda půda ve sklenicích nevysychá. Ztráty vody způsobené vypařováním pravidelně doplňujeme.

4 Závěr: Ze získaných fotografií vytvoříme prezentaci, ve které pomocí fotografií zachytíme rozklad přírodních a cizorodých látek v přírodě po dobu 10 měsíců. Na základě výsledků dlouhodobého pokusu jistě dokážete odpovědět na následující otázky. Své odpovědi uveďte v prezentaci. Které druhy materiálů se v půdě lépe rozkládají? Jaké změny na cizorodých materiálech jste pozorovali? Může člověk bez rozmyslu odhazovat do přírody různé materiály? Jak má s těmito materiály správně nakládat. Závěrečné zhodnocení:

5 Laboratorní práce č. Téma: Jméno a příjmení: Datum: Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě Hodnocení: Školní rok: Třída: Úkol: 10 měsíců pozorujte rozklad přírodních a cizorodých látek v půdě. Pomůcky: 12 ks sklenic o objemu 5 l, přírodní materiál - 1 ks ovoce, 1 ks zeleniny, tráva, listí, papír, dřevo, cizorodý materiál - střepy skla, igelitový sáček, kousek PET lahve, kousek pneumatiky, plechovka od nápoje, kousek stavebního materiálu (kousek cihly, střešní tašky apod.), štítky k označení vzorku, půda, voda Postup: 1. Sklenice o objemu 5 l naplňte asi do poloviny půdou. 2. Do prvních 6 sklenic položte na povrch půdy přírodní materiál: 1 ks ovoce, 1 ks zeleniny, tráva, listí, zmačkaný papír, dřevo. Materiál položte do sklenice tak, aby ležel u okraje sklenice a byl vidět. 3. Do dalších 6 sklenic položte na povrch půdy cizorodý materiál: střepy skla, igelitový sáček, kousek PET lahve, kousek pneumatiky, plechovku od nápoje, kousek stavebního materiálu. Materiál položte opět do sklenice tak, aby ležel u okraje sklenice a byl vidět. 4. Materiál ve sklenicích zasypte půdou asi 5 cm pod horní okraj sklenice a to tak, aby na stěně sklenice bylo možné pozorovat případné změny rozkládajícího se vloženého materiálu. 5. Všechny vzorky označte štítkem. 6. Pozorované změny na materiálech v průběhu následujících 10 měsíců zapisujte do tabulky.

6 ROZKLAD Ů- POZOROVANÉ ZMĚNY MĚSÍC PŘÍRODNÍ OVOCE ZELENINA TRÁVA LISTÍ PAPÍR DŘEVO ROZKLAD Ů- POZOROVANÉ ZMĚNY MĚSÍC CIZORODÝ SKLO IGELIT PET láhev PNEU PLECHOVKA STAVEBNÍ 7. Pozorované změny na materiálech každý měsíc vyfotografujte. 8. Pravidelně kontrolujte, zda půda ve sklenicích nevysychá. Ztráty vody způsobené vypařováním pravidelně doplňujte.

7 9. Ze získaných fotografií vytvořte prezentaci, ve které pomocí fotografií zachytíte rozklad přírodních a cizorodých látek v přírodě po dobu 10 měsíců. Na základě výsledků dlouhodobého pokusu odpovězte na otázky uvedené v závěru. Své odpovědi uveďte také v prezentaci. Závěr: Které druhy materiálů se v půdě lépe rozkládají? Jaké změny na cizorodých materiálech jste pozorovali? Může člověk bez rozmyslu odhazovat do přírody různé materiály? Jak má s těmito materiály správně nakládat.

8 Použitá literatura: PEČOVÁ, D. - KARPER, I. - PEČ, P. Chemie II pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Olomouc: Prodos, spol. s.r.o., s. ISBN ŠKODA, J. DOULÍK, P. Chemie 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň: Fraus, s. ISBN

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Více

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-04 Předmět:

Více

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zjišťování í různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-01 Předmět:

Více

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-03 Předmět: Chemie

Více

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-05

Více

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Více

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce)

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-05 Předmět:

Více

Bílkoviny (laboratorní práce)

Bílkoviny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Bílkoviny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-08 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona

Více

Tuky (laboratorní práce)

Tuky (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tuky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-06 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

Koroze kovů (laboratorní práce)

Koroze kovů (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Koroze kovů (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-02 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona

Více

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-10 Předmět: Biologicko-fyzikálně

Více

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-03

Více

Plasty (laboratorní práce)

Plasty (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Plasty (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-09 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona Kubešová

Více

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Určení hustoty látky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-12 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph

Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Vliv ředění na kyselost/zásaditost roztoků pomocí čidla kyselosti ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-11

Více

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás

Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Studium kyselosti a zásaditosti roztoků kolem nás (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-10 Předmět: Chemie Cílová

Více

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-06 Předmět: Fyzika Cílová skupina:

Více

Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii

Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Příprava roztoků pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-02 Předmět: Chemie

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce)

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem (práce v terénu + laboratorní

Více

Vlastnosti kyseliny sírové

Vlastnosti kyseliny sírové Vlastnosti kyseliny sírové Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut Pomůcky a) chemikálie - kyselina sírová - voda - kostka cukru b)

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem (práce

Více

Herbář bylin a listů dřevin (herbář)

Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-01 Předmět: biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE

LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE LP č.2 SUBLIMACE, CHROMATOGRAFIE Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 6. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci navrhnou postupy a

Více

Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii

Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-08 Předmět:

Více

Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce)

Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-02 Předmět: fyzikálně-chemická

Více

REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII

REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII A BIOCHEMII PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Anotace: laboratorní práce z organické chemie

Více

Osobnost - základní informace Metodický list

Osobnost - základní informace Metodický list Osobnost - základní informace Metodický list významy slova osobnost (témata k diskusi) délka vývoje osobnosti, složky osobnosti (práce u tabule s učitelem) Obecné informace k řadě pracovních listů rozvoj.

Více

Jehličnany (laboratorní práce)

Jehličnany (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Jehličnany (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-19 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída Autor: Mgr. Miroslav

Více

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce)

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-03 Předmět: Biologicko-fyzikálně chemická

Více

REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII

REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII REAKCE V ANORGANICKÉ CHEMII PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Anotace: laboratorní práce z anorganické chemie, realizace

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce)

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-01 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Konstrukce modelu světlovodu

Konstrukce modelu světlovodu Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelu světlovodu (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-10 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce)

Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Detergenty (Mýdla) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-07 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce)

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-13 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více

Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list

Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list Lidské skupiny - moji vrstevníci Metodický list práce s interaktivní tabulí a do sešitů - rozlišení vrstevníků ve skupině lidí, definice pojmu vrstevník práce do sešitů - moji vrstevníci námět pro domácí

Více

Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce)

Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-16 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída Autor:

Více

Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení

Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření výkonu solárních článků v závislosti na osvětlení a úhlu osvětlení Označení: EU-Inovace-F-9-02 Předmět: Fyzika

Více

Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce)

Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-37 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída

Více

Měření účinnosti rychlovarné konvice

Měření účinnosti rychlovarné konvice Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření účinnosti rychlovarné konvice Označení: EU-Inovace-F-8-13 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor: Mgr.

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Analýza vody pomocí kufříkové sady AQUANAL EKOTEST (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-02 Předmět: Biologická,

Více

Příprava krystalů látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Příprava krystalů látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Příprava krystalů látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-06 Předmět:

Více

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Řasy (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor: Mgr. Miroslav

Více

Úkol:Každý žák dostane pracovní list s úkoly, které bude muset na místě a některé doma vypracovat. viz pracovní list.

Úkol:Každý žák dostane pracovní list s úkoly, které bude muset na místě a některé doma vypracovat. viz pracovní list. Téma: Kam s odpadem? 1) Teoretická část: Motivace: Článek z novin na toto téma (popř. reagovat na televizní vysílání..) Cíl: Seznámit žáky s problematikou třídění a recyklací odpadů. Metoda EUR zjistit

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-F-8-08 Předmět: Fyzika Cílová skupina:8. třída Porovnání vedení tepla různými materiály (experiment)

Více

Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu

Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu Téma : Uhlovodíky Areny Toluen a naftalen Název : Vlastnosti toluenu a naftalenu Typ pokusu : demonstrační Princip : Areny starším názvem aromatické uhlovodíky, vzaly tento svůj název podle své typické

Více

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce)

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-09 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce)

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-35 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9.

Více

Zkameněliny (laboratorní práce)

Zkameněliny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zkameněliny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-40 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce)

Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-15 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Český jazyk a literatura/jazyk a sloh pro nižší gymnázium

Český jazyk a literatura/jazyk a sloh pro nižší gymnázium Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce)

Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-F-05 Předmět: Biologická, fyzikální

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce)

Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-10 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více

Koroze železa. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. Dlouhodobé:

Koroze železa. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. Dlouhodobé: Koroze železa Metodický list pro učitele Časový harmonogram Dlouhodobé: a) doba na přípravu - 5 minut b) doba na provedení - 5 minut, c) vyhodnocení za týden - 5 minut Pomůcky a) chemikálie - benzín -

Více

Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment)

Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zmapování objektů na simulovaném dně oceánu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-11 Předmět: fyzika Cílová skupina:

Více

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Inovace výuky Fyzika Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Síly Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Zákon setrvačnosti, Zákon

Více

Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list)

Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Inf-6-02 Předmět: Informatika Cílová skupina:

Více

Sublimace jodu. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 20 minut.

Sublimace jodu. Metodický list pro učitele. Časový harmonogram. a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 20 minut. Sublimace jodu Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 20 minut Pomůcky a) chemikálie - jod znečištěný pískem b) potřeby - kádinka - hodinové

Více

Název práce: Rostlinná buňka a látky v ní obsažené. Odstavce Vzdělávací cíl, Pomůcky a Inovace viz následující strana

Název práce: Rostlinná buňka a látky v ní obsažené. Odstavce Vzdělávací cíl, Pomůcky a Inovace viz následující strana Datum: 30. 12. 2012 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_270 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Jsme ve škole sami? Metodický list

Jsme ve škole sami? Metodický list Jsme ve škole sami? Metodický list práce s interaktivní tabulí - činnosti ve škole práce s interaktivní tabulí a sešitem - lidé ve škole, povinnosti žáků práce s interaktivní tabulí a sešitem, se školním

Více

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce)

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-02 Předmět: přírodopis

Více

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Eva Hejnová Přírodovědecká fakulta UJEP Ústí nad Labem, ČR Květa Kolářová ZŠ Buzulucká, Teplice Ivana Hotová Podkrušnohorské gymnázium, Most O čem budeme povídat

Více

Reportáž a plakát z Techmanie regionálního technického muzea v Plzni (pracovní list)

Reportáž a plakát z Techmanie regionálního technického muzea v Plzni (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Reportáž a plakát z Techmanie regionálního technického muzea v Plzni (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Inf-9 Předmět:

Více

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment)

Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření osvětlení svíčky, klasické a úsporné žárovky v závislosti na vzdálenosti od zdroje (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-05

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Inovace

Více

Mapování hluku v terénu (práce v terénu)

Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Označení: EU-Inovace-F-8-17 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor:

Více

Vnímání Metodický list

Vnímání Metodický list Vnímání Metodický list společná práce s interaktivní tabulí a sešitem - smysly, vjem společná práce s interaktivní tabulí - optický klam samostatná práce do sešitů - zapojíme všechny smysly Obecné informace

Více

LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE

LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 29. 5. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci vypočítají složení roztoku.

Více

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce)

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-08 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě

Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření rychlosti rozpuštění kostek ledu v obyčejné a slané (sladké) vodě Označení: EU-Inovace-F-8-07 Předmět: Fyzika

Více

Měření odrazu a absorpce světla (experiment)

Měření odrazu a absorpce světla (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-F-9-08 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Monika Rambousková Časová dotace: 1

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu Škola Šablona klíčové aktivity V/2 Sada Fyzika 6+7 CZ.1.07/1.4.00/21.1825 Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy, Teplice, Koperníkova

Více

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment)

Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zdroje elektrického proudu - výhody a nevýhody (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-03 Předmět: fyzika Cílová skupina:

Více

LP č. 5 - SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý

LP č. 5 - SACHARIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý LP č. 5 - SACHARIDY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci si prakticky vyzkouší

Více

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce)

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-06 Předmět: biologická, fyzikální

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Č.

LABORATORNÍ PRÁCE Č. Úkol A: Pozorování parenchymu suknice cibule kuchyňské Pomůcky: cibule kuchyňská, pomůcky k mikroskopování a) Rozřízněte cibuli, vyjměte jeden vnitřní zdužnatělý list. b) Z vnitřní strany listu sejměte

Více

Měření povrchového napětí kapaliny

Měření povrchového napětí kapaliny Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření povrchového napětí kapaliny (experiment) Označení: EU-Inovace-F-7-03 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce)

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-25 Předmět: přírodopis

Více

CHEMIE - ÚVOD. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 2. 2012. Ročník: osmý

CHEMIE - ÚVOD. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 2. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková CHEMIE - ÚVOD Datum (období) tvorby: 13. 2. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Pozorování, pokus a bezpečnost práce 1 Anotace: Žáci se seznámí

Více

LP č. 6 - BÍLKOVINY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý

LP č. 6 - BÍLKOVINY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013. Ročník: devátý LP č. 6 - BÍLKOVINY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 2. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci prakticky ověří

Více

VY_32_INOVACE_ČSRL_VII-1-15. Šablona č. 7, sada č. 1. Vzdělávací oblast. Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor. Místo, kde žijeme.

VY_32_INOVACE_ČSRL_VII-1-15. Šablona č. 7, sada č. 1. Vzdělávací oblast. Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor. Místo, kde žijeme. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Třídění odpadu Ročník 3. (4.) Anotace Prostřednictvím těchto pracovních

Více

LP č. 4 STANOVENÍ ph. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013. Ročník: osmý

LP č. 4 STANOVENÍ ph. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013. Ročník: osmý LP č. 4 STANOVENÍ ph Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 28. 5. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci si prakticky vyzkouší

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika Název: Biomasa Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Více

Charakteristika předmětu CHEMIE

Charakteristika předmětu CHEMIE Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu CHEMIE Předmět CHEMIE se na Gymnáziu Jiřího Ortena vyučuje v rámci nižšího stupně osmiletého studia v sekundě až kvartě v rámci

Více

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment)

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-06

Více

Příprava vápenné vody

Příprava vápenné vody Příprava vápenné vody Metodický list pro učitele Časový harmonogram a) doba na přípravu - 10 minut b) doba na provedení - 10 minut Pomůcky a) chemikálie - oxid vápenatý - voda b) potřeby - kádinka 2 ks

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce)

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-31 Předmět: přírodopis Cílová

Více

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme Tento pracovní list byl vytvořen v rámci evropského projektu Fibonacci, projektu zaměřeného na badatelsky orientovanou

Více

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce)

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-39 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list

Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list práce s interaktivní tabulí a do sešitů - práva a povinnosti členů rodiny, moje role v rodině, moje další životní role a jejich obsah práce se

Více

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ

Název: Tajná písma. Výukové materiály. Téma: Organické a anorganické látky a indikátory. Úroveň: 2. stupeň ZŠ Název: Tajná písma Výukové materiály Téma: Organické a anorganické látky a indikátory Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14

Více

Obec Zbizuby. Obecně závazná vyhláška obce Zbizuby č. 1/2015

Obec Zbizuby. Obecně závazná vyhláška obce Zbizuby č. 1/2015 Obec Zbizuby IČ: 00236632 Zbizuby čp. 51, 285 04 Uhlířské Janovice Obecně závazná vyhláška obce Zbizuby č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Měření ph látek pomocí čidla kyselosti ph

Měření ph látek pomocí čidla kyselosti ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření ph látek pomocí čidla kyselosti ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-09 Předmět: Chemie Cílová skupina:

Více